-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Essejó #70045 üzenetére
Az elektronika igényli, nem a fűtőszál/gázégő.
Hol volt még 25 éve érintőpanel, digitális programválasztó, időzítő?
Szard le nyugodtan, de garanciális ügyintézéskor is jusson eszedbe. 6 év garival vettem a készülékeket, odafigyeltem, amennyire tudtam, hogy ne tudjanak kibújni alóla. -
Essejó
veterán
válasz
macilaci78 #70041 üzenetére
Ott egye a fene azt a sütőt amiből a melegnek fel kell szállnia! A 25 éves Miele sütőmön 5 cm-es kőzetgyapot szigetelés volt kívül, hogy a meleg tuti benne maradjon.
-
Barret001
addikt
válasz
NeoPampalini #70042 üzenetére
4 mm hézagon nem fog megindulni a "huzat" Az nem elég semmire.4 centiméter már elég
-
macilaci78
nagyúr
válasz
NeoPampalini #70042 üzenetére
2 cm >= 4 mm, szóval nem értem a problémád.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
macilaci78 #70041 üzenetére
Az a hézag "legalább 4 mm" a könyv szerint, nem két centi.
Amúgy minden stimmel, az alsó polc nem ér teljesen hátra, plusz vágtam mindkét oldallapra szellőzőlyukakat (szokli nincs, "rendes lábakon" áll minden).
-
macilaci78
nagyúr
válasz
NeoPampalini #70040 üzenetére
szekrény felső része és a panel közé még be kell tákoljak egy lécet, hogy az ott tátongó hézagot eltakarjam - Nézd meg azt a könyvet mégegyszer. Az én sütőmnél például elő van írva valamennyi hézag a szellőzéshez. A szoklin van rács, a sütőt tartó polc nem ér teljesen hátra, hogy fel tudjon szállni az alulról jövő levegő, felül a munkalap alatt meg van egy ujjnyi hézag.
Whirlpool villanysütő és indukciós főzőlap, mindkét eszköz kéri a szellőzést. -
NeoPampalini
senior tag
Már semminek sem lehet hinni.
Rendeltem egy beépíthető sütő-főzőlap kombót, és amíg vártam a cuccot, összeraktam az új konyhabútor, köztük a sütő korpuszait a gép leírásában szereplő rajz alapján. Megjön a sütő, bepróbálom a helyére, éééésss:
- az egész gép mélyebb, mint a rajzon volt, így még 5 centit rá kellett toldanom az alsó polcra hátrafelé, hogy ne essenek le a hátsó lábak és ne dőljön hátra a sütő
- a kezelőpanel a rajzon írt 14 centi helyett csak 12 centi magas, így a szekrény felső része és a panel közé még be kell tákoljak egy lécet, hogy az ott tátongó hézagot eltakarjamDe még jó, hogy nem széltében lett túl nagy a sütő, akkor mondtam volna mindenféle cirkalmakat.
-
imibogyo
veterán
válasz
Inhouse #70038 üzenetére
Majd kisebb lesz az asztal, majdnem egészen pontosan fele ekkora (ha odajutok...). Írtam, hogy ez csak ideiglenes volt. A fiam ballagása miatt kellett ekkora asztal, hogy 24 ember kényelmesen le tudjon ülni hozzá és ne 8 különböző asztal legyen összetologatva. Egyébként élőben egyáltalán nem tűnik nagynak a terasz.
Helyem van egyébként mindenre is, de nekem meg az udvar és az épületek néznek ki nagyon durván (kívülről) ezért nem is tettem még be nagyon ide képeket csak hébe-hóba, mert elég lehangolóan fest az egész. Nagyon kellene már rájuk az egységes külső burkolat (ez lesz majd a szigetelés), de addig nincs értelme pl. ideiglenesen bekőporozni sem, amíg a bővítéssel el nem készülünk (talán jövőre). Ugyanez igaz az udvarra is, addig nincs értelme rendbe rakni teljesen, amíg hamarosan ismét markoló, teherautó stb. fog rajta cikázni összevissza...
-
lemmy71
őstag
válasz
imibogyo #70035 üzenetére
Nekem is van egy hasonló méretű teraszom csak az L alakú, enyém is lambizott a régi padlásteremet felújítottam és az onnan lejött faanyagból burkoltam a teraszt. 27 éve vettem egy szerkezetkész ideiglenesen lakott padlásteres házat, de még a mai napig van vele meló. Igaz azóta kétszer átépítettem, a szomszédaim már megkérdezték hogy fejben minden rendben
Én le vagyok tiltva a teraszról az egyik garázst kaptam meg játszósnak
Hozzám is lehet jönni, jut szerszám mindenkinek, még tervben van egy sütősziget kemencével egy nyitott fatároló és egy buborékos medence a gyerkőcnek
ui. amúgy nem rossz ötlet a sörözés, összefognánk vagy tízen és kihúznánk a mázlista fórumtársat akihez elmennénk közösen egy hétvégére társadalmi melóra
-
mephi666
nagyúr
válasz
imibogyo #70032 üzenetére
én sajnos ekkora területtel sem gazdálkodhatok: 55cm mély és 85cm széles a beépített... bal oldalt pedig padlótól plafonig egy majdnem arasznyi esővíz elvezető cső... amit be kell kalkulálnom, hogy a botoknak+napernyőnek kell egy kb 20centi széles és 160 magas rész oldalt
-
imibogyo
veterán
válasz
lemmy71 #70033 üzenetére
Lehet jönni sörözni, amúgy is még rengeteg teendő lenne a ház körül (3000 m2 a telek) és a házon is (Kádár kocka a felújítás kb. felénél). Jut mindenkinek szerszám.
A teraszt most fejeztem be, de sajnos még nem 100%-os. A bádogozáson is még lenne bőven mit alakítani (életem első ilyen munkája) és az egyik oldal lambériával lezárása sincs készen. Egyedül csinálok szinte mindent és jó lassan lépkedek előre, a csiga hozzám képest távfutó bajnok...
(#70034) Barret001: Akkor a múltkor linkelt műhelyemben otthonosan mozognál. Annyira szanaszét van minden, hogy már szégyenlem magam...
-
imibogyo
veterán
Nekünk is. 24 m2 volt az első lakásunk a nyócker szívében, plusz építettem bele 8 m2 (fekvő) galériát. Meg persze fürdőszoba, wc és konyha sem volt benne, azokat is ki kellett építeni. Mit mondjak elvoltam vele mire kialakult a végleges, élhető állapota.
MÁS: bár már épül az új lézergravírozóm, azért még összeraktam a régi gépet is, mert közbejött egy kis gyorsan elvégzendő munka.
(#70031) mephi666: nekem is egy hasonló beépített szekrény volt az első "műhelyem" (de legalább magas volt). A második már sokkal komolyabb volt, az egy egész önálló "szoba" volt.
-
mephi666
nagyúr
válasz
imibogyo #70029 üzenetére
lakásunk 2/3-a durván
...én meg próbálok bűvészkedni, hogy az 55*85 centis beépített szekrényből miként tudok a horgászfelszerelésnek meg kisgépeknek, kötőelemeknek, szerszámoknak megfelelő helyet kialakítani
...először is le kellene burkolnom (ha minden igaz, kallódik még annyi szép járólapunk, ami lefedné... burkolást még nem próbáltam, de ez pont ideális terület ahhoz, hogy elkezdjem)
#70030: kicsi lakásunk 35m2
8 évig 1-2 főre tökéletesen elég volt...
-
imibogyo
veterán
válasz
Barret001 #70026 üzenetére
De hát ez nincs helyhez kötve. Sőt ezt a fajta "lapszabászatot" kifejezetten az udvaron, vagy a teraszon szoktam csinálni, mert egész táblákkal képtelenség még az én műhelyemben is normálisan mozogni. Most is kellett egész OSB táblákat darabolnom egy ismerősnek és kint a teraszra összedobott ideiglenes ballagási asztalon daraboltam össze mind a 10-et...
-
darvinya
titán
válasz
Inhouse #70020 üzenetére
Ha tényleg vágtál, akkor tudnád, centi felszakadást nem tudod elfedni, ráadásul mindkét oldalon felszakad, akkor forgathatod ahogy akarod, mindig látható lesz a centis felszakadás.
Barret001
Ha úgy vágnák mint otthon, akkor otthon is cél gép lenne, ami milliós tételű.
Meg teljesen más gép.
Megnézném azt hogyan hordozod a felvonulási területre.
Bedobod Duster hátsójába. -
Inhouse
őstag
válasz
darvinya #70013 üzenetére
Vágtam már mindent. De rétegeltből sosem kellett szép él egyből, azt lehet csiszolni, meg úgyis festve lesz. Meg lehet a fonákján vágni.
A laminált lapnál egyből gáz, ha van egy kis csipke is, mindegy melyik oldalán van. Ha nem vágtál nagyobbat, akkor nem tudsz vele mit kezdeni. -
imibogyo
veterán
válasz
Barret001 #70018 üzenetére
Magyarul pont úgy vágják, mint bárki más otthon, csak épp van rá egy 3+ milliós lapszabász célgépük...
Egyébként a jobb lapszabász gépek rendelkeznek egy ellentárcsával is, ezért (is) olyan szép a vágás mind a két oldalon, meg persze sokat ad a végeredményhez a kiváló és sok foggal ellátott tárcsa, a magasabb fordulatszám, a stabil váz, a csúszó asztal amivel nem kell egy egész táblával egyensúlyozni a gépen, a stabil anyagrögzítés, megtámasztás stb...
-
Barret001
addikt
válasz
darvinya #70013 üzenetére
Én már voltam lapszabászatban,és láttam hogy vágják! Úgy,mint bárki más otthon...Csak náluk van rendesen fordulatszám,ás borotva éles a fűrésztárcsa!
Semmi trükközés,és szinte fényes a vágott felület,Egyből mehet rá az élfólia vasalás.Kihagytam a csapágyazott vágóasztalt,ami nem engedi vágás közben oldalra billegni a vágandó anyagot.Így nem kap bele a már vágott felületbe még egyszer a tárcsa. -
-
Két éve vettük a (Kádár) kockánkat, akkor a beltér lambériával volt burkolva 1.5m magasságig. Az alant látható két kép a fürdőszoba külső fala, ahol anno egy elég komoly csőtörés volt, aminek máig megvan a nyoma (a főfalon ledobta a nemesvakolatot 2x2 méteren, és 3 méter szélességben még mindig sötétebb a terméskő lábazat a fürdőnél). Nem segít a helyzeten, hogy a fürdőben cementlap van (még), ami alatt köztudott, hogy homok honol. A labériás résznél le volt verve a vakolat (mostmár tudom, miért), a vakolás Vaporex adalékkal történt, és a helyzet az, hogy a simítóvakolatig ledobott mindent a fal (két év telt el renoválás óta, mész-cement vakolat Vaporexxel, Simultan simító, Rigips 6-30 majd 0-10, és Platinum a sorrend). A fürdő felújítás jövőre lesz esedékes (akkor repül minden bentről, mert biztos vagyok benne, hogy a homok áztatja a falat), de addig azért szeretném ezt valamivel eltakarni.
A kérdés, hogy gipsz alapú burkolólapokat tehetek-e a falra? A legjobb a csempe vagy járólap lenne, de feleségemnek ezek a dekor cuccok tetszenek, viszont a nagyrészük gipsz alapú.
-
Inhouse
őstag
válasz
darvinya #70011 üzenetére
A rétegelt lemez és a laminált bútorlap nem ugyanaz. Én is próbáltam sok mindent...
- maszkoló szalag, valóban ér valamit, de nem tökéletes
- melegítés, hogy lágyuljon a laminálás, így nem olyan érzékeny, teljesen ez sem vált be, macerás
- lefedni a vágott felületet, tehát egy rásimuló kemény lappal együtt vágni, működik, de macerás
- sniccerrel előre bevágni a laminált felületet, utána simán lehet vágni, ez is elég macerás és csak egyszer kell elcsúszni
A kétszer vágás is elég macerás. Akkor inkább a nagyobbra vágás és szalagcsiszoló, amivel a feltétlenül szükséges vágást megcsinálom szépre. Csak kézi maróm van, amúgy talán azzal tényleg lehetne szép derékszögűre csinálni, jó mérettel. -
darvinya
titán
Ha már Parkside.
Vettem akkus morzsa/porszívót, ami alapból elég jól szív, de felturbóztam egy kicsit.Így már jobban fogja szívni a port.
És, ha már jobban szív, akkor autóhoz még jobb lesz, egy ilyen kiegészítővel.Inhouse
Trükk vághoz.
Kell 2-6cm maszkoló szalag, leragasztod mindkét oldat és vághatod.
Én ezzel a módszerrel vágtam 5mm-es rétegelt lemezt, s nem tépte fel. -
macilaci78
nagyúr
-
Stylewars_kp
őstag
Sziasztok,
lehet volt már, de nem találom.
Kerítés alap betonjára is kell vízszigetelés?
-
Inhouse
őstag
Amit eddig láttam, ott dupla penge volt, meg marás. Illetve egy komoly kézi körfűrész egy alu sínben egy él mentén vágott, az tűrhető volt. Az él fogyó eszköz, néha cserélni kell.
Szóval én még magában egy ilyen, vagy hasonló egyszerű körfűrészt nem láttam szépen vágni laminált lapot, semmilyen lappal. Ha így gondoltad a lapot.
Lehet, hogy már léteznek nagyon sűrű, nagyon apró fogú lapok, amik nem cakkozzák ki, de én még nem találkoztam ilyennel. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Essejó #70002 üzenetére
A komolyabb gérvágó, bütüző gépet vettem meg anno, egész jól elboldogultam vele.
[kép] [kép] [kép] [kép] [kép]
Most sógoréknál van kölcsönadva, laminált padlóhoz nézzen ki valahogy a szegélyléc.
Persze, hogy van egy kis holt játék benne, de kiszámolva a fenti golyófogón a szögeket (tán 53° és 37°), beállítottam a gépen és elsőre jó lett. A háromszögeket összeragasztva, csavarozva síkban maradt, a téglalapok szintén, nem billeg az a háromszög alapú hasáb egyik lapján sem. Szerintem 35 ezerért nem mindegyik gép tudja ezt. -
emre
veterán
válasz
fonok87 #70000 üzenetére
Parkside PTK2000 D3 A1 teszt, felirattal.
Összegezve a régebbi jobb volt, ebben már sok a műanyag, de ennyi pénzért nem valószínű hogy kapsz jobbat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- Samsung Galaxy A16 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- AKCIÓ! MSI PRO Z690 i7 14700K 64GB DDR4 2TB SSD RTX 3070Ti 8GB Fractal Design Meshify C CM 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest