-
PROHARDVER!
JavaScript != Java (A JavaScript nem összekeverendő a Javával, két különböző programozási nyelvről van szó!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
martonx #9799 üzenetére
bolondság ide - bolondság oda
: most a Lolita programnyelvem kifejezését csinálom, és most 177 képernyő oldal körül mozgok vele, ami olyan 5310 sor, de mivel még nincs készen és még kavarom, ezért végül is kevesebb is lehet .
Hogy mikorra lesz készen ?
Tudjátok, ha egy kellemetlenebb baki miatt elakadok, akkorborulaz időterv .
-
hiperFizikus
senior tag
https://hu.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Visual_Studio
programnyelvekre ; ... .
Pascal, Pithon, Algol, Cobol, az 1 db betűvel jelöltek, Forth, Fortran, ...stb.
Sőt hamar le lehet programozni egy olyan számozott sorokból álló utasítás-sor követőt, mint amilyen a régi programnyelvek is voltak úgy, hogy e sorokban élő JavaScript elemek{utasítások} vannak . Hiszen pár ciklus kell hozzá, és pár elágazás .
-
Zedz
addikt
válasz
hiperFizikus #9796 üzenetére
Melyik drága kereskedelmi programnyelvre gondolunk itt?
-
hiperFizikus
senior tag
Az elithez a nagy amerikai szoftvercégek tartoznak . Hogy menyire lennének tisztességtelenek azt a moderátorokra tekintettel hagyjuk .
Vegyük alapul az imperatív eredetű programnyelveket . Ezeknek van egy vázuk, amire a tagolásuk és a folyamat futtatásuk épül . És van vezérlésük meg alprogramjaik . És van függvény meg eljárás készletük, amit gyakran könyvtárnak neveznek .
Nem kell mást csinálni, mint azokat az internetes portálokat, amelyek a programnyelveket gyűjtik össze, meg kell nézni és ki kell mazsolázni belőlük a fentiek különféle változatait . például
http://nyelvek.inf.elte.hu/Majd pedig össze kell őket engedni: vagyis a vázak listáját és a könyvtárat összeeresztjük .
Ezeket a vázakat házilag le lehet programozni mondjuk olyan 200 képernyő oldalon, a könyvtárat mondjuk 300 képernyő oldalon . Aztán ez mindenkinek hozzáférhető .
Jól kell megválasztani a forráskód programnyelvét, én a JavaScriptet tartom erre a legjobbnak, mert tőle csak egy ugrás a PHP , amivel szervered lehet . Mármint a fenti becsült 200+300 képernyő oldalnyi remekmű .
És ezután senkinek nem fog kelleni a drága kereskedelmi programnyelvek, hiszen azt te is megtudod csinálni, sőt úgy is vehetjük, hogy már meg is van .
-
Zedz
addikt
válasz
hiperFizikus #9794 üzenetére
És te hogy mész szembe az elittel?
-
hiperFizikus
senior tag
Az Appel számítógép magán kezdeményezés volt . Az IBM óriáscég árnyékában kellett felnőnie . Az IBM ügynököket épített be az Appel igazgatóságába, akik gáncsolták a működésüket, és majdnem csődbe is mentek miatta . De miután kirúgták azokat az ügynököket, újra fellendült az Appel biznisze .
Csak fejből dobtam össze, már amennyire emlékszek rá . -
Zedz
addikt
válasz
hiperFizikus #9790 üzenetére
Ezt kifejtenéd?
-
Zedz
addikt
válasz
hiperFizikus #9787 üzenetére
Mint például?
-
martonx
veterán
válasz
hiperFizikus #9784 üzenetére
Szerintem kevered az elitet és a normalitást. Te nem az elittel mész szembe, hanem a józan ésszel. Ettől függetlenül jópofa, amit művelsz.
-
Zedz
addikt
válasz
hiperFizikus #9784 üzenetére
Kik az elit?
-
Zedz
addikt
válasz
hiperFizikus #9782 üzenetére
Nem hittem volna, hogy valaha is saját Terry A. Davisünk lesz.
A sínektől azért maradj távol kérlek!
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
hiperFizikus #9768 üzenetére
lásd #1
, sikerült, kész van az új programnyelvem
, web-böngészőben fut, JavaScript alapon
-
nevemfel
senior tag
válasz
hiperFizikus #9773 üzenetére
...de mivel nektek lesz, ezért járuljatok evvel hozzá a teszteléséhez !
Önzetlenséged lehengerlő!
-
Lokids
addikt
válasz
Ja nem. nem szóltam....
-
Bzozoo
tag
válasz
hiperFizikus #9778 üzenetére
Akár
-
Bzozoo
tag
válasz
Biztos nem lenne jobb valami filmet vagy sorozatot nézni a TV-ben ehelyett? 😃
-
sztanozs
veterán
válasz
Ezt probaltad mar?
Number.prototype.sin = Math.sin;
Nem ennel bonyolultabb lesz… csak mobilrol nehez:Number.prototype.sin = function(){return Math.sin(this.valueOf());}
-
hiperFizikus
senior tag
Van egy részproblémám:
EzMath.sin(5)
megy, de ezMath.sin(5).Math.sin(5).Math.sin(5)
nem megy, nyilván mert nem lehet egymás utánra tenni .Ezt az
Math.sin(5).Math.sin(5).Math.sin(5)
-et tesztelésre használnám, és a JS referenciában keresgélésre nem találok olyat, ami JavaScripten menne és számok egymásutánját adnák a háttérben:Math.sin(5).Math.sin(5).Math.sin(5) = 15.45.65
Hogy le tudjam tesztelni a és programomat, ahhoz adjatok meg nekem a
Math.sin(5).Math.sin(5).Math.sin(5)
helyébe olyasmit, ami háttérben formálisan helyesen összekapcsolódik és egyszerű értékeken alapul {vagyis nem strukturált értékes} a háttere ♥
Ugyanis e részprogramom jónak tűnik, napirendre térhetnék felette, de mivel nektek lesz, ezért járuljatok evvel hozzá a teszteléséhez ! -
-
martonx
veterán
válasz
hiperFizikus #9768 üzenetére
Jópofa vagy, de nem hiszem, hogy tömegek fognak ráugrani a hogyan tegyük olvashatatlanabbá, és bonyolultabbá azt, amit olvashatóan, egyszerűen is lehet megközelítésedre.
Azért sok sikert hozzá! -
hiperFizikus
senior tag
lásd #97
, kész lesz az új programnyelvem ...
-
cattus
addikt
válasz
magortaltos #9763 üzenetére
Na pont az ilyen példakódok miatt gyújtanám fel a w3schools-t.
-
magortaltos
csendes tag
Basszus. Csak átírtam xhttp.open("POST", ... ra és működik. Tényleg csak ennyi lenne ?!
-
magortaltos
csendes tag
Köszönöm mindenkinek aki hozzá(m)szólt! Sikerült! Sokat tanultam belőle.
Ennek mintájára oldottam meg:
https://www.w3schools.com/js/js_ajax_php.asp
Csak zavar benne, hogy GET -el küldi a beszélgetés tartalmát a php vissza a JS-nek. Annak ugye van valami méret korlátja?! Hogyan lehetne a w3schools-os példát átírni POST -ra? -
nevemfel
senior tag
válasz
magortaltos #9760 üzenetére
((Ha elborul az agyam, csinálok egy észrevehetetlen formot valahol a sarokban és valahogy ráveszem JS-el hogy váltsa ki a submit eseményt és máris tudok a szerveroldalnak üzenni))
Nem egészen világos, mihez kell neked a rejtett form. A fetch API, az Ajax pont erre való, hogy üzenj a szerveroldalnak, az oldal újratöltése nélkül.
-
válasz
magortaltos #9760 üzenetére
"Én arra gondoltam, hogy a PHP oldal is fut közben"
Nem, nem fut közben. Csak akkor fut, ha erre megkérik. Ha sokan kérik, akkor az a szerver válaszidejének rovására megy. Ha valóban egy Chat alkalmazást akarsz csinálni, számos opciót leírtunk, milyen utakon indulj el. Ha pedig valami más a végcél, akkor azon ismeretének hiányában nem tudunk többet nyújtani neked. Pláne PHP-ban a JavaScript topikban.
-
magortaltos
csendes tag
válasz
sztanozs #9736 üzenetére
Értem, hogy a PHP a szerver oldalon legenerál kódot ami belekerül és a kliens oldal megkapja. DE ! Én arra gondoltam, hogy a PHP oldal is fut közben (vagy újraéled) mert amikor egy form kitöltésre kerül és lenyomják a submit gombot, akkor kitöltésre kerül a POST tömb és lám, a PHP oldalon egy egyszerű isset máris észreveszi. Tehát akkor csak fut még az a PHP amikor a kliens oldal már rég kint van, akkor is.
Ezért gondoltam, hogy egy egyszerű üzenettel (pl. POST kitöltéssel) lehetne szólni a PHP oldalnak, hogy tegyen ezt vagy azt.((Ha elborul az agyam, csinálok egy észrevehetetlen formot valahol a sarokban és valahogy ráveszem JS-el hogy váltsa ki a submit eseményt és máris tudok a szerveroldalnak üzenni))
-
Bzozoo
tag
válasz
magortaltos #9752 üzenetére
Kezdhetted volna ezzel is, hogy tulajdonképpen mit szeretnél megvalósítani. Ehhez PHP sem kell.
A megoldás a websocket.
Ehhez nem szükséges PHP.
Javaspom olvasd el a Socket.io dokumentációját
https://socket.io/get-started/chat -
martonx
veterán
válasz
Erre való a websocket kommunikáció.
Javaslom erre guglizz rá: php websocket chat -
válasz
Ha már ennyire elfuserált módon akarsz chat alkalmazást készíteni, akkor ajánlom a következő megoldást:
Alapanyagok:
1) 1 db form, ahová felhasználó beírhatja a dolgait.
2) 1 db submit, ami egy PHP kódot indít el.
3) 1 db JS, ami fetch segítségével megjeleníti az eddigieket.Elkészítési mód:
1) Végy egy kiló billenytűzetet és készítsd el a formot vele.
2) A submit lenyomásra: PHP kód a form tartalmával kibővít 1, a szerveren erre elkülönített JSON fájlt (ha nincs, csinál egyet). Ezt fel tudja tölteni mindenféle mellékes értékkel is, mint 'ki küldte', 'mikor küldte', 'miért küldte', stb.
3) JS interval 1-2 másodpercenként fetch segítségével megnyitha újra és újra ugyan azt a JSON fájlt és tartalmát kiteríti a felhasználó elé, a megfelelő formátumban.Előnyök: Működni fog, amit akarsz.
Hátrányok: Csak 2 felhasználó közti kommunikációt tesz lehetővé, kivéve, ha egyedi azonosítónévvel ellátott JSON fájlt generál, és azt az azonosítót elmenti pl window.localStorage-ba (Ugyanis submit esetén frissülni fog az oldal).
Még több hátrány: Ha nagyon sokan használják külön azonosítókkal, a szervered tele lesz spam-elve JSON fájlokkal
Szerk.: Mellékesen chat alkalmazáshoz számos, már meglévő opció közül válogathatsz. És az nem fog ennyi fejfájást okozni neked
-
magortaltos
csendes tag
Az a probléma, hogy ez a teljes php állományt újratölti.
Szóval pontosítok. Van 1 db .php állomány. Ami egy chat program:Van benne egy form ami az új bejegyzést várja.
És egy PHP ami kirakja a képernyőre a chat.txt tartalmát. Alap esetben ez csak akkor frissül amikor submit gombot nyom a felhasználó. Tehát nem látja a felhasználó, ha valaki új bejegyzéssel bővíti a chat.txt-t.
Namármost a php kódnak ki kellene tenni 1-2 mp-enként az esetlegesen mások által frissített
chat.txt tartalmát. De közben nem veszhet el a form tartalma, ha a felhasználó éppen hozzászólást ír.
Vagyis:1. vagy a php 1-2 mp-enként újra kiteszi a chat.txt tartalmát a képernyőre így békénhagyva a form-ot. Ehhez 1-2 mp -enkét állandóan lefutó PHP függvény kellene....
2. vagy a JS lementi a form aktuális tratalmát és újrahívja az oldalt majd visszatölti a formba ami korábban benne volt. De ez hülyeség mert a változók tartalma elvész a refresstől. Mentsem le cooki -ba...? Na ekkora baromságot....
3. vagy a JS hívjon meg egy PHP függvényt 1-2 mp -enként... állítólag ezt nem lehet.
4. vagy legalább töltsön ki a JS egy nyomorult POST sort pár másodpercenként, ahogy a submit gomb is teszi és akkor a PHP oldal egy egyszerű isset -el észreveszi és frissíti a bejegyzéseket.
5. vagy ha ez olyan bonyolult akkor csinálok egy kamu formot ami nem látszik és beleírok egy szóközt oszt valahogy meghívom JS -ből a submit gombot , az meg elküldi a szóközt a php-ből meg látom hogy kitöltődött a PSOST adott sora és intézkedek.
De nehogy már így kelljen cigánykodni, nincs a nyelvnek valami normális megoldása ilyesmire ???
-
nevemfel
senior tag
válasz
magortaltos #9735 üzenetére
Példakód:
index.html
<!DOCTYPE html>
<html lang="hu">
<head>
<meta charset="UTF-8">
<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge">
<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
<link rel="icon" href="data:,">
<title>Ajax példa</title>
</head>
<body>
<script>
(function() {
var ajaxFunc = function() {
fetch("http://localhost/endpoint.php")
.then(function(response) {
return response.text();
})
.then(function(body) {
console.log(body);
})
.catch(function(error) {
console.error(error);
});
setTimeout(ajaxFunc, 2000);
};
setTimeout(ajaxFunc, 2000);
}());
</script>
</body>
</html>endpoint.php
<?php
echo "helló"; -
sztanozs
veterán
válasz
arcoskönyv #9745 üzenetére
a program nem a sajat konyvtaraol nyilja meg, hanem az os.path (azaz az aktualis working directory-bol)... Gondolom ez az alapelvaras a scripttel szemben.
De gyorsan lerantok egy szuz py3.8-at es kiprobalom... -
sztanozs
veterán
válasz
arcoskönyv #9741 üzenetére
Nekem meg olyan konkret kerdesre is tudott pontos valaszt adni, hogy VBA-ban COM stub legyartasa nelkul hogyan lehet .NET komponenseket hasznalni Reflection segitsegevel. Peldakodokkal.
-
Bzozoo
tag
válasz
Az egészen korrekt alatt azt értem, hogy ad egy példát, de adhatna jobbat is. De az adott példa sem hibás. Az ilyen kérdésekben, amit egy az egyben megtalálsz a netes dokumentációkban is, nagyon ritkán ír baromságot.
Tény, hogy ír baromságot, de nem ennél a típusú kérdésnél. -
Hege1234
addikt
válasz
sztem inkább csak rosszul kérdezel tőle..
-
Bzozoo
tag
válasz
arcoskönyv #9738 üzenetére
Arra a kérdésre, hogy hogyan kell a fetch - t használni, egészen korrekt választ tud adni.
-
Bzozoo
tag
válasz
magortaltos #9733 üzenetére
Ha X időnként kell a JS-nek kezdeményezni a PHP hívását, akkor setInterval - al kell feth-elned a PHP végpontot
-
Taci
addikt
válasz
Valaki egy csöpp kódot tudna írni erre ?!
Próbáld ki a ChatGPT-t. Az eredeti kérdésedet egy az egyben bemásolva már adja is a példakódot. Persze még sokszor hibázik/hibázhat, de mindig rá lehet a részletekre kérdezni, és leírást is ad, kommentel is. Én szeretem használni, ha épp gyorsan kellene egy példakód, és magamtól valamelyik rész nem megy, nem világos. -
sztanozs
veterán
válasz
Igen, csak a reszletekkel nem vagy tisztaban. A php a webszerveren fut le a JS viszont a kliensen (ha PHP egyaltalan hozzaadja a veglegesen legeneralt tartalomhoz).
-
magortaltos
csendes tag
Igen értem a logikáját és valóban egy fájlban van a js és a php.
Akkor jól gondoltam, hogy kéréssel tudom megoldani.
Valaki egy csöpp kódot tudna írni erre ?! -
magortaltos
csendes tag
Ó, igen, gyanítottam hogy fetch -el lehet. De nem tudom hogy kell használni.
Ugyan abban az állományban van a JS és a PHP is. A JS nek időnként kezdeményezni kellene, hogy egy PHP függvény lefusson újra meg újra.
Arra gondoltam, hogy a php-b beírom, hogyif (isset($_POST['szoveg']))
{ $_POST['szoveg'] = '';
... // itt meghívom az általam írt függvénytés mindig amikor a JS kitölti a POST['szoveg'] -et, akkor lefut a ... szakasz. De ha van egyszerűbb módja is, hogy a JS kezdeményezzen egy PHP függvény lefutását akkor bármilyen megoldást szívesen megtanulok.
-
cattus
addikt
válasz
magortaltos #9731 üzenetére
fetch API-val küldesz egy post request-et
-
magortaltos
csendes tag
A frontend oldalon egy form adatait a submit gomb elküldi és a backend oldalon a php olvassa egy POST tömbből. Az lenne a kérdésem, hogy form nélkül hogyan lehet írni a POST tömbbe javascript-ből? Azaz szeretnék üzenni a php-nek.
-
Üdvözlet!
A JS képes direkt szöveget keresni a CSS-ben? Vagy mindenképpen be kell hívni a style tag-et innerHTML-ként?
Példa:
<style>
.ex {...}
.fx {...}
.kx {...}
</style>JS-ből arra vagyok kíváncsi, hány darab 'pont + 2 karakter'-es meghatározás található és mik azok.
Ha innerHTML-ként behívom a komplett TAG tartalmát, nem probléma keresni benne, csak nem feltétlen a leg-esztétikusabb
Ezért kérdezem, van-e erre speciális függvény?Szerk.: A keresendő stílusok nem feltétlenül vannak használatban a HTML-ben.
-
Hege1234
addikt
xml beolvasásnál, hogyan lehet pl. a ("media:group") -ot használni?
arra a ":"-ra mindig csak hibát dobaz url-t (https://i4.ytimg.com/vi/wHs6L_Z-7vw/hqdefault.jpg)
szeretném elérni, ami pythonnal itt van, de js-ben a ":" -on nem jutok tovább..["media:group"]["media:thumbnail"]["@url"]
olvastam, hogy valami camel-el szokták ezt megoldani a kettőspont helyett
mediaGroup, de így se működöttconsole.log(entry) ezt adja (a sok részletet kiszedtem mert túl hosszú lett volna)
[kép]<entry>
<media:group>
<media:thumbnail url="https://i4.ytimg.com/vi/wHs6L_Z-7vw/hqdefault.jpg" width="480" height="360"/>
</media:group>
</entry> -
nevemfel
senior tag
válasz
arcoskönyv #9725 üzenetére
A w3schools állítása sem hibás. A block scope-ról írnak, ami javascriptben a let és const megérkezéséig nem létezett.
-
nevemfel
senior tag
válasz
arcoskönyv #9719 üzenetére
var esetében van function scope:
The var statement declares a function-scoped or globally-scoped variable, optionally initializing it to a value.
-
dqdb
nagyúr
válasz
hiperFizikus #9717 üzenetére
function dio(){
w = 42
}; //: func_
function alma(){
alert(w)
dio() ; alma() ;Ha nem kerül a deklarációnál a neve elé
var
vagylet
, akkor globális lesz a változó. Egyúttal erre építeni egy nagyon rossz gyakorlat, mert a globális névteret úgy szemeteled tele, hogy ennek nem lesz nyoma a legfelső szinten. Szóval tessék csak rendesen globális változót gyártani, ha nem tudod megkerülni, hogy szükség legyen globális változóra. -
hiperFizikus
senior tag
<script>
function dio(){
eval("var w")
function alma(){
alert(w)
dio() ; alma() ;
</script>
Hogyan tehetném meg, hogy a dio() w -je az alma() -ból aktiválható legyen ? - vagyis hogy lokál helyet globális legyen .
-
Hege1234
addikt
Sziasztok!
kezdőként gondolom belefutottam az első olyan problémába
amivel ilyenkor általában szoktak..egy full alap chrome kiegészítőt csinálnék..
van egy foreground.js fájl amiben van 2 XMLHttpRequestamiket a popup.html-be én úgy gondolom, hogy elkülönítettem, de ezek mégse követik a sorrendet, hanem egyből lehívódnak legalulra talán az async (true) miatt
sync (false) módban ami megvárná, pedig nem töltődik be a popup oldalon semmi..ha true-ra állítom akkor egyből betöltődik minden, szóval egyenlőre nem igazán értem, hogy mit is kellene megvárni ami miatt a div id részt figyelmen kívül hagyja
<!DOCTYPE html>
<html lang="hu">
<head>
<meta charset="UTF-8">
<link rel="stylesheet" href="popup.css">
<script src="../foreground.js"></script>
</head>
<style>
body {
width: 400px;
height: 600px;
}
</style>
<body>
<label for="nextEvent"></label>
<span class="special-text">Következő stream:</span><div id="nextEvent"></div>
<br>
<label for="isOnline"></label>
<span class="special-text">Élő adás:</span><div id="isOnline"></div>
</body>
</html>itt pl. a következő stream:
az az élő adás: részbe kerül vagyis mindig legalulraköszi élőre is akinek van ötlete, mit hol rontok el!
-
Panhard
tag
Sziasztok! Javascriptben akarok egy json adatot olvasni, de nem sikerül, mert van benne egy perjel.
adat.data[0].valami/barmi
A 'valami/barmi' az a változó neve.
Lehet valahogy a per jelet helyettesíteni? -
Lokids
addikt
Meg tudná valaki mondani, hogy codepen.io-n hogyan kell React-t használni?
Babel van és additional resourcenek be van rakva a react-dom és a react is.
De a vs code-ból átemelt import React, {useState} from "React"-ra hibát dob.
Honnan kellene importálni? Ha a resource full linket teszem be, akkor meg "ambiguous indirect export: default"-ot kapok. -
Salamander
tag
válasz
arcoskönyv #9707 üzenetére
Igen, ez ugyanaz, mint a XMLHttpRequest, csak másik szerverre is működik.
-
válasz
arcoskönyv #9705 üzenetére
Attól függ, hogy a kommentem mely részére gondolsz pontosan.
Mert én mondjuk a leírtak egyikéhez sem használnék fetch-t, első nekifutásra. -
válasz
Chrystall #9703 üzenetére
Azt speciel, hogy elmegy egy másik oldalra és onnan kiolvas adatokat, nem tudom, mennyire megvalósítható PureJS-el. Ellenben behívni az adott oldal tartalmát és onnan kibogarászni a szükséges adatot megoldható. Persze itt fontos az, hogy ne egy feltöltött értékre legyünk kíváncsiak, hanem fix elemre.
A TXT és EXCEL lementése pedig kivitelezhető gond nélkül.
-
Chrystall
senior tag
Javasript-tel tudok olyat csinálni, hogy elmegy a script az általam megadott linkekre, és az ott megjelenő oldalakról egy magadott id-ből vagy elemből kiolvassa az értéket? Aztán meg lementi txt-be vagy excel-be?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 11
- Autós topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- OLED monitor topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Interactive Brokers társalgó
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- Samsung Galaxy S23 , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 15" 2019 i9 9980HK 32GB 500GB Radeon Pro 560X hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest