-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
volandy
senior tag
válasz
Top cat #75948 üzenetére
DJGABI is!
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁáááá! Tavaly augusztus 29.-én akkora vihar volt nálunk, hogy a mi házunk kéményének a fedlapját is ledobta a földre jó pár téglával együtt! Kb 100 cserepet, kúpcserepet is levitt! Szélvédő, motorháztető is megsérült. A szomszéd ház tetejéről a cserepet beleállította a szigetelt falba leszedve a szigetelést. Volt ahol kéményt bedöntötte a padlásba, hullámpalát ledobálta és még sorolhatnám. 3 napig nem volt áram a faluban (Vác környéke). Fagyasztóban lévő kaják 90%-a kuka. Jelenleg is viharkampózom a cserepeket. Most próbálom kisakkozni hogy milyen sűrűségben rakjam a kampókat! Mert minden cserépre azért nem akarok tenni! Hááát kb ennyi!
Ja és 2019 március 19.n ha jól emlékszem is volt egy elég durva, de akkor "csak" néhány cserép bánta nálunk, más házaknál durvább volt a helyzet!
Ezért vettem az áramfejlesztőt DE remélem ezért nem fog kelleni! -
pjen
félisten
válasz
#21346560 #75942 üzenetére
Nem is tudom mért akartok mindenáron valamilyen szabályt ráhúzni.Az esetek 99.99% ában teljesen mindegy, sokszor egyenesen betarthatatlan.Csak példának egy vezeték behúzos porszívó.Honnan tudom hányszor tekeredik meg a zsinór amig betekeri.Ha lenne bármilyen jelentősége, megoldották volna.Egyébként kiváncsi lennék arra a berette kazánra mit szólna egy leválasztó trafóhoz.
-
PitLee
őstag
Magyar honban ezen ajtó zsanérnak mi a neve, ha egyáltalán forgalmazzák felénk ?
gravity hinge -
PitLee
őstag
Igen az tény, hogy dugni lehet így is, meg úgy is
De maguk a készülékek pl: vasaló, mosógép, hajszárító ettől függetlenül fázishelyesen vannak szerelve.
A legtöbb készüléknél nem okoz gondot, hogyan van bedugva.Ritka,de némelyik a 3 eres dugvilláknál fel van tüntetve, melyik villa elvileg a fázis.
-
pjen
félisten
válasz
imibogyo #75937 üzenetére
Azért nem kell ezt misztfikálni. A Fi relé, EPH, 600 áramkõr előtt se voltak tele a temetők áramütött emberekkel.Pedig volt 3 fátisú Nova villanytűzhely, gyöngyös szigetelésű villanyvasaló amihez javító cekászt is árultak.A tűzhely lap tönkre ment hidegvávóval ki lehetett takarítani és samott porba ágyazott cekásszal javítani.Normál kiskerben árulták és a könyvtáros is meg tudta oldani.Az álltalános védelem 2x3 diazed rendszerű olvadó biztosíték volt.
-
imibogyo
veterán
-
törölt tag
No, mint kiderült, itt mindenki villanyszerelő!
-
pjen
félisten
válasz
F.E.K.. #75933 üzenetére
Ehhez még, a konnektort úgy is bd lehet szerelni, hogy a dugvilla két csapja függőlegesen megy a dugaljba.Akkor az alsó vagy a felső a fázis.Ami a lényeg fordított bedugástól nem hibásodhat meg a készülék , max nem működik.Hiába tudom esetleg, hogy a dugaljban bal a fázis.A készülék ráöntött dugóján nincs jelölve.Mari nénitől nem is várható el, hogy ismerje a nem létező szabványt.
-
F.E.K..
senior tag
válasz
PitLee #75930 üzenetére
Magyarország a német bekötést vette át, balra a fázis, alul a föld, jobbra a nulla a sorrend emiatt.
Viszont mivel a dugvillák "fordítva" is bedughatóak, a készükéke nem igényelhetnek fázis helyes bekötést emiatt. (Ami igen, az jellemzően fixen bekötendőek, nem lengővillás megoldással.)
-
pjen
félisten
válasz
PitLee #75930 üzenetére
Jól irtad, kellene legyen.Mondjuk annyira nem lényeges, én biztos nem nyúlnék bele áramtalanítás vagy legalább egy fáziskíresős vizsgálat nélkül.Egyébként is gond ez például egy hosszabbítónál, lengő dugaljnál, kettős konnektor és két földelt oldalt kivezetett vill dugónál.Nálam először dugaljból mentek a klímák.Oldalt kiálló dugvillával.Úgy volt bedugva, hogy a vezeték felfelé állt ki belőle, az álló lámpa pont fordítva hol is van a fázishelyesség.?
-
El is felejtettem. Parkside koffer csat javítás. Topikhű? Igaz, nincs ződsárga (de fekete szigszalag akad), gyorskötöző helyett Hilti szalag van. Purhab helyett pedig próbáltam Soudal T-Rex ragasztót (az a krémszínű valami a dobozon), de nem volt elég. A csavarozott doboz az orrfűrészé, véletlen úgy zártam le, hogy kilógott a madzag. A durván tákolt az ütvefúróé, arra ráesett egy tégla két méter magasból.
-
volandy
senior tag
válasz
Inhouse #75925 üzenetére
Lehetséges!
Gázkazánom dugvillás, de csak fázishelyesen lehet bedugni, amit a villanyszerelő jelölt be, hogy így legyen mindig bedugva ha fordítva dugom be ERROR-t ír ki. Az inverterem amit vettem arra az esetre, hogy áramszünet esetén a vegyes tüzelésű kazánom szivattyúja tudjon menni aksiról azt is csak fázishelyesen lehet bedugni!
Elolvastam az aggregátor használatiját, de nincs benne, hogy fázishelyesen kéne bármit bedugni. Ha a dugvillán lévő jelölések alapján meg tudom állapítani, hogy melyik a fázis vagy a nulla akkor úgy dugom be, ha nem akkor nem! -
-
Inhouse
őstag
válasz
volandy #75924 üzenetére
Ez szerintem sem lehetséges...nonszensz, hogy egy dugvillás eszköz kigyulladjon a fordított bedugástól. Az egy időzített bomba lenne, semmilyen szabály nem engedne ilyet, a villanyszerelő meg mondott neked valamit. Kevés készüléknél előfordul olyan, hogy fázishelyesen üzemel csak, de ezek pont emiatt inkább fix bekötésűek. Persze barkácsoló kedvű emberek mindig voltak, minden megoldható, ha úgy érzik jobb lesz úgy.
-
volandy
senior tag
válasz
PitLee #75920 üzenetére
Aha! Mivel főleg munkaeszköz, gép a lényeg. Tehát csak szétszedéssel lehet megállapítani!?
Egyébként nekem volt egy kétajtós coca-colás hűtőm és fordítva lett bedugva (nem fázishelyesen lett bedugva, mint utólag kiderűlt) és kigyullad a hűtőnek a doboza ahol vezérelte, hogy mikor menjen a ventilátor és a motor. Még jó hogy pont ott voltam. -
PitLee
őstag
válasz
Marcsello31 #75918 üzenetére
Sok éve volt, de antenna szakereskekésedben csináltak ilyeneket a srácok, ha van környéken valami üzlet, szerviz lehet pár szotyiért feltolják rá ha megkéred őket.
-
PitLee
őstag
válasz
volandy #75887 üzenetére
Elvileg a munkaeszközöknél a fázis a kapcsolóra megy majd onnan tovább az elektromos részek felé.
Pl Egy kis asztali szigetelt nem fém lámpánál ez úgy néz ki, hogy van
- a kétszeresen szigetelt, kéteres dugvillás vezeték (fekete vagy barna) és (kék) ér szigeteléssel,
- ahol a (fekete vagy barna) ér a fázis ez megy a lámpakapcsolójához, a kislámpák kapcsolója általában csak egy eret szakít meg, innen megy tovább a foglalathoz az ér
- a foglalatban az alsó érintkező a fázis, az oldalsó menetes érintkrző a nulla, ami (kék) ér és ez megy közvetlen a dugvilláig.Ez adna egy kis biztonságot, de mivel nálunk Mo.-on fordítva is belehet dugni a konnektorba a dug villát ezért IS izzó cserénél ki kel húznia lámpát, hogy baj ne legyen.
-
user12
őstag
válasz
Marcsello31 #75918 üzenetére
Nem is tudod otthon összerakni. Teljesen más kommunikációt használ az RS232 és az USB, így "fordítani" kell, ezért van egy elektronika a soros csatlakozó házában. Ha bedugod és telepíted, meg fog jelenni egy új COM port az eszközök között, ezután egy kábellel ha összekötöd a beltérivel, fogsz tudni csatlakozni hozzá.
Attól függ, hogy milyen csatlakozó van a beltérin, ha aljzat (anya) csatlakozó van és elég hosszú a kábel, akkor dughatod közvetlenül is ebbe. Ha male (tehát a tüskés "apa" típusú) aljazat van akkor kell egy apa-anya (vagy male-female vagy dugó-aljzat) kábel - de ez már standard.
További fontos dolog, hogy meg kell nézni, hogy milyen paraméterekre kell állítani a com portot (sebesség, paritás, adatbit, stopbit) máskülönben nem fog felépülni a kommunikáció. Ha van hozzá service manual vagy a neten valami forrás, akkor abból egyből megvan, ha nincs, akkor sajna próbálgatni kell. -
Marcsello31
őstag
válasz
user12 #75916 üzenetére
Üdv! Értem, tehát jobban járok ha szánok rá, mert sokra megyek vele ha otthon rakom össze.
Amit mutattál link az jó lenne szerintem is, de ha jól gondolom akkor is kell egy normál rs232 kábel, vicces, adott egy jó linuxos beltéri de ha gáz van vele csak rs232őn komunikál, usb sehogy, lefagy azonnal mikor betölt... Megpróbálok elősszőr boltban szerezni ilyet. Köszi a segítségedet! -
pjen
félisten
Három fázisnál egyértelmű a forgás irány miatt. Egyébként nem igazán értem. Vegyünk egy dupla konnektort, mindkét aljzatban ugyanazon az oldalon van a fázis. Aztán csatlakoztassunk két készüléket aminek oldalt van kivezetve a vill dugóból a kábel. Leginkább csak úgy Tudod bedugni, hogy az egyik fejjel lefelé van. Már borult is a fázis kivezetés. Tipikus eset nálam a WC ben: fali hősugárzó és időzitős venti.
-
user12
őstag
válasz
Marcsello31 #75915 üzenetére
Szia
Az USB és az RS232 teljesen másfajta port. Ha a beltéri RS232-es, akkor a számítógépen is RS232-n keresztül kell kapcsolódni.
Esetleg vehetsz USB-RS232 átalakítót, de ott se direktbe vannak kötve a szálak, hanem van konvertáló áramkör. -
Marcsello31
őstag
Sziasztok! Mielőtt leégetném a gépem és a házat, segítségért fordulnák hozzátok, már ha tudtok ebben segíteni
. elromlott egy beltéri tv adás vevő egység, azt sajnos csak újra telepítéssel lehet életre kelteni, a gond az, hogy csak rs232 portja van, azon keresztül kellene felprogramozni újra a beltérit és menne ugyanúgy mint előtte.
A kérdésem az volna, hogy háizlag lehet e készíteni olyan kábelt aminek az 1ik vége rs232 a másik vége usb? Mert van ilyen kábelmaradványom. Hogy kössem össze őket? Szín szerint? Az usb kábelnek csak négy vezetéke vanaz rs232 kábelnek 8 szines kábele van.
addig nem tudok tévét nézni azon a szaron míg nem telepítem újra. Egyszeri telepítésre meg vegyek egy drága kábelt ? Van valahol a neten szerinetek ilyen shematikus kapcsolási rajz "hülyéknek" mint nekem?A választ előre is köszi!
-
imibogyo
veterán
válasz
Gyarmati_ #75912 üzenetére
Azt nem tudom, hogy mi okozhatja ezt (nálam is így van, mint ahogy írod), de végülis egyszerű megoldani egy sima fázisceruzával és egy alkoholos filccel és onnantól nincs gond többé. Mondjuk én még egy túlfesz. védőt is kötöttem a kazán elé, mert állítólag a "tüskékre" is nagyon érzékenyek a vezérlők.
-
pjen
félisten
válasz
macilaci78 #75910 üzenetére
Mondtam, hogy nem ismerem, de furcsa.Nekem volt C24- C32.Nővéremnek sima Vailland, Szomszédban Vailland kombi, lányomék most vettek valamilyen olasz kondenzációst.Egyik sem fázis érzékeny.Konkrétan ez az első nálam.
-
volandy
senior tag
Nem megy a kazán. Amikor beszerelték mondták, hogy szóljak villanyszerelőnek. Nem voltam otthon amikor csinálta. De összejelölte hogy csak így lehet bedugni!
Most viszont nekem azért kéne hogy tudjam mert akarok venni aggregátort és azt mondták nekem, hogy amit fogyasztót bedugok az aggregátorba azt fázis helyesen kell bedugni! -
pjen
félisten
válasz
macilaci78 #75902 üzenetére
Nem ismerem, de mi történik, ha fordítva dúgod be?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" M3 2024 24GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest