Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Patice

    nagyúr

    válasz bajnokpityu #8995 üzenetére

    Ezen is gondolkodtam már és valamin sikerült elindulnom, úgy érzem, a megválaszolásban.

    Fizika tanulmányaimból rémlik valami olyasmi, hogy entrópia, ami egy adott rendszer rendezetlenségi fokát jellemzi. Minél nagyobb az értéke, a rendszer annál rendezetlenebb.

    Sok rendszerben (élőben, élettelenben) leírták már ezt, hogy az idő elteltével, ha a rendszert változatlanul hagyjuk, akkor az lassan eléri az entrópiamaximumát.

    Ha ezt egy friss, bejáratatlan kábelre akarom értelmezni, akkor a hang és a felhasználás szempontjából az új kábel még entrópiaminimum közelében van. A járatás során a rendszer (a kábel) úgymond megszokja, hogy használatban van. Az anyag szerkezete alkalmazkodik ehhez, mert nem "szereti" ha folyton babrálják, piszkálják, ha folyton változásokon kell keresztül mennie a folyton változó áramok hatására, mert akkor mindig lecsökken az entrópia.

    Ha a kábelt mozdulatlanul hagyjuk, nem mozgatjuk, nem dugdossuk, izoláljuk a környezetétől (lásd kábel alátétek, amik elemelik a padlótól, árnyékolás, szigetelés, stb.), akkor a rendszerünk egy idő után megközelíti az entrópia maximum pontját, ahol beáll egy egyensúlyi állapot.

    Ezzel például magyarázható az is, miért hallottunk különbséget a CAT kábeleink között. Más rendszerben voltak használva, bejáratva. Egyik folyamatosan használatban van, másik csak néha, harmadik alig.

    Ha nincs használva, akkor a rendszerünk ehhez fog alkalmazkodni, minél tovább hagyjuk állni, annál többet változik a hangja, mert megváltozik az entrópia, más szerkezeti rendezetlenség fogja jelenteni a kábelnek az entrópiamaximumot, mint használat közben.

    (#8998) Sanci38:

    Hát igen, ezt is hozzácsaphatjuk az entrópia-elmélethez is. :R

    (#9001) Parci:

    Itt van a válasz az atomok átrendeződésére. Nem (csak) a feszültségek hatására történik, hanem magától az anyagtól is várható, hogy változni fog a behatásra.

    [ Szerkesztve ]

    Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

Új hozzászólás Aktív témák