-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Normi™
őstag
lIve alatt ott a menüben a Gparted nevű program(azt hiszem adminisztrációban). Inkább azzal csináld meg a partíciókat,adj nekik zászlókat is.Ha nincs zászló akkor nem boot-ol be.Szerintem 8Gb ramhoz swap nem kell ha csak nem hibernálsz,már nekem sincs és nincs semmi gond,már nem erőltetem a hibernációt.A telepítőben már csak a csatolás pontokat kell akkor megadnod.De ha itt rámész valamelyik partícióra akkor tudod módosítani a méretetét és add hozzá valamelyikhez amelyikhez engedi.
-
Normi™
őstag
Ahogy én gondolom,de majd a szakik kijavítanak:
Én nem hagyok 10% üres helyet.Az az érzésem,hogy swap nem tetszik neki,nyugodtan teheted szerintem az ssd-re.(nekem most swap-om sincs,szintén 8gb-nál,semmi gond)Gyanítom,hogy nincs csatolva az 500gigás merevlemez és így nem éri el a swapot a rendszer és nem boot-ol be.Tedd az ssd-re és ez alapján csináld meg,hogy ritkábban nyúljon a swap-hoz és akkor nem ír annyit az ssd-re.Az egy mega particionálatlan terület szerintem nem oszt nem szoroz így az lényegtelen.
-
ooszi
senior tag
válasz
Normi™ #50479 üzenetére
Szia telepítéskor ssd-re megy 120 gb-os, 20GB root - a maradék home, mindegyik vinyó és ssd 100/100-as, igen leformázom az ssd-t, a vinyókat nem és gpt mindegyik, a swap egy 500gb vinyón van.
Pontosan így néz ki:
120 GB SSD:
1mb
21,5GB /
87,8GB /home
10,0GB - nem particionált terület, hogy ne legyen tele írva500GB HDD:
487GB /adat
12GB /swap1TB HDD:
1000GB /adatTelepítéskor mindig reklamál az SSD-n lévő 1MB-ért valamit angolul kiír, de rányomok a folytatásra, az ssd formázom csak.
Most ott tartok, hogy újra raktam, de most elindult, vagyis van kép, nem merem újra indítani mert megint nem lesz kép, szerintem.
-
Focke-Wulf
csendes tag
Köszönöm, sikerült végre futtatnom ezt a programot! Nem kellett virtuális meghajtó sem, csak ez a dosbox. 1994-es egyébként.
-
lev258
veterán
válasz
Focke-Wulf #50487 üzenetére
Igen, ki kell találni. Ugyanis a régi DOS-os karakterkiosztást használja, vagyis másik billentyű lesz a /. Első körben megpróbálhatnád azt, hogy a .exe fájlodhoz társítod a DOSBox-ot. Úgy elvileg rögtön indítja.
Vagy a kolléga javaslata. Úgy nem a DOSBox-on belül variálsz, hanem készen kapja az útvonalat.
Én egyébként egy indítófájlt szoktam csinálni a DOSBox-os cuccokhoz, pl. a HoMM 1-hez. -
spammer
veterán
válasz
Focke-Wulf #50487 üzenetére
dosbox "/home/neved/könyvtár/valami.exe"
ennyi.
-
Focke-Wulf
csendes tag
válasz
Lathronos #50476 üzenetére
Telepítettem terminálból a dosboxot a következő paranccsal:
sudo apt-get install dosbox
ezután elindítottam a dosboxot a terminálból egyszerűen beírva hogy dosbox
ezután a dosboxot már nem tudom használni, mert nem tudom beírni a " / " jeletAzt írják a neten be kéne írnom pl. ezt:
"Egy alapértelmezett virtuális meghajtót kapunk, amely a Z betűjelet kapja és a DOS rendszer számára szükséges állományok lesznek megtalálhatóak rajta. Létre kell hoznunk egy saját virtuális meghajtót, amelyet az általunk kiválasztott betűjellel fogunk tudni elérni. Pl.: C betűjelű meghajtó létrehozásához és a /home/felhasználónevünk/dosgames könyvtár tartalmának hozzárendeléséhez az alábbi parancs kiadása szükséges:mount c /home/felhasználónevünk/dosgames"
Nem tudom beírni ezt az utolsó mount-os sort mert nincs / jelem!!
-
-
-
Lathronos
őstag
válasz
Focke-Wulf #50473 üzenetére
Bizony, ehhez a DOSBox-ot kell telepítened és abból futtatni.
(#50475) ooszi
Páran már mondtuk, hogy ha stabil verziót akartok használni, akkor Mint-ből a 17.3-at, Ubuntu-ból pedig a 14.04.5-öt. De csak nem hallgattok a jó szóra.
A probléma oka feltehetőleg inkompatibilitás, valamely hardverrel nem hajlandó együttműködni. Mert vagy túl régi, vagy túl új. A cinnamon korszerű PC-kre van optimalizálva, sokat fogyaszt, a MATE pedig viszonylag keveset, így régebbi, gyengébb konfigurációkra ajánlott.
-
ooszi
senior tag
Annyira jó, végre meg tetszett a Linux Mint 18.1 Serenna Cinnamon , minden működik, csak nem kellet volna ujjra indítani, azóta nem indul el, előjön a mint logó, utána eltűnik, és semmi csak fekete kijelző és a kurzor.
Komolyan mondom a fas..... ki van.
Csak annyit csináltam, hogy frissítettem, fel raktam 5 db programot.
Most ujjra húztam, már az első indítás után összeomolt, és halál.Linux Mint 18.1 még nem stabil?
Tegyem fel a 17.3 Rosa-t?
Mi a különbség a Linux Mint 17.3 Mate és a Linux Mint 17.3 Cinnamon közt? -
lev258
veterán
válasz
Focke-Wulf #50473 üzenetére
Igen. Ezek alapján a programod DOS-os, nem a Windows API-t használja.
-
-
-
St3ven
addikt
Sziasztok!
Remix OS-t szeretnék telepíteni dual bootban Ubuntu mellé. Itt akadtam el, és azóta sem tudok rájönni, mit rontottam el.
Röviden: szükséges (?) fájlok felmásolva, grub menü OK, látszólag el is kezd betölteni a rendszer, de az alábbi képnél megáll a folyamat:
Ebből ki tud olvasni valami topiklakó szaki valami olyat, amivel tovább tudnék lépni?
-
gondoltam adok még egy esélyt a Linux Mint-ek ezért feltoltam a masinára, és most lás csodát tökéletesen működik.
Az sincs kizárva, hogy jött pár frissítés, ami megoldotta az user hibának gondolt jelenségeket. Ez így akár az Ubuntu Mate esetén is megtörténhet!
Emiatt szoktam várni pár hetet, mielőtt frissítenék a legújabb verzióra, a Mint 17.3 is csak bő egy hónap elteltével lett 18-ra cserélve. Azóta meg 18.1-re frissítve. Mint esetén szerencsére minden 18.x verzió LTS
(#50465) lev258
Menet közben nekem is leesett!
-
ooszi
senior tag
Sziasztok, elmondom mi történt, sokáig használtam az Ubuntu Mate 16.04 LTS-t, hát sokáig az túlzás kb. 2 hétig, folyamatosan különböző error - ok voltak, amiket már nagyon untam, természetesen biztos vagyok benne hogy "USER" hibák voltak, ezért mást distrot kerestem, gondoltam adok még egy esélyt a Linux Mint-ek ezért feltoltam a masinára, és most lás csodát tökéletesen működik.
Most a Linux Mint-re akarom a VirtualBox-t telepíteni, vagyis már meg oldottam, ubyegon2 amit ajánlót onnan le töltöttem a Linux-Ubuntu 16.04-AMD64 - es változatot, és ezt telepítettem. -
lev258
veterán
válasz
Focke-Wulf #50463 üzenetére
Terminálba: wine szóköz, majd behúzod az exe-t a fájlkezelőből. Erre Enter.
pl. wine '/home/levente/Letöltések/Caesar3/Caesar3.exe'
ampulla: Szerintem a letöltési oldalon akarja kiválasztani, melyik kell az ő rendszeréhez (mármint melyik virtualbox). -
ampulla
aktív tag
Csinálhatod a videó alapján, de kicsit összezavarsz minket. Miért akarod most letölteni az Ubuntut a Minthez? Vagy miért kellene a Minthez Ubuntu? Feltételezem azt akarod virtualizálni.
16.04 - LTE - Éveken keresztül jön rá frissítés
16.10 - Általában csak rövid ideig tart hozzá a support, amíg ki nem jön az új release és új kernelt tartalmaz.Ha kezdő vagy még akkor a 16.04-et válaszd.
-
Focke-Wulf
csendes tag
válasz
vargalex #50453 üzenetére
Terminálra gondolsz ugye?
beírtam hogy wine és ezt adta vissza:
Usage: wine PROGRAM [ARGUMENTS...] Run the specified program
wine --help Display this help and exit
wine --version Output version information and exit
beírtam hogy wine PROGRAM és ezt dobta:
wine: cannot find L"C:\\windows\\system32\\PROGRAM.exe"Vagy mire gondoltál?
Nem értek hozzá, kérlek részletesen írd le, mit csináljak! Köszi!
-
ooszi
senior tag
Sziasztok, csak egy gyors kérdésem lenne, VirtualBox-t így telepítsem ahogy a gyerek csinálja a videón?
LinuxMint-em van. -
sanhose
tag
Annyival még kiegészíteném, hogy amikor utoljára próbáltam, akkor még nem működött a "szoftverbolton" keresztüli bejelentkezés, ahogy látom még most sem működik, csak terminálon keresztül.
Az így telepített alkalmazások Dash-ből is indíthatóak.A Snap/Sanppy-ról (angol) itt, magyarul pedig itt olvashatunk bővebben, az elérhető alkalmazások listája, pedig uappexplorer.com-on érhető el.
-
ampulla
aktív tag
válasz
Focke-Wulf #50451 üzenetére
A virtualboxban való virtuális gép telepítése már nem tartozik annyira ide.
Pár szóban. Kell csinálnod egy virtuális gépet, a varázslóval, kiválasztod az oprendszer fajtáját, lemezméret stb, aztán a settings/storage alatt be kell illeszted az IDE controllerre csatlakozó optikai meghajtóba a windows XP .iso fájlját. Ezután elindítod és felteszed a windowst.
A wine nem tudom miért nem megy, még nem használtam egyszer sem. Kicsivel több infó kellene azon kívül, hogy crash.
-
vargalex
félisten
válasz
Focke-Wulf #50452 üzenetére
Én parancssorból szoktam indítani. Ott nem mond valami részletesebb infót?
-
Focke-Wulf
csendes tag
válasz
vargalex #50335 üzenetére
Szia!
Nálam azt írja ki, hogy crash, a Wine. Kitallózom Wine-ban a listából a kis egyszerű program exe-jét, play-t nyomok és kis gondolkozás után crash, de azt is kiírja, ha fut a program akkor hagyjam figyelmen kívül, hogy egyébként crash. De semmi nem történik. Rosszul csináltam valamit?
Mit tehetnék még wine alatt?Köszi!
-
Focke-Wulf
csendes tag
válasz
ampulla #50310 üzenetére
Szia!
Sikerült feltennem a virtualboxot. Ott tartok, hogy XP rendszert akarok és ezt írja ki:
"válassz ki egy virtuális optikai lemezt vagy egy fizikai optikai meghajtót, melyről az új virtuális gép indulhat"Fizikai meghajtóm nincs. A virtuális optikai lemez milyen kiterjesztésű, milyen XP-t keressek? Köszi!
-
válasz
King Unique #50330 üzenetére
-
Dave™
nagyúr
válasz
DrojDtroll #50446 üzenetére
Röviden: biztosan van. Kicsit részletesebben írd le a dolgot szerintem, pl. milyen FS (gondolom inkább valami kis NAS lesz), milyen protokollt használnál a megosztáshoz, manuális másolás történne-e vagy automatikusan szeretnéd, más funkciót is ellátna-e vagy sem stb.
-
DrojDtroll
veterán
egy műteremben lesz egy számítógép ami a következő feladatot fogja ellátni
a vásárló valamilyen adathordozón hozza a képeket és a gép az adathordozóról felmásolja a képeket egy fájlszerverre
fel van rá húzva egy szűz ubuntu
van még vele valami teendő, ami nem a fájlszerverrel kapcsolatos?
-
válasz
Flowtation #50444 üzenetére
A zárt driver főleg a video driver lenne, azt nem tudom hol tudod megnézni Voyagerben.
A B-ben lévő PPA-kat, ha vannak, az etc/apt-on belül tudod megnézni, keress rá a sources.list-re.Szerintem nyugodtan próbáld frissíteni, de ha nem laktad még be, akkor tényleg friss telepítés lenne a jobb.
-
Flowtation
őstag
válasz
lev258 #50442 üzenetére
(#50441) ubyegon2:
Köszi. Ezekből még az a és b pontokkal nem vagyok teljesen tisztában. A c okés, ez egy céges laptop nekem játszósra, szóval ha baj van az sem gond.
(#50442) lev258:
Tudom, hogy van, ha emlékszel azzal volt gondom a melóban a desktop géppel, amikor is nem ment a videokari, de a nomodest segített. Valószínűleg még wines berögződés, hogy egy korábbi verzió jobb egy régebbi gépre.
Mivel nincs veszteni valóm, ezért lehet, hogy megpróbálom a frissítést, ha nem jön össze akkor meg újra telepítem a 16.04-et a laptopra is. -
válasz
lev258 #50442 üzenetére
Köszi a javítást, tudtam, hogy nekem ez kicsit zavaros, azért se ajánlottam a terminalos módszert. :
Ezt próbáltam értelmezni.
Ez sem teljesen egyértelmű terminalra.van ahol így írják:
Update and upgrade your apt-get modules:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get dist-upgradeThen begin the upgrade process:
sudo apt-get install update-manager-core
sudo do-release-upgrade -
válasz
Flowtation #50440 üzenetére
Szia!
Ubuntuk esetén az LTS verziók között lehet frissíteni, azért figyelmedbe ajánlom a pár napja ugyanebbe a témában keletkezett hsz-t.Sok dologtól függhet, hogy frissítés után jól fog-e futni az új rendszer a gépeden. Például AMD Vga esetén lehetnek meglepetések, ha addig zárt drivert használtál, mivel az az új verzióban már nincs.
A terminal parancsokat inkább most mellőzném a helyedben, de leírom azért:
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
sudo apt-get dist-upgrade
[S]vagy[/S] és
sudo do-release-upgradeAhány leírást olvasok, annyiféle módszer van és verziónként is változik a metodika.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
14.04 xubuntu esetén (voyager) simán alkalmazható a frissítés 16.04-re? Felkínálja a lehetőséget, de nem nagyon értek hozzá. Vagy jobb lenne a friss telepítés?Terminálból egyébként, hogy néz ki a dolog?
-
cigam
titán
Hallottatok erről a rendszerről?http://www.replicant.us Valaki próbálta? Tapasztalat?
-
PumpkinSeed
addikt
Olyan problémám van Fedora 24 alatt, hogy amikor logout vagy Win+L történik azután a beállítások alatt a hangkimeneti eszközt visszaállítja (elfelejti a régit) Speakers - Belső hangforrás-ra. Jó lenne ha HDMI-n maradna, mert csak azt használom. Próbáltam utána nézni, hogy mi lehet a gond, de nem találtam releváns megoldást.
-
Andralin
aktív tag
válasz
ubyegon2 #50434 üzenetére
Elnézést, igazad van, ez erősen CentOS specifikus kérdés volt.
Viszont szeretnék kérdezni valamit általános témában is.
Apache alatt futó webmail-t, mrtg-t https-el szeretném elérni.
Találtam ezt az oldalt ingyenes SSL certificate-re: [link]Ismeri ezt valaki, szerintetek érdemes lehet ezen az oldalon egy ingyenes certificate-et csinálni a szerveremnek?
Vagy jobban járok, ha magamnak generálok egyet a "self-signed" módszerrel? -
Andralin
aktív tag
Most, hogy fent van a pine is meg tudom nézni az e-maileket, észrevettem, hogy a root inbox-ába naponta több e-mail is érkezik a következő fejléccel:
[abrt] kernel: WARNING: at drivers/gpu/drm/drm_irq.c:1326 drm_wait_one_vblank+0x184/0x1d0 [drm]()
A levél tartalma sok oldalnyi mindenféle adatot, listákat tartalmaz.
Ez mi lehet szerintetek? Valami komolyabb problémát jelez? Hogy tudnám ezt megszüntetni?
-
BoB
veterán
válasz
Flowtation #50415 üzenetére
Azért kapod ezt az üzenetet, mert be kell jelenkezni az Ubuntu azonosítóddal a snap store-ba. Mint ahogy egyébként angolul is írja.
A snap egy újfajta "csomagrendszer" a Canonical-tól (a cég amelyik az Ubuntu-t készíti). Ezek mindent egybe csomagok függőséggel, így nem alakul ki függőségi probléma és a fejlesztőnek is sokkal egyszerűbb dolga van, mert nem kell azon gondolkoznia melyik disztróra települ a programja, mindegyikra ugyanúgy ugyanaz megy.
Ez egy új dolog, most van terjedőben, egyelőre csak Ubuntu használja (ismereteim szerint).
Egyébként ennek a "konkurenciája" a flatpack, ami a Red Hat jóvoltából van. Ugyanazt a célt szolgálja mindkettő.
Jelenleg az új rendszer miatt egyre több alkalmazás jelenik meg ilyenformán csomagolva, ezért a "szoftverbolt"-ban duplázódásokat lehet látni. Ez ilyenkor azért van mert az egyik snap a másik hagyományos .deb. Ez a bejelentkezés csak a grafikus snap telepítéshez szükséges, terminálból anélkül is lehet:
sudo snap install programnev
Pl.:sudo snap install vlc
Program futtatása:
snap run programnev
Terminálból is be lehet jelentkezni egyébként a snap stora-ba (Ubuntu One)
snap login
parancsal, de ennek csak megvásárolt programok telepítése esetén van szükség.
Meg lehet listázni a telepített programokat, letiltani, keresni, vásárolni, stb. Lásdman snap
.Meglátjuk mit hoz a jövő, de én számítok rá hogy x idő után (pár év) a Canonical amit lehet már csak ilyen formában fog csomagolni.
-
Dave™
nagyúr
válasz
lazajnd #50429 üzenetére
A legjobb, hogy (elvileg) működik Operával, Chromiummal és (biztosan) Vivaldival is, az első az teljesen általános, a második meg valahogy a Blink motorhoz kapcsolódik gondolom, de engem is borzasztóan zavart, és a Vivaldinál ez szüntette meg teljesen a jelenséget (persze az Inteles config fájl is kellett). Hamarosan majd összedobok egy linuxos szoftveres cikket a logoutra, ott kitérek ezekre is, mert hiába jó egy szoftver, ha ilyen apróságok bezavarnak.
-
Slownz
senior tag
válasz
Flowtation #50411 üzenetére
Ez milyen disztó és asztali környezet?
-
Dave™
nagyúr
válasz
lazajnd #50425 üzenetére
Chrome villogás:
1) Intel tear free
cat /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Option "SwapbuffersWait" "true"
Option "AccelMethod" "sna"
Option "TearFree" "true"
EndSection2) disable vsync
--disable-gpu-vsync
paraméterrel indítsd (a desktop fájlt szerkesztve vagy terminálból ideiglenesen) -
szuszinho
őstag
Sziasztok,
G3900-re melyik distro ajánlott? Régebben olvasgattam, hogy a Skylake támogatottsága nem volt még az igazi.
-
growler
őstag
válasz
Flowtation #50420 üzenetére
A rendszerednek megfeleő (trusty ? xenial ?) all.deb fájl kéne letöltened, és a gdebi
csomagtelepítővel telepíteni. (Lehet hogy előbb a gdebi-t is telepíteni kell.) -
Lathronos
őstag
válasz
Flowtation #50418 üzenetére
Itt is vagyok. Ehhez még kell a grafikus felület(GUI). Ezt töltsd le, majd kattints rá és települ.Látom megoldódott.
-
Flowtation
őstag
válasz
spammer #50419 üzenetére
(#50417) growler
(#50419) spammer
Köszönöm mindkettőtöknek, a 4Kyoutube lett a megoldás. Működik szépen.
Csak kíváncsiságból: Az első linken az ubuntu résznél elődob egy csomó fájlt (.tar.xz, .deb, .dsc), a végén van egy tar.gz. Nekem elég ez utóbbit letölteni és telepíteni?
[kép](#50421) Lathronos:
igen, meg, csak még kérdeztem, hogy melyik fájl kell és miért az, amit linkeltél?
-
spammer
veterán
válasz
Flowtation #50418 üzenetére
A youtube-dl a legjobb, de az terminálos cucc. Ha kell GUI hozzá, akkor (#50417) growler linkelte neked.
-
Flowtation
őstag
válasz
lev258 #50416 üzenetére
a második találat a szoftverközpontban a youtube.dl-bdmurray. A terminálban downloader-re keresve is kapok egy youtube-dl csomagot, ez ugyanaz lehet? Mert terminálból installálva ezt kapom:
sudo apt-get install youtube-dl
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
youtube-dl már a legújabb verzió (1:2016.11.27-1~webupd8~xenial0).
A következő csomag automatikusan lett telepítve, és már nincs rá szükség:
firefox-locale-hu
Ezt az „sudo apt autoremove” paranccsal törölheti.
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 2 nem frissített.Na akkor most ezzel mi a helyzet? Vagy ez valami parancssoros cumó lenne? Lehet meg kellene keressem Lathronos kollégát, talán Ő ismeri, ajánlotta valakinek. Én meg kiváncsi voltam.
-
growler
őstag
válasz
-
lev258
veterán
válasz
Ez nem jó.
Volt régebben törekvés egyfajta egyesített szinkronizációs csomagkezelésre, mint pl. a Google szolgáltatásai vagy a böngésző eltérő gépeken. Ez egy opcionális dolog volt, normál felhasználók általában nem is találkoztak vele. Aztán végül nem nyert teret.
Te vagy a második ember, akinél ilyet látok megjelenni a Szoftverközpontban. És annál az esetnél se jöttünk rá, mitől jött elő neki és hogyan oldjuk meg.
Egyébként a Voyager-t én nem ismerem, nem használtam még.
A Szoftverközpont helyett vagy Terminálból, vagy Synaptic-ból telepítek. Csak az már nem az abszolút kezdők játékszere. -
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #50413 üzenetére
Még egy kérdésem lenne.
Rákerestem szoftverközpontban valamilyen youtube letöltőre, ki is adott többet is. Viszont párnál van ilyen megjegyzés, hogy nonfree. Ez pontosan mit jelent? Mert pl. a vlc-nél is ilyen van, illetve azt irja, hogy tartalmazhat fizetős részeket, de van sima is.
Ezt az ablakot kapom, regisztrálásra buzdít, de nem tudom mihez: -
lev258
veterán
válasz
Flowtation #50413 üzenetére
Tudom.
Pl. az lshw parancs részletes információkat közöl, beleértve a használatban levő drivereket is. De vannak grafikus programok is (I-Nex). -
lev258
veterán
válasz
Flowtation #50411 üzenetére
Van driver és a rendszer használja is.
Amit telepítettél, az egyfajta frissebb proci firmware, ami APU-nál természetesen segíthet a videókártyán is.
Ha még nem tetted, mehetnek fel a frissítések, az még a fontos lépés (és segíthet még a videókártyával). -
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #50410 üzenetére
-
Flowtation
őstag
válasz
lev258 #50380 üzenetére
Szia!
Segitett a nomodeset. Tőltő képernyő nem volt, csak a bejelentkezés, és erős a gyanúm, hogy nincs a vga driver telepítve, mert csak 1024-es felbontásban megy.uname -a parancsara ezt kapom:
Linux lorinc-ThinkCentre-M78 4.4.0-31-generic #50-Ubuntu SMP Wed Jul 13 00:07:12 UTC 2016 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
lspci | grep VGA, erre meg ezt:
00:01.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Trinity [Radeon HD 7560D]
Namost ez nekem nem mond sokat. Hol tudom megnézni a drivereket, pl. hogy települtek-e, ilyesmi? Valamint a használt oprendszerről is kellene bővebb info, az merre van? A beállításokban nem találtam ilyesmi részt. Mint pl winben a Rendszer. Egyébként Voyager 16.04.04 64 bit van a gépen.
Köszönöm mindenkitől a választ.
-
Andralin
aktív tag
SIKER!!!!
Pár órányi szenvedés után összehoztam.
Leírom, hátha valaki később ugyanezzel a problémával idetalál.Találtam egy CentOS 5-re aktualizált RPM-et, innen letöltöttem: [link]
Kellett hozzá még két csomag, amiket már a yum is ismert:
yum install compat-openldap
yum install openssl098eMajd gond nélkül felmászott az RPM:
rpm -i pine-4.64-3.PU_IAS.5.x86_64.rpmÉs tádááám, műxik!
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
-
Istju
senior tag
-
Istju
senior tag
válasz
lev258 #50398 üzenetére
Más név, más név.... Ha windowst szeretnél, mert vmikor a kedvenced volt, akkor ne a win10-et telepítsd!!
Változtak az idők. Miért a mai centos-t telepíted? Válassz vmi őskövületetet, ahol még elérhető a régi kedvenced, régi néven, ősi biztonsági beállításokkal. És ezt miért egy mai centos-el akarod elkövetni, válassz hozzá egy őskövület op rendszert. Mai kernellel ne akarj, egy 15 éve nem karbantartott progit futtatni. próbáld 15 éves op rendszerrel, és a hozzá való kernellel. Biztosan menni fog. Ha nem jó, a tovább vitt, továbbfejlesztett változat, akkor ez is egy lehetőség.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- PC Game Pass előfizetés
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Huawei MatePad Pro / Wi-fi/ 12 RAM 512GB / 12Hó Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest