Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Patice

    nagyúr

    válasz Perzeusz #131376 üzenetére

    Jelenleg, ha ajánlani kellene valamit, akkor zenére is jó alternatívának csak a Popcorn Hour A500 Pro-t tudnám javasolni (próbáltam).

    A BD játékosok - ahogy robi-k is írta - BD lejátszásra vannak kitalálva első sorban, nem streamelésre. Ezek még okosítva sem lesznek olyan jó hálózatos médialejátszók, mint a gyári gépek.

    A gyári gépek meg jelenleg keresik az utat a 4K őrület miatt, senki se tudja, hogy mi lenne jó, merre lenne érdemes menni, egy helyben topognak.

    (#131372) nadtom:

    Innentől kezdve neked is írom a választ.

    Az igazság az, hogy ha fájl alapú lejátszást akar jelenleg valaki akár film, akár zene esetében, akkor csak azzal tudnák eladni a gyártók a készülékeiket, ha tudnának villantani valamilyen szép jukebox szerű, borítóképes, "csilivili", felhasználóbarát stb. felületet a kezeléshez.

    Ez a feladat elég nehéz, nem kevés programozást, szoftverfejlesztést igényel és aki nem akar, nem tud erre költeni, az szembe találja magát a Kodival, ami megcsinálta ezt az egészet helyettük. Évek óta reszelik, rengeteg fejlesztőjük van és jelenleg szvsz. megkerülhetetlen szereplője az AV piacnak.

    És így már el is érkeztünk a következő kérdéshez: mi az a minimum hardver, ami értelmesen tudja futtatni a Kodit és alatta egy lejátszót?

    Sokak szerint erre a célra egy PC a legmegfelelőbb alap (--> HTPC-t épít), mások szerint erre egy ARM procis TV box is tökéletes erre Androiddal (--> S905 procis minikütyüt vesz).

    Ezt "látva" mit csináltak a médialejátszó gyártók? Android futtatására képes médialejátszót hoztak ki, lásd a Dune Solo 4K és Popcorn A500/A500 Pro példáját. De említhetném a Realtek chipes lejátszókat is, a 1195-ös után érkezik a 1295-ös fejlesztés, ami funkcionálitásban hozza azt a szintet legalább, mint az S905, sőt.

    Kodi fejlesztői nem voltak restek és az Androidos verzió mellett fejlesztettek ezekre az eszközökre külön Linux alapú disztribúciót (LibreELEC), ami telepíthető az összes felsorolt kütyüre.

    Saját vélemény:
    A Kodi és fejlesztései igen keményen feladták a leckét a hagyományos értelemben vett médialejátszó gyártóknak. Szerintem az előnye jelenleg már behozhatatlan, így a gyártók vagy úsznak ezzel az árral és lesz elfogadható árú - Kodi-képes - termékük, vagy drágán csinálnak saját fejlesztést.

    Oppo marad ezen a vonalon - drága volt, drága is lesz, de tartják a minőségi színvonalat.

    Ezek az olcsó kütyük a legtöbb esetben simán felveszik a versenyt a gyári médialejátszókkal, HTPC vonalon meg simán hozható az Oppo képminősége kevés munkával. (Több munkával, meg le is hagyható, itt már árban közelítünk az Oppo-hoz, de képminőségben már felette vagyunk.)

    Zene esetén is óriási a fejlődés. A DSD és az USB-s DAC-ok, lejátszók, meg a streamelés uralja a piacot. Vannak jó gyári megoldások, de az SBC-k (Single Board Computer) korában ezek is túlárazottak lesznek, amikor olyan szolgáltatók lépnek piacra, mint a Roon.
    Aki nem lesz Roon képes a jövőben, az kimarad, mint a szaknévsorból régen. :))

    Aki hajlandó egy kis energiát befektetni ebbe otthon, az szintén csinálhat félig DIY módon magának Roon végpontot olcsó kütyükből. De még csak Roon sem kell feltétlenül ehhez, csak egy jó sztereó DAC USB-vel.

    Ezeket a trendeket látva számomra már rég nem pálya semelyik gyári lejátszó. :B

    Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

Új hozzászólás Aktív témák