Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Házimozi belépő szinten
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- RAM topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Haladó szintű hálózati témák topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
VeryByte
őstag
válasz
bambano #8098 üzenetére
Az nem is.
(Bár, amint írta, egész jól le van az osztva.)
Abban viszont segít, hogy nem a connect box csinálja a DHCP-t (ami mondjuk ebből a szempontból is elég buta), hanem egy olyan eszköz aminél rendesen beállíthatók az interfészek - ez lehet akár egy linux is, a kis dobozok is azok.@8097
Nem lesz ott neki dupla NAT? -
bambano
titán
a következő megoldási lehetőségeid vannak:
triviális megoldás 1: mivel előfizetést megosztani cégek között szerződésszegő magatartás, mindkét cég vesz egy-egy upc előfizetést.
triviális megoldás 2: nem csinálsz linux routert, hanem a 192.168.0.x-es címtartománnyal rendelkező céget békén hagyod, a 192.168.1.x-es címtartománnyal rendelkező két cég esetén a saját windows szerverükbe raksz bele még egy ethernet kártyát, amit beraksz a 192.168.0.x-es hálózatba, és engedélyezet rajtuk az internet megosztást.
triviális megoldás 3: veszel párezer forintért két netmegosztó routert, és a két 192.168.1.x-es hálózatú cégnél berakod gatewaynek őket.
nem triviális megoldás 4: felraksz egy linuxot sok ethernet kártyával, raksz rá valami virtualizációt, pl. xen-t, a xenbe egy-egy linuxot routernek, és azokon keresztül routolsz. ez viszonylag egyszerű annak, aki ért a linuxhoz.
nem triviális megoldás 5: packet mark-kal addig faragod a kernel routing tábláját, amíg az nem kezd történni vele, amit te szeretnél. úgy érzem, ehhez eléggé feketeöves linuxosnak kellene lenned, ami nem vagy (bocs).
az én javaslatom a triviális megoldás3, ez tűnik a legolcsóbban kivitelezhetőnek. ehhez képest a 2-es is jó, csak az hálózatbiztonsági kérdéseket is felvet, tehát ott érteni kell a w2k3 szerverhez, hogy ne csinálj galibát a hálózaton.
-
-
krealon
veterán
"A kérdésem: meg lehet azt oldani 4 hálókártyával (1 külső az internet felé, 3 belső a helyi lanok felé), hogy a UPC boxon keresztül kilássanak az internetre?"
Ebben az IPv4 felallasban (szereny velemenyem szerint) maximum Cisco VRF-ekkel tudnad szeparalni egymastol a halozatokat. (A Cisco CCNA topikban meg tudjak mondani, hogy igazam van-e.)
Ha at tudnad allitani az alhalozatokat, ugy, hogy ne legyenek sehol kozos cimek, akkor Linux alol, megfelelo tuzfalszabalyokkal, viszonylag egyszeru a megoldas.
-
Lacir
csendes tag
Egy cég telephelyén 2db ugyanolyan számlázó programot használunk.
Ezek a programok külön-külön helyi hálózaton vannak. Mondjuk Cég1 belső háló, Cég2 belső háló
Az operációs rendszer mindkettő belső hálón Windows server 2003 (tudom már nem támogatott rendszer, de ez van)
és különböző számú kliensek, melyek fix IP-vel és DHCP-vel is csatlakoznak hozzájuk.
Egyik kliens sincs tartományba léptetve, MUNKACSOPORT-on keresztül működik a file megosztás
Van még egy vegyes halmazállapotú hálózat (Cég 3) belső IP címekkel, melyek az internetre is kimehetnek UPC combo boxon keresztül
A UPC belső IP címe 192.168.0.1 (DHCP-t is ad Cég 3-nak)
Cég 3 IP címek 192.168.0.2-től indulnak
Cég 2 IP címek 192.168.1.2-től indulnak (DHCP-t is kap Cég 2 Windows server 2003-tól)
Cég 1 IP Címek 192.168.1.100-tól indulnak (DHCP-t is kap Cég 1 Windows server 2003-tól)
Ugye címütközés most nincs mert nem látják egymást a hálózatok.
A kérdésem: meg lehet azt oldani 4 hálókártyával (1 külső az internet felé, 3 belső a helyi lanok felé), hogy a UPC boxon keresztül kilássanak az internetre?
Ez egy asztali gép lenne linuxos tűzfal programmal és külön külön állítható szabályokkal -
VeryByte
őstag
Sziasztok,
SonicWALL-ozik itt valaki?
Helyzet:
Adott egy SonicWALL NSA2600, rajta L2TP szerver és van néhány s2s VPN kapcsolatunk is. L2TP-hez ugye UDP 500 és UDP 4500 kell, ugyanígy a s2s-hez is. Eddig ez klasszul megy is.Egy régi ügyfelünk kicsit átvariálta a dolgait (új szolgáltató, stb), na azóta az s2s VPN-t nem tudtuk velük összehozni.
Akkor legyen az, hogy tőlünk belülről L2TP-vel majd a kolléga akinek kell eléri. Aha, ahogy azt Móricka elképzeli, mert a visszairányt (UDP500) úgy benyeli a saját L2TP szerverünk, ahogy kell.Na, ilyenkor mi lehet a megoldás?
-
cassis1
csendes tag
válasz
bambano #8087 üzenetére
Igen, a sávszélesség nagyot nőtt azóta. Maga http szabvány a "régi" időkből való, ahol még volt értelme proyzni. Ugyanakkor nézegetve a http headereket sok helyütt látni hogy a rendszer használja cache - controlt. Ezek szerint inkább csak régi beidegződés, melyre gyakorlatilag nincs szükség és lassan ki is megy a "divatból"? Lehet ilyen "határozottan " fogalmazni?
-
bambano
titán
válasz
cassis1 #8086 üzenetére
amikor majdnem 20 éve elkezdtem az első isp-met, 64kbps-sel kezdtünk.
ott volt értelme proxyzni. akkor is volt értelme proxyzni, mikor nem tudták egy dróton ideadni a gerinchálózati szolgáltatást, akkor kitoltam az egyikre a http-t, a többit meg a másikra.viszont a mai sebességeknél nincs értelme.
-
cassis1
csendes tag
válasz
bambano #8085 üzenetére
Értem hogy a proxy cache -elés összességében lassítja a letöltést. Mivel éppen a http protokollt szeretném alaposabban megismerni, eddig minden leírás a sávszélesség megtakarítással indokolta a tárazást.
Nyilván, a gyakran változó oldalak esetén izgalmas a stale érték használata.
Az jutott még eszembe hogy a cache túlterheléses támadás miért nem működik? Vagy igen, csak én hallottam róla?Napközben nézegettem a http request/responses üzeneteket élő adatforgalomban. Nagyjából értem is őket külön-külön, de összességében nem minden világos. Erről szeretnék később majd érdeklődni.
-
bambano
titán
válasz
cassis1 #8083 üzenetére
sávszélesség megtakarítás céllal elég régen nincs értelme proxyzni, mert nem csak az számít, hogy valamennyit megspórolsz a sávszélességen, hanem az is, hogy sokat lassít a proxy a hozzáférésen.
egyébként nem teljesen értem a kérdés lényegét, a cache vezérlés gyakran változó weboldalaknál számít, ahol problémás lehet az idejétmúlt tartalom. emiatt azt gondolnám, hogy a szabvány szerint másodpercben megadott stale értékek is alacsonyak.
azt nem hiszem, hogy a proxy használható arra, hogy letörölt forrás helyett megkapd a tartalmat.
-
cassis1
csendes tag
Igen, ez így önmagában érthető.
Ebből adódóan a http protokollbeli <max-stale> token használata csak egy kísérlet arra hogy hátha még létezik a tartalom a proxy -n, mert a annak rendszergazdája későbbre állította be a törlést?
Így kell érteni? Ha igen, akkor nagyon esetlegesnek tűnik a sávszélesség megtakarító hatása. -
cassis1
csendes tag
A hálózati cache működésével kapcsolatban érdeklődnék. Ha egy proxy ban cache -elt adat érvényessége lejárt mi történik vele? Automatikusan törlődik, frissül vagy megtartja azt proxy? Ez utóbbit abból gondolom hogy létezik egy http protokoll ból ismert <max-stale> token, amely segítségével érvényességi idő után is elkérhető cache -ből az adat.
A cache -ben tárolt érvénytelen adatok sokasága viszont gyorsan kivégezni proxy a memóriát, így nem gondolnám hogy így működik a rendszer. Hogy lehet feloldani a problémát? -
törölt tag
Ha nagyon rossz helyre írnék, aki teheti, pakolja át oda, ahova kell.
Szóval ha adva van egy fali koax csatlakozó hely, azon nem talál a TV jelet, tudom-e mondjuk egy digitális multiméterrel ellenőrizni, hogy egyáltalán kap-e bármi jelet, feszültséget vagy mit tudom én mit? -
xilurux
tag
válasz
krealon #8076 üzenetére
hat igen csak hat kikel igazodni ebben is pedig vagom a microticet is de ithonra inkab ilyen pcs dolgot szeretnek ha 10gb is aternek . portforwardal is szenvedek meg nemjovok ra a lenyegere vagyis ma elmeletben megvan fogalmazzodva a dolog ,h nem a wan felol kel a forvardot csinalni hanem a vpn kapcsolat felol mert a vpn szolgaltatomnal lehet portforvardolni es a torent azon keresztul megyen .
hyper-v vagy virtualboszal eleg volna megcsinalni a routert ? vagy kulon pc inkab ? . ha egyben meglehetne akor mondjuk adatszerver , router , ipcamera szerver...meg a tobbi elferne egy PC . mondjuk aza 1pc nem gyenge kis gép lene
-
xilurux
tag
válasz
xilurux #8073 üzenetére
megoldas :
A rules fulon LAN1 resznel letre kellet hoznom egy szabalyt megpedig ,h lan1 alhalozata 192.168.1.0/24 halozat a WANGW (vagyis a szolgalato atjarojan )keresztul menjen . a szabaly letrehozasakor a advanced menuben lehet eszt elerni .
Mikor bekapcsoltam a openvpn szegeny router nemtudta mere kuldje a csomagot Lan2 ment a vpn fele de lan1 ide-oda kapot vagyis kapcsolat volt pingelni lehetet de bongeszok nem mentek.
meglehet csinalni kulon Lan2 is hogy pl pc1 vpn internet fele menjen pc2 meg a IPS fele.
bele merulok mar rendesen a pfsensebe . kell egy jó router ithonra es bovitheto is igy . tervben van a 10GB kartyak is... -
Dr.NX
addikt
Igen, idő.
Ez valami csv export az eredményekről:Server IP;System Resolver;Status;Nets Blocked;Cached Min;Cached Avg;Cached Max;Cached Std;Cached Sent;Cached Rcvd;Uncached Min;Uncached Avg;Uncached Max;Uncached Std;Uncached Sent;Uncached Rcvd;Dotcom Min;Dotcom Avg;Dotcom Max;Dotcom Std;Dotcom Sent;Dotcom Rcvd;Reverse DNS;Owner;Start Time (utc);Duration (sec)
193. 110. 56. 8;No;Online;--------;0,001;0,002;0,002;0,000;49;49;0,003;0,055;0,244;0,060;49;49;0,012;0,031;0,040;0,006;49;49;cnss2.digicable.hu;DIGICABLE, HU;2018-03-26 20:40:09;127,271
8. 8. 8. 8;No;Online;--------;0,001;0,002;0,002;0,000;49;49;0,026;0,063;0,259;0,058;49;49;0,032;0,034;0,056;0,003;49;49;google-public-dns-a.google.com;GOOGLE - Google LLC, US;2018-03-26 20:40:09;127,271
193. 110. 57. 4;No;Online;--------;0,001;0,002;0,002;0,000;49;49;0,004;0,064;0,257;0,073;49;49;0,030;0,031;0,038;0,001;49;49;cnss1.digicable.hu;DIGICABLE, HU;2018-03-26 20:40:09;127,271
8. 8. 4. 4;No;Online;--------;0,001;0,002;0,003;0,000;49;49;0,026;0,077;0,330;0,086;49;49;0,032;0,037;0,124;0,013;49;49;google-public-dns-b.google.com;GOOGLE - Google LLC, US;2018-03-26 20:40:09;127,271 -
Dr.NX
addikt
DNSBench-csel teszteltem pár DNS szervert kíváncsiságból:
208.67.220.220 resolver2.opendns.com (OpenDNS)
208.67.222.222 resolver1.opendns.com
8.8.4.4 google-public-dns-b.google.com (Google)
8.8.8.8 google-public-dns-a.google.com
8.20.247.20 ns2.recursive.dnsbycomodo.com (Comodo)
8.26.56.26 ns1.recursive.dnsbycomodo.com
9.9.9.9 dns.quad9.net (Quad9)
64.6.64.6 recpubns1.nstld.net (Verisign)
64.6.65.6 recpubns2.nstld.net
84.200.69.80 resolver1.ihgip.net (DNS.WATCH)
84.200.70.40 resolver2.ihgip.net
149.112.112.112 rpz-public-resolver1.rrdns.pch.net (Quad9)
193.110.56.8 cnss2.digicable.hu (DIGI)
193.110.57.4 cnss1.digicable.hu
199.85.126.10 ··· no official Internet DNS name ··· (Norton)
199.85.127.10 ··· no official Internet DNS name ···
208.67.220.123 resolver2-fs.opendns.com
208.67.220.222 resolver4.opendns.com
208.67.222.123 resolver1-fs.opendns.com
208.67.222.220 resolver3.opendns.com
209.244.0.3 resolver1.level3.net (Level3)
209.244.0.4 resolver2.level3.netAdGuard 176.103.130.130 176.103.130.131
A vastag vonal a cache-elt oldalak, a zöld az uncache-ed, a kék dotcom(?).
Konklúzió: sebesség vs. privacy -
xilurux
tag
hali. segitseget szeretnek kerni ehez a problemahoz:
adot egy pfsense router 3interfeszt bealitotam Wan (internet) Lan1 192.168.1.1 ip es Lan2 192.168.2.1 internet mukodik megcsinaltam .
bealitotam a purevpnt-openvpnben ugy hogy a lan2 192.168.2.1 halozaton a vpns ip cimen vpn net legyen .
Problemam ,h ha bekapcsolom a vpnt Lan2 akor szepen megyen a internet (vpn net) halozat Lan2. De lan1 elmegy a netvagyis a szolgalatato altal adot ipcm . kikapcsolom vpnt megyen a net lan1 wan 2 nem mert nem engedelyeztem a tuzfalban (szabaly bekapcsolasaval ottis megyen a net)
naton megcsinaltam a outbound bealitasokat is de nem birom a lan 1 a sima szolgaltatos internete birni ,ha lan2 megyen a vpn .
probalgatam mar sok bealitasal tuzfalas szabaylokal de nem jovok ra milehet a hiba .
szerintem gateway hiba lesz de nemtudom megadni h lan1 -WAN atjaron menjen mig lan2-vpn gatewayt hasznalya. vagy milehet a hiba otleteket szivesen fogadom .ha lan2 megyena vpn net, akkor lan1 pingelni tudom pl a google dns szervert 8.8.8.8 -pl de bongeszoben meg nincs net lehet dns hiba is
ebbe kéne a segitseg. kepeket ha kel kuldok emailbe ha valaki tudna segiteni aktualis bealitasokrol.
-
huan
őstag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani egy ingyenes üzenetküldő alkalmazást, amivel LAN-hálózaton lehet üzeneteket küldeni?
Fontos, hogy ingyenes legyen, de bármennyire egyszerű megfelel, amivel LAN-hálózati gépekre lehet üzenetet küldeni. Hasonlóan a "net send..." parancshoz.
Köszönöm! -
VeryByte
őstag
válasz
MasterMark #8064 üzenetére
Mondjuk forwardert állítasz be neki. És mindenkinek ő a DNS szervere. Ekkor amit lokálban talál azt magától veszi, amit nem azt a forwarder-től.
-
MasterMark
titán
Üdv,
Ha már DNS. Windows DNS szervert hogy kell úgy bekonfigolni, hogy egyébként továbbítson mindent, kivéve azt ami a saját tartományra vonatkozik?
-
Dr.NX
addikt
Köszi!
Ki fogom próbálni, meg a listáról egy párat:
https://twitgoo.com/best-free-dns-servers/ -
Dr.NX
addikt
Helló, remélem jó topikban kérdezem.
Milyen ingyenes névszerver javasolt a Digis és Google Public DNS helyett?
Sebesség, privacy szempontból mik a javasoltak? -
Livius
őstag
Hello!
Van egy ilyen 4 eres kábelem, CAT5e patch cable van ráírva. Ilyen kevés érpárral, ez a kábel hány Mbit/s-re lehet képes? Milyen eszközökhöz lehet alkalmas? -
liptak.t
tag
válasz
Gubek-Einste #8056 üzenetére
Ok, feltettem ott a kérdést.
Köszi
-
-
liptak.t
tag
válasz
Gubek-Einste #8054 üzenetére
Hello!
COMFAST CF-WR750ACV2.
-
liptak.t
tag
Sziasztok!
A következő a problémám.
Adott egy TP-Link Arvcher C7-es router. Ez van a UPC modem után kötve. Erre van kábellel kötve egy NAS, és Acces point-ként, egy wifi repeater.
A problémám, hogy a wifi repeaterrel kreált hálózatból nem érem el a NAS-t.Jó helyen járok, tudtok segíteni?
Köszi előre is!
-
vargalex
félisten
válasz
Core2duo6600 #8048 üzenetére
Saját gépen nincs felvéve statikus route, vagy éppen a másik kettőn hibásan?
-
4Grider
félisten
válasz
Core2duo6600 #8048 üzenetére
A leírásod alapján működnie kell a két win7-es gépnek is. Persze csak akkor, ha tényleg minden úgy van, ahogy leírtad.
Ugyanaz az átjáró a 3 db 192.168.2.0-án lévő gépen?
-
Core2duo6600
veterán
Hello,
Egy érdekes problémával találtam magam szemben.
Adott 2 subnet, az egyik 192.168.1.0 /LAN /a másik 192.168.2.0 WIFI
A két subnet között megadott körülmények között biztosított az átjárás.
Pl a hálózati nyomtató elérése engedett.A nyomtató Ip címe 192.168.1.2
A lan hálózatból megy rendesen, ezzel nincs gond.
Azonban a Wifi hálózatból már érdekesebb a helyzet.A saját laptopom /Win 10/ tud nyomtatni rá, és a weblapja is bejön, a dhcp től a 192.168.2.0 tartományból kap
ip címet a laptop.Viszont van 2 másik laptop Win 7 el, ami bizony nem tud nyomtatni, és a weblapja sem jelenik meg és a pingre sem válaszol a nyomtató, a laptopok ugyanarra az AP re vannak kapcsolódva.
Innen azt gondolom, hogy a Win 7 házatáján van valami gubanc, de mi ?Korábban amikor egy subneten volt minden, akkor ment rendben.
-
crok
nagyúr
Hogy néz ki ez a te hálózatod azzal a 18 géppel? Egy switchen lóg mind vagy hogy kellene ezt elképzelni? Milyen hálózati eszközökről beszélünk mi itt most? Ment ez valaha tökéletesen? Ha igen mi változott mióta nem jó? Egy alhálózatban / szórási tartományban vannak ezek a gépek? DHCP-n kapnak dinamikus vagy előre megadott IP-t vagy teljesen statikusan belepatkoltak az IP-k a gépeken? A "LAN" kapcsolat a Win tűzfal szerint otthoni hálózatnak vagy munkahelynek vagy publikusnak van felvéve? Tűzfalon be van-e engedve az SMB? Felderíthetőség be van-e kapcsolva? A másik helyen (mert írtad hogy másik hálózaton máködik) milyen beállítások nem ugyanolyanok mint ahol nem működik? Workgroup? Homegroup? Egyeznek a gépeken? Számítógép tallózó szolgáltatás fut? Wifi-s gépek vannak itt amik nem mennek? Kliens izoláció van-e bekapcsolva? A többi gép IP-jét látod az arp -a parancs kiadásakor (már ha egy alhálóról beszélünk)? Ha név szerint pingeled a gépeket feloldja a neveket IP-re? Van válasz? Vagy legalább ARP válasz (már ha egy alhálóról beszélünk)? Mennyire homogének a gépek? Van-e külön vírusírtó/tűzfal/et cetera rajtuk, esetleg olyan, ami eltérhet egymástól (mittudomén egyik pakk gépen NOD másikon Kaspersky..)? DNS cache törlést csináltál-e? TCP stack resetet csináltál-e?
-
seger
addikt
Nem hiszem el, hogy egy hálózat felderítés problémára mindenhol csak azt lehet olvasni, hogy telepítsd újra a wint.....
-
LiteCross91
aktív tag
válasz
bambano #8043 üzenetére
Teljesen jogos. Megkérdeztem és még nem él a litecross.hu domain, vagy nem frissültek a névszerverek. Úgy működik, ahogy mondod. Egy probléma van, hogy a litecross.hu -ra ez nem működik, csak a www.litecross.hu- ra. Ezt megoldom egy átirányítással. A litecross.hu-t a www.litecross.hu -ra és sztem meg is vagyunk. Köszi a segítséget! Hogy érted, hogy megcsináltad magadnak? Leírod tömören? Nagyon érdekel ez a téma.
-
bambano
titán
válasz
LiteCross91 #8042 üzenetére
nem értek a cpanelhez, én megcsináltam minden hasonló cuccot magamnak...
de a magam esze szerint azt írnám bele, hogy www.litecross.hu cname xyz.ddns.net.
és ugyanezt az összes többire. -
LiteCross91
aktív tag
válasz
bambano #8037 üzenetére
Mostmár van domainem. Beléptem az admin felületre. De nem egészen tiszta, hogy kellene beállítani. Tudnál segíteni? Ez van a CNAME-nél: cPanel
Tehát én csak annyit szeretnék, hogy ha bírom, hogy "litecross.hu", akkor az azt jelentse, hogy "xyz.ddns.net".
Kérlek segítsetek!
-
VeryByte
őstag
válasz
Flowtation #8039 üzenetére
Miért ne tudnál?
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Ha egy sima soho routert AP módban üzemeltetek (wan ki, dhcp ki,fix ip), akkor erre tudok kötni egy másik soho cuccot, ugyanúgy AP-ként? Magyarán hogyan tudom megoldani egy végpontból két router AP-ként való üzemeltetését, már ha lehet ilyet?Köszönöm!
-
4Grider
félisten
válasz
LiteCross91 #8035 üzenetére
Változó ip címre nem mutathat A rekord.
-
LiteCross91
aktív tag
Sziasztok!
Nem találtam sehol egyértelmű választ, így hozzátok fordulok. Van egy ddns címem, amit a router szépen frissít is. Meguntam ezt a hosszú címet és szeretnék magyar domain-t bérelni és azt szeretném, ha a domain a ddns által tárolt címre mutatna.
Mondtok kérlek olyan domain szolgáltatót, ahol ez megoldható és esetleg jó áron is van? -
XP NINJA
őstag
Sziasztok!
Van egy elég butyuta hálózatom itthon. Router1, alatta Roter2 és Pc1, Router2 alatt Router3 és Router3 alatt Pc2 és Pc3.
Egy olyat szeretnék kivitelezni hogy az alsó 2 gépről a Pc1-re küldök pár soros szövegeket automatizálva. Mi lenne ennek a legegyszerűbb kivitelezési módja? Netes megoldás is érdekelhet, mert később Androidos appnál is szükségem lesz az elküldött szövegekre.
Előre is köszönöm!
-
Chosen
addikt
Sziasztok!
Tudtok ajánlani megbízható céget, aki hálózat komplett telepítésével foglalkozik? Kompletten a kábelezéstől a Wi-Fi setupig. Privátban is jöhet, sokat segítene.
(Ha rossz topik, akkor irányítsatok a megfelelőbe kérlek)
-
crok
nagyúr
válasz
bambano #8028 üzenetére
Akkor világos!
net.ipv4.tcp_rmem
első érték: min rcv buffer érték a socket-nek
második érték: alap rcv buffer érték új socket létrehozásakor (ha nincs elég memória akkor a minimum-ot mindenképp megkapja)
harmadik érték: max. rcv buffer
És ezek közt játszik a kernel - ha kell. -
bambano
titán
na megnéztem pontosabban
a setsockopt-tal lehet bufferméretet állítani a kernelben beállított határok között.
a tcp window méretből viszont csak a kezdőt lehet beállítani, ha egyáltalán be lehet, mert azt menet közben változtatja a kernel. a window méret maximuma a socket buffer mérete. -
bambano
titán
nem keverjük az applikáció saját bufferét, annak méretét a kernel tcp window mérettel, illetve a kernel bufferek méretével.
ezeket linuxon rootként lehet állítani, vagyis userként nemigen fogod applikációs programból farigcsálni. ebben is különbözik az iperf meg a króm, hogy az iperfet néha rootként használja az ember, a krómot meg sose. -
crok
nagyúr
válasz
bambano #8024 üzenetére
A több szál természetesen valid point.
De a másik.. Biztos? Én úgy tudom hogy minden programba bele lehet írni milyen stack paramétereket kérjen de ha nincs megadva semmi csak kér egy socket-et és ott a sysctl meg a /proc/sys/net/ipv4/* default értékei. Van erre valami dokumentációd? Azért kérdezem, mert iPerf-et sokszor használok és elég jól ismerem, ott eleve felparaméterezem a session-öket ahogy nekem tetszik, az xChariot is magának paraméterezi fel a stack paramétereket a mérésekhez - szóval sicher nem a kernelparamétereket használom. Meg pl. a Chromium source-ban is "0" van megadva, tehát az OS értékét fogja felvenni. De akkor az iPerf meg az xChariot? Hogy állíthatok be "majdnem bármit" - root nélkül - mégis? Bár ő nem is írja hogy linux-ot használ. -
crok
nagyúr
válasz
zoli121 #8021 üzenetére
Altalaban a programokban: mas TCP windowt hasznalnak, a torrent data meg altalaban UDP, ugy kuld hogy nincs igazabol szabalyozas, ha kiesett chunk van keri ujbol. A mikro net kesleltetese baromi nagy altalaban egy "sima" nethez kepest, igy a BDP is kicsi lesz, keves adat lesz ACK nelkul "a levegoben".
-
zoli121
aktív tag
Sziasztok!
Mikrohullámon jön a net 25mbit/sec-el. A problémám a következő.
Böngészőből való letöltés esetén 1-1.5MB/s-el tölt csak lefelé. Ugyan ezt a fájlt letöltésvezérlőből (Pl: flashget) letöltve 2.5-3MB/s -el jön lefelé. Torrent esetén is 3MB/s körül van. Ha egy külső program használja a sávszélességet akkor is max 1.5MB/s. Wifi letöltés esetén is ez a sebesség. Hol lehet a gond?
-
crok
nagyúr
válasz
Flowtation #8018 üzenetére
Ja, ugyanaz a router mint eddig? OK.
Pedig jól jönne mert lehet csak kifogyott a DHCP pool
nem feltétlen azért mert a gép sok hanem mert valaki
MAC-et fake-el, jó sokat.. és kifogyott a pool. -
crok
nagyúr
válasz
Flowtation #8016 üzenetére
Gyere át ide, dobj némi konfigot is (sh run | s dhcp) és megnézzük.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Az lehet egy router halálának kezdete, h nem működik benne a DHCP csak kb 5 percig? Cisco fsp892 az alany, ha atdugom egyik privát tartományoa portbol a másikba, valamennyit jó, de utána lehet. Csere után megint jó valameddig.!? -
JHC
tag
válasz
bambano #8014 üzenetére
Oké köszönöm.
Nos ha aktuális lesz a dolog, és megakadok, majd fel veszem az illetővel a kapcsolatot.
Gyakoroltam egyébként a RouterOS-sel, de nem olyan jó mint a TP-Link demója, mert ott minden eszközhöz az adott felületet kapod demóként, itt a Mikrotik-nél meg szerintem egy valamilyen eszköz felülete van kitéve, ráadásul nem is enged mindent állítani. Tudom a Logout-on volt Mikrotik-es írás, mert néztem is akkor, csak nem vetettem bele magam komolyan, mert akkor még nem voltak ilyen gondjaim. Próbálok majd kihámozni belőle némi infót, mert ha nyomkodok valamit, azért szeretem tudni mit is csinálok, -
bambano
titán
figyi, ez jó hozzáállás, akkor szépen befáradsz a mikrotik topicba, kikeresed bacus fórumtárs neve mellett a privát linket, és megbeszéled, hogy csinálja meg helyetted.
hozok egy példát, hogy miért ajánlottam az ahx4-et: együk fel, jössz a 4-es úton, döcög előtted egy kamion és előznél. milyen autóval próbálnád inkább: 1 literes ecoboost ford mondeóval vagy az 5 literes v8-as mustang gt-vel?
-
JHC
tag
válasz
bambano #8009 üzenetére
Nem az árral van bajom, mert nem tétel, ami kell megvetetem és kész.
Az én szakmám autószerelő. A beosztásom raktáros, hidraulikus(munkahengerek, tömlőgyártás), tachográfos, tartalék benzinkutas.
Nekem a RouterOS a nagy falat, és semmi kedvem annyit tanulni hogy ezt töviről-hegyire beállítsam.
Az én területem a PC hardware. A hálózatot másra hagynám ha lenne kire. Egy egyszerű routert beállítok, UTP kábelt is tudok krimpelni, a műhelyt, meg az egyik irodát is én kábeleztem a lehetőséghez mérten, ahogy ésszerűbb volt, mert csak teljes kirámolással lehetne rendesen megcsinálni.
Ha lenne időm szívesen lerajzolnám a hálózati térképet, akkor láthatnád, hogy nem kell annyi lyuk amennyi az ahx4-en van. Az ahx4 tudása, teljesítménye IDE olyan, mint ha Wordpad-hoz i7-8700-at és 16GB RAM-ot ajánlana valaki.
Ha lenne kapacitás a cégnél kihúzni egy új UTP kábelt a legmesszebb lévő géphez, akkor nem kellett volna a fórumba sem írnom, mert a LAN kábelek dugdosásával, le tudtam volna választani a gépeket, bár le kellett volna mondanom a műszakis gépek távmenedzselésről, de ez legyen a legnagyobb gond,
Ha esetleg azért ajánlottál ennyi slotos eszközt mert azt gondoltad, hogy minden gép külön kábellel jut az elosztóhoz akkor el kell keserítselek, mert 14 gépre a fő switchen kívül még 5 darab van. Azért ilyen mert mindig toldva van a rendszer. Megcsinálnám szívesen de rá van szarva felsőbb részről, mert hiszen működik.
-
JHC
tag
-
JHC
tag
válasz
bambano #7993 üzenetére
Tegnap gondolkoztam, mit lehetne kihozni próbából a jelenlegi eszközeimmel.
Kicsit nyakatekert de figyeld a kezemet mert csalok.
A régi net modem + Asus RT-18, az új net modemrouter, de ezen az eszközön tuti működik a PPPoE passthrough.
A modemhez kötök egy DIR-600-at, itt default 192.168.1.1 az átjáró címe, és kikapcsolom benne a DHCP-t
A modemrouter után kötöm az RT-18-at, ez osztja a DHCP-t, ezen default 192.168.1.254 az átjáró címe.
A DHCP tartományt beállítom 192.168.1.101-253
A gépeken egyesével DHCP tartományon kívüli fix IP adok 192.168.1.50-100-ig, és az alapértelmezett átjárót annak megfelelően állítom be hogy merre fele menjen ki a netre.
A kérdés az lenne, hogy ez működőképes lehet-e így. Ez csak a saját elmém szüleménye egy darabig nem tudom kipróbálni sem, mert napközben nem érek rá, meg mindenkinek kell a net. Ráadásul van benzinkútunk is, ott meg a kártyás fizetés miatt bármikor kellhet a kártyaterminálhoz a net.
Szívem szerint a Mikrotik Hex-et választanám csak ahhoz meg érteni kellene.
-
JHC
tag
válasz
VeryByte #7992 üzenetére
Bocs hogy neked csak most válaszolok, de azért kellett még egy net, mert a régi net-re van kérve fix IP, ami kell a műszaki vizsgáztatáshoz. Ráadásul ez még analóg vonal 2 telefonszámmal, meg még mindig használunk faxot, csak nem tudom minek. Ezen a vonalon 1/20 net van, és ezen osztoztunk az összes géppel. Mivel CashMan-t használunk azért kell nekünk is a sebesség. Ha megy a műszaki vizsga Java webapp van használatban ami belépéskor letöltődik, majd kilépéskor törlődik. Minden adat online kerül tárolásra, a kocsikról készült képek, fékpadi vizsgálatok. Aztán automatán készül kép fékpadon tengelyenként egy vagy ha figyel a BigBrother akkor akár ő is lőhet képet, vagy élő videón néz bennünket. Ez elég sávszél igényes ha folyamatosan mennek a vizsgák. Gyorsítani ezen a vonalon nem tudnak a T-nél, alternatíva nincs.
Ezért kértünk még egy netet, hogy külön váljunk a műszakitól. A telefonos T aszisztens azt mondta, ha át állunk digitálisra (ez mondjuk VDSL) akkor tudnak 50Mbit letöltést prezentálni, de ezen a vonalon nem fog működni a fax, mondjuk mindegy is mert az megmarad a régi vonalon.
Szóval az a terv hogy az 5 műszakival kapcsolatos gép a régi netet használja, mi a többi géppel az újat.
A másik fórumtárs által ajánlott Mikrotik RB3011 kicsit ágyúval verébre, meg az ára is, viszont a Hex az megér egy misét. Meg ez is, mert annyira nem vagyok profi, ezzel könnyebb lenne össze kattintgatni a dolgokat.
Tegnap gondolkoztam, mit lehetne kihozni próbából a jelenlegi eszközeimmel
Új hozzászólás Aktív témák
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Anime filmek és sorozatok
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi belépő szinten
- Trollok komolyan
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Akvarisztika
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Samsung 32" M8 4k Smart Monitor!32"/4k/VA/Smart Remote/DEX /Airplay/Type-C/Slimfit Kamera/Beszámítá
- VW/ Skoda fejegység Android 13, 6/64gb eladó
- Lenovo Loq Gaming 15IRX9
- Dell Precision M4700- I7 4. generációs - 16Gb - Nvidia Quadro
- Panasonic Toughbook CF-MX4-1 12.5" Érintős- - Akár 8-10 órás akkuval
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600X / 32GB DDR4 / RTX 3060Ti 8GB / 500GB SSD
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- Apple iPhone 14 Plus 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G3 - i5-1245U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I NBD Gari!
- Bezámítás! Lenovo IdaPad Gaming 3 Gamer notebook - R5 7535HS 16GB DDR5 512GB SSD RTX 3050 6GBB WIN11
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest