Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • shalafi66

    veterán

    válasz Soká #29923 üzenetére

    "előveszem a 20 éve megvásárolt Klinger-féle Hangdobozépítést és végignyálazom, aztán választok egy valamilyen típusú hangdobozt."
    Ez nem egy jó ötlet, a legtöbb dolog benne mára túlhaladott, és előfordulnak tévedések is (pl. TL-ekkel, hangváltókkal kapcs.). A hangsugárzótervek pedig, hangszórók hiányában nem utánépíthetők.

    "a te zenéidhez (reneszánsztól Bartókig), a te eszközeidhez (CD-játszó, integrált erősítő)"
    Rosszul kezdődik. :) Ezt megint a zújságírók, és a HiFi-zők találták ki. Egy jó hangsugárzó, műfajtól függetlenül jól teljesít, saját határain belül. És a forrásnak, mondjuk CD lejátszónak, semmilyen hatása nincs a hangsugárzóválasztásra. Az erősítő is, főleg DF-en keresztül hat, ami erősen összefügg azzal is, mennyire viseli jól a bonyolultabb terhelőimpedanciákat. De ezekhez lehet alkalmazkodni.

    "kis füzetben mellékeltek dobozépítési rajzot."
    Az a kis füzet csupa hasraütés, teljesen meglapozatlan dolog volt. Csak a bevételnövelést célozta. :) Ebben az esetben, szinte teljesen mindegy, hogyan építetted meg.
    A normális, kidolgozottabb terveknél viszont, főleg kívülről nem tudod újracsomagolni a hangsugárzót, mert biztosan másképp fog működni, mint a tervezőnél. Mondjuk már attól másképp szól, hogy egy másik helyiségben hallgatod. :)

    "például ez a doboz lehet, hogy jól szól,"
    Az előlap miatt inkább arra van esély, hogy nem annyira jól. :)

    "azt a tervezői azért csinálták polcsugárzónak"
    :) Illetve mit kezdtek volna a 130mm-es hangszórók által nem igényelt maradék térfogattal. :)

    "nekem a paraméterek elég keveset mondanak."
    Pedig ránézésre, ráérzésre nem lehet hangsugárzót készíteni. :)

    "Ennek az előállítása legalább nyolcszorosa"
    Nehogy azt gondold. :) Nem CNC-vel marják egy anyagból, és már így is "a kiskínai" készíti, a SS többségi tulajdonosai távol-keleti származásúak. :) A beszállítók egy nagy része is onnan kerül ki (pl. fémmegmunkálás).
    Ennek a hangszórónak a lényege nem a mágneskör, hanem az ellipszis keresztmetszetű lengőcséve lett volna, de megnézve, és összehasonlítva a többi hangszórójukkal, a terv nem sikerült, pont az nem teljesült, amit ezzel a lépéssel megszüntetni szerettek volna.
    Ráadásul, egy 180mm-es hangszóró, ami 50Hz-en rezonál, minimum megmosolyogtató. :)

    Az Accuton kerámiamánia. :) Főleg erről híresek. Csak ne érj hozzá a membránhoz. Egyébként korrekt megoldásokat használnak a hangszóróikban. De középtartományban itt is vannak bajok, vagy 1-2kHz között, vagy berezgések a felső határ közelében, amiket nehéz hangváltóval jól kezelni. Nem egyszerű megoldásokat igényelnek.

    "De ha ránézek erre a kínai valamire, akkor azt mondom, hogy külcsín alapján ez is rendben van"
    Volt szerencsém hangszórókhoz, ezzel a névvel, nagyobb méretben. :) A membrán anyaga nagyon rossz választás. Középtartományban mindegyiknek volt egy uralkodó, 10dB+ rezonanciája, és szinte élvezhetetlenné tette a hallgatásukat.
    Meg kell venni egyet, és megmérni. aztán kiderül, hogy mire jó.

    (#29926) xxlongikaxx
    :) Pont erről van szó. Valami olyanról állítod, hogy nem jó, amit sem olvasásra, sem észlelésre nem méltatsz. :)
    Van egy mondás errefelé. A hordó hiteles, nem az ember. :)

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

Új hozzászólás Aktív témák