- Ollós klaviatúrával és az eddigi legkisebb Basilisk egérrel jelentkezett a Razer
- Viszonylag kompakt léghűtésekkel gyarapította kínálatát az Arctic
- Korszakok találkoznak a YUNZII legújabb billentyűzetében
- GPS a Holdon: készül az európai rendszer
- Tőzsdére lépés miatt egyezkedik az OpenAI és a Microsoft
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- iPad topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Projektor topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
SimonYana
addikt
Nem az a baj!
Hanem az hogy lassan visszafele fejlődünk.Kiadnak valamit ami szar és nem adnak ki másikat amíg azt elnem viszed! És még nincs is garancia arra,hogy nem -e lesz szar a következő.Nem értem én ezt! Vagy tudják,hogy jó lesz a következő és az X38-nak lőttek.Megpróbálják manipulációval lejjebb szorítani a bukást.Viszont az ABIT ebbe majdnem beledöglött. -
-
keIdor
titán
Holnap lehet kerűl hozzám egy L739B276. WiZARD kolléga L738-asa nagyon durva, veszek egy ilyet, remélem ez is jó lesz!
-
SimonYana
addikt
Nekem is a D-Tek Fuzion by Nyugdíjas van.3870-en tudok szerkeszteni ha kell napokig.
Nagyon jó.10-es ármérőjű csövek,ha jóltudom és 3×12-es radi.Most csak a procit hűtöm.Szeretném a lapot is , de ahoz vennék előbb egy jo lapot,de ezidáig nem sok jó lap van.A formulával szemezgettem,mert annak gyári fusion blockja van és az elég lenne.
Viszont a hallotak alapján nem merem megvenni a Formulát.X48 meg sosem lesz ha így haladunk.szivattyúm Laing DDC Pro.50-60 körül kijön a víz a procira és igen jó kategóriás. -
erozsolt
tag
válasz
szacsee #8885 üzenetére
Köszi szépen. Ha 50-ből megáll a Q6600 + GTS 512 hűtése, akkor a víz az úr.
Alaplapból meg ugyanannyi a Maximus Formula sima és SE, ha most veszek SE-t nem drágább, csak nem tudom, egy ilyen körbe be lehet-e ill. megéri-e bekötni a NB-t. Olyan 3.6-3.8-között szeretném járatni a procit, 9-es szorzóval, nem tudom mennyit terhelné az NB-t. Sima változat + 12-centis házhűtő szerintetek elég?
-
szacsee
nagyúr
válasz
WildDaemon #8884 üzenetére
Az igaz, de ha bővíteni akar, akkor a 30k-ból összebugázott rendszerösszefossa magát a bódottágtól, ha ráköti a többi komponenst...
30k-ból proci és esetleg VGA-ra, vagy még kis ellenállású alaplapi blokkokkal...
D-Tek Fuzion by Nyugdíjas..(ez a reklámhelye)
Laing DDC 8K
Dupla radi csak ha a proci van hűtve (PH bazár 6-8K)
Tripla radi ha több komponens (VGA+ CPU) 7-12K PH bazár)
Tartály...bármi jó, ami nem ereszti a vizet: a cumisüvegtől a 120L-es hordóig akár..
Csövek min 8, de ha lehet akkor 10-es belsővel ( a többi cuccot eszerint alakítani)
Tehát CPU-hoz: Laing DDC - D-Tek Fuzion vagy hasonló kaliber - Tripla radi....
Az árakat Nyugdíjastól kell bővebben kérdezni, Ő tud tanácsot is adni... -
WildDaemon
aktív tag
válasz
erozsolt #8881 üzenetére
30k-ból jön ki nekem úgy, hogy használtan veszem meg a cuccokat.
komplett rendszert nem sokat tudok mondani amit azt mondanám megéri megvenni.
Jobban jársz ha utánna nézel és úgy veszed meg akár több helyről is a cuccokat!
De szerintem ha már költesz 30K-ra akkor a vízzel jobban jársz szerintem!
De a 30-ba csak a CPU hűtése van benne... további blokkra mint pl MOBO-ra, VGA-ra további pénzt kell szánni! -
erozsolt
tag
válasz
WildDaemon #8879 üzenetére
Szóval szerintetek olyan 30k körül is megéri vízhűtésre áldozni, jobb mint egy ThermalRight proci + VGA? (az is majd ennyibe állna meg). Új gépet veszek, még nincs egyik se, most kell döntenem.
-
Superman
nagyúr
válasz
WildDaemon #8879 üzenetére
Hmmm...ez nem is olyan sok. Itt Miskolcon az egyik bolt kompletten 32k-ért kínál Thermaltake vízhűtést, persze nem tudom, hogy az milyen is igazából.
-
WiZARD
addikt
kötelező olvasmány mindenkinek aki tuningol(ni akar)
(egy része hasznosítható kentsfieldnél is, főleg a prime/memória/trd rész)
-
Superman
nagyúr
válasz
Superman #8871 üzenetére
Újabb teszt: visszavettem az NB feszültségét, így nyertem 2-3 fokot, már "csak" 75-77 fokon fut a Prime, de fut. Felvettem a memóriát is 1100MHZ-re, nincs gond vele. (Mondjuk Memtest alatt sem volt.) Így ennyin stabila rendszer, mivel a Zalman 9700-es nem tud többet, csalódtam ebben az óriási rézcsöves kutyafülében, azt hittem effektívebb lesz.
-
VinoRosso
veterán
válasz
Core 2 Duo #8822 üzenetére
dmárkot még nem lestem, de silent knigttal hűtve utoljára 3,7en ment 1,5Vtal a dmárk proc teszt. Talán nekem is meglenne a 3,9 így de nem akarom már túlságosan több fesszel stresszelni a procit( amig léggel küldöm neki) . Azért ez mégis csak quad, az u. a. mint az E procik. Másrészt meg nem tom, hogy a táp bírné e, így is leesett már 11,4ig a fesz, tolnám én felebb is, csak egyszer majd nézek mint a moziba, ha kifogy a dzsúsz.
-
VinoRosso
veterán
1,28 a VID. 455-460 körül behal a proci
. Sajnos ezek közül a G0ok küzül elég gyakori az alacsony fsb fal. De mind1 végül is, amig léggel ennyit megy
, nekem elég a 9x400 vagy 8x 450. persze jobb lenne egy 7x515, de nem vagyok telhetetlen. Ez idáig a legjobb procim. Ha majd lesz időm meg be tok szerválni valhonnét hárromkilós papírt nekilátok a polírozásának, és még lehet sikerül rajt tolni pár Mhzet. egyetalán nem éhes a 4 maghoz képest, alig kell neki fesz. Neked is hidegebb a 3. és a 4. mag mint az első kettő? Nálam kb 10-15 fokkal is hidegebbek néha terhelés allatt. Ez általános vagy csak nálam iylen?
-
Superman
nagyúr
1.4Volt a biosban és a CPU-Z is annyit jelez. Nézem a dropot a CPU-Z-n és az Everesten is, de nincs egyáltalán 100%-os terhelésnél sem (na jó, néha egy-egy pillanatra 1.392-re leesik, de visszaugrik 1.4-re). Úgy tűnik - ahogyan te is írtad - ehhez az órajelhez ez a feszültség tartozik, nincs mit tenni.
-
Superman
nagyúr
válasz
WildDaemon #8867 üzenetére
Előreláthatóan mennyibe fog kerülni a vízhűtésed, már én is elgondolkodtam rajta.....
-
Superman
nagyúr
Na akkor, én is benyögöm, hogy mit alkottam tegnap:
Prime95 másfél óra után leállítva, egyrészt mert meguntam, másrészt, mert dőlt ki a hőség a gépből.
FSB: 440
Szorzó: 8
3520MHZ-en 1.4Volt magfeszültség mellett a Prime 78 fokosra vitte fel a CPU hőmérsékletét. Én 80-nál húzom meg a határt, amikor leállítom. Van valahol a Q6600-asról egy elég kimerítő teszt, mielőtt valaki megkérdi, onnan vettem a 80 fokot.A memóriát is visszavettem 1100-ról 1056-ra és futott a Prime. Egyszerűen nem tudom, hogyan kellene beállítani, hogy 1.4Voltnál alacsonyabb magfeszültségen is fusson, mert ha lejjebb veszem, akkor egyszerűen újraindul a gép. A CPU PLL Voltage 1.7Volton van, nem akarok még egy szintet emelni rajta 1.8-ra, bár lehet azt kellene....
-
WildDaemon
aktív tag
válasz
#96302336 #8856 üzenetére
Én az enyémet szobahőn léggel(Zalman CNPs7700CU) járatom 3330Mhz-n 9*370 1.3V-on
prime alatt load@1.28V prime 3óra után stabil max temp: 72C°szobahőmérséklet 23C°.
Most rakom majd össze a vizet ha meglesznek a cuccok : DDC-VC, Cape Coolplex 10, Black Ice GTS240, HeatKiller rev. 2.5. -
WiZARD
addikt
azt azért hozzátenném az 1.3V teszthez, hogy ez nem 24/7 stabil. az adott kritériumnak tökéletesen megfelel, 15-20 percet simán elmegy rajta a prime, de órákat már tuti nem menne.
(3,8 ghz 1,36V, és 1,264V 3,6Ghz ami 24/7 stabil)FPO: L738B065
sajnos az 1.5V tesztet nem tudom lenyomni, mert béna a ramom hozzá. (4ből 1 modul talán még tudna is magasabb fsb-t, de nincs erőm azokat is külön tesztelgetni)
-
-
törölt tag
válasz
Superman #8837 üzenetére
Úgy kb 75 fok körül, a környezezi "hő" pedig kb. -2 fok
És egy rettenet venti csinált a hűtőre hurrikánt
Idle kellemes 17 fok körüli.
A téli hideg jót tesz a tuningnak
Állítólag lesz még -10 fok körül is a napokban, na akkor ismét bejátszik egy hasonló dolog asszem
Majd monitorozom valamivel, és akkor pontos adatokat tudok majd mondani, de elsősorban én a Mark06-ra állítok mindent. Bár ott is elég jól szerepelt a CPU -
Superman
nagyúr
Világos, én viszont nem tuningra kihegyezett gépet építettem, hanem egy olyat, ami gond nélkül működhet némi tuninggal. Ezért én a szobai körülményeket vettem alapul, mivel a neten számos olyan angol és német nyelvű fórumot találtam, amelyben 1.6Voltnál is többet kapott a processzor és úgy kezdtek benchmarkokat futtatni, persze vízzel.
Ezért fejtegetésem pusztán elméleti volt.
-
WiZARD
addikt
westlake kedvéért megnéztem hogy 1.3 Volton mit tud a procim....
(coretemp azért ír 3.8 ghz-t mert annyin bootoltam, win alól csökkentettem feszt és fsbt)
-
paduc
tag
válasz
Superman #8847 üzenetére
de ha lesz egy kis kedvem ismét fagyoskodni, Egyébként nyitott ablakos tuning volt
Erre kérdezték,hogy hány fokos lehetett a proci?Még csak nem is a magok hőfokát kérdezték,hanem a prociét.Mivel ilyen lapom van,ezért van némi fogalmam ennek a lapnak a hőfok detektálásáról,és a dropról is.
Tehát itt fűtött körülmények szóba sem jöttek. -
Superman
nagyúr
Nekem 1.4Volton alapból 43 fok körüli. 1.6Volton, ha mondjuk Premium lapban van, ami alig droppol, akkor 1.6125Volt valós feszre tippelek. Mivel egy Super PI a 6600-os egy magját terheli csak, tehát 25%-os terhelést ad, ezért szobában, fűtött körülmények között szerintem 80 fok körüli lehet a processzor hőmérséklete, idle pedig olyan 65 körül.
-
Soak
veterán
válasz
WildDaemon #8841 üzenetére
ki az aki 1,6V-n primeol?
Még a legerősebb viz sem tudná meghűteni, nem beszélve magáról a prociról
-
paduc
tag
válasz
WildDaemon #8841 üzenetére
Akkor szerintem kb.45 fokos volt a procc,vagy még annyi sem.
Prime95-öt meg nem is tudna futtatni valós 1,6V-on léggel szvsz. -
paduc
tag
válasz
WildDaemon #8839 üzenetére
1M Super Pi-től még 1,6-on sem lesz 90fok a proci.
Nyitott ablak mellett persze, télen.
Engem inkább az érdekelne,hogy ha CPU-Z mutat 1,6V-ot,akkor mennyi volt biosban beállítva? -
Superman
nagyúr
8x450 sajnos csak 1.4Volton stabil (1.392 Windows alatt). Így alapból 43 fok a proci, de meg lehet szokni. Persze ha még feljebb megyek még több feszültség kellene neki.
-
Superman
nagyúr
Na akkor próbálkoztam újfent. Proci FPO L737B346, VID 1.225.
1.32Volton megy a 8x430 simán, minden lefut. Viszont 450 körül emelni kell a feszültséget, nem vitás, ahhoz, hogy bootoljon. Jelenleg ez a feszültség 1.3750. A processzor 1.32 Volton idle 37-38 fokos volt, most 41. Jönnek a tesztek, kíváncsi leszek...
-
válasz
erozsolt #8829 üzenetére
L734A934 a tuti, innen a többi elég luri, de elég jok voltak az L719B-sek is csak ilyet már nem találsz.
Ha alacsony a VID-je a procinak akkor már viszonylag jobban megy. Tehát álltalában ehgy 1.2250v VID-es jobban megy mint egy 1.300v-os, de nem előírás ez sem.
Például ittvan pár FPO, amit összeszedtem mikor kerestem én is procit. Persze itt sincs 100% garancia arra hogy ha találsz is ugyanilyet akkor az ugyanígy fog menni.
L737B186 4.01GHz 1.504v
L734A928 3.8GHz 1,376V
L731B005 3.4GHz 1.25V VID: 1.200v
L734A934 3.6GHz 1,28V
L734A729 3.6GHz 1,328-1,344V VID: 1.2375V
L734A770 3.28GHz 1.3V
L737A806 3.33GHz 1.19V VID 1.2VIlletve még itt nézz szét. Itt van pár L726 is.
-
helkis
veterán
válasz
erozsolt #8829 üzenetére
itt nézz körül, persze ez nem biztosíték arra, hogy amit kapsz az is tutira így fog menni!
-
erozsolt
tag
Beszéltem Giannival és mondta, hogy L726-osat tud szerezni, és hogy ez egy elég jó széria, de vannak mások is, csak nem követi folyamatosan, hogy melyek az aktuális menők. Meg tudnátok mondani, hogy mi most a TOP5, amivel valószínű nem nyúlok mellé?
-
helkis
veterán
válasz
WildDaemon #8827 üzenetére
-
WildDaemon
aktív tag
Mondjatok nekem olyan cpu hőmérséklet kijelző progit ami a valós hőt mutatja...
Everest, core temp, speedfan... mind mind más más hőértékeket mutat...
Minek lehet hinni mi az ami a ténylegeset mutatja? -
-
törölt tag
Ezt sikerült kifacsarnom a prociból
elindul magasabb FSB-n is, de ott instabil már -
zolee0307
őstag
válasz
Larry303 #8805 üzenetére
Egyenlőre ez a 8x400 tűnik jónak, persze nem volt annyi időm teszelgetni mint szerettem volna. Mondjuk ezzel is meg vagyok elégedve, mert az nforce n650i sli-s lapom max 2.7 ghz-et tudott. Ehhez képest elég jól állok.
Jó lenne a 9x400-at meglőni, bár a 3.3-3.4 Ghz-el is megelégednék, persze egy kis memória tuning mellett. Lehet, hogy csak a memóim fogják vissza a cpu-t, de majd kipróbálom 9x-es szorzóm 2x-es memória szórzó (ekkor lassabb a memória) melett is mekkora tuningot tudok elérni. Annyi, hogy a memóriákt időzítését szeretném meghagyni cl4-esen, mert ahogy néztem töltésnél, mentésnél, + egyéb memóriaigényes alkalmazásnál jól jön. -
Larry303
addikt
hát pontosan nem mernék kijelenteni semmit..
szvsz amit én kivettem, hogy a amikor alogikai nullla és egy között váltanak ezek az áramkörök, akkor nem tökéletesek ezek a le és felfutó élek amik bizonyos "zajként" jelentkezhetnek , ami adat "romlást" -hibát" (azaz nem stabil a proci) eredményezhet...ezt kiküszöbölendő ezt a zaj sávot-margót el lehet tolni ezen érték módosításával, aminek eredményeképp nagyobb toleranciával fog bírni a procid az ilyen "zajok" ellen...tehát valahogy összefoglalva: ezzel az értékkel tudod mozgatni azt a margót, ami az épp beállított fsb jelhez azt a tartományt fogja állítani neked amivel "zaj" nélkül azaz stabilan fog működni a procid... ez az egész feltételezem a jel generátor karakterisztikájának köszönhető, és ezért érdemes a cikkíró szerint az általunk beálított fsb függvényében megkeresnünk ezt az értéket...
remélem jól értelmeztem...
-
válasz
Superman #8810 üzenetére
CPU RATING CONTROL: MANUAL 9
FSB FREQUENCY: 385 Mhz
Pcie Frequency: 100 Mhz
DRAM Frequency: 1000 Mhz
DRAM Timing Control: manual
4-4-4-8 többi auto
DRAM Static Read Control: Disabled
DRAM Dynamic Write Control: Disabled
Transaction Booster Enabled
Booster level: 1
Clock Over-Charging Mode Auto
CPU Spread Spectrum Disabled
PCIE Spread Spectrum Disabled
CPU Voltage: 1.3125
CPU Voltage Reference 0.61x
CPU Voltage Damper Enabled
CPU PLL Voltage 1.5
DRAM Voltage 2.2
FSB Termination Voltage 1.3
North Bridge Voltage 1.40
North Bridge Voltage Reference 0.61x
South Bridge Voltage 1.05
CPU Configuration
C1E Support Enabled
Max CPUID Value Limit Disabled
Vanderpool Technology Disabled
CPU TM Function Disabled
Execute Disable Bit Disabled
PECI Enabled
Chipset
North Bridge Configuration
Memory Remap Feature Enabled
Initiate Graphic Adapter PEG/PCI
PEG Port Control Auto
PEG Port Force x1 Disabled
ASUS C.G.I. Function AUTO
Power
ACPI 2.0 Support Enabled
ACPI APIC Support Enabled -
Superman
nagyúr
És az én processzorom értékeiből mire következtettek, meddig lehet stabil?
FPO: L737B346
VID: 1.2250Volt. -
Larry303
addikt
válasz
zolee0307 #8804 üzenetére
azzal, hogy visszaveszed a szorzót és növeled az fsbt, lehet, hogy a proci azt rosszabbul viseli...bár a 400as fsb nyilván nem akadály neki a későbbiekben erre érdemes ügyelned, ho bizonyos fsb fölé nem fog menni a procid a legkisebb szorzóval sem...
amúgy szvsz a 8x400 messze a legideálisabb megoldás..persze ha bírja a 9x400is mehet... -
zolee0307
őstag
válasz
Superman #8803 üzenetére
A proci tuningot úgy vettem vissza, hogy nem 9x356-on járattam, hanem 8x400-on. És így a memók 800 mentek, nem 854-en 9x356-on járatott proci mellett.
De gondoltam, hogy a memókat inkább lassabban járatom (x 2.00 szorzón, a proci 9x.esen), hátha így több mhz-et tudok kihozni a cpu-ból.
Nekem nem felvillant, hanem bejött az ablak, de tök üresen. Mondjuk lehet, hogy ez is olyan jelenség.
-
Superman
nagyúr
válasz
zolee0307 #8791 üzenetére
"de a vista elég érdekes volt, mert a vezérlőpultból eltünt minden, a számítógép tulajdonságait nem tudtam megnézni, ilyenek."
Egyik kolléga most világosított fel, hogy ha a procituningot visszavesszük, akkor menni fog a Vezérlőpult, ugyanis neki is, nekem is eltűnt, azaz nem volt hajlandó előjönni Vista alatt, csak felvillant és annyi.
-
Superman
nagyúr
Az egészben az a legbosszantóbb, hogy kezdhetem elölről a tuningot, mégpedig fokozatosan.
Most 400-as FSB-n 1.32Volt mellett idle a processzor 37 fokos. Haladás, ha nem is nagy, igaz más is befolyásolja a hőmérsékletet, de legalább már tudom, mit kell állítani....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core i5 14500T - 14mag/20szál - TDP 35W - Eladó!
- Intel Core i7-6700K 4-Core 4GHz LGA1151 (8M Cache, up to 4.20 GHz) Processzor
- AMD Ryzen 9 3900X 12-Core 3.8GHz (64M Cache, Up to 4.6GHz) AM4 Box Processzor!
- AMD Ryzen 7 3700X 8-Core 3.6GHz (32M cache, up to 4.4GHz) AM4 Processszor!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest