Hirdetés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
- Házimozi belépő szinten
- Hobby elektronika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
cinemazealot #61747 üzenetére
Basszus!!! Mekkora ötlet!!!
Csak ott ki kell venni "fél időben" és átfordítani 180 fokkal, hogy a "másik irányba" is meg legyen forgatva -
-
válasz
imibogyo #61745 üzenetére
Akkor te sem unatkozol!
A tankot végtelenül egyszerű rozsdátlanítani:
raksz bele egy csomó csavaranyát, fagolyót becsukod és bebugyolálod egy öreg törölközőbe, ezt beletömöd egy párnahuzatba, majd valami öreg takarót beraksz a mosógépbe; oldalra-körben egyenletesen eloszlatva, és az egész fészek közepébe berakod a becsomagolt tankot! Elindítasz egy hosszú mosást mosószer nélkül és ennyi! Fontos, hogy centrifugálás előtt állítsd le és vedd, ki mert azért nem bír ki mindent a mosógép sem!
Ez a 2-3 órás ide-oda dobálás alatt lejön a tank belsejéről minden rozsda. Ami nem, az meg maradhat, azt már a benzin sem fogja leoldani!
Ha nem fér be a csomag akkor bent kell a mosógépben becsomagolnod (én már jártam így) -
imibogyo
veterán
válasz
KillHates #61744 üzenetére
Hát egyelőre javulni még nálam sem javult meg egy autó sem, ellenben 30x30 centis darabokra most szétflexeltem egyet, hogy ha minden jól megy traktorként reinkarnálódjon...
A motor javításra vár (bár most gondolkodtam, hogy eladom aprópénzért, mert belefáradtam). A története annyi, hogy az eredeti tulaja tett rá magas ívből és 7 évig állt nála. Amikor még jó volt meg akartam venni, de nem adta el. Aztán lényegében összeomlott az élete, elvált stb. és áthívott, hogy toljam át a motort magamhoz. Mondtam neki, hogy nincs pénzem, de nem érdekelte azt mondta ingyen adja, amúgy is kivonatta véglegesen a forgalomból. Na így lett motorom.
Belekezdtem egy teljes felújításba pályamotor projektként és a lényegében használhatatlan vasból ma már ott tartok (vagyis tavaly nyár végén ott tartottam), hogy már indítható és csak a tank rozsdátlanítása lenne hátra, de közbejött a házvásárlás, a rengeteg plusz munka ennek következményeként, meg még pár más egyéb dolog és azóta áll a projekt. Most ott tartok, hogy ha egy 130-150k környéki összeget adnak érte, akkor vihetik a portáról, ekkor lennék kb. nullszaldós amennyit eddig belelocsoltam...
Ő a nagyobbik (4,5 éves) fiam kutyája és Tappancs a neve, de a kisebbik fiam (2,5 éves) szerint Pattancs...
-
imibogyo
veterán
-
tomcat78
őstag
válasz
imibogyo #61736 üzenetére
Nálam a kovács műhely van porondon,de rohadtul nem haladok vele....pontosabban azzal sem....
Veze kollégának meg csak annyit,hogy nem a tanáccsal van baj,hanem alapjaiban rossz felé indultál,mikor írtad,hogy a födém tartja össze a falakat.Nekem ez szúrt szemet,mint hibás felvetés.Amúgy meg én is írtam,hogy láttatlanba nehéz megmondani....A felelőtlen tanácsokhoz annyit,hogy én ebből élek,meg rajtam kívül mások is,de a felelősség minden esetben az enyém,mivel saját céget vezetek(értsd jól,építőipar,).És tudom,hogy sokmindent meg lehet oldani(ezt is).Az már más kérdés,hogy érdemes e.Mindegy...Én vagyok a hülye,hogy szóvá teszem,ha valaki téved...És részemről ezzel kapcsolatban ez a vége
Modik meg töröljék,ha gondolják... -
veze
őstag
válasz
macilaci78 #61732 üzenetére
Én csak annyit irtam Iminek, hogy a régi építésű épületből nem venném ki a gerendákat inkább mert ki tudja milyen eredménye lehet később ( ha nem is abban a pillanatban) Erre a nagyon hozzáértő fórumtárs ( akit egyébként meg sem szólítottam) szükségét érezte kifejteni hogy én ne kezdjek építkezni, meg ne adjak tanácsokat .stb stb .Nem adtam.., leírtam a véleményem, amiből baj biztos nem lehet. Ellentétben vele, aki arra bátorít mást, hogy simán bonthat, anélkül hogy látta volna az épületet, felmérte volna, tájékozódott volna az épület állagáról , állapotáról, látott volna előzetesen bármit róla stb.
Épp pár hete volt az ertéel híradóban hogy a csávó elkezdte bontani, átalakítgatni a régi házat, ami aztán pár hét mulva maga alá temette a kislányát, aki meg is halt
mindenki eldöntheti, ki oszt felelőtlen tanácsokat.
Nyilván én úgy születtem hogy az anyám kitolt és egyből két házat önállóan kiviteleztem, meg a tervező is aláírta egyből felelős kivitelezőkét, anélkül hogy látta volna, korábban mik mentek ki a kezem alól. Hát nem.., csak nem éreztem szükségét hogy bizonygassam a szakmai előéletem , mert minek, kinek? ( most sem érzem)
Eleve szükségtelen volt engem megszólítani is ebben, elég lett volna kultúráltan (Iminek) kifejteni, hogy figyelj nekem más a véleményem stb..
részemről befejeztem( már előbb is be akartam , azért irtam mindössze fél sort csak) de figyeld meg, biztosan jön majd reflektálás
részemtől elengedtem a témát -
imibogyo
veterán
válasz
#33253120 #61731 üzenetére
Igen pontosan ez a terv. A jelenlegi födémet lényegében komolyabb nyújtózkodás nélkül elérem. Így adta magát az ötlet.
(#61735) tomcat78:
Amúgy meg ennyi energiával jobb egy új tetőt összedobni,mint ezt átalakítani akkor.Igen volt ilyen terv is, amíg fel nem csillant a remény, hogy lehet majd egy másik különálló épületem. Igazából vagy 4-5 alternatív terv van szimultán egymás mellett, attól függően, hogy majd mit enged a keret. A mostani épület átalakításának a terve is onnan jött, hogy mivel az új épület megvalósulásának ideje kérdéses, addig is egy elfogadható munkakörnyezetem legyen. Sajnos a legutolsó (és most tárgyalt) állapotról/tervről nincsenek képeim, de egy egyszerű manzárd tetőt terveztem. Ide jöttek volna fel a felső részre az érzékenyebb cuccok (3d nyomtató, lézergravírozó, az informatikai gyűjteményem stb., alul pedig maradtak volna a "koszolós" gépeim). Még ez sincs teljesen elvetve, de megvárom, hogy mi sül ki az új műhely lehetőségéből...
MÁS:
Tudom, hogy rohadtul unjátok, de én akkor is kiörömködöm magam. Sikerült teljesen elbontani és feldarabolni az autót, így végre újra van helyem a műhelyben. Még mindig van bőven mit csinálni (ez jön a következő hetekben), de szerintem sokat haladtam előre egy használható műhely irányába... -
tomcat78
őstag
válasz
imibogyo #61730 üzenetére
Na,megfejtettük,akkor sűrügerendás a födémed,ha minden igaz
Amúgy-pusztán elméleti síkon-azért lenne jobb a függőleges támasz,mert a háromszög a leg stabilabb mértani forma.Ettől függetlenül adott esetben még szuperálhat jól,ahogy rajzoltad,terhelés függő...
Amúgy meg ennyi energiával jobb egy új tetőt összedobni,mint ezt átalakítani akkor. -
Pete55555
addikt
Be kéne már tényleg fejezni srácok! Haszna nincs a kakaskodásnak, nem ide való. Ha nagyon szeretnétek, folytassátok privátban kérlek!
(#61732) macilaci78
-
tomcat78
őstag
Milyen bizonyítványomat?
Önigazolni?Pláne remek
Már megbocsáss,de te nem viseled el,hogy ki lettél igazítva....
Mint írtam volt,biztosan egy segítő szándéku emberke vagy.Csak úgylátszik nehezen viseled el,ha esetleg nincs igazad.De megvígasztallak,biztosan sok olyan dolog van,amihez jobban értesz,mint pl én.De ezt konkrétan ne eröltesd,ne haragudj....Mert azzal senkinek nem segítesz,ha fals infókkal látod el. -
imibogyo
veterán
válasz
KillHates #61725 üzenetére
Mint írtam, már régen letettem erről... Régebben csináltam egyszer ilyet, de annyi munka, hogy jó is legyen, amennyit biztosan nem ér meg, főleg mivel jelen állás szerint lesz lehetőségem másik műhelyt is építeni majd a jövőben (80+ m2). Jó ez még biztosan 1-2 év minimum, de akkor is. Egyébként koszurú az van.
6 gerendára oszlattam el a terhet, ráadásul átlósan, tehát nem mindenhol a közepén kapták a terhelést a gerendák. A két gerendatartófal közötti távolság pedig mindössze 3,6 méter. Szóval nem vagyok én annyira bátor ember. Igyekszem biztonsági játékosként működni. Azért izgultam persze, de várható volt a siker...
(#61726) tomcat78:
Ne haragudj, de ennél egyértelműbben nem tudom leírni és lerajzolni, hogy milyen a szerkezetem. CSAK az van, amit a képen is látsz, koszorúval. Nincs talpszelemen, nincs felső fogópár, nincs semmi más. Azt is leírtam, hogy egy pontosan ugyanilyen melléképület tetőjét módosítottam már a szintén rajzolt módon és ~20 éve jól szuperál. Tehát az én szememben nem az a kérdés, hogy megoldható-e, hanem hogy megéri-e vele vesződni. És a válasz egyértelműen nem. Ez így marad ahogy van, maximum stukatúr és deszkázat nélkül, mert az úgy számomra sokkal praktikusabb lenne (ebben az esetben a tető a szarufák között szigetelve lenne, ami később kiegészül és összekötésre kerül a falak szigetelésével is, amikor a házat szigeteljük, valamint a belső oldal végig burkolva lenne, például OSB-vel). De lehet, hogy még ezeket a módosításokat sem végzem el, ha jövőre úgy látom, hogy tényleg realizálódhat (az azt követő évben) egy új műhely, mert akkor az már olyan lehet amilyet szeretnék, és nem ebből kell a "tökéleteset" kihoznom... -
tomcat78
őstag
Mint írtad is,vasalt betonkoszorú.Csak egy példa,a logikátok mentén haladva:ha igaz lenne,hogy a födémnek kéne összetartani a falakat,akkor a sátortetős házaknál,hogy nem döl össze minden,mikor egy irányba van gerendázva?Merthogy ezen logika mentén,mondjuk sugár irányba kéne gerendázni...Olyat pedig én még nem láttam.
Az,ha valaki megpiszkálja az alapot....Vannak esetek,mikor meg lehet/kell tenni,de simán egy garázsnyit alá ásni,minimum nem okos.
De amúgy,ha belegondolsz,hogy a ház sarkáról beszélsz,hamar rájössz,hogy ott is max egy irányba tarthatnának a gerendák.Ebből pedig ebben az esetben is az jön,hogy nem a födém tartja össze a falakat.
Amúgy meg a gerendák végén kilógó vas bekötésnek pont semmi...Vasak bekötésénél az átmérő 40szerese az irányadó,így az a kilógó pár centi lényegében elhanyagolható. -
jksx
senior tag
válasz
tomcat78 #61726 üzenetére
Pedig a födém sokat számít:
A régi házunkban a jó födém (feszített vasbeton gerendák, beton béléstestek bezsaluzva, bekötve a betonkoszorúba) tartotta össze a házat (tetővel) a leomlástól, miután aki megvette a házat, úgy gondolta, hogy mélygarázst épít közvetlenül a főfal mellé (alá)- ezzel leomlasztva a ház sarkát. -
tomcat78
őstag
Ezt a stílust?Kétlem,hogy jogod volna lekezelni bárkit,mint ahogy nekem tűnt,miután jeleztem,hogy téves,amit írsz.
Ettől már nyílvánvalóan értesz is hozzá gondolom.Gondolom nem világos,hogy te egy teljesen más jellegü rendszert keversz ide-indokolatlanul.Attól,hogy láttál egy-két tervrajzot,valószínüleg mindjárt szakértő vagy.
Már az alapvetésed sántít,miszerint egy födém dolga összetartani a falakat.Holott pont fordítva van-tartó fal-mint a neve is mutatja.
Nem a segíteni akarásoddal van a baj,hanem hogy sikít róla,hogy köze nincs a valósághoz.És emellé tényként tolod az ezzel kapcsolatos elképzeléseidet.
2 ház....Remek.Azért ennél többet raktam össze,ujjítottam föl,stb.(#61724) imibogyo:
kb stimmel az elképzelés 2 apróságot leszámítva:a csonka gerendákat össze kell kötni(fiók kötő gerenda),a másik pedig,hogy a kitámasztások függőlegesen többet érnek,és a fiók kötőt támasztják.De ez mind max akkor tud működni,ha talpszelemenre van építve a tető.Az a baj,hogy nem látom...Mert a leírásod alapján talpszelemen max a födémgerendákon van.Abban az esetben,meg tényleg nem egyszerű megcsinálni,hogy jó is legyen.A csonka gerenedák normál esetben a szelemen fölött vannak,és kiérnek a szarufa végekig,azokat alátámasztva... -
válasz
imibogyo #61724 üzenetére
Ha nincsen körbe futó vasbeton koszorú az épületen, akkor ne erőltesd a födémgerendák elvágását!
Egyébként fél tonna sem igazán számít egy jó szerkezetű födémnek, ha rendesen eloszlattad a terhet 6-7 gerendára. Egy akác "gömbfának" (régebben ilyenek voltak a födémgerendák) egy mázsát simán el kell viselnie központi terhelésnél, újabb szerkezeteknél 15x20-as fenyőnek is ez a teherbírása 6 méteres nyílásnál.
-
imibogyo
veterán
válasz
tomcat78 #61718 üzenetére
Csak szemléltetésnek raktam be a képeket, hogy én mit értek (szinte biztosan rosszul, mert nem tudom a terminus technicusokat, csak ezek hasonlítanak legjobban az én tetőmre) kötőgerendás és mit csonka kötőgerendás szerkezet alatt. Magyarul csak a kötőgerendától felfelé fontos a rajz, a zöld rész nálam nem is létezik. Holnap le akartam fotózni, de látom nem engeded el a témát...
Összedobtam egy gyors rajzot a jelenlegi és a (nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy már csak elvi) második állapotról, hogy hogyan lehetne ezt esetleg orvosolni csonka kötőgerendássá alakítással (ilyet már végeztem bő 20 évvel ezelőtt, azóta is tökéletesen szuperál az épület és nem, nem omlasztottam magamra semmit sem. Most nincs Sketchupom, mert Linuxon vagyok és lusta vagyok összerakni egyet, szóval mérnöki pontosságú rajz következik...
(#61723) KillHates:
Remegtek a lábaim rendesen, főleg amikor hirtelen meg-megmoccant a motor, mert azért mégis csak egy bő 3-400 Kg-ről beszélünk... -
veze
őstag
válasz
tomcat78 #61708 üzenetére
Ezt a stlíust valahol máshol villogtasd, itt a forumban nem szokás.
nem, nem építkezem , kettőn túl vagyok már, ennyi elég. egyik zsír új, a másik felujított , tetőcserét is beleértve.
csak segédmunkás lett fogadva , + tervező aláírta felelős kivitelezőként is ( mert az kellett és nem ül emiatt börtönben) köszönik szépen jól van mind a két ház, nem dűlöngél egyik sem
és az itt megfogalmazottakkal tudok egyet érteni [link] ahogy írtam is, mindenki úgy bontja a sajátját, ahogy akarja nekem tökmindegy
-
enemi
senior tag
válasz
hegegabi80 #61720 üzenetére
Raijintek Pallas
Hülyeségemből kinyírtam az ő ventijét rajta,és még németből nem kaptam rá másikat addig ezzel a módszerrel volt rögzítve valami zsnyö kategória. -
emre
veterán
-
tomcat78
őstag
válasz
imibogyo #61714 üzenetére
Amúgy a képen a válasz...A zöld rész a födém,és fölötte mennek a kötők.Ezért írtam,hogy az független a födémtől.De akkor nem is papucsolt,mert a második képed az.
Annak a másik neve a csonka gerendás.Az rögzítve van a fődémhez álltalában.
A födém gerendák egybe esnek a szarufákkal? -
imibogyo
veterán
válasz
tomcat78 #61712 üzenetére
Akkor az lesz az, ennyire már nem vágom majdnem 20 év elteltével. A lényeg, hogy a födémgerenda van "legalul" a szerkezetben és erre ülnek rá a tetőgerendák. Nincs fogópár, vagy más vízszintes összekötés máshol sem. Majd holnap lefotózom aztán majd jól "megszakérted".
De végülis mindegy is, úgyis így hagyom, ahogy most van.
-
enemi
senior tag
-
imibogyo
veterán
válasz
Pete55555 #61696 üzenetére
Nálam mind a két link megjelenik...
Szét bontottam két csomópontot, a szerkezet teljesen rendben van. "Hivatalos" kötőgerendás szerkezet. Nem egy összehányt szerkezetnek tűnik (2 évig ács mellett segédkeztem). Ettől függetlenül maradok az eredeti tervemnél, vagyis maradnak a gerendák a helyükön, de a stukatúrt és a felső deszkázatot ebben az esetben is eltávolítom. Ugyan a gerendák benn maradnak az eredeti magasságukban, de legalább 60-65 centis "csíkokban" nő a belvilág, ha valamit át kell forgatni és legalább a fényforrásokat is feljebb tudom rakni, mert most költői túlzással majdnem a fejemhez érnek a villanykörték.
(#61709) tomcat78:
Igen. Én úgy ismertem csak, hogy "kötőgerendás" szerkezet. Ezt lehetne esetleg "csonka kötőgerendássá" alakítani, de brutális meló lenne...MÁS:
Nehéz szülés volt, de ma sikerült kiszednem a motort. Tökéletesre vizsgázott a "mennyezet-csörlő". Egy nyekkenés/reccsenés, vagy stukatúr repedés nélkül ki tudtam emelni a motort szétszedés nélkül... -
-
tomcat78
őstag
A saját érdekedben,remélem nem építkezel.....mert sokat nem értesz hozzá,ahogy látom.Röviden és tömören,csak,hogy legyen halvány fogalmad róla,hogy miröl is beszélek:régi épületnél is megcsináltam,hogy attika nélkül galériás lett a beépített padlás egy része,a már vázolt eshetőségek figyelembe vételével.És képzeld,kb 30nm-en egy darab nyomorult födém gerenda nem lett bent hagyva.És nem mellékesen lakóépületről beszélünk,ahol a tulaj sem szerette volna,hogy a fejére szakadjon bármi.
Mielött felkapod a vizet,egy beton szerkezet teljesen máshogy viselkedik.Egy monolit födémet eleve nem biztos,hogy okos basztatni,de egy gerendázott,kefnis cuccnál azért már akadnak lehetőségek.És egyiknek sem az a szerepe,hogy összetartsa a falakat....Azt koszorunak hívják,amire te gondolsz.Amúgy meg nem mellesleg,egy tető álltalában úgy van kitalálva,hogy a terhelés javarésze függőlegesen hasson.Abban igazad van,hogy a falakat terheli,de normál esetben nem szeretné kidönteni őket,mivel csekéj erő hat a tetősíkkal párhuzamosan. -
Dani_kp
addikt
Köszönöm az ötletet, 20-25k. között nagyon jónak tűnik, azt hittem 30 ropi alatt nincs ilyen oszlopos fúró. Amúgy csak hobbi szinten lenne használva havi néhány alkalommal. Igazság szerint nem akarok kézzel szerencsétlenkedni, illetve régóta szeretnék egy ilyet
.
#61704 veze: régi indexes bejegyzés alapján én is azt olvastam, hogy hulladék és van holtjátéka. Azt hittem azóta csiszoltak rajta. Na mindegy, akkor kihagyom. Amúgy meg rögzíthető és egy zártszelvényből hegesztett asztalra lesz majd rögzítve.
#61706 cinemazealot: köszönöm neked is, akkor flexhez sem kell venni, pedig az is tervben volt
.
-
válasz
Dani_kp #61697 üzenetére
+1 veze kolléga javaslatára
Egyszer vettem valamelyik barkácsáruházban egy flex tartó állványt, amivel a befogott flexszel a kívánt szögben lehet vágni a vasanyagot. Egyszer próbáltam meg összerakni, aztán halálfélelmem lett és inkább elajándékoztam egy építész ismerősömnek, akinek valami egyéb célú felhasználásra pont ilyesmire volt szüksége. Szóval ja, amiben van anyag, abban lehet bízni. Ezek a nyeszlett vackok csak arra jók, hogy "egy kis szerencsével" idővel a rokkant parkolóban is büntetlenül várakozhass.
-
veze
őstag
válasz
Dani_kp #61697 üzenetére
én vettem már régebben ilyen lidles kézifuró állványt, azonnal vittem is vissza. mert elképesztően használhatatlannak bizonyult számomra. utána néztem az OBi/Praktiker kínálatot ( kinai 20-30 ezer forint közé eső asztali furógépekről van szó, teljesen mindegy milyen néven fut..) A kiállított darabokat alaposan megnézve sikerült döntenem, ilyen sem kell. Végül inkább egy használt mellett döntöttem [link] Ez az, amihez hozzászoktam inas koromban ez egy fúró azt lehet mondani. van vagy 80 kiló
már vagy 3-4 éve használom, teljes megelégedéssel -
emre
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i5 6500 4 mag 4 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB GDDR6 Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- Így lesz a Logitech MX Keys magyar billentyűzetes
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest