Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Fellép a hamisított paszták ellen az Arctic
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
mekker
őstag
Van tippetek? Mobilos USB C dugaszához akarok egy kis rugalmas védődugaszt készíteni, ami nem csúnya, és sötét színű.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #58188 üzenetére
Félreértettem, én a burkolatt alatti fóliára gondoltam.
-
Sokimm
senior tag
válasz
Barret001 #58195 üzenetére
Ha állandóan folyna le a kád vize, akkor "torlódás" alakulna ki, a szomszéd kád vizével?
Csak annyi a feladat, hogy egy nagyobb nyomást (picivel) kialakítani a fürdőben, ami által szökni csak a lefolyón tudna a cucc. (ott már nincs 8bar-os víznyomás, a lefele áramló bármilyen más szomszéd által generált áramlásba bele tud "pofátlankodni" a levegő, amit mi küldenénk rá.)Csak kell egy doboz, ami szolid megjelenésű, és szívná befele (izmosan) a levegőt a fürdőből... ez az ötlet elvérzésének pontja, mert túl nagy nyomás kellene, hogy kellő "sebességgel" ürüljön ki a párás levegő a nagy légtérből. (el tudom képzelni, ahogy rákötök "hasra ütve" 4 bar-t a lefolyóra, és az összes többi input helyen (wc, konyha, etc) kitörne a PÁNIK.
Ha meg csak pár bar-ral csatlakoznánk a rendszerbe, akkor a 4cm es csövön órákig szipókázhatnánk a levegőt, alig lenne értelme.Hacsak nem!
Két hatalmas (mondjuk ha a tákolás topicban vagyunk) hűtő hátlapján található réz hőleadó rendszert egymáshoz kötni (zárt rendszer), amit a fürdő melege, és a kint hidege miatt elkezdene lehűlni (fele kint-fele bent), ami hatására kicsapódna a levegőben lévő pára, ezen a bordán. Alatta szolid csatornával gyűjteni a csepegett vizet, és a légpárát hamar* kicsapoltatnák, ablaknyitás nélkül.
(itt meg mekkora hideg felület kéne ehhez? OMG de csúnya látvány lenne a fürdőszobában 3db hűtőradiátor.
)
Ezt az ötletet is elvetem!
-
törölt tag
válasz
TESCO-Zsömle #58188 üzenetére
+1
-
Sokimm
senior tag
És mi lenne, ha a fürdő egyik lefolyójába tuszakolnád a párás levegőt? Ventilátor (vagy inkább kompresszor), amivel kitolnád a csatornába a párát. (aztán persze a visszajövő bűz ellen kellene valami billenős (gravitációs) kapu, de oda mehet a pára.)
Bár most hogy belegondolok, jó pici lehet a fürdőcső, 4cm-re milyen légáramlatot kell kelteni, hogy ~10m^3 levegőt kitoljak "gyorsan". Eeeee A szomszédok ürülnének a kompresszor hangjának fürdés után.
Az ötletet elvetettem, de ha már legépeltem, megtartom a kommentet.
-
Barret001
addikt
válasz
cinemazealot #58192 üzenetére
Felejtsd el az egész ötletet,mert tízszer annyi pára keletkezik,mint amit el tudsz nyeletni.
A szellőztetés az egyetlen megoldás,már ha megoldható... -
Essejó
veterán
-
Pete55555
addikt
válasz
Tomi0703 #58189 üzenetére
Inkább ezek közül válogatnék, ezeknek normális tokmánya van, ami megáll, és rögzül, tehát "egy kézzel" is lehet fejet cserélni.
Powerplus 12V
Powerplus 18V
Black&Decker
StanleyEzek körül a Stanley-t venném meg magamnak. A Stanley márka a black&deckerhez tartozik amúgy. A másik márkát nem ismerem.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
macilaci78 #58183 üzenetére
Öhm... WAT? A padlófűtés ALÁtétfólia a fűtőtest (betonháló/rendszerlemez+cső) ALATT van, hogy visszaverje a sugárzó hőt felfele, a fűtött helység fele.
Másfelől én kérdeztem, mert nálunk a boltban mindkettő van, és amit a képen látok az inkább tűnik kasírozott alátétfóliának, mint hőtükörnek. Ez olyan, mint a csomagolófólia, a két lap közt apró buborékok vannak, ami elég jellegzetes mintát ad neki. Míg a hőtükör egy viszonylag vékony valami, hogy könnyebben beférjen a radiátorok mögé.
-
alcsa
senior tag
válasz
macilaci78 #58184 üzenetére
Köszi neked is. Kb ez maradt mind opció, csak gondoltam lehetne valamit gányolni amivel "jobb" lenne.
Köszi mindenkinek! -
hundai
aktív tag
válasz
macilaci78 #58184 üzenetére
Sziasztok!
Van egy szatyorra való 300x70x3mm-es szivacslapom (szőlőfürtök között használták, hogy ne rongálódjanak). Alkalmas lenne a gépház belsejébe ragasztva hangszigetelésnek?
-
macilaci78
nagyúr
Páramentesítő.
Akkor viszont zárt ajtó és alaposan felfűtött fürdőszoba. A melegebb levegő több vizet tud felvenni, a melegebb felületeken pedig később csapódik ki. Tudom is én, fürdés előtt egy fél órával-órával becsukjátok az ajtót és felveszitek a fűtést, fürdés után pedig pár perc szellőztetés a lakásban.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #58175 üzenetére
Nettó hülyeség. A fűtőtest (aljzat) és a padló között van az alátétfólia, ergo elvárás a minél jobb hővezetés, ezzel szemben a hőtükörrel szemben más az elvárás.
-
alcsa
senior tag
válasz
Krogoth #58179 üzenetére
A passzív dobozok nem szűrik ki elég hamar, az elektromosak meg drágák lennének és gondolom azok se arra vannak fejlesztve hogy nagyon gyorsan szűrjék.
Azt hiszem az lesz a megoldás, hogy csukott ajtónál tusolunk majd, így csak a fürdő telik meg s nem az egész ház.
Talán majd mégis beugrik valami ötlet...
-
alcsa
senior tag
válasz
apezka #58177 üzenetére
Ezzel csak az a gond, hogy egy bizonyos mennyiség után már nem tudja szűrni a vizet, mert teljesen átázik.
A lakás szellőztetve van mindennap, itt a gond tusolás közben van, akkor keletkezik a rengeteg pára/gőz, és nem szeretnék nyitott ablakkal tusolni, ami amúgy sem oldja meg a gondot, mert jó messze van az ablak a fürdőtől.
-
alcsa
senior tag
Sziasztok!
Ötleteket szeretnék kérni.
A probléma: tömbház lakás kicsi fürdője ablak nélkül (a szellőző csatorna sem opció), tusolás közben sok gőz, tele a ház vele, mindenre lecsapódik.
Megoldás mire gondoltam: ventilátorral (pc házventilátorra gondoltam) valamibe belevezetni, legalább a nagyját.
De itt a kérdés, mibe lehetne belefújni, hogy kiszűrje a levegőből a párát?
Köszi előre is, akármilyen gány megoldást meghallgatok
.
-
DonElvis
aktív tag
válasz
Essejó #58172 üzenetére
Egészen hihetetlen, de egyik ragasztó sem fogta ezt az anyagot. Hálistennek ismerősnek volt mindkettőből, nem kelett megvennem, de ebből az anyagból kesztyűt fogok csinálni azoknak, akik ragasztóval dolgoznak. Viszik majd mint a cukrot! A végső megoldás egy keret lett:
-
DonElvis
aktív tag
válasz
cinemazealot #58164 üzenetére
Köszi az infókat, első körben akkor kipróbálom azt a ragasztót, amit te javasoltál kotábban.
@ Essejó:
Remélem a te által ajánlott ragasztót már nem kell kipróblájam :-)
-
bandiras2
senior tag
Költözködök, új ház, új lap, új minden, csak a HDD a régi.
A régi gép poros volt, és nem tudtam sohasem mit kezdeni vele, de ennek vége!
Az új ház egy HP case, és végre van értelme szigetelni por ellen.
Körülnéztem a piacon, hogy miféle porszűrők vannak... horror áron.
Szóval elsétáltam a gazdaboltba, hogy vegyek pollenszűrőt, de nem volt. Volt viszont geotextil 300 forintos méterenkénti áron, szóval vettem fél métert.
Hazaérve leszabtam az előlapi panelt, és simán elrontottam. Második alkalommal már a DVD nyílást vágtam ki először, és tökéletes lett(még 3 kijönne annyi textilem maradt). A hátlapi nyílásokat az első darab cafatokra vágott darabjaival pótoltam ki, a legapróbb lyukakat palmatex ragasztóval öntöttem ki. A hátlapi darabok ragasztása szintén palmatex, ragad a fémre, de könnyen lehúzható bármikor.
És akkor az az izé alul, a ventillátor kártya a SCART kimenettel.
Szóval az úúúgy volt... még az AMD K62 időkben TV kimenetet akartam, és találtam egy rajzot,m ami állítólag képes a standard 640x480 VGA jelet PAL formába önteni, szóval elkészült a kártya. ISA/PCI csati nem volt rajta soha, csak támaszkodik a foglalat tetején. Természetesen soha nem működött, de nem dobtam ki. most viszont került a gépbe egy passzív kártya, szóval kissé megvágtam, és kapott egy valamilyen ventit, amit bekötöttem a meghajtók közé. Így a VGA szép hűvös marad, valamint a korábbi ténykedésnek köszönhetően tiszta is.
Na akkor jöjjenek a képek:Továbbá mivel a régi gép egy 486-os korszakból visszamaradt szervertoronyban lakott, felmerült egy megoldandó probléma: Hova teszem az egeret?
Ez is megoldódott némi asztalosmunkával: -
Essejó
veterán
válasz
DonElvis #58155 üzenetére
Én műanyag lambériát ragasztottam ezzel több négyzetmétert és tapad, Obiban lehet venni, jó sűrűn becsíkozod a cucc hátát és felnyomod a falra majd helyre simogatod. Soudal Montage Fix a neve.
-
cinemazealot
addikt
válasz
DonElvis #58158 üzenetére
Nos, az én hőtükröm szerintem kicsit más, mert nálam az egyik felület burkolatlan hungarocell-szerű, csak a külső oldalán van tükör fólia:
Ahogy javasoltad, próbaképp csak egy kis darabkát vágtam le egy a tekercshez mellékelt (vélhetően a tekercs végét védő) csíkból, azt ragasztottam csak fel a falra a fent említett ragasztóval még déltájban. Nemrég vizsgáltam: nem akartam erőszakoskodni, de szerintem széthullott volna a hungarocell réteg, ha le akartam volna vakargatni.
Szóval bírja a strapát. A fóliázott felülettel, őszintén megmondom, nem tudom, mit csinált volna.
-
trialboj
őstag
Vettem egy kínai wireless egeret egy kinti géphez, amit poros körülmények közt használtam volna. De az a remek termék már most sem akar működni.
Olyan mintha nem a helyes vevőegységet adják volna, Hiába dugom be a kis fejet a gépbe, pár mp után kikapcsol az egér. Akárhogy nyomogatom, kapcsolgatom.
Ezzel lehet bármit kezdeni, v kuka?
-
macilaci78
nagyúr
válasz
DonElvis #58160 üzenetére
Felül a konzolok tartják, alul pedig a radiátorra pattintott műanyag távtartók.
Mivel ez egy hőtükör, így szerintem nem kell hozzáérjen a falhoz, a fólia másik oldala nem lehet meleg. Csak esztétikai szerepe van, hogy a falhoz simuljon.
De most megnéztem: a fenti rögzítés mellett tűzőkapoccsal van a szélek mentén rögzítve kb 15 centinként és nincs ragasztva. A vágott éle falfestékkel van lekenve, hogy a vastagsága ne legyen ordító.
2 éve így áll hiba nélkül. -
DonElvis
aktív tag
válasz
macilaci78 #58159 üzenetére
A kétoldalú ragsztó nem annyira jó, mert falfelülethez, vagy kissé poródus anyahoz nagyon gyengén tapad.
De egy próbát megér, adok neki egy esélyt ma délután. -
DonElvis
aktív tag
válasz
cinemazealot #58156 üzenetére
Hálás lennék ha hamar megtuddnám, hogy ez a ragasztó beválik-e neked. A te hőtükröd ugyanaz mint az enyém, csak vastagabb, de ugyanaz az anyag. Ha elfogadsz egy tanácsot, akkor mielőtt felviszed a falra a ragasztót, vágj le 2db 1cm2-es négyzetet a hőtökötrröl és nézd meg, hogy valóban megofgja-e a ragasztó. Igen nagy szívás a falról lekapargatni a ragasztót, amennyiben nem válik be. Há nálad is bukó a dolog, akkor marad a keretes rögzítés.
-
DJGABI
addikt
[link] ez működőképes lehet? van egy LC-CC-95-öm, alap órajeles 2600k-n. mivel a vga félpasszív, ezért erre gyanakodok hogy zörög... lap oem [link], nincs benn pwm, de még csak biosból se lehet leszabályozni, vagy beállítani hogy hány fokon kapcsoljon rá. nem is találkoztam még ilyennel. speedfan se enged semmit állítani.
szerk: hmm most nézem a manualban, ezzel a silentfan lehetőséget nem is találkoztam, még azért csekkolom majd
-
cinemazealot
addikt
válasz
DonElvis #58155 üzenetére
Én is mostanában akarok ilyet (más fajtát) felragasztani Bison Montage Kit Super Strength ragasztóval vakolt falra. Erről azt már tudom, hogy a glettelt Dryvit felületről lemálló lábazati színezőt remekül visszaragasztja, illetve ugyanilyen hatásosan helyén tartja a PVC könyöklőt a vakolt párkány helyen. Ha gondolod, előre hozom a ragasztást és délután visszajelzek, sikerült-e.
Nem segít, ha a hőtükör ragasztott felületét csiszolópapírral kicsit megsérted? Oké, hogy talán így nem lesz hermetikus azon a részen, de úgy nem fog jobban hozzátapadni a ragasztó?
-
DonElvis
aktív tag
válasz
Barret001 #58151 üzenetére
Egy hete rakosgatom a kábeleket ide-oda a házikóban, mert azt gondoltam én is, hogy a venti beleér egy szabadon lengedező csatlakozóba, vagy kábelbe. Akkor ezek szerint nekem is csapágy gondom van. Na majd adok neki szilikonolajat vagy csapágyzsírt.
Körkérdés:
Valaki próbált már hőviszaverő fóliát (hőtökör) falra ragasztani? Erről lenne szó:
Öt féle szilikonnal próbálkoztam eddíg (sima ragasztó, festhető, hőálló, szaniter, PVC ragasztó), de semmi nem fogta meg. Egész hihetetlen, de a falra minden tapad, a fóliára meg semmi. Ötlet?
-
Essejó
veterán
válasz
trialboj #58150 üzenetére
Anno pár éve amikor még raktárban dolgoztam ott olykor a számítógéptől pár méterre egy dízel targonca pakolt és verte fel a port. Minden ventilátor átlag félévente elkoszolódott vagy hamarabb.
A ventilátorok alsó oldala felén ált van egy matrica és ott hozzáférhető a tengelyvég. A jobbakon a matrica alatt egy gumidugó is szokott lenni. A matrica általában nem visszaragasztható ekkor lép színre a ZöldSárga szigszalagból egy kis darab. Ott megpróbálhatsz egy csepp WD40-et bele cseppenteni. Nekem speciel ami bevált az eléggé nevetséges, de igen nagy kenőképességű olaj. Motoros láncfűrész lánckenő olaj. Ha meggondolom mekkora dzsuvában kell neki kenést biztosítania, ahhoz képest a venti tengely mondhatni semmiség. Évente egy kis csepp és semmi hangja a ventiknek. -
Sokimm
senior tag
válasz
Barret001 #58151 üzenetére
Rendszerint szétszedem (a tengelyt egy kis fém pöcök tartja a helyén, azt kipattintva finoman szétcsúszik a forgórész az állótól), és csapágyzsírral megkenem (a taknyos ragadós SKF félével), és akkor megint jó 5 évig.
A kis fém pöcköt szoktam gyakran elhagyni, arra vigyázzatok, ne lője ki magát a szoba másik sarkába! -
Barret001
addikt
válasz
trialboj #58150 üzenetére
Ugyan ezt csinálja a videókártya hűtő ventillátorom. Semmi nem ér oda sehova,csapágyas lett.
Egy csere megoldja,vagy egyre rosszabb lesz.Érdekes módon véletlen szerűen zörög,van hogy napokra elhallgat. Rendesen kóvályog a ventillátor rajta,új korában semmi billegése nem volt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Xbox Series X|S
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Samsung Galaxy A15 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG OLED Televíziók: ÁRZUHANÁS -30%
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest