- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen videókártyát?
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
pjen
félisten
válasz inf3rno #77499 üzenetére
Régen az is volt, hogy betettek egy égő gyertyát a padlásra aztán elmentek a templomba. A biztosító meg fizetett. De most komolyan, van 3 akus porszívó, 2 akus fogkefe, 2 rohangálós teló, 2 borotva, pár mobil,2 laptop. Biztos van amit még ki is felejtettem, lenne minek felrobbanni. Mennyivel nagyobb az esélye, hogy a bosch behajtóm robban fel.
-
pjen
félisten
válasz macilaci78 #77496 üzenetére
A telo, laptop, borotva stb, mind aksival megy, azokat is mind bezárjátok. Ráadásul a samu telón kivül mást még nem is hallottam kigyuladni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz macilaci78 #77496 üzenetére
Ha ez szempont, akkor én valami masszívabb vas/acél szekrénybe tenném a lítiumos aksikat, azt talán nem olvasztja meg, mert viszonylag nagy a hőkapacitása és olvadáspontja szemben mondjuk egy alu szekrénnyel. Itt azt kell észrevenni, hogy amit beletöltesz áram az ilyenkor teljes egészében hővé alakul, méghozzá gyorsan. Ilyenkor 1000°C felett ég, és nem elfojtható a tüze... [link]
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz macilaci78 #77494 üzenetére
A gépet én sem tárolnám a lakásban, csak az aksikat, ha nagyon muszáj, valami olyan helyen, ahol nincs körülöttük éghető anyag. A gépekhez általában adnak táskát, nem tartom valószínűnek, hogy abban olyan szinten lecsapódna a pára, ami gondot okozna. Ha ez mégis gond, akkor tenni kell bele szilikagéles zacsit ahelyett, hogy ide-oda hurcolásszátok.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
macilaci78
nagyúr
télen nem túl egészséges egy akkus gépet így akárcsak a lakásba is bevinni (tiszta víz lesz, és ez a kisebb baj), ha kell, meg az akku sem szereti - az akkut leszámítva miben is különbözik az akkus és a vezetékes szerszámgép? Egy vezetékes sarokcsiszolón nem ugyanúgy csapódik le a pára? Szerintem elég csak az akkut a lakásban tárolni. Illetve régebben volt olyan szóbeszéd, hogy a telefonakkukat (li-po) legjobb kb 40% töltöttség mellett a hűtőszekrényben tárolni. Szóval hideg és hideg közt is van különbség.
Én személy szerint 1-2 nappal a használat előtt beviszem a fűtött helyiségbe a használni kívánt szerszámgépet, hogy átmelegedjen, illetve az akkut nem a gépbe dugva tárolom, így nem lesz zárlat sem.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Sándor -P20-
senior tag
válasz lemmy71 #77490 üzenetére
FBS használattal kapcsolatban lenne egy nagyon jó tippem. Én már tizen, talán huszon éve így használom.
A tubusos kiszerelésről van szó, a kartusos mindenképpen beköt.
Szóval nem a kupaknál nyitom meg a tubust, hanem a tubus alját vágom le egy ollóval a perforálásnál.
Utána elhasználok belőle amennyit kell, majd a tubus alját visszahajlítgatom.
A legtutibb ha satuban van meghajlítva kétszer mint a gyári, majd a végén az egészre rányomok még egyet a satuban.
Így az egész tubussal el tudom használni, és egyáltalán nem köt be.40 feletti kornak megvan az előnye és hátránya... Igaz, a betűket csak közelről látod, viszont az idiótákat már messziről észreveszed.
-
senior tag
válasz inf3rno #76204 üzenetére
Cégben most vettek pár létrát, te is kerestél egy stabil darabot. Krause stabilo-t tudom ajánlani, nem olcsó de igen masszív.
Ha nem kell ez a szint, van nekik a közepes is tudású is.EATON motorvédő kapcsolók eladók, keress privátban.
-
lemmy71
őstag
válasz Dani_kp #77489 üzenetére
Ismerem az FBS -t már a nyolcvanas évek elején azzal ragasztottuk a kis akváriumokat.
De falra, jobb a stukkó ragasztó.
Volt olyan kuncsaftom ahol szalagparkettával kellett beburkolni egy lakás előszoba falát. A gazda valahonnan olcsón hozzájutott két karton FBS -hez. Képzelheted milyen szag volt napokig a lakásban, mire a 4 - 5 csomag parkettát felragasztottunk. Az egész lépcsőház, ecet szagban illatozott
"Árat illetően veszel egy nagy tubussal, amit kinyomópisztolyba raksz és nagyon sokáig elég." Mi mindig lefóliázzuk a tubus végét és úgy csavarjuk rá a csövet, de van hogy egy félév múlva egy nagy szilikon hengert kapunk ajándékba Némelyik olyan gagyi hengerben van, hogy alul ahol nyomod a pisztollyal, ott farsot szív. Az a baj hogy ezt is gyártja már, boldog boldogtalan -
-
8
senior tag
válasz lemmy71 #77486 üzenetére
Miért ne tegyek? Az nem fogja meg úgy a ragasztó?
52.000Ft jóváírás Gránit bank kétperces okostelefonos számlanyitáshoz, feltétel nélküli 0Ft/hó számlával. MC Platinum bankkártya 2+ évig ingyen. K&H vagy Erste számlanyitáshoz 50.000Ft. Raiffeisen kisvállalati ajánlókód. Revolut regisztrációhoz 8.500Ft, Curve 8.000Ft! Privát üzenetben küldöm
-
lemmy71
őstag
Ne tegyél alá falécet egy az egy be azzal a ragasztóval csináld. Egy széles spaklival könnyedén letudod szedni és max majd újra visszaragasztod.
#77481 Dani_kp
Persze jó az FBS is, de az háromszor annyiba kerül és sokáig ecet szag lesz a kecóban, ráadásul azt a későbbiekben szinte lehetetlen lekaparni a lámpáról -
8
senior tag
válasz lemmy71 #77480 üzenetére
Köszönöm szépen a tanácsot
A ragasztásnál lekaparom a festéket, és szerintem falécet fogok így felragasztani ami nem látható majd a lámpa felett, és abba csavarozom be a lámpákat (kettő van), így szerelni/cserélni is lehet majd könnyen.52.000Ft jóváírás Gránit bank kétperces okostelefonos számlanyitáshoz, feltétel nélküli 0Ft/hó számlával. MC Platinum bankkártya 2+ évig ingyen. K&H vagy Erste számlanyitáshoz 50.000Ft. Raiffeisen kisvállalati ajánlókód. Revolut regisztrációhoz 8.500Ft, Curve 8.000Ft! Privát üzenetben küldöm
-
do3om
addikt
válasz Barret001 #77478 üzenetére
Azért ez hulladék anyagból készült, látszik is hogy jó pár felesleges furat van rajta mindenfelé.A munkaasztal volt a legnagyobb szopás, azt a két süllyesztett furatot megcsinálni. Nem vitte a süllyesztő, 3db-ot nyirtam ki. Nem piaci vagy barkács bolti, mégis csak kinlodott, ha kentem nem kapott bele, ha nem akarod pár másodperc alatt égett. Végül hóval hűtőttem. A többi minden alumínium, így megmunkálás nagyon könnyen ment, szalagfűrésszel vágtam amit akartam.
A tartósság még nagy kérdés.
Így télen ha lesz kedvem csinálok még egyet, lapraszerelt állapotban elteszem későbbre, csak a nyers vázat rakom össze, és ha valami jó motort meg görgőket találok összerakom. A sima csapágyak sorban felfűzve is kíváncsi lennék működik e, vannak videók amikben így van. Nem kell csapágyház csak egy tengely. Közvetlenül a csapágyon futna a szalag, és ez tuti sosem kopna el, csak kinyulna a portól időnként.Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A
-
lemmy71
őstag
Mester stukkó ragasztó az megfogja, max festékkel és vakolattal tudod majd letépni Ragasztás előtt kapargasd meg a mennyezettet és jó vastagon ragasztózva cuppantsd fel a lámpát a plafonra. Pár percig megtartod kézzel utána már fogja, nekem a műhelyben minden kábelcsatorna szellőzőrács stb. ezzel van odaragasztva a falhoz.
-
8
senior tag
Tudtok esetleg olyan módszert ajánlani, amivel világítótestet tudok mennyezetre rögzíteni fúrás nélkül?
Födém, és nem viszi az ütvefúróm, hiltit kéne bérelnem hozzá + a vezetékeket sem tudom hogy pontosan hol mennek.Nagyon könnyű lámpa, kerek, ledes, kb talán 300g lehet összesen.
A mennyezet festve van.52.000Ft jóváírás Gránit bank kétperces okostelefonos számlanyitáshoz, feltétel nélküli 0Ft/hó számlával. MC Platinum bankkártya 2+ évig ingyen. K&H vagy Erste számlanyitáshoz 50.000Ft. Raiffeisen kisvállalati ajánlókód. Revolut regisztrációhoz 8.500Ft, Curve 8.000Ft! Privát üzenetben küldöm
-
do3om
addikt
Már tényleg nemsokára kész
Fent vannak az asztalok, pár kép az elfordítás megoldást is mutatja.
Az egész azzal indult hogy lett egy motorom mit csináljak vele, ezzlett a vége.
Használt közben semmi rezonancia nincs, az asztalon ha valamit ráteszek az meg sem mozdul.
Órákat gondolkoztam mire mit és hogyan használják.
Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A
-
-
hotkar
aktív tag
válasz janakbacsi #77471 üzenetére
Miért kell feltölteni? Nem új?
Ezek a radiátorok gyárilag fel vannak töltve, viszont első bekapcsolás után néhányszor légteleníteni kell. Van a tetején az egyik függőleges cső végén egy záróanya, alatta egy csavarhúzóval tekergethető szelep. Azon kell nyitni, amíg a szuszogás el nem múlik. Ezt meg kell ismételni néhány felfűtés után, és egyre nagyobb része lesz meleg a radiátornak (valójában törülközőszárító).
Tavaly vettem ilyet, azért tudom...
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz inf3rno #77470 üzenetére
Körülnéztem a lomok között, találtam hozzá cat5e kábeleket meg egy 8x8x2.5-es CPU hűtőt, aminek rövid a kábele, de talán rá tudom mókolni valahogy a mostani ház hűtés helyett. A wifi kártya továbbra sincs meg, de úgy tűnik valaki "rendet rakott", mert hiányzik az összes ESD-s tasakom, és gondolom ugyanott lehetnek, mint a wifi kártya, mert általában az ilyen kártyákat zacsiba rakom. Majd rákérdek, csak előkerül, aztán akkor fullos lesz a gép.
Buliban hasznos! =]
-
pjen
félisten
válasz janakbacsi #77471 üzenetére
Nem véletlen írják a deszt vizet, ha véletlen csöpög azzal van a legkevesebb gond.
-
janakbacsi
őstag
vettem egy ilyen elektromos radiátort. mivel kellene feltöltenem? desztillált víz? vagy glikol inkább a tágulás miatt?
[link]"You see, in this world there's two kinds of people, my friend: Those with loaded guns and those who dig. You dig."
-
inf3rno
nagyúr
válasz Inhouse #77468 üzenetére
Vettem bele még 4GB memóriát apróról, hogy mégis meglegyen a 8. Meg most leporoltam, újra pasztáztam. A régi ház ventit is leporoltam, visszatettem, kicsit kotyogós, de közel sincs már annyira pocsék hangja így, mint fél centi vastag porral, úgyhogy nem veszek bele újat. A HDD-t is rendesen becsavaroztam, mert csak egyik oldalról volt rögzítve, aztán lötyögött a helyén. Még a wifi kártyámnak utánanézek az elektromos szemétben, hátha megtalálom. Ha igen, akkor lesz normális n-es wifi is hozzá, mert most a szomszéd szobából kemény 1Mbps-t fog be a Tenda USB-s varázslat. Még elemet rendeltem, mert az nincs itthon, majd megjön valamikor. Jövő hétre legkésőbb megjön a RAM és az elem, aztán akkor én is hozzájárultam valamivel, nem csak a tulaja. Meg legalább már nem annyira tűzveszélyes.
A régi tápomat szívesen felújítatnám, mert szeretem, és kelleni fog egy tartalék táp, ha bármi előadódik. Esetleg van aki ilyet csinál közületek? Mennyibe fáj?
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Barret001
addikt
válasz Inhouse #77467 üzenetére
Én nem erőltettem,de szoktam kapni alkatrészeket bőven! Ez is úgy jöhetett,a 2 kis rögzítő fülecske hátra volt hajolva,ezért csúszott szét.Az az érdekes része,hogy ÉVEK óta nem volt hozzányúlva...Tehát már összerakáskor hibás lehetett.
Olyan silány minőségűek ezek,hogy már összedugáskor igazgatni kell őket egyenként.Ha erőből összedugod,ez az eredménye.[ Szerkesztve ]
-
Inhouse
őstag
válasz Barret001 #77451 üzenetére
Ezek a tápcsatlakozók idővel kiszopósodnak. Nem, a műanyag része, hanem a fém hüvely. Az, hogy kicsúszik a műanyag házból már elég érdekes, egy kis fül kéne ott tartsa. Sok régi géppel dolgozunk, időszakos hiba, hogy ezekben a fém hüvelyeket összébb kell kicsit nyomni, aztán megint jók évekig. Érdekes HDD hibákat tud okozni.
Üdv Inhouse
-
inf3rno
nagyúr
Azért ez se gyenge:
Nem tudom mire van amúgy, a házba van előre vezetve plusz SATA táp egyben. Ez amúgy már a tűzveszélyes kategória, amiről beszéltünk?Szerintem valami világítás lesz a házon. Levágom, tök fölösleges áram fogyasztó.
Szerintem ház venti sem lesz bele, a táp majd kifújja, ami a CPU-ról jön, aztán kész. Annyira sok hőt egy ilyen AMD APU úgysem termel, meg túlzásokba sem akarok esni.
Úgy néz ki az elem is lemerült benne, mert ha kinyomom a tápot, akkor utána írja, hogy press F1 to recover BIOS settings. Az talán van itthon, körülnézek.
Elvileg volt egy régi wifi kártyám is valahol, az tök jó lenne bele.[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Azért ezt így nem tudom hova tenni, hogy ez mi a fax, vagy mire gondolt itt a költő.
Ránézek a lapra, nagy betűkkel ott van, hogy CHA fan, rádugom, megy, kész. De tényleg ez most mi? Biztos nem véletlen csinálták így, csak én nem értem a zsenialitásukat.
Amúgy van valakinek elfekvőben ilyen 80x80x25 12V-os ventije? Aprón nem látok semmit. Mondjuk lehet, hogy új lesz inkább, mert az sem egy nagy kiadás. Próbálom megtákolni a gépet mielőtt Karácsonyra odaadjuk adománynak rászorulóknak. Szerintem a táp is repül, és beteszem az asztali gépem ős öreg Cooler Master tápját, ahelyett meg veszek egy félmoduláris Seasonicot.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
PROTRON
addikt
válasz Barret001 #77462 üzenetére
Ki beszélt itt túlterhelésről? Mert én nem az tuti.
Rövidzárlatról írtam.
De mondom, olvass utána angol nyelvű fórumokon, vannak gyönyörű fotók is...és nem 100%-ot említettem én sem, csak annyit hogy látványos mennyiség.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
inf3rno
nagyúr
válasz Gézengúz #77457 üzenetére
Én most vettem egy félmoduláris Seasonic-ot az egyik gépbe, imádom, hogy pont annyi kábel volt rajta, amennyi kellett. Szerintem ebben a mostani gépben is lecserélem a régi Cooler Master tápot és beleszórok egy ugyanilyet. A CM táp meg megy egy régi gépbe, amit adománynak szánunk. Netezésre, távoktatásra még jó lesz valakinek. Most valami Thermal Master 500 van benne, azon sincs SATA táp. Sosem hallottam a márkáról, de talán jobb is. A Codegennél nekem megállt a tudás ilyen gagyi tápok terén.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
do3om
addikt
Jelenlegi helyzet az új csiszológéppel, kerekek kaptak egy műanyag burkolatot ezzel növelve a méretet. Meghajtó kerék is cserélve lesz, csak még tervezni kell hogy hozzam össze.
A munkaasztal megvan az kész, trükkös lesz mert elfogadható az asztal és a teljes gép egyben.
Minden sines aluprofillal van felrakva így minden mozgatható, ez így nekem is jobb, nem kell pontosan bemérni a helyzeteket.
Jó nagy rumli van, de menet közben találtam ki mit akarok használni a sok lomból.
Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A
-
PROTRON
addikt
válasz Barret001 #77456 üzenetére
De itt ez nem ennyire 1x1, sokaknál okoz problémát az hogy az ilyen SATA adapterek esetében a sata csati fejnél szarul öntik a műanyag burkolatot gyárilag és 100-ból 15 esetben egyszerűen kigyulladnak rövidzár miatt. Persze ez minden olcsó sata csatival szerelt kábelt érinti, bármelyiknél spórolhatnak az öntőfejen.
Keress rá a témára hogy mire kell figyelni a csati fejnél, mert tényleg kb 1k huf különbségről beszélünk.Ami még némi gondot okozhat hogy a Molex csatinál 1db 5V és 1db 12V van jelen, de a SATA ennél változatosabb, hivatalosan 3db 3,3V, 3db 5V és 3 db 12V-os érintkező van benne.
A modern HDD-k és SSD-k ugyan nem igénylik a 3,3V-ot, de elvileg belefuthasz gondba.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
válasz inf3rno #77444 üzenetére
Nekem a lidl aksis táskakompresszor és légpumpa egybeszerelve van. [link] Asszem 10k volt.
A kompresszor része nem arra való hogy PC-t takaríts fele, hisz a nyomásfelépítéssel operál, ha nem zárt térbe dugod bele (mint pl gumibelső) semmit nem csinál szinte, mert nem arra van tervezve. Arra jó hogy a kereket felpumpáld vele.
Egyébként a kompresszorok működéséből kifolyólag is jobb ha nem azzal takarítasz, bizonyos esetekben olaj kerülhet a munkaterületedre.A légpumpával szoktam takarítani, az a része éppen hogy jó erre, persze a venti lapátot meg kell kézzel fogni, mert az egyenlőtlen terheléssel el lehet szúrni a tengelyt.
Szerintem az ugyanúgy 10k-ért kapható 2 db-os szett jobb mint ez a kompakt változat.#77451 Barret001
Nu nem véletlenül mondják hogy Molex to SATA, lose all your data!
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
hotkar
aktív tag
válasz inf3rno #77444 üzenetére
Szerintem mindenképp tartályosat vegyél, annak u.i. szabályozható a kilépő nyomása, ami a szerviztevékenységhez elengedhetetlen. A tartály nélküli kompresszor 8 bar-nál nyitja a biztonsági szelepet, de utána - mivel nincs puffer - ugyanúgy bömböl tovább. Egy ABAC helyett vettem egy 6l-es tartályosat és mem bántam meg.
-
PitLee
őstag
A legtöbb esetben több mint valószínű, hogy a terveken szerepel a járda, árok, vízelvezetés csak nem épült meg.
A falumban is vannak anomáliák a volt munkatársam utcájában ahol az óvoda is van pl nincs járda már vagy 30 éve, amikor rákérdeztem akkor mondta hogy nézzem meg az egyik oldalon a házak kicsivel hátrébb vannak arra az oldalra tervezték anno a járdát és annak a helye az a távolság, csak mivel ennyi idő eltelt sokan az utca frontig kiépítették a beton, kovácsoltvas kerítéseket, ha majd egyszer valaki még is megépíti azt a járdát akkor lesz köpködés az tuti.
A másik meg az utcánk legmélyebb pontján az útszéli árokra merőlegesen volt egy esővíz levezető árok vagy 300 méter, na már most ez a telkek végében fut, csakhogy a telek tulajok vágott fűtől a salakig mindent belehordtak valahol színig feltöltötték már, volt már olyan eső amikor az műúton is ált a víz, mert nem tudott lefolyni a tervezett helyén.
Az felkapott település melletti kertekbe, szőlőkbe, a nem teljesen legálisan épült lakóingatlanoknál van cudar helyzet, mert ott ahogy esik úgy puffan elvén van minden.
-
inf3rno
nagyúr
Létezik olyan, hogy mini kompresszor? Nekem csak olyan célra kellene valami, hogy kifújni a gépekből a port, a kávé darálóból a bentmarad zaccot, ilyesmi. Palackos sűrített levegőt nem akarok venni, mert abba minden szart beletesznek csak levegőt nem.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Vagy nem tudok jól keresni, vagy csak az én fejeben fordult meg az elvetemlült ötlet. Fűtőtt szekrény az akkus gépek számára. Készített valaki ilyet? Sajnos a garázs fűtetlen, és hát télen nem túl egészséges egy akkus gépet így akárcsak a lakásba is bevinni (tiszta víz lesz, és ez a kisebb baj), ha kell, meg az akku sem szereti.
Arra gondoltam, hogy egy szekrényt leszigetelek valamivel (XPS, EPS, táblás gyapot, tűzállóság szempontjából útóbbi lenne a nyerő), és teszek bele fűtőkábelt, és egy egyszerű termosztáttal kb. 8-10 fokra fűtöm a szekrény belsejét, amit állandóan tartani kívánok. Mivel aránylag kicsi szekrényre gondolok, talán nem menne rá a gatyám, és működhetne is a dolog...
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
senior tag
válasz PROTRON #77439 üzenetére
Az önkormányzatok a föld, aszfalt alatt lévő dolgokra csak akkor költenek ha nagyon muszáj. A szennyvíz rendszereket azért a szolgáltatók igyekeznek rendben tartani, a csapadékvíz elvezető hálózattal viszont a kezelők (legtöbb esetben önkormányzat) egyáltalán nem foglalkoznak. Pedig azokat is kell mosni, a hordalékot eltávolítani, hogy nagyobb csapadék esetén is rendelkezésre álljon a mértezett hálózat. Sok olyan csapadékvíz elvezetőt láttam, ahol az átmérő harmada negyede állt csak rendelkezésre, a többit feltöltötte a hordalék.
EATON motorvédő kapcsolók eladók, keress privátban.
-
PROTRON
addikt
Manapság már az olyan kis falvakban mint Budapesten is csak elméletben létezik, ha a régi építésű társasházat rá akarod köttetni csodálkoznak mint borjú az újkapura.
Legalábbis visszakérdeznek hogy miért akarod túlterhelni a meglévő, feleekkora igénybevételre méretezett rendszert, miért nem jó az ahogy eddig volt hogy alámossa a saját épületedet és a pince járhatatlan.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Inhouse
őstag
Nem egy élmény, nálunk a telepen 10 éve eljátszották.20 évig jó volt a csatornába vezetve. Most kivezetik a kapu alatt az útra aztán fojjon ahová akar.
Minden lakott településen van esővíz elvezető rendszer, annak az a dolga ami a nevében is benne van. Sokan betemetik az árkokat, mert úgy jobbnak érzik, aztán csodálkoznak, hogy a csapadék nem tud hova elfolyni. A jobbik eset, amikor raknak be csöveket és még talán összefolyót is. De van amikor egy elkezdi, aztán a többi szomszéd is vérszemet kap, így az egész utca árok nélkül marad. Jön a nagy eső és ő csak a fizikát ismeri, a fűnyírós tulaj érveit meg nem. Akkor lehet megint zsiborogni, hogy miért nem folyt el a víz?Üdv Inhouse
-
senior tag
válasz inf3rno #77435 üzenetére
Külön csövezés, tartály, szivattyú vezérlés szóval nem olcsó. Amúgy ezek a vizek is berothadnak.
Nem túl hatékony de költségkímélő megoldás ha nyomóvezeték magaspontjára egy légbeszívó szelepet építesz be. Így mindig leürül a cső amit újra és újra vissza kell nyomni, ami kb 160 liter víz ha kpe50 csővel számolunk.Kérdezd meg hogy engedélyezik e az oldómedencét, ha igen akkor oszd meg a telket és úgy mindent hivatalossá tudsz tenni.
-
inf3rno
nagyúr
-
PitLee
őstag
válasz inf3rno #77431 üzenetére
A csatornás dolgot tudtam, mert nincs 20éve hogy csatornát kiépítették a faluban és akkor is volt belőle probléma és felhívták a lakosság figyelmét, hogy az nem oké, mert a tisztító kapacitása nem arra lett tervezve.
Speciel nálunk ez fel sem merült, mivel a csapadékot megfogjuk és abból öntözünk.A patakos dolognál én arra agyaltam, hogy amikor a ház melletti átemelő tartályban összegyűlt szennyvizet felnyomatod a gerinc vezetékbe akkor a 100méter csőben ne pangjon a szenny hanem a csőhossz és átmérő alapján kiszámolt mennyiséggel csinálnál egy "tiszta vizes átöblítést" a gerincig.
Így utána számolva 50-es csőnél az minimum 200literMost eszembe jutott még több hülye ötlet
Miszerint a szürke vizet külön gyűjteni, zuhany, fürdő, mosógép, a fent számolt adattal akkor kb 200litert kéne összegyűjteni ami aztán kitolná a cuccost ez lehet segítene a pangáson és a szagokon, ha szürke víz állna csőben, míg összejön a kövi adag.[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz inf3rno #77431 üzenetére
Igen, jó gondolat összegyűjtött esővizet, ivásra alkalmatlan kútvizet, szürke vizet stb. használni olyan helyen ahol nem szükséges ivóvíz. Van is erre lehetőség, ilyenkor felkerül még egy óra. Az alternatív ellátó rendszerről kell egy terv és mehet a dolog.
Hogy miért van ezekre szükség? Nem a szolgáltatók fétise. Egyszerűen a szennyvízelvezető rendszerbe bekerült vizeket el kell szállítani a tisztító műbe, ott tisztítani és a befogadóba juttatni. Ezek a dolgok mind pénzbe kerülnek, hálózatot szennyvíz telepet építeni, ezeket üzemeltetni.EATON motorvédő kapcsolók eladók, keress privátban.
-
inf3rno
nagyúr
válasz Gyarmati_ #77427 üzenetére
Nem csak ilyen van. Én tudok olyanról, aki a kutat kötötte rá a családi házra, aztán a víz nagyja abból megy. Arra is kemény büntetést tudnának adni, ha kiderül. Talán visszamenőleg kiszámláznák a csatornadíjat x évre. Rá is kérdeztek nála, hogy hogyan esett ennyit a víz fogyasztás, aztán elég meggyőző volt a sztori, amit előadott, úgyhogy annyiban hagyták. Azért a vízórát kicserélték nála biztos ami tuti.
Mondjuk én nem értem, hogy miért kell ivóvízzel mosni, zuhanyozni, wc-t öblíteni, és ugyanazt a vízdíjat kiszámlázni rá. Ez csak nálunk divat. Ha innen nézzük, akkor az illető elég környezettudatos, azon kívül, hogy spórol a vízdíjjal.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz PitLee #77424 üzenetére
Sokan csinálják, hogy az esővizet bevezetik a csatornába, aztán kiöntenek miatta a szennyvíztisztítók. Már egy ideje agyalnak rajta itt is az önkormányzatnál, hogy hogyan lehetne ezeket ellenőrizni és bírságolni. Itt is a füstpartronos történetet adták elő, de a gyakorlatban még nem látta senki. Kicsit olyan városi legenda szerű ez is. :-)
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
senior tag
válasz Barret001 #77425 üzenetére
Igen ez is egy szempont, de amiről sokan elfeledkeznek és ezért bevezetik a csapadék illetve egyéb idegen vizeket az az, hogy ezzel túltelik a rendszert. Ez elöntéseket okozhat, valamint a híg szennyvíz erősen rontja a tisztító telepek hatásfokát.
-
Inhouse
őstag
válasz PitLee #77424 üzenetére
Még az esővizet is tilos belevezetni a szennyvízcsatornába.
Bedobnak gyanú esetén egy füstpatront a csatornába, lezárják. Ahol bele van kötve az esővíz elvezető ott kijön a füst, és lehet bírságolni. Még nem láttam ilyet, csak hallottam, de megnézném.
Egy patakból egyéb célra sem lehet engedély nélkül vizet vételezni.Üdv Inhouse
-
senior tag
válasz inf3rno #77422 üzenetére
Így van, ha a patak vizét oda vezeted és kiderül komoly bírságot kapsz.
A szennyvíznek nagyon vékony csövet ne tegyél le, mert a tervezett hossznál és szintkülönbségnél nagy ellenállása lesz. Amúgy a vékony csöveken a zsír és a mosószerek maradványai is dugulást okoznak.EATON motorvédő kapcsolók eladók, keress privátban.
-
inf3rno
nagyúr
válasz PitLee #77421 üzenetére
Ha patakvizet nyomok a csatornába, akkor keményen megb a víz szolgáltató. Már ha kiderül. :-)
Én inkább amondó vagyok, hogy az ürüléket biológiailag lebontom, minden más meg mehet a csatornába a lehető legvékonyabb csővel.
Levegőben nem akarok vinni semmit.Buliban hasznos! =]
-
PitLee
őstag
válasz inf3rno #77381 üzenetére
Akkora átemelőt telepítesz a ház mellé amibe a napi cucc belefér, majd ezt felnyomatod, amikor leürül akkor a patakból nyomatsz bele 50-100 lityit amivel átmosod a rendszert és akkor békesség, ha zavar valakit a szag
vagy
ahogy Gyarmati is mutatja a pisikaki mehetne a biológiai lebomlóba, a mosó-, mosogató-, fürdővíz meg a csatornába
vagy
elmehetsz egész a komposzt WC irányába is
vagy
tartasz pár malacot és senki nem fog érezni semmitHa akarsz esetleg más tarifákat is B, H..ect és a járdához világítást akkor lehet több vezetéket kellene lehúznod.
Az A4-es kockás füzetet elő kell venni aztán szépen lehet kezdeni tervezgetni.
Nagyon praktikusak a kockák beállítasz rájuk egy méretet és már rajzolhatsz is méretarányosan, hogy hogyan is nézne ki.Csak agyalok
Saját telken légvezetékre nem tudom mi a szabály,
de ha pl.: megfelelő méretű vascsöveket vagy akármit ami megfelelő árarany értékű erre a célra, leteszel x méterenként, amin y méter magasan futnának a vezetékek, ezek az oszlopokat a szomszéd felőli oldalra teszed és egyben lehet a kerítés része is,+ az esti járda megvilágítást is adná és viszonylag könnyen bővíthető.[ Szerkesztve ]
-
válasz PROTRON #77417 üzenetére
Ütvefúrót használok, a 20 voltos fúró-csavarozó ütvefúrós változatát (a piros nyomatékállítós gép). Ahhoz van a Bosch szett. Betonhoz használom a 1050W-os fúrókalapácsot (3J). N.volt esetlegesen nagyon magas a fordulatszám? Azt nem szeretik a forrasztott lapkás fúrók.
[ Szerkesztve ]
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
PROTRON
addikt
De ahogy írod vasbetonhoz fúrókalapácsot használsz nem úgy mint én a korábbi ütvefúrómmal.
Már nekem is van fúrókalapácsom ps aksis (az 1,1 J energiájú egykezes), azzal is megtudom oldani.
Ugyanakkor jobb szeretem az ütvefúrót, mert precízebben lehet vele dolgozni. Mármint nem ver szét mindent.
Meg minek vigyen az ember több féle szerszámgépet, ha elég az ütvefúró is a hátizsákba mert csak 1 lámpát vagy 1-1 polcot kell felfúrni és felcsavarozni, míg a fúrókalapács esetén plusz befogót is hurcibálhatod-ottfelejtheted.Meg téglához nem szabad fúrókalapácsot használni, bár ebbe már nem mertem belekötni amikor a klímámat szerelték.
Bár tény hogy ebben a performanceban van anyag, a kis pillekönnyű csavarozók ilyen téren jobb célgépek, csak megint a hátizsák köbméter...Na ezért kérdeztem hogy mit tudnék kezdeni a tengely ütéssel, mert akkor szuper szerszámom lehet.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
válasz PROTRON #77415 üzenetére
Nekem a legolcsóbb Lidl készletem van SDS-ből, simából egy Bosch X-Line, Parkside gépekkel fúrok, de még nem sikerült elégetnem betonfúrót, pedig vasbeton I gerendába is fúrtam...
-
PROTRON
addikt
A hugicájával a 3-as átmérőt sajna 10 db furat alatt megette a beton, pedig direkt tartósabb példányt vettem 2x annyiért mint más termékek.
Lámpát raktam fel és a 2. furatnál adta meg magát, utána más 4-es bitre váltottam, de addigra már túlerőltettem a gépet az elégett fúróval aznapra aztán nem vitte, pedig nem volt benne vas.[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
Nu megint tanácsért jöttem.
Megvettem a parkside performance ütvefúró-csavarozót, szép és jó 22k hufért akciósan, aksi és töltő nélkül.
80 Nm-es forgatónyomaték, brushless, fogásra tényleg jól összerakottnak tűnik, tehát elvileg tartós darab és ennek a marketingje már bele is írja hogy a kemény tégla mellett betonhoz is használható, nyilván gyengébb betonhoz 1-2 lámpát felrakni.
Az egyetlen ami zavar benne hogy ennek is üt a tengelye. A korábbi zöld színű gép ami 2Ah aksival és töltővel együtt volt 15k annak is ütött a tengelye, annyira hogy mindig egyel kisebb furatot kellett a téglába fúrni majd azt felfúrni az adott tiplihez.
Ennek most kb feleannyit üt a tengelye, csak nem tudom visszavigyem-e.Igazából ha pl makitát akarnék, akkor abból 43k hufért kapnék 91 Nm-est, amihez a 4Ah aksi most akciósan 21k huf (a parkside 10k huf), a töltő 15k (ps 3-5k ), tehát valamiért csak drágábbak azok a gépek amiknek tudom a céges tapasztalatok alapján hogy nem üt a tengelye.
Ugyanakkor tényleg nem gépezek annyit manapság, inkább csak havonta kéthavonta számít ez, vagy amikor épp csavarozni kell.
Szal nem tudom mi legyen, egyáltalán van valami praktika a tokmány pontosításához?
Mert őszintén csak azért zavar ez, mert a komolyabb beton fúrók nem két fillér és nem akarom hogy 2-3 fúrás alatt a táncoló tengely elégesse a hegyet...Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Nekiálltam a Boombox átalakításának. Az ötlet onnan jött, hogy nagyon kicsinek gondoltam a ládát egy ekkora szettnek, lett egy kevés fölös bútorlapom (a rétegelt lemez régebbről maradt).
Kicsit nagy lett, de szerintem nem lesz gond. Gurulni fűnyíró kerekeken fog valószínű.
A Videoton 2050 láda volt az alap, kidobni nem akartam, mert jó anyaga van.
Látszik, mennyi közöm van az asztalos szakmához (láttam már asztalost dolgozni), mert az összes vágott lapom kisebb lett 2-5mm-rel. A hátsó felső beugró/polc azért lett, mert oda megy az erősítő. Az alsó nyílás szerelőnyílásként is funkcionál, ott lesz a táp, az akku(k), némi elektronika. És remélem a hangváltók elférnek az erősítő mellett, mert az most jutott eszembe, hogy nem terveztem bele...
A nyugalom megzavarására alkalmas képek következnek.
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Inhouse #77408 üzenetére
Ja ez is gond szokott lenni, ezért is nyomatják egyre jobban, hogy emésztő helyett vagy kössön mindenki a csatornára, vagy biológiai módszerekkel kezelje le helyben a szennyvizet. Erre azt hiszem valami törvény is van vagy lesz. Egy időben gondolkodtunk, hogy ráállunk mi is erre a biológiai tisztításos módszerre, amit Gyarmati_ írt, mert üzlet amiatt, hogy kényszerítik rá az embereket, és mert nekem van végzettségem is hozzá, de aztán elengedtem a dolgot.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz macilaci78 #77406 üzenetére
Itt a fő gond szennyvíz terén a patak közelsége. Végig kell olvasnom a HÉSZ-t, hogy tudjam mekkora távolságra mit lehet tenni, mire kell külön engedély, stb. A pottyantós ezért is full esélytelen vagy minimum rendesen ki kell betonozni. Ha tartályt engednek, akkor sem tudna lejönni a szippantós, vagy nem szeretném, hogy lejöjjön át az egész kerten. A maximum, aminek utat akarok hagyni az a kis traktor.
Kár a trollokkal foglalkozni.
Buliban hasznos! =]
-
Inhouse
őstag
válasz macilaci78 #77406 üzenetére
Nekünk is volt emésztőnk. Akkor kell több évente egyszer szippantatni egy 4 tagú családnál, ha nem zárt. Az a szennyvíz szivárgott a talajba. Bizonyos helyeken emiatt már inkább egy úszó földdarab volt a telek, mint szárazföld. A szippantás anno "ingyen volt", benne volt a közmű díjban. Most már fizetős. Ha nincs más persze valami kell...
...még viccnek is oktalan oszlopokon vezetett szennyvizet ajánlani.
Használod is, mégsem érted az odarakott smiley-t?[ Szerkesztve ]
Üdv Inhouse
-
inf3rno
nagyúr
válasz Inhouse #77401 üzenetére
Azért nem áll össze a kép, mert szándékosan elnagyoltam a történetet. :-) Nem egyedül az enyém a telek, hosszú távon ketten maradunk tulajdonosok benne. Nem olyan telek, mint amit szeretnék, úgyhogy biztosan nem vásárolom ki a másik tulajt, és a fenti rész felújítását is nagyobb részt ő csinálja. Én nem vagyok egyáltalán motivált abban, de ha nagyon muszáj, akkor besegítek. Eladni sem akarom az én részem, mert ez a lenti patak melletti rész nagyjából az, amire most szükségem van: minimum 100 méter távolság a szomszédoktól, jó környezet, viszonylagos zajmentesség, összkomfort, nagy kert, üvegház, természetes vízforrás. Ha máshol vennék telket, akkor ezek jó eséllyel nem lennének meg, legalábbis körülnéztem az elmúlt pár évben, és nem találtam semmi használhatót. Esetleg a tanyák jöhetnek szóba, de ott az összkomfort nem annyira egyszerű, mint itt. Mindezek mellé még szeretnék mobil maradni, és nem elkölteni erre az egészre több tízmilliót. Még ha úgy alakulna, hogy az egész az enyém lesz, akkor is inkább kiadnám a fenti részt, mint hogy ott lakjak. Nagyjából ennyi. Most sem itt lakom amúgy, és nem tervezem, hogy állandóra oda költöznék, inkább csak a hétvégét tölteném ott, esetleg hét közben odanéznék, hogy minden oké e a kerttel, üvegházzal, de azt akár kamerával is lehet.
Buliban hasznos! =]
-
macilaci78
nagyúr
válasz Inhouse #77392 üzenetére
40 éve építette apám a családi házat, tavaly vitték el az nutcába (főútvonal) a csatornát, addig emésztő volt. Nem minden évben jött a szippantó, pedig sokáig 4 fős háztartás volt kerttel, jószággal. Nem volt légy, nem volt szag a csukott feldéllel. Komfortosabb, mint a pottyantós téli fagyban, vagy nyári bűzben, ezért írtam.
Mivel le kell ásni simán vihető közelebb is az utcához, legfeljebb hosszabb csövet kell ledugni.Az áramot föld alatt vinné el, még viccnek is oktalan oszlopokon vezetett szennyvizet ajánlani.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
A Zéé
addikt
válasz Gyarmati_ #77404 üzenetére
valamennyi rálátásom van nekem is a dologra, csináltam pár műtárgyat szennyvíztelepen, meg egy falu teljes szennyvízhálózatát is csináltuk, de azért nem foglalkozok napi szinten ezzel.
A településen is az a baj, hogy a falu végéről kb. 2 nap mire elér a nyomott rendszerben a szennyvíz, aztán addigra már történnek vele dolgok... Mondjuk a nádágyas tisztító rendszer szereti azt a vizet is :) De azért az is ki tud pusztulni, ha nem megfelelő a környezet neki.Just a simple Lineman...
-
senior tag
Jól gondolod, ha nincs megfelelő mennyiségben, minőségben rendelkezésre álló szennyvíz.
Az ilyen rendszerek telepítésekor az első dolog az hogy van-e területtel határos közterültene közüzemi szennyvíz elvezető hálózat, ha igen akkor oda kell csatlakozni.
Itt a teljesen legális megoldást a szennyvíz átemelő jelenti, feltételezve hogy kb 100 mérteres vezetékben a szennyvíz nem rothad be a hosszú tartozkodási idő miatti oxigénhiányos környezetben.EATON motorvédő kapcsolók eladók, keress privátban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen videókártyát?
- Autós topik
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek