Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #29901 üzenetére

    Szemetet termelni, felelőtlenül használni azokat az erőforrásokat, amik nem a mi tulajdonunkat képezik? Gratulálok.
    Megteheted. Te még igen.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #29902 üzenetére

    Pontosan milyen erőforrásra gondolsz, ami nem az enyém és felhasználtam a szemét hangfalak barkácsolásához?

  • Hasaggymeg

    veterán

    Na ez is átment környezetvédelembe! :U Kellene építeni egy Greta Thunberg hangfalat,melyben a madárcsicsergés szól a legjobban. ;]

    [ Szerkesztve ]

    "Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg

  • AMDFan

    addikt

    válasz Soká #29896 üzenetére

    "2-300e-ből fel lehet venni a versenyt a félmillió feletti gyári dobozokkal. ha látnék erre némi esélyt, olyan szívesen "dobozolnék""

    Erre minden esélyed megvan. Én építettem egy "második" hangfalat magamnak, hogy lássam a gyakorlatban működik az amit kitaláltam elméletben. Működött, később leírom majd részletesen. A következő projekt az később jön majd, egy 3 utas, remélhetőleg végleges megoldást akarok majd építeni, amivel sok-sok évig zenélhetek majd együtt és felveszi a versenyt mondjuk egy ATC SCM50 szintű hangfallal. Egy hangfalépítésnél szerintem elengedhetetlen, hogy megfelelően utánanézz a dolgoknak, és ne vegyél meg felesleges hangszórókat, főleg ne készíts felesleges dobozokat, mert kidobott pénz lesz. Bár a hangszórókat még csak-csak el lehet adni később, a dobozokat már nem nagyon.

  • xxlongikaxx

    aktív tag

    válasz Soká #29896 üzenetére

    Aki kicsit regebb ota koveti ezt a forumot pontosan tudja hogy mi az oka annak amit leirsz. Ha rendes epito forumot akarsz nem ide jossz mert itt megkapod a szet floodolt forumot semmit nem ado ontelt valszokkal. Barki aki ide jon egy otlettel rogton megkapja hogy ez nem jo megoldas, de konkret valaszt megoldast nem kap. Barki aki regebben idejott nemi kis tapasztalattal az mar regen feladta.

    A masik dolog meg az hogy egy hangfal epitese azert idobe telik. Az en ket hatso es centerem mar ket eve keszul, a faanyag kesz mar csak a hangszoro heylet kene bemarnom, es akkor meg hol a meres, valto epites, festes etc...

  • civicfan

    tag

    Elgondolkodtam, hogy a kocsiba beépítenék egy 3 utas rendszert. Magasnak XT25SC vagy BC25SC lenne. De középsugárzónak mi lenne jó? Én TG9-re gondoltam, passzolna hozzá?

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #29903 üzenetére

    Mindenre. :)

    (#29904) Hasaggymeg
    Hát de ne már. :) :D A gyárban eközben, azzal szórakoznak, hogy jön ki egy bútorlapból kettővel több előlap mondjuk, én még életemben egy hangsugárzót nem dobtam ki, és akkor hirtelen valaki büszkén vállalja, hogy értelmetlen kísérletekre elfűrészelt hét dobozt. :D Hát ez biztos, hogy nem jó.

    (#29906) xxlongikaxx
    Igazából ezt csak elképzeled, és próbálod ráerőszakolni másokra a gondolataid. :) Mindezt azért, mert nagyon szereted a HiVi hangszórókat, és vannak hiányosságaid elektroakusztikából. :) Nagyon jó megoldás.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz civicfan #29907 üzenetére

    A TG9-nek így első gondolatra, kevés értelme van, mert párszáz Hz alatt úgyis vágni kellene, és a mélyközépre bízni a maradékot. Inkább olyan szempontból kellene közelíteni, hogy mi a célod vele.

    Tehermentesíteni a magasat? Vagy kevésbé irányított középtartományt szeretnél? Vagy? Neked mi jutott eszedbe?

    Az XT harmonikus torzítása magas, :) jellemzően páros számú felharmonikusokból áll. 1% fölötti már viszonylag kis terhelésen is. Szóval elég speciális hangja van. Ilyen ál-csöves. :) Azért erre gondolni kell, mielőtt megveszed.

    (#29905) AMDFan
    Illetve, hogy tudd, miért kezdesz hozzá. Mint például nálad, amit most említettél.

    Az ATC azért nem akkora csoda, egy átlag, jól tervezett, ellenőrzött DiY is hozza azt a szintet. Ott inkább a max. hangnyomás, THD szint, a hosszútávú működés, a stúdiómonitoros paraméterek a lényegesek.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #29908 üzenetére

    Szokásod szerint nem válaszoltál a kérdésre.
    .-
    Szerintem sértő dolog valakiről azt állítani, hogy lopott, mert a nem saját erőforrás felhasználása az nyilvánvalóan lopás. Örülnék ha ezt az állításod vagy megmagyaráznád, vagy visszavonnád.
    .
    Egyébként nem tudom honnan veszed hogy 7 dobozt vágattam. Erről is csak feltételezéseid vannak, mégis sziklaszilárdan állítod.

  • civicfan

    tag

    válasz shalafi66 #29909 üzenetére

    TG9-et vágnám 300-500Hz-en, mélye nem számít! A magast pedig a vezető felé forgatnám, hogy több részlet jöjjön elő! Erre gondoltam!

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #29910 üzenetére

    :) nem állítok én semmit. Mindenesetre legközelebb megpróbálhatod figyelembe is venni a kérdéseidre kapott válaszokat. :) Mert ha úgyis a saját fejed után mész, kár kérdezni. Végső soron, pazarlod az én időmet, tudásomat is. :)

    Mit kell ezen magyarázni. Az erőforrások nem a mieink. Attól mert ki tudjuk fizetni. :) A pénznek nulla jelentősége van hosszútávon. Évtizedek óta a következő nemzedékektől vesszük el. A mindent is. :) Azt hiszem 2019-ben, júniusra fogytak el az azévi lehetőségeink (EU-ban már májusra). Vagy ilyesmi. Ami utána jött, az már "hitel" és nem fenntartható.

    Ui: a fórumokon előfordulnak sértőnek vélt dolgok. Ez a természetük. :) Nem kell túl erősen foglalkozni velük. Az egónk nem szorul akkora védelemre szerintem, hogy magyarázatot és visszavonást követeljünk. :) Ez nem közszereplő-újságíró viszony.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz civicfan #29911 üzenetére

    Erre alkalmas a hangszóró. És végülis annyiból jobb lenne, hogy több direkt, és kevesebb visszavert hang jutna el hozzád, és sokkal korrektebben lehetne váltani a középtartományban. Sokkal jobb, ha a mélyközép csak párszáz Hz-en lép működésbe. Bár egy kicsit még ahhoz is nagy a távolság a közép és mélyközép között.

    Ettől a 9cm-től nagyobb méret nem fér el?

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Soká

    senior tag

    válasz #71562240 #29899 üzenetére

    Kedves kammerer, ne haragudj, hogy a múltkori válaszodra nem reagáltam még, de mostanság egy költözés előkészítésében vagyok és igazság szerint minden előrevalóbb mint a régi hobbiim.
    De nagyon köszönöm a felajánlásodat és ha kicsit nagyobb nyugi lesz körülöttem, akkor biztosan kérek segítséget.
    Legutóbbi szösszenetem elsősorban shalafi66-nak szólt és végre sikerült is annyiban tisztázni a dolgokat, hogy számára a terep részben kuncsaftgyűjtésről is szól (a tájékozottság megcsillantása mellett). Ami - ha ő ebből él - érthető is. Ugyanakkor arról kevéssé vagyok meggyőződve, hogy hatásos vagy hatékony a tevékenysége.
    És ezzel nem bántani akarom, inkább segíteni, hogy ne történjen az, ami az én esetemben is, hogy bár nem értek a hangszórók lelkivilágához, mégis tudok olvasni a sorok között és többé-kevésbé érzékelem, hogy mi a valós segítség, mi a csaliként bedobott információ és mi az amikor valaki legyintéssel elintéz komplett hangszórógyártó cégeket.
    Persze, valószínűleg nem én fogom meggyőzni, hogy jobban is lehetne ezt csinálni.
    Ami az igényeimet, elképzeléseimet illeti, azt hiszem, elég nyitott vagyok. Amit fontosnak érzek, hogy szazbolhaval ellentétben kevésbé ad hoc jelleggel készüljön az a doboz. Részben mert meg kell gondolnom, hogy mire költöm a pénzem, részben mert igényes famunkát fektetnék a tárgyba, tehát az is számít.
    Az egyik fontos szempont, hogy ha már tárgyak tervezésével foglalkozok, akkor számít a külcsín. Például valaki linkelt mostanság egy háromutas dobozt egy DIY oldalról, ahol a hangszórók és a reflexnyílás is ahány darab, annyi tengellyel rendelkezett. Nos, én nem mondanám azt, hogy ez a doboz nem szól jól, de, hogy esztétikai szempontból nagyon barátságtalan, az biztos.
    Az ilyen utat biztosan elkerülném, akár olyan áron is, hogy a doboz mérete növekszik.
    Miután a projekt maga nem sürgős, így az is szempont, hogy mi van a piacon, aminek éppen kedvező az ára. Vagy mert a gyártó kedvezőbb árakkal van a piacon vagy mert valami kifutó darab és ezért adják olcsóbban. Szerszámos példákat tudnék mondani, de nem szükséges. Használt hangszórókészletet nem szívesen használnék, nincs annyi ismeretem, hogy ezt meg merjem lépni, illetve az ismételhetőség sem utolsó szempont.
    Ugyanakkor az sem cél, hogy valamit csak azért vegyek meg mert éppen olcsón adják.
    A valamihez való tervezés meg azért kevéssé szempont mert mióta megvettem az öregecske Denon pma 360 erősítőmet, Mission hangfalaimat, azóta most költözök harmadszor. (NAD3020-at, HeybrookHB1-et nem is emlegetve :) )A tér tehát változik és nekem a HES-n szerzett tapasztalatom az volt, hogy még egy szállodai szobában is tud jól szólni egy jó rendszer, tehát azt mondjuk elfogadom, hogy egy kis szobában bőven elég egy polcsugárzó, azt viszont némi fenntartással fogadom, hogy az álló doboz rosszabbul szólna. Legfeljebb nem futja ki magát.
    Ráadásul én már nem akarok nagyon vájtfülűt játszani mert az elmúlt években sokat romlott a hallásom. Szóval az is lehet, hogy a nagyobbik fiamat akarom szórakoztatni ezzel a projektek, aki zenél is, meg a füle is kitűnő.
    Százbolha,
    Majd neked is válaszolok még.
    Bocs az esetleges elütésekért, vonaton pötyögtem.

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #29912 üzenetére

    Amennyiben erre a fórumra nem önzetlenül és díjtalanul pazarlod a tudásod, akkor felmerülhetnek olyan összefüggések amik már másokban is felmerültek veled kapcsolatban. javaslom ezt a témakört ne feszegesd tovább.
    .
    Az erőforrásokkal kapcsolatos szemléleted nem osztom, mert szerintem téves.
    Ha pedig igaz lenne, akkor te üzletszerűen és folytatólagosan használod mások erőforrásait, profit reményében veszed el a következő nemzedéktől a "mindent", én csak két hónapja és jóhiszeműen, valamint nem megélhetési célból és hamarosan abba is hagyom.
    ,
    Javaslom itt zárjuk le ezt a vitát. Kár hogy előjöttél ezzel a fals erőforrás ideológiával.

  • shalafi66

    veterán

    válasz civicfan #29915 üzenetére

    Erre gondoltam még, a nagyobb terhelhetőség, és jobb mélytartomány, az alacsonyabb váltás szempontjából segítség. [link] Csak nem olyan szép a közepe. De egy rendes 25mm-es dómmal összeváltható, kicsit nehezebben persze, mint a TG9.

    Esetleg 12W/4524G00 viszont az már sokkal drágább.

    (#29917) szazbolha
    :) Semmiképp nem önzetlenül, a minimális tiszteletet elvárom érte, illetve azt, is, hogy legyen értelme, és ne éljen vissza a segítséggel senki. Ebből a szempontból épp rossz úton haladsz. :)

    Amit írsz, nem logikus. Én nem pazarlok sem fa, sem vas, sem egyéb anyagokat, és a 15 éves munkásságom alatt több ezer hangszórót, és hangsugárzót mentettem meg a kidobástól, azzal, hogy megjavítottam. :) Szerintem gondold át még egyszer. :))

    Az erőforrás téma nem ideológia, hanem egyértelmű, és köztudott tény, évtizedek óta. :) És valóban, mindannyian benne vagyunk. De ettől még nem kellene súlyosbítani. :)

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #29918 üzenetére

    Minimális tiszteletet akkor várhatsz el, ha te ís így viselkedsz mások felé.
    Én úgy látom erre nem voltál képes.
    .
    A Te fa pazarlásod abban különbözik az enyémtől, hogy te profitért teszed én meg szórakozásból. Ha a zöld ideológiád igaz lenne, akkor több ezer alkalommal vetted el mások erőforrásait és rövidítetted meg a következő nemzedéket. Mindezt éveken át úgy folytattad, hogy tisztában voltál tetteid ártó következményeivel.

  • shalafi66

    veterán

    válasz Soká #29916 üzenetére

    Te valami olyat látsz, ami nem létezik. :) Izgalmas lehet.

    Illetve a nagy hangsugárzógyártókra legyintés, ahogy az összes többi is, amit írok, mind mind bizonyítható. A te gondolataidnál, valamiért nem látom ezt. :)

    Elsősorban, ahogy én látom, a saját tervezés nem a te utad. Ha műszaki szempontból is jót szeretnél létrehozni. Sem a hozzáállásod nem ehhez való, sem a szükséges infók nincsenek meg.

    Ami működhet, az egy létező, és jól dokumentált hangsugárzó lemásolása. Esetleg nagyon apró részletekben az igényeidhez alakítása. De nyilván ilyen, mint az előlapi elrendezés, dobozméret, nem módosíthatók büntetlenül, és újratervezés nélkül.
    A hangszóróelhelyezésnek is megvan a funkciója, és számít a visszahallott eredmény szempontjából.

    És igen, a hangsugárzótervezés, mindig a helyiséggel-környezettel-körülményekkel kezdődik, és azzal is fejeződik be. Sokkal többet számít, mint akár egy kétszeres költségű, vagy akciós hangszórókészlet (ilyen egyébként nem nagyon szokott előfordulni, maximum 5-10% kedvezményt adnak, ha sokat költesz). Ugyanez érvényes a hangváltó pontos méretezésére, kifejezetten olcsó és problémás hangszórókból is lehet jót készíteni, ha tudod, hogy mit miért csinálsz, és tudod ellenőrizni magad, korrigálhatod hangváltóval, dobozzal, hangszórómódosítással a hibákat. :)

    A "nem futja ki magát" nem létező fogalom. :) Az újságírók és a HiFi felhasználók találták ki.
    Nyilván mindennek racionális oka van. A kis helyiségek alacsony frekvenciákat erősítő hatása, a kemény visszaverő felületek között keletkező állóhullámok, alapvetően meghatározzák a mélytartományt lehallgatási pozícióban. Ezeket a hatásokat egyrészt lehet csökkenteni, másrészt lehet alkalmazkodni hozzá a hangsugárzó dobozának mint akusztikai felüláteresztő szűrőnek a helyes megválasztásával. :) Egy olyan helyen, ahol eleve problémás a 40-50Hz körüli tartomány, az álló hangsugárzó padlóhoz közeli reflexcsöve, ami pont ezen a frekvencián sugároz, sajnos jelenthet bajt. :) És ez csak egy lehetséges példa.

    (#29919) szazbolha
    Rendben, ahogy gondolod, biztos igazad van. :DDD Majd elgondolkodom rajta.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Soká #29916 üzenetére

    Érdemes kéz alatt vásárolni hangszórókat az ár miatt, de az persze ritkán jön össze, hogy az elképzelt hangszórókészlet egészét meg tudná venni úgy az ember. Inkább csak egy részét. De az is jó kiindulópont, hogy eleve újonnan vásárolja meg a készletet az ember - ha mindenki használtan akarna venni, nem lenne mit, mert senki se vett volna újonnan, hehe.
    Amíg majd odajutsz, hogy nekiállnál, azon kell alaposan gondolkodni, hogy mekkora, hányutas dobozt akarsz, és milyen hangszórókészletből - sokkal könnyebb azonos gyár készletéből jól társítani. Reflex versus zárt konstrukció megfontolása is alap, különösen a membránméret függvényében. Membránanyag is sokmindent eldönt az elérhető hangszínekről... A dobozt magad akarod-e legyártani (sokkal olcsóbb) vagy asztalossal... Mennyit akarsz rákölteni - az emlegetett 300ezerből már hétnyelven beszélő dobozt lehet összeállítani, ha okosan csinálja az ember...
    Ráérő idődben nézegesd a hangszórógyártók kínálatát, a hangszórók adatlapjait, hogy jobban képben legyél, amikor majd a készlet kiválasztására kerül a sor... Én értelemszerűen azon márkák közül tudok inkább javasolni, ha szükséges lesz javaslat, amelyekkel több tapasztalatom van, részben azért is, mert azokat egyébként viszonylag jól kiszámíthatónak tartom ár-érték arány és hangkarakter szempontjából, és kedvelem is a jellemző hangkaraktereiket. De persze érdemes másfelé is vizsgálódni, Morel például... - vagy ha megütöd addig a lottófőnyereményt, Accuton...

  • shalafi66

    veterán

    válasz #71562240 #29921 üzenetére

    "sokkal könnyebb azonos gyár készletéből jól társítani"
    A hangszóró nem tudja, hogy milyen címkét ragasztottak rá gyártás után, és melyik márkanévvel értékesítették. Ez egyáltalán nem fontos.
    A képességek-paraméterek meghatározóak.

    "Reflex versus zárt konstrukció megfontolása is alap, különösen a membránméret függvényében."
    Ez nem a membrán hasznos felületétől függ, hanem, hangszóró szempontjából, a T-S aránytól, helyiség szempontjából pedig az első félhullámú rezonanciától, és faltól-saroktól mért távolságoktól.

    "Membránanyag is sokmindent eldönt az elérhető hangszínekről..."
    A membrán anyaga önmagában nem sokat számít, az a fontos, gyártás közben hogyan dolgoztak vele.

    A Morelnél nem igazán látni olyan hangszórót, ami megérné az árát. :) Mélyközepeknél nyomják a saját szabvány, Dynaudio másolat, nagy lengőcsévés vonalat, azok nem túl jók, de nagy a terhelhetőségük. Magasaknál meg 10k fölött a legtöbb haldoklik (szintén az egyik saját szabványuk miatt). És pár éve náluk is elég bizonytalan volt az összeszerelés minősége, rengeteg központosítási hibás magashangszóró jutott ki a gyárból, egészen a felhasználókig.

    Használtan nem biztos, hogy megéri hangszórót venni. A Vintage túlárazott, a többi meg vagy nem jó, pl. régi SEAS mélyközepek nagy része, vagy annyiba kerül, mint egy új (Vifa PL vonal), vagy öregedésfüggő hibái vannak (Vifa P), vagy hasonló áron van helyette jobb (Vifa M vs SS Discovery)...

    Esetleg olyan helyzetben szokott jó üzletet jelenteni a használt hangszóró, ha valaki megvette, majd végül nem használta fel, esetleg vett helyette másikat, és eladja a nem túl régi pár éves hangszóróit. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Soká

    senior tag

    válasz #71562240 #29921 üzenetére

    Sok dolgot érintettél, én meg hosszú leszek...
    Természetesen az egyik út - amit már egyszer elkezdtem, aztán elszállt a fejemből - hogy előveszem a 20 éve megvásárolt Klinger-féle Hangdobozépítést és végignyálazom, aztán választok egy valamilyen típusú hangdobozt. Persze így is egyfajta intuitív alapon fogok dönteni mert nem nagyon látom át az elektroakusztika rejtelmeit.
    A másik, hogy hagyatkozom mások tapasztalataira, főleg olyasvalakiére, aki azt mondja, hogy a te zenéidhez (reneszánsztól Bartókig), a te eszközeidhez (CD-játszó, integrált erősítő) és a 15-20nm-es szobádhoz, az asztalos ismereteid függvényében talán ez és ez a legadekvátabb út.
    Azt már talán említettem, hogy én nem akarok elsőre sosem járt utat találni magamnak. Legszívesebben bevált konstrukciók "újracsomagolására" vállalkoznék. Feltételezem, hogy a DIY társadalomnak vannak kiérlelt darabjai, olyanok, amit, ha az ember betart bizonyos előírásokat, akkor csak nem tud elrontani nagyon.
    Tegnap linkeltem a kb. 15 éve készített kis dobozomat. Vettem olcsó SAL elemeket, amihez, becsületükre szóljon, kis füzetben mellékeltek dobozépítési rajzot. Ebből én a belső méreteket igyekeztem betartani, egyébként pedig vastagabb anyagból dolgoztam, másféle sarokmegoldásokkal és született valami, amiről persze fogalmam sincs, hogy szól-e úgy mintha a rajz szerint dobozoltam volna, de miután eleve annyit vártam tőle, hogy a konyhában egy onkyo receiverrel rádiót hallgassak rajta, arra a célra teljesen megfelelt. Egyébként a Mission 761i jelű dobozomnál persze gyengébben szólt, de nem is annyival, hogy el kellett volna keserednem. Sőt, azt állapítottam meg, hogy ha egy sokat szidott filléres cucc tud ennyit, akkor egy drágábbal is érdemes lenne megpróbálkozni.

    Szóval én most járhatóbbnak látom azt az utat, hogy nem én találok ki valamit és ahhoz próbálom a dolgokat mindenáron igazítani, hanem ha azt mondod, hogy neked ezzel és ezzel a hangszórókészlettel van tapasztalatod és az ilyen és ilyen dobozokkal, akkor szemügyre veszem és meglátom, hogy érzek-e affinitást hozzá?
    Ezt említettem legutóbb, hogy például ez a doboz lehet, hogy jól szól, de nehezen barátkoznék meg vele, ami az esztétikáját illeti. A rétegelt lemezt nem zárom ki eleve, de egészen biztos, hogy az élekre élkeményfa kerülne és megpróbálnám kimozdítani ebből a lapszabászati feelingből.

    Nem véletlenül említettem a PointSource darabot, ami megjelenésében is barátságosabb számomra. Azt például szívesen próbálnám olyan módon megépíteni, hogy állódoboz kerekedjen belőle. Hozzáteszem, azt a tervezői azért csinálták polcsugárzónak mert tömörfából van és minél nagyobb egy tömörfa "bútor", annál nagyobb az esélye, hogy a páratartalom-változásból eredő mozgások miatt elcsattanjon. Ha magának épít valamit az ember, akkor vállalja a rizikókat, ha tucatszámra kellene gyártanom másnak és garanciát vállalni rá, akkor százszor meggondolnám.


    A kérdéseidből egy biztos: magamnak szeretném elkészíteni a dobozokat. Ez az, amire úgymond képes lehetek, meg mondjuk arra, hogy jó esetben az legyen a többségi vélemény, hogy nem csúnya a doboz. :)
    A hangszórókra költendő pénzt pedig nincs értelme nekem megmondanom, sokkal inkább számít az, hogy mi az az árkategória, ami alá egyszerűen nem érdemes menni. A pénz egyáltalán nem vet fel, tehát az a pszichés hozzáállás nem játszik, hogy ha jól megterhelem a pénztárcámat, akkor a kielégülés egy része már adott, hiszen ha ennyi pénzt elvertem, akkor azzal már megvásároltam a mennyországba jutást. :)
    Százbolha érteni fogja: van sok fotós ember, akik például - az én véleményem szerint - be vannak oltva vizuális látásmód ellen. Többek között ők azok, akik megveszik a legdrágább fotós felszereléseket, műszakilag mindent beletesznek a projektbe, a képeik mégis legfeljebb vonalélesség szempontjából értékelhetőek. A példa persze rossz, mert a fényképezőgép csak egy eszköz a komponáláshoz, a hangsugárzó viszont a kész mű.

    A hangszórókat meg hiába nézem, nekem a paraméterek elég keveset mondanak.
    Első dolgom az volt, amikor megnéztem ennek a Troels Gravesennek az oldalát, hogy melyik az ő referencia darabja. És kiderült, hogy abban például ilyen hangszórók vannak:

    No, ha én erre ránézek, akkor annyit látok, hogy a mágnes rész (nem tudom mi a neve) nagyon meg van "buggyantva". Ennek az előállítása legalább nyolcszorosa egy forgástestének. Hogy ez a kialakítás feltétlenül szükséges-e ahhoz, hogy jól szóljon, azt nem tudom megmondani (mondjuk kétlem...) de jó ok arra, hogy nagyon drágán lehessen árulni, jó szolgálatot tesz marketing szempontból, mert messziről láthatja mindenki, hogy ez egy prémiumtermék. Legalábbis addig, amíg nem jön a kiskínai, aki gyárt valami hasonlót negyedáron.
    Magyarul: fogalmam sincs, hogy erre nekem feltétlenül szükségem lenne-e?
    De ha ránézek erre a kínai valamire, akkor azt mondom, hogy külcsín alapján ez is rendben van:

    Az az Accuton (a név nekem semmit nem mondott...) egy igen szép marketingmárka. Ezt nem leszólásból mondom, feltételezem, hogy jól szól, de nagy valószínűséggel a jóságának a döntő részét a design és a körítés teszi ki. És én ezt értékelem, még úgyis, ha nincs pénzem megfizetni.

  • xxlongikaxx

    aktív tag

    válasz shalafi66 #29908 üzenetére

    Tudod hogy most nagyon melle lottel, mert itt te vagy az aki raerolteti magat masokra. Nezd csak meg a kommentjeiddel probalod uralni az egesz forumot, kozben adsz semmit mondo valaszokat, lehuzol minden gyartot, es azt allitod te tudsz a legjobban hangszorot epiteni. Az utobbi harom oldalon szerintem a SEAS, az SB, a Morel es kitudja meg melyik gyarto szertined selejtet gyart tomegesen. Azert en megkerdeznem hogyha te epited a legjobb hangszorokat akkor hogyhogy nem a te hangszoroidat veszi a fel vilag???

    En egyaltalan nem vagyok odaig a HiVi ert, pontosan tudom mi vele a baj, ma mar nem epitenek vele, de mivel egy 5.1 epitese egy vagyonba kerul ezert leertekelt aron igen jo ar ertek aranyban lehet epiteni boltinal sokkal jobb 5.1 et. Es sosem allitottam azt hogy en ertek az elektro akusztikahoz, nem is ezzel foglalkozom, azert a mereshez es elektornikahoz ertek.

    Tudom en hogy nem fogod fel amit neked az emberek irnak, es nem veletlenu lettel szinte minden mas hangsugarozo forumon nem kivanatos. De ez nem az en problemam, tovabbra is neha irok ide es ignorallak ahogy eddig is probaltam mert csak ez az egyetlen ut.

  • shalafi66

    veterán

    válasz xxlongikaxx #29924 üzenetére

    :) A valóságot nem kell erőltetni, az köszöni és jól van mindannyiunktól függetlenül. Én létező dolgokról írok, te fikciókat táplálsz. :) Személyeseket, érzelmi alapon. És műszaki problémákról annyi jut eszedbe, hogy "lehúznak" valami gyártót, aminek sok terméke és bevétele van. :) Közben az egésznek köze sincs ehhez, ami eljutott hozzád, a te szűrőiden keresztül.
    Az ignorálást látom, semmit nem szeretnél megérteni abból, amit írok. :) De így hogy alkothatsz véleményt.. :) Bármilyet is. Nem hogy hiteleset..
    És persze, jelenleg, egyetlen fórumra sem igaz, amit írtál. :) Meglepő?

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • xxlongikaxx

    aktív tag

    válasz shalafi66 #29925 üzenetére

    A te valosagod...... Meghallgatni toled barmit is kellene nemi hitelesseg....

    Szep napot!

    [ Szerkesztve ]

  • shalafi66

    veterán

    válasz Soká #29923 üzenetére

    "előveszem a 20 éve megvásárolt Klinger-féle Hangdobozépítést és végignyálazom, aztán választok egy valamilyen típusú hangdobozt."
    Ez nem egy jó ötlet, a legtöbb dolog benne mára túlhaladott, és előfordulnak tévedések is (pl. TL-ekkel, hangváltókkal kapcs.). A hangsugárzótervek pedig, hangszórók hiányában nem utánépíthetők.

    "a te zenéidhez (reneszánsztól Bartókig), a te eszközeidhez (CD-játszó, integrált erősítő)"
    Rosszul kezdődik. :) Ezt megint a zújságírók, és a HiFi-zők találták ki. Egy jó hangsugárzó, műfajtól függetlenül jól teljesít, saját határain belül. És a forrásnak, mondjuk CD lejátszónak, semmilyen hatása nincs a hangsugárzóválasztásra. Az erősítő is, főleg DF-en keresztül hat, ami erősen összefügg azzal is, mennyire viseli jól a bonyolultabb terhelőimpedanciákat. De ezekhez lehet alkalmazkodni.

    "kis füzetben mellékeltek dobozépítési rajzot."
    Az a kis füzet csupa hasraütés, teljesen meglapozatlan dolog volt. Csak a bevételnövelést célozta. :) Ebben az esetben, szinte teljesen mindegy, hogyan építetted meg.
    A normális, kidolgozottabb terveknél viszont, főleg kívülről nem tudod újracsomagolni a hangsugárzót, mert biztosan másképp fog működni, mint a tervezőnél. Mondjuk már attól másképp szól, hogy egy másik helyiségben hallgatod. :)

    "például ez a doboz lehet, hogy jól szól,"
    Az előlap miatt inkább arra van esély, hogy nem annyira jól. :)

    "azt a tervezői azért csinálták polcsugárzónak"
    :) Illetve mit kezdtek volna a 130mm-es hangszórók által nem igényelt maradék térfogattal. :)

    "nekem a paraméterek elég keveset mondanak."
    Pedig ránézésre, ráérzésre nem lehet hangsugárzót készíteni. :)

    "Ennek az előállítása legalább nyolcszorosa"
    Nehogy azt gondold. :) Nem CNC-vel marják egy anyagból, és már így is "a kiskínai" készíti, a SS többségi tulajdonosai távol-keleti származásúak. :) A beszállítók egy nagy része is onnan kerül ki (pl. fémmegmunkálás).
    Ennek a hangszórónak a lényege nem a mágneskör, hanem az ellipszis keresztmetszetű lengőcséve lett volna, de megnézve, és összehasonlítva a többi hangszórójukkal, a terv nem sikerült, pont az nem teljesült, amit ezzel a lépéssel megszüntetni szerettek volna.
    Ráadásul, egy 180mm-es hangszóró, ami 50Hz-en rezonál, minimum megmosolyogtató. :)

    Az Accuton kerámiamánia. :) Főleg erről híresek. Csak ne érj hozzá a membránhoz. Egyébként korrekt megoldásokat használnak a hangszóróikban. De középtartományban itt is vannak bajok, vagy 1-2kHz között, vagy berezgések a felső határ közelében, amiket nehéz hangváltóval jól kezelni. Nem egyszerű megoldásokat igényelnek.

    "De ha ránézek erre a kínai valamire, akkor azt mondom, hogy külcsín alapján ez is rendben van"
    Volt szerencsém hangszórókhoz, ezzel a névvel, nagyobb méretben. :) A membrán anyaga nagyon rossz választás. Középtartományban mindegyiknek volt egy uralkodó, 10dB+ rezonanciája, és szinte élvezhetetlenné tette a hallgatásukat.
    Meg kell venni egyet, és megmérni. aztán kiderül, hogy mire jó.

    (#29926) xxlongikaxx
    :) Pont erről van szó. Valami olyanról állítod, hogy nem jó, amit sem olvasásra, sem észlelésre nem méltatsz. :)
    Van egy mondás errefelé. A hordó hiteles, nem az ember. :)

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz Soká #29923 üzenetére

    Kis kitérő, mert megemlítetted a fotózást, amit összevetnék a hifizésel.
    Mindkét hobby tábor tagjai döntően profit orientált gyártók által készített eszközöket válogatnak, és vásárolnak, hogy az általuk elképzelt, vágyott vagy épp megengedhető szinten műveljék hobbijukat.
    Alapvető különbség, hogy a hobby vagy amatőr fotózásban jelen van az alkotói tevékenység, még a technikailag és esztétikailag legképzetlenebb kocafotós is törekszik arra, hogy valamilyen reflexiót keltsen az általa készített fotók bemutatásával.
    Ezzel szemben a hifista passzív befogadó. Legalábbis én nem tekintem műszaki eszközök válogatását alkotói munkának, sem tudományos tevékenységnek. A zene hallgatás sem az, amely szerintem magányos tevékenység, még egy zsúfolt koncerteremben is.
    .
    A hangfal építés nálam kb olyan mint amikor lyukkamerákat építettem (egy idő után a lyukat is vettem, mert a kínai jobb volt mint az enyém), vagy még inkább mikor felhasználva egyes gyártók alkatrészeit 6x12-es filmes kamerákat készítettem.
    A vázat meg tudtam csinálni, de az objektívet válogatnom és vennem kellett a barkács fotós gépeimhez. Itt ugyanez a helyzet a hangsugárzókkal, válogatni és vásárolni kell. Kísérletezgetek, játszogatok, mások számára értéktelen és szemétnek minősíthető dolgokat rakok össze.
    Csakhogy itt nincs a végén alkotás, és jogos lehet a feltételezés minek ez ha megvehetném kész termékként, és magát a zenehallgatást jobban is élvezhetném egy gyári hangfalon. Míg a fotóban egy 500 Ft-os barkács lyukkamerával is van esélyem olyan képet alkotni, amely befogadóban érzeteket vagy gondolatokat ébreszt. Hifi-ben ilyen nincs, max azt érhetem el, hogy az alkotók szándéka és az én ízlésem szerinti minőségben szólal meg egy zenemű.
    .
    Megjegyzés: a te esetedben lehetne alkotásnak tekinteni egy esztétikailag kiemelkedő egyedi hangfal dizájnt. (értendő a megjelenésre, látványra), de ez inkább bútorasztalos teljesítmény. Azt gondolom, hogy a hangzással kapcsolatos attribútumokat a hangszóró gyártója már beletette a termékébe, az egyszeri házihangfal építő annyit tehet, hogy ezeket maximálisan kihasználja egy akusztikailag jó dobozzal és hangváltóval.

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #29928 üzenetére

    "a hangzással kapcsolatos attribútumokat a hangszóró gyártója már beletette a termékébe"
    A legkevésbé sem. Ez legfeljebb szélessávú hangszórókra igaz egy picit, de ott sem feltétlenül. Annyi a lehetőség az utólagos módosításra, változtatásra.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #29929 üzenetére

    Ha igazad lenne, akkor nem utasítanád el kategorikusan egyes gyártók teljes termékpalettáját.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Soká #29923 üzenetére

    Az nagy előny lesz a munkálatok során, ha az asztalosmunkát szépen magadnak élvezettel meg tudod csinálni.

    "nem akarok elsőre sosem járt utat találni magamnak. Legszívesebben bevált konstrukciók "újracsomagolására" vállalkoznék.""

    Így érdemes annak, aki nem kísérletezni akar, akár öncélúan is mint például szazbolha, hanem nagyon jót akar magának, relatíve kevés pénzből. Ezért hangsúlyoztam én is, hogy persze, csak olyasmiben tudok segíteni, amiben tapasztalatom van. És ez a tapasztalat szerintem atéren a legfontosabb, hogy milyen hangszórókat válasszon ki az ember, mert a T-S paraméterek csak az alap, még sokkal fontosabb, hogy hallottuk-e már a hangszórók hangkarakterét-hangszínét adott körülmények között, és az a hangkarakter-hangszín tetszik-e a fülünknek, hosszútávra tervezve a tetszést, és hogy a karakterből meg tudjuk-e sejteni, hogy milyen hangolású dobozt tartanánk optimálisnak belőle a magunk számára. Ezért is reagáltam múltkor a kérdésedre a PointSource kapcsán, mert nagyon okosan a tapasztalatot kerested. Eddig még nem említettem, az itt (és általában Magyarországon) sűrűbben szóbakerülgető márkák közül például Visatonokkal, Monacorokkal is vannak tapasztalataim más építgetők révén, én azonban azok táborába tartozom, akik ezeket a márkákat inkább nem használják, mert alapvetően túlárazottnak és kiszámíthatatlanabb minőségűnek-karakterűnek hallom őket, mint bizonyos más márkák típusait. Ellenben például az általam említett VIFA-SEAS-Scanspeak konglomerátumi és Focal hangszórókkal olyasmi tapasztalataim vannak, hogy ránézek a hangszóró fotójára, és nagymértékben tudom róla, hogy hogyan fog szólni, milyennek fogom hallani a hangját, akkor is, ha éppen azt az altípust még nem hallottam önmagában vagy hangdobozban - kiszámíthatóan nivellálódó árazás, kiszámítható gyártástechnológia (talán még ma is, az egyelőre kiszámíthatatlan kínaizálódás világában). Ez a tapasztalat legfőbb lényege, hogy aszerint tudjunk hangszórót választani, hogy tudjuk róla, hogy hogyan szól, és milyen körülmények közé érdemes helyezni a saját ízlésünkhöz alkalmazva - ezért is kérdezted az elején, hogy ki ismeri az általad kiválasztott példákat.

    "Hozzáteszem, azt a tervezői azért csinálták polcsugárzónak mert tömörfából van és minél nagyobb egy tömörfa "bútor", annál nagyobb az esélye, hogy a páratartalom-változásból eredő mozgások miatt elcsattanjon."

    A PointSource-öket inkább azért készítették ilyen kicsire, mert a bennük levő miniatűr (mikroatűr, nanoatűr...) középmélysugárzók tankönyvileg ezt az űrtartalmat kívánják. Ha nagyobb űrtartalomba tették volna, akkor ugyebár amellett, hogy mélyebbre ment volna le, túllövést is mutatott volna a töréspontja felett, a Focal pedig nagyon nem olyan gyártó (volt akkoriban), akik olyasmit szerettek volna tervezni. Fegyelmezett, kézben tartott működésű hangsugárzókat szoktak - ez is változik manapság, már a nosztalgia se a régi. A tömörfát is meg lehet oldani viszonylag nagy méretben vetemedés és elcsattanás veszélye nélkül, például ebben is segítenek a belső merevítések, virtuálisan több kisebb dobozra osztva a nagyot. Tehát szerintem nem kell eleve félni a tömörfától nagy méretekben sem, hanem okosan kell használni. De bármikor lehet az MDF-hez nyúlni, az mindig adja magát. Rétegelt lemez akkor lenne jó, ha kaphatóak lennének a piacon jó rétegelt lemezek - vagy csinálnál magadnak jót (a komoly hangdobozgyártók maguknak csinálnak).

    "Ennek az előállítása legalább nyolcszorosa egy forgástestének. Hogy ez a kialakítás feltétlenül szükséges-e ahhoz, hogy jól szóljon, azt nem tudom megmondani (mondjuk kétlem...) de jó ok arra, hogy nagyon drágán lehessen árulni,"

    No igen, ha esetleg oda jutnánk, hogy én ajánlanék hangszórókat, akkor biztos, hogy azok közül ajánlanék, amelyeket a hangkarakterük és a könnyű többutas beilleszthetőségük mellett jó ár-érték arányúnak gondolok, részben a józan, kiforrott gyártási megoldásaik alapján - finom mozgó megoldások, robusztus állórészek. Az Accutont is ugye csak úgy említettem, mint a lottófőnyeremény terepét, hihi.

    "A hangszórókra költendő pénzt pedig nincs értelme nekem megmondanom, sokkal inkább számít az, hogy mi az az árkategória, ami alá egyszerűen nem érdemes menni."

    Hangszórók tekintetében én ezt az "ami alá nem érdemes menni" határt listaárban kb. 30-40ezer per darab környékén húzom meg. De én magamnak (enyhén szólva szintén nem vet fel a pénz) a felső határt is meghúzom 40-50-60ezer környékén, listaárat tekintve. De mivel "nem szeretek" listaáron vásárolni, kivárom, míg az adott hangszórótípusból találok kéz alatt használatlant, féláron, ugyanis a számomra szóbajöhető hangszórók kereskedelmi példányaival nem nagyon történik meg, hogy a forgalmazó akciósan árulná őket - ugyanígy, a szóbajöhető kondikkal, tekercsekkel sem szokott ilyesmi történni.

  • AMDFan

    addikt

    válasz #71562240 #29931 üzenetére

    'Ellenben például az általam említett VIFA-SEAS-Scanspeak konglomerátumi és Focal hangszórókkal olyasmi tapasztalataim vannak, hogy ránézek a hangszóró fotójára, és nagymértékben tudom róla, hogy hogyan fog szólni, milyennek fogom hallani a hangját, akkor is, ha éppen azt az altípust még nem hallottam önmagában vagy hangdobozban'

    Ez fájt :DDD

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #29930 üzenetére

    :D Már csak az összefüggés hiányzik. :D Nyilvánvaló, hogy mindig a legkönnyebben elérhető, legjobb, leghatékonyabb megoldás felé igyekszem terelni a kérdezőket. Ettől még a lehetséges megoldások száma végtelen, és elképzelhető, hogy én egy rossz hangszóróval is jobb eredményt érek el, hiszen rengeteg módszer létezik a hibák eltüntetésére. De ez nem kezdőknek való terep. :) És minek ajánlanám a bonyolult verziót, ha van egyszerűbb út is. :)

    (#29932) AMDFan
    Az egész fájdalmas. :) Amikor a nem létező karakterből kell megsejtened a szükséges dobozt és hangolást, ott én fel is adtam. :)

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #29933 üzenetére

    Ezt nem vitatom, de ettől még fenntartom amit írtam.
    .
    "Azt gondolom, hogy a hangzással kapcsolatos attribútumokat a hangszóró gyártója már beletette a termékébe, az egyszeri házihangfal építő annyit tehet, hogy ezeket maximálisan kihasználja egy akusztikailag jó dobozzal és hangváltóval."

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #29934 üzenetére

    Nincs akusztikailag jó doboz és hangváltó sem. :) És a hangzás, mint megfoghatatlan paraméter, nagyon szabadon alakítható, minden hangszóró esetében. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • #71562240

    törölt tag

    válasz AMDFan #29932 üzenetére

    Nyilván kicsit (icipicit) sarkítottam, de van ilyen, sőt, ez éppenséggel cél is a hosszútávú üzletben gondolkodó okos hangszórófejlesztők részéről. Ugyanis, a szóbanforgó fejlesztők legalábbis kb. tíz évvel ezelőttig jól kiszámítható következetes irányok, anyagok, konstrukciós megoldások mentén fejlesztettek termékvonalakat, többek között éppen a tárgyalt célból, azazhogy a keresgélő felhasználó viszonylag nagy biztonsággal sejthesse, hogy a fejlesztő adott, ismert, következetes termékvonalába tartozó hangszórónak az adott termékvonalra jellemző hangkaraktere és elektromos-elektromágneses-elektroakusztikus viselkedése legyen. Következetesen, termékvonalasan. Adott fejlesztők esetében a hangszóró képéből és típusszámából láthatom, hogy a fejlesztő mely termékvonalának mely lépcsőfokán-leágazásán helyezkedik el a hangszóró, milyen anyagokat és konstrukciós elveket használva, ergo, a fotóból és típusszámból még az adott hangszóró T-S paramétereit és grafikonjait is elég kis hibahatárral ki tudom következtetni! Éppen ez a céljuk! Termékvonal, következetesen. Nem csak lehetséges, hanem van ilyen, sok ilyen van, célzatosan ilyen.
    Ezt már nem feltétlen neked mondom, hanem a téma közvetlen folyományaként, ugyebár shalafinak természetesen közel sincs igaza abban (sem), hogy adott hangszórónak (adott hangszóró-termékvonalnak!) például a membránanyaga és egyéb, a termékvonalra jellemző következetes konstrukciós elvek alapján ne lenne jellegzetes sajáthangja. Nagyon is van ilyenje - természetesen. És ez a sajáthang természetesen csak viszonylag kevéssé gyakható meg azzal, hogy milyen hangdobozban hogyan használjuk az adott hangszórót. A hangszóróválasztás első lépése, hogy szeretjük-e az adott hangszóró sajáthangkarakterét - mert az a sajáthangkarakter (természetesen) nagymértékben rányomja bélyegét a hangdoboz hangjára, bármit is csinálunk.
    Megint neked: Adott fejlesztők adott termékvonalaiba tartozó minden egyes hangszórónak viszonylag következetes sajáthangkaraktere és T-S-paraméter-intervalluma van. Ez a cél az adott fejlesztőknél, és általában többé-kevésbé sikerül is megvalósítaniuk ezt a célt.

  • AMDFan

    addikt

    válasz #71562240 #29936 üzenetére

    Következetes T-S paraméter intervallum? Mérted már meg hangszórók T/S paramétereit?
    Két olcsó hangszóró között hatalmas különbségek tudnak lenni. Olyanok amik alapján az egyiket 50 a másikat meg 70 literes dobozba (a számok hasraütésszerűek) kéne tenni. A jobb minőségű, és drágább hangszórók esetén a T/S paraméterek jóval közelebb állnak egymáshoz, és a gyári értékekhez is. Itt sokan 5-10 ezer forintos hangszórókból akarnak valamit csinálni, de hogy, azt sajnos ők sem tudják. Így nem sok értelme van a topiknak. Megkapják, hogy szar a hangszóró amit kinéztek. És? Nem értem, hogy miért veszi valaki személyes sértésnek, hogy az általa kinézett vagy kedvelt márkát valaki leszarozza...

    Attól hogy valaki megsimogatja a fejét, hogy okos, jó választás, biztosan lehet belőle jót építeni, hajrá hajrá, azzal semmivel sem lesz előrébb, max. azt hiszi. Aztán az X. bénán sikerült hangfal után feladja az egészet.

  • szazbolha

    addikt

    válasz shalafi66 #29935 üzenetére

    Én nem erről írtam, hanem arról. hogy a gyárban elkészült hangszóró fizikai paraméterei adottak. Sarkítva egy magassugrzóból, még a te kvalitásaiddal sem lehet mélynyomót készíteni.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz AMDFan #29937 üzenetére

    "Itt sokan 5-10 ezer forintos hangszórókból akarnak valamit csinálni,"
    "Két olcsó hangszóró között hatalmas különbségek tudnak lenni."
    "A jobb minőségű, és drágább hangszórók esetén a T/S paraméterek jóval közelebb állnak egymáshoz, és a gyári értékekhez is."

    Persze, én a jobb minőségű és drágább hangszórókról beszéltem, nem az "olcsókról". Láthatod, klasszikus gyártó-fejlesztőkre hivatkoztam, és 30-40ezer forint per darab minimumösszegre, ami alá nem érdemes menni. 40-50ezer forint darabáron már elég helyre hangszórókat lehet kapni megbízható gyártóktól, megbízható gyártási minőségben, alacsony szórással, komoly anyagokból, elég szép és pontos hangokkal. Ebben éppen az a lényeg, hogy vannak gyártók-fejlesztők, akik az igényes/tudatos vásárlók hosszútávú bizalmára bazíroznak, és ezért olyan hangszórókat terveznek és gyártanak, amelyek megbízhatóan, kiszámíthatóan viselkednek. Persze ezek a gyártók meg is kérik a termékfejlesztés és gyártási minőség árát - márkák.

  • AMDFan

    addikt

    válasz #71562240 #29939 üzenetére

    Igen ez igaz, ilyen hangszórókból már megéri építeni, mert olyat lehet csinálni, amit csak jóval drágábban tudnánk megvenni gyáriban. Én is ezért építek hangfalat. Ráadásul ha van egy kialakult zenehallgató helyiségünk, akkor figyelembe tudjuk venni az akusztikai körülményeket a tervezésnél, amit ugye egyik gyártó sem tudhat, nekik általános elvek mentén kell fejleszteni.

  • shalafi66

    veterán

    válasz szazbolha #29938 üzenetére

    xD Na nem mintha erre bármikor szükség lenne. :D
    :DD Hááát, ha összeraktak egy hangszórót, az biztos, hogy valamilyen. :D De abból ezerféle hangsugárzó készíthető.

    (#29940) AMDFan
    Ezt 5000,- Ft-os hangszóróból is meg lehet csinálni. :) Csak több meló. Például régen divat volt a H2000 vagy TVM mélyközép + Vifa magas kombináció, és teljesen jó eredmények születtek. :) Ez ugyanúgy most is eljátszható, csak több munkát jelent, mert most már a mélyközepet válogatni kell (mondjuk régen ezt nem kellett).
    Amúgy a hangszóró ára, és használati értéke két külön dolog, és nem függ össze egyenes arányban. :) Nagyon nem.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • AMDFan

    addikt

    válasz shalafi66 #29941 üzenetére

    Csak nekem pl. nincs esélyem arra, hogy válogassak a hangszórókból :)
    Ezért inkább veszek megbízható gyártótól, illetve olyan hangszórókat amiket hallottam már szólni valamilyen DIY hangfalban.

    Hifiben szinte mindenre igaz, hogy a komponens ára és használati értéke között nincs összefüggés :)

  • shalafi66

    veterán

    válasz #71562240 #29936 üzenetére

    A Hangkarakter nem létező paraméter. :) Csak homályos HiFi-zős fogalom valamire, aminek egyébként ésszerű magyarázata van. Mindig. És nyilván úgy változik, ahogy a hangszóró tulajdonságait alakítod. :)

    Amúgy azt a bizonyos termékvonalat, inkább az összes európai hangszórógyár, korábbi lágyrész gyártójának, beszállítójának köszönheted, dr. Müllernek. :) Meg azt is, hogy volt vagy ~800 000 darab P-s Vifa hangszóró, aminek termékvonalasan használhatatlanra öregedett a membránszéle a rossz arányú keverék miatt. :)

    "csak viszonylag kevéssé gyakható meg azzal, hogy milyen hangdobozban hogyan használjuk az adott hangszórót"
    :D Nem ismered a lehetőségeket. A sugárzásjavító foglalattal, simán és egyszerűen alakítható a teljes lesugárzott tartomány, nem csak mélyben, középen is lehet hatni vele.

    (#29937) AMDFan
    Itt most el lett nekünk magyarázva, mekkora csoda, hogy ha ugyanolyan anyagokból, ugyanolyan módszerekkel, ugyanazt a receptet használva, ugyanazok az emberek készítik a hangszórók alkatrészeit, akkor azoknak mérettől függetlenül is lesznek hasonló tulajdonságaik. :DDD

    Persze ettől még maga az alapanyag (fém, műanyag, papír, kerámia), önmagában nem meghatározó, az a fontosabb, hogyan használják.

    "A jobb minőségű, és drágább hangszórók esetén a T/S paraméterek jóval közelebb állnak egymáshoz, és a gyári értékekhez is."
    Ez sem mindig biztos. :) Pont a ScanSpeaknél vannak olyan hangszóróadatlapok, amiknek közük nincs a jelenlegi gyártásból vásárolható példányokhoz, már T-S-ben sem. Egyrészt azért, mert a membrán gyártásában nagyok a bizonytalanságok (Classic mélyközepek), vagy csak túl régi az eredeti mérés, és azóta változtak a felhasznált alkatrészek. :) Esetleg csak túlzottan bejáratták a hangszórót, és azt a kínzást egy normál felhasználónál nem fogják átélni a mozgórészek, így náluk nem is lesz meg a megadott engedékenység. :)

    Adatlapban sosem szabad bízni. :) Mindig ellenőrizni kell.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz AMDFan #29942 üzenetére

    De, erre bárkinek van lehetősége. :) Engedélyezett a válogatás, személyesen.

    Az jut erről eszembe, hogy kb. nyolc éve valamelyik fórumon vettek 8 darab sima HA17-es hangszórót, meg ugyanennyi SEAS L22-őt azt hiszem, véletlenül egyszerre. És a SEAS-ok jóval inkább hasonlítottak egymásra, de az adatlaphoz mérve, vagy 20-30% eltérést mutattak. A HA17-eknek voltak egymáshoz képest +-5%-os eltérései, de az átlaguk fedte az adatlapot. :)

    Szóval, attól mert drága, még mindig nagy esélye van, hogy nem azt kapod, amit vártál. De ha legalább egyformák, akkor egyformán tudod kezelni a helyzetet minden darabnál. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz civicfan #29945 üzenetére

    Melyiket?

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Soká

    senior tag

    válasz #71562240 #29931 üzenetére

    Nekem tiszta sor (logikáját tekintve) amit mondasz, azt meg helyén kezelem, hogy ha "ránézésre" tudni véled, hogy mitől mit lehet várni. Az nekem szimpatikus, ha egy gyártótól származik a készlet, mert feltételezhetően a mérnökeik (meg a marketingesek) is abból indulnak ki, hogy egymással köszönőviszonyban vannak a termékeik. Ez nem zárja ki, hogy lehetnek szerencsés öszvérmegoldások is márkák között, de ez tényleg azoknak a terepe, akik tudnak megfelelően mérni, válogatni. Ahogyan azt is el tudom képzelni, hogy aki mondjuk hangszóróboltban dolgozik, az megteheti, hogy mondjuk húsz darabból összeválogatja mérés alapján a neki két legmegfelelőbbet ha már ilyen jelentős a szórás a termékek között. Itt jegyzem meg, hogy általános tapasztalat alapján én túlzónak gondolom azt a gyártási szórást, amiről szó esett. Megfelelően technologizált gyártósoron nem illik 3-5százaléknál nagyobb eltérést produkálni. Úgy is mondhatnám, hogy az eltérésnek illik küszöbérték alattinak lennie, vagyis olyannak, ami füllel nem annyira, inkább műszerrel kimutatható. Jó esetben. Persze, megint olyan kijelentést tettem, amit majd valamelyik kolléga két szóval cáfolni fogja. :)
    És persze nekem is vannak rossz tapasztalataim, szazbolha kedvéért mondom, tavaly nyáron vettem két 70-200-as f4 Canon telét és végül mindkettőt visszavittem (nagy szívfájdalommal) mert mindkettő egyértelműen vacakabb volt mint a 15 éves darabom, amit végül inkább megjavíttattam (jó drágán...)
    Azt viszont elvárnám, hogy egy 40.000-es kategóriájú hangszórónál a gyártási szórást az elfogadható szintre szorítsák.
    Itt jegyzem meg, hogy míg a hifiben kézenfekvő egy kis ezotéria, én jobb szeretem a templomban és családi körben gyakorolni a hitéletet, a gyártásban pedig kellően materialista vagyok. Egy adott méretű, tömegű technológiájú műszaki tárgy gyártási költsége elég pontosan belőhető. Egy hangszóróé is. Szerintem a funkciója okán sok a homály ezen a téren. Nagyobb mint mondjuk egy akármilyen ipari elektromotor esetén, amikor tiszta sor, hogy mi miből és hogyan készül s mennyi lesz az ára. Szerintem a hangszórók túlárazottak és ennek a túlárazásnak csak azért nem érzem a létjogosultságát mert éppen a múltkor állapítottuk meg (nem én), hogy az elektroakusztika (mondjuk a számítástechnikához képest) egy eléggé kiforrott iparág, amiben kevés az igazán komoly előrelépés. Vagyis arra hivatkozni, hogy a knowhow-t kell megfizetni, kissé túldimenzionált.
    Általam jobban ismert technológiánál maradva, egy fürdőszobai lefolyórács elkészítése (öntödei szempontból) pontosan ugyanolyan meló és ugyanannyi anyag, mint egy bronz plakett leöntése. Mégsem ugyanazon az áron fogják elkészíteni mert tudják, hogy az utóbbi presztizsértéke egészen más.

    Ami a használt, kéz alatti vásárlást illeti, ebben nyilván semmi tapasztalatom. Persze, ha mondod, hogy mit keressek, akkor figyelhetem az ebay-en vagy ahol ajánlod.
    Nekem az lenne a legjobb, ha ajánlanál 2-3 lehetséges kombinációt én meg kicsit utánaolvasok, mérlegelek, barátkozom és eljátszok a gondolattal, hogy miként is lehetne "becsomagolni" vagy milyen anyagokat használnék szívesen, stb. Akár itt, akár privátban.
    Az a legkevésbé sem zavar, ha shalafi mester előre boritékolja, hogy nem lesz jó. A helyében én is ezt tenném, de nem vagyok a helyében, így az esélytelenek nyugalmával indulhatok. :)

  • Soká

    senior tag

    válasz szazbolha #29928 üzenetére

    "Kis kitérő, mert megemlítetted a fotózást,"
    A fotózást pontosan a kedvedért említettem. :)
    És teljesen igazad van, a fényképezőgéppel (jó esetben) alkot az ember, a hifivel max. befogad. A hasonlóság annyiban áll, hogy a fotónál is van az alkotói út meg van a pixelvadászat és a hifiben is van a zenei élmény befogadása meg van a cinn és brumm vadászat.

    "(egy idő után a lyukat is vettem, mert a kínai jobb volt mint az enyém)"
    Ezen jót nevettem :)

    "a te esetedben lehetne alkotásnak tekinteni egy esztétikailag kiemelkedő egyedi hangfal dizájnt. (értendő a megjelenésre, látványra), de ez inkább bútorasztalos teljesítmény. "

    Ha ott tartanék, akkor figyelnék arra (nem is tudnék nem figyelni), hogy a dolog több legyen mint faipari ügyeskedés. Nem tudok olyat csinálni, ami ignorálná az úgymond esztétikai elképzeléseimet. Ez olyan mintha shalafi úgy csinálna egy dobozt, hogy nem figyel a mérésekre csak szobrászkodik a dobozzal. :) nem elképzelhető.

  • shalafi66

    veterán

    válasz Soká #29947 üzenetére

    "két szóval cáfolni fogja."
    Ehhez nem szavak kellenek. :) Ez volt az L22RNX/P amit emlegettem. Rajta az adatlap pirossal.

    Más a szórás, és más a több példányra jellemző eltérés. :) Bár 8 darabból nem derül ki, melyikről van szó. De a nagy egyformaság inkább arra utal, hogy az adatlap pontatlan.

    "hogy nem lesz jó."
    Amennyi erővel rosszat csinálsz, annyi erővel jót is lehet. :DDD

    Egyébként nyilván nem csak a sorozatgyártás költségeit kell megfizetni, hanem a termék létrehozásának költségeit is. És még osztalékot is kell termelni a tulajdonosoknak. :)

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

Új hozzászólás Aktív témák