Új hozzászólás Aktív témák
-
geckowize
őstag
Sziasztok. Az érdekelne, hogy ez a Cooler Master rendszerhűtő olyan-e, amit tápra (Corsair VX450) rá lehet kötni, mert a leendő alaplapomon (Gigabyte GA-MA69G-S3H) csak egy csatlakozó lesz, amire majd a ház (XDL Hero 16B) oldallapi ventijét kötöm, és én meg 2 ventit akarok a házba beépíteni, előre és hátulra, hogy jól szellőzzön.
Ha nem olyan amit a tápra lehet kötni, akkor ebből webshopból tudna valaki valamit ajánlani? Nem fontos, hogy 120 mm-es legyen, de azért az lenne a legjobb. -
A-l-i-e-N
aktív tag
Hali!!
Van valakinek Raidmax Ninja háza?? Ha van hogy oldotta meg h. jobban hűtve legyenek a cuccok benne??? Sajna egy elöl-egy hátul 12cm és egy oldalt a plexin 8cm venti van, sztem kevés...
valamit még kéne...csak nemtudom h. h...
-
Kelvin
őstag
Sziasztok,a véleményetekre lennék kíváncsi.Nem szeretem ha hangos a gépem,gondolom a legtöbben így vagytok.Arra lennék kíváncsi h mennyit számítanak a cfm adatok mert álltalában ami halkabb az nem szállít annyi levegőt.Az érdekelne,h szerintetek elég lenne egy húzott rendszerhez előre alulra egy Scythe Kamakaze 80 mm[link] rendszerhűtő hátra fel egy 12-es Noctua NFS12 1200[link],plusz oldalra alulra még egy ugyanilyen venti.
-
skoos
őstag
Megőrülök.
szeretném házam 2 ventillátorral felszerelni, (egy kicsi elöl alul be és egy nagyobb hátul felül ki)
felteszem, a ventilátor méretek a lyuktávolságot jelölik
Lemértem. A lyuktávolság elöl olyan 70mm körül lehet (sacc a lyukak közepe ilyen távra van)
Míg hátul 10,5 cm. De 70mm eset és 105mm eset sem találok sehol! (a hátulsó ventillátorhelyre több méret is beszerelhető 70mm és 83mm körüliek...)
Mekkora ventillátorokat tudok így vásárolni!??! -
edeleny
őstag
válasz
Winner_hun #130 üzenetére
Nem tudom,hogy ide irjam,vagy oda.Adtal egy ket jo ötletet.Ezutan a Coolink BAT utan utana fogok nezni.Nekem ASUS A8N-e lap van,a lent emlitett prockoval,ami most 2600-ra van rakva.A RAM-ok nem tudom milyen melegek,de nem erdekel,mert hamarabb hallnak meg orajeltuning miatt,min a hömerseglet miatt.(DDR400 gyari,huzva 470 Mhz9
En az Nf4 chipet egy kek NB-47-es zalmival hütöm,de melegnek talaltam,igy ra lett ragasztva egy ultra halk,40X40x20 kis venti,ami böven eleg,ennek a tesoja került a VGA-ra (X700 pro),ezek gyarilag elölapi HDD hütök voltak.
En is talalkoztam azzal a problemaval,hogy fent az optikai meghajtok mögött megreked a levegö,Vettem egy elölapi HDD hütöt,es betettem a legfelsö 5,25'' rekeszbe,möge került a Samsung vinyo.mivel nalam a haz belseje inkabb szivas alatt van,igy az itt bearamlo levegö hüti a vinyot,es kisöpri a ventik fele a meleget a RAM-ok felöl.
Remelem en is tudtam adni ötletet.
Ja en paraelszivoba valo filtert hasznalok,szürönek,zajcsökkentönek. -
edeleny
őstag
válasz
Winner_hun #128 üzenetére
Ö egy Venti szükitö akar lenni?Nekem a lapatok elött van,erinti a haz oldalat,es kicsit tagul,hogy a racs okozta felületi veszteseget kompenzalja.
A cpu venti vege 4300 Rpm,iszonyt hangos,(43 cfm,szallitassal),igy max terhelesnel is csak 2500-3000 körül van,ugy hogy a 3.2 Venice max 45-48 fokos,30%-al tuningolva.
Nekem egy ideig volt egy 150-es ventim hazhütökent,arra müanyag pet palackbol csinaltam szükitöt,epületes latvany volt.Az volt az egyedüli gond vele,hogy eredetileg 28 V-os voltos volt,es keveset szallitoptt. -
edeleny
őstag
válasz
Winner_hun #126 üzenetére
De van,illetve lehet,a haz oldalan a procival szembe van szellözö,es kartonpapirbol csinaltam ra terelöt,igy a proci venti csak kintröl kapja a levegöt,es ben teriti szet.Alapesetben az oldal,es elölapi szellözöknel erezhetöen aramlik befele a levegö,most mikor meleg van, mar kialakul az egyensulyi allapot,amikor mar nem tud a haz venti,es a tap eleget elszivni.
Csak azert cserelnek,hogy csendesebb legyen,egy kis teljesitmeny növelessel,most mar a hazventi a ''bünös'' -
edeleny
őstag
válasz
Winner_hun #124 üzenetére
Persze,termeszetesen igazad van.Inkabb arrol van szo,hogy a ventilatorok többsege befele,vagy kifele fujja a levegöt.En most csak azert cserelnem le a 8-ast,mert nalam a CPU venti kintröl szedi a levegöt,es ha felpörög,akkor mar ''tulnyomas'' van a hazban,az az nem jut eleg ''friss'' levegö a Hdd.-nek,Chip-nek.
-
edeleny
őstag
Meg egy kerdes,miert jobb a tulnyomas mint a vakuum.Nalam inkabb vakuum van,es en szabalyozom,hogy hol kerüljön be a levegö,igy oda megy a friss ahova kell,es mind szürön keresztül.
-
edeleny
őstag
Egy kerdesem lenne.Jelenleg van egy 8 cm-es hazventim hatul,egy 8cm-es helyen.Vennek egy 92 mm-es SilentBladet.
Az lenne a kerdesem,hogy szerintetek nem fogja e vissza a teljesitmenyet,illetve nem lesz-e hangosabb azert,mert a 80 mm helyre operalom be?(fizikailag elfer,csak a felfogatast kell atfurni.) -
snecy
senior tag
Valamikor mostanában fogok venni egy Sharkoon Rotator(esetleg Bicolor) 8cm-es házventit, és az árdekelne hogy kinek volt már vele valamilyen tapasztalata?
-
Hideyoshi
tag
Köszi, megoldottam a következőképp:
Egy 8cm Zalmant betettem a vinyók elé, ez befele fúj. Ezzel kb 5-7 fokkal hűvösebbek a vinyók. Még a melegedésre hajlamos Seagate is max 45 fok.
Egy másik 8cm Zalmant beraktam a táp alá hátra, az kifele fújja a levegőt. A ház oldalába meg vágtam egy lyukat, oda tettem a 12cm -es halk ventit. Ez épp a hidat, ramokat leheli.
Így elértem, hogy full terheléssel max 56 fokra megy fel a proci. A deszka is 5 fokkal hűvösebb. Pedig a szobában is melegebb van, mint az első méréskor. -
Bakko
tag
Ahoz hogy tényleg hatékony legyen a géped léghűtő rendszere egy (jellemző szélirányt kell adnod neki) A vákumnál jobb a túlnyomás de a legjobb ha a gépházon átáramlik a levegő.
Szóval ha ésszerűen helyezed el a ventiket akkor a legjobb. (persze az ésszerűség nem olyan egyszerű.) Sokminden befojásolja PL:A hőtermelő pontok elhelyezkedése és hozzájuk képest a ventik elhelyezkedése. -
Bakko
tag
válasz
Hideyoshi #116 üzenetére
Sok mindentől függ hogy a ventik milyen állásban a leg hatékonyabbak.PL: tudni kellene a ventik pontos helyét. Ezek a ventik arra valók hogy a házban feltorlódott meleget kijuttassák a házon kívülre.Valószínüleg a vinyót nem tudod velük hatékonyan hűteni, hacsak nincs egy ventihelyed az előlap mögött. Ha van akkor oda kell tenni egy ventit és a vincsit meg mögé hogy ráfujja a hidegebb levegőt.A gép hátuljában (a proci, vga körül) érdemesebb a ventiket úgy elhelyezni hogy a házbol szívjanak és kifelé fújjanak. Alapvetően a hűtők ellátják a feladatukat rendesen (akármilyen is legyen az) a hatásfokát egy hűtőnek az rontja le nagyon 1: ha koszos a hűtő (a portól nem tudja a borda átadni rendesen a hőt a környezetének.
2: ha a hűtő körül feltorlódik a meleg levegő és emiatt nem tudja átadni a hőt a borda.(és álltalában a venti is melegebb levegőt fúj a bordára ilyenkor.A lényeg az hogy a levegőt át kell fújni a házon (értelemszerűen az előlap mögött fújjon befelé, a ház hátulján/tetején bentről kifelé fújjanak. Az oldallapi venti az más tészta az kiszámíthatatlan.Leginkább az a jó ha nem is megy.És így eléred azt hogy a levegő mozogni fog a házban és mindíg friss levegő lessz a hűtők körül. -
Hideyoshi
tag
Az én házam sima hagyományos ház. Van összesen 3 ventim. Egy 12cm Coolink Ultra ez 750-et pörög csak de hangtalan. És 2db 8, vagy 9 cm Zalman. Ezek már pörgősebbek. Hogy helyezzem el őket, hogy a vinyókat is hatékonyan hűtsék, fullon 45-50 fokosak is voltak már, illetve a procit. Ez Athlon 3200+. Igloo 7200 hűtővel, terhelten 60-65 fok is néha.
-
Bakko
tag
Nem kioltják egymást, csak egyszerűen feltorlódik a levegő a cpu coolered alján. A cpu coolerek álltalában felülről szívnak és a proci magja felé fújnak és lent oldalra tolódik ki a levegő. Namármost ha a procihűtő fölé teszel egy másik ventit ami nagyobb a hűtőnél vagy csak nagyobb sugárban fújja a levegőt mint a proc hűtő méretei, akkor a hűtőből allul távozó levegőt némileg akadályozza.És ezért lehet az hogy minimáslis mértékben melegebb a procid. (Remélem érthető volt amit írtam).
[Szerkesztve] -
G5
csendes tag
Hy all! Vki tud adni egy linket ahol lehet ien porszűtüt venni?
-
Brae
őstag
Olyan házikóm van, melynek oldalán van 2 ventihely, egyik nagyjából a videokártya vége felé néz, a másik a proci mögé egy kicsivel. Szívjanak vagy fújjanak a ventik?
-
Petiu
csendes tag
mit tehetek az ellen, hogy a befelé fújó venti ne szívjon be minden port a házba, mert nem tesz jót a többi ventinek/alkatrésznek? Érdemes két házventit használni, nem hangos az?
-
G5
csendes tag
válasz
Winner_hun #104 üzenetére
Thx
Probaltam de akkor vmit el***.. bocs
-
G5
csendes tag
Hy all! bocsi hogy ide irom de memoria hütő-ös témát nem találtam..
Szoval: az lenne a kérdésem hogy mien ram hütöt vegyk 2Db ddr2-es samsungra? (2*1GB)
-
Cxgrav
aktív tag
válasz
Winner_hun #100 üzenetére
Jaja vágom, csak a 2,5+ Barton zárt házban szereti a 42-46 fokot... én meg sokallom
De vettem hozzá fodulatszabályzót, csak nézek hozzá valami új ventit, és így éjjelre meglesz a halkság... -
Winner_hun
félisten
-
Cxgrav
aktív tag
válasz
Winner_hun #98 üzenetére
Köszönöm szépen!
Apropó, ha olvastad az NPH2ről a cikket hogy (valéahogy így hangzott): ez a hűtő nem kattog nem zörög cask fúj.... na persze... olyan caspágyas lett rajta a venti hogy az hihetetlen.... szereznem kell egy 7cm-es hűtőt, mert max feszkón már zörög idegesítően, még ha össze is van szerelve a ház.. csak nemvágom, hogy hol lehetne kapni magába 7cm-es ventit.... -
Cxgrav
aktív tag
válasz
Winner_hun #96 üzenetére
Én már semmiben sem vagyok biztos, de megcseréltem a 12est (befelé fúj már) meg a felső 8ast is. (ami kifele szív mostmár)
Köszi -
Cxgrav
aktív tag
válasz
Winner_hun #94 üzenetére
Ok, majd megcserélem a felsőt, hogy kifele szívjon. Bár így 3db fog kifele szívni ez nem gáz?
Azért lassít kérlekszépen, mert a 12cm-es annyira közel van az NPH2-es procihűtőmhöz, hogy a beáramló levegő lelassítja a lapátokat.... szal a 2 hűtő egymás ellen dolgozna.. lehet hogy hűtene,de az NPH2 meg erőlködne...
íme az én hűtőm (leszögezem hogy az enyém kék)
[link]
És lám mikor a szép athlon hűtő elhelyezkedik a házban, minden más a közelében el sem fér. A 12es veni meg kb 25mm vastag, szóvak 2 cm választja el attól hogy hozzáérjen az NPH2-től -
Cxgrav
aktív tag
Értem.
Nekem egy NPH2-es AMD hűtőm van, amiről tudni kell hogy az egy kisebb torony...
Úgy állítottam be a ventiket, hogy a 2db 4cm-es be, felül a 8as is be, oldalt a 12es ki (mivel 2cm-re van kb a procihűtőtől és ha ráengedem a procihűtőre akkor az meg lassabban forog ugyebár) és hátul a 8as ki...
Ez rosszabb megoldás?
UI: a 4cm-esekekkel csak áromoltatni akarom a levegőt, mert egyvonalba van a procihűtővel a 2db és így hátha segít a levegő kitolásában hátul
[Szerkesztve] -
fap333
aktív tag
Szevasz!
Amit előttem írtak azzal én is egyetértek, kivéve talán, hogy az 5,25-ös helyre szerintem nem kéne az a két 4cm-es venti. Azokkal mit hűtenél? Mondjuk a DVD írót? És szerintem a fenti venti is több meleget húz ki mondjuk a proci felől, ha nem megy az a két apróság. Előre lentre a vinyó elé lenne inkább ajánlatos tenni egy nagyobbat, ami természetesen kintről szívja befelé a friss levegőt. -
Cxgrav
aktív tag
Hi Mindenkinek!
Most moddolom a gépem, a következő a helyzet:
Elől egy 5.25ös helyen van 2db 4cm-es venti, a ház tetején egy 8cmes, hátul egy 8cm-es és most flexeltem ki a gép oldalát és tettem plexit amin van egy 12cm-es venti.
Hogy állítsam be a ventiket hogy a legjobb légáramlást kapjam?
Köszi -
BlacKSouL
addikt
Ahogy érzed. Viszont egy fanduct semiképp sem lenne akkor haszontalan a procihűtőhöz.
Egyébként én sem csináltam még ilyet, csak próbáltam tervezgetni. Viszont mostmár nincs szükségem efféle tervekre, mivel hátfali 12-es ventire fújó hőcsöves hűtőm szépen teszi a dolgát, elöl is megy 5V-on egy 12-es, és ez így áramlástanilag elég jó mindegyik egységnek. A huzat pont ideális, a zaj is minimális, és a vinyó és ram is hűsöl. A vga-s csövet egyébként még lehet hogy én is berakom. Az szegényke kicsit kilóg a rendszerből viszont ott alapból lyukas a házam. -
(Bundás)
addikt
válasz
BlacKSouL #87 üzenetére
Ha a ház oldallapját kivágnám a proci ventijénél, akkor a bordára alapból friss levegő menne. Az általad említett megoldásnál a borda egyik irányából jönne a friss levegő, de egyrészt a bordám széles kialakítása miatt, másrészt az ''erős'' szívóhatás miatt csak féloldalasan érné a friss levegő a bordát! Remélem érthető, de szerintem logikus elgondolás. Olvasgattam a fennt említett topicot, de én maradok annál az álláspontál, hogy a bordát igenis fújni kell!
A lényeg, hogy minél nagyobb legyen a hőleadó felülete a bordának, szóval a ''lamelláit'' hűteni kell! A csövezésből csak a vga-t látom a jövők(/g)épemben!
-
BlacKSouL
addikt
[link]
Itt van egy topik szívás vs. fújás ügyben, van aki szerint csak fújva jók, van aki szerint nem, de aki kipróbálta nem talált különbséget a kettő közt. Szerintem max hangosabb egy kicsit, de ha az adott mennyiségű levegőt a bordán szívja keresztül, akkor mindenképpen hűtenie kell a bordát, márpedig mivel nem a borda alján van a venti amúgy sem, mire a fújó állásos venti esetén a levegő(amit a házbeli melegből szív) leér a bordatalphoz, addigra már fel is melegedett a borda tetején, tehát a talphoz már a meleg levegő jut. Viszont szívó állásban, úgy ahogy leírtam a kinti levegő frissen jut a borda teljes oldalsó felületére, tehát a talpához is, és a venti meg átszippantja rajta. Kis ügyeskedéssel lehet szűkíteni a nyílást, tehát a borda oldalának az alsó 3/4-ére tenni a csövet, a venti alatti 1/4 részt pedig letakarni. Így végülis egy csőrendszer keletkezne, amin elég gyorsacskán áramlana keresztül a levegő, tehát szerintem nem hűtené kevésbé a procit.
Az valóban kísérletet kíván viszont, hogy szívóban mennyivel lenne hangosabb a venti által keltett zaj. A másik topikban felmerült ''beépített csövek rezonanciája'' pedig eleve ki lett küszöbölve azzal, hogy kartont vettem alapul.
Szerk: Ja igen, ha a ventit nem a bordára rakod, hanem az oldallapra erősíted, persze ehez már lyukasztgatni kell az oldallapot(amúgy is) és a bordáról egy csövet erősíitesz úgy, hogy felrakott oldallapnál pnt a procihoz nyomódjon, akkor a szívó állás miatt a borda és a venti közt keletkező zaj is csökkenthető.
Így már viszont annyi cső van a gépben, hogy a csatornázási művek is megirigyelhhetnéViszont olcsó. Csak idő és kézügyesség, nomeg tervezés szükséges.
[Szerkesztve] -
BlacKSouL
addikt
válasz
BlacKSouL #84 üzenetére
Ja, és ha tökéletességre törekszünk, akkor még egy plusz csövet be lehetne rakni a NB alsó, vga felöli oldalára, aminek a másik végét pedig kivezetném szintén az oldallapra, így a NB is kintről kapna levegőt, vagyis minden közvetlen a házon kívüli hideget szívná, és a vga kivételével minden meleg ki is menne a procin keresztül.
-
-
BlacKSouL
addikt
Ha minél egyszerűbb home-made megoldás kellene, és plusz ventit se rakhatok be sajnos, akkor a következőt csinálnám:
A procihűtőn megfordítanám a ventit hogy a ház oldala felé kifelé fújjon, és gyártanék pl kartonból egy csövet, amit a ház oldalán kiböknék, hogy ott fújja ki a meleget. A hűtő hátlap felöli részéhez szintén tennék egy csövet, hogy hátulról irányítottan kapja a hideget a borda, a befelé nyitott oldalán pedig lekanyarítanék egy csövet a NB-tetejéig(vagyis a táp felé mutató oldaláig) a NB tetejét(vagyis a szemböli oldalát) letakarnám, hogy mindenképpen áramoljon keresztül rajta huzatosan a levegő, amit a procihűtő szívna fel, persze innen sajnos melegebbet. A VGA-hoz pedig szintén vezetnék egy oldallapról felkanyrított csövet, ami az oldallapra lenne erősítve, és ha fel van rakva, akkor pont a ventiig érne, így az is kintről kapna levegőt. Így akkor nem kéne plusz venti, kis kézügyességgel néhány dm2 kartonból ki lehet hozni szerintem.
[Szerkesztve] -
Hapcis
tag
Ha csak alaplap+proci+vga van akkor én arra törekednék hogy olyan bordákat raknák rá melegedő helyekre amik lehetővé teszik, hogy 1 db (12cm) ventivel tudjam őket hűteni mind megfelelően. vagyis a leghidegebbet kezdeném el hűteni elsőnek.
Mondjuk egy példa: az alaplapi csipszet bordánál szívja be a levegőt ---> cső--->vga-->cső-->cpu--->cső-->venti-->szabadba
de azt is lehet, hogy mind a három helyről külön külön szívja el a levegőt.. de fújhatja is..
ez talán jobb is..-
Vázlatosan így..
[Szerkesztve] -
(Bundás)
addikt
Ha adott egy ''ház-rész'', amiben van az alaplap+proci+vga akkor hogyan oldanátok meg a szellőzését minél kevesebb plusz venti nélkül? Nincs benne se winyó, se semmi csak ezek! pl. kéményeffektussal!? a procin egy alcomp hűtés van 12cm-es ventivel, a gt-n pedig pl. egy zalman vf-hez hasonló kialakítású borda! hol kapjon levegőt, hova venti, hova lyuk... ???
-
Komi28
senior tag
válasz
antikomcsi #76 üzenetére
Na ilyet még nem barkácsoltam:
Utánna nézek,hogyan kell ezt megoldani. Esetleg nem találkoztál valamilyen oldalon ahol ez pontosan lavan írva?
Köszi -
Szaki@Pécs
tag
ez a tápkeret milyen módon viszi ki a prociról a hőt venti nélkül?
fogom a tápom jelenlegi keretét, lebarkácsolom róla, és ráteszem ezt, és máris jobb lesz? a kör alakú lyuk venitnek, gondolom lefelé néz, és azon keresztül leszippantja a meleget a prociról?
ha a proci magasságában a táp alatt szintén van egy venti ami kifelé fújja a levegőt, akkor is van értelme a tápkeret cserének? -
Komi28
senior tag
Most vettem egy nagyobb házat és szeretnék több kis házventit beletenni. Kérdésem: hogyan lehet/ mivel / rákötni a ventiket /4db/? Ugyanis az alaplapon csak egy hely van a ventinek. Lehet kapni olyan csatit ami a tápból osztja szét az áramot a ventiknek, akár többnek is egyszerre? Ti milyen módon oldjátok ezt meg?
-
kem
addikt
Próbáld meg rendszerhűtőkkel kitessékelni a meleget a házadból, mert azért olyan meleg az alaplap. Ha van egy icipici barkácshajlamod, akkot ajánlom az Aerocool féle táp keretetBővebben: link, ez +venti nélkül is kiviszi a cpu-tól a meleget! CPU-nak Zalmant ajánlanék,
itt a hardver piacon, már 4000Ft körül van CNPS7000A ALCU, vagy valami jó kis Glacialtech, azok is jók! -
Pá
addikt
válasz
Motion_Blur #71 üzenetére
Coolink Bat-ra gondoltam. Gondolom az a procival megbírkózik, de a rendzserhő nem gáz?
-
Pá
addikt
Most a szobámban saccra olyan 27-28 fok lehet, a system 40 fokos, a proci 55, a ventillátor 3000et forog.
-
Pá
addikt
Na felébresztem a topicot.
Problémám: kánikula --> 30 fok a szobámban --> proci: 60fok idle, 80 terhelve Mindezt 3500-4500 fordulat mellett produkálja a drága, ugye nem kell ecseteljem, hogy a 4500 még rövid távon is elviselhetetlen?
Ja még nem is mondtam, LGA775 P4 2.8Ghz a hőforrás neve. Intel gyári hűtővel.
Na szóval gondltam ez így nem mehet tovább, beruházok valami normális hűtőre.
Viszont felmerült bennem, hogy az vajon mit tud kezdeni a dologgal, mivel a system hőfok 48fok körül van, terhelve 50 fölé is felmászik, ez mennyire egészséges, mondjuk 30 fokos szobában? Lehet hogy több is van, mert ablakok nappal zárva és ha a gép egész nap megy elég rendesen felfűti.
Na szóval normális ez ilyenkor? Mert akkor lehet, hogy előbb itt kéne rendet rakni, utána proc hűtő után nézni.
Valami sima vacak Codegen házam van, elöl is hátul is venti, de a ház oldallapja a táp és a proci környékén olyan forro, hogy szinte már kellemetlen megfogni, meg olyan foró levegő jön ki belőle mint egy kemencéből.
Mit lehet csinálni? A kábeleket a gépen belül elrendezgettem, hogy a lehető legkevsébé zavarjanak be, winchesterek SATÁk, szal nagy IDE kábel sem zavar be mit tudok még tenni? -
busman
veterán
Up
-
busman
veterán
Up
-
busman
veterán
Megoldódott a probléma?
-
fufi
tag
ezek tök korrekt hőmérsékletek. nekem se szokott kevesebb lenni. a hűtéssel végülis ''csak'' azt érted el, hogy ezen a hőmérsékleten marad, akkor is ha folyamatosan használod a vnyókat (legalábbisn ekem így van)
az ''aux''-on mit értessz, mert ezt így nem tom írtelmezni.
amúgy én már kivágtam a gépház fém részét a ventiknél dekopírfűrésszel. és csak azért hogy kevesebb legyen a szélzaj, és ezt el is értem. kétlem hogy a belső hőmérsékleten ez változtatna. -
Beck18
tag
Ja, hdd-k hőmérséklete kimaradt
Seagate Barracuda IV 60GB : 36°C
Samsung 160 GB: 33°C
De most semmi se terheli a gépet, csak a net megy.
A hőmérséklet csökkenést pedig igazából az ''Aux'' értéken vártam, nem a procin.
De lehet akkor telhetetlen vagyok?
Még arra gondotlam, hogy köv. héten picit jobban ráérek, akkor megfaragom a házat és kivágom a szellőző nyilásokat, ill. a ház elejéből kiveszem azokat a kerek műanyagokat.
[Szerkesztve] -
fufi
tag
nekem is ilyen házam van és a procim is hasonló (2.8c)
nekem az elülső venti (1db zalman 5.5volton is) 5-10fokot csökkentett a vinyókon. a procin persze nem. azt nem is várjad hogy egy venti sokat változtat a procihőmérsékleten, főleg azért mert a házadban levő a prociből levő meleg levegőt főként a táp vezeti el, és egy 8centis ami elöl van sok frissességet nem szállít oda.
most nekem úgy van hogy 2 8as elöl 1 hátul és a procin ez sem változtat sokat.
a vinyókon meg a passszív hűtésű vga-n meg északi hídon viszon elég sokat.
lehet hogy azért nem hült a vinyód mert eddig se volt meleg. hány fokos most? -
Beck18
tag
Remélem nem haraxik a topic nyitó, hogy én is ide írom a problémám, de a cím elég általános, gondoltam nem nyitok külön topicot ezért.
Nos a prob. : Morex házam van, eddig egy rendszerhűtő volt benne a plexis oldalon középen, ami a levegőt befújja a házba. Gondoltam ma, készülve a jó időre rakok még 1et előre, ami a hdd-kre fújja a levegőt és rakok egyet hátra a táp alá, ami kifelé fújja a levegőt.
Nagy szemekkel lestem ezek után az Aida értékeket de egyedül talán a hdd-k hőmérséklete csökkent 1 fokot. Nincs leszabályozva egyik venti se, mindegyik ugyan olyan típusú Coolink 8cm-es ~2000 fordulatos. P4 2.6os proci nincs húzva gyári intel hűtővel 46 °C körül, a chipseten gyári passziv hűtés van, és 33 °C a rendszerhőmérséklet (legalábbis gondolom az Aux ezt jelenti aidaban)
Esetleg van vm. ötlet mitől lehet ez? -
Wolfskin
őstag
válasz
Bogyó bá' #51 üzenetére
Érdekes, amit írsz, én is ilyesmin töröm a fejem. A képek a http://kep.tar.hu/bogyo112-n nem jönnek be, pedig érdekelnének!!!
Nekem most 2800-ként járatva full terhelésen (Prim95) levett oldallapokkal (Glacialtech SBII hűtővel) 60C a proci, de ha mellé teszek egy szobaventillátort, ami nyomja rá a levegőt, akkor 4-5C-t lejjebb megy a hőmérséklet. Szóval van még benne potenciál, valami hatékony, de csendes házhűtésen töröm a fejem.
Gratulálok, és jobbulsát (az aláírásod miatt...)
W -
Bogyó bá'
nagyúr
Na, még egyszer utoljára felhozom a topicot, hátha mégis érdekel valakit ez a hütési megoldás. Tegnap óta tettem fel új képeket is a moddolt házról, valamint elkészültem a házventik fordulatszabályozójával.
A prociventi (mivel halk), állandó 12 V-ot kap az alaplapról, a 3 házventit viszont egy közös IC-s szabályozóval lehet állitani, kb. 5.6V és 11V között.
A szerkezet annyira jól sikerült, hogy már némi tuningot is meg mertem ereszteni.
Proci órajelét felemeltem 2000-ről 2200 MHz-re, SZÁNDÉKOSAN letekertem a ventik szabályozóját minimumra, és igy teszteltem CpuBurnK7-tel egy jó félórán keresztül, természetesen most már zárt házzal.
A mostani 27C szobahőmérséklet mellett 60C-ig sikerült igy feltornázni, meglehetősen csöndes müködés mellett!!!! Ilyenkor idle=46 C-os
Elsősorban hütésben járatos egyedeknek szeretném a véleményét kérni, erről a meglehetősen olcsó, de hatékony moddról.
U.i.: Azóta a coolness.hu-n is láttam légcsatornás hütést, Atus kezenyomán, bár Ő csak a hő kivezetését oldotta meg, alu. gégecsővel, a beáramlást szerintem nem. -
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
Bogyó bá' #49 üzenetére
Linket elb@sztam.
http://kep.tar.hu/bogyo112 -
Bogyó bá'
nagyúr
Na, a tegnap estét, és a mai egész napot egy kiadós moddolásnak szenteltem, bár eddig kicsit ódzkodtam a ház szétfúrkálásától, de MEGÉRTE!!!!
Sikerült a netes infók/képek alapján, nagyon egyszerű eszközökkel látványosaan javitani a házam hütését:
Az eddigi nyitott házzal mért adatoknál kb. 10 , mig a zárt házzal mért hőfokoknál kb. 14 C-kal (!!!) megy alacsonyabb hőmérsékleten a szerkezet.
Az ötletet az oldalukon is ventit tartalmazó, már emlitett házak, valamint egy rackszekrénybe épitett 2 procis szerver neten látott belső fényképe adta:
A procira nem a házban található, meglehetősen meleg levegőt kell fújni, hanem feltétlenül a külső, szobahőmérsékletüt, majd ugyanigy KÖZVETLENÜL el kell távolitani a házból, nem pedig a többi kártyán és a tápon áthajtva.
Az emlitett szervergépben is zárt légcsatornákban áramoltatták a levegőt, igaz, ott igényes fémlemez-idomokból volt kialakitva.
Először keménypapirból hajtogatott makettel kisérleteztem, és meglehetősen jónak tüntek az eredmények. Tegnap este viszont megtaláltam itthon azokat az egyszerü, de tartósabb anyagokat, amivel könnyedén meg lehet valósitani az elgondolást.
A PH hütéssel fohlalkozó cikkeiben/topicjaiban olvasottak alapján még annyit változtattam, hogy a gagyi ház erdeti ventihelyeinél a perforált lemezeket teljesen kivágtam a szabadabb légáramlás biztositása végett, és a gép előlapján is megoldottam a szabad beáramlást .
A gépben összesen 3 házventi van, + a táp + a Procicooler, ami az előzőekben emlitett Falconrock II.
A régi Titanom ventije került a ház elejébe, 2 db. golyóscsapágyas Evercool pedig az oldallapra, illetve a kivezető légcsatornába.
Néhány képet feltettem a [L]http://kep.tar.hu/bogyo112[L] cimre.
Ha valakit érdekel , szivesen mutatok még fotókat, és szivesen irok róla bővebben.
A lényege tömören: a ház oldallapjára, pontosan a proci fölé épitett ventiről egy müanyag tölcsér (doboz) viszi a külső, hideg levegőt a Falconrockhoz, a felmelegedett levegőt meg a procifoglalat tövétől induló légcsatornába szerelt másik venti viszi ki a házból, meglehetősen jó hatásfokkal.
A ház általános szellőzéséről az előlapba épitett, szintén kivülről fújó venti, valamint a táp ventije gondoskodik.
Az egyik légcsatorna egy cattás fültisztitó pálcika müanyag doboza, a másik pedig egy régi hütőszekrény úgynevezett vajtartó doboza.)
A méretük tökéletes, csak némi fúrást-faragást kellett rajta eszközölni.
Röviden ennyi. -
Bogyó bá'
nagyúr
Na újra felhozom a topicot, mert lenne még kérdésem. Kisvárosi lévén, cooler-választék nem nagyon van, de ma azért javaslatotokra beruháztam egy Spire Falconrock II-be, de ez tényleg csak 2-3 fokkal tartja alacsonyabban a hőfokot, mint a régi Titan, szóval a gépházat igy sem igazán merem felrakni, pedig jó volna.
A kérdésem a következő lenne:
Láttam olyan (egyébként gagyi noname) házat, melynek oldallapján, pont a procihütő felett is van egy ventije.
Szóval esetleg érdemes volna nekem is kivágni a házam oldalát, és beépiteni e lecserélt Titanom ventijét? Szerintetek segitene ez valamit, vagy épphogy a kedvezőtlen örvénylés miatt pont rontanék a helyzeten?
(A gép hangja sajnos biztosan nagyobb lenne, pedig most sem csendes szegényke.) -
Bogyó bá'
nagyúr
UP!
Parci, segits!
/Látom, itt vagy, mondj valamit Te is hütés-ügyben!/ -
mura81
senior tag
abban biztos nem fogsz csalódni. Melyikre gondoltál a DA-01WB (6×hdd, 6×5,25, 2×floppy, ajtóval, 7 venti hely)?
A Thermaltake a Xaser II szériát Chieftec házakból építette, és tökéletes lett.
Irodába fogok összerakni egy új fájlszervert és ahhoz pont ma rendeltem meg egy Chieftec Dragon DA-01WB-t! -
Vitus
őstag
Igazad van! Bár nekem soha nem volt egyik gépemmel sem hőmérséklet problémám! Van még egy cuccom egy 1700+ palo az sem megy 40 fok fölé azon coolink 2 ventis cucc van és az nagyon hallk nem is hallani. Ha lenne egy olyan házam mint neked lehet, hogy a vízhűtést is bevállalnám.
-
mura81
senior tag
Meg még ami lényeg hogy ha lehet ne legyen meleg a helységben ahol a gép van mert akkor aztán teljesen mind1 milyen ventivel hűtöd
-
Vitus
őstag
Nem én mindíg a külföldit nézem mindenből nem az átiratot mert az olyan amilyen. Szóval akarok venni egy 2800+-os procit és ezt a titan még 3200+-hoz is javasolja de a zalman azt amit te irtal csak 2600+-ig. De ha tudsz más márkát akinek van 3200+-ig ajánlot cucca akkor azt szívesen veszem
-
Bogyó bá'
nagyúr
Lehet, hogy maradi vagyok, de kissé ódzkodom a vizhütéstől:
-Gyári drága, a házilag megépiteni viszont elég jól felszerelt mühelyre lenne szükség, ami nem áll rendelkezésemre.
(Megjegyezném, hogy az egyik barátom épitett vizhütést, nagyon jó hatásfokkal hüt egy 2000+-os Palominót, de valami rettenetes lett tőle a gép kinézete: iszonyatos méretű gépkocsi fűtőradiátor a gép tetején szabadon, egy csomó ventivel, plusz nyomáskiegyenlitőnek egy IFA tgk. fékolajtartálya.....ehhez még hozzájönnek a gép belsejében a - nem viccelek! - 3/4 ''-os(!!!!) slagok...szóval valami rettenet, és igy sem volt olcsó) -
mura81
senior tag
-
Vitus
őstag
Elhiszem, hogy annal a zalmanal ennyivel jobb meg azt is, hogy valamivel jobb a titan hangos hűtőjénél de nagyon kevésnek tartom azt a vízmennyiséget amit használ. Mi régen csináltunk vízhűtést de az egy 10 literes vödörből kapta a vizet egy olyan akvárium vízforgatval
Az már mennyiség
-
-
Joey_the_man
tag
Szerintetek ha a Titan d5t /3 hűtömről leszedem a ventit és rakok rá egy led-es Coolinket nem változik a hűtési teljesítmény?? Elvileg a légátviltel közel ugyanannyi ~ 38 CFM de a colink 2400rpm a titan 3000 rpm körül...
-
Bogyó bá'
nagyúr
Na, ha már nyitottam ezt a topicot, akkor lenne még egy kérdésem, ugyanezzel a konfiggal kapcsolatban, bár kicsit OFF.
Asus A7V8X lap, 2400+ Athlon, 333 MHz-es Ram.
A tápcsere óta minden jó (kivéve a melegedést)
Ha a Biosban átállitom a szorzót/FSB-t a default 15x133MHz-ről pl. 12x166 Megára, akkor a gép teljesen megbizhatatlan, instabil lesz, pedig mindkét esetben 2000MHz-en jár a proci, szóval ''igazi'' túlhúzásról szó sincs.
A RAM mindkét esetben 333 Megán van járatva, de a Memtest86 szerint is kifogástalan. A KT-400 chipkészlet tudja a 333-as FSB-t, a proci gyárilag szorzózármentes.
Vajon mi okozhatja a problémát?
(Csak az FSB-vel van a gond, mert a proci 16.5x133MHz-n, azaz 2200-on is stabil, még ezzel a vacak hütéssel is.) -
-
mura81
senior tag
Ez könnyen elképzelhető (mármint a légörvény)
A Thermaltake dobott most piacra egy olyan bordát amin egy érdekes technológiát alkalmaz, a venti tokjának oldalán rések vannak ahol pluszba közlekedni tud az ájer és így halkabb és jobban áramlik a levegő. A cuccos neve Thermaltake Silent Boost - de hála a magyar nagyker importőrnek még nem lehet kis hazánkban kapni -
kzoltann
aktív tag
a titan cu5tb jo huto nagyon. csak venni kell hozza egy fordulatszamszabalyzo cuccot amit a titan gyart. lehet hallkitani Valahol olvastam hogy par ember lentebb vette a fordulatszamot és jobban hutott mert nem keltett legorvenyeket a nagy fordulatszam.
-
mura81
senior tag
A Flaconrocknál olcsóbb/jobb hűtőt nem tudok ajánlani.
Kicsit drágább javaslataim:Titan CU5TB, Cool 111+, Zalman 6000 Al/Cu, Zalman 6000 Cu, Bár azt hallottam hogy mostanság nem lehet a nagykereknél full réz bordákat beszerezni. Nem tudom igaz-eMindenesetre full réz bordát javasolnék, meg mindenképpen még ventiket a gépházba, vagy ne tedd rá az oldalát!
-
Vitus
őstag
Sajnos a zaj ami nekemis a problémám! Én egy titan cu5tb-t használok ami 3200+-ig használható nagyon jól hűt tiszta réz de nagyon hangos kb. 40 db a tiednél 30%-al hangosabb kb. De jól hűt a procim most 37 fokos pedig elég meleg van éjjel lemegy 33-ig igaz ház oldala nélkül! De ha találsz egy nagy jó halk hűtőt énis lecserélném egy ennél hallhabra
-
Bogyó bá'
nagyúr
Tudsz ajánlani valami megfizethető, és viszonylag csöndes tipust?
Engem különben az zavar,hogyha jól állitottam be a légáramlások irányát, akkor szvsz zárt házzal kellene jobb eredményt kapnom.....bár majd Parci letol, hogy nem tanultam semmit se,ennyi idő alatt...
Mentségemre szolgáljon, hogy eddig a gyönge kis 800@1066-os Cerkával, a Titannal nem is voltak hütési gondjaim....még házhütőt se használtam (benne voltak a gépben, de csöndesités cimén le voltak húzgálva a tápról) -
Bogyó bá'
nagyúr
-
Bogyó bá'
nagyúr
3 hete AMD-re upgradeltem, azóta szivok mint a torkosborz, bár az új tápom a legtöbb problémámat megoldotta.
Van egy noname midi házam, 2 házventivel, illetve a 2400+-os procin egy Titan D5TB/4(A) tip coolerrel. (Tudom, lehetne jobb is, bár húzva semmi sincsen, elvileg mennie kellene)
Ha a ház nyitva van, akkor idele 48-49 C-os a proci, full terhelve kb. 63-65 C körül. Elég magas, de úgy gondolom, még elmegy. Teljesen mindegy neki, hogy a házventik mennek-e, nyitott oldallal max 1 C -t jelentenek. Gép nem fagy.
A problémám a következő:
Ha a ház oldalát felrakom, természetesen mindkét házventi megy, akkor is 6-8 fokkal melegebb a proci, mint nyitott oldallal. Az elöl lévő 8 cm-es venti befelé fúj, a táp alatt, hátul levő 8 cm-es pedig kifelé. Igy olvastam, hogy igy kell, bár szvsz valamit rosszul csinálok, mert összecsukva túlmelegszik, fagyogat a gépem...
Megpróbálok belinkelni egy képet, de még nem csináltam, nem biztos, hogy összejön elsőre.....
[IMG]http://kep.tar.hu/bogyo112/images/pic2763917.jpg[IMG]
Legyetek szivesek, adjatok ötleteket, mit változtassak, hogy jobb legyen a hütés ebben a szerencsétlen házban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- OnePlus 13 - Black Eclipse - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged