Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- CPU léghűtés kibeszélő
- 3D nyomtatás
- Milyen hangkártyát vegyek?
- A legdurvább (?) táblagép: ROG Flow Z13 és a Strix Halo
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- iPad topik
-
PROHARDVER!
Amit a Haswell-ről tudni érdemes!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
laychi
veterán
válasz
balika55 #33278 üzenetére
Ha van a ramodnak xmp profilja,akkor azt állítsd be.
Tesztelj az összefoglalóban lévő progik valamelyikével és próbáld csökkenteni a core voltage feszültséget, ameddig stabil maradCPU/ring/GT voltage mode-ot vagy adaptív,vagy override módba lődd be.
Adaptívnál az órajellel együtt változik a feszültség,override-nál fix a feszültség.
Adaptívnál arra figyelj,hogy némelyik procinál a beállított feszültséghez képest elég sokat rádob a lap avx, avx 2 terhelésnél(ibt,linx,prime95) -
Alpi.
addikt
válasz
kicsipapucs #33296 üzenetére
Jaja ! Hwinfo szepen mutatja az osszes fontosabb feszt csak lejjebb kell gorgetni, esetleg ki kell loni azokat a dolgokat, amik nem erdekelnek. Ugy egy kepen lesz minden, ami fontos.
-
balika55
csendes tag
-
válasz
Melorin #33293 üzenetére
Nem kell ötöt használni, nem mondott senki ilyet!
Az összes program, amelyik a screenshot-odon szerepel, a VID-et mutatja, nem hibás egyik program sem, csak ez egy szimpla szoftveres érték. Hogy egyszerűen fogalmazzak, ezt adja ki az alaplap "utasításba" a feszültségszabályzó áramkörnek, hogy "na gyerekek, ezt kéne megpróbálni előállítani, oké?", magyarán ez a terv feszültség.
A vcore-t a hwinfoban fogod egyedül megtalálni, ha lejjebb görgetsz a listában, illetve még a CPU-Z mutatja, de ez utóbbi sokszor összekavarodik és XOC módban mutat feszt, simában meg VID-et, pedig fordítva kéne neki. -
bandi0000
nagyúr
-
-
Melorin
addikt
válasz
kicsipapucs #33284 üzenetére
-
bandi0000
nagyúr
válasz
Ciccuka #33290 üzenetére
de most komolyan, egyrészt sztem nem sok értelme van húzogatni egy 2magosprocit
másrészt, ne csak a cpu-ra legyen már pénzünk, hanem rendes tuning lapra, jó hűtőre és jó tápra, ha ebből 1 is kiesik akkor minek tuningolni? Vagy csináld normálisan vagy sehogy, mert ha lesz valami baja a lapnak akkor meg az lesz szidva hogy milyen szar, holott Z-n kívül egyiket se tuningra tervezték
-
Ciccuka
veterán
válasz
jolti05 #33287 üzenetére
Valakinek mintha Asus H81M-PLUS-al is sikerült (ez most 16k-ba kerül), azért érdeklődtem, mert hátha valamelyik olcsóbb Asrock alaplapban is sikerülhetne (Asus amúgy sem szimpatikus márka).
[ Szerkesztve ]
-
Melorin
addikt
válasz
kicsipapucs #33284 üzenetére
Így már szimpatikusabb
Aida stresszteszt közben lőve:
-
jolti05
őstag
aero2zero + kicsipapucs:
Köszönöm a válaszaitokat. Sajnos még nem jutottam el oda, hogy babráljak vele, de szinte biztos, hogy a hétvégén lesz rá időm és járok erre
-
#Morcosmedve
veterán
válasz
TeeBee73 #33285 üzenetére
Ezt nem lehet ilyen könnyen körül írni, én a legbiztonságosabbat variációt mondtam, ennél többet nem tudok tenni, eleve nem csak egyenesen mész, illetve bármi közbe jöhet.
Neked az is elég biztonságos, ha berakod a csomagtartóba úgy, ahogy van fektetve, akkor szíved rajta, de ha neki elpattan valami és utána jön, akkor én nem akarom kínosan érezni magam.Szerintem nincs mit beszélni tovább erről a témáról.
-
TeeBee73
veterán
válasz
#Morcosmedve #33272 üzenetére
"Egy nagyobb kártya szépen ki tud lengeni."
Arra nem gondoltál, hogy oldalra fektetve szállítod a gépet? -
-
Melorin
addikt
Sziasztok!
Csatlakoztam a klubhoz egy 4690K-val
Mivel még csak gyári hűtés van rajta, nem vagánykodok vele, de azért lefixáltam az órajelet a turbo sebességére, 3900MHz-re 1.1V-al.
Az lenne a kérdésem első körben, hogy az nem baj, ha a 4 mag nem ugyanakkora feszültséget kap valamiért? -
Pöttön
őstag
válasz
MK VII #33275 üzenetére
Ezzel az egyetlen problémám csak a házam.
Bele lehet tenni egy dupla 12cm-es kompakt vizet is, de akor bukom a vga-t, ha pedig csak 1x12cm-est teszek bele akkor még bele fér egy 17centis itx vga.
A gépház puszta méretéből adódóan, a torony hűtés, meg az épített víz alapból felejtős nálam.(#33280) hpeter10:
[ Szerkesztve ]
-
Pöttön
őstag
Sziasztok!
SOS gyors segítség kellene!
Az i5 4690k-nak a gyári hűtője ugyan olyan mint egy I7 4790k-nak? -
balika55
csendes tag
Üdv!
Az 1.hsz. alapján idáig sikerült eljutnom. Valamit még át kellene állítanom vagy jó lesz így?
Előre is köszönöm a válaszokat! -
Ciccuka
veterán
Pentium G3258-essel alapfeszültségen kb hány GHz-ig lehet eljutni egy olcsóbb lapban?
-
Puma K
nagyúr
válasz
Pöttön #33274 üzenetére
Szerintem inkább dupla radis AIO-ra válts ha már játék víznél akarsz maradni.
Tavaly nyáron a Corsair H75 még egy i5 4460-ra téve ellátta a feladatát, de egy i7 4790K procit már csak úgy tudja lehűteni hogy alul kellett feszelnem, mert a gyári fesz mellett 90°C körül mozgott 100% terhelésen 4.4Ghz-cen.
Gondolkodom, hogy vagy maradni kéne még egy ideig a játék vizeknél és rárakni egy valamilyen dupla radis dögöt vagy kezdetnek építeni egy vizes kört csak a procira.
-
CptAdamica
veterán
Köszönöm szépen.
Gépházat valószínűleg a dobozában fogom vinni, még megvannak a kis szivacsok is.
-
F e Z o
veterán
válasz
#Morcosmedve #33270 üzenetére
Régen elég sokat jártam lanparty-ra, majdnem heti rendszerességgel, sose szedtem szét a gépet, mégse volt semmi baja sosem.
-
F e Z o
veterán
válasz
CptAdamica #33268 üzenetére
Simán berakjátok hátsó ülésre vagy a csomagtartóba a gépházat, nem kell leszedni a procihűtőt.
-
CptAdamica
veterán
Kicsit OFF: A jövő héten költözünk és a gépet is furikazzuk. A vga-t kiszedem az alaplapbol, kérdésem az lenne, hogy a CPU hűtőt érdemes leszedni?
A hűtő egy arctic cooling freezer 7 pro rev.2 és egy i5 4570-es procko van alatta.
Az út amúgy max 15 perc lesz és viszonylag jó az út.
[ Szerkesztve ]
-
Pöttön
őstag
Az miért van hogy a processzort fix 50 foknak érzékeli az alaplap (biosba is, és win alatt az aida is)
Ebből kifolyólag, meg nem tudok egyéni venti szabályzást megadni, mert nem pörgeti fel a ventit, a cpu core-ok meg szépen mennek fel az egekbe...
A másik kérdésem, meg az lenne, hogy miért van az hogy majd 20 fok átlagban a különbség a cpu core 1 és a core 4 között? -
Pöttön
őstag
Úgy néz ki sikerült stabilizálni a cuccot, Override 1,150 vcore-al, a cpu venti silent 800rpm-en, így már lefut az Aida teszt stabilan.
De azért vicc, hogy a cpu hőmérségletet fix 50C- nak jelzi, a cpu magok, meg 100%-os terhelés alatt, 60-80C fok között ingáznak.... -
laychi
veterán
válasz
Pöttön #33263 üzenetére
oc tweakerben van cpu vcore voltage mode,ott ki tudod választani,hogy hogy szeretnéd beállítani a feszültségszabályozást.
Override= FIX fesz
Adaptive=Aktuális órajelhez az aktuálisan szükséges feszt állítja
vcore voltage-nál alatta tudod beírni,hogy mekkora feszültséget szeretnél.Ramot is oc tweakerben tudod állítani XMP profil vagy DRAM frequency-nél meg tudod adni manuálisan,ha nincs xmp profilod a ramhoz,ez esetben a rajta feltüntetett időzítéseket manuálisan kell beállítanod a dram configuration menüpont alatt.
-
Pöttön
őstag
Sziasztok!
A konfigomba (Asrtock z97m itx/ac 2x8gb ram ddr3 2600mhz ram, silverstone sx500lg táp) vettem itt hardveraprón egy i7 4790k-t, és sajnos azt kell tapasztalnom, hogy alapvetően nem túl stabil vele a gép, pedig egy Enermax Liqmax II 120s kompakt víz hűti (tudom, hogy nem a legdurvább hűtés, de azért ennek el kellene tudnia bánni szerintem ezzel a procival)
Alapvetően stabil is lenne vele a gép, 30-34 fokon tartja üresjáratban a hűtő a procit, de ha rányomom az aida rendszer stabilitás tesztet egyből felpörög a venti, a hőfok felugrik hirtelen 80 fokra, és újra indul a gép...A proci alapórajelen van, a biosba még semmit se piszkáltam, minden auto-n van.
Akitől vettem a procit ezt írta:
Nálam egy Deepcool Gamer Storm 240 játékvíz volt rajta. FIX 1.15V mellett 44x szorzóval a turbo órajelén, tehát 4.4GHz-en használtam. IDLE visszavett 800 MHz-re.
Aida szépen futott így, bár 90 fok fölé is felment. Ha nem nyúltál a CPU feszültséghez, akkor terhelés alatt 1.26V-ot kér magának 4.4GHz-hez, ami nagyon magas, szóval érdemes a feszültséget visszább venni.Hol tudnám beállítani a procinak a feszt?
Az oc résznél, vagy a cpu settings-be?
Továbbá, ha már 2600Mhz-es ramjaim vannak, akkor ezt hogy lehetne belőni, hogy ki is használjam?
A választ, segítséget előre is köszönöm![ Szerkesztve ]
-
santa clause
aktív tag
válasz
kicsipapucs #33256 üzenetére
Nincs elállítva sajnos, remélem hogy nem hw hiba...
-
juve600
nagyúr
üdv
raktam mégegy ventit a corsair h80i-re
igy az i7 4790K proci 4,4ghz-en max 61fok
az már elég jó ugye ? -
apollo12
veterán
heló játékok alatt 4670k 4.2ghz 1.2 volton magok 65-72cfok között üzemel játékok alatt ezzel a hűtővel [link] kupak alatt clu van, jó nak mondható vagy érdemes újra pasztázni a kupak alatt ?
-
válasz
santa clause #33255 üzenetére
Az Energiagazdálkodási sémáknál nincs valami elállítva a Vezérlőpultban? Minimum processzor teljesítmény, vagy az egész séma teljesítménycentrikusra például?
-
santa clause
aktív tag
Sziasztok!!
Remélem jó helyre írok, adott egy i3 és az a bajom vele hogy valamiért "fennakadt" 1700Mhz-en a proci, eddig szépen levette 800-ra ha nem volt rá szükség de 2 hete ezt csinálja. (Toshiba laptop egyébként)
Biosba is be van állítva hogy dinamikus legyen, de ami furcsa hogy annyi a hőmérséklete mint mikor 800-on megy. Elképzelhető hogy rosszul látja a win és az aida is??Ha valaki tudna tippet adni mi lehet, azt megköszönném!!!
-
-
jolti05
őstag
Köszi a hozzászólásokat!
Egyetlen egy értéket tudok konkrétan Fixed módba állítani, a CPU Input Voltage-t. Alapból 1.9V-ra állítja és Hint-ként az olvasható az UEFI-ben, hogy tuning esetén az 1.8-1.9V ajánlott (a minimum a 0.4V).
A VCore Voltage és a CPU Cache Voltage esetében csak Adaptive és Override mód van. -
jolti05
őstag
válasz
Trailblazer #33235 üzenetére
Akkor auto helyett mindent állítsak át manuálisra?
-
Alpi.
addikt
Megvolt a 3258-as kompizása.
[XTU_5.1-en] -
F e Z o
veterán
válasz
jolti05 #33234 üzenetére
Ohh, elnézést, egy posttal fentebbre ment válasz.
(#33224) lanw : Kevesebb fesszel nem megy 4400-et az a proci? Én nagyon sokallom azt az 1,35V-ot.
(#33236) taknyí : Természetesen lehet, ki kell tesztelni, mi a legkevesebb fesz, amin még stabil a procid.
[ Szerkesztve ]
-
taknyí
senior tag
I7 4790 procit szokták alulfeszelni? Előtte x4 955be volt, annak jót tett alapon, ha 1,35v helyett 1,25v lett adva, stabil volt és "hűvös".
-
jolti05
őstag
lanw + Melorin:
Köszi a kiegészítést, így értem, sőt, el is kezdtem gondolkodni a delidelésen (bár magam nem szívesen csinálnám meg).aero2zero:
Biosban minden feszültségérték Auto-ra van állítva.Ugye semmi tuningot nem csináltam még.
sephi:
Biztos nekem jött az üzenet?[ Szerkesztve ]
-
jolti05
őstag
Esetemben van bárkinek bármi ötlete, hogy prime95 alatt, alap órajelekkel miért megy fel 80 fok fölé a 4690k-m? (Üresjáratban 35-40 fok, ha böngészek és tv-t nézek, akkor 50 fok körül van a cpu.)
Hűtőm: Scythe Mugen 4 PCGH -
lanw
aktív tag
válasz
jolti05 #33225 üzenetére
Kompakt zalman víz van rajta. Játékok alatt tartja a 60 fokot,viszont lehetetlen ilyen fesszel prime-ot futtatni. Ha lejjebb veszem a feszt akkor már be sem bootol a win. Nem tudom finom hangolni ezzel a lappal ,csak fekete ,és fehér van
Ez már egy realbench után volt btw. 15 percet ment hibátlanul.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
I3-4360
I5-4690
I7-4790Skylake i5: 6400
Gamingre melyik proci lenne a legjobb?
-
Nagynozi
aktív tag
válasz
MK VII #33221 üzenetére
Igazából úgy vagyok vele, hogy bátyám úgy se fogja terhelni annyira, hogy az aida64 tesztnél feljebb menjen a hőmérséklet. Ahogy nézem Witcher 3 alatt 60-65 fok között ugrál. Nekem csak azért furcsa, mert a 130W-os TDP-vel rendelkező Core i7 920-am 3,2 ghz-en gyári hűtővel nem ért el ilyen hőmérsékleteket, mondjuk azt alul tudtam feszelni.
-
Nagynozi
aktív tag
válasz
MK VII #33218 üzenetére
Aida64 rendszerstabilitásteszttel terheltem meg, mivel Witcher 3-ból kilépve 60 fokot mutatott a CPU-nál és kíváncsi voltam, hogy akkor körülbelül mennyi is az annyi maximum. Bátyám számítógépéről van szó és mivel 3-4 havonta tudok csak ránézni, hogy minden rendben van-e, ezért voltam kíváncsi. Amúgy 1 éve szereltem össze a gépet elviekben azóta így működik. CPU hűtőt megnéztem stabilan a helyén....
-
jolti05
őstag
Köszönöm a választ, illetve elnézést, valóban tárgyalja az összefoglaló a tuningot.
A G3258-nál beállított értékek ebből a topikból származnak.
Egyébként ebből nem lesz tuning:
Üresjáratban a proci 35-40 fok között mozog.
Ráküldtem a prime95-öt és 80foknál azt mondtam, elég. Látszólag még ment volna feljebb. Ennyire gyenge lenne a Scythe Mugen 4 PCGH?Viszonylag koros hűtőpasztát tettem rá.
Szerintem eléggé meghúztam a hűtő rögzítését.
A lamellák közül nem áramlik ki forró levegő.
A ház szellőzésével szerintem nincsenek nagy problémák, 3db 14cm-es hűtő dolgozik összesen egy Aerocool RS-9-es házban.Any idea?
-
Nagynozi
aktív tag
Sziasztok! Intel Core i3 4130 3,4 ghz-es CPU-nál gyári hűtéssel teljes terhelés mellett mennyire elfogadott a 70-71 fok? CPU hűtő 2000 rpm felett megy, igazából stabil a rendszer, de mégsem tetszik a dolog...
-
jolti05
őstag
Sziasztok!
Hardveraprón vásároltam a héten egy 4690k-t. Az iránt érdeklődnék, hogy mik azok a feszültségértékek, amik fölé semmiképp ne menjek.
G3258 esetében az alábbiakat javasoltátok maximumnak:
- Vcore Adaptive Voltage 1.3V
- CPU Cache Adaptive Voltage 1.2VKöszi!
-
Melorin
addikt
Sziasztok.
Egy sima 4690-el bűvészkedni kell, hogy minden mag 3.9GHz-en járjon vagy alapból ennyire ugrik fel ha terheli pl egy játék?
Vagy esetleg jobban megérné ugyanolyan árban egy 4670K? Az eladó szerint 4.2G-n 1.17V-ot kér és úgy 70 fokos játékokban. Ez így mennyire számít jónak? -
Hannibhál
őstag
válasz
ricsi8800gt #33208 üzenetére
kis gtx 660assal alapon 3dmark11ben 7121 pont jött össze
-
Hannibhál
őstag
válasz
Kean_Sorbo #33198 üzenetére
Na meglett a megoldás, újra keleltt rakni a windows-t mert vmi órajel galibás kék halált dobált ki 100mhz-es emelésre is s ilyenem már volt a kis g3258assal, win7 telepítés után lefutattam s egyből 837 pontot adott szóval most már teljes a lelki világomXD
-
bandi0000
nagyúr
sziasztok
kicsit húztam a procit, de csak eddig mertem/tudtam a hő miatt, szóval mennyire jó rossz vagy közepes ez egy 4690K-val:
4200-1,13V stabilan
-
juve600
nagyúr
üdv
i7 4790K,alapórajelen,játék alatt max 65 fok,Corsair H80i van rajta
ez jónak számit ??
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kingdom Come: Deliverance I-II.
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek