Hirdetés
- Példátlan a 2 nm-es TSMC node iránti kereslet
- Fujifilm X
- Melyik tápegységet vegyem?
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen videókártyát?
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Lézervágás, gravírozás
- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már kevés lehet!
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Satyricon #75717 üzenetére
Általában a 12v-os gépek kisebbek, könnyebbek, kicsit gyengébbek, de csavarozásra szerintem jobbak. A 18v-os gépek erősebbek de nehezebbek is. Ha csak 1 gépet szeretnél minden funkcióra akkor én 18v gépet ajánlom.
Makita
Én ezt a szettet vettem, igaz nem Makita de barkácsolás céljára kiváló.
2 ilyen akku szett
Lámpa
Csavarbehajtó -
Bile Demon
őstag
válasz
Satyricon #75717 üzenetére
üdv,
Én 4 éve vettem Makita akkus fúrót/csavarozót. Kofferben 2db 2Ah 10.8V akkuval töltővel.
DF3310DSAE. Akkor ez volt a legkisebb/olcsóbb szettben (akkor... 35e HUF).Tetszik, hogy:
-kicsi, odafér mindenhez is
-igazából az erejével sincs gond.
-akku jól bírja (20m2 GK álmennyezet teljes bontása és újraépítése egy akkuval)
-pánthely fúrás stb.Nem tetszik, hogy új korától lóg a tokmánya... A régi NIMH-s Skil vagy a melóhelyen műhelyben kallódó mindenre IS használt öreg (de Made in Japan) Makita akkus fúrónál nem lötyög a tokmány és nem is lóg...
Aztán vettem egy kicsi olcsó Hyundai ütvefúrós gépet is (építkezésre koszolni), az is meglepően jól bírja, talán most kezd ennek is lógni a tokmánya, de még mindig jobb, mint a Makita. A hétvégén a fürdőben azzal raktam fel mindent IS, szekrények, mosdó, tükör. Csempébe, porotherm válaszfalba talán kíméletesebb, mint a kalapácsos gépek. 8-as lukig nem problémázott, 6-ossal előfúrtam, de nem volt vészesen lassú és tuti nem szakadak össze a belső szerkezete a falnak. A mosdónál a 2db furat kitágításához vettem csak elő a 230V-os gépet (ahhoz volt 10-es fúróm).
Csavarozni 4x50-es csavarnál nagyobbra nem használtam + gipszkartonhoz, ezekkel semmi gondja nem volt egyiknek se.
-
Satyricon
addikt
Sziasztok
Makita behajtót szeretnék venni. Barkácsoláshoz kell, de kiadok érte 50- max 55-öt(na jó, 60-at is, de nem feltétlen akarom elkölteni ezt az összeget, ha 48-50-ért is van profi), csak legyen két akksija plusz hozzá koffer. Persze, ha ajándékba adnak lámpát, vagy bitfejeket, az is jól jön
Mit tudtok ajánlani?
Vagy ha nem tudok ajánlani, akkor mit érdemes figyelni, hogy tuti jó legyen? például...
- Mekkora az a nyomaték, ami már elég erősnek számít?
- mi a különbség a 12 és 18v-os gépek között? az erősség? vagy tovább bírja egy töltéssel a 18 voltos?
- jónak mondható az 1,3 vagy 2.0Ah-s akku?szerk.: milyen az a G szériás akku?
-
-
inf3rno
nagyúr
Történt egy olyan nálunk, hogy beszabadultak a pelék az erdőből, teleszarták a fürdőt, és hiába takarítottuk fel, a járólap tele lett sárgás vöröses foltokkal, mintha rozsda lenne. Normál felmosó szerek nem viszik le. Bármi tipp, hogy hogyan lehetne megmenteni?
-
Z_A_P
addikt
Sziasztok,
gyors kerdes, a purhab az vizallo? -
válasz
cinemazealot #75704 üzenetére
Azért a szűrőt használattól függően cserélgesd, illetve mosasd ellenáramlással.
Egy ilyenben rengeteg baktérium el tud szaporodni, ha felgyülemlik benne a szűrlet, azon, vagy egyszerűen csak a pórusokban nagyon jól megtelepednek.
Amennyiben pedig több hónap használat után sem csökken az áteresztett víz mennyisége és nyomása, akkor a "szűrő" csak egy a baciknak kialakított élőhely. -
inf3rno
nagyúr
válasz
A vízkövet nem hiszem, hogy megfogná bármilyen szűrő. Ioncserélőt kéne betenned a szűrő mellé. Talán a nátriumos lenne a legolcsóbb megoldás, de emelné a nátrium beviteled, aminek egészségügyi hatásai lehetnek. Van még hidrogénes, de azt meg jóval macerásabb regenerálni. Szerintem pazarlás a fürdővizet ioncserélni. Jobb lenne, ha kialakítanál egy olyan ágat, amin szűrsz és ioncserélsz, és ami főzésre, ivásra van, a többi meg mehet ugyanúgy, mint most fürdésre, mosásra, stb.
-
pjen
félisten
válasz
Ezt vizkőnek hivják, de ezen nem keveredik át minden víz+ eléggé meg is van melegítve.De tőlem olyan szűrőt teszel amilyent akarsz.
-
hotkar
senior tag
válasz
Gyógygomba.
-
cinemazealot
addikt
"Avíztárolós bojlerban cserélődik a víz [...]" - amiből ez válik ki és amivel mellesleg folyamatosan is érintkezik:
Ennek a szűrős vízrendszernek 2007 óta iszom a vizét. Előtte ~29 évig szűrő nélküli vízrendszerből fogyasztottam, így feltételezem, hogy amit akkor semmi nem szűrt meg, bennem landolt. A jelenlegi 6 bar-os víznyomás, és a folyamatos vízáramlás tudatában viszont elég kicsi esélyt adok annak, hogy ebben a szűrőben bármi is képes lenne elszaporodni, ami használat közben nem mosódik ki maradéktalanul (és landol ugyanúgy bennem).
Tudomásul veszem, ha Te ezzel nem akarsz azonosulni, de kérlek, fogadd el azt is, ha valaki úgy gondolja, hasznos dolog nem meginni a szűrő által felfogott hordalékot.
-
pjen
félisten
válasz
cinemazealot #75700 üzenetére
Avíztárolós bojlerban cserélődik a víz+forró, tehát kevés dolog tud benne elszaporodni.Én aktív szeneset sem használnék, vagy ha igen, nagyon szigorúan betartanám a kezelési utasítást."Van értelme, nekem is van ilyen. Minap kíváncsiságból kinyitottam az alsó leeresztő szelepet, és elég komoly mennyiségű szottyos víz jött ki belőle," Ezt Te írtad.Mióta állt már benne az a szotty?, amin átfolyt amit iszol?
-
pjen
félisten
válasz
cinemazealot #75696 üzenetére
Én biztos nem tennék ilyent csak alkalom szerűen, valami javítás után.Te is írod, kinyitottad és kosz jött belőle.Ezen átfolyik a víz, közben fene tudja mi szaporodik el benne.A normál vezetékes víz viszont folyamatosan mossa is a rendszert.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Ciccuka #75694 üzenetére
Van értelme, nekem is van ilyen. Minap kíváncsiságból kinyitottam az alsó leeresztő szelepet, és elég komoly mennyiségű szottyos víz jött ki belőle, míg végre kitisztult. Az egyetlen baj vele, hogy most csöpög (valószínűleg a leeresztés során valami szmötyi beszorult), amit egyszerűen képtelen vagyok megszüntetni, akárhányszor nyitom és zárom el újra.
-
imibogyo
veterán
válasz
Ciccuka #75694 üzenetére
Nekem egy komolyabb méretű (majdnem mint egy régifajta szódásüveg) cserélhető szűrős van a házban bekötve és bizony rengeteg "dolgot" kiszed a hálózati vízből (jut eszembe, ideje lenne cserélnem a szűrőt
). De ha ma csinálnám, akkor sorba kötve oldanám már meg. Persze nem venném meg a gyárit marha drágán, hanem vennék kettőt-hármat az először linkeltből és azokat kötném sorba...
-
Ciccuka
veterán
Ezek a vízszűrők érnek vajon valamit? Van ezeknek valamit topikja itt?
Van ebből olyan, ami üvegből van és a szűrője tisztítható, tartós fém (ami nem használódik el hamar).Honeywell 3/4" FF06 AA átöblíthető vízszűrő
BWT Protector Mini C/R vízszűrő 3/4" (810524) -
PROTRON
addikt
De ha figyelmesen olvasol, a kolléga nem a fúró-véső kalapácsot kérdezte ami betonhoz való, hanem a sima ütvefúró-csavarozót, amihez nem kapsz 4 élű fúrót, mert más elven működik.
Legalábbis amikor én kerestem nem találtam.Ellenben fúró-vésőkalapáccsal nem szabadna modern, üreges téglát fúrni kalapács fokozatban, mert összetöri a belső szerkezetet ahelyett hogy furatot csinálna. Állítólag tömör téglát sem szabadna vele fúrni, csak kalapács nélküli fokozatban.
Amúgy cégnél többen próbálták a nem performance fúró-véső kalapácsot a parkside-tól, ha munkanemenként 1 gépet használtak (tehát külön 1-et a véséshez, külön 1-et a nagy átmérőjű fúráshoz) még akkor sem bírták 1 hónapnál tovább...de amíg mentek piszok jól szedték az anyagot. Szal ilyen 1 lakás felújításra pont elég, aztán dobhatod el.
Na ott a hozzá kapott 20-as SDS fúró beletört konkrétan a tokmányba, pont olyan mélységben hogy nem lehetett kipiszkálni a beleszakadt SDS véget. -
-
válasz
CHIPman #75687 üzenetére
Viszi a téglát rendesen, de ha csak erre akarod használni, és évi 100 vagy anál kevesebb furathoz, akkor vedd. Az ütvefúrás szép lassan kikészíti a tokmányt, vagyis annak csapágyazását (mondjuk gari van rá, nekem is cserélték emiatt), így szépen elkezd kotyogni majd. Felfúrni ezt-azt oké, betonba használhatatlan, de kisméretűt szépen viszi (a lyukacsos meg nem akadály neki). Igazából az árát megéri, mert ennyiért csak másik kínai gépet kapsz, 1 év akármilyen garival, a Lidl viszont 3 év, háztól-házig, nem kötözködnek, nem kérdezősködnek sokat, ez az igazi aduász. Ha meg nem tetszik, akkor 60 napig visszaviheted, és visszaadják az árát.
-
PROTRON
addikt
válasz
CHIPman #75687 üzenetére
Nem napi szinten de sokszor használtam tégla fúrásra tiplihez, tömör téglához is.
Figyelni kell hogy amit szerzel mennyire üt a tengelye, az enyém nagyon. Gyakorlatilag vékonyfalú tipliből mindig 1-el kisebb fúrót használok.Amúgy motorikusan bírja a ház körüli munkát(polcok-lámpák, WC tartály felfúrása, esetleg dugalj szerelvény doboz bemaráshoz még szódával elmegy), csavarbehajtóként meg természetesen még többet.
Nem túl kemény betonba, pl panel lakás födémre 3 furat 4-es csavaroknak 1 kg tömegű lámpához már nagyon hamar elhasználódott a fúró, oda még kevéske a 45 NM nyomatéka ezzel a tengely ütéssel.
Ezért akarom majd beszerezni karácsonykor a performance kifejezett tégla-ütvefúrót(60 vagy 80 NM), amikor majd csomagban adják a fúró-vésőkalapáccsal (3J ütőenergia már elegendő tégla véséshez). -
CHIPman
nagyúr
Üdv, erről a most kapható Parkside Ütvefúró-csavarozóról mi a vélemény?
[link] + 9k a 2Ah akku töltővel
Téglafal ütvefúrásra (tiplinek) elég lehet? -
inf3rno
nagyúr
Ezek a telkek a családé így tágabban, öten osztozunk öt házas telken plusz egy tucat külterületi micsoda parlagon, amire senkinek nincs ideje vagy kedve. Itt is érvényesül, hogy közös lónak túrós a háta, pl mióta bátyám bejelentette, hogy átveszi az egyik telket, ledózerolja a házat és épít egy újat, azóta már kevésbé érdekel, hogy az rendben legyen. Jobb lenne eladni mindent és elosztani a pénzt.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lemmy71 #75677 üzenetére
Baromi jól néz ki, én is ilyet akarok! Nekünk még külön rossz, hogy az egyik telek lejt, szóval oda magasabb fal kéne. Most egyelőre bokrokban, fákban gondolkodok emiatt legalább részben. Balról elég pofátlan a szomszéd, felhúzott a beton kerítés fölé egy teraszt, aztán oda ülnek ki és néznek át a kertünkbe kb. A másik oldalon meg egy igazi s*fej van, szóval én is meg vagyok áldva velük. Még gondolkodom, hogy beleöljek e egy csomó pénzt, vagy inkább nézzek valami jobb telket.
-
Inhouse
őstag
válasz
darvinya #75675 üzenetére
Köszi. Mire ragasztottad az OSB-t? Még megpróbálok a boltban is tanácsot kérni, de egyre kevesebb a hozzáértő.
lemmy71:
Nem lesz cserép, már meg van az OSB/zsindely/bádog. Van egy vascső a falazás szélein, ezekhez vannak hegesztve a kis és nagykapu zsanérjai. Csak így tudom elképzelni, hogy jó is lesz, a cseréppel mindig is tré volt, de így vettük. Illetve most már nem passzol a hódfarkú sehogy sem a házhoz. Lenne a házon levő cserépből, de az túl bumfordi hozzá és nagyon nehéz lenne a hullámokat kijavítani alatta a falon. -
lemmy71
őstag
válasz
Inhouse #75671 üzenetére
Nekem is olyan volt a kerítésem, csak nálam fehérre volt meszelve és a régi hazai hódfarkú volt rajta korona kötésben, úgy nézet ki mint egy mexikói haszienda
Húsz éve újítottam fel, zsákos nemesvakolattal és festett bramac betoncserepet tettem rá fagyálló flexi ragasztóval, tökéletesen bírja
Kissé a locsolás nyomot hagyott a falon, pár éve még nagyon savas volt a kutam vize -
Essejó
veterán
Ha nem járulna hozzá, ami előfordulhat. Akkor mi se tartson vissza az Önkormányzat meglátogatásától. Építési - Műszaki osztály: Van e engedélye a teraszra és ha igen akkor terv is kellett hozzá - szerepel-e rajta a falad víz szigetelése, mert az biza kimaradt. +
Anno Igazgatási és Jogi osztálynak hívták most passz Birtokvédelmet kérni, mert az utólagosan épített terasz lábazati burkoló kövezését a te ingatlanod vakolatába építette bele mindenféle víz szigetelés nélkül és emiatt folyamatosan ázik minden csapadék után a szoba falad (esetleg nem penészedik is? arra harapnak) Ha nem penészedik még azt akkor ne mond, mert valószínűleg kimennek megnézni a helyszínre. Aztán kis szerencsével kötelezhetik az állapot (ázás) megszüntetésére, akár vissza bontás útján is, az az onnan már az ő költsége szigetelő szakembert hívni, vagy veled egyezkedni. -
-
Tekercses bitumen (nem papír, és nem is a szálerősített) esetében van jelentősége, hogy melyik oldala hová kerül, ha a ház melletti terasz miatt van csak a falnál? Az egyik oldala ugye amit lehet melegíteni (ez érdesebb), a másik oldala pedig fényes, simább. Gondolom a víz így sem, úgy sem jön át rajta...
-
Inhouse
őstag
válasz
Inhouse #75672 üzenetére
Vagy inkább a Ceresit CT19-re lenne szükségem? Ez elvileg jó az OSB és a fal kezelésére is, és talán már ragaszthatók lennének a csemperagasztóval, nem?
-
Inhouse
őstag
válasz
Inhouse #75671 üzenetére
Közben találtam egy ilyet: Erőmester Szerelési Ragasztó és egy ilyet: Baumit Suprafix
Egyiket sem ismerem...
Az egész kerítés szakasz kb 10m hosszú (összesen a 3 szakasz) és kb. 25cm széles. -
Inhouse
őstag
A kőporozott téglakerítésünk is kapott nemesvakolatot. A tetején hódfarkú cserép volt. Én ezt nem raknám vissza. Helyett 10-es OSB, nehézlemez, zsindely kerülne fel, ónozott lemez elemekkel. Elsőre úgy terveztem, hogy cserépléc párnafázást csinálok, amit odacsavarozok a kerítéshez felülről, ehhez meg facsavarral mehet az OSB. 3 szakaszból áll a kerítés és az egyik ebből ezt nem teszi lehetővé. Fölé nyúlik a terasz teteje, nem igazán lenne jó, ha még feljebb emelkedne a kerítés, meg a csavarozáshoz sincs elég hely.
Arra gondoltam, hogy simán felragasztanám az OSB-t a malteres ferde kerítés fal tetejére. Előtte mélyalapozó és utána valami ragasztó. Elsőre a kültéri flexibilis csemperagasztó is eszembe jutott, abból van is egy friss zsákkal itthon. De nem tudom, hogy az OSB-re ragad-e kellőképpen. Közben eszembe jutott, hogy a nemesvakolatozáskor kimaradt egy fél vödör alapozó (Ceresit CT16). A mostani terv a fejemben az, hogy ezzel lekenném a fal fogadó részét és az OSB-t is, mert faforgács is szerepel a leírásában. Aztán elvileg már mehetne közéjük a csemperagasztó is? Vagy inkább a párkánynál használt ragasztó hab kellene, ami egyáltalán nem dagad? De ebből van saját szórófejes, vagy csak pisztolyhoz való?
Tytan szerelőhabot használtam, de az is tágul annyit, ami miatt itt hanyagolnám. -
Inhouse
őstag
válasz
cinemazealot #75450 üzenetére
-
DJGABI
addikt
Sziasztok drága szakik!
A fűtésrendszer nagyjábóli kitisztítására szántam rá magam, ha már egyszer szabadságon vagyok.
Meg egyúttal a rondább radiátorokat le is tüsszenteném. Régi vasradiátor, az a baj van pár aminek pont a közepén, a tagok között is lepattogzott a festék. Le még csak lecsiszoltam, az ujjam úgy-ahogy befért. De egyszerűen lefesteni nem tudom hogyan fogom. Tudom, van radiátor ecset, talán a közepeset (40-es) vettem, az már pont nem fér be. Gondolkozok rajt, hogy pisztollyal festem majd, de szerintem az se fog odaférni, nem fog bejutni a megfelelő helyre. Vélemény?
Vagy cseréljem le a francba az egészet? Szobámban pl collos cső van, lakás nagy részén 3/4-es. Sima gravitációs, nyílt tartályos rendszer.
Illetve egy későbbi esetleges smarthome bővítés okán -meg ha már egyszer le van engedve a víz- lecserélném a szelepeket is, kolléga szerencsére talált jó áron még collosban is termosztatikusat [link]
(nem tudom ki hogy van vele, de ahol fémig le volt jőve ott inkább alapoztam, festékboltban srác azt mondta nem szokták. de közvetlen a fémen nekem sose tapadt meg, de legalábbis nem volt hosszú életű egyik festék se. pl a kerítésnél)
-
darvinya
titán
Meg vettem Parkside akkus flex-et, így már teljes a gép park.
-
volandy
senior tag
Sziasztok! Aggregátoroknak, áramfejlesztőknek van topikja? Családi háznál használatos áramfejlesztőt szeretnék venni. Van néhány kiszemeltem, de nem tudok dönteni.
-
-
Top cat
addikt
válasz
elektrotank #75655 üzenetére
Ilyen házat venni elég merész. Ki tudja milyen meglepetések vannak még ott.
-
elektrotank
aktív tag
válasz
Gyarmati_ #75643 üzenetére
Erről még a saját lakásunk jut eszembe. Amikor apámék megvették, volt ez a helység, ahol az ablak előtt ment el a vízvezeték.
Pillanatkép 2006 környékéről. Lefényképezve nincs, így a videóból vágtam ki ezt a képet. Nem mai, a minősége nem a legjobb, de a lényeg nagyjából látszik.
imibogyo: [link] - erre csak ezt a jelenetet tudom küldeni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Megújul a Netflix tévés appja
- Példátlan a 2 nm-es TSMC node iránti kereslet
- Villanyszerelés
- Milyen routert?
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Spórolós topik
- Windows 10
- Mégsem lesz divat az atomerőműre kötött adatközpont?
- Fujifilm X
- További aktív témák...
- Darkflash twister DX360 v2.6 Aio vízhűtés
- Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux 360mm black INGYEN FOXPOST
- nJoy Cadu 1000VA / 600Watt / 2026.07 garancia/ Usb management / Line-interaktív / 2aksi / Schuko
- Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux 360mm white INGYEN FOXPOST
- Garanciális ID-COOLING FX 360 ARGB WHITE
- AKCIÓ! GIGABYTE Z370P i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- GENIUS vezetéknélküli, rózsaszín csajos egér
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest