- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Hardvereket hozott a májusi cserebogár
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- OLED TV topic
- Milyen monitort vegyek?
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen notebookot vegyek?
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Amazon Fire TV stick/box
- Azonnali fotós kérdések órája
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
jacint78 #53140 üzenetére
Ja, természetesen egyben értendő, és persze nem pont 3kW, inkább felette picivel, és ez a maximális felvehető teljesítményük nyilván. Van egy komplett PA rendszer 2 topládával és 4 sub-bal, a topládákat egy Crown Ti 2002 hajtja, a subokat egy Ecler XPA 11000; a két végfok maximális áramfelvétele 2.6kW (persze normál üzemben nem vesznek fel ennyit), ezen kívül van egy nagyobb HiFi erősítő, egy CXA60-as, az 600W-ot tud felvenni és a nappaliban és a konyhában elhelyezett hangsugárzókat hajtja, plusz van egy 100V-os rendszer, ami a teraszon, illetve a kerti sütögetőnél/kemencénél levő beépített sugárzókat látja el. Ehhez jönnek az egyebek, lemezjátszók, CD, magnódeck, keverőpult, DAC, DAW, stb., stb. Az elektromos hálózat kiépítésénél szempont volt, hogy mindezeknek megfeleljen, direkt így kértük a méretezést.
Ez pedig az "irányítópult". -
Sándor -P20-
senior tag
Mindenképpen a szivattyú bolondozik, de gondolom ebben mindenki egyetért.
A leválasztó trafó szerintem tutira megoldaná a problémát, de kell hozzá egy megfelelő teljesítményű leválasztó trafó...
Szerintem a 40 perc lehet az a határ, ahol annyira felmelegszik a tekercselés a szivattyú belsejében, hogy a hőtől az a tekercs egyik vezetéke hozzáérhet a burkolathoz.
Ezekkel a szivattyúkkal az a legnagyobb baj (Fater kb 2-3 évente elfogyaszt egyet belőlük, és akkor az sokáig bírta), hogy a gumi tuskó (szigetelés), amin a mozgó lemezelt (vasmag) rész rögzítve van, idővel kissé elrehül, és a két vasmag fél összeverődik.
Természetesen a fix rész amin a tekercs van, és ami műgyantával ki van öntve megzömül, deformálódik.
Ettől megreped a műgyanta, (természetesen annyi a szigetelésnek, ha bekerül a víz), továbbá a tekercshez is közelebb kerül a vasmag.
Új szivattyúnál ez akkor fordul elő, ha nem jól hézagolták ki a gumituskóban a vasakat....
A 40 perc, az a határ lehet, amikor a tekercs a műgyantában annyira felmelegszik, hogy hozzáér valamihez, ami kapcsolatba kerülhet a burkolattal, tehát a föld felé engedi szivárogni az áramot.Megoldás.
Rövidebb üzemidő.
Leválasztó trafó.
Új szivattyú.
A régi szivattyú szétszedése, és nagyon alapos átvizsgálása. Optimális esetben a tekercset is tartalmazó résznek teljesen sértetlennek (összeverődés mentesnek) száraznak kellene lennie. Összeverődés esetén a mozgó vasmag részt a hézagoló gyűrűkkel kissé el kell távolítani a vasmagtól. (természetesen ehhez atomjaira kell szedni a szivattyút.) -
válasz
cinemazealot #53137 üzenetére
Próbáltam több külső fali aljzatban, hogy csekkoljam, mindegyik fázison előjön-e a jelenség (és igen), illetve próbáltam normál, szobai kapcsolós elosztóba dugni és nem kihúzni, hanem lekapcsolni, próbáltam ugyanezt túláramvédős, kapcsolható elosztóba dugva, illetve ilyen kültéri hosszabbítóval is próbáltam, illetve ezek kombinációjával (a szivattyú a kültéri dobba csatlakozik, az pedig egy túláramvédős elosztóba, az pedig a fali aljzatba, és így próbáltam lekapcsolni), de mindenhol ugyanaz a probléma.
A szivattyút már kipecáztam egyébként, holnap elviszem a szervizbe, hátha van valami egyszerű hibája, ami a jelenséget okozza.
-
cinemazealot
addikt
Jól értem, hogy eddig csak fixen aljzatba dugva, aljzatból kihúzva próbáltad? Vagy próbáltad már kapcsolóval/kismegszakítóval is lekapcsolni? Azért kérdezem, mert ha a kikapcsolás nem elég gyors, a 300 W-nak (de rosszabb cosφ esetén talán jóval több VA-nek) megfelelő fogyasztás lassú megszakítása talán okozhat olyan íveket/tranzienseket az aljzatban, amire a Fi relé érzékeny, de ami viszont egy gyorsabb lekapcsolás (és hatékonyabb ívoltás) esetén már nem jelentkezhet.
Aztán azon is elgondolkodtam, hogy egy 1:1-es leválasztó trafóról vajon mit produkálna a szivattyú? Ott ugye a Fi relé által mért fázis/nulla áramkülönbség mindig azonos lenne, hiszen a fogyasztó a trafó. A szivattyú meg csinálhat bármit, elvileg nem okozhat zavart, hacsak az a bizonyos lekapcsoláskori tranziens nem pofázik vissza a trafón keresztül.
Illetve van egy olyan extrém gondolatom is, hogy vajon a Fi relé környezete (mágneses behatások) okozhatja a Fi relé rendellenes működését? Gondolok itt arra, hogy a kapcsolószekrényben ott dühöng 3x32 amper, ami nyilván nincs mindig annyi, de egy-egy nagyobb tranziens (a Fi relé mellett lévő kismegszakítón áthaladva) okozhatja a Fi relének a leoldását?
-
donmackó
addikt
válasz
huliganboy #53132 üzenetére
Fekete a GND, sárga a +12V, zöld az rpm signal, kék a pwm signal. Neked a feka meg a sárga kell, ebbe kötöd a szintén feka + sárgát a floppyról ekkor fullon fog menni, vagy lehet a sárgát a pirosra is kötni ekkor 5 V-ot kap. A 7V-os kötést (sárga + piros) nem javaslom, mert nem minden táp szereti.
-
válasz
Sándor -P20- #53130 üzenetére
Egy ilyen kis szivattyúról van szó. Amíg nem látjuk, mekkora vízhozamot bír el a kút, nem szeretnék komolyabba beruházni értelemszerűen.
A villamos hálózat egy éves múlt (ahogy az egész ház is), 3*32A jön be, a szivattyú kihúzásán kívül semmi sem okoz gondot, pedig van összesen 7kW-nyi klíma, 3kW-os hifi, elektromos redőnyök, motoros ablakok, stb. A FI relén kívül egyébként egyik kismegszakító sem megy le.
-
NEMO1968
őstag
válasz
Sándor -P20- #53130 üzenetére
Hello!
Ez a probléma.
[link]
Csak leállításkor, és csak bizonyos idejű működés után.
Ja, közben rájöttem, tudod miről van szó, bocsi! -
huliganboy
addikt
Sziasztok!
A képen látható alsó ventilátor csatlakozónak, mondjuk egy floppy csatlakozóról pontosan hogyan kell tápot adni?
Köszi mindenkinek!
-
Sándor -P20-
senior tag
válasz
#33253120 #53127 üzenetére
Nálunk a cégnél ez sem segített.
A frekvenciaváltó elé rakott zavarszűrő (omron) 3X akkora szivárgási áramot produkált a védő nulla felé (a katalógusban engedélyezett mértéken belül) mint amit a relé elviselt.
A problémát úgy oldottam meg, hogy a zavarszűrőt elszigeteltem a védő nullától, és az üzemi nullára kötöttem...
Azóta öröm é bódottá... -
törölt tag
válasz
Kernel #53126 üzenetére
Lehet simán a Fi nem oda való fajta, vagy a szivattyúban van valami extra.
Egyszer egy üzemben 8-10 FI-t kellett cserélnünk amiatt, mert a hordozható kompresszorok leverték. (Nem akarok nagy hülyeséget írni, de volt bennük valami indító-leállító áramkör, amit a nyomáskapcsoló kapcsolt.) Le kellett az összeset cserélni olyan FI-re amit a frekvenciaváltós gépeknél használnak. Azóta nyugi van. -
Kernel
nagyúr
válasz
Sándor -P20- #53124 üzenetére
Csak arra a gondolatra mintha nem térne ki senki, hogy üzem közben nem kapcsol le:
...ha kihúzzuk az aljzatból (nincs rajta kapcsoló, be kell dugni és szív), akkor lecsapja a házban a FI relét.
Megfűszerezve ezzel:
Egyébként más baja nincs, szivattyúzik rendesen, és ha csak 10-20 percet megy, akkor nem következik be a relé lecsapása, csak ha elérjük a ~40 percet.
-
jacint78
addikt
válasz
Sándor -P20- #53124 üzenetére
Én is ezt mondtam.
-
Sándor -P20-
senior tag
Fi relé témához néhány gondolat.
Szal valóban át lehet verni a fi relét egy esetben.
Ha a "szivárgás" az egyik "pólus" közelében van.
Ha szivárgás a fázishoz esik közelebb, akkor a nagyobb potenciál különbség miatt nagyobb a szivárgó áram, tehát elcsattan a firelé.
Ha megfordítjuk a polaritást, a szivárgás a nulla ághoz lesz közelebb, tehát alacsonyabb lehet a szivárgó áram, amikor esély van rá, hogy a firelé érzékelési feszültsége alatt maradjon.
Tehát ebben az esetben segíthet a polaritás fordítás, és nincs benne semmiféle hókuszpókusz...
Igaz ettől még az érintett cuccos ugyanolyan veszélyes lehet...
Szal ez van az említett jelenség hátterében... -
törölt tag
válasz
cinemazealot #53122 üzenetére
Nem kizárt, hogy az elektromos vezetékek PVC csöveinek hajlításához használatos betétből a legvékonyabb a 11 mm-es.
9mm is van.
Szerk. Az a homokos módszer a krakkolás, és nemhogy óvatosan kell hajtani, nehogy kihulljon a homok, hanem egyenesen törekedni kell arra, hogy a megfelelően kiszárított bányahomok megfelelően legyen tömörítve a csőben. Ehhez az kell, hogy a csővégek legyenek szóródásmentesen lezárva, a homok betöltésénél pedig többször sokáig végig kell kocogtatni a csövet, hogy a homokban lévő levegő távozni tudjon. Gyakorlatilag az első homoktöltés kb 1/3-át még utána lehet tölteni a tömörödés miatt. -
cinemazealot
addikt
válasz
Satyricon #53119 üzenetére
Hűtőborda, hűtőblokk, egy kutya. Ha jól gondolom, mindkettő feladata az, hogy az átvett hőt leadják a levegőnek. Ha lefested, változik a hőátadási tényezőjük, ennek kellene utánanézni.
Nem kizárt, hogy az elektromos vezetékek PVC csöveinek hajlításához használatos betétből a legvékonyabb a 11 mm-es. Ennél vékonyabbról nem tudok. Viszont Te magad is megcsinálhatod a szerszámot. Barkácsáruházban veszel szilikon tömítő pasztát, kölcsönkérsz valakitől egy kinyomó pisztolyt, fogsz egy 9,5 mm-nél valamelyest kisebb belső átmérőjű csövet, feltöltöd a szilóval, majd miután megkötött, lehámozod róla a csövet. tada.wav
Nagyobb átmérőjű PVC csövek hajlításánál egyébként az is szokás, hogy homokkal feltöltik, a két végét ledugózzák, gázláng fölött melengetik, majd úgy, hogy a homok nehogy kiszóródjon, szép óvatosan meghajlítják. A homok célja ugye az, hogy a cső ne roppanjon össze a hajlítás folyamán. Ez nem tudom, hogy az Általad használni kívánt csövek esetében mennyire járható út.
-
Pickit3
aktív tag
-
Satyricon
addikt
válasz
cinemazealot #53118 üzenetére
Nincs rajta hűtőborda, hűtőblokk van, s légáramlat is valamennyi.
Szilikon rúd 9,5mm-es témával kapcs.ban? Tudtok segiteni? Honnan tudnék venni???
-
-
Satyricon
addikt
Sziasztok
Húú de rég jártam errefelé... Üdv minden régi ismerősnek!
Lenne pár kérdésem a topic nagy moddereihez:
1. Jövőhéten tervezem szétkapni a gépem, és újratervezni a vízhűtést, viszont... Az akril cső hajlításához kérnék valami nem túl gány ötletet.Az oké, hogy hőlégfúvó és szilikoncső, csak nekem valami speckó sablont kéne kreálnom, amivel 45, vagy 90°-ba tudom hajlítani majd a csövet. Valami home made típusú ilyenre gondoltam, de ilyen is megfordult már a fejemben!
2. A másik, amiben tudnátok segíteni:
9,5mm keresztmetszetű szilikon rudat a csőhajlításhoz honnan tudnék venni? A vízhűtés topicban már kérdeztem máskor is, de nem kaptam rá választ(mintha valami miatt titkolnák... ?)
3. Létezik olyan fújós festék, amivel ha pofán fújok egy alaplapot, az nem hal bele?
Az a tervem, hogy mivel kék az alaplapom, szeretném mattfeketére fújni! Persze a proci foglalatot lefedném! Pl egy mezei, mondjuk Very Well márkájú matt fekete festékkel ha lefújom, működni fog az alaplap?
Szerk.:
Mielőtt említenétek, hogy vegyek fekete alaplapot, előre szólok, hogy nem akarok másik alaplapot venni, mert akkor az egész eddigi mod-ot kezdhetem újból egy alaplap miatt(takaró lemez, blokkok felfogatásának módosítása, vezeték eltüntetéséhez használatos takarólemezek, stb stb...) Úgyhogy neeeemKöszi a válaszokat!
-
Pickit3
aktív tag
válasz
Reggie0 #53108 üzenetére
Ezért szokták próbalámpával tesztelni; egyik vezetéket a fázisra, a másikat pedig a földre kötöd akkor egyből leüti.
(#53109) jacint78
A nulla és a föld csak közel azonos és nem megegyező ami valóságban néhány ohm-ot jelent a két potenciál között és ez pont elég, hogy fi-relével is megrázzon. Na ezért nem szabad a földet és a nullát összekötni. (Legalábbis felénk így tanítják.) -
jacint78
addikt
válasz
Reggie0 #53108 üzenetére
Ez oké, de amit rajzoltam, tehát a földelés és nulla összekötését a végponton (is) nem egyszer láttam már (sajnos). Viszont az igaz, hogy, ha csak egy szál szivárog föld felé és az a fázis, akkor leveri a fi relét, ha az a nulla, akkor nincs nagy gond, mivel közel azonos potenciálon van a 0 és a föld ugye, ezért "megoldás" olykor a fordítva bedugott csatlakozó.
-
Reggie0
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Hardvereket hozott a májusi cserebogár
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Xbox tulajok OFF topicja
- Formula-1
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- iPhone topik
- Túra és kirándulás topic
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 MAGYAR - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest