Hirdetés
- Azonnali fotós kérdések órája
- Fujifilm X
- Milyen széket vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
hermanyi #92998 üzenetére
Ezt a harcsás szélsőséges példát azért hoztam hiába tudod otthon megemelni azt a súlyt az adott bottal ha nem bírja a horgászatot azzal az erősségű bottal. Az ugyanígy igaz a különböző erősségű pergetőbotok és hozzá a zsinórvastagságoknál. Megvan mihez mi passzol. Ennek van szakirodalma is. 45 grammos bothoz már nem passzol a 10-es szerintem vagy nagyon ki van hegyezve. Azt egy max 30 grammos és abból is inkább finomabb vagy közepes mint keményebb boton tudnám elképzelni. Nem számolva olyan extrém esetekkel a ráírt 30 gramm valójában keményebb mint az átlag 60 grammos .
Ha a gyűrű rágja a zsinórt az megint más szitu az mindent kinyír erre nem is gondoltam , hogy ez lehet a baj, meg kell nézni mert sok halvesztés lesz.
-
-
törölt tag
Kb ugyanazt mondjuk, csak a normál használat hosszú távon ritka horgászat közben. Lényeg azon a felszerelésen horgászat közben ami változatos terep tudja e azt amit kell vagy nem.
Ha sűrűn szakad akkor valamit ki kell találni. Ha nem szakadna akkor 0,15-össel lehetne durva boton harcsázni is. Azt is otthon komoly súlyokkal tudnád elszakítani vadi új zsinórnál. Nem beszélve arról a kötés mennyire gyengíti ha kötve van kapocs nem not a knot. Nem is gondolná aki még nem próbálta milyen vastag zsinórok engednek a kötésnél olyan súlyoknál amit egy harcsázó bottal pl meg tudsz még emelni. Not a knottal rárakod lehet 7-8 kilót is meg lehetne emelni mondjuk 0,15-el vadi új korában egy bivaly boton. Harcsázásnál 5 kilós fékerő már olyan hosszú ideig nem is lehetne annyival fárasztani leszakadna a karod. De mégis a 0,15 lehet bevágást se bírná ki vagy első mozdulatát a halnak egy harcsázó boton használat közben.
Ehhez jön hozzá a használat miatti sérülések, kopás stb. Ami a vadiújhoz képest gyorsan még szakadósabbá teszi. Aztán 2 hónap múlva már ránézel és elszakad. -
törölt tag
válasz
PpenoO #92993 üzenetére
0,15-ös legalább amit én rátennék. Nem túl kemény csukázáshoz is. Mondjuk 0,19-es power pro alatt 50 grammos botommal se indulok el, de a 0,23-as is ott van a botzsákban másik boton keményebb boton , és a pótdobon is vannak keményebb eszközök ha szükséges .
A terep is olyan , hogy emelni kell sokszor nem lehet sétáltatni .
Szerintem egy átlag parti pecához egy ilyen boton 0,15-től lehet gondolkodni zsinórtípusonként eltérő lehet ez. Melyik lesz a kedvenc zsinórod , dobálózol gyűlnek a tapasztalatok és kialakul neked mi passzol ehhez. Látod ezért lenne jó az orsókhoz ma adnának pótdobot mert akkor vinnél kétfélét könnyen tudsz váltani ha az kell. Mondjuk be lehet szerezni pótdobot csak sokszor olyan áron jobban megéri egy másik felszerelés.
0,10-t megjáratsz az akadókban párszor beszakítasz ki tudja hol sérült még akkor mennyit vágjál le stb. Vannak rajta kisebb sérülések mikor nem vadi új és akkor szakad összevissza. Hangsúlyozom az csak az én meglátásom sokféle stílus létezik a pergetésben is.
-
törölt tag
Mire gondolok, hogy szakadós lesz nem arra amikor otthon megemelsz vele egy bizonyos súlyt és mondjuk beállítod a féket. Fárasztásnál amikor mondjuk közelharc van és ránt hirtelen egyet a hal és már nem vadiúj zsinórod van benne pár peca. Vagy még valami rásegít hozzáér akármihez a vízben. Vagy el kell tépni erőből egy bokor alól a csukát vagy bárhonnan és hal se egy bugyli és ráfogsz a dobra hal is ugrik egyet pont. Kicsit keményebb boton szakad vsz az ilyen vastagság. De lehet éppen vele akármekkorát is megfogni egy 100 grammos boton is. Csak akkor úgy kell fárasztani figyelembe veszed itt nem nagyon ugrálhatsz , nem keménykedhetsz óvatosan mindennel.
Nekem kb ezek a tapasztalataim . Persze ha ez 20 grammos és abból is finomabb boton van azzal mindjárt más a helyzet . Mert egyszerűen a bottal nem tudsz olyat húzni , emelni.
-
PpenoO
őstag
A bot egy shimano sedona 239cm 14-42es bot, rajta Kastking Sharky III 3000es orsó, azon Reiva Silent 0.10es fonott zsinór. A kialakult véleményem a zsinórról nem túl jó. Szinte hangtalan, ez tök jó, viszont nagyon puha és foszlik, igaz, rántásra összeáll újra. Rengeteg akadó volt, jó pár csalit otthagytunk. Orsót megfogva, botot hátra húzva, simán, erőkifejtés nélkül szakítható. Ha engem kérdeztek nagyhal + sérült zsinórra tippelek.
-
törölt tag
Botfüggő nagyon szerintem. Egy átlag 50 grammos boton szerintem rizikós az átlag 10-es fonott. Szakadós lesz. Kemény lesz hozzá a bot. Nekem ez a tapasztalatom. A másik , hogy csukázni célzottan csukázni 10-es fonottal én nem indulnék el mert feleslegesen gyenge szerintem. Nincs előnye amiért ezt vállalni kellene. De lehet olyan szitu mondjuk egy áramló csatornán ahol finom csalikkal kellene horgászni és akkor ilyen finomítás jól jöhet akár. Ami biztos nálam ha van pótdob is és az egyiken a finomabb a másikon vastagabb van finomabb se 10-es lenne csukázásnál.
Csak az én meglátásom az ügyben sokféleképpen lehet csukázni is. Szoktam nézni youtube-on Vörös Kirill ul-es pecáit. Mit összefog a gyerek nagyon jól nyomja, de nagyon távol van tőlem ez a fajta pergetőstílus így is lehet pl csukázni nem is akármennyit fogni. Nekem már ott égnek áll a maradék hajam amikor azokat a pillekönnyű szerkókat dobálja a csomagtartóban meg kettő botot tesz egy bottartóba .
Meg ahogy összefogja a botot és 0-4 grammos bot részei ütődnek egymásnak. 100 grammos botomat óvatosabban szedem szét és rakom el. Vaddisznó gyerek.
Érdekesek a videói egyébként .
-
törölt tag
válasz
rtrace #92987 üzenetére
Vagy az történt meg volt sérülve a zsinór, vagy a bot túl kemény a zsinórhoz, vagy valamihez hozzáért ez a 10-es fonott és azonnal pattant. Kb ezek a lehetőségek. Vagy akkora csuka volt még a drótot is bekapta és elharapta a zsinórt mindjárt (ennek kicsi a valószínűsége) Kb ezek a verziók lehetnek. Ami biztos szerintem 0,10-esnek nevezett fonottnak túl sok nem kell pattanjon ha ez egy combosabb bottal meg van emelve keményebb féknél és egy rendesebb hal van a másik végén. 50 grammos beastmasteremen süllőzésnél bevágásnál nem egyszer szakítottam 10-15 közötti méreteket akár egy pecán többször is. Oké ott terep se sima volt. De úgy szakadt mint a cérna.
-
törölt tag
válasz
rtrace #92987 üzenetére
Kaotikus a pergetőzsinór és a bot téma is. Ott kezdődik mi van ráírva a botra dobósúlyként egy dolog. Nagy a szórás ugyanannál az értéknél. Extrém példa 200 gramm dobósúlyú pergetőbotom olyan kemény 0,23-as power proval rizikós vele horgászni.
Elkéri inkább a 0,28 körüli méretet . Állítom keményebb mint némelyik botom amire 1000 gramm felső dobósúlyhatár van írva. Nem ennyire extrém módon de kis dobósúlyoknál is hatalmas különbségek lehetnek pl 30 grammos bot és 30 grammos bot között.
Zsinóroknál talán még nagyobb szórás mint a botoknál ugyanolyan ráírt értéknél.
Kicsit rutinos valaki akkor kézbe véve egy botot van egy sejtése milyen zsinór passzolna hozzá. Persze itt is vannak különböző stílusok van aki úgy perget bot karikába hajlik már a csalitól és az neki úgy még ideális mert finomabb a cucc és ez jön be neki. Ez már mindenkinek az egyéni stílusa 50 grammos beastmasteremen érzem a gumihalnak a süllyedésénél a veretését. Nem is tekertem meg az orsót le és ért csali és érzem a csali működését. 0,19-es power proval. Ennél jobban minek akarnám érzékelni? Olyan lassú süllyedést csinálok vele csuka alszik egyet mielőtt megmozdulna és még ott van előtte a csali.
De ez az én véleményem, az én pergetőstílosom ami másnak teljesen másféle is lehet összeállításban mint igény és halfaj és bottípus és csali és zsinór stb.
Az vsz biztos ha bevágás után elpattan a 10-esnek nevezett fonott csukázásnál az nem biztató jel. Szökőévente előfordul az oké, de ha sűrűn és jó halak vesznek el , vagy sok dobálózás után végre kapás és így megy el az elgondolkoztató mi okozta kell e valamin változtatni. Ezek csak ilyen ötletelések részemről mert a botot kézbe véve lenne az igazi.
-
rtrace
junior tag
válasz
#13935616 #92983 üzenetére
Tegyük hozzá, hogy nem mindegy milyen zsinórról beszélünk, nem mindenhol ugyanazt jelenti a 0,10mm. Itt EU-ban a legtöbb gyártó a PE0.8-at nevezi annak, pedig azt igazából 0.148-ra kéne átváltani. Power Pro-nál, amihez te viszonyítod, ott meg talán a 0,13 körüli felelhet meg a leginkább ennek.
50g sem az átlag ma már, főleg állóvízen 10 centis gumikat meg 3-as körfogókat húzni, ahogy ő tette. Ehhez még a fele is inkább túlbiztosított lenne, mint alulméretezett.
-
törölt tag
válasz
PpenoO #92982 üzenetére
Szín: világos csalik működtek, tipp a víz nem volt kristálytiszta? Pl a fehér nagyon jó tud lenni ha a víz opálosabb nem olyan letisztult. Csak ezért tippelek rá mert abban jól látható a fehér és kevésbé a vörös vagy a naracsságra. Mondjuk furcsa november végén nincs letisztulva. Lehet más oka is a világos kellett neki ki tudja miért.
De egy zavaros vízben pl Duna nem véletlenül használták az öregek a balinólmot fehér pirosra festve . Mondjuk fehér ha nem egy csillogós fehér hanem mattfehér nagyon jó lehet akár kristálytiszta vízben is. Ott amit én kerülnék ha nagyon tiszta a víz és süt a nap a csillogós csalikat amin a fény nagyon tükröződhet. Horgot is kapcsot is valami sötét matt bronzos ilyenkor vsz tiszta víz és napsütés. Viszont ha ugyanilyen tiszta víz de borús az idő lehet éppen a csillogós a nyerő. + még az is kérdés mit gondolnak erről a csukák, mert én mit az egy dolog.
-
törölt tag
válasz
PpenoO #92982 üzenetére
Sok tényezős a zsinórkiválasztás. Először is ha meglévő cucchoz keresed akkor a botod erőssége. Pl nekem amik pergetőbotjaim vannak a legfinomabb egy 25 grammos finom wobbleres süllőző pálca azon van 10-es körüli ha jól emlékszem 12-es fonott. A bot erősségéhez az a vastagság passzol. A többi botomon a 10-es körüli fonott már a bot erejéhez túl finom vsz. Már az kizárja azokon az alkalmazását. Egy átlag 50 gramm körüli csukázó boton olyan 15-16-os fonott környéke alá én nem mennék. Az passzol a bot keménységéhez vsz.
Aztán jön a dobástáv, csalik súlya, terep mennyire kemény. Minél vastagabb a fonott annál lassabban süllyed ugyanaz a csali. Viszont a dobástáv rövidebb.
3-as mepps aglia az jó választás csukára.
Szeretik, nekem a kedvencem a piros- vörös színű 3-as piros kis twisterrel kombinálva. Erről már írtam. Nagyon hosszú lesz így a csali a +twisterrel és a kulcskarika miatt a twisternek a mozgása is nagyon szabad. Ez gyilkos csali csukára .
Gumicsalik: Megnézel egy 10-12 centis gumicsalit van eleve egy jó súlya csak a guminak, ezt kombinálod egy olyan fejjel amivel lassan süllyed a te fonott zsinóroddal. Ahány féle zsinór annyiféle süllyedés még azonos vastagságnál is. Minden fonott más. Pl Keitech 10- 12 centis swing impact fat csalit megnézegetsz abban vannak lehetőségek csukára akármilyen vastag fonottal szerelsz. Eleve olyan súlya van a guminak +még a jig. De mondhatnám az én kedvencem manns grubot is az is ilyen. Súlyozás jól belőve rajta, nagy horgot neki rendesen kilógjon a hátából. Arra is figyelni kell gumicsaliknál dobástáv szempontból van ami jól repül van ami hiába van súlya nem jól dobható mert pörög szitál stb. Ezeket pl 15-16 -os fonottal a világból kidobod hozzá passzoló bottal. Kis körömvillantókra nem lesz ideális , vagy más kisebb súlyú csalikra .
-
PpenoO
őstag
válasz
#13935616 #92980 üzenetére
0.20as monofillel ki szoktam húzni +10 de akár 18 kilós pontyot, 0.10es fonott előkével. Drótelőkével a 0.10es fonottnak is tudnia kell a 6-8kg csukát/süllőt. Plusz kényelmi és dobótáv szempontok miatt esett a 0.10esre választás. Sokkal nagyobbakat lehet vele dobni, illetve kevésbé süllyed, egyszerűbb a lassabb a csévélés, pláne ha 8 órán keresztül dobsz 250x.
Mivel fogtunk halat? Olaj színű kínai utánzás, illetve warninshotz fox rage világosabb gumi csalijaria. Mire volt nagy kapás? Mepps Aglia fehér 3as forgó. Se a piros, sem a narancssárga nem kellett nekik.
-
törölt tag
válasz
PpenoO #92967 üzenetére
Konkrétabban egy vastag zsinóron is megfelelő súlyozással drabálisnak tűnő gumihal +jigfej összeállítással egész lassú süllyedést lehet összehozni. Valaki ránéz milyen drabális eszköz közben a vízben nagyon lassú pecához jó. Van 2 cucc az egyik Ul mini csali mini fej , mellette 5x vastagabb fonott 10x akkora csali és nagy ólomfej és kb ugyanannyi idő alatt süllyed le vagy lehet még lassabban a durva cuccon. Hal előtt nagyjából a csali van és azt a mozgást érzékeli nem a fonott vastagságát nézi tolómérővel.
Persze kis csalival és nagyon finom cuccnak is vannak előnyei. Minden is rámegy és ha nagyon nem eszik a hal lehet az ilyen mini csalikkal lehet elérni valami kapást. Hozzátéve drabális cuccon is lehet kis csalit használni csak nagyobb súlyú fej kell . Ott is ki lehet hozni egy nagyon finom összhangot csak más súlyú fejek kellenek pl gumizásnál.
Lényeg, hogy megtört jég a csukafogásban, így már más lesz pergetni volt sikerélményed. -
törölt tag
válasz
PpenoO #92967 üzenetére
Megindult a csukafogás akkor most már nincs megállás.
Gratulálok ezért megdolgoztál. Jó nem csoda amennyi marhaságot összehordtam tanácsként 2 évig tartott fogni.
0,10-es fonott szerintem nem csukázni való bár ma már sokkal finomabb zsinórokkal is fogják a csukát UL cuccokon nem is akármilyeneket. Ha valamihez hozzáér egy rendes hal a horgon a bot karika akkor a 0,10-es elég pattanós. Helyfüggő persze mert ahol se ágak se kő se kagylós akármekkora csukát is megfoghatsz vele. Csuka is szereti az akadókat azért.Zsinórvastagság - pergetés téma néhány filmet megnéztem már pergetés ügyben de kevésszer említik és ott is csak lényegtelen infóként a vastag fonotton máshogy süllyed a csali a zsinór visszafogja a süllyedését. Ebben lehetőségek is vannak.
-
PpenoO
őstag
válasz
jansky1 #92977 üzenetére
A híd elött ott egy horgászni tilos tábla, de voltak akik a hídról nyomták. Azt hiszem a szabályzatban is benne van, hogy tilos a hídról horgászni. Csónakot nem béreltünk, mert zárva tünt a hely illetve mert fújt a szél rendesen. Volt egy Matizos nagypapa, amikor távozott, azt padló gázon tette egyesben, úgy hogy 1 perc alatt jutott át
-
jansky1
senior tag
Kijelenthetjük akkor, hogy itt bárki tud halat fogni, tehát a terület fórumpecára alkalmatlan
Gratula egyébként
Akadó az tényleg bőven. Harcsa viszont nem nagyon. Balinok, süllők is eltűntek, inkább rosszul akadt csuka lehetett az is.
Van lehetőség csónakbérlésre, úgyhogy ha gondoljátok összehozhatunk valami csapatos romantikus hajókázást.Hidat elfoglalták az öregek megint?
-
PpenoO
őstag
Remek napot töltöttünk Mr. Figyelmeztető Lövéssel. Hajnali csipás tekintetek, bőrfotelekben napfelkeltés beszélgetés, ismerkedés egymással és a tájjal, gőzölgős nedves tájak, sáros dagonyázások, kemény akadók, katarzisok, pihenések aztán mindent kezdtünk újra
jansky1: A kapu(k) nyitva álltak, de neked nem volt jó a mai nap
Viccet félretéve tényleg nem rossz hely, festői táj és 2 állás van ahol lehet partról horgászni, max ketten: a híd elött bal oldalt, illetve a hídon túl jobb oldalt ütközésig. A leakadt jószágok természetesen sokkal nagyobbak voltak mint amit kifogtunk
. Nekem volt egy komoly kapásom, kb 5 másodpercig bírta a 0.10es fonott, aztán fordult egyet a hal (szerintem harcsa), és páng...hermanyi feeling.
-
WarninShotZ
tag
válasz
jansky1 #92970 üzenetére
Nabanmeg, jól lebuktunk.
Nagyon pöpec kis hely amúgy, de tényleg inkább csónakos a terep, partról elég kevés a hely, de sikerült összességében 3 szép csukát a partra terelni, illetve volt 3 vagy 4 kapás, ami tuti csuka volt, de sajnos lemaradt/leakadt a rossz bevágás/akadás miatt.
-
BlackmMmDog
aktív tag
4ből a legnagyobb
-
PpenoO
őstag
Látod ezt Steady?
46cm
Horcsognek külön köszönet a sok tanácsért, csak összejött 2 év alatt az első csuka.
Tőserdőn vagyunk Warninshotzzal.
-
törölt tag
válasz
galervin93 #92956 üzenetére
Olyan jókat mint gyerekként egy házilag gyártott két szög az orsó a bot egy ág és a gyűrű drótból felszereléssel nem horgásztam azóta se. Szóval a cucc egy dolog ebben teljesen egyetértek. Csak engem ha valami fel tud idegesíteni az ha hulladékért pénzt kérnek. Ez kihoz a sodromból mikor pénzt adok valamiért amit úgy kokányoltak össze és nem használható arra amire gyártották stb.
Legyen az akár egy zsömle 70 ,-Ft-ért ami másnapra de már néhány óra múlva olyan mint rágógumi. Mindegy ilyen szempontból micsoda az felbosszant . Konkrétan orsóknál mire kell, van egy csomó módszer ahol kevesebb jelentősége a pergetés az pont nem olyan. Mert ha csak rosszul rakja a zsinórt csak 1-1 gubancot dobjál éjszaka mikor horgásznál.
Vagy ár/értékben melyik a jó nem biztos amiért kevesebbet adsz éppen akkor az lesz hosszú távon az olcsó. Régen egyszerűbb volt nem volt ekkora választék most millió féle van . Mindegyikhez olyan reklámszöveg mintha aranyból lenne.
-
törölt tag
válasz
hermanyi #92948 üzenetére
Tesztelés alá veszem majd őket, bevásároltam ma belőlük. Szidtam a black fridayt Mo-n, ma vettem 275 m 0,76-os power prot 9500,-Ft -ért.
Ez már akció , ilyen is még ilyenebb kellene . Csak nehogy kiderüljön nincs is mikor ki kell küldeni . Lurefansok is jó akcióban voltak 1800-3000 között vettem vagy 4 féle típust lurefans bladekből. Van egy egész duci fajta annak süllyedésére kíváncsi vagyok. Nem vertikálozni akarok ezekkel hanem pergetni süllőre leginkább. De majd meglátjuk mit szólnak hozzájuk.
-
Steady74
Topikgazda
válasz
galervin93 #92956 üzenetére
hányan érzik magukat itt akkora spílernek, hogy az orsó milyensége befolyásolja a horgászat eredményességét?
jelen!!!
-
galervin93
addikt
válasz
hermanyi #92946 üzenetére
"Amúgy hidd el ha nem vagy hárklis egy orsó futására ,csak a lényeggel foglalkozol ,hogy legyen jó és megbízható a fékje és szedje a zsinórt akkor szerviz nélkül is átlag pecásnak éveket kibír ,hogy nem kell szervizelni."
Itt a lényeg.
És mondjuk lehet vitatkozni ízlésekről, kinek mi a fontos, de tegyük a szívünkre a kezünket - hányan érzik magukat itt akkora spílernek, hogy az orsó milyensége befolyásolja a horgászat eredményességét?
Azt is tudom, hogy sok horgásznak a horgász eszköz is élmény, tehát legyen élmény az orsó* tekergetése, a fék hangja, vagy egyszerűen csak legyen szép... (*bot, szák, úszó hupililazsinór mittudomén mire lehet még gerjedni...)
Nem véletlenül a két dőlt betűs szó, mert eleve ez határoz meg sok mindent - valakinek már maga a horgász eszköz és annak használata is élmény, míg másoknak (pl. nekem is), alapvetően az eredményesség a szempont. Nem azt hajszolva, hogy mindig, minden áron halat kell fogni, vagy minél többet, minél nagyobbat, félreértés ne essék...
Én mondjuk erősen gyakorlati ember vagyok, ezért sem érdekel abszolút az orsó. De ha elmegyek egyet domizni a Zagyvára, nem fogok semmit, engem aztán baromira nem érdekel, hogy kicsit kotyog az orsó hajtókarja, mert... ...mert a halat nem ezért nem fogtam meg, hanem azért, mert jó eséllyel béna voltam, elbactam valamit. Szóval megint az a fránya eredmény... ...amit a mi* szintünkön nem az eszköz határoz meg.(*nem akarok senkinek a lelkébe gázolni, szóval bocs a T/1-ért
)
De ugyanígy nem érdekel a telefonom sem, full karcos a kijelzője, esett már vízbe, retkes etetőanyagos-halnyálkás kézzel is nyomkodom ha kell. Azért van. A fényképező, ami 10+ éve is annyiba került, hogy más autót vett annyiért, az első naptól kezdve hóban, sárban, fagyban használva van, és bírja, csinálja - ez a dolga. A "kedvencem" meg az autó - vannak akik simogatják, k..aanyáznak ha mosás után fél órával elered az eső, vaxolják a felnit etc. Egészségükre. Az enyém meg úgy néz ki mint a ganéj. Megy, az a lényeg.Mert az a dolga... (OFF off-ja: minden szervizt megkap, sőt elővigyázatosságból szívfájdalom nélkül cserélek rajta azelőtt alkatrészt, hogy elromlana, szóval nem a "hajtom amíg megy" elvről van szó, egyszerűen csak érzelem helyett racionálisan próbálom közelíteni a dolgot.)
Mások vagyunk, más igényekkel, és itt nem az igényességről van szó, hanem mindenkinek mást jelent a teljesség, a kielégültség, összességében az élmény, a jó élmény fogalma.Pszichológia ez már bőven.
-
lakisoft
veterán
A tuspiccet hogyan kell szerelni? (az enidomben ilyen nem volt azota meg eltelt par ev
)
-
-
-
jjohn
aktív tag
Szép napot mindenkinek!
Kicsit megkésve ugyan, ezért elnézést, de bemutatnám a többiek mellett hol kezdtem a hohorgászatot gyerekként.
Az első helyszín az akkori ácsi cukorgyárnak valami víztározója volt, mára ahogy a térképen látszik eléggé leharcolt. Egy patak táplálta, ami onnan aztán a Dunába torkolt, a két végén zsilippel szabályozták a szintet. A patak befolyásánál lévő zsilip nagyon jó hely volt, sok compót, kárászt vörösszárnyút fogtunk, amit visszadobáltunk vagy esetleg hazavittük, egy dézsába nevelgettük szegényeket. Később barátomnak menő szerkója volt, üveg bot azzal pontyot is sikerült fogni.A másik helyszín a hídnál volt, itt kialakult egy kisebb öböl rész, képem látszik víznek nyoma sincs mára. Később már nekem is volt rendes botom REX orsóm. Itt volt az első nagyobb halam, ami a botom is bevitte a vízbe, de sikerült megkaparintani, ám a fárasztás során lelépett, utána derült ki, amikor kölcsönadtam egy félórára a barátomnak ő másik horgot kötött a zsinórra persze rosszul és lebomlott. Gyerekként rettenetesen ideges lettem.
Persze édesapám a Dunára is elvitt, igaz ott nem volt sikerem inkább ők fogták a paducokat, naná, hogy csónakból.
Néha a Malom tóra is kijártunk, mára szépen kiépült és jó kis horgászhely lett. De azt nem nagyon szerettem, jobb volt a patak parton végig rohanni dobálgatni, paprikás kenyérrel -liszttel, gilisztával csalizva.
Köszi a figyelmet. -
hermanyi
addikt
Mert évente a 20 rengeteg . 80 ropit ráköltesz egy 30 ezres orsóra 3 év alatt . 80+30 ért vegyél egy rendes orsót . jobban kijössz.
Ha meg fáj egyszerre kiadni érte 110 -150 ezret akkor én pl megy ameddig megy alapon használom ,aztán megy a megérdemelt helyére .
Magyarán egy 30 ezres orsót elvinni egy 20 ezres szervizbe majdnem gazdasági totálkár . Ha van egy 110-150 es vagy a feletti orsód azt megértem ,hogy szervizeltetted, mert annak van értelme. Amúgy hidd el ha nem vagy hárklis egy orsó futására ,csak a lényeggel foglalkozol ,hogy legyen jó és megbízható a fékje és szedje a zsinórt akkor szerviz nélkül is átlag pecásnak éveket kibír ,hogy nem kell szervizelni . -
törölt tag
Azért néztem lurefanst mert jó horgok és karikák vannak rajta. Az nekem fontos mert eleve 0,19 power pro alatt nem kezdek dobálni. Bármikor bejöhet a harcsa is blade-re is , süllőzés közben bármire is ne a gyenge horog miatt menjen el. Ezeken úgy nézem a gyári horgok maradhatnak. Megnézem ezt a spinmad-et amit mondasz az milyen. Nincs igazán tapasztalatom bladezésben csak rapalám van 2 fajta, és nem túl régen kezdtem használni ilyen csalit.
-
saen
veterán
válasz
#13935616 #92942 üzenetére
Igazából a blade-eknél a márka kb mindegy, az a lényeg hogy dolgozik. Lurefans nekem nincs, de biztosan jó az is. Fogtam aliexpress-es filléres blade-del is süllőt, de nekem azok jobban tetszenek amiknek finom a veretése, mint pl a spinmad-eknek. Ezek akkor ilyenek ha nagyon vékony a fém penge vagy nem fémből van hanem valamilyen műanyagból.
-
törölt tag
Saját magam szoktam zsírozni. Nincs olyan orsóm amit ne mertem volna szétszedni. Mostanában én csak Penneket vettem mostanában értsd 5 év + . Sargus II 4000 , 5000, Battle III 10.000-es. Ezekről azt tudom mondani egyben van nem lötyög, kotyog, minden a helyén és zsír is volt benne rendesen. Az igaz az egy tekerésre fordulaton is meglátszik, nem egy örökmozgó szerkezet.
A Sargusokat használom pergetni , a futásuk nem olyan finom megtekered és meg se akar állni mint egy jóféle shimi de jó orsók azok vsz, minden pergetőnek ajánlom aki nem akar sokat költeni és egy masszív orsót akar de legalább 4000-es méretben . 5000-es az súlyban is ugrik az még masszívabb cucc. Battle III még erősebb belső az még jobb lenne pergetni szétszedve a 10.000-es méretet vízilóra is jó lenne kb.
Szóval ha valaki most venne inkább battle III 4000-es mint sargus II, de én nem cserélem le őket jó az nekem. Németből kell venni és akciós napokon, itthon sokkal drágább.
Te használtál már Lurefans x50, 55, és nagyobb bladet? Vagy más Lurefans blade csalikat ? Van még több fajta Lurefans blade csali csak nem jut eszembe a nevük. Azért kérdem mert bladezek, most elkezdtem süllőzni és eszegetik aztán gondoltam beszerzek egy pár fajtát kísérletezni. Ha valaki más esetleg használta ezeket érdekelte a tapasztalat. Rapala bladet dobálgattam és tetszik , hogy lent lehet húzni nagyon könnyen bármilyen mély vízben jó a mozgása .
-
WarninShotZ
tag
Tegnapi délután kimentem dobálni pár órát az RSD-re dunaharasztinál, 0 sikerélmény sajnos. Ma délelőtt kimentem, folytattam, ahol abbahagytam, de ma már sikerült elcsípni 1 jó csukát.
Kb 47-48 centi faroktőig, a part előtt csapott rá a gumihalra. Mellékelem a gumihalat is, szépen szétrágta.
Bár kapott egy minimális szájzárat, alig bírtam kibányászni a csalit a szájából. [kép] [kép]
-
@mriya@
őstag
válasz
hermanyi #92918 üzenetére
2023-ban vittem egy Okumát és egy Banaxot a Jókai térre karbantartásra.
10 ezer volt a kettő, ennyit bőven megért nekem 5-6 év nyúzás után.
Időközben beszereztem 2db 80-as Longbow-t, O.Csaba ilyenekkel harcsázik (bár ő 90-es dobot használ, az orsótest/szerkezet ugyanolyan).
Szerintem ezekkel a darálókkal elleszek életem végéig (főleg ha annyit horgászom, mint idén). 😈 -
saen
veterán
válasz
lumpy92 #92925 üzenetére
Szerintem senki nem mondta, hogy nem lehet olcsó orsókkal horgászni. Azokból fogy messze a legtöbb és ország/világszerte nagyon sok van forgalomban és hosszabb-rövidebb ideig tolják velük. Vízparton is ezeket látom a többségnél.
Gyerekként nekem is kifejezetten olcsó orsóim voltak, tudtam velük horgászni és halat fogni is. Ettől függetlenül már akkor vágytam arra, hogy azért magasabb polcról szemezgessek, ügye akkor még ilyen dolgok se voltak, hogy azonnali visszaforgásgátló...Az orsógyártás viszont változott az évek alatt. Ma már nem cél tartós orsókat csinálni és a 40-50k-s modellek sem azért kerülnek annyiba, mert többet bírnak. Egy barátom pl nagyon sokat horgászik és nem szokott drága cuccokat venni. Neki másfél év volt széttekerni egy Ali-s Tsurinoya orsót. Nem tört el, használható volt még, de karbantartás mellett a kopás annyira látszott már rajta, hogy lógott mindene, inkább nyugdíjazta. Persze ehhez az is kellett, hogy mindig ugyanazzal menjen horgászni... Ami a polcon pihen az ügye nem kopik. Egy ilyen kategóriás orsó itthon bőven a 40-50k kategória, vagy felette inkább... Botban is volt, hogy azért kellett új pergetőbotot venni, mert a stucni annyira elkopott, hogy már nem tudta rendesen összenyomni és félt, hogy használat közben szétcsúszik... Persze lehet, hogy valahogy ezt még lehetett volna javítani/orvosolni, de ennyi használat után azért vágyik már az ember az újra.
Szóval nekem aki azt mondja, hogy 10-20 évig is használ egy belépő szintű cuccot, az azt is mondja, hogy keveset használja. Ezzel persze semmi gond nincs, de azért vannak akik sokkal többet horgásznak és ha sokat kap a cucc, akkor használódik is el.
Nálam sem kopnak így a cuccok, viszont pont ezért veszek olyat ami kifejezetten tetszik, mert ezeket hosszú távon megtartom és élvezem velük a pecát.
-
jansky1
senior tag
Én szervizellenes vagyok. Egyszer adtam be az orsókat karbantartása, bajuk nem volt -> szarabb állapotban kaptam vissza őket. Többet kösz, de nem
-
saen
veterán
válasz
#13935616 #92928 üzenetére
Ez egyébként igaz. Évente csak akkor kell szervizeltetni ha sokat horgászol, amivel ritkán, azt sokkal ritkábban. Nekem pl abszolút nincs szükségem arra, hogy minden évben megkenjek egy orsót, még a legtöbbet használtba se megy bele annyi km.
Ami viszont fontos, hogy gyárilag nagyon kevés kenőanyag kerül az orsókba. Sokat segít rajta ha újonnan szétszeded és rendesen megkened. A Daiwa egyébként már odáig ment az egyik új felsőkategóriás pergetőorsójánál, hogy nem rakott bele zsírt, csak kis olajat. Még be is vallják, hogy így kisebb lesz az élettartam, de ők arra mentek, hogy könnyen forogjon az orsó
Első dolgom lenne szétkapni, kimosni az olajat és rendes zsírt tenni bele.
-
sasa311
veterán
-
törölt tag
Mondjuk Steady-nek a stradicjai. Azokat az orsókat matchbotozással ha valaki tönkreteszi belátható időn belül akkor tud valamit. Szerintem egy rendes zsírozás után évente 100x kimenne vele matchezni és 10 évig nem nyúlna hozzá semmi baja nem lenne. Viszont ha befogná pl egy pergetéshez fonott zsinórral és amikor elakad úgy tépné be a fonott terheli az orsót is lehet 1 szezon után már a szervízben várnák szeretettel. 50 .000-es számlával.
Pergetéshez is normális felhasználással minimum 20 év futás komolyabb gond nélkül. Kivéve ha nonstop fogja az 50+-os halakat vele amit itthon nem valószínű azért hacsak nem egy harcsahalastóban van.
-
törölt tag
válasz
lumpy92 #92925 üzenetére
Persze az is benne van ma már van egy csomó eszköz ami leginkább semmire se való. Semmilyen horgászathoz nem passzol igazán. Így fel van adva lecke a felhasználónak mire is lenne az ideális.
Azért monofil zsinórral mondjuk egy fenekező boton ahol nem akadóban horgászik csak fogdossa ezeket a telepített pontyokat átlag méret 1,5 kiló ahhoz azért nagyon gagyi dolog kell ettől tönkremenjen gyorsan. Feltételezve amikor elakad nem az orsót terhelve tépi be, és amikor jön az 5 kilós ponty akkor nem az orsóval csörlőzi. Mert az lehet ki is nyírja az első alkalommal a nem túl acélos szerkezetet.
Nekem ami tönkrement fx50 silstarom esztergált hozzá haverom egy alkatrészt nincs kidobva . Nem olyan finom a futása de egy léki horgászathoz még jó . Főleg így , hogy soha nem kell léki horgászni.
Így sokat nem fut. Sajnáltam volna eldobni mert annyit járt a vízparton régi eszköz .
-
törölt tag
válasz
lumpy92 #92925 üzenetére
Felhasználón is sok múlik. Mire használható az orsó pl fonott zsinórhoz jó e , nehéz pecához jó e stb. Amivel a legtöbb ember kinyírja az orsóit amikor elakad húzza úgy az orsó is terhelődik. Második díj amikor fárasztásnál orsóval csörlőzi a halat. Fonott zsinórnál ilyen használattal még könnyebb kárt tenni az orsóban .
Egyébként az orsóknak a szétszedése szervízelése nagyon túl van pörögve. Egy átlagos felhasználó pecázik egy évben mondjuk heti egy alkalmat számolva 50 alkalommal. Feltételezve nem egyetlen felszerelése van és különböző módszerekkel horgászik akkor mennyit tekerte azt az orsót? Ezért szétszedni évente. Ha az az orsó rendesen össze van rakva rendesen van benne zsír és oda való zsír van benne akkor szerintem 5 évente se biztos, hogy szét kell szedni. Egy igazán jó orsó szerintem az eredeti zsírral 30 évig évi 100 nap használat mellett se menne tönkre kivéve a pergetést ahol nonstop tekerve van.
Persze ha valaki harcsázni indul mondjuk egy mai banax helikonnal ha már szóba került és fonott zsinórt rak rá és megakaszt egy kölökharcsánál nagyobb méretet lehet az első utolsó pecája volt. Egy régi szériás eredeti helikonnal meg ilyen használattal 20 év múlva is orsó. Neve van még az orsónak a beltartalma teljesen más. Mire lehet jó 2 kilós pontyokat 22-es monofillal egy finom bojlis bottal . Vagy a 20 évvel ezelőttit kell használni és az mondjuk pontyozásnál kb sose megy tönkre normális felhasználónál.
Ha már a régi orsók régen a pótdob is alap volt. Régi jó kis stradicomnál itt figyel a pótdob , ma ez luxus már. Lényeges különbség szerintem ha komolyan használ valaki egy orsót nagy előny a pótdob sok módszernél.
-
PpenoO
őstag
válasz
Szerintem meg egy 20-30ezres orsót is lehet elfogadhatóvá tenni. Hézagolás nekem megér 10-12 ezer forintot, amibe benne van a kenés, frankó összerakás nekem megér. 1-2 év helyett elketyeg jó pár évvel többet, pláne ha a zsinórvezető műanyag karika szar helyett berak egy normális csapágyat.
lumpy92: én idegbajt kapok ha lóg a hajtókar tengelye illetve fékez a felkapókar "csapágy". Ezt orvosolom egy szervízzel és tádáám érzés van.
Most voltunk együtt pecázni, Kastking Sharky III 3000es szűz orsót vittem. A buli végére már lógott a hajtókar. Na az ilyen jelenséget tudja Attila meg más szervízes is megoldani, évekig egybe marad az orsó.
-
lumpy92
aktív tag
Nagyon meglepődve olvasom, amiket az orsókról írtok...
Kifejezetten olcsó orsóim vannak, eddig csak egy 4500 Ft-os lidl-ös ment tönkre, abban egy körömnyi pöcök tört el a visszaforgásgátlónál.
Pergető - és egyben legdrágább - orsóm Banax Iris, 10 éve vettem 13 ezer Ft-ért (ma az lenne vagy 30 ezer), 2-3 évente zsírozom újra, ahogy eszembe jut. Lassan az egyik csapágya cserés lesz, de amúgy semmi baja, még 10 évet biztosan elmegy.
Nyeletőfékes orsóim By Döme Team Feederek, busázni, fenekezni tökéletesek, használtan vettem 2 db-ot 17 ezerért, pótdobokkal. Nagyon meglennék lepődve, ha legalább 10 évig nem szolgálnának még ki.
Magam szétszedem, kitisztítom, újrakenem 2-3 évente amelyiken érzem, hogy igényli, ennyi.
Szerintem messze nem olyan gagyik az orsók, mint ahogy itt elő van adva (mondom ezt úgy, hogy max. alsóközép kategóriás orsóm van).
Nem megbántva senkit,sznobságnaktúlzásnak gondolom, hogy 40-50 ezres orsók pár év után kukásak lennének.És ha bárki orsót akar kukázni, legyen kedves szólni nekem előtte, lehet, hogy egy kis házi szervíz után én még elpecáznék vele (a gazdája meg kap valami szeszt cserébe).
-
balou84
csendes tag
válasz
hermanyi #92923 üzenetére
Oké azt félreértettem, azt hittem a drágább szervizes orsóra irtad h 3 év mulva szar. Nem gondoltam h vki az olcsó orsót vinné hozzá 0 kmes szervízre. Nyilván nincs értelme a Longbowt drága szervízbe vinni, ezt nem is vitatom. Meg azzal is egyetértek h a fenntarthatóságot nem mindenki engedheti meg magának. Csak azzal nem értek egyet h ha tudunk normálisat is venni akkor is vegyünk egy olcsó orsót azt birja ameddig bírja.
Igen a programozott amortizáció a fő probléma. Ugye az évszázados villanykörte is milyen jól bírja..
-
hermanyi
addikt
válasz
balou84 #92920 üzenetére
Kukát érts Színesfém átvevő. Ha annyira zöld .
De szerintem ilyen 20-50 ezres orsókat nincs értelme szervizelgetni . Én nem azért veszek 3 évente uj orsót mert akkorát fejlődött a dolog hanem mert szarrá ment . Abban igazad van ,hogy visszafelé fejlődik , mint az autó ipar. Tervezett életartam van ennyi .
Ha épp ésszel belegondolsz veszel egy pergető orsót 50 ropiért és amit 3-4 év alatt ráköltesz annyiból vihetnél egy stelát. -
saen
veterán
válasz
Valójában az olcsóbbat meg megcsinálom otthon én. Szoktam én is orsókat szétszedni, csak nekem lassan megy nagyon, illetve nincs otthon hegyekben alkatrész ha kell mondjuk egy csapágycsere. Most is van több orsóm is ami karbantartásra vár, de nagyon sokára fogok odajutni
Ezeket most elvittem hozzá, gyorsan megcsinálta, nekem nem lett volna rá időm... -
Steady74
Topikgazda
válasz
balou84 #92920 üzenetére
A fenntarthatóság mindig pénztárcafüggő. Egy havi 1.500.000. Ft bevételű embernek mások a preferenciái mint annak aki 400.000 visz haza. Utóbbi azt mondja inkább veszek sűrűbben olcsóbbat, mert az olcsóbbat meg tudja venni, mint a drágábbat. A szerviznél meg, hát, na, szívtam a fogam mikor a 10 Daiwa orsóért mentem.
-
balou84
csendes tag
válasz
Sajnos így működik a világ. Megvesszük a silanyt, használjuk kicsit aztán kidobjuk a francba. Így lesz tiszta szemét minden, meg pazaroljuk az energiát. Mondjuk egy olyan embertől aki a természetbe tölti a szabadidejét kicsit fura h ezt propagálja..
A fenntarthatóbb út a viszem szervízbe a drágábbat.
Amugy én nem látom h olyan őrült mód fejlődnének az orsók, h 3 évente újat kellene venni. Sőt inkább azt látom, h sokszor pont a régebbi szériákat keresik.
-
hermanyi
addikt
venni kell 20-50 ezer között egy magadnak tetsző orsót azt megy ameddig megy . Ha meghot akkor kibaszni a kukába . Szervizelni én csak 100+ os orsókat vinnék . Alatta csont felesleges mert 2-3 évet simán kibír mind .
És van az Atti féle felfogás ( jó üzletember) Megveszed elhozod itt hagysz 20 ezret ,majd jövőre is hozod megint 20 és igy tovább . 3 év alatt kifizeted neki egy új orsó árát . Az tény ,hogy az orsód jó 3 év múlva is de csak 3 éves .Olyan mint a calgon , tovább él de öreg szar már . -
saen
veterán
válasz
lakisoft #92879 üzenetére
Én voltam most az említett Attilánál két orsóval ebben a hónapban. Egy Shimano Aero-t vittem, (ami egyébként nem volt benne a híres táblázatában
), ezt 17k-ért kente át, illetve egy Twin Powert, azt meg 19k-ért csinálta. Erre jöhetnek extrák ha valamit cserélni kell, vagy csúszócsapágyat igazira akarsz vele cseréltetni, így simán felmehet 30k környékére, de ezt nem kell minden évben csinálni. Daiwánál még annyi az extra, hogy sok orsóban van ez a mágneses olaj, na az arany áron van, az sokat dob a költségen... De kérheted úgy is, hogy ne rakja bele, ő is ezt ajánlja egyébként. Van neki egyébként a szervízben, mert mutatta is, beszélgettünk egy kicsit.
Alapvetően korrekt srác, nekem gyorsan és jól dolgozott, de az tény, hogy a világvégén lakik. Nekem közel van munkahelyhez Dunaharaszti, de pont a másik végén van, ráadásul kinnt a település szélén + a GPS egy olyan úton akart vinni ami most konkrétan járhatatlan, alig akartam elhinni. -
lakisoft
veterán
válasz
Steady74 #92914 üzenetére
Mezőtúron (en is ott szulettem.) vannak eltemetve a nagyszuleim. Szoval a temetoben szoktam jarni, Szarvas az egy kopesre van. Belefer idonkent hogy elmegyek szemelyesen.
A Körösön rengeteget horgasztam gyerek koromban.
Itt helyben csak a nagyon alap etetoanyagai vannak a dovitnak. Azert gondoltam hogy csak azok vannak, de persze hogy nem.
-
Steady74
Topikgazda
válasz
lakisoft #92911 üzenetére
ne tökölj sokat, hidd el a dovit jó. Ha viszont ránk hallgatsz, rendelsz Sziszitől BF nélküli akcióban vagy nem tudom ki árulja még a champions kajáit. Viszont mivel mindig friss alapanyagokból készíti az etetőanyagokat, ezért lehet érdemes tavaszig várnod és esetleg a matchfishing day-en vásárolni.
-
Zoli bácsi
őstag
Carp Zoomnál is BF.
-
gg72
veterán
Hírlevélben jött, lehet érdekes lehet valakinek, megbízható shop/bolt jó árakkal:
[link] -
Zoli bácsi
őstag
válasz
balou84 #92907 üzenetére
Nekem a régi szériásak vannak.
Amúgy ugyanez a helyzet pl. a Banax Helicon orsókkal is. Állítólag a szakember bekötött szemmel megmondja egy megtekerésből, hogy régi, vagy új széria.
Az első Longbow-t pár szezon használat után szétszedtem. Tiszta volt benne a zsír, sokat jelent a tömítés az orsóház oldalai közt.
Ami hab a tortán, hogy ezt a tartósságot teljesen megfizethető áron adták. Feeder technikához vettem anno 2 db-ot, egy 40-es és egy 50-es van.
Ebben az árkategóriában mostanra nincs ilyen tartósságra tervezett orsó. De talán nem beszélek hülyeséget, ha azt mondom feljebb sincs.
Amit én látok, vagyis inkább gondolok, hogy a kínaiak kezdenek megtanulni minőséget gyártani, és tartós cuccokat. -
balou84
csendes tag
válasz
lakisoft #92888 üzenetére
Ha megjött hozzájuk a kedved holnap jól be is tudsz majd vásárolni. Most jött pont az email h holnaptól -30% lesz a Dovitnál 10000 Ft feletti rendelésnél. Kupon: DBF2024 [link]
Akik még akcióznak majd:
Vikingcarp minimum -20%
Sneci.hu -30% (VIP FB csoporttagoknak további kedvezményt ígérnek) -
balou84
csendes tag
válasz
Zoli bácsi #74885 üzenetére
2 és fél éves késéssel, de most az orsókeresés közben megtaláltam az egyik FB csoportban a választ a régi vs új Longbow kérdésre.
"Az xt egy könnyített verzió,elliptikus dobemeléssel, rettenetes összeszereléssel. A régi longbowk is változtak kb. 2 éve, a külseje ugyanaz maradt, de beletették azt a gyámoltalan elliptikus dobemelő rendszert, úgyhogy már az sem a régi."
"És ez sokat rontott rajtuk? Érdemes megvenni?"
"Az szerintem elég sokat, közel sem lesznek olyan tartósak mint a rrégiek, illetve a legtöbbnél kell egy kis beavaztozás hogy valahogy járjon, mert nagyon trahány az összeszerelés."
Pallagi Attila nevű orsószervizes véleménye, ez alapján a Longbow se annyira ajánlott kategória már.
-
PpenoO
őstag
válasz
balou84 #92901 üzenetére
A véleménye az az, hogy egy szint alatt bármelyik is szar, max annyi szerencséd van, hogy jobban van összerakva. Szint felett meg Shimano Stradic, Ultegra, Stella meg a Daiwa megfelelői. Nyeletőfékesnél meg kizárólag Shimano. Azokban a nyelető fékrendszer nem gagyi puha spiáterből van.
-
lakisoft
veterán
Köszi mindkettőtöknek! Csekkolom.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- BESZÁMÍTÁS! Asus B360M i7 9700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650 XT 8GB ZALMAN N4 600W
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600X / 32GB DDR4 / RTX 3060Ti 8GB / 500GB SSD
- Bomba ár! HP ProBook 440 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" - és Lenovo Legion Slim 5 RYZEN 7 8845HS
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest