-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #32597 üzenetére
Az MN3101 egy kétfázisú impulzusgenerátor. Az MN3007 pedig egy 1024 cellás digitális késleltetés (DD = Digital Delay). Ég és föld.
Az elsőnek a pontos szerepét és felhasználási módját kell tisztázni ahhoz, hogy esetleg mással ugyanazt a funkciót pontosan helyettesíteni lehessen.
Mindkettő nagyjából a (legalább) negyed évszázaddal korábbi elektronikus hangszerekhez készült. Az MN3007-hez hasonló áramköröm valahol elfekszik a fiókok mélyén ITT Intermetall forrásból.Tipikus alkalmazás:
-
Kernel
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #32598 üzenetére
Azért a pontosság kedvéért én másképp fogalmaznék, mert így először nem lehetett érteni, sőt cáfolható is. Csak később láttam, hogy mire gondolsz voltaképpen.
Fejhallgatónál az impedancia a hangosságot illetően nem sokat számít.
Fejhallgatónál az impedancia az energiafogyasztást illetően nem sokat számít, amennyiben végül mindegyiknél azonos hangosságra állunk be. Annál inkább érdekes ilyenkor az érzékenység (hatásfok).
-
vodkaboy22
addikt
Fejhallgatónál az impedancia a hangosságot illetően nem sokat számít
Csak at érzékenység számít. Ha 105dB/mW 32Ohm-os akkor az ugyanolyan hangos lesz mintha 300Ohm-os lenne csupán az egyiknél több áram kevesebb fesz de teljesítményt mind2 esetben ugyananyit vesz fel, magyarul az elem ugyanúgy merül.
Persze az nagy általánosságban igaz, hogy a kis impedanciásoknak nagyobb az érzékenységük mint a nagy impedanciásoknak. (Ez se törvényszerű. Pl volt már kezemben magneplanar fejes ami 32Ohm 88dB/mW és volt olyan is ami 250Ohm 111dB/mW. ) És még nem is a minőség számít mivel az első a 32Ohm-os az 300k pénz volt a másik "csak" 100k pénz...De persze 10k ért is van 150Ohm-os ami 95dB/mW-os pl.
Egy a lényeg ne legyen túl hangos sose mert a fülnek árt -
darvinya
titán
Sziasztok
Mi különbség van CMOS CLOCK GEN-MN3101 és 1024-Stage Low Noise DD-MN3007 között.
MN3101 mivel lehetne helyettesíteni?
Köszönöm.
-
PHM
addikt
válasz
Lompos48 #32594 üzenetére
Persze, tudom, csak mint érdekességet említettem a dolgot.
Ugyanerről az ominózus fülhallgatóról jut eszembe, hogy egy darabig
figyeltem, a nagyobb impedancia van-e hatással a lejátszó üzemidejére.
Végül is arra a megállapításra jutottam, hogy nem igazán.
Mert bár elméletileg a nagyobb impedancia kisebb fogyasztással járna,
de azért egy átlagos, nem gagyi 32 ohmos fülhallgatóhoz képest ama
bizonyos 160 ohmos azért halkabb volt, ezért az azonos hangossághoz
feljebb kellett venni a hangerőt.
Azonos hangosságérzet mellett nem volt releváns különbség a lejátszási időben.Szerk:
Egyébként azt a bizonyos gagyi fülhallgatót megtartottam elrettentő példának. -
Lompos48
nagyúr
válasz
shaggy #32592 üzenetére
"Rápillantottam" a kis 43 oldalas leírásra. A következő a véleményem:
Ez az elektronika erre és így van megcsinálva. Biztosan átprogramozható az elektronikája arra az üzemmódra is, amit kívánnál, de az nem a szerelő szaki kompetenciája. Arról nem is beszélve, hogy valószínóleg új szekvenciákat kellene írni/programozni hozzá, ami más terméket, vagy ennek speciális opcióját jelentené. Hozzáértő, ha mélyre hatoló részleteket ismerné, meg tudná csinálni. De ehhez aprólékosan kell tudni minden róla. Ugyanakkor a hozzápiszkálás biztosan garanciavesztéssel is járna.
Talán megkeresni és elbeszélgetni a termék fejlesztőjével vagy a cég valamelyik mérnökével lenne a tisztázásnak a legegyenesebb útja. -
PHM
addikt
válasz
Lompos48 #32591 üzenetére
Valószínűleg, de a fejemet azért nem tenném rá.
Van ugyanis nekem egy gagyi 32 ohmos fülhallgatóm,
ami halkabb, mint a kb azonos méretű, de márkás 160 ohmos füles.
Magam is csodálkoztam, mikor összehasonlítottam őket.
Persze nyilván csodák nincsenek, de egyébként az azonos impedanciájú
fülhallgatók között is nagy különbségek lehetnek hangerőben.
(A hangminőségről nem is beszélve, de az most nem szempont.) -
shaggy
aktív tag
sziasztok!
Szereltek be nekem egy automata kapunyitót és aki rakta be az azt mondta nem tudja csak az egyik felét nyitni csak mind a kettőt.
Pedig nekem sokszor jól jönne, ha csak az egyik felét tudná csukogatni. Szóval neten fent van a kapu leírás rajzokkal programozással, ha egy hozzáértő rápillanta hogy most akkor mi is a helyzet vele azt megköszönném.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
totya694 #32583 üzenetére
Egyszerűen egy dupla táp kell neki, ami képes legyen az igényelt teljesítmény leadására megfelelő szűréssel együtt. Az enyém a válogatott nagy végtranzisztorokkal volt próbálva ±60V-on is gond nélkül.
Abból még megeszik a híd is másfél-két voltot. Marad 10% pluszban. Nagyon szerencsétlenre kell sikerülnie annak az erősítőnek, hogy ne bírja ki.
-
Üdv
Lenne egy olyan kérdésem,hogy a sok-sok Quad 405 módosítás közt legalább nagy vonalakban mindnek egyforma a tápja?
Egy ismerősnek kellene Quad 405-höz táp trafó(pontos variációt nem tudom) csak annyit írt,hogy 48V+/- táp kell neki.Van egy trafóm de az szerintem feszültségbe nagy lesz neki.2x40V~ tud a trafóm (40x1,41=56,4-2=54,4V)
Gondolom ekkora túlfeszültséget nem viselne el a Quad 405.Nem ismerem őket soha nem is volt dolgom velük még látni sem láttam közelről -
Kernel
nagyúr
válasz
bandy13 #32580 üzenetére
Inkább arra érdemes figyelni, hogy egyszerűsége mellett még egy ilyen áramkörnek is megvannak a szakmai titkai, ügyelni kell például a nagyáramú forrasztások minőségére, minél rövidebb hozzávezetéseket alkalmazni, valamint a végfokoknak a pufferkondenzátorról kell elágazni, nem a Graetz-hídról.
Szintén a pufferek közös pontjánál kell a fémházhoz testelni a tápot (ha lesz majd burkolat is), máshol viszont nem testelni, földhurok elkerülése végett. A bemenő jel nem a sasszira testelődik, hanem az erősítő bemeneténél. Nagy vonalakban legalábbis, ami lényegesebb, ugyanakkor egy kezdő számára nem triviális. Aztán menet közben lehet majd szórakozni, ha mégis zavar kerül a rendszerbe.
-
Kernel
nagyúr
válasz
bandy13 #32578 üzenetére
Próbáld már megérteni, hogy lerajzoltad a Quad 405 tápegységét, nagyon egyszerű (miután sikerült anyagot szerezni hozzá).
Lényegében ugyanaz szerepel a másik rajzon is. A tranzisztoros rész csak segédtápegység az előfokozatokhoz, arra nincs szükséged.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bandy13 #32575 üzenetére
Itt van, a dropboxos kép megosztás elég ronda képeket csinált, de itt jól látszik. Neked az alsó része kell a tápnak:
Ellenben nem kell 4 puffer kondi, 2 darab elég neki simán.Kernel: igazad van, az a rész nem a végfokok tápja, hanem minden másé.
Lompos48: az kemény! Amúgy még feljavítva sem hozza azt a Quad, mint a szeretett kis csövesem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
bandy13 #32575 üzenetére
Mint említettem, ott a rajz is a harmadik képen, de azzal nem mégy semmire. A hozzávaló tápot már magad lerajzoltad.
+/- 50 V-ról működik hivatalosan, de én például a BEAG AET250 toroid-trafóját használtam hozzá, ami AC 2x25 V, vagyis nagyjából DC +/- 35 V-ról döngettem a Quad 405-öt, gond nélkül.
Nem az én képeim, neten találtam, ez a BEAG erősítő a toroiddal. A nyíllal jelzett 10 amperos Graetz-hidat használtam fel én is, 2x 10 000 µF szűrőkapacitással.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #32571 üzenetére
Lompos verzió
1985-ben tervezve, 1986-ban helyezve üzembe. Akkor hozta simán a RT specifikációját kompromisszumok nélkül. Zajra válogatott LM101 az opamp, ami benne van. Azóta nem észleltem romlást rajta, hacsak nem ment a folyamat a füleimmel szinkronban. Akkor még scifibe illő műszerpark felett uralkodtam (sokszázezer dollár!). Kivitelezés, mérés nem jelentett problémát. Most már a lehetőségeim, de igényeim is szerényebbek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lompos48 #32567 üzenetére
No ez milyen verzió? Nem igen rémlik műveleti erősítő mentes verzió, pedig ez egyértelműen quad, szintén az életútja közepe tájékáról. A legutolsó pár kapcsolásnál már nem volt benne az a 3 nagy tekercs.
Amúgy ami neked van quad, annak mekkora alapzaja van? Gondolok itt a tranzisztorok okozta állandó "nyüzsgésre".
bandy13: amit mutattam, az is így kezdődik, csak van utána pár alkatrész, ami nem engedi megfutni a feszültséget, mindig tartja a beállított értéket. Jó megoldás, volt rá pár éve, hogy bizonyítson.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bandy13 #32563 üzenetére
Nem kétszer 50V, hanem egy táp, ami +/-50V-t és GND-t szolgáltat.
A táp amúgy annyira nem kritikus, a leadott teljesítményt befolyásolja hogy éppen hány voltról megy (meg persze a végtranyók mit bírnak). Az enyém gyárilag +-46V-t kap. Van hozzá egy nagyon profi gyári táp kapcsolásom is, ha érdekel. Itt a 8. oldalon van: [link] - ez az az erősítő amit mondtam, csak az erősítő panelja nem az, ami a rajzon van, hanem a quad.
-
bandy13
aktív tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bandy13 #32558 üzenetére
Érdekes, ez még a legelejéről származik a dolgoknak, itt még nem két nagy tekercs volt a végtranyók előtt.
A csatoló kondi meg az a sárga tetejű tömbkondi a sarokban, az enyémben is ilyen volt, nyugodtan kezd azzal, hogy mennek a szemétbe.
Egyébként valamelyik RT újságban volt egy cikk, hogy valami kis értékű kondit kellett a végtranyók E-B lábaik közé forrasztani, ami javította a magas hang átvitelt.
-
Wind-Storm
őstag
válasz
sörösló #32555 üzenetére
Amit linkeltél az nem graetz!
A linkemet ha nézted, bal alul van az áramkörben egy graetz-es kapcsolás, arra gondoltam... [link]
Ezenkívül a két diódaágat sem kéne középen közösíteni.
A rajzon szereplő módon sem? Miért?
Meg lehetne próbálni a 230 V-ot megetetni egy soros kondi + kisebb ellenállás kombinációval.
Pont ezt szeretném megtudni, hogy mekkorákat használjak jelen esetben?
Még egy tapasztalati jótanács. Ha direkt hálózattal kísérletezel, érdemes egy sorbakötött 60 W-os izzón keresztül! Ha valami gebasz van, nem ütöd le az egész házat.
Éles próba előtt van trafós 36V AC van kéznél, előbb evvel szoktam tesztelni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bandy13 #32556 üzenetére
A rádiótechnika egyik évkönyvében, azt hiszem a 2011-esben le van vezetve a quadnak az élettörténete, a fejlődésének kb. 20 különböző kapcsolásával.
Maga a quad 70W körül van csatornánként, de ez több mint elég lakásba. Az enyémet egy jó ideig a falusi hangosítás megvalósítására használták a szabad ég alatt, szóval van benne kraft.
Mit értesz az alatt, hogy nincs akkora hangterjedelme?
-
bandy13
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #32554 üzenetére
Megtaláltam apum régi quad 405-os erősítőit(2db) még régen amikor megjelent ez az erősítő még az elején akkoriban megépítette (az se most volt), elvileg ez még az eredeti kapcsolás szerint van. Keresgettem neten de nagyon sok féle változat van már. Kell majd építeni hozzá egy csöpp tápot és akkor belehet majd röccenteni. Csak azért írtam ha elakadnék akkor tudok valahol helpelni
Akkor ennek a felépített erősítőnek nincs akkora hangterjedelme ? Na meg hogy pontosan ez hány W-os arra se találtam nagyon választ 100-150-200W terjedelemben találtam quadokat de pontosan nem találtam meg.
-
sörösló
aktív tag
válasz
Wind-Storm #32553 üzenetére
Amit linkeltél az nem graetz! Egyszerűen arról van szó hogy az egyik félperiódusban a felső pár, a másikban meg az alsó pár világít. A hálózati frekvencia miatt meg úgy látod hogy mind a négy. Első közelítésben a hálózati fesz - a LED-ek nyitófeszültsége jut az ellenállásra, durván az egész 230 V. Ha 10 mA az áram, az ellenálláson 2,3 W disszipál. Ettől bizony már lehet meleg.
Ezenkívül a két diódaágat sem kéne középen közösíteni. A linkelt rajzon sem így van.
Meg lehetne próbálni a 230 V-ot megetetni egy soros kondi + kisebb ellenállás kombinációval. A méregetés idejére a ledeket ki is hagyhatod. Ha belőtted az áramot akkor jöhetnek a LED-ek. Ide természetesen 500 V-os, lehetőleg AC kondira van szükség.
Még egy tapasztalati jótanács. Ha direkt hálózattal kísérletezel, érdemes egy sorbakötött 60 W-os izzón keresztül! Ha valami gebasz van, nem ütöd le az egész házat. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bandy13 #32551 üzenetére
Most nyúltam bele egy 78-as építésű, szóval a quad 405 kapcsolástechnikájának kb. a közepéről származó erősítőbe, lecserélve a bemeneti csatoló kondikat 4.7uF Wima MKP4 kondikra. Ég és föld lett a különbség, megjöttek a magas hangok meg az erőteljes mély hangok is.
Ugyanakkor természetesen tranyós erősítő lévén kicsit sistereg, meg meglehetősen érzékeny a kapcsolók okozta prellegésekre, vagyis szikrákra. - ezek mondjuk lehetnek az ősi műveleti erősítők hatásai, amik a bemeneteken vannak. -
Wind-Storm
őstag
válasz
Lompos48 #32552 üzenetére
Sziasztok!
Ezen kép alapján szeretnék javítani az eddig összehozott tervemen.
Extraként a bekapcsolási tranzienstől is jó volna védeni amennyiben nem nagy probléma a graetz-es soros kapcsolásuknál, hogy azonos típusú LED-ek közül kettő-kettő párhuzamosan (anód-anód | katód-katód) van összekötve. A LED-ek lábai mindenképpen párba lesznek kötve, vagy így, vagy úgy, szerelést könnyítő okokból.
.
A talált képen sajnos nem található meg a LED-ekről se nyitófeszültségi, sem az éppen átfolyó áramról adat. Nem tudom milyen LED-ekre terveztétek, de az én ellenállásomhoz képest kis értékű és teljesítményűeket lettek betervezve. Utánaszámolni még nem tudtam, mert nem látom át a működését. Az én megoldásomban a 3 wattos ellenállás eléggé forrósodik, nagyon a határán van Az lenne a kérdésem, hogy ahhoz, hogy 10mA folyjon a LED-eken, kisebb értékű ellenállásokkal valami "trükkel" megoldható lenne?szerk.: véletlenül ment válaszként, fáradt vagyok...
-
bandy13
aktív tag
Quad 405-ös erősítőhöz kinek van tapasztalata ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP LaserJet Pro M404dn
- ÚJ aktiválatlan Apple iPhone 16 Pro Max 256GB ! 1ÉV nemzetközi APPLE GARANCiA
- teljesen ÚJ aktiválatalan Apple iPhone 16 Pro 256GB ! 1ÉV nemzetközi APPLE GARANCiA
- HP ProDesk 600 G2 Mini PC (i5,16GB, 256GB+1TB, Win10) Csere/Beszámítás!
- iPhone 14 128GB Független Újszerű/1-3 hónap gar./Akku 85%/p4240
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Bomba ár! Dell Latitude E5410 - i5-560M I 4GB I 250GB I 14,1" WXGA I Cam I W10 I Garancia!
- Gamer PC új 12 hónap jótállás/Áfá-s számlával!
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest