Hirdetés
-
PROHARDVER!
JavaScript != Java (A JavaScript nem összekeverendő a Javával, két különböző programozási nyelvről van szó!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
coco2
őstag
Az upstream szerver irányú kapcsolat. Hogy mit nevezel serverless-nek egy webes alkalmazás esetében, ahol létezik upstream, na azon kicsit vakarom a buksit. Valami zavart érzek az erőben Minimum egy tracker biztosan kell, és az már szerver. A "POST" tipikusan szerver irányba küldött http kérés, és nem csak dotnetc kiváltság. Js esetében xhr van kommunikációra, és abszolút alkalmas post kérések küldésére. A react meg signalr nem az én világom, abban talán a többiek segítenek.
កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។
-
martonx
veterán
Én C#-pal egyik régi projektben évek óta használok SignalR-t. És nemrég egy POC erejéig az Azure-os Serverless SignalR-t is kipróbáltam. Szépen tette a dolgát. Viszont tagadhatatlan, hogy nem éppen kezdőbarát a dolog.
És hogy ez nodejs-el mennyire működik, arról lövésem sincs.Én kérek elnézést!
-
coco2
őstag
válasz martonx #8591 üzenetére
Aki abszolút kezdő, és keres egy gyorstalpalót webszerver építésből, windows-on úgyis összetalálkozik a wamp-al. Tenni nem kell sehogyan. Aki próbálkozik, majd mindenki rájön saját maga, mivel tud könnyen boldogulni, és mivel nem.
-
_ak_
addikt
Sziasztok,
nem kimondottan JS téma, de azért kapcsolódik. 2 React app között szeretnék valós idejű kapcsolatot létrehozni. Az egyik egy kliens app, a másik egy manager app.
Leegyszerűsítve chat és szavazás lebonyolítása a cél. A manager appból kellene indítani a szavazást ami a kliensen jelenik meg egy modal ablakban, illetve amikor kezdődik az esemény akkor átirányítani a usert a megfelelő oldalra.Mivel Azure környezetben vagyunk így adta volna magát a SignalR és mivel a consumption plan a cél, abból is a serverless változat upstreammel megfűszerezve...de itt teljesen összekuszálódik minden. MS doksik meglehetősen foghíjasak.
Most gyakorlatilag ott tartok, hogy azt sem tudom, hogy mit lehet megcsinálni és mit nem ebben a felállásban.Van aki foglalkozott signalR-el és valamelyest nyomonköveti a fejlesztését? Érdemes tovább erőltetni a serverless megközelítést, ki tudja váltani a 'default' signalR-t?
Ami most lelőtte a biztosítékot, hogy a manager appban tudni kellene ki csatlakoztak. Simán a serverless nem tudja, de az upstream tud onConnected eventet küldeni, dokisk írják is, hogy hogyan lehet az upstreamet 'beállítani'. De itt el is fogy a segítség, a function appban lehet egyáltalán ilyenkor JS-t használni vagy ez még CSHARP kiváltság? Ráadásul a serverless példák sima POST-ok, de úgy tűnik, hogy külön vannak bind-ok is az upstreamhez...
Ha kesze-kuszának tűnik amit írtam, akkor elnézést, de jól tükrözi a jelenlegi állapotomat.
[ Szerkesztve ]
Let's begin, de gozaimasu!
-
Sziasztok!
Eszméletlen hülyének tűnhet a kérdésem, de akkor sem találom rá a választ az interneten.
Hogyan lehet HTML JS-ben gyököt vonni? Nem négyzetgyökötMath.sqrt(25)
, hanem N-ediketElőre is köszönöm
[ Szerkesztve ]
But who is watching the guardians?
-
martonx
veterán
"A "php" a javascript szerver oldali párja."
Azért az megvan, hogy böngészőben javascript mellett csak webassembly létezik, míg szerver oldalon kismillió nyelven ki tudsz szolgálni egy oldalt?
Ne tegyünk úgy, mintha a PHP lenne az egyetlen nyelv szerver oldalon. Ráadásul neki a családfához lehet, hogy tényleg nem is fog kelleni szerver oldal, csak egy statikus oldal.Én kérek elnézést!
-
lanszelot
addikt
A gondom az hogy halvány fogalmam sincs a back end-ről.
php - python, ez a két név, de semmi. Fogalmam sincs mi a szerver, vagy mire jó, teljes fehér lap, tehát azt se tudom mi a dokumentumrendszer. Hiába olvasok magyarázatokat, az alapok alapja hiányzik. Így nem hiszem hogy menne.[ Szerkesztve ]
-
válasz lanszelot #8588 üzenetére
Én a Weboldalamra akartam egy egyedi dokumentumrendszert létrehozni. Ehhez kezdtem kitanulni a PHP-t. Csak egyetlen dolog végett.
Viszont közben, minél mélyebben merültem el benne, annál több érdekes dolgot találtam, ami megtetszett. Így olyan dolgokra is használom azt a tudást, amit sosem gondoltam volna, nem volt tervbe.[ Szerkesztve ]
-
coco2
őstag
válasz lanszelot #8586 üzenetére
A "php" a javascript szerver oldali párja.
Az udemy most 20 usd per hónap. A skillshare 19 usd per hónap, és 99 per év.
Az önképzés egy vicces játék. Megosztanék róla egy személyes észrevételt. Szó sincs róla, hogy lehetetlen lenne tanulni, de vannak, akiknek túl nehéz a fejük az absztrakt tanuláshoz. Túl sok türelem kell túl sok részletet belegyömöszölni a buksiba. Nem mindenkinek fér bele. Meg aztán, a tanulás nem csak pénzbe kerül, hanem emberéletbe is. Megy vele az idő és a figyelem. Az idő alatt nem nagyon fér el mellette semmi más. Amikor azt a népek felfogják, átlag hátra arc, és futááááás Utólag hencegnek mindenféle marhasággal. Onnét lehet tudni, hogy nagyon pofára estek. Kompenzálódás nélkül ki sem bírják. És arra aztán tényleg menni tud a pénz. Az az after math, nem a tudás özöne. Körbenézel a világban, te tényleg bölcs embereket látsz mindenütt? Vagy marhaságokkal hencegő idiótákat? Vagy esetleg csukott szemmel élsz?
De ha tényleg érdekel a tanulás, nosza, vágj bele.
-
lanszelot
addikt
18GBP-ért tudok udemin venni órát, és az a tudás megmarad, másra is tudom használni.
Tehát a tanulas inkabb.
De nem biztos, hogy php/utána nézek mi az/. Nem tudom mit kellene, amiben meg lehet pl ezt is csinálni /kotlin sztem abban is meg lehet, utána nézek mit érdemes tanulnom, amit több mindenre is használhatok/ -
coco2
őstag
válasz lanszelot #8583 üzenetére
Hát ilyesmihez legalább php kellene. Ha dotnetezni nem is akarsz (azt még meg tudom érteni), de a php ugyanúgy script, és nem rakéta tudomány. Szöveg file olvasás, sortördelés, első két oszlop index, maradék adat, arra menjen base64, eredményt sorrend helyesen json-be küldöd. Aztán még második körben értelmezni kell. Nem lesz kevés munka, de 18k gbp-be azért nem kellene kerüljön. Szerintem század annyiért is lesz jelentkeződ. Vagy rászánod te az idődet, ha tényleg olyan fontos az a családfa stuff. Vagy simán leírod a "veszteséget". 300 user még nem a világ vége kidobni, és gedcom helyett normális db-vel indítani újra az alkalmazást. "Sajnos hekker támadás történt és töröltek mindent".
-
lanszelot
addikt
Igen, gondoltam rá, de a js nem fér hozzá helyi file-okhoz. /ezt ti írtátok/
Illetve nem tudom, hogy hogyan tudnám elkülöníteni a sorokat, mert nincsenek elválasztva
itt van sample file -
disy68
aktív tag
válasz laracroft #8576 üzenetére
Te most csak a click eseményeket figyeled az inputokon. Ahogy #8578 Silεncε is írja, használd az inputok "input" eseményét a változások figyeléséhez és véletlenül se használj interval-t meg pollozást tökfölöslegesen. Én a magam részéről azt is javaslom, hogy a javascript/html/css-t mindig tarts külön, átláthatóbb, karbantarthatóbb, orrodat is tisztíccsa
én valahogy így csinálnám, minusz a magyar nevek
“Yeah, well, you know, that’s just, like, your opinion, man.” — The Dude
-
-
válasz laracroft #8576 üzenetére
Kétféle megoldás jutott eszembe, de nem tudom, hogy hasznát vennéd-e bárelyiknek:
1) A becenév input-ot ellátod egy onclick-el és abba tiltod le a checbox-ot, bár ebben az esetben ha nincs beírva semmi is le lesz tiltva, ha belekattintanak.
2) Csinálsz egy LOOP-ot, pl fél másodpercenként lefut az adott JS, ellenőrizve, hogy történt-e valami változás.
-
laracroft
aktív tag
Sziasztok,
Próbálok rájönni mit rontok el, de nem tudom
Ezt szeretném elérni:
1. Ha az input mező nem üres, akkor a checkbox le legyen tiltva.
2. Ha a checkbox be van jelölve, akkor az input mező legyen letiltva.
A 2-es sikerül, de az 1-es csak akkor aktiválódik, ha elkattintok, majd visszakattintok a input mezőbe.
Ránézne valaki, előre is köszi -
-
sztanozs
veterán
válasz lanszelot #8571 üzenetére
Simán lehet, hogy nem kompatibilis a GED-ed azzal a szabvánnyal, amit a konverter használ és azért dobja be csak az első sort.
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
lanszelot
addikt
válasz sztanozs #8569 üzenetére
Mac OS -en próbáltam, ott se csinálja, ezt fentebb írtam is.
Azt is, hogy dobok fel linuxot, ha van értelme, de nem hinném, hogy az a baj.Találtam egy ilyet is, ez az első sort kidobja json-ba, és ennyi.
Tehát ez már csinál vmit, de semmire se megyek ezzel se. -
coco2
őstag
Használja valaki napi szinten webes facebook login-ra a facebook-os js sdk-t?
A folyamat eltérései érdekelnének a custom web login flow-tól. Emennek a részleteit ismerem, amazt nem. Ha valaki annak a részleteiről is képben van, egy jelzést had kérjek. Pár kérdésem lenne priviben.
Köszönöm
-
sztanozs
veterán
-
lanszelot
addikt
Erre valaki rá tudna kukkolni, mert ez 2021 februári.
Nem nagyon értem mit is kellene tenni,
Ott a node js -hez jóval több letöltendőt ír, lehet az lenne a gond? -
lanszelot
addikt
Igen.
Van egy most már 300 feletti személyből álló családfám. Offline alkalmazásban. Azzal kigeneráltam több féle honlapot, az van az interneten.
Egy része flash, ami megszűnt, az nem lett frissítve, ki lett szedve. De arra szükségem van.
Azért kezdtem a js-be, hogy megcsináljam.
Ennyit nem fogok újra bepötyögni json-ba.
Ezért kell vmi ami átkonvertálja.
Van sok gedcom to json, de python, meg fogalmam sincs mi.
Vannak alkalmazások is, de iszonyat áron, viszont nekem csak a xml, vagy json kimenet érdekelne belőle, semmi több. Pl egyik cég potom 18000GBP-ért adja ami nekem kellene.
A régi progik pedig nem kezelik az új gedcom file-t. Azokat irtam is. -
coco2
őstag
válasz lanszelot #8562 üzenetére
Akkor bizonyára vicces hírek lesz neked, hogy ráadásul semmi-közeli győzelemre számíthatsz. Az a gedcom vagy mi a szösz sosem terjedt el, azért van zéró supportja. Egy mezei json normálisabb formátum családi kapcsolatokat leírni. Családi gráfokhoz pedig nem kapsz jobb supportot, mint amit magad is összerakhatsz. Ha valami file-ban nagy méretű anyagod van, arra az eredeti gyártótól érdemes keresni egyszeri konvertáláshoz támogatást, és aztán maradni a json-nál.
-
coco2
őstag
Az alert()-nek annyi a lényege a hibaüzeneten túl, hogy megállítja a js végrehajtást. Ha arra nincs szükséged, nem az alert()-et kellene használni. Persze Z indexen külön ablakot dobni fel kb 200x lesz bonyolultabb, az alert() meg csak egyetlen sor, de akkor sem kellene elcsábulni. Le kell nyelni a békát és leszkriptelni, amit szeretnél. Bocsi a rossz hírekért
-
-
Taci
addikt
Amit belinkeltél, ez egy CSS-ben összerakott "ablak". Viszont az alert() függvény az nem ez.
https://developer.mozilla.org/hu/docs/Web/API/Window/alert
Kipróbálható példával: https://www.w3schools.com/jsref/met_win_alert.aspAttól függ, hol és mire szeretnéd használni. Ha csak egy üzenetet megjeleníteni a weblapodon, ott csak a képzeleted szab határt, hogy milyen ablakot, animációt stb. készítesz.
Ha a beépített alert() függvényt akarod használni, akkor nincs nagy nyújtózkodási felületed, cserében viszont 1 sorban megvan hozzá a kódod. -
cstomee
tag
Nem! Ha jól tudom biztonsági okokból...
Vannak külső pluginek, ahol akár teljesen testreszabhatod.
Pl: sweetalert -
Sziasztok!
HTML-JS párosnál van egy olyan opció, hogy üzenetet jelenítsen meg a weboldal (alert). Ezt úgy teszi, hogy az üzenet címsorában Az oldal közlendője felirat szerepel. Az lenne a kérdésem, hogy ez megváltoztatható valahogyan?
-
lanszelot
addikt
Hello,
Ez is node -os, esetleg ha értitek, ezzel meg lehetne csinálni? -
nevemfel
senior tag
válasz lanszelot #8548 üzenetére
Persze, nekem is megvolt az npm install parse-gedcom, globális csomagként (ehhez kell a -g). Lehet, hogy linux alatt, bashben ez jól működiik, de windows cli-ben, adminisztrátor pirivilégiummal, és git-bash alatt sem megy így. Pedig kapott egy input.ged fájlt, nehogy az legyen a problémája, de semmi értékelhetőt nem produkált így sem, még egy értelmezhető error-t sem.
Rally against apathy draws small crowd
-
coco2
őstag
válasz lanszelot #8548 üzenetére
Tipikus adat feldolgozó programok működtek úgy, hogy konzolra beírtad <program_név> <első_paraméteren_input> <második_paraméteren_output>, és a bemeneti adatokból előállította a kimeneti adatokat. Aztán fejlődtek az elvárások, és most már működést szabályozó kapcsolókat is beírsz paraméterként, sőt a be és kimenet is az egyik kapcsolóhoz tartozó paraméter. De fentebb a "parse-gedcom input.ged output.json"-ban szerintem elég alaposan felismerhető a hagyományos szerkezet.
Ha node js-ről sose hallottál még, azért én nem foglak összeszidni. Ha ezután sem akarsz róla hallani sosem, még azért sem foglak összeszidni. De hogy elejét vegyem a hitvitáknak, nem reklámozom túl a saját véleményemet, miszerint a javascript-et böngészőre korlátozott script nyelvnek találták ki, és azon túl a világon semmire sem jó. Mert mindez csak privát vélemény, és ugye itt nem állunk neki hitvitatkozni
-
lanszelot
addikt
válasz nevemfel #8547 üzenetére
Neten annyit megtalaltam, hogy
npm install -g parse-gedcom
ezt meg így telepíteni kell, de így se működik még.
Se OS X alatt se Windows alatt.
Tehát még kell valami.coco2: nincs linuxom
nem az input szót nem értettem, hanem miféle input?
Input az is amit most csinálok, azaz billentyűn begépelek.
Vagy az az input, hogy parancssorba beírom? Vagy írnom kell inputot?
Fogalmam sincs node js -ről. Sose hallottam róla.[ Szerkesztve ]
-
nevemfel
senior tag
Nálam sem működik a parser-gedcom Windows alatt, a leírtakat követve.
parse-gedcom input.ged output.json
erre betölti a vscode-ba a cli.js-t? Nem értem.Rally against apathy draws small crowd
-
coco2
őstag
válasz lanszelot #8544 üzenetére
ad1-hez linux esetében http://www.linfo.org/path_env_var.html
(viszont angolra szükséged lesz hozzá)ad2-höz: gyaníthatóan a konzolra írod be. Bár nem követtem az egész beszélgetést. Az "input" bemenetet jelent az "output" pedig kimenetet. Jellemzően egy feldolgozás során bemenetből gyártasz kimenetet.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
lanszelot
addikt
npm uninstall -g gedcom
majd elindítottam a node.msi -t, ott delete.
újra indítottam, újra letöltöttem a node.msi-t /lite/
parancssor adminként indítva onnan indítottam a node.msi-t, next next next
node -v kiadta a széria számot
installáltam a npm-t -g vel tuti úgy ahogy ott van
majd beírtam a kódot ahogy a képen is van, és ismét ugyanaz a hiba.Ugyanez a parancs Mac OS X alatt is?
-
lanszelot
addikt
A telepítés sikerült, valóban elírtam
De most meg ezt a hibát írja[ Szerkesztve ]
-
lanszelot
addikt
Először is köszönöm szépen,
Minden érthető, csak egy dolgot nem tudok.
Mit csináljak azzal amit letöltöttem a github-ról.
Az egy zp file. Kicsomagoltam, de hova másoljam, vagy azzal mi legyen?
Illetve parancssorban hova navigáljak, vagy mindegy hol írom be a parancsokat?
Mert azt írja ki "nmp" not recognized.
Bementem a kicsomagolt könyvtárba /github/ de ott is ezt írja ki.
Tuti vmi könyvtárba kell bemennem, de ne metudom melyikbe
Adminként indítottam a parancssort, tehát az se lehet gond.
Gép is újra lett indítva telepítés után.[ Szerkesztve ]
-
cattus
addikt
válasz lanszelot #8527 üzenetére
Megpróbálom minél érthetőbben / egyszerűbben összefoglalni:
Először is telepítened kell a Node.js-t a gépedre. Ezt innen letöltve tudod megtenni.
Ha ezzel végeztél, nyitnod kell egy terminál / CMD / powershell ablakot. Ezen keresztül tudod telepíteni a fent említett programot az
npm install -g gedcom
parancs kiadásával.Ezután még mindig a parancssoros felületen kell majd elnavigálni abba a könyvtárba, ahol a fájlod található. Ennek egy alternatívája, hogy megnyitod a windows intézőt, elnavigálsz ott az adott mappába, majd a címsorba az elérési út helyére beírod hogy cmd, majd nyomsz egy entert. Ekkor meg fog nyílni egy parancssor ablak az adott mappához.
Ezután ki kell adnod a következőhöz hasonló parancsot:
parse-gedcom sajatfile.ged kimenet.json
Itt a sajatfajl-t cseréld le arra ami a fájlod neve (a kiterjesztés ne maradjon le).Amint lefutott, a könyvtárban ott lesz a kapott JSON fájl (a példában kimenet.json néven).
Do the thing!
-
coco2
őstag
Ha elindul egy css animáció (például mert css class csere elindította), kapok arról valami callback-en visszajelzést, hogy mikor végzett? Vagy külön timeren fel kell jegyeznem és magamnak mérni az időt?
-
disy68
aktív tag
Kvázi annyi.
A prefixet a még nem szabványosított feature-ökhöz használják a gyártók, mert azok implementációja még változhat. Amikor kész a szabvány és implementálják a gyártók a szabvány szerint a funkciót, akkor nem szükséges használni a prefixet.A css az utolsónak deklarált szabályt veszi figyelembe, ezért kell először használni a prefixelt és utána a nem prefixelt változatot, így ha ismeri a böngésző a nem prefixelt verziót, akkor azt fogja figyelembe venni. A caniuse.com-on jól össze vannak szedve, hogy milyen funkciók vannak támogatva mely böngészőknél, illetve kell-e prefix vagy sem.
-
disy68
aktív tag
Szerintem nincs gond az elképzeléssel. Pl. ki-be csúszkálás az elhelyezéshez képest jól festő irányba (föl/le/sarokba) a translate(x, y) css funlció segítségével plusz opacity. Itt egy egyszerű minta. Itt a képre kattintva megy a váltás, de persze lehet időzítve is.
-
-
lanszelot
addikt
Hello,
Simán gombnyomásra cseréled, css fade efektet ráhúzod
/* Fading animation */.fade { -webkit-animation-name: fade; -webkit-animation-duration: 2.5s; animation-name: fade; animation-duration: 2.5s;}
@-webkit-keyframes fade { from { opacity: 0.2; } to { opacity: 1; }}
@keyframes fade { from { opacity: 0.2; } to { opacity: 1; }}A tördelést elrontja a forum, bocsi érte Ja, html-ben természetesen egy osztályt /.fade/ hozzá kell adni, vagy id-t , de akkor modosítsd /#fade/
[ Szerkesztve ]
-
coco2
őstag
Animációhoz szeretnék segítséget / tanácsot kérni.
Van egy div, és van kettő kép (image erőforrás memóriaváltozóban). Egyszerre csak az egyik fér bele. Animációval cserélném őket (tipikusan gombnyomás, pld). A problémám az animációs folyamat kivitelezésével van.
Tudok olyat csinálni, hogy z-index-en egymás fölé pakolom őket, és javascript időzítőn opacity átprogramozásával cserélem le a képet (a látványt). Aki látott már ilyet a gyakorlatban, valami tippet had kérjek, esztétikailag mennyire megszokható / elfogadható? Esetleg idegesítő vagy olyasmi?
Kotorásztam képet div-ből ki/becsúsztatós példák után, de nem sikerült egyszerű példát lelnem, ami tisztán mutatja a húst a levesben és nem framework-öket hajigál egymásra számolatlanul. Ha valaki tud normális tan-példáról, egy linknek örülnék. A csúsztatós példáknak van annyi előnyük, hogy a mobil világ már bevezette, a világ hozzászokott. Hogy esetleg a jelen gyakorlat elavultnak tekinti-e, arról nem vagyok képben. Tanácsnak örülnék.
A tippeket előre is köszönöm.
-
lanszelot
addikt
Hello,
Gedcom file-t szeretnék json formátumra konvertálni, tudna valaki segíteni?ScionPC , Oxy-Gen , GEDxlate
Ezeket próáltam, nem működnek. -
martonx
veterán
Ez erősen attól függ.
1. ha valami mv* frameworköt használsz, akkor azoknál alap, hogy a html-be írod az eseménykezelőt. Pl. react, vuejs, svelte, angular
2. minden más esetben SZERINTEM az a tiszta, ha a js kódot elkülöníted a html-től, ugyanúgy ahogy css-t is külön illik kezelni, noha ez is mind mehetne html style-ba az elementekre.Én kérek elnézést!
-
Taci
addikt
válasz Silεncε #8506 üzenetére
Köszönöm a részletes választ.
És persze elrontottam a kérdést, rossz példát hoztam fel, mert a gombokon, elemeken lévő onclick-függvényhívásokra akartam volna rákérdezni - azért is hoztam a félkövérre állítós példát mellé.
Szóval arra irányult volna eredetileg a kérdés, hogy van-e hátránya annak, hogy ha
onclick
-ként állítom be magában a HTML kódban a gombra, mit csináljon (függvényhívás), azzal szemben, ha a gombnak csak meg van adva az osztály pl. hogyclass="btn-toggleDarkMode"
, aztán egy külső JS-ben pedig definiálva van hozzá egyaddEventListener
, és ott történik a JS hívása?Nyilván szebb, tisztább a kód, ha csak egy class van megadva a gombnak, viszont emiatt ugye több kódolás is a háttérben.
A T-s dologra pedig nem reagálok.
-
-
Doink
aktív tag
-
Sziasztok!
Keresem a megoldást az interneten, de sajnos nem találok megfelelőt.
Adott egy kód. Az lenne a cél, hogy ha kiválasztom pl az Almát, akkor a DEMO felirat zöldre váltson. Vagy ha a Narancsot, akkor a felirat változzon.
Egy a lényeg, nem tudok nekik feltétel rendszert adni sajnos, eddig egyik próbálkozásom sem hozott eredményt.
Csinált már valaki ilyet?
Előre is köszönöm
-
Silεncε
őstag
Én nem tudok olyanról, hogy el lehetne rejteni a JS kódot. Azok a data propertyk nem JS-t rejtenek, hanem a HTML5 szabványban már tudsz ilyen kezdetű attribútumokat definiálni, amikben bármilyen adatot tárolhatsz (például mint a be rakott kódrészben a gombhoz tartozó custom adatok). Errol itt tudsz olvasni: [link]
Az oldal védelméről: ha egy sima static oldalról van szó (tehát nincs input, vagy esetleg minden csak localban van tárolva) ott sok mindent nem tudnak támadni az oldalon keresztül (ott arra kell figyelni, hogy a host webserver ne legyen törtető, hogy mondjuk módosított, káros kódot tartalmazó fájlok ne kerülhessenek fel). Ha pedig van interakció (akár mondjuk egy régebbi, PHP-s oldal, akar egy újabb JS-es webapp, ami mögött van egy REST-API) ott úgyis a “backend” részen külön validalni kell mindent mert ugye az első számú szabály, a userben SOSEM bízunk (tsystems likes this )
[ Szerkesztve ]
-
Taci
addikt
Sziasztok!
Van annak valami hátránya, ha a HTML-kód tartalmaz direktben JS-hívást?
Sok oldal forrásábán találok
<script></script>
tageket, viszont soknál pedig "el vannak rejtve".
Pl. itt a szerkesztőben a félkövérre állítás gombja:<button type="button" class="btn btn-light" title=""
data-tmce-toggle="bold" data-original-title="Félkövér">
<span class="fas fa-bold"></span></button>
Itt ha jól sejtem, a
data-tmce-toggle="bold"
"mögött" van a JS.Melyik a jobb megoldás? Már ha jobb bármelyik is.
Ha most megnézem a kezdőlapom kódját, ott van az elején pl. hogy:
<script>setDarkModeFromLocalStorage();</script>
Ez jelent bármilyen hátrányt? Támadhatóbb az oldal emiatt?
Ha esetleg igen, mi a jó mód a "javításra"?Köszi.
-
lanszelot
addikt
Hello,
Először is köszönöm mindenkinek a választ.
Nem gond ha fizetni kell , a #8484 -et se ingyen gondoltam.
Goldoltam hátha van itt tanár.
Több udemy-t is vettem, illetve youtuber-t nézek, de ahogy írtam mind azt mondta kezdjek el csinálni vmit, ne csak tutorialokat nézzek.
Viszont ha honlapot akarok, akkor wix, worldpress, webflow...stb teljesen felesleges saját honlaphoz nekiállni tanulni./nem céges/
Ennek is azért kellett neki esnem, mert a flash oda lett, és az a fa struktúra nagyon kell egy családfához.
Ha pedig meg kell tanulni, akkor nem szeretnék ismét flash lyukba esni, így mindent én akarok felépíteni. /nem holnapra/martonx:
Több évem van benne, csip csup családfa az amit 1 nap alatt össze lehet dobni.
Én 1700 végéig mentem még csak vissza, születési anyakönyvek meg minden, de rengeteg időt toltam bele./majd 300 ember/
Nehogy félre értsd, nem lenézem amit csináltál, csak azt írom az nem pár nap.[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
válasz lanszelot #8500 üzenetére
Vannak javascripthez graf layouting packagek. En azokbol meritenek otletet. Pl
[link] ezt meg nem hasznaltam, de a viz.js-t mar igen, az atiranyit erre a package-re.
Szerintem ilyenekkel mar meg lehet csinalni amit szeretnel bar ez a feladat nem kezdoknek valo bonyolultsagu, inkabb halado szint. -
martonx
veterán
Én tavaly karácsonykor pár nap alatt összedobtam a családomnak egy családfát. Mondjuk ebben egy meglévő gráf rajzoló komponenst használtam fel. A pár nap is azért kellett, mert több, mint 100 családtag kapcsolatait, képeit kellett feltöltenem. Mivel tele van személyes adatokkal így nem szeretném kiadni a kódját a kezeim közül.
Emlékeim szerint anno küldtem is pár példa kódot belőle, nem látom, hogy most mi mást tudnék ehhez hozzátenni?Én kérek elnézést!
-
Pala
veterán
Ahhoz, hogy tudj tervezni, elsősorban algoritmizálási képesség és adatstruktúrák (majd később design patternek) ismerete szükséges, ez jelenti az alapokat, mondhatni. Mindig adatokkal dolgozunk (ezért kell adatstruktúrában gondolkodni), és mindig valamilyen műveletet végzünk rajtuk (ehhez kell az algoritmizálás). Ezen a területen kell képezned magad kicsit elméletibb oldalról ( [link] ), majd gyakorlatiasabb megközelítéssel ( [link] ).
A családfás feladatnak is ugyanúgy kell nekiállni, első lépésként felismerni, hogy milyen adatstruktúrával tudod reprezentálni a családfát. És ehhez a bizonyos felismeréshez kellenek a fenti alapok, pl. hogy ehhez a feladathoz egy gráfra lesz szükséged (irányíott körmentes gráf, DAG = directed acyclic graph), majd azt utána leképezni olyan formába, hogy kód-szinten is kifejezhető legyen (ehhez meg egy szomszédossági lista (adjacency list) kell, ezeknek nézz utána neten). Ha nem ismered a gráfokat, akkor meg kell őket tanulni (nem kell profi szinten). Ez az a bizonyos első lépés, amit keresel. Ha hajlandó vagy rászánni egy minimális összeget, illetve némi időt, hogy pl. a fenti két kurzust végigcsináld, máris teljesen máshogy állnál hozzá a feladathoz. De akár Youtube-on is rengeteg ingyenes anyagot találsz "algorithms", "data structures" kulcsszavakra.
Mindezekkel együtt továbbra is hangsúlyozom, hogy a feladat, amire vállalkozni szándékozol, nem triviális. Sokkal egyszerűbb példákkal kellene kezdeni, ha el akarod sajátítani a megfelelő gondolkodásmódot. Egy hasonlattal élve, most kb. autóversenyzőnek készülsz, de közben nincs kedved megtanulni vezetni, mert te egyből autóversenyző akarsz lenni, mert az érdekel. És emiatt nem találod, hogyan kezdj neki, mert túl nagyot akarsz ugrani.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest