- Milyen TV-t vegyek?
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Milyen házat vegyek?
- Milyen videókártyát?
- E-book olvasók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házimozi belépő szinten
- Projektor topic
- Brutálisan ütős játékélményt mutatott be a 8K Association
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20397 üzenetére
Mindenhol lehet fázisceruzával, ahol fázis van. Még 100V-nál is mutathat valamit.
és mégis találtam.
Adja a Fennvaló! Bár irígykedni tudnék egy Tektronix 214 szkópra (például).
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20395 üzenetére
Digitális multiméterrel vagy analog deprez műszerrel
Természetesen igen.
Miből lehet rájönni a trafón melyik a fázis és a nul?
Fázisceruzával, vagy feszültséget mérve a földhöz képest.
Az oszcin kívül mi lehet még veszélyforrás?
Nem számodra, sokkal inkább a műszerre nézve veszélyes. Minden olyan műszer, ami hálózatról van táplálva és koaxiális bemenete van, aminek egyik szála értelemszerűen a test. Igaz vannak olyan szkópok, amik hálózattól független mérőbemenettel vannak ellátnak (nem fogsz olyat találni a polcodon
).
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #20392 üzenetére
Annyira egyszerű, alig van benne alkatrész, hogy érdemes akár előre az asztalon összedrótozva kipróbálni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20389 üzenetére
Nem toroid, az csak most véletlenül az. Hagyjuk autótrafónak. Autótrafó is van mindenféle kiépítésű vasmagon.
A fi relé akkor lép közbe, ha a védett hálózat 2 vezetékén (fázis és null) nem folyik egyforma áram. Ha pl. vizes nadrágban ücsörögsz a fűtőtesten és közben a kezeddel matatod a fázist az áram rajtad keresztül folyik a föld felé és nem a trafó nulláján. De, ha egyik kezeddel a fázist, másikkal a nullát matatod, a fi relé semmit nem "lát" a pillanatnyi hülyeségedből. Hátat fordít és röhogve hagyja, hogy agyoncsapjon.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #20388 üzenetére
Nem hülyeség.
Illetve ez DC ellen is véd?
Igen. Bekapcsoláskor késve kapcsolja a hangszórókat a kimenetre, amikor az már "elhelyezkedett" a fél feszültségre.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Lompos48 #20387 üzenetére
Rákerestem.
Pont karácsonykor tárgyaltuk ki.Ezzel, ahogy nézem megvan oldva a +/ és a 0/+ kérdése.
A +Vs elé szerintem esetleg annyit csinálok csak, hogy egy feszstabkockát bekötök és akkor fix lesz az áram bármekkora táp van a rendszerben illetve akkor a relé is fix maradhat nem kell cserélni.Szólj ha hülyeséget írok.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #20386 üzenetére
-
Speeedfire
félisten
válasz
Lompos48 #20384 üzenetére
Hangfal védelem/koppanásgátló.
Lágyindító/koppanásgátló a hangfalak miatt induláskor és DC védelem ha elszáll az erősítő.+/- tápfesz van a rajszon, de jelenleg ugye csak 0/+ fesz van az erősítőmhöz. Sajnos még csak most jutottam el oda, hogy megépítem ezt idő/pénzhiány stb.
A +/- 0/+ táp meg azért lenne érdekes, mert lehet később sikerül szerezni egy normális toroidot és akkor nem akarom újraépíteni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #20383 üzenetére
Mit nevezel DC védelem/lágyindító-nak? Tudomásom szerint a lágyindítás nagy villanymotorok vezérlésénél ajánlott. De lehet, hogy nem csak.
bemeneti fesze nem fix és mehet rá +/- fesz és 0/+ fesz is
Ez is kis magyarázatra szorulna (nekem).
-
Speeedfire
félisten
Létezik olyan DC védelem/lágyindító aminek a bemeneti fesze nem fix és mehet rá +/- fesz és 0/+ fesz is. Vagy ilyen nincs?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #20380 üzenetére
így valamivel nagyobb puffer kondikat kell alkalmazni.
Legalább kétszer nagyobbat ugyanakkora fogyasztáshoz. Képzeld magad elé a lerajzolt hullámformákat! A nagyobb kondihoz, pedig nagyobb töltőáram is társul, amiért a diódák választására is illik figyelni.
Nekem egy ilyesmi elvű csak egyszerűbb kapcsolás kellene, ahol átlátható, hogy miként kell a két végtranzisztort beállítani.
Mit akarnál még ebből is megspórolni?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No visszatérve előző kérdésemre, itt van a 10W-s JLH kapcsolás valamelyik verziója, ez most nem lényeges.
Nekem egy ilyesmi elvű csak egyszerűbb kapcsolás kellene, ahol átlátható, hogy miként kell a két végtranzisztort beállítani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20378 üzenetére
Nem feleződik a feszültség, egyszerűen csak annyi történik, hogy egy kondenzátort csak egy fél periódus fog tölteni, így valamivel nagyobb puffer kondikat kell alkalmazni.
Tehát a pozitív félperiódus mindig az egyik kondit, a negatív meg mindig a másikat tölti fel a szinusz csúcsáig, ami 16.7V
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20374 üzenetére
Minden nevezhető halálosztó szerkezetnek, ami hálózatról táplált. Kocsit se vezetsz jogosítvány nélkül. Ehhez nem papír, hanem ismeretek kellenek, hogy tudd mire és hogy lehet használni.
Védelem nincs benne, de a kapcsolása miatt nincs mit védni. Max. a hálózati biztosíték, ami minden előtt ott van a háttérben.
Célja: már írtam, kitűnő szerkezet kísérletezéshez. Ahhoz pedig csak olyan fog neki, aki tudja, hogy mit akar. Képzeld el, hogy ki akarod próbálni, hogy mi történik, ha egy adott, általad megépített tápot 25Vac helyett 28Vac-val táplálsz. Melegszik-e, nő/csökken a kimeneti brumm? Nem sok embernél sorakoznak a trafók a polcon. Erre ideális. Ami pedig az ugyancsak említett műszerek veszélyezettségéről beszélünk, ott is mielőtt nekifogsz, tisztázol mindent.
Legalább ötven éve létezik ez a konstrukció, és egy becsuletesen felszerelt laborban ilyennek lennie kell.
IP20 [link]
Nem ráz meg, csak ha odanyúlsz, ahova nem kell. De azt a villanyégő, konnektor, rezsó... is megteszi. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mutassatok nekem valami leírást, hogy hogyan kell a végtranyókat vezérleni olyan A osztályú kapcsolásnál, mint ami pl. a JLH erősítőben van, hogy 1 tápfeszes a rendszer és két azonos, NPN tranyó a végfok.
Nem igazán találok semmit erre a témára, csak olyanokat, ahol dupla tápfesz van, npn és pnp tranyóval, meg úgy általában alkatrésztemetők.
Szeretnék kicsit kísérletezgetni tinában, az előfok az frankón ki van számolva... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20371 üzenetére
Egy szimpla, 12V AC szekunderű trafóból lehet csinálni + - 16V DC tápot, arra már lehet tervezni erősítőt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20369 üzenetére
Miért nem? Nézted már hány ampert kér egy erősebb autós erősítő, ami 12V-s?
-
válasz
DonThomasino #20363 üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20360 üzenetére
Ha helyesen kötöd a hálózatra, akkor akkor áll fenn veszély, csak ha a feszültség nagyobb, de ez már általános szabály. Mindenképp szem előtt kell tartani, hogy egy ilyen trafóval soha nincs hálózattól független feszültség. Egy "drót" (maga a trafó tekercse) mindig oda van kötve.
A fogyasztón is vizsgálnom melyik 0 ága és melyik a fázis ága és eszerint kell rákötnöm?
Kevésbé fontos. De az áramütés mellett mindig ott van mint veszély - már írtam - a földelt bemenetű műszerek használata.
-
válasz
DonThomasino #20360 üzenetére
Üdv
Igen pont azt magyarázta Lompos PH társ.
Ha biztonsági trafót említ valaki akkor az azt jelenti,hogy a 230V~ galvanikusan le van választva a secunder tekercstől.
Ha pl 230/230V~ trafó "kimeneti" 230V egyik kivezetéséhez érsz nem csap agyon de ha a primer és secunder tekercs valahol is közös akkor a secunder egyik kivezetése ugyan úgy fázis lesz mint a konektorba. -
válasz
Speeedfire #20347 üzenetére
Üdv
Nekem van egy 600W-os 12V-os(50A) lemezelt trafóm és amikor kerestem a gyártót akkor bukkantam a típusszám alapján rá,hogy anno reptéri "valamilyen" világítás üzemeltetésére gyártották.12kg-ot nyom a "kicsike" sajnos csak 1db van belőle. -
zoltanzsini
csendes tag
válasz
Papa-Georgo #1 üzenetére
Üdv keresek elektronikai műszerészt délpesten.
-
mezis
félisten
válasz
Speeedfire #20347 üzenetére
Lehet, hogy egy 0 véletlenül becsúszott a 75 után.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20355 üzenetére
Ugyanaz történik, természetesen. Minden bekapcsolásnál le kell ellenőrizni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20353 üzenetére
Nem mindig. Ha a trafó alsó végére (ezt írja a trafón) kötöd a nullát, felsőre a fázist, akkor a kurzoron a nullához képest kapsz egy váltófeszültséget.
Ha pl. egy 20V-ról beszélünk akkor a kimenete egyik szála marad a 0Vac, a másik 20Vac.
Ha a betáplálást fordítva csinálod, akkor ugyan a 20V kimeneted meglesz, de a nullhoz képest az egyik 230Vac a másik 210Vac-n lesz.
Ez 2 bajt jelent: mindkettő ráz, ha pedig oszcilloszkópot vagy egyéb földelt műszert kötsz rá, következik a tűzijáték. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20351 üzenetére
Egyetlen tekercsból áll egy mozgatható leágazással. Emiatt a primér és szekundertekercs egy része közös. Nincs galvanikus elválasztás. Ezért írtam a fázisról, amit.
Kerek számra elmékeztem. Igazad van: 1000VA és nem 10A.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox Series X|S
- Milyen TV-t vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Milyen házat vegyek?
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PlayStation 5
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPad Pro 128gb 12.9" (2020) 4. gen. Cellular - Újszerű, akár beszámítással
- Eladó Samsung G6 OLED 360Hz HDR10, G-SYNC, FREESYNC, LS27DG600SUXEN, 2024.12. havi, garanciális!
- Samsung Galaxy S24 Ultra 12/512gb - Makulátlan, garanciális, akár beszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest