-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mezis
félisten
válasz
DonThomasino #70898 üzenetére
30 (25) mA-nél kevesebb áram folyt arra messzire az N és a védőföld között. Lusták az elektronok, ők is a legrövidebb utat preferálják.
-
DonThomasino
veterán
Na kipróbáltam, az oszlopon egy 6 os hosszabítóval
amibe bedugtam egy porszívót.
Össze érintettem a nullát és a földet szépen lemenet FI.Kipróbáltam úgy is, hogy az oszlopon ment a porszívó
15m rel odébb egy ajzatban érintettem nullát-földet.
Így viszont nem oldott le, ez miért van ?Ugyan ebben az ajzatba bedugtam a porszívót
majd összeérintettem, ismét lement. -
Asszony talált a fiókban. Jupppp
Hiába terveztem meg mindent csak hibázott ez. -
Sziasztok. Egy AC-DC nyák, modul kellene, mert van doboz amibe fel tudom szerelni, ott a 230v és aminek kell a 12V DC az is. Ali és társai nekem lassú. Van e valakinek vagy tud e helyet ahol nem horror áron lehet kapni? 12W-ot stabilan tudna kell, de ez a plafon.
-
fero02
nagyúr
válasz
lavassa #70887 üzenetére
Szia!
Számold ki az eszköz összteljesítményét és ahhoz igazítva tegyél egy lépcsővel nagyobb üvegcsöves biztosítékot a betáp aljzat után. Ha zárlatba megy valami, akkor megnő az áramfelvétel, így működésbe lép a biztosíték (szakadásba megy) és nem kap áramot az eszköz. -
lavassa
csendes tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni. Készítettem egy ehhez hasonló órát, kicsit már kapcsolással. Az egész egy 5V-os, 3A-es fali tápról megy, de aggódom, nem lehet-e zárlatos, nem okozhat-e tüzet, stb, ha esetleg adnék valakinek ajándékba. Mi a véleményetek? Lehet ebből gond? Van valami módja annak, hogy egy hozzáértő megnézze és minősítse? Vagy a fali táp megvéd a bajoktól?
Köszönöm! -
ElektrikusDE
senior tag
válasz
tordaitibi #70883 üzenetére
Asztali módra váltva mobilról is megy!
Chrome
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #70883 üzenetére
-
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #70880 üzenetére
Én látom a lámpát. Gondolom sorba kellene őket kötni,fejenként kapnának 3V-ot. Jó ötlet? [lámpaa]
-
-
Predator2
addikt
Helló
Bonyolult lenne megoldani, hogy 4 ilyen lámpa összekötve autó akkumulátorról működjön?
Van egy garázsom ahol nincs áram, és ilyen lámpák vannak benne, ha lemerül kiveszem belőle a 18650-es akkut és feltöltöm.
Megoldható? Drága lenne? Mi kellene hozzá.
THX
-
törölt tag
válasz
DonThomasino #70875 üzenetére
Talán a legegyszerűbb magyarázat, hogyan működik a földelés:
Kint a végelosztó hálózaton 4 db vezetek rohangál(Plusz a régi közvilágítás kapcsoló szála is jelen lehet) ami egy vagy több transzformatorban ér véget.
a Nulla(Ami PEN, kombinált 0 és Védővezető) vezető a a transzformator csillagpontja, és a transzformátornál, egy vagy több bazi nagy földelő szondára van kötve.Neked a lényeg: ami bejön az órához Nulla vezető az valójában PEN, ami Nulla és védővezető kombinációja(Bizonyos keresztmetszet felett használható, meghatározott szituációkban)
Ezt szétválasztjuk a házon belül 0 es védővezetőre, de a Potenciál ugyan az.
(A PE vezetőn NEM folyhat üzemszerűen áram, míg a PEN vezetőn igen)A földelő szonda azért kell, mert ha valahol megszakad(nincs rendes kontakt bármilyen oknál fogva) a PEN vezető, akkor a földbe dugott szonda a háznál, és a szonda a trafónál, nem engedik a védővezető potenciálját megemelkedni. Alternatív útvonalat keszit. A másik funkciója, hogy a transzformator csillagpontja, és a TE 0 vezetőd otthon MINDIG a fold potenciáljával legyen egyenlő, ergo nem lephet fel feszültség különbség a földelt készülék borítása és a földön álló személy között.
Itt jön be a kérdésed, miért nem old le a FI relé ha a védett áramkörön nincs terhelés?
A FI relé csak áram különbséget tud merni, ha nincs terhelés nincs áram és nincs mit merni, mert a védővezető és a 0 azonos potenciálon van, de amint van áram, és rövidre zárod a 0 és PE(Védővezető) akkor Alternatív útvonalat biztosítasz a PEN vezető fele(Mintha két ellenállást párhuzamosan kötnél, vagyis áramosztót készítesz).Ebben az esetben a földelő szonda NEM vesz reszt a mutatványban.
-
pjen
félisten
válasz
DonThomasino #70875 üzenetére
Ha nincsen bekapcsolt fogyasztó a körben és a nulla össze van kötve a relé előtt a földel akkor a nulla és a föld gyakorlatilag egy potenciál,ha össze kötöd öket semmi nem történik.Ez változik meg egy fogyasztó hatására.Az áram haladhat a fi relén és a földelésen is.Máris megvan a hiba áram.Vagy ahogy földelés nélküli rendszerekben használják(panel ház)Megfogod a vezetéket,rajtad keresztül lesz hiba áram a relé leold.
-
Ribi
nagyúr
válasz
DonThomasino #70873 üzenetére
Nem vagyok benne biztos, de szerintem:
Nincs semmi fogyasztó, összekötöd a földet és a 0-t, nem történik semmi.
Nem folyik semmi se be se ki, nem old le.
Ha van fogyasztó 1A-t eszik. Ekkor összekötöd a földet és a 0-t, akkor befele fázison folyik 1A mondjuk, kifele, meg ha egyenértékűen jó a két ág, akkor 0.5A a földön, és 0.5A a 0-n.
És mivel csak a 0 és a fázis van a fi relére kötve, így 0.5A többletet érzékel, leold.
Ha nagyon nagy a föld ellenállása, akkor lehet, hogy mondjuk csak 0.99A folyik a 0-n, és 0,01A fogyik a föld fele, ami nincs 0.03A, ezért nem old le. De ilyenkor tényleg nagyon szar földnek kell lennie.
Szigorúan szerintem. -
pjen
félisten
válasz
DonThomasino #70873 üzenetére
Természetesen akkor is oldana.A Fi relét úgy képzeld el mint a mérleg két serpenyője.Ami bejön a fázison annak a nullán kell kimenni,a relén keresztül.Ha a földön vagy rajtad keresztül megy az hiba áram a Fi relé számára,tehát leold.Mindegy hogy a relé előtt mi hogy van kötve.
-
DonThomasino
veterán
@pjen : Bocs ezt neked akartam.
Az hogy ha az óra előtt össze van kötve a nulla és a föld.
Amennyiben nem lenne tehát a föld a földnyársról a nulla meg a trafóból érkezne,
úgy + fogyasztó nélkül is oldana a relé nulla és föld között?Ki fogom próbálni mindenkép, mert szeretném megérteni.
-
pjen
félisten
válasz
DonThomasino #70870 üzenetére
Szerintem próbáld ki,le fog az oldani.
-
Ribi
nagyúr
válasz
DonThomasino #70870 üzenetére
A föld nem megy keresztül a fi relén, csak a 0.
Vagy mi a zavar?
Ha nem old le, akkor rossz valami vagy túl nagy a földelés ellenállása. Szerintem. -
DonThomasino
veterán
Igen, a tesztgomb működik.
A földelést mit csináltuk, régen volt ... de elvileg OK.
A próbálkozás megtörtént, próba lámpa, fázis-föld,
így villant egy pillanatra és FI relé leoldott.
Valszeg a relé bekötése is rendben van akkor.Engem továbbra is az érdekelne, mi a helyezet a föld-nullával.
Ha leold egy másik helyen lévő fogyasztóval akkor megértettem az egészet.Mi van ha másik fogyasztóval se old le föld-nullára ? ( vagy ez így akkor kizárt ?)
Mert itt van egy kis zavar a fejemben és a nullázás megértésében. -
pjen
félisten
válasz
DonThomasino #70868 üzenetére
A Fi relén van egy teszt gomb,ha azzal működik a relé jó.
Ha nem működik,bármi lehet esetleg nincs is földelés,esetleg hibásan van bekötve a relé.Lehet próbálkozniL:foglalat+100W izzó.Egyik vezeték a fázisra másik a földre.Ha világít a föld elég jó,viszont a Fi bekötése valószínű hibás,ha nem világít és Fi lemegy elvileg rendben.
-
pjen
félisten
válasz
DonThomasino #70866 üzenetére
igen,különösen ha be is kapcsolod a porszívót.
-
kjani18
őstag
válasz
DonThomasino #70863 üzenetére
Önmagában lehet normális, ha nincs terhelve a rendszer. A Fi relé a fázis és a nulla vezetéken folyó áramot hasonlítja össze (normál áramkör), és ha különbség van (ált. 30mA háztartásokban) akkor "megy le". Különbség keletkezik, ha az átfolyó áram egy része a föld felé távozik pl. rajtad keresztül.
Ha nincs rákötve fogyasztó, (nem folyik áram) nincs mi kapcsolja. -
PHM
addikt
"a tegnapi rajzon fordítva működött a tranzisztor (vagy ebben is tévedtem?)"
Nem, ebben sajnos én tévedtem.
Tranzisztor munkapontok:
Bipoláris tranyóknál arra kell figyelni, hogy a bázisáram valamivel
nagyobb legyen, mint a várható kollektoráram osztva az áramerősítéssel.
Ebben az esetben érjük el azt, hogy a tranzisztor "leül", azaz nagyon kicsi
lesz az emitter-kollektor feszültsége.
Mindez persze kapcsoló üzemnél érvényes.
A feteknél hasonló a helyzet, csak ott a gate (kapu) feszültség nagysága
határozza meg a souce-drain (forrás-nyelő) ellenállást.
Kommersz feteknél ez a feszültség 10V körül van.
Kapcsolóüzemű felhasználásnál erre, és a drain kapacitására figyelni kell. -
DonThomasino
veterán
Egy elméleti kérdésem lenne.
Adott egy betáp oszlop, a földben több M mélyen egy föld nyárs.
Elvileg a föld és a nulla az mérő előtt össze van kötve. (nullázás)
A kérdés az lenne így ebben az esetben ha össze érintem a
földet és a nullát egy ajzatban , normális az hogy nem megy le a FI relé ? -
Azért túloztam kicsit, nem vagyok ennyire hülye hozzá
terveztem már például motordrivert (fetekkel) vagy 15 éve, meg is építettem és a legnagyobb meglepetésemre rögtön működött is
Meg szoktam építeni ezt-azt. Csak az ábrán látható ellenállások értékeit például nem értem, hogy mikor, hol és miért annyi, amennyi. Egy led előtét ellenállást ki tudok számolni, de mondjuk egy tranzisztor munkapontot már nem tudok beállítani.
Azért vagyok mérges, mert ennek ellenére mégis csak fordítva billentek a fejemben a tranzisztorok, ahogy néztem a rajzot, szerintem a középső zener-es/ledes rész zavart össze, meg az, hogy a tegnapi rajzon fordítva működött a tranzisztor (vagy ebben is tévedtem?)Amúgy meg én is köszönöm a tervet, hátha egyszer én is hasznát veszem (meg persze ebből is tanulok).
-
PHM
addikt
Igen-igen, rosszul fogalmaztam, a kontaktus analógiájára gondoltam.
Nem ördöngösség amúgy az analóg elektronika, sőt, tulajdonképpen
segít jobban megérteni a digitálisat.
Hiszen azok is egyszerű tranzisztorokból épülnek fel.
Olyannyira, hogy pl a kapuáramköröket akár analóg módon is használhatjuk.
Amúgy agyaltam az ominózus áramkör CMOS logikai kapus megoldásán is,
és valójában meg is oldható vele, csak egyszerűbb volt így megrajzolni.
De ha a két tranzisztor helyére logikai kapukat képzelsz, némi módosítással
akár úgy is megoldható a feladat.
Viszont ez esetben problémát okozhat az, hogy a tápfeszültség
megváltozásakor változik a logikai kapuk billenési szintje is. -
Akkor tisztázzuk: "tranzisztor nyitott" nálam azt jelenti, hogy áram folyik át rajta, egyenlő a "kapcsoló zárt" állapottal. Ha jól értem, te fordítva használod ezt?
Megnéztem vagy 50x, de csak most látom, amit írsz. Basszus, nem vagyok egy hülye gyerek, de csak nem bírtam jól végigkövetni, maradok a digitális áramköröknél. -
PHM
addikt
Nézd meg picit jobban azt a rajzot.
Csatlakoztatáskor a bal oldali tranzisztor nyitott, amíg a kondenzátor
fel nem töltődik. A jobb oldali tranzisztor zárt, söntöli a diódát.
Ha a késleltetés letelt, a bal oldali tranyó zár, söntölve a jobb oldali bázisáramát.Annyi még, hogy kisebb kondenzátor is elég azonos késleltetéssel,
ha a bal oldali tranzisztor bázisával sorba kötünk egy 4148-as diódát. -
kelna91
senior tag
Hát köszönöm ezt az alapos tervezést és magyarázatot!
Tordaitibi, időm sem nagyon volt még rá, és eszközöm sem sok egyelőre, hogy kipróbáljam, de abban igazad van, hogy ezzel kell kezdeni. Sajnos nincs kéznél mindenféle elektronikai eszközöm, hogy csak úgy kipróbáljam. A teszthez is be kell majd vásárolnom.
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #70849 üzenetére
Pedig egyértelműen látható a képről, hogy nyák ketté vált.
Tehát nyák réteg sérült.
Ehhez max. szerencsével lehet javítani, sok sikert hozzá. -
válasz
kelna91 #70850 üzenetére
Én már rég kipróbáltam volna egy elvágott micro usb kábellel hogy egyáltalán működik-e a 12 voltra átkapcsolás. Mert ha nem eszi meg a bank, akkor felesleges belebonyolódni, meg kell először is találni azt amikor tökéletesen, az elvárás szerint működik és utána azt lehet bonyolítani automatikával, visszajelző leddel stb. De addig kár is fejet törni ilyesmin, a szimuláció sem 100%.
-
PHM
addikt
válasz
kelna91 #70851 üzenetére
Középen három dióda van sorba kötve.
A legfelső egy 3,9V-os zener, záróirányban bekötve.
Az alatta lévő led akkor világít, ha a bemenő feszültség 12V.
A legalsó pedig csak addig világít, amíg tart a késleltetés.
A kondenzátor értékét leginkább kísérletezéssel lehet megállapítani,
kezdésnek egy 47...100 uF 16V-os elkót javaslok.
A 220Kohmos ellenállás szerepe a kondenzátor kisütése.
A BC 182 NPN kisáramú tranzisztor TO92-es műanyag tokban.
Ide bármilyen, lehetőleg 100+ -os áramerősítésű tranzisztor jó, de
csak sima tranzisztor, a darlingtonok alkalmatlanok.
Új hozzászólás Aktív témák
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- iPhone 16 128GB ultramarin 1 hónapos! MEDIAMARKT számla, 3 év Apple garancia! Makulátlan! + tok!
- Ducky Shine 5 RGB Brown switch
- GIGABYTE B650 UD AX WiFi AM5 DDR5 alaplap bontatlan csomagolásban 3 év garancia 27% áfa
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB RAM / 1 TB SSD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest