- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED TV topic
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Sugárkövetés nélküli sugárkövetés felé menetel az új PlayStation
- Home server / házi szerver építése
- SSD kibeszélő
- Apple MacBook
- Lenovo Legion Go: a legsokoldalúbb kézikonzol
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
#68216320 #88377 üzenetére
Milyen az a mini, nekem az eddigi minkettő olyan volt hogy a DC 12V csatlakozó az alaplapon volt és ment 11-15 voltig, ez tuti mert mindkettő autóba szolgált évekig.
Ha nem ilyen, többen ajánlottákk a pico psu-t, az teljességgel jó megoldás.
Mérned kéne mennyit vesz fel ha megvan a táprésze. Az alapján lehet akkut méretezni.Az nagy probléma ha sokat zabál a mini itx. Én 15 év és kb. tucat mini gép építése után megállapodtam egy 6-8W körül fogyasztó mini pc és egy übertakarékos LG monitor mellett, ezek együtt 17-25W körül esznek.
Nagyon-nagyon sokat számít akkus üzemben minden watt és ez nem sz@rrágás meg szőrszálhasogatás.
Évtizede használok ilyeneket terepen ahol a legközelebbi villanyoszlop 3km.
Ugyenezen okból vettem 7 éve a 60wattos keringetőszivattyúm helyett egy takarékos szivattyút ami 14 wattal beéri.
Ez a szivattyú egy uraságoktól levetett, indítani már nem tudó 100Ah akkuról több mint 2 napig elmegy.Ha tényleg csak nagyon ritkán kell az akku, ups lenne akkor gyakorlatilag mindegy milyet használsz. Veszel egy agm akkut azzal nem kell szórakozni meg ápolgatni, építesz mellé egy automata töltőt ami gyakorlatilag egy tarfó, graetz+puffer és egy CC-CV modul amit beállítasz 13,8 voltra, az áram meg a konstans terhelés+töltőáram, ez akku és fogyasztásfüggő.
Nekem 7. éve megy így a sufnituning ups-em. -
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Autóakku nagy indítóáramok rövid idejű leadására van kiképezve, relatív vékonyabb lemezekkel. Tartós terhelést ezek nem nagyon szeretik, túlmelegedhet, lemezeik deformálódhatna állítólag. Bár szerintem nem mindegy azért az áram nagysága sem. Munkaakku vastagabb lemezekkel van felépítve.
Mindamellett az is kicsit rosszul jön ki, amikor pontosan 12 V-ot szeretnénk, miközben ezek az akkuk 14,4 V-ról indulnak és 10,5 V-ig merítve vehetjük ki belőle az energiát, ha jól emlékszem. Egyszerűbb lenne, ha csak lefelé kellene konvertálni.
Vagy 24 V-ból dolgozni inkább, elektronikával figyelve, hogy egyik tag se merüljön túl. Vagy más kémiát / cellaszámot alkalmazni.
-
daninet
veterán
válasz
autó akku erre nem jó mert nem birja a ciklusokat. Szünetmentes tápokhoz való akku kell vagy amit hajókhoz használnak. Autó akku idő előtt meg fog halni és sokkal költségesebb lesz.
Aztán áramszünet esetén megáll a töltés és csak az akku és a fogyasztók maradnak.
Ez a UPSVannak olyan UPS-ek amiken van 12V-os DC kimenet nem kell barkácsolnod.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Megjött a jubileumi Pixel széria
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Nintendo Switch 2
- Chieftec játék értékes nyereményekkel!
- Hálózati / IP kamera
- Jogász topic
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- További aktív témák...
- Szép állapotban levő Apple iPhone 12 Pro Max 128GB / 12 hó jótállás
- Samsung Galaxy A21s 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- StarTech Thunderbolt 3 TB3DKDPMAW - Dual-4K Dock
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: FOTC
Város: Budapest