- Apple asztali gépek
- Melyik tápegységet vegyem?
- A Linux megnégyszerezte magát a Steamen — a Microsoft ismét ígérget
- Milyen széket vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Bluetooth hangszórók
- Házimozi belépő szinten
- Fokozatosan erősít majd a szerverpiacon az Intel
- E-book olvasók
- Gaming notebook topik
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2014-02-25 10:20 Téma összefoglaló
JavaScript != Java (A JavaScript nem összekeverendő a Javával, két különböző programozási nyelvről van szó!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
sztanozs
veterán
ha tor-on (vagy barmilyen vpn-en) keresztul regisztralsz, akkor nem az lesz az orszag amit varsz. vannak olyan orszagok, ahol ezeket az eszkozoket szinte kotelezo hasznalni (ha jot akarsz magadnak)...
-
sztanozs
veterán
Megkérdeztem a Geminit:
A Facebookon egy felhasználó regisztrációs országának pontos meghatározása nem lehetséges a nyilvánosan elérhető információk alapján. A Facebook nem teszi nyilvánossá ezt az adatot a felhasználók adatvédelme érdekében.
Tehát a regisztrációs ország pontos meghatározása nem lehetséges a felhasználó engedélye nélkül.Nem csak a regisztracios orszagot, de az epp aktualis vegpontot se latod, ugyanezen okokbol.
-
sztanozs
veterán
Ti hogyan oldanátok meg, hogy van egy 2 lapos form, amint van egy Alapadatok és egy Készültség gomb, amikre kattintva váltana közöttük.
Létrehozni egybe az egészet és a gombokkal csak elrejteném a megfelelő elemeket (js-ben hidden=true a div-re ami nem rendelkezik az adott classal), vagy van ennek valami jobb, logikusabb módja?Siman, de ha kell szerver oldali validacio a masodik form elott, akkor mehet XHR-rel is.
-
sztanozs
veterán
-
sztanozs
veterán
Sziasztok,
Remélem jó topicba írok. :)
IT területen dolgozom, de nem kódolás vagy fejlesztés, ezek távol állnak tőlem. Egy szolgáltatást szeretnék beüzemelni, aminek a működéséhez webszervert kell használni, ehhez pedig a gyártótól le kell tölteni egy előre elkészített, testreszabható weboldalt. A problémám az, hogy már az alap weboldal sem működik tökéletesen, és a kipofozás előtt ezt szeretném megoldani.
Egy végtelenül egyszerű oldalról van szó, a html body-ban definiálva van egy form, ami tartalmaz egy hosszú szöveges részt, alatta pedig egy szöveges beviteli mezőt, és egy button-t. A szöveges mező email címet vár, és javascripttel vizsgálja, hogy tényleg emailt írt-e be a user. A gomb akkor használható, ha a beírt cím valóban egy email cím, és kattintásra a submitAction() metódust hívja meg. Ez a rész működik, ezzel nincs gond.
A probléma akkor jelentkezik, amikor a user mobil eszközről (pl. telefon vagy tablet) nyitja meg az oldalt, rábök a beviteli mezőre, felugrik az on-screen keyboard, és a cím beírását követően nem kikattint a mezőből és a weboldalon elhelyezett gombot használja, hanem a billentyűzeten látható Enter/Go/Next/akármilyen gombra kattint. Ekkor nem az elvárt működés tapasztalható, és ez gondolom arra vezethető vissza, hogy ez az eset nincs lekezelve az oldalon. Ezt szeretném megoldani, az lenne az elvárt működés, hogy a billentyűzeten megjelenő Enter/Go/Next billentyű használatakor ugyanaz a submitAction() metódus hívódjon meg, mint ami a button onclick eseményénél van beállítva.A kódban a js részben 2 function van definiálva, submitAction() a gomb kattintáshoz és loadAction() a form betöltéséhez. Google alapján arra jutottam, hogy talán eseménykezelést kellene csinálnom a form-on létrehajtott submit eseményre, de lehet, hogy teljesen rossz úton járok.
Tudtok segíteni nekem, hogy hogyan tudnám ezt megoldani, vagy merre induljak el?
Köszönöm!
Latatlanban annyi otletem van, hogy van a mezokre valami esemenykezelo, aminek nem kellene lennie, vagy a form esemenykezeloje nincs jol beallitva.
-
sztanozs
veterán
Az hogy szinte semmiben nem különbözik, az nagyszerű, mert szinte semmi szellemi munkából át lehet költeni a JavaScript-re !
A jelentősége abban van, hogy az UML-nél a tezaurusz a laikusok számára sokkal könnyeben érthető !
mit lehet atkolteni javasccriptre? ez mar javascript akkor is, ha kulon sorba irod az osszes erteket...
-
sztanozs
veterán
Miért, ez nem jó ?
var gyümölcs = {
alma:5 ,
dió:8 ,
megy:4 ,
...stb.} ;
Egyébként " voltam pszichológusnál", megvizsgált és azt mindta, hogy ő nem ért enegem, mert az én fejemben minden másképen van, mint ahogyan ő a pszichológusi főiskolán tanulta ♥
De jo, csak semmiben nem kulonbozik a masiktol, pont a nyelvi definicio miatt...
-
sztanozs
veterán
például, JavaScript : var gyümölcs = {alma:5 , dió:8 , megy:4 , ...stb.} ;
A többi meg a körítése csak . A legjobban akkor jársz, ha minél kevesebb irodalmat olvasol el róla, és csak a programnyelv referenciájában kotorászol az objektumok használata után .
Hogy hogyan lesz ebből függőleges objektum ?
A fentiekből már gondolhatod, itt is a megfelelő szóközöket soremelés jelre cseréljük, aztán ...var gyümölcs = {
alma:5 ,
dió:8 ,
megy:4 ,...stb.} ;
Miért jó ez nekünk ?
https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=166242861&t=9254089
Érdekelne, hogy értitek-e, hogy mit akarok veletek megértetni ?
Szerintem inkabb latogass meg egy pszichologust... remelem erted.
-
sztanozs
veterán
termeszetesen a meghivott function-okre gondoltam...
fn1();
fn2();
fn3();
itt az fn1 nem tud semmit "atadni" az fn3-nak, mert nincsenek azonos scope-ban (sot az egyik funkcionak nem is kell tunia arrol, hogy a masikat meghivtak-e, vagy sem.
Viszont ha szeretnel allapotot kezelni, akkor a funkciokat egy kozos scope-ba hozni, pl:const scope = {
let is_ok = false;
fn1() {
...;
this.is_ok = ...;
}
fn3() {
...;
if (this.is_ok == ...) {} ;
}
}
scope.fn1();
fn2();
scope.fn3(); -
sztanozs
veterán
Először is köszönöm szépen a választ.
- Ezt nem értem, a kódot.
- Return-al kinek adom vissza?
Egy function-ba kell a paraméter.
A kód amit leírtam egy function. Abba rakok egy elágazást.
Az else ág /false/ kellene egy másik function -ba.
Tehát function -bol át kellene adnom egy értéket egy másik function -nak, úgy hogy function paramétert nem használhatok
Illetve egyik function se futtathatja a másikat.
Ha gép elé kerülök megírom a kódot, mert nem tudom elmagyarázni. Úgy biztos többet mond majd
- Telefonról írok és a telefonom úgy gondolta kell oda egy pont

Csak elírás.A kód amit leírtam egy function. Abba rakok egy elágazást.
Az else ág /false/ kellene egy másik function -ba.
Ezt el nem tudom kepzelni... de:
Mivel alapbol a function-ok ugy is sorban egymas utan futnak, igy nem az egyik function-bol adsz at adatot egy masikba, hanem az elso function-nek vissza kell adni az erteket, a masiknak meg fel kell vennie. De ha nem akarod modositani a fuggveny szignaturajat, akkor elkerulo megoldaskent a kovetkezokat hasznalhatod:
1. beraksz mindent egy osztalyba, es az elso hivasban eltarolod az erteket egy osztaly-valtozoba, amit a masik funkciobol elersz.
2. csinalsz egy globalis valtozot, amit mindket funkciobol elersz.A masodik megoldas nem javaslom, mert bar mukodik, de minden esetben elkerulendo, hacsak nincs ra mas megoldas (altalaban van).
-
sztanozs
veterán
-
sztanozs
veterán
esetleg return-nel visszaadod?
vagy ha muszaj inline, es muszaj kibontanod, akkor:const {body: value, ok: is_ok} = await fetch(url); -
sztanozs
veterán
-
sztanozs
veterán
Most viccelsz ? El sem olvastad !
, de valóban kíváncsi vagyok rá, hogy tudtok-e ilyesmiről .
De, pl ott van a markdown (ami egy leironyelv): https://github.com/markedjs/marked
vagy mathematikai problemakra a nerdamer csomag: https://github.com/jiggzson/nerdamer/ -
sztanozs
veterán
Milyen két megoldás?
Amit írtam és a tömb?
Amit írtam az csak példa volt hogy néz ki az object.
Mint írtam egy létező változót tettem bele.
Így a kikérés nagyon minimálisan változott. Nem kellett újra írni.
Viszont így a json-t kellett változtatnim. - vagy erre írtad, hogy egyenértékű? Igen, az
, de késő kaptam meg az uzenetet, akkor már átírtam.Miert faj, ha a json nem ugy nez ki, hogy
{
0 : {"elso" : "www.elso.hu",
"masodik" : "www.masodik.hu"}
1 : {"elso" : "www. harmadik.hu",
"masodik" : "www.negyedik.hu"}
}
hanem hogy[
{"elso" : "www.elso.hu","masodik" : "www.masodik.hu"},
{"elso" : "www. harmadik.hu","masodik" : "www.negyedik.hu"}
]A kod ugyis csak az eredmenyt latja, neked nem kell foglalkozni a reszletekket, mind a kettot ugyanugy fogod cimezni...
Raadasul modernebb nyelvekben iteratort (foreach) hasznalunk, nem indexelest.Amugy is tervezesi hibanak tunik az egesz. Igy kellene kinezzen a jsonnak, ha egy kulcsszohoz tobb url is tartozhat:
{
"elso" : ["www.elso.hu", "www. harmadik.hu"],
"masodik" : ["www.masodik.hu", "www.negyedik.hu"],
"harmadik" : ["otodik.hu"]
} -
sztanozs
veterán
Nagyon szépen köszönöm a választ.
A tömb kikéréséhez nagyon át kellett volna írnom.
Míg így csak két helyre kellett beillesztenem a változót ami már amúgy is létezett.
Az volt a lényeg hogy ne kelljen sok mindent átalakítani. Plusz új változó, és annak kezelése.
Igaz így a listát kellett nagyon átírnom
Egyik kutya másik...
Azt ugye vagod, hogy a ket megoldas ekvivalens (azon kivul, hogy a tomb indexeles nullatol kezdodik)?
-
sztanozs
veterán
-
sztanozs
veterán
-
sztanozs
veterán
Az oldalt nem tudom belinkelni, mert nem nyilvános. De nem is az SVG a lényeg, hanem, hogy az oldal 1 másodpercenként tölt le a szerverről adatokat, frissíti az oldalt. Csak nem tudom milyen protokollt használ, mert a böngésző elemzőjében nem látom. Esetleg nincs valami komolyabb elemző program? Vagy milyen lehetőségek vannak még a GET és POST és PUT-on kívül? Mert ezeket a kéréseket elvileg látni lehetne az elemzőben.
websocket esetleg?
-
sztanozs
veterán
Egy kicsit körbejártam ezt, és elismerem, igazad van.

Ezek szerint JS-ben elméletileg NINCS is tömb, a tömb is objektum, DE az objektumok a gyakorlatban tömb ÉS objektum SZINTAXISSAL is kezelhetők. Viszont akkor félrevezető, hogy tömb szintaxissal létrehozott objektumokat tömbnek "hazudja" a Console ...Megerősítésképpen:
Tanulságos ..., nyilván van gyakorlati előnye, de szigorúan nézve számomra ez inkább zavaró. Az ember azt hiszi, hogy tömbje van, pedig nem is ...Nincs ebben semmi magia, miert ne lehetne a tomb egy tomb tipusu objektum (pontosabban egy olyan objektum, aminek tomb a prototipusa)...?
-
sztanozs
veterán
A ChatGPT hathatós segítségével, használatba vettem a
consol.***()utasítást .
Most ugye szégyellhetem magamat előttetek ?
Eddig mind function-ombatry...catchutasítást tettem .
nem tudom, hogy a ketto hogyan kapcsolodik, de nyugodtan szegyelld magad elottunk - nem kell szegyellni
-
sztanozs
veterán
Ebben hasznos volt a segítsége, nem 100-as, de ajánlom nektek is ♥ :
User
... és ha azt szeretném, hogy számértékre is és karakterlánc értékre is alkalmas legyen, de egyszerre ?ChatGPT
Ha szeretnéd, hogy a függvényed egyszerre működjön számértékeken és karakterláncokon is, akkor a legjobb megoldás az lenne, ha aNumber.prototypeés aString.prototypeobjektumokra is hozzáadod a függvényt.Íme egy példa a helyes megközelítésre:
javascript
Copy codeNumber.prototype.xAlert = String.prototype.xAlert = function() {console.log("xAlert: " + this); };const number = 10;number.xAlert(); // Kiírja: "xAlert: 10"const string = "Hello";string.xAlert(); // Kiírja: "xAlert: Hello"Ezzel a megközelítéssel a
xAlertfüggvény mind aNumbertípusra, mind aStringtípusra alkalmazható lesz.
De akkor ha mar lo, legyen kover alapon:
Object.prototype.XAlert = function(){console.log("XAlert: " + this.toString());}
Igy nem kell mindenhova turkalnod, teleszemetelhetet az "ossejtet" is![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Es akkor meg ez is mukodik:(1).XAlert(); -
sztanozs
veterán
Ebben hasznos volt a segítsége, nem 100-as, de ajánlom nektek is ♥ :
User
... és ha azt szeretném, hogy számértékre is és karakterlánc értékre is alkalmas legyen, de egyszerre ?ChatGPT
Ha szeretnéd, hogy a függvényed egyszerre működjön számértékeken és karakterláncokon is, akkor a legjobb megoldás az lenne, ha aNumber.prototypeés aString.prototypeobjektumokra is hozzáadod a függvényt.Íme egy példa a helyes megközelítésre:
javascript
Copy codeNumber.prototype.xAlert = String.prototype.xAlert = function() {console.log("xAlert: " + this); };const number = 10;number.xAlert(); // Kiírja: "xAlert: 10"const string = "Hello";string.xAlert(); // Kiírja: "xAlert: Hello"Ezzel a megközelítéssel a
xAlertfüggvény mind aNumbertípusra, mind aStringtípusra alkalmazható lesz.
Es ennek mi a konkret haszna? Mivel jobb ez, mint a console.log("xAlert: " + akarmi)
-
sztanozs
veterán
Jó is meg nem is : persze, miért van ez így ? :
var jsNL= "\n" ;alert("alert 1.23e-7 /: nem pászol, miért? "+jsNL+(Math.pow( 1.23e-7 ,1/3))+jsNL+(Math.pow( 1.23e-6 ,1/3))+jsNL+(Math.pow( 1.23e-8 ,1/3))+jsNL+(Math.pow( 123e-9 ,1/3))+jsNL+(Math.pow( 0.0000123 ,1/3))+jsNL+(Math.pow( 8 ,1/3))+jsNL+(Math.pow( 0.8e1 ,1/3))+jsNL+(Math.pow( 80e-1 ,1/3)) )A zseb-számológépem szerint a 0,02308350239753608692070763457794 helyes . A JS szerint meg csak akkor ha
1.23e-7helyet1.23e-8írnák . No de ez baromi kényelmetlen !Hogy van ez, miért van ez így ?
nekem 0.004973... a szamologepen is.
valamit elszamolsz a szamologepen.
ird be hogy 0.000000123 (kobgyok) -
sztanozs
veterán
Nem azért gondoltam erre, hogy jobb legyen tőle a html+JavaScript kód, hanem hogy elméletileg érdekes lenne . Olyan intellektuális kihívás lenne .

Nekem elmeletileg sem erdekes (hacsak nem tortenelmi szempontbol nezzuk). A kihivas igazabol csak ott van, hogy a korlatozott ertek-hosszusagu es karakter-korlatozott attributumokba nehez bonyolult logikat onelinerekben megirni, de ennek sok ertelme nem nagyon van...
-
sztanozs
veterán
Ezt kicsiben kipróbáltam, és jónak tűnik . Majd kíváncsi vagyok, hogy nagyban is ugyanolyan jó lesz-e mint kicsiben .

Kerestem a referenciában a tieidet, de nincs minden benne, vagy nem rendesen elérhetők .https://www.w3schools.com/js/js_assignment.asp
, van ennél jobb linked JS referenciának való ?Van: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript
A W3schools-t nem mondanam referencianak - alap oktato anyagnak megfelel, es sokkal jobb, mint evekkel ezelott, de alap dolgokon kivul mas nincs nagyon benne...
-
sztanozs
veterán
Nem megy, majdnem jó :
<script>constitera= {argu:{}, fugg:{}, utas:{}, kifej:{}, szimu:{}, blokk:{}, oper:{}, para:{}, "":{} },nycs= {open:itera, close:itera, "":itera}, // nyitás, csukásIOput= {Termi:nycs, aTermi:{makro:nycs, editer:nycs, compu:nycs, "":nycs}, "":nycs} //,; // const_IOput.Termi.open.argu.ize= 5 ; // okIOput.argu.ize= 5 ; // nem okalert(7777) ;</script>Azt szeretném, hogy az ok rész is és a nem ok rész is ok-ok legyen, azaz menjen ! - anélkül, hogy el kellene miatta
csúfítanoma kódot .Ezért próbáltam az "":itera és az "":nycs objektumokat bevezetni, de azonkívül, hogy önmagokban nem okoznak szintaxishibát, nem azt csinálják, amit szeretnék velük, azaz hogy a fenti két értékadásom menjen ♥
Tehát "meghagyogatva-kihagyogatni" szeretnék érte a tulajdonságaim közt .
Rengeteget kotortam érte mindenfelé, de nem tudtam zöld ágra vergődni vele .
vagy egyszerubben:
Object.assign(nycs,itera);
Object.assign(IOput,itera); -
sztanozs
veterán
Nem megy, majdnem jó :
<script>constitera= {argu:{}, fugg:{}, utas:{}, kifej:{}, szimu:{}, blokk:{}, oper:{}, para:{}, "":{} },nycs= {open:itera, close:itera, "":itera}, // nyitás, csukásIOput= {Termi:nycs, aTermi:{makro:nycs, editer:nycs, compu:nycs, "":nycs}, "":nycs} //,; // const_IOput.Termi.open.argu.ize= 5 ; // okIOput.argu.ize= 5 ; // nem okalert(7777) ;</script>Azt szeretném, hogy az ok rész is és a nem ok rész is ok-ok legyen, azaz menjen ! - anélkül, hogy el kellene miatta
csúfítanoma kódot .Ezért próbáltam az "":itera és az "":nycs objektumokat bevezetni, de azonkívül, hogy önmagokban nem okoznak szintaxishibát, nem azt csinálják, amit szeretnék velük, azaz hogy a fenti két értékadásom menjen ♥
Tehát "meghagyogatva-kihagyogatni" szeretnék érte a tulajdonságaim közt .
Rengeteget kotortam érte mindenfelé, de nem tudtam zöld ágra vergődni vele .
Ezt hol lattad (alahuzott)???
IOput= {
Termi:nycs,
aTermi:{
makro:nycs,
editer:nycs,
compu:nycs,
"":nycs
},
"":nycs
}ha minden jol megy, akkor a kovetkezovel megoldhato (viszont plusz ellenorzes nelkul felulcsapja a mar letezo property-t):
function propagate(src, dest) {
for (var propName in src){
if (src.hasOwnProperty(propName)){
dest[propName] = src[propName]
}
}
} -
sztanozs
veterán
Már annyi mindent megpróbáltam, sikertelenül .

function valami3()try{// ha itt van egy hiba} catch(err){idDiv1.innerText += "valami5"/* Hogyan lehet itten{ebben az utasítás sorban} tökéletesen(!) megszakítani az egész program futását úgy, hogy azért még az idDiv1.innerText megjelenítésre kerüljön utána ? És kellene ezt tennie rengeteg function közepette ! - 437 képernyő oldal .*/}; // try_}; // func_
egy 437 oldalas function mar tobb, mint programozastechnikai hiba...
Szerintem ez kell neked btw...
try {}
catch {}
finally {
// ez akkor is lefut, ha beleugrott a catch-be barhonnan a try-bol
} -
sztanozs
veterán
Sziasztok
Segítséget kérnék egy megosztott Excel fájl felhasználónak történő tájékoztatásra.
A következőt kellene csinálnia a programnak:
A nevek egy sorban vannak, alatta pedig azok a napok amiket nem használt még fel a szabadságaiból.
Nekem az kellene hogy például június 01-el írja ki azoknak a nevét (vagy vmi figyelmezető) akik nem használták fel a szabadságuk 70%-át.
Ezt vajon meg lehet oldani ezzel? (VBA-ban meg lenne, de az nem működik ebben a formában)
KöszönömCsinalj akkor egy XLA/XLAM add-in-t ami nezi, hogy meg van-e nyitva a kimutatas faljt es megjelenit ertesitest a felhasznalonak.
https://stackoverflow.com/a/55396539 -
sztanozs
veterán
Találtam egy érdekes JavaScript problémát, ha egyáltalán probléma ! :
Ez egy Pithon prg. ny. kód :
print("Megszakítás Ctrl C-vel!")for f in fib():try: print fexcept KeyboardInterrupt:breakinnen :
https://sulipython.fandom.com/hu/wiki/Gener%C3%A1tor
, valahol az alsó 2/3 -ában található .Ha jól értem, a Pithonban van 1 előredeklarált kulcsszó a túlcsordulás vagy a végtelen futás esetén megnyomandó "ctrl C" gombbal való kilépésre:
KeyboardInterrupt.Kérdésem, hogy van ennek JavaScript megfelelője ?
Kis olvasnivalo: [link]
-
sztanozs
veterán
Használni fogom, ill. szeretném ezt az alak mintát .
Mellékesen ugye a
break dobvaműködni fog ?Főleg meg: hogy ezt az
objectésfunctionpárt meg lehet-e oldani rövidebben, esetleg másképpen ? - fontos lenne, hogy közben ugyanúgy bárhol el lehessen őt helyezni a kódban .Object.defineProperty(Mt.kifej, "alma", {value:function (){ dobva:{let a0, e1 ;if (reth4 != 123){ break dobva }; // if_// => az érdemi hosszú kód}}; // : func_}); // obj.def.pro_// <<>> alma :
igen, működik a break context by label
-
sztanozs
veterán
-
sztanozs
veterán
-
sztanozs
veterán
Az, hogy mi mire van az, kis gond, az a nagy gond, hogy ha megbokrosodik, akkor merre jár a folyamat fókusza ♥
Erre valo a debugger - hogy kordaban tartsd a bokrot (es a valtozokat).
-
sztanozs
veterán
itt ebben
; if ( [,,,,].u(a1,'d°')[0] ){...} ;
nem volt kitéve a[0]tag, ami nem megszakította a programom futását, hanem félrevitte, mindezt a 240 képernyő oldalnyi kódomban tette ! Aprólékos kellemetlen keresgélés után találtam csak meg .
Hat igen - az implicit konverzio (illetve az implicit feltetel) nem nagy segitseg a hibak megtalalasanal.
-
sztanozs
veterán
Tudtok valami jobb linket a programban{szoftverben} való hibakeresgéléshez, mert egész nap csak egy hibát kerestem ? Mire megtaláltam, már örülni sem tudtam neki !
Es mi volt vegul a hiba (hogy tanuljunk belole)?
Egy pontosvesszo maradt el, vagy egy bezaro zarojellel volt tobb/kevesebb? -
sztanozs
veterán
jó,
És van valami csak a JavaScript -nek: előre gyártott JS kódok nyilvános tára: hogy nevezik ?
pl npmjs.com, de githubon is lehet JS-only kodtarat csinalni.
-
sztanozs
veterán
Jaj, mit értetlenkedsz ...
Ez ni : Körülbelül így néz ki.
És ez ni:
const timer = {default: 0,get() {return this.default;},increase() {this.default += 1;...stb.ez egy sima szamlalo (Counter), megosztasra meg ott a github. Csinalsz egy acountot, es az osszes publikus kododat meg tudod osztani. Mivel van egy csomo bot ami az osszes github repot lementi, igy akar ezek az agymenesek is beszivaroghatnak valami nagyobb kodbazisba (foleg, a valami feleszu AI rakja ossze a kodot).
-
sztanozs
veterán
már ott válaszoltam neked: #3
Szerintem ennek a valasznak az eg vilagon semmi ertelme nincs.
A kodsorok szama semmilyen indikativ erovel nem bir.És a szgépen helyesen lefutó kód menyisége minősíti a programozót !
Szerintem a szgepen helyesen lefuto kod minosege minositi a programozot... -
sztanozs
veterán
Ez az öregek és a fiatalok harca, ahol az öregeknek le van a fiataloknak meg fel van !
240 oldalnyi és a szgépen gond nélkül lefut . Várnotok kell rá még egy kicsit, mert eddig sokszor borult az időterve ,
Mondjuk meg igy evek multan sem ertem miert "oldal"-ban adod meg a kodhossz-t, mintha lenne annak barmi ertelme, hany oldal leporellora nyomtatod ki (remelem tenyleg nem nyomtatod ki)...
Altalaban kodsorra (vagy ritkabban karakterszamra) szoktak szamolni - de csak akkor, ha szamlazas szempontjabol erdekes (pl code review eseten). Egyebkent meg senkit nem erdekel, mekkora a kod. -
sztanozs
veterán
Hasznalhato utana az
5.sin()vagy akar az5.sin().sin().sin(), barmi ertelme is legyen…Btw mit takar nalad a szamok egymasutanisaga?
-
sztanozs
veterán
Van egy részproblémám:
EzMath.sin(5)megy, de ezMath.sin(5).Math.sin(5).Math.sin(5)
nem megy, nyilván mert nem lehet egymás utánra tenni .Ezt az
Math.sin(5).Math.sin(5).Math.sin(5)-et tesztelésre használnám, és a JS referenciában keresgélésre nem találok olyat, ami JavaScripten menne és számok egymásutánját adnák a háttérben:Math.sin(5).Math.sin(5).Math.sin(5) = 15.45.65Hogy le tudjam tesztelni a és programomat, ahhoz adjatok meg nekem a
Math.sin(5).Math.sin(5).Math.sin(5)
helyébe olyasmit, ami háttérben formálisan helyesen összekapcsolódik és egyszerű értékeken alapul {vagyis nem strukturált értékes} a háttere ♥
Ugyanis e részprogramom jónak tűnik, napirendre térhetnék felette, de mivel nektek lesz, ezért járuljatok evvel hozzá a teszteléséhez !Ezt probaltad mar?
Number.prototype.sin = Math.sin;
Nem ennel bonyolultabb lesz… csak mobilrol nehez:Number.prototype.sin = function(){return Math.sin(this.valueOf());} -
sztanozs
veterán
-
sztanozs
veterán
A megválaszolt hozzászólás már nem elérhető.a program nem a sajat konyvtaraol nyilja meg, hanem az os.path (azaz az aktualis working directory-bol)... Gondolom ez az alapelvaras a scripttel szemben.
De gyorsan lerantok egy szuz py3.8-at es kiprobalom... -
sztanozs
veterán
A megválaszolt hozzászólás már nem elérhető.Nekem meg olyan konkret kerdesre is tudott pontos valaszt adni, hogy VBA-ban COM stub legyartasa nelkul hogyan lehet .NET komponenseket hasznalni Reflection segitsegevel. Peldakodokkal.
-
sztanozs
veterán
Igen értem a logikáját és valóban egy fájlban van a js és a php.
Akkor jól gondoltam, hogy kéréssel tudom megoldani.
Valaki egy csöpp kódot tudna írni erre ?!Igen, csak a reszletekkel nem vagy tisztaban. A php a webszerveren fut le a JS viszont a kliensen (ha PHP egyaltalan hozzaadja a veglegesen legeneralt tartalomhoz).
-
sztanozs
veterán
xml beolvasásnál, hogyan lehet pl. a ("media:group") -ot használni?
arra a ":"-ra mindig csak hibát dobaz url-t (https://i4.ytimg.com/vi/wHs6L_Z-7vw/hqdefault.jpg)
szeretném elérni, ami pythonnal itt van, de js-ben a ":" -on nem jutok tovább..["media:group"]["media:thumbnail"]["@url"]olvastam, hogy valami camel-el szokták ezt megoldani a kettőspont helyett
mediaGroup, de így se működöttconsole.log(entry) ezt adja (a sok részletet kiszedtem mert túl hosszú lett volna)
[kép]<entry>
<media:group>
<media:thumbnail url="https://i4.ytimg.com/vi/wHs6L_Z-7vw/hqdefault.jpg" width="480" height="360"/>
</media:group>
</entry>szvsz a namespace siman kihagyhato:
["group"]["thumbnail"]["@url"] -
sztanozs
veterán
Ez megy nekem :
var h1={} ;
h1.dio = function(){} ;
Ez sajna nem megy :
var h1={} ;
String.prototype.h1.alma = function(){} ;Mit csináltam rosszul ?
Gondolom a String.prototype osztalyban (reklamos atveres) - en belul alapbol nincs h1, aminek az alma funkciojat letre akarnad hozni...
-
sztanozs
veterán
-
sztanozs
veterán
-
sztanozs
veterán
-
sztanozs
veterán
obj[user.name] = user.age
ez azt jelenti, hogy hozd letre auser.namekulcsot azobjlistaban auser.ageertekkel, vagy frissitsd a meglevo kulcsot ezzel az ertekkel. -
sztanozs
veterán
Ha a NETen keresztül 1000... eurót küldenél, hogy én ne ezeket a betűszám azonosítókat használjam, akkor se térnék át a ti "csodás" neves azonosítóitokra ♥
De semmi baj, ne sírjatok, csak annyit kell tennetek, hogy az egeretekkel kimásoljátok egy tiszta jegyzettömbbe.txt , és ottan a helyi lap szöveg cserélőjével egy pillanat alatt átcserélitek az én betűszám azonosítóimat neves azonosítóra, többet is, majd persze vissza másoljátok a jegyzettömbből : és OK is lesz nektek ♥ - csak ennyi .
Ugye nincs harag ?
Oh, harag sose volt - legfeljebb nem lesz kedvem veszodni azzal, hogy segitsek

-
sztanozs
veterán
Okvetlenül meg fogom nézni - most fáradt vagyok, de miatta/helyette egész éjszaka ezen libabőrözttem, a másodikom :
Array.prototype.u = function (e1,cs){ // vigyázat, már megfordítottam hogy a (e1) is menjen : (cs,e1) -> (e1,cs)// csak átforgatja a listát egy logikai értékrevar x, xa, wBL ; xa = this ; wBL = false ;//alert(cs) ;if (cs == "a°"){for (x=0 ; x < UBound(xa) ; x++){wBL = wBL || (e1 == xa[x]) ;}; return [wBL] ; // kiadás} else if (cs == "b°"){for (x=0 ; x < UBound(xa) ; x++){wBL = wBL || inLeftT(e1, xa[x]) ;}; return [wBL] ; // kiadás} else if (cs == "c°"){for (x=0 ; x < UBound(xa) ; x++){wBL = wBL || inRightT(e1, xa[x]) ;}; return [wBL] ; // kiadás} else if (cs == "d°"){for (x=0 ; x < UBound(xa) ; x++){wBL = wBL || InStrBL(e1,xa[x]) ;}; return [wBL] ; // kiadás} else { // ide más is lehetnefor (x=0 ; x < UBound(xa) ; x++){wBL = wBL || (e1 == xa[x]) ;}; return [wBL] ; // kiadás}; // if_}; // func_// << >> u :function yM(zM,n,xM){var y, My, k ;k= false ; My= xM ;/// My= xM.join("@").split("@") ; // errorif ((n != "") || (n != undefined)){n = 0 ;}; // if// if ((zM != "") || (zM != 0) || (zM != undefined)){if ( ! [ "", 0, undefined ].u(zM)[0] ){if (! Array.isArray(zM) ){zM= zM.split(",") ;}; // ifif (! Array.isArray(xM) ){xM= xM.split(",") ;}; // iffor (y=0 ; y < UBound(xM) ; y++){// if ((zM[y] != undefined) && (xM[y] != undefined)){ // futott/// if ((zM[y] == undefined) || (xM[y] == undefined)){ // nem futatandóif ( ! [ zM[y], xM[y] ].u( undefined )[0] ){ // új speci.if (xM[y] == ""){ // csakis így megy, hogy a szú rágja megeval(zM[y]+ ' = "" ') ;} else if (isNaN(xM[y]) ){eval(zM[y]+" = '"+xM[y]+"'") ;} else { eval(zM[y]+" = "+xM[y]) ;}; // if}; // if}; // forif (n > 0){k= true ;}; // if}; // ifif ((n > 0) && k){return xM[n-1] ;} else if (n == 0){return xM ;} else { return My ;}; // if}; // func// << >> yM :Píha ...
Ez a sok hulye absztrakt valtozo... Miert nem lehet mindennek rendes nevet adni? A program nem fut lassabban a hosszabb es kifejezobb valtozonevektol - de legalabb meg lehetne egyszeruen erteni, mit akar csinalni...
-
sztanozs
veterán
Megy/:

<script>function Bval(a1){//alert(105+jsNL+a1)eval(a1) ;//alert(106)};// << >> Bval :var a1 ; a1 = 'alert(20)' ;Bval(a1) ;</script>Nem megy/:

<script>var a2 ;String.prototype.Aval = function (){var a1 ; a1 = this ;//alert(101+jsNL+a1)eval(a1) ;alert(102)};// << >> Aval :var a1 ; a1 = 'alert(20)' ;a1.Aval() ;</script>Így sem megy/:

<script>var a2 ;String.prototype.Aval = function (){var a1 ; a1 = this ;//alert(101+jsNL+a1)eval(a1) ;alert(102)};// << >> Aval :String.prototype.Cval = function (){var a1 ; a1 = this ;//alert(103+jsNL+a1)Bval(a1) ;//alert(104)};// << >> Cval :function Bval(a1){//alert(105+jsNL+a1)eval(a1) ;//alert(106)};// << >> Bval :var a1 ; a1 = 'alert(20)' ;a1.Cval() ;</script>Egy csomó időmet elvette, és nem megy !
Már nem is érdekel, hogy miért nem, csak az kellene, hogy mit írjak az **.Aval(){ide} -ba, hogy az **.Aval() önmagában mehessen menjen ?
-
sztanozs
veterán
Megy/:

<script>function Bval(a1){//alert(105+jsNL+a1)eval(a1) ;//alert(106)};// << >> Bval :var a1 ; a1 = 'alert(20)' ;Bval(a1) ;</script>Nem megy/:

<script>var a2 ;String.prototype.Aval = function (){var a1 ; a1 = this ;//alert(101+jsNL+a1)eval(a1) ;alert(102)};// << >> Aval :var a1 ; a1 = 'alert(20)' ;a1.Aval() ;</script>Így sem megy/:

<script>var a2 ;String.prototype.Aval = function (){var a1 ; a1 = this ;//alert(101+jsNL+a1)eval(a1) ;alert(102)};// << >> Aval :String.prototype.Cval = function (){var a1 ; a1 = this ;//alert(103+jsNL+a1)Bval(a1) ;//alert(104)};// << >> Cval :function Bval(a1){//alert(105+jsNL+a1)eval(a1) ;//alert(106)};// << >> Bval :var a1 ; a1 = 'alert(20)' ;a1.Cval() ;</script>Egy csomó időmet elvette, és nem megy !
Már nem is érdekel, hogy miért nem, csak az kellene, hogy mit írjak az **.Aval(){ide} -ba, hogy az **.Aval() önmagában mehessen menjen ?
Miert hagyod ki a pontosvesszoket a sorok vegerol?
-
sztanozs
veterán
Van egy problémám :
Az " idn.innerText = ... " alapon szeretnék benne egy szimbólum{speci karakter} alá " title="értesítés" " aktiválni{beszúrni}, mert látványos lenne . Sajnos annyira komplikált lett az innerText részére az előzetes string szerkesztésem, hogy nincs kedvem újra
kínlódniaz egészet, amíg újra átszerkeszteném innerHTML alá .
Van erre lehetőség ?
De honnan tudja a kod, hogy mit szeretnel hova beszurni a szovegben?
-
sztanozs
veterán
-
sztanozs
veterán
-
sztanozs
veterán
Hello,
ha megnyitom, és az általad említett oldalra megyek, akkor ott ilyeneket találok:
"method: 'POST', // *GET, POST, PUT, DELETE, etc."vagy"The fetch specification differs from jQuery.ajax() in the following significant ways:"Én sehol se tanultam js alatt POST, GET ...stb -rőlTehát a link számomra vagy érthetetlen, mert egy árva szavacskát se értek belőle.
Vagy nem js.
Bármelyik is, ezt próbáltam leírni neked.Vsz csak nem jutottál el odáig.
Az AJAX (azaz "Asynchronous JavaScript and XML") a dinamikus weboldalak alfája és omegája. Gyakorlatilag az összes háttérben betöltődő oldal aszinkron HTTP hívásokat használ... -
sztanozs
veterán
-
sztanozs
veterán
-
sztanozs
veterán
-
sztanozs
veterán
Üdv.
Nézegetem az
https://www.w3schools.com/jsref/jsref_obj_math.asp
oldalt, és találtam is rajta magamnak valamit:
https://www.w3schools.com/jsref/jsref_pow.asp
.
Hanem nem találom, ill. kíváncsi vagyok, hogy van-e valami olyasmi függvény, ami
abc(x,y) = x/y
-nek felel meg ?
math.divide(x, y) -
sztanozs
veterán
-
sztanozs
veterán
Sziasztok!
Greasemonkey-ba van egy nagyon alap script, ami egy adott oldalon (rarbg) popup-ot blokkol. Mit kellene hozzaadnom, hogy csak ezalatt az egy domain alatt legyen aktiv, mert ha pl most itt PH-n ranyomok a Grease ikonjara akkor azt latom, hogy User Script for this Tab alatt ott virit a fentebb emlitett (rarbg) oldal scriptje, amibol arra kovetkeztetek, hogy folyamatosan aktiv minden domain alat...
Remelem erthetoen fogalmaztam.
Megfelelő metatagot használva a szkript elején elméletileg elég:
// ==UserScript==
// @include http://example.com/*
// @include http://*.example.com/*
// ==/UserScript== -
sztanozs
veterán
-
sztanozs
veterán
A tömörített kódodat lelombozott kódnak nevezzük, de lehet fellombozott sablont is csinálni .
Asztring.ii()eredetileg nem tartalmazii( )paramétert, de ha neked úgy tetszik, akkor magadnak, átcsinálhatod, hogy valamiféle paramétert is tartalmazzon:sztring.ii(par, par).Mutatsz erre valami konkrét (életszerű) példát? Nincs kedvem a kódot bogarászni...
-
sztanozs
veterán
Mondtam, hogy jelentkezem ; holnap akartam, de mivel úgy is már nagyjából készen van, és máma meg más dolgom van, ezért nem várakoztatlak titeket 24 órán át .
https://itcafe.hu/tema/teener_kod/friss.html
Nyitottam ezt az új topikot ! - szerintem szuper ♥
Most itt nem magyarázom, hanem klikkeljetok oda, ott hosszasan el van magyarázva !Ez jelenleg a JavaScript -hez van megcsinálva, én csináltam, és azt szeretném tőletek, hogy próbáljátok ki ti is, mert nekem ugyan megy, de nagyon kíváncsi vagyok hogy ráharaptok-e ?
Húbaszki! Elolvastam a linkelt bejegyzést, de nem mertem oda reakciót írni...
Vsz az én értelmi képességeim rosszak, de mire jó ez az egész?
-
sztanozs
veterán
Sziasztok, újra bekukkantottam hozzátok !
Még mindig a Huzzy-kódomat nyomatom, és most már szétdobtam a 130 vagy mennyi oldalas programomat 8 db<script src="myscripts.js"></script>aloldalra !
Működik, nem az a baja, hogy nem menne .
Hanem most nem tudom, hogy a programom hány darab soros, és nem élvezetes ezt a 9 db aloldalt egyenként nyitogatni-csukogatni, ráadásul piszmogni a sorok összegzésével .
Hátha ti kapásból tudni fogjátok, hogy melyik utasítást kell előhúzni a paplan alól, hogy beszúrva-bemásolva megadja nekem ennek a 9 db izének az össz oldal sorainak összegét ?
Most komolyan, kit érdekel, hány soros a kódod?
-
sztanozs
veterán
Egy összeesküvés elmélet szerint, amit kizárólag a saját magunk szórakoztatására gyártunk, és semmi valós köze nincs esetlegesen létező valódi összeesküvéshez, a típusmentes élet olyasmi, mint a https. Főleg arra jó, hogy cpu-t pocsékoljon. Szóval rá lett rákényszerítve a világra. Nyugodtan beletörődhetsz. Ha a típusos világ a kedvenced, a mikrovezérlős fejlesztések még egy ideig őrizni fogják. De már csak egy ideig. Meg a legacy c/c++ környezetek.
Típusmentesség, vagy nem típusmentesség - csak az egységsugarú programozó emlékezzen majd, hogy melyik (akár alap-) műveletnél hogy számít a résztvevő változók sorrendje az implicit konverziónál...
-
sztanozs
veterán
Volt már párszor, nem nagy kunszt, így simán be lehet vállalni. Szóval néha úgy érzem,
a k*rva anyátok!Csak azt tudnám, hogy ha ez a topik is az önelégült, beképzelt seggfejek gyülekezete [veled az élen], hogy a pics@ba maradt eddig aktív… Bárhányszor leírok egy jópofa észrevételt, a degeneráció végett el sem jut a tudatotokig!
Szerintetek én nem találom meg ezeket? Attól még érdekes maga a puszta létezése! Habár tisztában vagyok vele, hogy a kommentem törlését követően engem is kib@sznak innen franc tudja meddig, valójában az lenne igazságos, ha veled együtt tennék meg ezt! Mert TE vagy az, akinek a legnagyobb itt a pofája és TE vagy az, aki lépten nyomon személyeskedsz!Őszintén, kíváncsian várom, mi fog kisülni ebből!
-
sztanozs
veterán
A ts-nek nyilván megvan az az előnye, hogy egy elcseszett oop kezdeményezés. Például ha objektumot akarok gyártani js-ben, gyártok egy listát, és hozzáfűzöm a változókat / függvényeket. Kész "az objektum". De az ugye áttekinthető lenne annyira, hogy még egy egészen szőke titkárnő is programozónak állna végül. Noszak tegyünk keresztbe a szösziknek! Mert nehogy már bárki bármit megérthessen! Ts környezetben sokkal könnyebb hibázni, nehezebb lesz kódot mozgatni, karbantartani, akinek nincsen hozzászokva a szeme, tuti benézi, hogy akkor most mi megy hova. Egy 120 ezer soros dokumentálatlan project olyan gyönyörűen lesz tele kitakaríthatatlan hibákkal, hogy a világ összes zsenije sem fog elboldogulni egy low-cost alkalmazásfejlesztéssel sem. Ezek mind-mind a ts előnyei. Hurrá ts!
Pisilnem kell..
Ugyen te is pont a következő hozzászólóról beszéltél, mint elrettentő példa, hogy milyen jó is a fix típus nélküli élet?
-
sztanozs
veterán
Én láttam már olyan "csapatmunkát", ahol egyebet sem csináltak, mint keresték a felelőst, rugdosták egymást kifelé a cégből, meg pocsékolták a project-re szánt pénzt teljes sebességgel. Ha most filozol a magyar állami szféra hasonlóságain, lehet, nem tévedtél el nagyon. Olyan helyre a typescript tökéletes

Félre ne értsd, nem azt az ördögtől való véleményt kívánom védeni, amit @sztanozs leírt, mert azért legszívesebben fényes nappal kötözném cölöphöz az ürgét, és raknék alá gyújtóst élő egyenes YouTube közvetítésben példamutatóan mindenki okulására - burn b1tch burn !
- viszont van a tolvajok igazsága is, és annak fényében vannak éppen "szélesebb-látókörű" előnyök.Köszi

-
sztanozs
veterán
typescript legalább típusos, így a hülyeségek egy része már kiesett. Nem lehet össze-vissza változókat használni. Szerencsére a pythonban sincs implicit típuskonverzió nem azonos bázisú típusok között (pl str és int). Go-val ennyire nem vagyok tisztában, be kell valljam...
-
sztanozs
veterán
-
sztanozs
veterán
-
sztanozs
veterán
Sziasztok!
Azon gondolkodok, mennyire tudnak okosak lenni a böngészőkbe épített javascript funkciók? Nevezetesen az xmlhttprequest, vagy újabb leszármazottja a fetch.
A szerver felé post kérést küldenék, payload gyanánt lenne egy string. Ha számít bármit, egy json string az. A szerverről nem kiszolgálás érkezne, hanem redirect. Mit tesz ilyenkor a kliens oldal? Letölti nekem a redirect-et leíró html-t, és azt kapom a végeredmény stringben, vagy végrehajtja a redirect-et? Ha végrehajtja a redirect-et, mi történik a payload-dal? Csak a redirect-ben adott új címet fogja tölteni, vagy a payload-ot automatán hozzárakja? (Fogalmam sincs, redirect-be tudok-e úgy címet rakni, hogy a beérkezett payload-ot hozzáillesztem szerver oldalon, ha arra lenne szükség.)
Azért írok kérdést kísérletezés helyett, mert nem egy konkrét webböngésző esetében érdekel a kérdés, hanem az elvi teljességnek szeretné utána nézni, mit mond a fenti esetről bármiféle RFC, ha létezik rá?
Ha valaki küzdött már meg a problémával, iránymutatásnak örülnék.
Előre is köszönöm.
HTTP 301, 307 (implementáció függően) és HTTP 308 esetében kötelezően elküldi a payload-ot is az átirányított szervernek. 301 esetében elképzelhető, hogy POST helyett GET kérésben.
-
sztanozs
veterán
alert( 'abc(def)ghijku'.replace( new RegExp( '\(' , 'g') , '23' ) )alert( 'abc(def)ghijku'.replace( new RegExp( '\[' , 'g') , '23' ) )
nem mennekalert( 'abc(def)ghijku'.replace( new RegExp( '[(]' , 'g') , '23' ) )alert( 'abc(def)ghijku'.replace( new RegExp( '[[]' , 'g') , '23' ) )
igen, mennekNekem nem baj hogy az a 2 nem megy, mert a másik kettőt használhatom, és nem vagyok finnyás . Evvel a kis mérető megoldással óriási lökést adtál a fordítómmnak, mert képzeld el, hogy a programozási nyelvem a szokásos ( ) zárójelek rengetegét engedi meg, és akkor hogy nézne ki pótlólagos karakterekkel elcsúfítva !
Vagyis dolgozom rajt, csak a listákon{tömbökön} bukhatok még el .
Talán nem regexet kellene használnod nyelvfeldolgozásra...
Amúgy az első azért nem megy, mert a JS-nek meg duplázni kell a backslash-t hogy magát escape-elje:
alert( 'abc(def)ghijku'.replace( new RegExp( '\\(' , 'g') , '23' ) ) -
sztanozs
veterán
alert( 'abc(def)ghijku'.replace( new RegExp( '(' , 'g') , '23' ) )alert( 'abc(def)ghijku'.replace( new RegExp( '(' , 'g') , '§(' ) )alert( 'abc(def)ghijku'.replace( new RegExp( '[' , 'g') , '23' ) )alert( 'abc(def)ghijku'.replace( new RegExp( '[' , 'g') , '§[' ) )
Nem megy, pedig kéne neki ! Már mindent megpróbáltam:
A jobb kezemmel megfogtam a bal fülemet és kinyújtottam a nyelvemet, hideg vizes zsebkendőt tetem a nyakamra, ...stb. és mind hiába, nem megy .
A
new RegExpnem az én érdemem, hanem nagyon régen ti segítettek ki vele . Akkor is volt valami probléma a ( jel miatt, valamit javasoltatok is, de a régi fájljaim rengetegében nem találom, nincs is esélyem megtalálni .
Nagyon kellene az új programnyelvem fordítójához, kérlek titeket segítsetek ki evvel !
( és [ spec karakterek és külön kezelni kell, vagy [(] és [[] vagy \( és \[.
Nem bonyolult, csak utána kéne olvasni kicsit. -
sztanozs
veterán
-
sztanozs
veterán
Sziasztok!
Sajnos nem találok megoldást a neten pure JS alkalmazásával a következő feladatra:
Adott egy DIV, melynek nincs Class-a, de van ID-je.
Ha le akarom kérdezni, hogy hány pixeles a mérete az adott DIV-nek, csak Class-ra találok megoldásokat, ID-re nem. Viszont nekem most az kellene.Megoldható egyáltalán?
Előre is köszönöm a válaszokat!

-
sztanozs
veterán
-
sztanozs
veterán
Sziasztok!
Sajnos nem találok megoldást a neten pure JS alkalmazásával a következő feladatra:
Adott egy DIV, melynek nincs ID-je, de van Class-a.
Ha le akarom kérdezni, hogy hány pixeles a mérete az adott DIV-nek, csak ID-re találok megoldásokat, Class-ra nem. Viszont nekem most az kellene.Megoldható egyáltalán?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Nem néz szerintem senki hülyének, de pl az alábbi google keresés összes találata releváns, már az első oldalon is. Konkrétan ez volt az első kereső-kifejezés, amit beírtam:
https://www.google.com/search?q=get+dom+item+size+by+class -
sztanozs
veterán
Köszönöm (sztanozs, neked is), a példakódot is (jó a fejcsere
) .
Viszont a tartalom elrejtését már az elején kizártam, mert a Google nem mindig egyértelműen áll hozzá (rendben van, látja, indexeli - vagy épp SEO-manipulálásnak tartja, és ejnyebejnye). És az egész átalakításom lényege pont az, hogy a G felé rendben legyen az oldal.Talán megpróbálom úgy, hogy üres lesz a div, és ha a (tartalomgeneráláshoz) szükséges JS-ek közül nem töltődött be bármelyik is, akkor behúzza oda az előre generált tartalmi részt. Máskülönben pedig üresen hagyja, és engedi, hogy a JS végezze a dolgát.
Nagy vonalakban:
https://jsfiddle.net/1dgyfs2v/
(disy68, a példakódodban van pár rész, amit így is fel tudok használni, köszönöm.)Bár jobban szeretném, ha nem csak utólag, szkripttel rakna bele tartalmat - hisz' az egész kálváriám abból indult eleve. Na de ezt már kisakkozom valahogy, most már elég lehetőségem van. Köszönöm a segítséget.
Talán megpróbálom úgy, hogy üres lesz a div, és ha a (tartalomgeneráláshoz) szükséges JS-ek közül nem töltődött be bármelyik is, akkor behúzza oda az előre generált tartalmi részt.
De ha a robot épp nem futtat JS-t, akkor ezt hogy oldod meg? -
sztanozs
veterán
Sziasztok!
Szeretném azt elérni, hogy ha egy adott szkript (külső JS fájl) nem tölt be, akkor az adott div tartalma kiürítésre kerüljön még feldolgozás előtt, sőt, ha lehet, be se töltődjön:
https://jsfiddle.net/byvfcex0/Most egyelőre kb. csak így tudtam megoldani, ahogy a példában van, viszont a Network tabon látszódik, hogy ettől a div tartalmát még feldolgozza nyilván, a képet is betölti, és csak utána üríti - és ez így nem a legjobb.
A háttér:
Kliens oldalon JS által generálódik a div tartalma, viszont a Google nem (mindig) tölti be a hozzá szükséges JS-t, így indexeléskor nem lát tartalmat.
Ezért most már szerver oldalon generálom le a tartalmi részt - viszont ez nem a legfrissebb, nem ugyanaz, mintha amikor a felhasználó betölti az oldalt, és a pár mp-es frissen (kliens oldalon) generált adatok ott vannak.Ezért betöltéskor szeretném azt elérni, hogy:
- ha a szükséges JS nem lett betöltve (Google indexel), akkor ott van a szerver oldalon generált tartalom, 1 óránként frissítve,
- viszont ha betöltött a JS (normál felhasználó), akkor a div tartalma eleve fel se legyen dolgozva, mert a JS úgyis kiüríti és friss tartalommal tölti fel. (Az a plusz pár kB-nyi HTML-rész pedig nem akkora vérveszteség.)Most is működik, viszont az első pár képet feleslegesen tölti be, mert azonnal kukázva lesz (a többi lazyload-os, szóval nem számít), illetve egy pillanatra látszódik is a tartalom, amit aztán a JS leszed, és ez nem tetszik.
Meg lehet oldani, hogy a szkript betöltésének sikerességétől függően dolgozza fel a div tartalmát / vagy skippelje?
Van B tervem is (és C is), dobom a div törlését, és a szerver oldalon generált tartalomra építek, csak sűrűbbre veszem a generálását, 5 percre, és ahhoz fűzöm hozzá a többi tartalmat. Csak ez sok módosítás, így ha megoldható az első változat, azt csinálnám.
Köszönöm.
Azt tudod csinálni, hogy alapból eltakarod / eltünteted a DIV-et és csak akkor jeleníted meg, ha a JS felülírta. Esetleg beleraksz egy 1x1-es IMG-t és az ALT szövegbe betöltöd azt, amit a DIV-be tennél és azt berántja a google.
-
sztanozs
veterán
Sziasztok!
Ha van egy loop ciklusom, akkor amíg az le nem jár, nem látható a végeredmény. Példa.
A példában látható, hogy az X azonosítóval ellátott elem végeredménye: 1000. Csakhogy! Én szeretném látni az összes többi állapotot, nem csak a végeredményt. Tudom, hogy a példám rohadt gyorsan fut le hozzá, de a végcél, amire kellene, az nem ennyiből áll, konkrétan egy több mp-ig futó kód állapotát akarom kiiratni %-ban.
Kérdés az, hogy van-e erre megoldás? Előre is köszönöm a válaszokat!
Ui.: Érdekesség, ahogyan látható a példában is, Console-ban működik a folyamatos kijelzés.
-
sztanozs
veterán
Akár egy cookie-ban is leküldheted, vagy custom headerben, de akár be is állíthatod az oldal kódjában.
Amikor dátummal dolgozol érdemes GMT-t használni, vagy explicit megadni a timezone-t. -
sztanozs
veterán
div_konténer.getElementsByTagName("div")
-
sztanozs
veterán
Ok, értem.
Checkmarx integrates automated software security technologies into DevOps
A probléma, ami most kezdte el csak zavarni a rendszert: DOM-based vulnerabilitiesjsfiddle a kódot most dobtam össze (ne a szerkezetét nézzétek
), illetve a stackoverflow-ról szedtem egy escapeHTML megoldást, próbaképpen...
"data" lesz amit visszakapok, ez lehet ilyen formában, vagy json-ba ágyazva, igazából mindegy, ezért ezt használtam.Most nálam a sima .append van beállítva erre checkmarx ezt mondja nekem: "The application's $.post embeds untrusted data in the generated output with append"
Sajnos legtöbb esetben csak url címre és sima string-re találok megoldást, az én verziómra nem.
Az a hab a tortán, hogy konkrét megoldási lehetőséget sem ajánl fel checkmarx, csak a sebezhetőséget írja le, tehát nem tudom milyen módon tudnám a számára elfogadható megoldást megcsinálni
Bár nem fontos szerintem a program php-s, és a $.post() is egy php-t hív meg, onnan jön vissza az eredmény(data) ide.
Remélem így elég lesz/lehet
Ez egy komoly biztonsági hibalehetőség egyébként, ha a forrás nem ellenőrzött (illetve a csatorna nem biztonságos), akkor bármilyen rosszindulatú tartalom beinjektálható így.
Vélelmezem, hogy
- a rendszerben valahogy meg lehet adni a trusted source-okat és utána nem sivít emiatt;
- a rendszer csak titkosított forrást (https, érvényes certificate-tel) fogad el trusted sourfce-nak. -
sztanozs
veterán
Röviden, hogyan működik:
Adott egy HTML felület, mely így indít:
<body onload="engine()">
Azengine()JS csinál mindent. Az adatokat JSON fájlokból szedi, Cooke-kat nem használok. Az animáció, melyet egyinterval()vezérel, előbb fut le, mint a betöltés.A JS kinézete:
function engine() {
animation();
uploaddata();
}Szerk: a JS is külső fájl, de még a Body előtt, a Head-ben kerül behívásra
regisztráld be itt az engine()-ben az interval-t és nem fog előbb lefutni.
-
sztanozs
veterán
Üdv mindenkinek!
Hogyan kell rávenni egy JS kódot, hogy az fusson akkor is, amikor nincs előttem a böngészőben az a lap?
Értem ezalatt, hogy van pl egyinterval, ami számoljon most a példa kedvéért másodpercenként +1-el, amit kiirat egy<h3 id="demo"></h3>-ba.
Namost, ha elindítom a számlálót és akár egyazon böngészőn belül átmegyek egy másik TAB-ra, vagy nyitok egy mellékes programot, akkor ez a számláló leáll, amíg vissza nem lépek az oldalra.Ez mitől áll le és hogyan vehető rá, hogy ne tegye?
Előre is köszönöm a magyarázatot!A böngésző az erőforrásokkal való spórolás miatt állítja le a JS futást - hogy a sok háttérben levő lapon futó JS ne akassza meg az előtérben futó lapot.
-
sztanozs
veterán
az oldal úgy van megírva, hogy dinamikusan (ajax) töltse be a tartalmat és figyeli a scrollbar helyzetét. Ha az elér egy bizonyos szintet, akkor a kód küld egy ajax hívást, hogy a következő X darab tartalmat adja vissza és a kód azt beilleszti a görgetett tartalom után (ezzel feljebb ugrik a scollbar és mehet a figyelés tovább).
-
sztanozs
veterán
mivel fogalmam sincs, hogy a javascriptes programod mit csinál, vagy mit hogyan jelenít meg, így sok fogalmam nincs arról, hogy mit tud csinálni a saját gépeden.
-
sztanozs
veterán
-
sztanozs
veterán
Sziasztok!
Az volna a kérdésem, hogy ha JS programomban használok egy betűkészletet ily módon:rv.font = "30px Comic Sans MS";rv.fillStyle = "yellow";rv.textAlign = "center";rv.fillText("Betöltés... "+betoltve,vaszon.width/2,vaszon.height-30);
akkor ez az operációs rendszer (esetemben Windows 10) betűkészleteiből meríti azt a bizonyos Comic Sans MS-t? Tehát ha valahol nincs telepítve, akkor nem ír ki semmit?
Ha mellékelném ezt a betűkészletet a programom mellé, akkor hogyan, milyen JS utasítással lehetne ezt beépíteni, a fentebbi rv.font-ot kiváltva vagy kiegészítve? Van valami utasítás erre, ami elérési útból használ betűkészletet?
Illetve a 2. kérdésem, hogy a játék sebességét hogyan vezérelhetem a legpraktikusabban? Mert lehet egyszerűen így is 60 fps-sel:function jatek(60)...
vagy kicsit bonyolultabban:var fps, jateksebessege, most, akkor, eltelt;startAnimating(20);function startAnimating(fps) {jateksebessege = 1000 / fps;akkor = Date.now();jatek();};function jatek() {requestAnimationFrame(jatek);most = Date.now();eltelt = most - akkor;if (eltelt > jateksebessege) {akkor = most - (eltelt % jateksebessege);//
De melyik az üzembiztosabb megoldás?Ha beállítanál fontfamily-t akkor legalább keresne valami hasonlót (illetve be is lehet állítani, hogy töltse le a fontot, ha felrakod a szerverre).
https://www.w3schools.com/cssref/css3_pr_font-face_rule.asp -
sztanozs
veterán
XSS elleni védelemben kérnék segítséget/tanácsot.
Egyelőre csak 1 user inputos rész van az oldalon, a keresőmező. Ezt jelenleg így kezelem:
- Kliens oldalon:
strSearch = strSearch.replace(/&|!|\?|%|\*|\+|-|=|<|>|\(|\)|\[|\]|{|}|"|'|\||\/|\\|\^/g,"");
Tehát kiszedek belőle minden speciális karaktert. (Aztán még pár feldolgozó művelet, mielőtt szerver oldalra át lenne küldve.)- Szerver oldalon:
$strSearch=htmlspecialchars($_GET["searchString"], ENT_QUOTES, 'UTF-8');
Aztán SQL-nek paraméterként vannak átadva a keresőszavak.Tehetek még ennél többet? Kell egyáltalán? Én úgy látom, ezekkel a lépésekkel a keresőmezőre vonatkozólag le van védve XSS (és SQL Injection) ellen is.
Viszont ha rosszul látom, kérlek, javítsatok ki.
----------
Illetve később majd lesz:
- felhasználókezelés (tehát mezők felhasználónévnek, jelszónak, email címnek stb.)
- kommentelésOda ez a megoldás viszont már egészen biztosan kevés lesz.
Nem akarok előre szaladni, előbb az legyen kész, amivel indulni akarok, de mivel egy téma (XSS, Cross Site Scripting), így azért ez is szem elé került.És hogy ezek a funkcióim is le legyenek majd védve, úgy láttam, kelleni fog egy "user input sanitizer". Utána olvasva nem egy egyszerű téma - vagy csak rossz/régi/bonyolult találatokat néztem.
Furcsáltam, hogy nincs rá beépített megoldás, amikor is ezt találtam:
Sanitizer.sanitize()
Viszont ez még valami nagyon új feature lesz, egyelőre csak teszt változatban.Talán majd az encodeURI() / decodeURI() (Component) lehet majd hasznos.
Na de majd ha odaértem.Az első részre ha tudnátok tanácsot/véleményt adni, azt megköszönném.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Háztartási gépek
- Apple asztali gépek
- E-roller topik
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Battlefield 6
- Melyik tápegységet vegyem?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GAMER PC! Intel i7-14700 / RTX 4090 / 32GB DDR5 / 1TB NVMe / 1000w Gold! BeszámítOK
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 128GB Graphite -2 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS5551
- Dell UltraSharp U2415 monitor/ 2 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

, de késő kaptam meg az uzenetet, akkor már átírtam.

Eddig mind