- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- 3D nyomtatás
- Házimozi belépő szinten
- HP notebook topic
- Házimozi haladó szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali informatikai kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bogyó bá'
nagyúr
Na, még egyszer utoljára felhozom a topicot, hátha mégis érdekel valakit ez a hütési megoldás. Tegnap óta tettem fel új képeket is a moddolt házról, valamint elkészültem a házventik fordulatszabályozójával.
A prociventi (mivel halk), állandó 12 V-ot kap az alaplapról, a 3 házventit viszont egy közös IC-s szabályozóval lehet állitani, kb. 5.6V és 11V között.
A szerkezet annyira jól sikerült, hogy már némi tuningot is meg mertem ereszteni.
Proci órajelét felemeltem 2000-ről 2200 MHz-re, SZÁNDÉKOSAN letekertem a ventik szabályozóját minimumra, és igy teszteltem CpuBurnK7-tel egy jó félórán keresztül, természetesen most már zárt házzal.
A mostani 27C szobahőmérséklet mellett 60C-ig sikerült igy feltornázni, meglehetősen csöndes müködés mellett!!!! Ilyenkor idle=46 C-os
Elsősorban hütésben járatos egyedeknek szeretném a véleményét kérni, erről a meglehetősen olcsó, de hatékony moddról.
U.i.: Azóta a coolness.hu-n is láttam légcsatornás hütést, Atus kezenyomán, bár Ő csak a hő kivezetését oldotta meg, alu. gégecsővel, a beáramlást szerintem nem. -
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
Bogyó bá' #49 üzenetére
Linket elb@sztam.
http://kep.tar.hu/bogyo112 -
Bogyó bá'
nagyúr
Na, a tegnap estét, és a mai egész napot egy kiadós moddolásnak szenteltem, bár eddig kicsit ódzkodtam a ház szétfúrkálásától, de MEGÉRTE!!!!
Sikerült a netes infók/képek alapján, nagyon egyszerű eszközökkel látványosaan javitani a házam hütését:
Az eddigi nyitott házzal mért adatoknál kb. 10 , mig a zárt házzal mért hőfokoknál kb. 14 C-kal (!!!) megy alacsonyabb hőmérsékleten a szerkezet.
Az ötletet az oldalukon is ventit tartalmazó, már emlitett házak, valamint egy rackszekrénybe épitett 2 procis szerver neten látott belső fényképe adta:
A procira nem a házban található, meglehetősen meleg levegőt kell fújni, hanem feltétlenül a külső, szobahőmérsékletüt, majd ugyanigy KÖZVETLENÜL el kell távolitani a házból, nem pedig a többi kártyán és a tápon áthajtva.
Az emlitett szervergépben is zárt légcsatornákban áramoltatták a levegőt, igaz, ott igényes fémlemez-idomokból volt kialakitva.
Először keménypapirból hajtogatott makettel kisérleteztem, és meglehetősen jónak tüntek az eredmények. Tegnap este viszont megtaláltam itthon azokat az egyszerü, de tartósabb anyagokat, amivel könnyedén meg lehet valósitani az elgondolást.
A PH hütéssel fohlalkozó cikkeiben/topicjaiban olvasottak alapján még annyit változtattam, hogy a gagyi ház erdeti ventihelyeinél a perforált lemezeket teljesen kivágtam a szabadabb légáramlás biztositása végett, és a gép előlapján is megoldottam a szabad beáramlást .
A gépben összesen 3 házventi van, + a táp + a Procicooler, ami az előzőekben emlitett Falconrock II.
A régi Titanom ventije került a ház elejébe, 2 db. golyóscsapágyas Evercool pedig az oldallapra, illetve a kivezető légcsatornába.
Néhány képet feltettem a [L]http://kep.tar.hu/bogyo112[L] cimre.
Ha valakit érdekel , szivesen mutatok még fotókat, és szivesen irok róla bővebben.
A lényege tömören: a ház oldallapjára, pontosan a proci fölé épitett ventiről egy müanyag tölcsér (doboz) viszi a külső, hideg levegőt a Falconrockhoz, a felmelegedett levegőt meg a procifoglalat tövétől induló légcsatornába szerelt másik venti viszi ki a házból, meglehetősen jó hatásfokkal.
A ház általános szellőzéséről az előlapba épitett, szintén kivülről fújó venti, valamint a táp ventije gondoskodik.
Az egyik légcsatorna egy cattás fültisztitó pálcika müanyag doboza, a másik pedig egy régi hütőszekrény úgynevezett vajtartó doboza.)
A méretük tökéletes, csak némi fúrást-faragást kellett rajta eszközölni.
Röviden ennyi. -
Bogyó bá'
nagyúr
Na újra felhozom a topicot, mert lenne még kérdésem. Kisvárosi lévén, cooler-választék nem nagyon van, de ma azért javaslatotokra beruháztam egy Spire Falconrock II-be, de ez tényleg csak 2-3 fokkal tartja alacsonyabban a hőfokot, mint a régi Titan, szóval a gépházat igy sem igazán merem felrakni, pedig jó volna.
A kérdésem a következő lenne:
Láttam olyan (egyébként gagyi noname) házat, melynek oldallapján, pont a procihütő felett is van egy ventije.
Szóval esetleg érdemes volna nekem is kivágni a házam oldalát, és beépiteni e lecserélt Titanom ventijét? Szerintetek segitene ez valamit, vagy épphogy a kedvezőtlen örvénylés miatt pont rontanék a helyzeten?
(A gép hangja sajnos biztosan nagyobb lenne, pedig most sem csendes szegényke.) -
Bogyó bá'
nagyúr
UP!
Parci, segits!
/Látom, itt vagy, mondj valamit Te is hütés-ügyben!/ -
Bogyó bá'
nagyúr
Lehet, hogy maradi vagyok, de kissé ódzkodom a vizhütéstől:
-Gyári drága, a házilag megépiteni viszont elég jól felszerelt mühelyre lenne szükség, ami nem áll rendelkezésemre.
(Megjegyezném, hogy az egyik barátom épitett vizhütést, nagyon jó hatásfokkal hüt egy 2000+-os Palominót, de valami rettenetes lett tőle a gép kinézete: iszonyatos méretű gépkocsi fűtőradiátor a gép tetején szabadon, egy csomó ventivel, plusz nyomáskiegyenlitőnek egy IFA tgk. fékolajtartálya.....ehhez még hozzájönnek a gép belsejében a - nem viccelek! - 3/4 ''-os(!!!!) slagok...szóval valami rettenet, és igy sem volt olcsó) -
Bogyó bá'
nagyúr
Na, ha már nyitottam ezt a topicot, akkor lenne még egy kérdésem, ugyanezzel a konfiggal kapcsolatban, bár kicsit OFF.
Asus A7V8X lap, 2400+ Athlon, 333 MHz-es Ram.
A tápcsere óta minden jó (kivéve a melegedést)
Ha a Biosban átállitom a szorzót/FSB-t a default 15x133MHz-ről pl. 12x166 Megára, akkor a gép teljesen megbizhatatlan, instabil lesz, pedig mindkét esetben 2000MHz-en jár a proci, szóval ''igazi'' túlhúzásról szó sincs.
A RAM mindkét esetben 333 Megán van járatva, de a Memtest86 szerint is kifogástalan. A KT-400 chipkészlet tudja a 333-as FSB-t, a proci gyárilag szorzózármentes.
Vajon mi okozhatja a problémát?
(Csak az FSB-vel van a gond, mert a proci 16.5x133MHz-n, azaz 2200-on is stabil, még ezzel a vacak hütéssel is.) -
Bogyó bá'
nagyúr
Tudsz ajánlani valami megfizethető, és viszonylag csöndes tipust?
Engem különben az zavar,hogyha jól állitottam be a légáramlások irányát, akkor szvsz zárt házzal kellene jobb eredményt kapnom.....bár majd Parci letol, hogy nem tanultam semmit se,ennyi idő alatt...
Mentségemre szolgáljon, hogy eddig a gyönge kis 800@1066-os Cerkával, a Titannal nem is voltak hütési gondjaim....még házhütőt se használtam (benne voltak a gépben, de csöndesités cimén le voltak húzgálva a tápról) -
Bogyó bá'
nagyúr
-
Bogyó bá'
nagyúr
3 hete AMD-re upgradeltem, azóta szivok mint a torkosborz, bár az új tápom a legtöbb problémámat megoldotta.
Van egy noname midi házam, 2 házventivel, illetve a 2400+-os procin egy Titan D5TB/4(A) tip coolerrel. (Tudom, lehetne jobb is, bár húzva semmi sincsen, elvileg mennie kellene)
Ha a ház nyitva van, akkor idele 48-49 C-os a proci, full terhelve kb. 63-65 C körül. Elég magas, de úgy gondolom, még elmegy. Teljesen mindegy neki, hogy a házventik mennek-e, nyitott oldallal max 1 C -t jelentenek. Gép nem fagy.
A problémám a következő:
Ha a ház oldalát felrakom, természetesen mindkét házventi megy, akkor is 6-8 fokkal melegebb a proci, mint nyitott oldallal. Az elöl lévő 8 cm-es venti befelé fúj, a táp alatt, hátul levő 8 cm-es pedig kifelé. Igy olvastam, hogy igy kell, bár szvsz valamit rosszul csinálok, mert összecsukva túlmelegszik, fagyogat a gépem...
Megpróbálok belinkelni egy képet, de még nem csináltam, nem biztos, hogy összejön elsőre.....
[IMG]http://kep.tar.hu/bogyo112/images/pic2763917.jpg[IMG]
Legyetek szivesek, adjatok ötleteket, mit változtassak, hogy jobb legyen a hütés ebben a szerencsétlen házban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- 3D nyomtatás
- Házimozi belépő szinten
- AliExpress tapasztalatok
- The First Berserker: Khazan
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Fúziós energiát vásárol a Google
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Steam topic
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7700XT 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! ÚJ 27% 3 év AMD RX 7900 XT / 7900 XTX készletről KAMATMENTESEN!
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest