-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Van itt valakinek tapasztalata mikrohullámú sütő trafójából épített elektromágnes ügyében? YouTubeon rengeteg video van a témában, de azt valahogy sehol sem részletezik, hogy hogy kell táplálni a cuccot.
Állványos fúró alá akarok dupla mágneses asztalt, ez tűnt a legegyszerűbbnek.
-
DonElvis
aktív tag
-
Sokimm
senior tag
válasz
DonElvis #58644 üzenetére
Hujuj...
Ahogy nézem, közben ezt a festést sok helyen pearl néven reklámozzák, mert olyan látványa van, mint egy gyöngynek, és valaki visz a lakkrétegbe valami apró szemcsés izét is, ezért "gyöngyhatás", de közben még mindig csak arra vágyom, amit te is leírtál. Sok réteg lakk.
Köszönöm a válaszod!
-
DonElvis
aktív tag
válasz
Sokimm #58614 üzenetére
Szia,
Amire te gondosz, szerintem az a Flip-Flop festés.
Nagyon nem egyszerű történet, eléggé zsebbenyúlós anyagárak és technológiák vannak.
A lakkozás sem egyszerű eset, figyelni kell a száradási időket, mert a rétegeket száradás előtt kell felvinni egymásra. Egy markolatot csináltam tavaly, 12 réteg lakk került rá. Négyszer kezdtem újra mire jó lett az eredmény, ilyet hőkamra nélkűl soha többé nem vállalok.
-
Kernel
nagyúr
USB 5V bekötésének ellenőrzésére legegyszerűbb rendelni ilyet:
https://www.aliexpress.com/item/-/32819106500.html
https://www.aliexpress.com/item/-/32815906594.html
Ha sürgős, akkor egy LED és egy ellenállás (220Ω-1kΩ) megdöbbentő barkácsolása.
Vagy ha ilyenre gondoltál:
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
SlyChocolate #58629 üzenetére
Szia kolléga.
Szerintem nem.
Főleg így, hogy már van minőségi barkács topic is. Na az lesz a DIY célpontja.
Ez így jó. -
törölt tag
válasz
szabifotos #58621 üzenetére
Cégnél ilyesmi van. Kb 1.5 éve használjuk. Jó. Legyalábbis az a gyártmány ami nekünk van. Meg nem mondom melyik cég terméke.
A klasszikus érvéghüvelynyomók szögletes profilú végeredményt adnak ki magukból, az viszont nem minden sorkapoccsal kompatibilis. Ez meg hatszög profilt nyom, teljesen jó mindenre.De mint minden ilyen fogónál egy idő után rá kell állítani a rugóerőre. De ezzel semmi gond, amit használsz az kopik.
-
NEMO1968
őstag
válasz
imibogyo #58602 üzenetére
KillHates kolléga bevezetője
A számítógép 230V-al működő perifériáinak bármilyen módosítása életveszélyes lehet, még kikapcsolt állapotban is! A tápokban a kondenzátorok sokáig megőrzik a töltöttségüket, a TFT monitorok neonjai nagyfeszültséggel működnek és még millió veszély! Ezeknek a komponenseknek a szerelését kizárólag szakember végezheti! (még akkor is, ha Te is annak érzed magad!) Ha a fenti eszközökke
és az első pár száz h.sz nekem ezt sugallja, hogy itt inkább hardvergányolásokkal kéne sziporkázni
Más kérdés, hogy idővel ide került Jézuska és géppuska is.
Na tényleg hagyjuk már,én mindig szívesen nézek be ide,még ha ritkán is mutatok valamit.
Itt mindig van valami érdekesség,humor,vagy valami szép munka. -
ALFA
senior tag
Valamikor régen valahol olvastam, hogy valakinek sikerült LED-ekkel tesztelnie usb csatlakozókat, de sehol se találom weben. Valakinek esetleg megvan?
-
-
imibogyo
veterán
válasz
NEMO1968 #58618 üzenetére
A kistraktornak pedig mi köze a számítástechnikához pl., Vagy a barkácsolt sebváltógombnak?, Vagy a visszagányolt indexbúrának?
Miért kellene közének lennie? A topik címe sehol sem sugallja azt, hogy csak számítástechnikáról szólna. Megdöbbentő gép (és nem számítógép...) lehet egy kislábujj eltávolító berendezés is.
(#58620) bitpork:
Az avatarok alapján, akkor sorrendben először téged megsütünk, azzal felhizlalnak engem (kajálás pipa), majd én szolgáltatok egy kis tejet, aztán meg engem is megsütnek... Nem túl fényes jövő...(#58627) Pete55555:
Rendben van! De szerintem az első hsz. szerkesztése amúgy elég lenne első lépésként, hiszen a barkácsolás benne van a címben, ami jelenthet kvázi minőségi munkát is, nem csak szart... Én pedig megkérem a másik topik törlését a modiktól, de jó lenne, ha a hsz.-ek (ha már íródtak) átkerülnének ide.És akkor én itt be is fejeztem, tényleg eleget beszéltünk erről...
(#58629) SlyChocolate:
Nekem még a cím is megfelelne így, ahogy most van, csak akkor "egyezzünk meg" a tartalomban (pl. egy első hozzászólás szerkesztéssel egybekötve, ahogy Pete55555 is javasolta és akkor megszüntetünk minden vitát). -
SlyChocolate
senior tag
válasz
Pete55555 #58627 üzenetére
Tiszteletem topikfőnök.
Bár én csak főleg csak olvasom a topikot, de!
Maximálisan egyet értek veled.
Talán csak a "gányolás" "tákolás" szavat kéne kivenni a címből.
Vagy..
Legyen egyszerűen a neve mint máshol, más fórumokon szokták csinálni "DIY".
Ennyi.
Bocsi, hogy ide írtam. -
-
Pete55555
addikt
Tisztelt fórumozó társaim - Srácok!
Mindenki nyugodjon le a 3,14csába
Többször elmondtam már, (és sosem tiltakozott senki ellene) hogy ebben a topikban szívesen látjuk a minőségi, profin összerakott cuccokat is, amennyiben házilag készült dolgokról van szó. Emellett elfér természetesen a gányolás, tákolás is.
Szép dolog persze az "igénytelenül" gyorsba összerakott barkács, de tegye mindenki a szívére a kezét; azért a gányolás legtöbbször csak ideiglenes megoldás, utána jön valami végleges verzió, ami már profibb barkácsnak minősülhet. (kivéve, mikor nem)Én szeretném, ha megmaradna ez a topik a jelenlegi formájában. Itt a PH-n már így is annyi mindennek van külön topikja, nem kellene még ezt is széjjeldarabolni.
Ennek érdekében Én azt javaslom, ezen topik címébe vegyük bele valamilyen módon a minőségi/profi...stb hívjuk ahogy akarjuk - barkácsolást is. Ennek a hivatalos menetét még a Modikkal egyeztetni fogom, egyáltalán lehet-e ilyet (topik névváltoztatás). Ha nem, akkor viszont írok egy rövid összefoglalót, ahol le lesz írva feketén, fehéren, mit várunk ide, mi az amit ez a topik elbír.
Építő jellegű ötleteket, kritikát nyugodtan írjátok meg PÜ-ben (ezzel ne szemeteljük a topikot)
-
draco31
veterán
Hello!
Egy kérdésem lenne, villany dolog. Van 2db kültéri lámpánk. Az egyiket lehet bentről és kintről is kapcsolni, a másikat csak bentről. Bent egymás mellett van a kapcsoló. Ha szólok villanyszerelőnek, az át tudja kötni úgy, hogy az egy kapcsoló az kuka, és a másik két kapcsolóhoz legyen kötve az a lámpa? Tehát ha kint kapcsolok, akkor felkapcsol mind a kettő. Remélem érthető.
-
veze
őstag
válasz
én ilyet használok
[link]
ez hat pofás, annyiban tér el a másiktól. Kevésbé sarkos "kerek" véget csinál. igaz ezek drágábbak
otthonra tökéletes.
Sokkal jobb ez mint a betétes, ahol nézegetned kell melyik méret is az ami .. -
Sokimm
senior tag
válasz
Ilyet használok elég rég óta, és vastagtól finom vezetékig minden evő, szeretem, csak a nyele repedt el (nem tudom minek a hatására, mert annyira nem erőlködök), szóval ha legközelebb vennem kéne valami ilyesmit, tuti ilyet vennék! Ajánlott darab!
-
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
Jobb fajta érvéghüvely krimpelőt tudtok ajánlani? Jobb fajta alatt azt értem, hogy nem kell erölködnöm, hanem ilyen rugós kivitel... (Nem tudom hogy nevezik ezt
) EZEK az automata cuccok mennyire ajánlottak? Így gondolom nem kell figyelni a méretre.
-
-
veze
őstag
válasz
macilaci78 #58609 üzenetére
én szert tettem 1 ilyenre [link] + ilyenre [link] és barkácsoltam nem hivatásból, a két kezemmel, a rendelkezésre álló eszközeimmel, tudásommal ilyet belőle [link] ráment a barkácsolásra néhány órahosszám nekem is
De annyira profi lett, hogy inkább az új topikba kellett volna beírni, mert ez már egyáltalán nem gányh kategóriába való -
NEMO1968
őstag
válasz
imibogyo #58617 üzenetére
Igen, valóban kicsit félreérthető voltam,elnézést.
Nem Rád gondoltam, mikor a nyavajgókat említettem.
A kistraktornak pedig mi köze a számítástechnikához pl.
Vagy a barkácsolt sebváltógombnak?
Vagy a visszagányolt indexbúrának?
Csak pár példa, hogy ne személyeskedésnek vedd az írást, és ne legyen sértődés.
Így értettem, hogy ha annyira szigorüan vennénk már a dolgot.
A nyavajgók munkái pedig sokszor ugyanúgy nem lennének ide valók, akár szépek, akár gányolások, ha már ennyire a topic címén lovagolnak. -
imibogyo
veterán
akkor a munkák, képek, leírások 3/4-ed részét ki lehetne moderálni talán a nyavajgók munkáival együtt. Kezdhetnénk a Te épülő kistraktoroddal....
Nem tudom, hogy ezt most, hogy raktad össze?..
Egyrészt én nem vagyok nyavajgó (már vagy 10x leírtam eddig is a véleményemet a témáról). Csak segítő szándékkal hoztam létre a topikot, hogy HA van rá igény, akkor szét tudjuk bontani a dolgot, ha nincs akkor majd egy modival eltávolíttatom és kész.
Másrészt ha látnád a kistraktort jelenlegi állapotában, akkor tudhatnád, hogy az bizony gányolás a javából (főleg ha látnád a hegesztésemet).
Harmadrészt pedig a nyavajgások elég nagy hányadát pont én szoktam kapni, amikor egy-egy munkámat megosztottam itt, tehát ezek szerint jogos a "nem ide való" érzésem. Az egyébként vicces megjegyzések mellett is sokszor éreztem, hogy az adott illető nem (csak) viccből mondja.
De ha mindenkinek ekkora tüske ez a dolog, akkor megkérem a modikat, hogy töröljék és megkérem őket, hogy az ottani 2-3 hozzászólást (az enyémet kivéve) hozzák át ide.
-
NEMO1968
őstag
válasz
imibogyo #58612 üzenetére
Ha már annyira szigorúan vennénk a topc címét,ami ugye
Házi barkács,tákolás,gányolás,megdöbbentő gépek.
akkor a munkák, képek, leírások 3/4-ed részét ki lehetne moderálni talán a nyavajgók munkáival együtt.
Kezdhetnénk a Te épülő kistraktoroddal, és végezhetnénk a visszatákolt autó lökhárítóval.
Akkor viszont igencsak szegényes lenne ez a topc,így viszont sok szép,csúny munka idefér.
Volt szerencsém beszélgetni a topic létrehozójával, és ezt Ő sem bánja.
Csinálok egy valamit, és szépre sikerült?
A barkácsba belefér.
Csinálok egy másik valamit, dróttal összefogva?
Gányolás,tákolás.
Ha pedig tényleg kidobálnának innen mindenkit, aki nem szigorúan a topichoz illő munkákkal jö, akkor azon menne a hiszti. -
imibogyo
veterán
válasz
Sokimm #58613 üzenetére
Felőlem törölni is lehet a másik topikot ha többség úgy értékeli, hogy felesleges, de elég sokszor feljött már ez a téma ahhoz, hogy reálisnak tartsam a lépést. Annak ellenére is, hogy már sokszor leírtam, hogy én is az "egy barkácsolós topik" híve vagyok/lennék. Ahogy leírtam ezt pár hozzászólással előrébb DonElvis-nek is...
-
Sokimm
senior tag
Oh már nem tudom szerkeszteni:
Hogy hívják azt a festést, amikor a lakk réteget színezik picit, és amikor megcsillan az autón a fény, akkor a lakk miatt más lesz, mint a fényforrás?
A lexus használta civil autókon, szalonból értékesítve először, de azóta már a toyotának is láttam ilyet.
Ez nem a pearl, mert az apró szemcsés csillogás, ez csak a lakkal játszik. Nem tudom hogy keressem neten.
Kinek van ilyen lakkozással tapasztalata? Mennyire lehet több réteget felvinni egymás után? (színváltós tükröződés), mennyire szereti a piros színt az ilyen visszaverődés?Akarok gányolni egy ilyet.
-
Sokimm
senior tag
válasz
imibogyo #58612 üzenetére
Sajnos én sem értem igazán a szétválasztást.
A rinyálósok menjenek a szakmai fórumokra (nem ennek a lapcsaládnak a tagja, ezért nem nevezem meg a hobbielektront, és a hobbicéencét), és ott igazán tagoltan lehet szakmaiságot olvasni.
Pont ezért szerettem ezt a fórumot (ennek a lapcsaládnak a többi fórumával is ellentétesen), mert bátrabban lehet offolni, elvégre nem is nagyon van kerete, hogy mi az ON topic.Különben meg eléggé szubjektív, hogy kinek mi a tákolás, mert ha idejönne egy főállású mac designer, akkor minden kóklány lenne, de ha idejönne egy igazi orosz tákoló, akkor azt hinné rólunk, hogy mi gyártjuk az apple termékeit.
Nem kötekvésképp írom soraim, csak a lustaság vezérel, mert ha beindul a másik fórum, akkor két helyen kell végiglapozni a napi akutalitásokat.
Mindenhol vannak főállású unatkozó rinyagép magyarok, nem szoktam foglalkozni velük, amúgy meg sokan nem azért mondják, hogy "nem illik ide a fórumba a cuccod, mert nem gány", mert nem akarják itt látni, hanem mert pikáns módon bókolnak, hogy "de szép!". Gúnyosan fogalmaznak, és tetszik nekik is.
Szóval én sem örülök a szétválásnak (amúgy is annyi felé oszlik a figyelem, nem szeretném ezt a szabad (bármiről lehet dumálni, ami köthető a gányhoz) fórumot is ilyen "szabályosított" ("nem ide illik, tessék átfáradni a kevésbé gány topicba") rendszernek megélni.
(ettől függetlenül köszönjük Imi a figyelmességed, és hogy igyekszel minden igényt kielégíteni!
)
-
imibogyo
veterán
válasz
Belekötni bármibe bele lehet... Szerintem aki akarta és képes volt rá, az felfogta, hogy mit akartam írni. Ritkán szoktunk ebben a topikban elmenni a főzés-sütés-kajakészítés irányába, de nekem még az is beleférne.
Vannak viszont jó páran a topikban, akik szerint meg nem fér bele sok minden. Szóval szerintem igen is van létjogosultsága egy másik topiknak. Ha nem így lenne, akkor nem jönne olyan sűrűn elő az "ez nem is gány" témakör...
-
válasz
Tényleg legközelebb kérek kóstolót! A diót nem szeretem ahogyan a kókuszt sem
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Szerintem minden amit az ember otthon, nem hivatásból, de a "két kezével" és a saját rendelkezésére álló eszközeivel, anyagaival alkot, az barkácsolás. - Párom nagyon ügyesen készített pár szem bonbont Karácsonyra. Otthon, nem hivatalból, két kezével, saját rendelkezésre álló eszközeivel, anyagaiból alkotta őket, akkor barkácsolta a bonbont?
Szét lehet szedni ezt a topikot akár betűnként is, de szerintem kár lenne.
-
Sokimm
senior tag
válasz
NEMO1968 #58599 üzenetére
Ha lesz időm (és gépem gyakorolgatni), mindenféleképpen megkereslek, (szavadon foglak haha
), köszönöm a felajánlást!
Addig gyűjtök honorárium csokit / sört / valutát.
Egy új kérdésem lenne felétek:
Van egy Mitsubishi cc link input/ooutput modulom, aminek a logikai jeleire 3 eres DA DG DB (árnyékolt) kábeleket igényelne, és nem tudom, hogy valaki foglalkozott már ennek a "manuális" meghajtásával?
Mármint nem akarok PLC-t elé tenni, szándékosan akarok manuálisan játszani vele, csak nem tudom melyik jelölés melyik (mert arra már rájöttem az adatlapokból, hogy NRZ-I (Non-return-to-zero inverted) logikával kommunikál, de vajon hol a +- és mi a harmadik kábel? (in-out-ref?)
Ledek elfüstölésével ki fogom találni előbb utóbb, de hátha valaki már tákolt PLC nélküli plc input/output modult.
Ez igazi gány, mert kiherélem a logikát alóla, arduinoval meg "pótolom" a jeleket.
Bármilyen tipp, tanács jól jöhet!
Ha jutok eredményre publikálom! (a füstöt is!)
-
DonElvis
aktív tag
válasz
Népszerű fórum lesz, az biztos.
Ha 7 végén lesz időm, lövök pár fotót a tápegységemről és az oszlopos fúrómról amiket én csináltam, és igencsak büszke vagyok rájuk.
Ami még hasznos lehet az ilyen topikban szerintem az a szerszámok/eszközök bemutátsa, tesztje. Sokaknak segíthet a vásárlásban.
@NEMO1968: Lebuktam :-)
Igazából az a helyzet, hogy egészen kicsi korom óta bütykölök dolgokat, mert mindíg érdekelt, hogy mi hogyan működik. Először csak szét, aztán pár atyai tasli hatására lassan ösze is szereltem dolgokat. Azután megvetem az első forrasztópákámat (pisztolypáka természetesen) onnantól rendszresen jártam a szomszédokhoz TV-ket javítani, újraépíteni a porladó forrasztásokat. Innen egyenes volt az út a műszaki sulikig. Szerintem férfiembernek hasznos, ha nem retten meg némi javítástól felujítástól. A forgácsolással már régóta szemezek, valahogy mindíg csodáltam azokat, akik egy rozsdás fémdarabból rajz szerinti terméket tudnak alkotni.
-
NEMO1968
őstag
válasz
DonElvis #58601 üzenetére
Ahogy mondod.
Az egyik kollega fia tanul esztergàlyosnak.
A kollèga meg "lopja" a hulladèk anyagot.
Viszi be a gyerek a suliba, ìgy tudnak tanulni, gyakorolni szegènyek.
Mikor lebukott,elmagyaràzta a koma,mire kell a vas,azòta a fönök meg a portàs is màsfelè nèz.
Ez a szègyen!!!!
Szal nem mindig a gyerek,a tanàr hibàja , ha friss szaki semmit nem tud. -
imibogyo
veterán
válasz
DonElvis #58597 üzenetére
Nem szakmád, nem munkád, nem hivatásod, hanem a hobbid lesz a dolog, tehát otthoni barkácsolás (DE nem gány). Miért ne jöhetnének ide a kérdéseid és a válaszok, mindenki okulására? Én is szoktam esztergálni építek is egy új gépet (de nem hivatásom, a terminus technikusokkal sem vagyok tisztában, csak simán el szoktam végezni amit kell), nekem is hasznomra válhat/válik egy-két jó tanács/ötlet.
De tudjátok mit???? Itt mindig sír valaki, hogy ez, vagy az nem gány.
Ezen felbuzdulva létrehoztam egy új topikot!Minőségi csináld magad, modding, barkácsolás (DIY a köbön)
Ezzel párhuzamosan viszont ennek a topiknak a nevéből (én) kivetetném a barkácsolás kitételt, mert a topik nevének ellenére úgy látszik ez mégsem fér bele sokaknak.
Szerintem minden amit az ember otthon, nem hivatásból, de a "két kezével" és a saját rendelkezésére álló eszközeivel, anyagaival alkot, az barkácsolás. Amikor ez átcsap összevágott, elnagyolt, "ronda" (amúgy sokszor nagyon "szép"
), kókler megoldásokba az meg a gány. Hogy a barkácsolás miért jelent egyet egyeseknek a gánnyal, vagy a gagyival, azt fel nem tudom fogni, de mindegy is, ha már így van, akkor meg lesz neki a helye, csak nem itt.
A sok különböző egyedi topik sem megoldás a kérdésre, mert azokban viszont szétforgácsolódik (
) a minőségi házi barkácsolás témakör és egy adott munkát lehetne vagy 3-4 különböző helyre linkelgetni, ha azt szeretné az ember, hogy "mindenki" lássa. Annak sincs értelme. Ezért születne ez az összefoglaló topik, amibe mindenféle otthoni, hobbi, de azért minőségi(bb) munka beleférne, anélkül, hogy azt 6-7 topikra kellene szétbontani.
-
DonElvis
aktív tag
válasz
NEMO1968 #58599 üzenetére
Hálásan köszönöm!
Az oktatással bizony ez a helyzet. Meg van az a sztori, hogy az egyik oskolában végzett kiváló eredménnyel pár hegesztő legény. Amikor egy német multi idetelepűlt, jelentkeztek is boldogan hegesztőnek. A próbanapon cska néztek, mi ez a boszorkányság amit az öreg szakik mívelnek, mert ők ugyan elméletben nagyon jól hegesztenek, csak az iskolájuknak nem volt pénze megvenni a gázpalackokat....
Ment privi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Drón topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gitáros topic
- AliExpress tapasztalatok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Autós topik
- Autós kamerák
- Hardver vagy nem hardver, az itt a kérdés
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A13 4G 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte B450 R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660Ti 6GB Zalman S2 TG Zalman 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest