Hirdetés
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Apple MacBook
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Androidos tablet topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Hobby elektronika
- Megmutatta a Panther Lake-et az Embedded World 2025-ön az Intel
- Projektor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
sanyek2
senior tag
válasz
proci985 #25603 üzenetére
Sajnos nem mér a lapom fogyasztást, sem átfolyó áramot. :/
150W/VRM. Lap-mérése híján miként tudom ellenőrizni?VID-et nem írtam le, és már nem emlékszem. Jelenleg egészséges 8x400-on fut,
VID 1,1625- és 1,2750V
1,264-et kap a proci, terhelve 1,232V-otVíz alatt megy a proci, a vintit próbáltam, esélytelen. Sajna semmit nem hűt rajta
-
sanyek2
senior tag
válasz
proci985 #25600 üzenetére
Sokat szüttyögtem a saját G0- stepes Q6600-asom húzásával, de nem sikerült 8x400 fölé mennem.
Tudsz valamit ajánlani?
Lap: Gigabyte GA-EP35C-DS3R
Táp: Corsair VX450
Egy napom ment el rá, hogy 9x400-at stabilizáljam. Gép ment, de instabil volt. Hűtés nem probléma.
A VRM-ek eléggé melegedek, lehet esetleg az a problémája?
A proci feszelésénél gondok voltak, 1,4625-öt kapott biosban, load 1,360, 53 fok, üresjáratban pedig 1,392
VrM-ek forróak. -
sanyek2
senior tag
Reggel kapásból meghalt... Visszaveszem 9x390-re.
-
sanyek2
senior tag
válasz
proci985 #25565 üzenetére
Bocs, rosszul írtam. Üresjárat a 125W, és a teljes gépet látja el ennyiből, nem csak a procit.
9x400-ban a gép fogyasztása load 230W
Hogy magában a proci mennyit eszik azt nem tudom.
Az előbb próbáltam a 9x390-et, 1,4125V-al, és egész stabil volt. Ráadásul a 3. mag sem volt lassú. Helyette a 4. mag lett lassú, de kapott még feszt, viszontmost újra megpróbálom a 9x400-at, több fesszel.
Éppen izzad, és viszonylag egyszerre dolgoznak a magok.. ez viszont már ad némi reményt... -
sanyek2
senior tag
válasz
proci985 #25563 üzenetére
A táp ezzel az órajel emeléssel kényszerült a legtöbbet leadni élete során. Talán 2 éves lehet... Bontatlanul vettem, nem úgy mint a procit. Az használt. Ki tudja mennyit ment.... A lap egy oem verzió, számlával, 2-3 éves lehet.
Csak a lapban és a prociban nem bízom. A 450-es táp képes 390-et leadni, és 8x400-at 125W látja el load. Feszelésével sincs gond.
Ami furcsa volt, hogy a biosban emeltem 4 értéket, és a load maradt ugyan annyi... Ok, hogy roopp-ol, de ez már több a soknál.. szerintem itt valami más is lehet...
Mindenesetre lejjebb megyek 1-200MHz-et, ahogy tanácsoltad.A régi lapom p35 ds3l volt, és kegyetlenül melegedett a chipset... butális volt. Értéket nem mondok, nem akarok hazudni, de mindig kritikus közelében volt egy mezei E2200-at ellátva. Pc-s haver se tudott mit kezdeni vele...
-
sanyek2
senior tag
válasz
Robi BALBOA #25561 üzenetére
Tápom Corsair VX450 A táp tutira jó! Abban megbízom. A lapban nem bízom meg. Rengeteget szívtam már a gigabyte lappal. Az előző is az volt és kár volt ugyan, de maradtam a gyártónál, de a kövi hóziher hogy nem az lesz.
Chipset, fsb controller maradt alapon. Egyedül a ram időzítéseit raktam át 5-5-5-18 ról 5-5-5-15-re ahogy a gyári adatok írják. Ja és megkapja szintén gyárilag írt 2.1V-ot biosban.
ezen a kettőn kívül több feszt nem kapott semmi. Sem északi híd se semmi.
A teszteket úgy futtattam volna, (ha végre lefut egy éjszakát a sima prime95) hogy prime mellett a furmarkot tolom egy órát kb. De ha végre eljutok odáig, hogy stabil egy 8 órás izzadást követően, akkor végre következhet a további izzadás. Utána nézek a progiknak, amiket írtál, és előkészítem.
Az volt az igazán kiábrándító, hogy 1,48125V biosban és nemcsak hogy hibázott ez a szutyok, de még ciripel is valami.... Ez már szabályosan dühít. Viszont load-ban rohadt kevés jut el a procihoz... 1,360 Most akkor ez mi a fütyfürütty???! Nemár hogy valami leszabályozza.... Kiborulok.... -
sanyek2
senior tag
válasz
Robi BALBOA #25556 üzenetére
Minden egyes, a proci körül lévő alkatrészt külön külön meghallgattam, köztük ezeket a tekercseléseket is, és nem ezekből jött a hang.
Viszont már kár is foglalkoznom vele, mert rájöttem hogy szar a procim.
Ja a teszteléps aida64-el, és prime95-el történik.
FurMarkot futtattam volna ma, ha az éjjel nem hibázik a proci.
Azért szar, mert eddig minden egyes tesztnél, (akár elég neki a fesz, akár nem) mindig a 3. mag hibázik. A páros számú magok nagyon jól teljesítenek, az 1-es mag elég lassú ugyan de nem gáz, a 3-as pedig eleinte fele olyan lassan csinálja meg a teszteket, később már csak harmad, de minen egyes alkalommal az hibázik.
Éjjel 2x futtattam a prime-et, először 2,5 órát ment, de a 3. mag 49 perc után már hibázott. Újból elindítva 6 órát ment, és a harmadikon kívül egyik sem hibázott. Megint 50 perc elteltével hibázott. Az első húzásnál is ez volt a helyzet, mikor 8x400-ra húztam, csak ott egyszer 8 órát ment hiba nélkül. aztán ezt elfogadva újra indítottam és akkor is 50 perc elteltével a 3 mag hibázott. Szóval csak véletlenül nem hibázott a 8 óra alatt.
Ennyi. Ratyi a proci. Én már leírtam, hacsak nem tudtok jobbat mondani rá -
sanyek2
senior tag
válasz
Robi BALBOA #25554 üzenetére
Úgy tűnik sikerült...
Load 1,360 átlag fesz, néha ciripelt a prime alatt, de azon filóztam, hogy lehet hogy egyszerűen csak a víz szörcsögött a blokkban.
A4es papírból tekertem egy csövet, és odatettem a végét a FET-ekhez egyenként, és hallgattam. Nem a fetekből jött szerintem. A gép másik oldalát levettem, és a proci mögötti lukon hallgatóztam és onnan jött a hang.
Szerintem vagy a víz volt a felelős a hangért, vagy a proci ciripelt. a fetek kussban voltak. Esetleg a szivattyú ment max fordulaton és az adott ilyen hangot...(kompakt vízhűtés)
-
sanyek2
senior tag
válasz
Robi BALBOA #25552 üzenetére
Úgy értettem, hogy a túlhevülés miatt nyekkenik meg, és az a ciripelés oka, nem pedig a magas fesz.
-
sanyek2
senior tag
válasz
Robi BALBOA #25550 üzenetére
A ciripeléssel mit tegyek? Hűtőbordával megszűnik? Ergo a hőtől nyekkenik meg?
-
sanyek2
senior tag
válasz
proci985 #25542 üzenetére
Első mondatom kissé nevetséges volt
2 műszak 2 óra alvás
Na de most koncentrálokVRM-ek fölött van közvetlenül a táp 12 centise, és szívja el a meleget, lehet, azért is csak kézmeleg körüli a hőfokuk.
Én kaptam egy olyan információt, hogy load 1,3625V amit max adhatok neki. E fölé semmiképp ne menjek.
Ez még bele is fog férni szerintem... épphogy..Kifelejtettem hogy a BIOS verzió a legfrissebb, azaz F4-es.
De igazából nem sok mindenen változtat, csak lábjegyzetproci szintén G0-ás stepp
Léghűtéssel én is próbáltam ezt a (gúnynevén) Quazán-t. Egy thermaltake sonic tower lógott rajta, egy 12 centis ventivel a lamellák közt, szintén 12-es mögötte a házon, és a táp 12-ese pont felette. Így is a 8x400-at 71 fokon tudta csak tartani load.
Ekkor kapott egy új oldallapot a ház, és beleraktam egy 20centis TT ventit. 68 fok
Megelégeltem, "Így nem mehet tovább!"
Jött a vízhűtés, és lám egy csoda Szerk: Ez alap órajelen ha jól emlékszemHa összehasonlítom az eredményeidet az én eddigi "eredményemmel" akkor arra következtetek, kevesebb fesz is elég lesz hogy stabillá tegyem a 9x400-at. Persze ez csak elmélet.
Azóta is a Q6600-asod van?
-
sanyek2
senior tag
válasz
proci985 #25540 üzenetére
...És ez ugyebár mind stabil volt.
Csak aggódom hogy (igaz alapjáraton) de túllépi a megengedett feszt, és hogy az későbbiekben vagy akár hamarosan nem-e fog meghibásodáshoz vezetni?
9x400-on mennyi feszt kapott egy-egy lapodban? (csak viszonyítási alapként)
A proci hűtéssel hál' Asetek-nek nincs problémám. Vízhűtés látja el a szerepét méghozzá elég jól.
Jelenlegi 8x400-on üresjáratban 26 fokos a proci, terhelve 35. -
sanyek2
senior tag
válasz
proci985 #25538 üzenetére
Rendben. Köszönöm szépen az infót! Szerencsére még soha nem ciripelt semmi a kuckómban
Jelenleg viszont a vdroop izgat, addig nem feszegetem tovább, amíg nem tudom csökkenteni.Épp nemrég tettem fel a kérdésemet a gigabyte lapcsalád topikjában.
Látom már hogy ment oda a válaszodThx!
-
sanyek2
senior tag
válasz
Robi BALBOA #25535 üzenetére
Van itthon hűtőborda amit a fetekre tudok tapasztani, de egyenlőre a célom, hogy elérjem a 9x400-at. Ha ez stabilan fog futni, akkor ez már egész pöpec.
20 másodperc alatt bootolt be a rendszer, amikor sikerült elérnem azt a feszt, amivel már ment a win.
Ha ez stabilan fut, akkor jöhet a 8x450, közben figyelem a feteket, de mint mondtam épphogy kézmeleg volt 9x400-on. Sajna nincs lézeres hőmérőm :/A tápkábelt jó hogy megemlítetted proci985 mert erről elfeledkeztem. egyszer én is jártam úgy egy hitvány mercuri (Muhahha
) táppal még 6 évvel ezelőtt, hogy összeolvadtak a kábelek
-
sanyek2
senior tag
válasz
Laci2277 #25533 üzenetére
Ezzel tisztában vagyok. További különbség lehet a táp, ugye a lapom típusa, de a legnagyobb különbség hogy az én palom iszonyatos vdroop-ot produkál. Jelenleg ezt próbálom kiküszöbölni.
Nem említetted hogy a hűtésről is gondoskodni kell. (nekem személy szerint nincs problémám a hűtéssel, de lehet hogy Robi BALBOA-nak volt.)
Jelenleg információt gyűjtök, hogy ennél a szériánál mégis meddig tudnak elmenni a Quazán tulajdonosok.
Ez biztosít erős alapot, hogy ne álljak meg a jelenlegi 8x400-nál. -
sanyek2
senior tag
válasz
Robi BALBOA #25531 üzenetére
Nekem is hasonlóképp. A lapommal lesz a gond. A feszelésével. Próbálom megoldani.. :/ De jó hogy írtad hogy neked ment 8x450-en is. Mégegy támpont.
-
sanyek2
senior tag
válasz
Robi BALBOA #25529 üzenetére
Idáig még nem jutottam el, gondoltam egyenlőre ezt megpróbálom stabilizálni. Viszont ha már 4,6-on stabil lehet, akkor nem érdemes szüttyögnöm vele, hisz a maxolásra megyek.
Biosban beállított fesz mennyi volt? -
sanyek2
senior tag
válasz
Robi BALBOA #25527 üzenetére
Külön nem állok már neki ram-okat venni. Inkább lecserélem a lapot ramot, cpu-t.
Egyenlőre ott tartok hogy kimaxolom a teljesítményt.
Eddig elég ígéretes. Még nem stabil ugyan, de a 9x400-on már fut a win. A fesszel lesznek a gondjaim azt hiszem. -
sanyek2
senior tag
Nos nem sikerült stabil rendszert kihoznom egyenlőre a vasból, ezért várom az ötleteket
A ramom 5-5-5-18 időzítései ellent mondanak a modulokra ráírt 5-5-5-15 időzítésekel. Ezzel mit kezdjek?
A ram 2x2GB Corsair Dominator CM2X2048-8500C5D
Proci Q6600 G0 step
Corsair VX450 -
sanyek2
senior tag
válasz
proci985 #25524 üzenetére
Vízhűtés látja el a feladatot, méghozzá remekül.
Nincs fet hűtés, a chipset pedig 40, terheléssel 42 fokos.
Megtapizva a feteket, alig kézmelegek.
Tápegység Corsair VX450Jelenleg 9x375-re lőttem be, kapott némi feszt, holnap mérem a rendszer stabilságát, de próbáltam a 9x400-at.
A gép elindul, de a win nem tölt be :S ezt még holnap feszegetem picit.
Jelenlegi hőmérséklet üresjáratban 26 fok. -
sanyek2
senior tag
Üdv mindenkinek!
Q6600 ketyeg 3.2-ben jelenleg egy GA-EP35C-DS3R lapban, 2x2GB Corsair Dominator CM2X2048-8500C5D 2 GB RAM-al egyetemben.
Mennyi a max, amit ki tudok hozni belőle, és hogyan? Hűtéssel nem kell foglalkozni, max terheléssel 35 fokos így 3.2-ben
DRAMSB 1:1 (jelenleg)
RAM-okra 5-5-5-15 időzítés és 2.1V fesz van dedikálva. Jelenleg 5-5-5-18 és 1.936-1.920-at mér az AIDA64
A jelenlegi értékek valószínűleg a gyengébb 2x1GB kingmax-ok miatt van, de holnap kivágom őket.
Mivel 1.8 az alap, így gondolom már alapból beállította a feszt a rendszer, de fixálom.
Akkor a kérdés ugyebár Mennyi a max, és Hogyan? -
sanyek2
senior tag
válasz
PumpkinSeed #25509 üzenetére
Én tavaly vettem, 23K volt. Egy ideje stabil az ára. Legalábbis a G0 stepping
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- i9 10900 Tesztelt! Beszámitok!
- Intel Core i5 14500T - 14mag/20szál - TDP 35W - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest