-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Barret001
addikt
válasz
Sokimm #82997 üzenetére
Nyugodtan köss sorba akár 4 savas akkut. A savas akku extrém módon bírja ezt,a többihez képest! Zárlat nem lesz,attól ne félj.Ha lenne is,az max 2,5V feszültség többletet jelentene. Az meg semmi.mint írták előttem,törekedni kell a minél magasabb rendszerfeszültségre.Már ha lehetséges.
-
válasz
Sokimm #82997 üzenetére
"minél kevesebb soros cella legyen (egy kaszniba öntve) annál modulárisabban "cserekompatibilis""
Ezt az okfejtésedet teljes mértékben megértem. Viszont.
Észrevehető irányvonal a szigetüzemű vagy bármilyen akkus táplálásnál a lehető legnagyobb feszültségű kivitel.
És ennek nagyon gyakorlati okai vannak.
Az első hogy kis feszültségnél brutális áramok vannak. Egy egyszerű házi felhasználásnál ahol pár100W fogyasztás van, már ott mutatkozik hogy ez 30-40A áramszükséglet. Brutális vastag vezetékelés, robosztus nagyáramú kapcsolók stb.
A másik ok hogy szinte mindig, az esetek 95-98%-ában szükség van felfelé konverzióra. És a step konverterekbe 100x egyszerűbb és gazdaságosabb nagyobb feszültségű de kisebb áramú félvezetőket beépíteni valamint a veszteség és a hűtésigény is fordítottan arányos betáp áramával.
Ezokból már nem ritka a 72 voltos rendszer sőt a nagyobbak sem, láttam bemutatót 350voltos napelemes tárolórendszerről.
Itt már nem is kell inverter a szó szoros értelemben hanem egyszerű H hidas nagyfeszültségű fet híd állítja elő a kimeneti PWM 230V 50Hz-et, mindenféle tekercs vagy veszteséges transzformátor használata nélkül.
Kilowattos terhelésen is max. 5-6A, míg ugyanez egy 12V rendszernél 100-120A feletti. És ez a nem mindegy.
A napelemeknek meg mindegy hogy a sztringek és a panelek inkább párhuzamosan 50 voltot, vagy döntően sorosan 5-600voltot nyomnak le a töltésvezérlőbe.
Az akkuk, eltekintve a nagyon-nagyon ritka egyedi-eseti cellahibától, szinte teljesen egyszerre mennek tönkre. Azaz ha 4 év múlva megmakkan az egyik akku akkor várható pár hónapon belül az összes cseréje. -
Sokimm
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #82996 üzenetére
Köszi!
Barret001: Nincs mély okfejtésem, csupán esélycsökkentő vágyam, hogy minél kevesebb soros cella legyen (egy kaszniba öntve) annál modulárisabban "cserekompatibilis". Ha 2db 24-es akksit veszek és az egyik lehal 50%-át dobhatom a pack-nak kukába. Ha 4db 12V-osból 1db lehal, 25%-a kuka az akksiknak.
Utána meg ha veszek 1db-ot, már nem azonos a többinek az "életével" (más márka, más ciklusszám, más belső ellenállás, más más más), így kb semmi értelme a fenti okfejtésemnek.
Van önkritikám is, ne izgulj, tényleg a "legjobbat" szeretném, ezért kérdezek tőletek.
48VDC rendszert házilag "hasznosítani" még mindig nyitott topic, ha van valakinek ötlete majd később, örömmel veszem a kommenteket.
Az eddigi válaszokat nagyon köszönöm!!! -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Sokimm #82992 üzenetére
Saját tapasztalataim szerint, az életciklus végén, az autóakkuban egy cella hibásodik meg, ami persze lehetetleníti az egész akku további használatát.
A lemezek anyaga elkezd leválni, a cella aljában összegyűlve átvezetést okoz és a cellát elkezdi meríteni, előbb csak lassan, majd egyre gyorsabban. Saját vizét elfőzi, hiába töltjük utána, ez is árulkodó.
Igaz, hogy töltéskor emiatt valamivel több feszültség jut a többi cellára, amit azok egyébként vígan tűrnének még, csakhogy hiába, mert a legyengült cella soros ellenállást is képez, emiatt az akku indítóképtelenné válik. Az első gyanús jelek után (szokatlanul gyenge indítások) ez elég hamar lejátszódik, mintegy önmagát nyírja ki a hibás cella.
Jellemző lehet az is, hogy év vége felé hal le egy akku, miután a nyári melegek megviselték.
Amíg a cellák jók, az önbalanszírozó hatás miatt jól elvannak, nem is nagyon szokás ezeket külön védeni. Túlmerítéstől ajánlott védeni. Amikor egy cella lehal, akkor meg már vége az egésznek. (Noha láttam Youtube videón cellamosási lehetőségeket, de a gyakorlatban az is problémás.)
Soros kötéshez értelemszerűen egyforma, egyszerre vásárolt akkut célszerű használni.
-
Sokimm
senior tag
válasz
tordaitibi #82993 üzenetére
Esetleg egy ilyen kiegyenlítővel?
4db 12V-os akksi sorba kötve a két végén a 48V-os töltővel, a kiegyenlítésre meg ez:
[link] [datasheet link] -
válasz
Sokimm #82992 üzenetére
"Sorba kötve az akksikat, ha elpukkan 1db, akkor a másikra rámehet a 48V, és azt is kinyírja."
Ez egy érdekes bár a világon egyedülálló okfejtés amivel még nem találkoztam.
Kevés kivétellel amikor elég 1 cella, a többi esetben (targonca, Tesla, kamion stb. stb.) mindenhol 5-10-100 cella van sorbakötve. A te 12 voltos munkakkudba pl. 6 cella. A 24 voltosba 12. A 48 voltos rendszerben értelemszerűen 24 cella van sorba. Az hogy ez a 24 hogyan van dobozolva, 4 akkuedénybe vagy egyenként az teljesen közömbös. Vagyis ez a kitételed eleve okafogyott mert nem a komplett akku durran el hanem 1 cella, az meg elszállhat a személyautódba is vagy bárhol."Ha sorba kötök 2db 24V os bemenetű invertert? "
Lehetetlen, nem járható út, abszolút felejtős.Vagy beszerzel egy 24V vagy akár 12V kimenetű step-down konvertert, ahogyan itt többen ajánlották. Nem olcsó játék az 1kW tartományba de a legkorrektebb megoldás a kisfeszültségű felhasználásra.
A hálózat pótlására meg beszerzel egy 48/230V invertert.
Ez utóbbi sem lesz a pár forintos kategória. -
Sokimm
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #82989 üzenetére
Sorba kötve az akksikat, ha elpukkan 1db, akkor a másikra rámehet a 48V, és azt is kinyírja. Mivel szokták a védelmet megoldani? Feszültség figyelő minden aksi köré? Hogy "illik" tölteni munkaakukat sorba kötve (2db 24V)?
Veszteségesség 80% hatásfokig belefér, mert csak hőt csinál, azt meg fűtésnek nevezhetjük télen*.
Razorbenke92:
A stepdown mindegyik akksi elé jó ötlet, mert ott tölteni úgyse szabadna 2-10A felett, tehát ha akksinként hasraütve betolok(töltöm) 2A-t, akkor 48W/akksival számolva, napelemenként (kb 100W-osak attól függ milyet vesz az ember) 2 akksi kellene.
Ez túl sok darabszámú akksit jelent, újra kell számolnom.
Ha maximalizálni akarom a kihasználtságát, akkor elé rakok sok napelemet a kívánt bemenetéhez illesztve, és a töltő oldalon mondjuk a munka akksikat lehet 5A-el tölteni (például), akkor step down konverterrel 24Vx5A=120W / akksi. Ez esetben kellene 15db stepdown és akksi. Ez is drága megoldás.
Ha 10A-el tölthető /akksi, akkor 7db kellene csak.
A fix dolog a képletben a 48V-os 38A-es "töltő", meg a kiszolgáló napelempark. Ezt szeretném valahogy hasznosítani (állandó jelleggel) akár invertereken keresztül (24V), akár szivattyúkon keresztül (itt talán már találok 48VDC-s verziót). Az inverter elé meg jó lenne a puffer "akksi", hogy ne a nap fényétől függjön a "ki-be kapcsolása". (meg éjszaka is lehessen teljes értékűen használni a 230AC részt)
Tákolós kérdés:
Ha sorba kötök 2db 24V os bemenetű invertert? Teljesen maradhatnék 48V-os rendszerű. -
ngaba
aktív tag
Köszönöm a tippeket.
-
válasz
Sokimm #82986 üzenetére
Ha akksikról van szó (mondjuk több kisebbről) építenék (vagy vennék) egy CC/CV üzemmódú step-down konvertert mindegyik elé, mert akkor skálázható is maradna a rendszer.
Ha 1db 700W fogyasztó van, az még talán határeset. Ilyen teljesítményben buck már inkább vásárlós (építeni bonyolult és jelentősen drágább már ázsiánál), de megfizethető, és még 95% fölötti hatékonyságot (mondanak rá). -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Sokimm #82986 üzenetére
Mivel a konverziós illesztés problémás / veszteséges, esetleg az is megvizsgálható, hogy 2 db 24 V-os akku soros (nappali), párhuzamos (éjszakai) üzemmódja mennyire vállalható.
#82982 ngaba
Ha nem sürgős, régebben ilyet rendeltem Kínából, akkor még csak 1 $-ért, noha most már bizonyára drágább ez is:
Silver Conductive Wire Glue Paste Adhesive Paint PCB Repair Application
-
Sokimm
senior tag
Sziasztok!
48V-os 2000W-os napelem vezérlőről hogyan töltenétek 24V-os akksikat?
Vagy másképp kérdezve, 700W-os 24V-os invertert hogyan csatlakoztatnátok a 48V sok amperes tápra / akksira / rendszerre? -
törölt tag
Létezik elektromosan vezetőképes festék, de készíthetsz magadnak rézpor és körömlakk segítségével.Vagy az egyel alattam lévő hsz. lévő linken is találsz egy jó opciót.
-
ngaba
aktív tag
Sziasztok!
Én nem vagyok egy nagy elektronikai ezermester, de szétszedtem a kislányom állatfigurás játékzongoráját, és megállapítottam, hogy az átlátszó fóliára nyomtatott áramkörön az egyik "nyomtatott vezeték" meg van szakadva (és valódi vezetékkel áthidalva megjavulnak nem működő gombok). Nem igazán értem, hogy mi, valami ragasztószerű folt van ott (gondolom valami belefolyt), ami megmarta a vezetőt is.
A kérdésem az, hogy ezt a "szakadást" mivel lehet javítani. Gondolom a cin a fóliát átégeti. A haverom nyomtatott áramkör rajzoló tollat ajánlott, de az négyszer annyiba kerül, mint amennyi ez a zongora volt. Nincs valami olcsóbb házibarkács megoldás? Csatolok egy képet is, itt a középső csavar alsó aljától induló vezetéken van a szakadás a foltnál. (Illetve az alsó foltnál is van egy szakadás.)
Előre is köszönöm.
[kép] -
válasz
rednifegnar #82980 üzenetére
Kis Hamlin
5V, DIP tokozás. Beépített dejóda.
-
rednifegnar
senior tag
kerdes hany kapcsolgatas lenne egy menetben? van pl pici omron 5v-os rele az siman megy es teljesen levalasztott. cserebe nem szereti ha folyamatosan evekig kattogtatjak.
az 555-nek van egy olyan tulajdonsaga (nem tom szamit e), hogy amikor feszt kap akkor az elso ciklus majd dupla ideig tart mint a normal ciklusok. -
törölt tag
válasz
Daszkalosz19 #82973 üzenetére
Egy betört kijelzőnek nyoma van, pl ilyen :
Nálad szerintem inkább az van, hogy megnyekkent az alaplap, és levált a grafikáért felelős alkatrész. Jobb esetben csak a lába a forrpadról, rosszabb esetben maga a forrpad a nyákról. Ha elviszed egy szakihoz, hogy visszamelegítse, és szerencséd is van jó eséllyel menthető. De ezt így pontosan megmondani nehéz, inkább csak találgatok én is.
-
válasz
Szerintem elreccsent az lcd kijelző az biztos, nem valószínű hogy javítható, és még más is sérülhetett mechanikusan. alkatrész letört, de a kijelzőt szerintem lehetetlen pótolni mégha a többi hiba javítható is.
-
Daszkalosz19
aktív tag
válasz
Donki Hóte #82976 üzenetére
Hát köszönöm!
Egy próbát megért,hátha valaki tud segíteni!
De nem adom fel :) -
válasz
Ennyit ér a műszaki cikkek esetében a forgalmazók által kötelezően vállalandó 8 éves alkatrész utánpótlási kötelezettség
Már 1-2 éve kifutott termékekhez sincs pótalkatrész, egy 4-5 éve nem forgalmazott termékhez meg eleve reménytelen alkatrészeket kapni.
A helyedben felnyomnám őket a fogyasztóvédelemnél. Neked ettől még nem lesz alkatrészed, de legalább ők is szarul érzik majd magukat
-
mezis
félisten
válasz
"... távirányítóm. Paplan alatt volt ....nagyon szeretem..."
Biztos jó topikot választottál? nem kellene egy 18-as karika? -
Daszkalosz19
aktív tag
Sziasztok!
Lenne egy kis problémám egy Logitech harmony 950 univerzális távirányítóm. Paplan alatt volt rákönyököltem.és a.kijelzőke elfehéredett. Nem reagált semmire! Kikapcsolni ki tudtam,de bekapcsolni már nem!
A Logitech magyarországi szervíze nem vállalja,mert nincs hozzá alkatrészük és már nem gyártják!
Meg szeretném javíttani valahogy.mert nem egy olcsó távi és nagyon szeretem!
Van itt olyan szaki aki megnézné és meg tudná esetleg javítani?
Nem ingyen kérem.persze minden költséget fizetek! -
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #82965 üzenetére
Volt ilyen műszerem. Talán Zener dióda és két ellenállás kellett hozzá.
-
válasz
Dr. Szilikát #82967 üzenetére
És Barret001,
közbe megszültem a szinte hihetetlenül bonyolult hightech megoldást ami nem nélkülöz űrtechnikai eszközöket sem.
Eszembe jutott nekem is a zener, 9 voltos van itthon, ezzel már majdnem, miután sorbakötöttem vele egy sárga ledet és egy 16kohm előtétellenállást, a végeredmény tökéletes.
11 voltnál nullát mutat, hajszállal van csak a nulla felett, 13,8voltnál végkitérés.
Hőfokfüggése biztosan van a led miatt de pár 10mV nem érdekes. -
Barret001
addikt
válasz
ZPD10.1?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Egy lehetőség egy ellenállásosztó, amivel a műszer egyik pontját a kívánt szintre emeled, Zener-diódával is megfogva stb.
Stabilabb megoldás lehet egy műveleti erősítő kimenetével beállítani az eltolt szintet.
-
törölt tag
A trimmerrel a modul által szolgáltatott impulzus frekvenciáját tudod állítani, de csak minimum 7 hertzig, ami azt jelenti, hogy egy másodperc alatt 7x ad impulzust. Ahhoz, hogy 2 másodpercenként adjon impulzust, át kell alakítani ezt a modult a már leírt módon, ki kell cserélni a kondenzátort.
-
Valamikor tudtam de kiment a fejemből, talán valaki vágja.
Van egy deprez műszer, ugye lineáris a mérési tartomány.
Viszont nekem autós üzem kéne, azaz az egész mérési tartomány nem kell mert nagyon kicsi a használható sáv.
12-14V között a mutató alig mozdul.
Namost régebben megcsináltam hogy a műszer 10-11V-nál kezdett mozdulni nulláról és 15 volton végkitérés.
Azaz széthúztam a mérési tartományt. Csak nem emlékszek a kapcsolásra, valaki esetleg? -
törölt tag
-
Dr. Szilikát
őstag
Az 555 IC adatlapját mellékelik, de abból lehet építeni több dolgot, astabil és monostabil multivibrátort legfőképp, illetve azok variációit, egyéb felhasználási módjait.
Az árusított modul egy astabil áramkör (jelgenerátor) 7 Hz --1,2 kHz tartományban állítható négyszögjel kimenettel.
-
-
-
Nite
őstag
NE555-M? Az a baj (persze nem ertek hozza ennyire), hogy ezt valahogy triggerelni kell, ha jól látom, nekem viszont automatikus kellene, feszultseg raadasra lenne jo ha indulna, ha kulon triggerelni kell akkor mindegy ha a mikrokapcsolot nyomogatom!
Valamint (szinten hulye vagyok hozza) de ezen az elore epitett megoldason 3 pin van kivezetve:
Addig oke, hogy a 3-bol 2-t felhasznalok 5V+GND-re, de a harmadik pin-el onmagaban mit kezdjek? A mikrokapcsolohoz is 2 vezetek megy, lenyegeben egy rovidzarat kellene csinalom de egy pinnel ezt fel nem tudom fogni, hogyan!
-
Nite
őstag
sziasztok!
szuksegem lenne ic-re, amelynek mindossze annyi lenne a feladata, hogy adott idokozonkent, mondjuk 2mp osszekotne ket labat, aztan szet is kapcsolna, az adott ket lab fuggetlen lenne a feszultsegtol es nem is kellene, hogy megjelenjen raja, mindossze egy rovidzarra lenne szuksegem, valamint jo lenne, ha 5V-rol tudna mukodni!
elkepzelheto, hogy nagyon hulyen irtam le a dolgot, ezert elnezest kerek, lenyegeben egy mikrokapcsolot szeretnek ezzel automatizalni, de a google nem a baratom ebben a temaban!
elore is koszonom a segitseget!
-
Grave_444
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #82952 üzenetére
Köszi, tovább nem offolok.
-
Grave_444
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #82950 üzenetére
Ezt mind értem és kalkulátor nélkül is ki tudom számolni.
Most akkor melyik számítás a valós? 1250Wh vagy 1950Wh / nap?
Ugyanarról a fogyasztóról beszélünk mindkét esetben. Egyáltalán ennyi információ alapján lehet számszerűsíteni? Ha érdekel leírom privátban miért is fontos ez.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Aorus Elite B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX3060 12GB Asus TUF GT301 600W
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest