Hirdetés
- Notebook / laptop alkatrészek cseréje (processzor, RAM, HDD)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Hobby elektronika
- Azonnali fotós kérdések órája
- Fujifilm X
- Milyen széket vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grillo
őstag
Év hala szavazás, ha esetleg valaki még nem látta. A dévér [vezet]
-
rtrace
junior tag
válasz
#13935616 #93081 üzenetére
Csak nem mindegy, hogy PE#0.4-es, vagy PE#0.8-as zsinórra ír egy gyártó 0,10mm-t... Utóbbival már teljesen nyugodtan lehet csukázni átlagos hazai körülmények között 1-3 kilós célhalakra, én még vékonyabbal csinálom.
A #1.2-1.5 meg a maximum, ameddig nagyon indokolt esetben (kifejezetten kapitális célhalak, keményen akadós terep) még lehet egyáltalán értelme elmenni csuka/süllő pergetésnél.Ha valaki megvesz egy olyan zsinórt, ami a Daiwa-féle számozást használja és azt olvassa itt, hogy 0,18-0,20-as kéne, ami ugyanannál a gyártónál a PE#2-2.5-öt jelöli, akkor teljesen fölöslegesen szívatná magát vele, főleg egy átlagos tavon/holtágon.
#93087 PpenoO:
Gosen Roots X8, vagy valamelyik Seaguar. Valamivel olcsóbbak, mint az YGK, Varivas és társai, de szintén nagyon jó minőségű japán zsinórok.
#0.8, vagy max #1, ha abban jobban bízol. -
hermanyi
addikt
válasz
#13935616 #93081 üzenetére
Simán pergetnek 0.10 el csukás vízen is csak felpattintja a 60 as fluoro előkét .
Én is 10 es fonottat használok pergetni Nagy Dunán ahol aztán tényleg fingod nincs ,hogy mibe és mekkorába nyúlsz bele Daiwa JB 8 szálas (szín lényegtelen mert a 3. naptól úgy is fehér) 20 as Tatanka Evo kb 60 cm előkével.Simán meg lehet fogni vele a 10 kilós busát is szemgödörbe
(Amúgy megy mint a tank
) Legyen egy olyan orsó a boton aminek jó a féke és nincs baj .
Kezdek viszont arra rájönni ,hogy fog kelleni vennem egy komoly pálcátKiszemelt áldozat egy Graphiteleader
-
sasa311
veterán
válasz
PpenoO #93087 üzenetére
Kastkingellek horgászok, elő sem fogom szerintem venni idén a Dömet. Azért vettem, mert a KK megszüntette a nyeketofekes sharky III baitfeedert, gyorsefekesuk mrg sosem volt, de sajnos két botos busazashoz ez elengedhetetlen.
Nem lep meg egy percig sem, amikor a szervizben voltam egy 200+-os orsó volt épp az asztalon - surprise, azt is hézagolni kellett. Egyszerűen egy ilyen értékű orsora (főleg a szerkezete nem is bonyolult mint egy nyeketofekes verzióé) nem fogom az ára 50%at rakolteni, simán megcsinálom magamnak, csak kellene hézagolnó alátét, semmi több száz
-
Steady74
Topikgazda
válasz
feelurself #93084 üzenetére
Új, vagy használt játszik? Tudsz tapizni botokakat valahol? Milyen távra paecáznál? Csúszó vagy fix úszó?
-
PpenoO
őstag
válasz
rtrace #93078 üzenetére
Mi legyen a kövi zsinór? Shimano Sedona 239 710mh 14-42gr + Kastking Sharky III 3000.
sasa311: Kastkingnél meg a többinél is van 50 dodós orsó + 16e szervíz. Erre gondoltam.
A gondolatmeneted követve, 100e forintos Ultegrára is kell költsél szervízre. Ha ezt megtszed egy Alis orsónál akkor is beljebb vagy 80e forinttal. Így számolva szerintem megéri szervízeltetni az olcsóbb, de jobb minőségű orsókat. Illetve ha ennyire világos, hogy az Ultegra is lötyög, akkor nem tudom mit vártál egy Dömétől és keresed itt a megoldást -
sasa311
veterán
válasz
PpenoO #93085 üzenetére
Iilyen orsóim már vannak (ultegrák)
Ezek busázó orsók, az nomád, kövezésen, sárban, homokban. Arra nem költök többet. Plusz busához kb kötelező a nyeletőfék ha nem akarsz gyakran fürdeniAmúgy azért, mert:
1. Az átlag nép gyermeke azt nézi hány kilós a zsinór, hány csapágyas az orsó meg mit fogott a szomszéd
2. Nem tudna jobbat gyártani, mert nincs gyártó aki legyártsa neki. Mindenhol a mennyiségre mennek. A 100e forintos ultagrának pont ugyan így lötyög a hajtókara mielőtt elviszed generálra és kihézagolják -
PpenoO
őstag
válasz
sasa311 #93077 üzenetére
Küldd vissza a csébe és 30ért vegyél egy felső kategóriás tsurinoyat, seaknightot vagy kastkinget és tuningoltasd fel Attilával. Örök élet + 1 nap lesz (ez kb 5-7 év évi 20-30 horgászás mellett).
Amúgy nem értem DGt, inkább rakat bele 8 csapágyat, minthogy 3-4 frankó csapággyal+hézagolással/normális összeszereléssel/kenéssel kb ugyanennyiért tudna minőséget is árulni saját néven.
-
Steady74
Topikgazda
válasz
feelurself #93070 üzenetére
Mi a célhal?
-
törölt tag
válasz
rtrace #93078 üzenetére
Usa piacos amire 5 lb-t írtak az ugyanaz mint amire itthon 5kg-ot írtak. Csak ha minden a ráírt szakító az eladásoknál akkor megy az ilyen okosság túl kevés írjunk rá 5kg-ot manipuláció. Nem létezik szerintem olyan fonott ami 0,10-es méretben 5kg-ot tud . Ráírt 0,10-es méretnél ami a valóságban nem 0,10-es.
Azt szerintem aki komolyan csukázni akar felejtse el hacsak nem valami nagyon finom pálcával dolgozik. Persze lehet keresni a kihívásokat, de nem kezdőnek való összeállítás vsz. Nem tudom elképzelni egy pergetőversenyen ami csukáról szól valaki is kiálljon 0,10-es fonottal meglepne ha így lenne. Függetlenül attól összevisszaság van a méretezésben. De vannak itt talán olyanok akik indulnak pergetőversenyeken jobban benne vannak az ilyen finomkodásokban.
Értem amit mondasz, hogy akkor van értelme 2 zsinórt összehasonlítani ha azonos a méretezése. A probléma az, hogy a megadott méretezés sokszor nagyon eltér a valóságtól. Ezt ha csak tapintással összehasonlítasz 2 zsinórt sokszor vékony méreteknél is már látszik. Láttam már daiwa zsinórokat az tuti nem raknám rá a 100 grammos botra 16,5 méretben akármit írtak rá.
-
törölt tag
válasz
rtrace #93078 üzenetére
Kaotikusak a fonottak mert hatalmas csúsztatások vannak a ráírt dolgokban. Kapásból ott kezdődik a ráírt szakítót oszd el kettővel és az is jó notaknottal tudja. Kapocs van rákötve akkor kötés sikerétől függően még oszd el akár kettővel a notaknotos értékhez képest. Tehát akkor már az eredeti ráírt értéket 4-el osztottad. Vadi új zsinórra érvényes ez.
Egy 0,56-os power pro 56-os! tud vadi újan kb 30 kilót notaknottal. Ezzel a kb 60-as ráírt méretű fonottakat nagyrészt jelentősen megveri. Nagyon sok közülük 20 kiló körül szakad már . Miközben a tényleges vastagságuk több sokszor mint a power pronak. Pl egy Koós zsinór ami elég felkapott harcsázók között 60-as körüli méretben tudja amit a power pro. Egy probléma van a valódi vastagsága kb 0,20-al vastagabb mint a power pronak.
Pedig a Koós zsinór még a jobbak között van mindent figyelembe véve. Annál sokkal rosszabb zsinórok vannak 0,60-sok között akármit írtak rá.
Ezt csak azért hozom példaként milyen káosz van és mekkora kamuk vannak. Vékony méreteknél hasonló a helyzet.
15-ös ráírt vastagságú fonott notaknottal talán bír 7-8 kilót inkább kevesebbet . Ezt kapoccsal kötve messze nem fogja tudni talán tud 5 kilót vadi újan de inkább kevesebbet . 10-es zsinór kapoccsal kötve ha tud 2 kilót akkor már szerintem elég jó fajta. Otthon ha vannak mérlegsúlyaid könnyen ki tudod próbálni melyik hol szakad el a kapcsot kötve. Itt jön még az mennyi is a valódi vastagsága mekkorát mert kamuzni a gyártó. -
rtrace
junior tag
válasz
#13935616 #93054 üzenetére
"100 grammos botra én 16,5 zsinórt nem tennék"
Mint mondtam, a PE#1 0.165mm nem egyenlő azzal, amit a hagyományos európai méretezés 16-osnak hívunk.
Amit a Momoi nevez 0,08-nak, az meg PE#0.2.Basszus, persze hogy gyenge volt... Ez azért sok dolgot megmagyaráz.
Összehasonlításul, Daiwánál PE#0.6-ra van 0,08 írva.Ahogy egyébként a Power Pro méretezése is "egyedi". Az a 10-es Reiva, amit PpenoO használ, nem egyenlő a 10-es Power Pro-val, úgyhogy nem érdemes arra alapozva sem sokkal vastagabbat ajánlani neki.
Érdekes amúgy összehasonlítani a különböző piacokra szánt zsinórok specifikációit is. USA piacos 0,10-es Power Pro-ra 5lb szakítót írnak, az európaira 5kg-ot.
-
sasa311
veterán
Urak vettem magamnak mikulásra 2 döme gold orsót. Mindkettőnek a hajtókarja érezhetően lötyög - na nem világvége, de legalábbis kottyan egy picit.
Ez pont az a kategória (32K darabja) amit nem éri meg elvinni 16K-ért a világ végére 0 km-es szervízre, de azért jó lenne ha segítetni tudnék rajta, hogy ne essen szét 2 szezon alatt, mert ahhoz meg pont már drága.
Arra gondoltam, hogy talán elég lenne neki egy hézagolás a tányérkeréknél. Nem tudjátok merre tudnék venni 0.025 vagy 0.05-ös hézagoló alátéteket?
-
törölt tag
válasz
galervin93 #93067 üzenetére
Ezért jobb szerintem kezdőnek a körforgó csukára. Annak a sebességét sokkal könnyebb belőni mint a gumihalnak. Gumihal pofon egyszerűnek tűnik de sok mindent el lehet rontani . Körforgónál amit most el lehet rontani ilyen hideg víznél a mélység hol kell húzni. Valahol inkább az alsó 1/3 környéke max a víz közepe ilyenkor. Vízmélység függő is. Guminál főleg ha valaki kezd pergetni még egy fűrészfogas bevontatásnál is nem mindegy mennyire és milyen gyorsan emeli meg, nem mindegy mekkora fejjel. Ha csak bevontatja milyen sebességgel vontassa hol jön az a csali milyen mélységben azt érezni kell. Először körforgóval és amikor arról már lerágták a festéket akkor van kis élmény már akkor nehezebb technikák vsz.
Támolygó is bonyolultabb csali mint a körforgó. Igaz abban is benne van alapból az a mozgás ami kell de a sebessége a vezetés mélysége lehet úgy húzni ahogy nem kéne. Igaz egy jó orklával nem árt átdobálni a pályát csak a sebességére ráérez valaki mi az aminél még nem szántja az alját csukagyilkos csali.
-
törölt tag
válasz
Gumihalnál a fej súlyának a kiválasztása adott gumihoz. Az fontos. Nagyon túlsúlyozottal is lehet csukát is fogni. Főleg amikor fenékközelben kell húzni hideg víznél . Azért egy kezdőnek jó ha a legideálisabb súlyú fejjel próbálkozik ne bonyolítsa feleslegesen a dolgokat. Vontatási sebesség szintén döntő ugyanannál a csalinál sok kapás vagy 0.
Ott kezdődik az egész a partot valaki hogyan közelíti meg. Azon már sok csuka múlhat, nem mondom laposkúszásban kell menni és mesterlövész álcázás kell . De ne is úgy mint egy víziló nagy trappolással le a víz széléig.
Kicsit távolabb megállni a parttól ha a hely engedi semmi dobogás zörgés. A csalit egészen a víz széléig vezetni akkor is ha nem látszik jön utána. Meglepő dolgokra képesek egészen a part szélében és nem csak ezek a bugyli méretek. Ha olyan a hely akár állhat a part mellett teljesen akkor pláne.
Amikor követi és látod jön utána mit csinálj. Megváltoztasd a csali mozgását vagy ugyanúgy vezesd. Jó lehet mindkettő de változtatás riasztó is lehet akár túlveret a csali lehet pont az fogja elijeszteni. Trükkös tud lenni azért a csuka is nem egy annyira egyszerű hal mint amilyennek tűnik sokszor.
-
Interceptor
addikt
válasz
Október óta leginkább filléres no action gumikat használok(sokkal jobban dobható) simán fűrészfogas tech meg pöcögtetve, giliszta/féreg/rák utánzatokat természetesebb színekben, egész jól fogtam a köveseket chebu/offset szerelékkel. Mondjuk legutóbb szúnyoglárva utánzattal fogtam a legtöbb kövest dropshottal.
-
feelurself
aktív tag
Sziasztok!
Matchbot+orsó párost keresek, egyelőre a belépő szint kategóriában. 40-50k a keret, de nem bánom, ha ettől olcsóbban megúszom.
Olvasgattam kommenteket régebbről, de hátha van valami újabb bestbuy ajánlás -
törölt tag
válasz
PpenoO #93064 üzenetére
Nem azt mondom félre ne értsd a kínai nem jó, csak az bizonytalan . Mondjuk egy gumicsalit totál halfogásra alkalmatlanul legyártani is nehéz lenne. Mert ha tejeszacskóból vágnál csíkokat és azt húznád azzal is lehetne valamit összehozni.
Főleg ha az a csuka éhes nagyon gagyi csalikkal is lehet eredményt elérni. Annak idején házilag gyártottunk körforgókat és nem kevés csukát fogtunk ezekkel is. Aztán a másolat támolygókkal amik között voltak gyárilag készült másolatok is. Az eredeti mozgását meg se közelítve de lehetett azért csukát fogni vele. Ott és akkor az eredetire mennyi jött volna az egy másik kérdés.
Szóval nem írnám le a kínai nonane gumit csak 300-600 ft-ért nagyon jó gumikat kaphatsz /db. Nem látom értelmét a noname guminak, de lehet valami nagyon fogósra bukkansz.
-
törölt tag
válasz
PpenoO #93064 üzenetére
Ez egy Westin csali . Svéd cucc a svédek kenik vágják a csukahorgászatot. Náluk a csuka kb olyan mint nálunk a ponty .
Szóval abban bízhatsz az olyan amilyennek kell lennie. A színe is a csali mozgása anyaga stb. A kínai az egy másik történet. A horog öblének a mérete nagyon jó amit tettél ebbe a westinbe. A szára lehetne annyival hosszabb kb annak a vágásnak a hátán a végén jöjjön ki. De így is elmegy szódával ha sok nem akad akkor kicsit hosszabb szárral ugyanezt az öbölméretűt kb tenném.
-
galervin93
addikt
válasz
hermanyi #93065 üzenetére
Hú ez megint olyan téma, amiről órákat lehet beszélni.
Nyilván nem mindegy, hogy milyen a csali alap mozgása (mármint amit a gyártó kitalált), de az sem mindegy, hogy ezt az "alap mozgást" milyen stílusú, sebességű bevontatásnál produkálja. Vannak csalik, amik semmire se jók, ugyan kishal, féreg bármi alakjuk van, korong vagy éppen twister a farkuk, de a vízben nem mozognak semmit. Azokat tűzheti az ember bárhogy... Tipikusan a noname occsó csalik, meg persze csájna cuccok. Nem azt mondom hogy mind ilyen, vannak kivételek, de rengeteg a szó szerint használhatatlan szemét.
Aztán vannak csalik, amik kb. egy vagy egy-két "beállítással" mennek jól, adott sebesség, adott bevontatási mód, ott működnek és ennyi.
Meg vannak azok, amiket lehet cifrázni, mert több mindent elbírnak. Fűrészfog, cincálás, húzhatod orsóval, pöccintheted botspiccel, emelheted magasra vagy éppen tarthatod laposan a botot sötöbö...
Valójában ez a nagy útvesztője a pergetésnek - minden egyes csalit ki kell próbálni, ki kell ismerni mikor, hogyan mozog, mit csinál. És amikor ezer csali van a táskádban, tudni kell melyiket kell elővenni. Nyilván itt sem arról van szó, hogy egygyűrűcsali mind felett, de bizony vannak rosszak, átlagosak, jók meg kimagaslóak... ...minden egyes szituban, órában, pillanatban... Ezért kell ezer.Hogy minden szitura ott legyen a tayóban valami...
Nyilván nem szó szerint kell érteni, inkább úgy, hogy a lehető legtöbb szitut meg tudja velük oldani az ember. Mi van ha ezt kell csinálni, ha azt, ha amazt... Legyen csali "mindenre".
Az unásig ismert fűrészfogas bevontatás csak egy az n+1 bevontatási mód közül, ezen kívül annyi féle-fajta módon lehet bevontatni, azaz mozgásra bírni a csalit, hogy ihaj.Sokan azt gondolják, hogy a pergetés = fűrészfog, teker-megállít-leesik, teker-megállít-leesik stb. Pedig hajaj, mennyi mindent lehet művelni a csalival... És gyakorlatilag ez a lelke a pergetésnek... Nyilván a csali típusa is sokat tud számítani, a mérete, a színe, de legalább ugyanannyit, ha nem többet számít az, hogy egyáltalán hogyan bírja mozgásra az ember.
Szóval csak azt akarom mondani, hogy amikor "egy csali nem működik", akkor legtöbbször a) nem is úgy használta a user, ahogy kellene b) valójában nem is tudja a csali azt, amit kellene neki (sajnos rettentően sok ilyen van, én gumiknál pont ezért jobban szeretem a bevált márkákat-típusokat, és inkább ezekkel dobálok, mint próbálok mindenféle újdonságokat).
Hogy "pontyos methodos" nyelvre fordítsam. Bedobja az ember a method kosarat aquával, valamelyik szipi-szupi pellettel, unásig reklámozott horoggal, és nincs kapás. Vagy van, de nem akad. Leül mellé valami faca versenypecás, ugyanúgy method, ugyanaz a kaja, ugyanaz a csali, horog - és sorra fogja a halat. Mert jó a horog méret, pont ki van egyensúlyozva a horog és a csali, jó a távolság a csalitüske és a horog között, jó a szög a csali és a tüske között, kellően könnyű a tüske etc. Szóval végső soron amit mondani akarok, hogy hiába a faca szerkó (legjobb gumihal), ha sz*rul van felkínálva (feltűzve, bevontatva, túl nagy a horog, vastag a zsinór stb.).
Ahogy Kazinczy mondá: Jót s jól! Ebben áll a nagy titok. -
PpenoO
őstag
válasz
hermanyi #93065 üzenetére
Persze, ez offsetes csali. A rózsaszínű is az, offsettel tűzve rendkívül buta lett a hasonló kínai. Warninshotznak a fox rage csaliját is butította az offset horog/kapcsos ólom.
Amúgy a kínainak a titka szerintem a farok elött elvékonyított rész, amitől úgy riszálja a farkát mint te húsz éves korodban. Szerintem abszolút best buy a cucc.
Amúgy volt egy kapásom, egy tenyeres sügér az orrunk elött kapta be a csali farkát, szakadtunk a röhögéstől.
-
hermanyi
addikt
válasz
PpenoO #93064 üzenetére
ez szebben van tűzve . Ennek csak a farkincája mozog . És mivel az átlagnál nagyobb van neki . Igy másképp veret .
Holnap Én is rá próbálok ha sikeres lesz csinálok képet és kiderül ,hogy miben van a hiba .
Ervin majd megírja neked ,hogy ezt nem igy kell tűzni ,nem véletlen van a hátában a horog rejtő rész -
PpenoO
őstag
válasz
galervin93 #93062 üzenetére
Szerintem szebben tűztem a hermanyi csaló csalit mint a kínai rózsaszínt, mégsem mozgott olyan szépen.
-
hermanyi
addikt
válasz
galervin93 #93062 üzenetére
Én nem akartam írni ,mert azt mondja megint beleálltam
Még egy kis kézremegés és úgy dolgozik a gumi mint egy jobb Vertikál -
PpenoO
őstag
válasz
hermanyi #93059 üzenetére
Popper most érkezett meg csájnából, csak kipróbáltam... Sokat felejthetett a Zoli, mert nem mondta, hogy ne ilyen színűt vegyünk (nem nagyon volt más szin btw), vagy kereskedő lévén nem vitázott mit viszünk és a hermanyi név nem volt túl erős ösztönző, hogy lebeszéljen a rossz színről
Kolléga fogott egy 2 nyarasat piros/fehér gumival, nekem az még a repcsin van
WarninShotz: Tudom, együtt voltunk a boltba. Kavintont/Palixidet bevetted?
-
törölt tag
Ezekkel a nagyon enyhe telekkel utóbbi pár évben a február trükkös szinte az új március. Legalábbis felénk amilyen idők voltak utóbbi talán 5 évben is februárban. Csukánál is mikor én kezdtem még márciustól volt rá tilalom. Ott már léptek azóta. Süllőhöz nem nyúltak. Idén pl a csukák is mikor kezdhettek el ívni, nem emlékszem de vszínű még az előre hozott tilalom előtt bőven.
-
saen
veterán
válasz
#13935616 #93056 üzenetére
Ez minden vizen így van. Balatonon pl akkor jó a május 1 süllőre ha elhúzodik és még fészek környékén van a süllő. Olyankor igazi mészárlás van az első pár napon és senkit se zavar... Ha pedig korán lemegy az ívás, akkor május 1 már egy süllő nincs a szokott helyeken, pörögnek a betlik. Gondolom a korai ívásnál meg a február vége lehet még jó... A magyar horgászok viszont szerintem nem érettek meg még a dinamikus tilalmi időre, pedig logikus lépés lenne.
-
törölt tag
válasz
Interceptor #93051 üzenetére
Lehetne mert felénk lenne egy ilyen videó ilyen fogásokról lehet süllőpikkely se maradna a környéken. Ismerve a helyi viszonyokat.
Viszont a süllőtilalom is ilyen meleg februároknál amik mostanában vannak lehet módosításra szorul majd. Idén is februárban amilyen meleg volt áprilisi idők is voltak majdnem. Ilyen kis mellékágban sekély víz ki tudja milyen meleg volt ahol fogta a süllőket.
-
törölt tag
válasz
rtrace #93045 üzenetére
Célszerű vsz a bot kemény terhelésénél is egy plusz tartalékot hagyni a zsinórban . Kemény terhelés alatt azt értem a bot töréshatár környékén van . Amit a UL süllőfogásról linkeltem ott a fiatal srácnak akinek segít fárasztás közben mondja vigyázzon a bot felső része puha de ha már alsó részével is húzza akkor necces 0,03-al.
Legfinomabb pálca amit én valaha pergetni használtam saját botként az egy nomura isei light game volt emlékeim szerint 28 grammos . Azon 0,08-as zsinórral pecáztam momoi-nak valami olcsóbb fajta 4 szálas zsinórjával. Nem mondom, hogy túl volt biztosítva a cucc. Azt a botot eladtam mert túl rövid volt nekem 2,20-as környéke , nem tudtam megszokni.Nem való nekem az ilyen rövid pergetőbot. Bár már bánom eladtam mert nagyon felment az áruk kapni se nagyon lehet talán.
30 grammos sportexem ahhoz a 28 grammos nomurához képest egy erősebb bot és hosszabb is. Milyen zsinór passzol hozzá ha 0,08 a nomurán nem volt túlbiztosítva ? MInimum 10-es körüli. De akkor se lehet vele nagyon ugrálni , elfér rajta a 0,12 környéke vsz.
Fonott zsinórokból a kedvemcem a power pro abból is az eredeti régi fajta ha a zsinórvastagság eléri a 0,19-et legalább vékonyabban nem azt választanám. Nem ez a 8 szálas körfonott bevonatos újabb fajta. A régi fajta power pro a legjobb ami a kezemben volt mindent figyelmbevéve fonottak közül .
100 grammos botra én 16,5 zsinórt nem tennék . A minimum 0,19 power pro de az is inkább necces 0,23 bőven elfér egy átlagos 100 grammoson vsz. Ez power proból ami talán a legerősebb mindent figyelembevéve kopásállóságot is. Mindenféle pattogós zsinórból pláne elfér rajta a 0,23 vsz.
-
PpenoO
őstag
-
-
rtrace
junior tag
Még egyszer, én ezzel tisztában vagyok, de ha "10-es" zsinórról beszél valaki, én meg egy PE#1-eset akarok melléállítani összehasonlításul, akkor valahogy egy rendszerbe kell hozni a kettőt. És ezt a legjobban úgy tudom tenni, ha olyan gyártóra hivatkozok, amelyik mindkettőt ráírja.
0.165 alatt erre az átváltásra gondolok. Ami nyilván szintén nem lehet teljesen pontos, de a lényeg, hogy nem egyezik meg azzal, amit a hagyománonyos két tizedesjegyű rendszerben 16-osnak hívtunk.
-
sasa311
veterán
Esik a hó.
De már jött egy busa -
rtrace
junior tag
Hivatalosan 0.165
Én tudom jól, hogy nincs értelme nézni, de az Európában hagyományosan használt méretezés nem ezt az átváltást használja. Amikor 16-osként emlegetnek egy zsinórt, az nem ez.
Ha a téma miatt át akarom váltani, hogy a PE#1-es Sufix "hanyas" zsinórnak felel meg ebben a rendszerben, akkor a Daiwára kell nézni, mert azok olyan bolondok, hogy mindkettőt ráírják.
-
rtrace
junior tag
válasz
#13935616 #93043 üzenetére
"Az 50 grammos körüli bot 0,10-es és a 4 grammos bottal is érzéssel a 0,03 zsinórral 10x erősebb bot 3x vastagabb zsinór."
De ennek semmi köze a bothoz, nem amiatt kell finoman bánni az ennyire vékony zsinórokkal. 10x nagyobb dobósúlyú botra fölösleges 10x erősebb zsinór, nem az fogja elszakítani továbbra sem.
[link] Itt Kecskés Viktor a 100g-os boton horgászott 0.165-ös Sufix zsinórrál, ami PE1, Daiwa nyelven 0,13-as. Kifejezetten nagy csukákra horgásztak, Norvégiában.
Nem gondolom, hogy akkor 40g-os boton, átlag hazai körülményekre, 1-2 kilós célhalakra a 0,10-es annyira alulméretezett lenne. -
törölt tag
válasz
PpenoO #93040 üzenetére
[link] A bot zsinór összhang témára + nem akármilyen süllők . Több videója is van ezekről a februári kapitális süllőfogásokról UL cuccal. 0-4 gramm körüli bot 0,03-0,04-es zsinór. Beszél róla azért érzéssel ezzel a vékony zsinórral egy ilyen halnál. Az 50 grammos körüli bot 0,10-es és a 4 grammos bottal is érzéssel a 0,03 zsinórral 10x erősebb bot 3x vastagabb zsinór. Többieknek is akikkel itt beszélgettünk erről a bot zsinór témáról érdekes lehet .
Ez a fogás vsz azért jöhetett össze ennyi kapitális süllővel mert ezek már a februári melegben az ívásra készülődhettek azért voltak azokon a helyeken, netán már fészket is őriztek az se kizárt. Lehet következő februárban ha ilyen meleg lesz ezen a helyen már nem kell pergetnie ha a helyi horgászok látják ezt a videót és összerakják a képet.
-
törölt tag
válasz
hermanyi #93036 üzenetére
Carpamia-ról rendeltem. Ott black friday 20% és 1800 körülről indultak legkisebbek . Jó áron vettem e nem tudom de olcsóbban nem találtam. Jadabo-ról rendeltem még ott power pro akciót tartottak és úgy néz ki is küldik legnagyobb meglepetésemre.
Rapala v blade vannak tapasztalataim blade csaliknál. Jónak találom, elég lassú a süllyedése még a 14 grammosnak is állóvízen is. Ahogy esik le mint a döglődő hal lavírozik mindenfelé esés közben. Fűrészfogas bevontatással. Csak kicsit drága lenne beszaggatni a gumicsalikhoz képest. Olyan helyeken próbálom dobni ahol nem tudok akadókról.
-
hermanyi
addikt
PpenoO : suger.hu
-
lakisoft
veterán
válasz
balou84 #93037 üzenetére
Parádés lesz így. Hosszú évek alatt teljesen lepusztult a vízgazdálkodásunk. Elhanyagolták a csatornahálózatokat, nem lehet miből öntözni. nincs karbantartva a dréncsövezett hálózat ami 2 irányú vízmozgást tenne lehetővé. Ha sok a víz elvezeti, ha kevés akkor altalaj öntözéssel csökkenti az aszály káros hatásait.
Ez igazából helyi gondok ezek, de sejtésem szerint ez van az egész országban.
-
hermanyi
addikt
Sztem hétvége dobálos lesz 😂
-
lumpy92
aktív tag
válasz
sasa311 #93031 üzenetére
Tavaly volt egy megkeresésem egy magánbefektetőtől, egy csónakkikötőt kellett volna tervezni és engedélyeztetni neki. Önkori, vizig nem emelt kifogást, tisza tavi tanács megvétózta. Pedig helyi szabályozási tervben vagy 15 éve kivan jelölve a hely (távlati) kikötőnek.
Nem lepődnék meg, ha hamarosan mégis megépülne ott a kikötő, csak nem mindegy, hogy ki kéri a hozzájárulást, ki a beruházó -
sasa311
veterán
Na tisza tavat átvette a MOHOSZ január 1-től.
Kíváncsi vagyok, hogy csinálnak-e valamit (mert a tisza tavi sporthorgágsz konkrétan csak eltette a pénzt) vagy ez csak azért kellett, hogy a NER-es yachtkikötő és a parti házak könnyebben épüljenek... -
Sziasztok,
Tiszán Szolnok és környékén hol érdemes pergetni partól? Van erre vonatkozóan valakinek tapasztalata?
-
galervin93
addikt
válasz
diablo1984 #93021 üzenetére
Leteszed a fűbe a telót, még csak vízpartra sem kell menni, csak a falu végibe.
A súly nem igazán mérvadó ilyen szempontból... Nyilván vannak fizikai korlátok, de egy jó botot ésszerű használat mellett nem lehet eltörni.
Nekem a legelső, Benzar Competition széria tört egyszer (nyilván versenyen), a 390-es B-tagja, de user error volt, túlterheltem. (Ha már súly, van vagy 200 gramm az a bot.)"az ipar nem okvetlen a hosszútávú használhatóságra épít manapság."
Egy horgászbotnál ez a tervezett elavulás nehezen kivitelezhető... Legalábbis a blank tekintetében. Gyűrű, annak rögzítése, orsótartó, lehet gagyi, a nyél anyaga mállhat stb., de a blank az vagy működik vagy nem.
Anyaghiba nem feltétlenül jön elő, ha valaki nem terheli határig, akkor rejtve is maradhat. Ezért kell első alkalommal (de lehetőleg "nulladiknál", boltban/terepen) meghúzni. Törjön ha törni akar, de ne peca közben. -
mdav88
aktív tag
válasz
diablo1984 #93025 üzenetére
Akkor meg szvsz nincs miért aggódni
Ha anyaghibás (és a gari csak arra vonatkozik), hamar kiderül, a gari tavasszal is védeni fog. A bot állapotán látszani fog, hogy nem agyonütött darab.
-
mdav88
aktív tag
válasz
diablo1984 #93023 üzenetére
A súly a megbízhatóság jele
Viccet félretéve, azért az egyre modernebb gyártástechnológiák és anyagok, egyre jobb blankokat engednek készíteni, én bízom ebben az elvben mégha tudom is az ipar nem okvetlen a hosszútávú használhatóságra épít manapság.
Valljuk be, fogyasztóként azért csakcsak kedvet kapunk pár évente újítani, nem? -
diablo1984
veterán
válasz
mdav88 #93022 üzenetére
Annyira nem célom gyűjteni a botokat, de ami van 420as long cast botom az 405g, versenyen nehéznek is érzem, nem éppen kézben tartós bot. Ez meg 280g lenne, biztos nincs annyi anyag belerakva, de ha bírja, akkor nem érdekel. Most unokaöcsém method lake 360 medium-heavy kariajándéka van nálam, vékony bot, az illesztéseknél vastagított, erősített, a gyűrűk nem egy vékony húsú gyűrűk rajta, feszes, kardos bot, minőségre nem rosszabb mint a czero-s botjaim. Lehet bevállalom, max mikor számítanék rá, akkor pusztul el....
-
mdav88
aktív tag
válasz
diablo1984 #93021 üzenetére
Szerintem bátran bele lehet vágni, ebben az árkategóriában szerintem jót megy a benzár manapság. Számtalan videó van róla, és bár nem pártatlan a rendszer, attól még a kulcsfontosságú részleteket meg tudhatod belőle.
A concourse method feeder botokról rebesgeték, hogy törik, de ettől függetlenül sok versenyhorgász eszköztárában ott figyel, magas igénybevétel mellett.
Nekem a sima concourse feeder volt, új is, használt is, én nagyon kedveltem. Most a Concourse light és a Concourse method light botokra kívántam rá, azon botok paraméterei nekem nagyon tetszenek
(megtévesztő az elnevezés, és azonos a dizájn, de két külön botról van szó.)
-
diablo1984
veterán
válasz
galervin93 #93020 üzenetére
Egyszerre nem tudok pecázni és videózni, nem vagyok youtuber...
Az a baj, mire áprilisban ki tudnám próbálni, addigra eltelik pár hónap...
Szabó Bence tudna biztos tapasztalatot megosztani róla, de a pártatlanságában nem lennék biztos, elvileg pár versenyen használta már. -
galervin93
addikt
válasz
diablo1984 #93019 üzenetére
Megrendeled, kipróbálod, csinálsz róla videót - ha törik irány reklamálni (videó téged véd), ha nem, használod egészséggel.
-
diablo1984
veterán
Benzár Method Lake botot használ valaki?
A 420ason gondolkozom erősen, hogy meglepetem magam karácsonyra, de mire áprilisban kikerülök kipróbálni és neadjisten az első keményebb dobásra szilánkokra esik, jó lenne infót szerezni róla(nem drága bot, viszont könnyű, a concourse botokról is azt hallottam, hogy tud törni mint a ropi) -
galervin93
addikt
Pontosan. Semmivel sem lett jobb vagy rosszabb módszer az élő (inkább úgy mondom, "nem mű")csalis peca, egyszerűen csak ebben a felgyorsult világban, és a technika fejlődésével (millió+1 műcsali) jóval könnyebb lett a pergetés.
@mriya@
Ha úgy kell értelmezni, hogy "Tudom [is én]...", akkor nyilván nem attól fog az ember halat, hogy nevén nevezi a módszert...De ha precízek akarunk lenni, teszem azt egy nyílt topikban
, akkor a pergetés az pergetés, a mártogatás az mártogatás etc. Ahogyan a bojlis botra rakott method kosár nem methodozás, meg a feederbotra felhúzott waggler úszó nem match peca, úgy van nagy különbség a mártogatás meg a tapogatás között.
Nyilván ez csak fingreszelés, de na...
Ha bem erről szólt a megjegyzés, akkor elnézést a felesleges szócséplésért. -
törölt tag
Az is benne van biztos. + nem is nagyon írnak róla. Bár mostanában nem olvasok horgászújságot, egyszer át kell lapozzak egyet miről írnak manapság. Régen mindig tele volt Bokor, Hunyadi ilyen mártogatós, tapogatós sztorikkal. Pedig van úgy még a fűzött halat is csak nézegeti vagy ráfog de megenni nem akarja. Akkor az élő esetleg megtörni a fűzött halat és akkor megeszi. Ha még úgyse van razbóra azt meg kellene egye. Ha ezek se kellenek neki irány haza.
Szóval van olyan biztos sokszor egy pályán gumival átdobálva semmi és így több halat is lehetne fogni ugyanott. Mondjuk én váltogatni nem szoktam a két módszert vagy az egyikkel kezdek és végig vagy a másik . Nagybátyám szokott egy pecán gumihalazni is tapogatni is ha nagyon belendül a süllőzésbe. Ami nála gyakori mert csak az érdekli igazán. Más halra szökőévente megy kb.
-
törölt tag
válasz
@mriya@ #93012 üzenetére
Ma is működne az, ha van süllő vagy csuka vagy bármi a közelben ami szereti a kishalat.
Nagyon kiment a divatból. Régen mikor csukáztam úszóssal volt olyan jött arra 2 tapogató pecás körbehorgászták az úszómat pár méteres körzetben. Most ilyet nem nagyon látok tavon szinte 0 , Dunán se sűrűn.
Galervin93: Fűzött hallal küsz, bodorka leginkább. Ezzel messze lehet dobni anélkül leszakadna a hal. Annyira tart szinte mindig fárasztás végén még rajta van a csali de sokszor félig leszakadva már széttrancsírozva . Partról is sok jó helyet el lehet vele érni amit műcsalival nehéz meghorgászni. Csak az alján húzom nem emelem van olyan technika is fellibenteni. Jobb csak az alján általában centiről centire . Mártogatást ugyanazzal a cuccal csinálom általában csak ott többször élő hallal , tapogatni is szoktam élővel ha nagyon nincs kapás. Harcsa viszonylag kevés jött így érdekes, fogtam párat az évek alatt de ritka. Süllő és csuka ha csukás hely.
-
@mriya@
őstag
válasz
galervin93 #93013 üzenetére
Tudom, hogy melyik mi?!
-
galervin93
addikt
válasz
@mriya@ #93012 üzenetére
A mártogatás egyfajta vertikális módszer, régen úgy mondták hogy "ráállunk az akadóra" = csónakkal fölé állni, és szinte botvégről leengedett végszerelékkel megy a peca. (Te esetedben a móló szintén egy "függőleges objektum", ami meghatározza a horgászat módját.)
A tapogatás ehhez képest kb. mint a jigelés, csak lassabb, szakaszosabb a csali bevontatása, de alapvetően egy viszonylag nagy területet fésülsz át a fenéken.
Azaz a két módszer teljesen másra való, más helyeken alkalmazandó, és más a kivitelezés módja is.
Nem csoda, ha adott helyen egyik vagy másik a nyerő.
Akadóban tapogatni öngól. Egy nagyobb, tisztább vízterületen mártogatni szintén öngól. Mindig meg kell találni a helyzetnek megfelelő módszert. -
Interceptor
addikt
válasz
galervin93 #93009 üzenetére
Nekem sem a kedvenc módszerem(bár egy kicsit most jobban megszerettem), de ebben az időszakban ez működik jól.
jansky1: A csalivezetésnél nekem a felfele lassan szakaszosan emelgetős/pöcögtetős módszer vált be, legtöbben ezt alkalmazták, de vannak különböző technikák. A horoghoz elvileg egy hurkot érdemes kötni, hogy szabadabban mozogjon a csali(én ezzel fogtam), bár haveromnak a hagyományos dropshot kötés is működött. A horog és ólom közötti távolság is fontos, de ezt is érdemes ellesni vagy kitapasztalni, adott helyen időben mi válik be, nekem kb 50cm volt az ólom és a horog között amivel már fogtam is halat.
Időnként változtatni kell a csalit ha nincs vagy megszűnik a kapás, van mikor a halszelet működik csak, máskor meg inkább a különféle gumicsalik. Nekem csak gumicsalijaim voltak, a különféle féreg/giliszta utánzatok működtek nálam abban az időszakban mikor ették a gumit is.
Mondjuk ez csak saját meglátás, de én egy 4-21-es dropshot bottal pecáztam annak nagyon lágy a felső tagja, szerintem mikor felveszi a csalit a hal, kevésbé érez ellenállást, talán ez is számít.horcsog: Öbölben próbáltuk az elmúlt két alkalommal, oda jobban begyűlnek ilyenkor a halak. Ott leginkább fenekeznek, meg néhány dropshotos is van köztük.
-
törölt tag
válasz
Interceptor #93007 üzenetére
Tapogatást próbáld majd ki. Csak azt már kevesen űzik, már lehet a youtube-on se ismerik nehezebb megfigyelni vízparton valakit . Az egy igazi húshorgász módszer ha ráérzel az ízére. Azzal a Dunán nagyon sok jó helyet lehet találni nem csak télen. Ja és zátonyok tetején is jó módszer télen .
Tavon is persze. Még csukára is nagyon eredményes.
Dropshotozni én nem szoktam. Vagy gumihalazok, vagy tapogatok. Bár most bladeztem de azt vehetjük egy műfajnak a gumihalazással . Nincs lerakva most csalihalam de ha valahol meglátom őket és lesz kedvem akkor rászánok 2-3 órát és betárazok . -
galervin93
addikt
A dropshot a pergetés methodja.
Nekem valahogy túl unalmas, hiányzik az a része, hogy feltérképezze az ember a területet, összeálljon egy kép, a "mi-hogyan-miért történik". Ettől függetlenül az eredményességét a megfelelő helyzetben és célhalaknál (elsősorban köves, sügér) nem kell magyarázni. -
jansky1
senior tag
válasz
Interceptor #93007 üzenetére
Adnál pár tippet akkor a dropshotozáshoz ?
-
Interceptor
addikt
válasz
#13935616 #93006 üzenetére
Köszi, bár ez a része most annyira nem volt nehéz, mert csak a dropshotos horgászokat kellett figyelni, mely részeken érdemes dobálni és mi a vezetési technika, csalizás stb. Volt aki segítőkész volt, néhány tippet azért sikerült is tanulni tőlük, végére azért csak sikerült ráérezni hogyan érdemes ezt csinálni, főleg ebben az időszakban. Ezt a jeget még fel akartam törni idén, mert a késő őszi/téli parti pergetés nem igazán volt eredményes korábban, éppen ezért kevesebbet is próbálkoztam mint kellett volna. Idén trükkösebben álltam hozzá a témához, és végül is sikerült tanulnom belőle.
-
törölt tag
válasz
Interceptor #93003 üzenetére
Megtaláltad őket ezek szerint gratula. Látom mindenki aprította a süllőket, csukákat. Jövő héten azaz már ezen a héten mert éjfél múlott én is terveztem pecát ha idő engedi lehet többet is. Héten én is voltam kint múlt héten is 1-1 alkalommal. Voltak kapások , lemaradás is fogás is süllők. Nem olyan sok kapás 2 volt egyik alkalommal másik 1 + 1 lemaradt. Pedig héten du-án 3 -környékétől dobtam fél nyolcig. Nem volt hideg este azért +5,6,7 fok az nagyon meleg sötétben ilyenkor. Igaz mire eljöttem a kezem kezdett fázni ahogy a fentőt leraktam meg felhúztam vizes lett mindig a kezem . Megint enyhe tél lesz akkor lesz még idő dobálózni jövő márciusig.
-
törölt tag
válasz
rtrace #93002 üzenetére
Keményen nyomatja a pecát UL videós gyerek. Szeretek én is horgászni de azért a jóból is megárt a sok.
Felszereléssel bánásmódja már kikészít és akkor még jön a fárasztás amikor a fék szól és közben orsóval csörlőz mert a bottal nem lehet pumpálni annyira finom. Extrém. Viszont azt el kell ismerni nagyon ismerheti a vizet és horgászni is tud. Csak kicsit erősebb cuccal is ugyanezeket a halakat megfoghatná nagyjából . Még a bottal is tudna pumpálni fárasztásnál nem csak az orsót tekerni.
Horgok kihajlása nálam nem jellemző mert én ha elakadok akkor több irányból megpróbálom finoman és ha sehogy se jön akkor fölé állok és még ott egy két módon megpróbálom szabadítóval és ha semmi elvágom vagy evezőre tekerve eltépem. Gumicsaliknál én 4/0 5/0, 6/0 alatt kevésbé használok mert általában 10 centi körülit dobok legalább gamakatsu , vmc, mustad . Owner is volt/van nem tudom abból mennyi van még mert mostanában nem vettem. Jó ég tudja még régről milyen egyéb fajták vannak ömlesztve mindenféle maradvány. Szóval ezek a nagy méretek nem olyan könnyen hajlanak. 3 méteres bot az 50 grammosom erőkar más mint a rövidebb boton. Fék úgy beállítva 1-2 kilós halnál nem nagyon szólal meg. 3-4 kilós csuka a finom cuccon azért már nyekeregtet valamit . Értsd ciripel néha 5 centit az orsó kb.
10 -es fonottal ezzel a fékkel nem tudom mennyiszer szakadna ezen a boton de sokat az biztos. Bevágásba is próbálok erőt vinni nem mindig sikerül . + akadók medertörésen kagyló stb ami hamar elintézi a 10-es fonott sorsát.
-
jansky1
senior tag
Nekem ilyen jött:
Volt még egy csuka, de az körberöhögte a 22-es FC damilt és távozott a gumihallal. -
Interceptor
addikt
horcsog: Második alkalomra ráéreztem a dropshotra
, sikerült fogni néhány darabot a nap vége felé, ez volt a legszebb:
-
rtrace
junior tag
válasz
#13935616 #92992 üzenetére
Kirill már a másik véglet, az a peca nekem sem jön be.
Az döbbent meg, hogy sokan még ezt a módszert tartják sportszerűnek. Egyszer egy kettes forma balinba szakadt bele a csalija és írták a kommentekben, hogy "meg kell adni nekik az esélyt", meg "most a hal nyert".De a 8-as, 10-es zsinór azért még nem ez a kategória, bevágáskor nekem még soha nem szakadt. Elakadáskor is van, hogy dobra ráfogva sem tudom elszakítani, mert előbb adja meg magát a wolfram előke, de olyan is volt, hogy chebu-ban lévő drót hajlott valahogy ki (vagy tört el).
Mustad Classic Jig horgokat is rendszeresen vissza kell hajlítani kicsit egy komolyabb tépés után, a gyengébb típusokról nem is beszélve.
Új hozzászólás Aktív témák
- Akció! Hordozható GAMER Monitor! MSI MAG162V ! 15.6 1920x1080 FULLHD! Bolti ár fele!
- Új MSI Katana 15 Gamer FHD IPS 144Hz i7-13620H 10mag 16GB 512GB Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD+ 2TB HDD
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest