-
PROHARDVER!
Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
zozy84
senior tag
Tehát a Sub cseréljen helyet a jobb Fronttal és újra mérés.
Amúgy több a szinkronos mint az eredeti.
Az oké, hogy hangosabb egy robbanás mint a beszédhang. De a robbanástól nem csak te ha nem a fél utca is megijed olyan hangos, a beszédet meg nem érted mert olyan halk. Persze kevés filmnél van így de akkor idegesítő.
Ha már itt tartunk. Ami pl Netflixen van 5.1 az milyen minőségű 5.1nek számít? Mert ugye hatalmas különbségek van 5.1 és 5.1 között. Ha letöltésnél találok 640kbps már örülök. Az eredeti persze sokszor 3960 vagy jobb.
(huuuu sok kérdésem lett hirtelen)
-
BBéci
legenda
válasz
zozy84 #60547 üzenetére
A bal oldali még mindig messzebb van a középponttól, mint a másik. Próbáld egyforma távolságra helyezni! Kísérletképpen cseréld meg a jobb frontsugárzót a szubládával.
A való életben is sokkal hangosabbak az események (lövések és robbanások), mint a párbeszédek, ugyanez a helyzet a filmekben.
Eredeti hangsávokról van szó, vagy magyar szinkronról? -
zozy84
senior tag
A bal frontot előre hoztam. A jobb frontot jobbra és kicsit (pár centit) előre hoztam és csináltam egy új mérést.
Előző mérés ez volt.:
Bal Front 0.0dB
Jobb front -3dB
Center -1dB
Jobb hátsó +1dB
Bal hátsó 0.0dB
Sub -5dBEzeket mérte most.:
Bal Front -1dB
Jobb Front -3dB
Center -1dB
jobb Surr 0dB
Bal Surr 0dB
Sub -3dBFrontok és a centre 40Hz a Surroundok 50Hz. Persze ezeket rögtön 80Hz-re állítottam.
Most akkor “papír” alapján jobb lett? Gondolok itt arra, hogy pl a Sub -5dB helyett most -3dB. Vagy hogy most a hátsók mindegyik 0dB. Meg hogy a Frontok a 0dB és -3dB helyett -1dB és -3dB.
Ja és persze tudom, hogy az én hallásomnak kell, hogy jobb legyen nem pedig, hogy mit mond a papírforma de azért érdekelne.
Más kérdés.: Sokan kérdezik tőlem haverok, hogy miért van hogy a beszéd hangot nem vagy minimálisan lehet csak hallani de ha “esemény” van akkor meg remeg minden és kb a szomszéd lakótelepen is lehet hallani. Úgy meg szar filmet nézni egyfolytában mikor beszélgetnek akkor adsz rá hangot viszont akciónál meg le kell halkítani mert olyan hangos lesz, hogy rád hívják a szomszédok a zsarukat. 😁
Ja és ezt ki lehet-e küszöbölni.
Vagy a centert erősítsék fel?Bocs a kép minőségért. Most csináltam kb onnan ahol ülni szoktam.
-
VoidXs
Topikgazda
Amit idéztél, annak csak akkor lenne értelme, ha a távolságokat nem állítaná be a bemérő, de ezt megteszi, ezért neked csak azzal kell foglalkozni, hogy az akusztika miatt egyenes vagy fordított fázisban van-e, ez alapján 0 és 180 közt dönts.
Lényegében csak az Audyssey Pro és a Dirac kezeli a polaritást, de előbbi csak subon.
-
Dorian
félisten
válasz
Saughassy #60538 üzenetére
A Din EQ gyakorlatilag loudness. Egy olyan találmány, ami elméletben megoldást ad, a gyakorlatban pedig a gyenge rendszereken bizonyos szempontból esetleg segíthet, de a jobb rendszereken csak ront. Azon alapul, hogy halk hangerőn a mélyeket (meg a magasakat) kevésbé halljuk, így azt megtolja. De ha van az embernek egy normálisabb cucca, akkor ott kihallható, ezért zavaró, hogy ez természetellenes. Hiszen egész életünkben halk hangoknál kevesebb mélyet hallunk, ez az ember számára a normális, természetes hang.
SPEA:
Itt az "olyan is akad" egy kicsit becsapós lehet / volt. Van olyan önbemérő ami nem tudja automatikusan a fázist állítani?
Mi az, hogy állítani a fázist? Ezzel az a probléma, hogy a fázis frekvenciafüggő. A bemérők 95%-a annyit tud, hogy beállítja egyetlen frekvenciára. Ott jó lesz, máshol meg nem. -
gab1ka
senior tag
válasz
Tommancs #60537 üzenetére
Az utolsó mondatoddal leírtad az egyik alkalmazható megoldást.Hogy ne vesződj komplett új beméréssel, nyugodtan feljebb tekerheted most a potmétert a subon finoman kis lépcsőkben akár egy tükröt a sub hátuljához tartva, ez teljesen bevett szokás a bemérés után.A Dynamic EQ is jó lehet, azzal csak annyi a baj, hogy a surroundok jelszintjét is megemeli és az zavaró lehet, a Dynamic Volume-t én nem kapcsolnám be.Ezek már a hangzást mesterségesen megpiszkáló dolgok, sokaktól távol áll.
-
Ok, valóban. Kicsit pongyolán fogalmaztam, de most megkerestem a cikket amirről eszembe jutott.
Mondjuk a válasz is ott volt pár sorral feljebb...Erre gondoltam:
"A megfelelő fázisbeállítást meg is becsülhetjük. Ha tudjuk, hogy a mélynyomó és a center hangsugárzó azonos távolságban van a hallgatás helyétől, akkor a fázist 0 fokra kell beállítani. Amennyiben a mélynyomó rendelkezik 90 fokos pontossággal állítható fáziskésleltetéssel, és a késleltetési értékek 120 Hz-re vonatkoznak (ez tipikusak mondható), akkor minden további 72 centiméterenként – amennyivel a center sugárzóhoz képest távolabb van a mélynyomó a hallgatás helyétől – +90 fokos fázistolással kell számolni. Vagyis például, ha a hallgatási helytől a mélynyomó 2 – 2,2 méterrel messzebb van, mint a centersugárzó, akkor kb. 3 x 90 fok azaz +270 fok fázistolásra van szükség, ami azonos -90 fok fáziskésleltetéssel."
Előtte meg azt írták, hogy
"Vannak AV vevőerősítők melyekben szintén lehet a mélynyomóhoz jutó jel fázisát állítani, sőt olyan is akad, melynek automatikus mérőmikrofonos beállító rendszere maga kontrollálja a helyes fázist."
Itt az "olyan is akad" egy kicsit becsapós lehet / volt. Van olyan önbemérő ami nem tudja automatikusan a fázist állítani?
-
Tommancs
csendes tag
Koszi! Igazabol nem veszes, ugyhogy lehet tenyleg eleg a master volume.
Van viszont mas, amiben nem tudok dulore jutni. Egy SVS SB1000-res zart melyladam van. Audessey setup elott ugy allitottam be hatul a gaint, hogy az eredmeny -1.5 lett. (A tobbi hangfal amugy ilyen minusz 2-3 korul). Dynamic EQ OFF, es dynamic volume is OFF. Ezeket be kellene kapcsolni? Engem anno ova intettek. (X2300H az erosito)
A helyzet az, hogy eleg erotlennek erzem a basszust. Minde filmnel, mind zenenel. Tegyek ra manual setupban nehany decibelt? Gyakori, hogy emelni kell ennel a subnal? (Viszont ha masfelnek tobbet teszek akkor mar 0 fole megyek. Az nem baj?
Van a menuben egy subwoofer gain is. Esetleg ott tegyek? (Vagy a ketto eleve ugyan az, csak az egyik forrasonkent, a masik globalisan allitja?)
Vagy csavarjam feljebb magan a subon a potmetert, merjem ujra, hogy nagyobb alap trimet kapjon, es akkor meg negativ tartomanyban maradva tudok emelni? -
BBéci
legenda
válasz
Tommancs #60532 üzenetére
Egyes AVR-eken külön lehet álltani bemeneti érzékenységet, de nem tartom fontosnak, hiszen ott a hangerő szabályozó.
#60533SPEA
Attól tartok, félreértetted az ajánlást.
Nem a két hangdoboz egymástól való távolságáról van szó, hanem arról, hogy mennyire vannak a hallgatótól. Kép alapján nem tudom biztosan megállapítani, akár jó is lehet.#60535zozy84
Azzal nem sokat nyernél, mert be lenne szorítva a magas és az alacsony polc közé, ami szintén rontja a hangzást. Pont ez a baj a jobb oldalival, túl közel van az alacsonyhoz. Kellene legalább 30 cm távolság. -
törölt tag
válasz
VoidXs #60524 üzenetére
Pont valamelyik nap beszéltük, hogy a jelen pillanatban nálam lévő mélynyomó, amit 50-ért szereztem, a mostani 300k-s szériával van egy ligában.
Mivel 15 éves, így nyílván többet nem lehet érte kérni, ez így van minden területen.Kollégámat 3 éve elkísértem kocsit venni, egy alap Opelt vett 3.5 milláért.
Hétfőn szintén elkísértem, mert beszámítatta egy másikba... 1.7 milláért! -
VoidXs
Topikgazda
válasz
zozy84 #60517 üzenetére
Ez az árvita rengetegszer előkerül, de többször kiderült, hogy a világon semmit nem jelent. A használtpiacon is nagyon gyakran olyanokat látni, amikkel még a 100k-s keret is reálissá válhat, és ez azon felül érvényes, hogy eleve nagyon távol áll az ár a tényleges minőségtől. Amikor az SVS 1 millió felett kér el azért a brummogó szarért, amit a Klipsch 100-ért is ad, és a használt félmilliós subok olykor elmennek 40k körül (nekem is volt ilyen vételem), akkor nem igazán van köze az értékhez. DIY vonalon, agresszív DSP-zéssel az érték simán tízszerezhető, de akár százszorozható is.
-
szabeska
addikt
-
mikrofon
veterán
Az lehet ehhez nem értek. Nincs nekem ennyi tapasztalatom. Így én elfogadom!
Amit viszont még látok, hogy még közelebb is ül a baloldalihoz, ha a képen látható kanapé a merő mikrofon helye. És mégis a jobboldali az észrevehetően távolabbi a plusz hármas.
Igazából csak azért írtam, mert mikor olvasgattam, akkor valahol azt írták, ha egy hangszóró (és az nem a sub) kalibrált értéke nagyon kilóg a sorból akkor érdemes leellenőrizni a kábelek polaritás helyes bekötését.Remélem @zozy84: fórumtárs nem haragszik meg, mert véletlenül sem az ö nappaliját szeretném elemezgetni, csak tapasztalat gyűjtés végett kérdezem, hogy mit értesz az alatt hogy kiengedni, mármint hogy hogyan lehet pl ilyen esetben jól elhelyezni? Te hogyan tennéd?
-
törölt tag
válasz
zozy84 #60517 üzenetére
A legtávolabb álljon tőlem, hogy lenéző legyek a belépő kategóriával szemben a "kis belépő" jelzőt csak arra használtam, hogy érzékeltessem, itt még bőven vágni kell 60/80hz-nél, mert alatta gondok lehetnek.
Sajnos az árak nagyon el vannak szállva, így tényszerű a megállapítás, hogy a 100000ft-os erősítő, még belépőszint.
Természetesen ismerős a jelenség amit említessz..
-
zozy84
senior tag
válasz
#98221312 #60516 üzenetére
Kb 10 éve olvasgattam utoljára ezt a topikot rendszeresen. Akkoriban emlékszek volt valaki akinek az volt mindig a neve alatt, hogy “Ha bele kezdesz a High-end-be akkor hagyj fel minden reménnyel” vagy valami hasonló. Nem pontosan emlékszem már.
De a lényeg megmaradt.
Ha valakinek azt mondod, hogy 500eft körül van az erősítő + 5.1 akkor a legtöbb ember el van ájulva, hogy micsoda komoly rendszer lehet. Te meg mondod, hogy belépő szint ez. Erre ok meg nevetnek. Pedig pl az Onkyo erősítő volt 100k körül. A Heco Vista Prime 702 5.0 200k körül. A Proson R10 meg 120 helyett 80k volt akcióban plusz a kábelek. És ez még bőven a belépő szint.
Átlag ember meg el van ájulva egy 100k körüli “száundbártól”. Ismerősi körben több is van és parázs viták szoktak kialakulni mikor azt mondom , hogy felejtsék már el a térhangzást meg a szuper minőséget egy 100k-s rúdtól meg egy kicsi “sub”-tól.
Pl Anyámék a 70-80k LG Soundbarnak is nagyon örülnek és “szépen szól” nekik. Engem meg kiráz a hideg ha meghallom véletlenül.Másoknak meg egy Onkyo 608 meg “kis belépő szint”.
-
-
Dorian
félisten
válasz
zozy84 #60508 üzenetére
Audisszi meg a hasonló rendszerek egyszerűen buták. Nézik, hogy meddig bír lemenni az adott hangsugárzó még értékelhető hangnyomással, és azt állítják be, ennyit tudnak.
Azt nem veszik figyelembe, hogy az AVR-t mennyire terheli a mély hangok megszólaltatása, vagy hogy esetleg a szub jobb helyen van mélyhang-kioltás szempontjából, mint a frontok és akkor azt a tartományt mégis át kéne irányítani, stb. -
törölt tag
válasz
zozy84 #60508 üzenetére
Más szempontok alapján állít, és az nem mindig van összhangban a rendszerrel, illetve a fülünkkel!
Egyébként az Audyssey hivatalos fórumán, ahol a szoftver készítői válaszolnak a kérdésekre, ott is elhangzik, hogy érdemes 60-80hz ig emelni, amennyiben a kalibráció alacsony értéket állapít meg.
Mint láthatod feljebb, már alapból fel van tüntetve a THX 80hz az erősítőkben.Csodálom, hogy nem hallottál erről korábban, itt is milliószor le lett írva.
-
gab1ka
senior tag
válasz
zozy84 #60508 üzenetére
Vannak olyan egybeszettek, pl bögreszettek, amik 120hz alá sem tudnak menni.Azoknak nem állíthat be az AVR mást, pontosabban beállíthat, de azok akkor meg azért nem lesznek jók.A mérőmikrofon nem ismer gyártót, specifikációkat, méreteket vagy fórum ökölszabályokat.Az alapján működik amit hall.Más kérdés hogy egy pár soros magyarázatban oda lehetne csillagozni némi plusz útmutatást vagy magyarázatot hogy mi mit csinál.Lásd mennyi ember használja a méregdrága tv-jét kiemelt meg "természetes" módban, vagy mennyien erőltetik ezt a sub 12óra/félállást holott simán lehet hogy bődületesen fals tőle a végeredmény.Aki hozzád hasonlóan érdeklődik is, az úgy is választ talál, szerintem ez az a szitu ahol nem járhat mindenki kedvében a gyártó..vagy nem is akar.
-
zozy84
senior tag
válasz
#98221312 #60507 üzenetére
Amúgy ha valaki totál nem ért hozzá de szeretne egy nem bögreszettet és szán rá bő 500’000Ft-ot az erősítő és 5.1 párosra (+kábelek) és haza viszi, majd beállítja a mérőmikrofonnal mert ugye azért van és úgy használja ahogy az erősítő beállította, majd ez jogosan nem tetszik neki akkor mi van? Miért nem állítja be rendesen a mikrofon ha már az lenne a dolga? Gondolok itt az én példámra , hogy 40Hz-re állított be mindent holott 80Hz-en akkor a különbség mint ha egy dupla annyiba kerülő rendszer lenne.
Utána kell olvasni oké. Az egész világon így van oké. De attól még nem értem. -
VoidXs
Topikgazda
válasz
#98221312 #60497 üzenetére
Én azt tapasztalom, hogy esetfüggő. Két nagyon emlékezetes esetem volt ilyen alacsony vágásokkal, egyszer nagyon közeli (talán fél méterre sem lévő) Revel M106-ok vágása jött ki egyértelműen 40 Hz-re, sehol egy beszakadással, míg a front szekció annyira nem szerette a szobát, hogy a center vágása 100 Hz-ig kúszott. Egy hasonló eset volt, amikor Focal Electra SR 1000 Be-ket kellett rendbetenni, és olyan jó hangot produkáltak, amit a room gain még 30 Hz-ig ki is tolt, hogy egyáltalán nem kaptak vágást, csak rontott volna rajtuk. Mindkét esetben emlékezetesen jó subokat hallottam, de mégis jobban esett nekik nélkülük.
#60499 mikrofon: Ne állítsd a fázist köztes értékre, csak a 0 és 180 valamelyikére. Köztük időben szétszedi a frekvenciákat, ettől romlik az impulzus. Emellett mérni is nehezebb, mert a crossover átállításával az ütköző időkülönbségek miatt randomnak tűnhet, hogy hol jelennek meg és tűnnek el beszakadások.
#60500 mikrofon: Nekem is pontosan ez a meglátásom, főleg a teljes sub vágása miatt, ott inkább arról lesz szó, hogy nem jobb lesz a mély, hanem megjelenik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A topik kompakt "házimozi" szettekkel igen, de hangprojektorokkal (soundbar) tapasztalatok híján nem foglalkozik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi haladó szinten topic
- Hi-Fi topic
- sziku69: Szólánc.
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Netfone
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Politika
- LEGO klub
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Elektromos autók - motorok
- A Sony technológiáinak krémje lett az Xperia 1 VII
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Apple Watch Ultra 2 Titanium Szíjjal 49 mm Használt, újszerű
- Így lesz a Logitech MX Keys magyar billentyűzetes
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest