Hirdetés
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Haladó szintű hálózati témák topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
darkhorse
tag
válasz
fatpingvin #11298 üzenetére
Ahh mások is azt írták, hogy inkább Intel vagy Broadcom...
Akkor nézek valamit azok közül. Az alaplapi az Intel (I219-V).
-
fatpingvin
addikt
válasz
darkhorse #11297 üzenetére
maradjunk annyiban hogy van hozzá driver
egy gagyi realtek chip van rajta. még a TCP checksumot is a proci fogja számolni.
ha szabad ilyet írni, inkább vegyél itt aprón egy Intel vagy Broadcom kártyát. sokkal jobbak a célra. ha az alaplapon ugyancsak realtek van, én lehet hogy körülnéznék a kétportos kártyák között is. [K2] kollégának pl szoktak jó cuccai lenni, hasonló árkategóriában mint ez a gagyi ReTek, csak jobb. -
darkhorse
tag
válasz
fatpingvin #11296 üzenetére
Köszi, akkor iptables lesz.
Egy ilyen kártya megfelelő lenne a célra? Úgy látom a linuxos támogatottsága rendben van.
-
fatpingvin
addikt
válasz
darkhorse #11295 üzenetére
ez a vm-re openWRT-t ezerszer komplikáltabb mint valamelyik internetes puska alapján összerakni az iptables szabálylistát. hidd el nekem, amikor magamnak építettem először routert én is féltucat iptables frontendet végigzongoráztam, amelyik működött az túl volt bonyolítva. aztán rájöttem hogy a natív iptables se egy agyrém. főleg hogy számtalan leírás van rá a netenm hogy hogyan kezdj neki.
-
darkhorse
tag
válasz
fatpingvin #11294 üzenetére
Szóval megoldható? Az jó lenne, bár az iptables így első blikkre elég komplikáltnak tűnik (nekem, mint hálózatokhoz nem értő személynek
). Én valami olyamisre gondoltam, hogy vm-re felpattintani egy openwrt-t, vagy valami ilyesmi. Bár nem tudom mekkora overheadje lenne, meg mennyire elvetemült ötlet, egyáltalán megoldható-e... A vas egy i7 6700k + 16gb ram + 1tb ssd, szóval erő az lenne.
-
darkhorse
tag
Sziasztok!
Adott a következő otthoni hálózat, gigabites nettel: van a szolgáltató által biztosított router, aminek az egyik LAN portja össze van kötve a routerem (tp-link archer c7, openwrt-vel) egyik LAN portjával, a c7 másik két LAN portjára csatlakozik egy-egy számítógép, és a c7 szolgáltatja a wifit is. A LAN - WAN összekötés nem volt jó mert openwrt-vel a c7 kb 650mbps-t tud kipréselni magából, mert csak a gyári firmware tudja a hardveres nat-ot, viszont így az openwrt lehetőségeit nem igazán lehet kihasználni, úgyhogy a szolgáltató által biztosított router végzi a munkát.
Az egyik gép egy debian szerver, és arra gondoltam, ha megoldható, átvehetné a router szerepét is. A cél az lenne, hogy minden marad a régi, csak a szolgáltatói router szerepét átvenné a debianos gép. Ez megoldható? És ha igen, milyen plusz hardver (mivel csak egy gigabites port van a debianos gépen, gondolom kelleni fog
)/szoftver kell hozzá?
A válaszokat előre is köszönöm.
(nem igazán értek a hálózatokhoz, szóval lehet, hogy sok hülyeséget hordtam össze...
)
-
Santino
aktív tag
válasz
4Grider #11290 üzenetére
Igen, köszönöm az infót, a sodrás lényegével tisztában vagyok. Amit írtam az arról szólt, hogy két UTP kábel összekötését oldották meg úgy, hogy lecsupaszították az erek végeit, mind a 16-ot, majd azokat színhelyesen összecsavarták egymással, majd az összecsavart erek közé szigszalagot tettek. Ezt mondjuk nem nevezném sodrásnak.
Elnézést, ha félreérthetően fogalmaztam. -
4Grider
félisten
válasz
Santino #11289 üzenetére
A sodrás elsődleges szerepe az, hogy a réz ne szedjen össze mindenféle szemetet a levegőből (esetleg maga mellől ha egyéb vezetékek is futnak mellette). Minél hosszabb szakaszon van szétsodorva, annál több minden megtalálja. Már nem emlékszem a szabványra, de talán 1 cm körül van a határ, ameddig nem gond. Csak hát ez ugye a két végén majdnem, hogy megvan.
-
Santino
aktív tag
válasz
MaCS_70 #11283 üzenetére
Igen, ilyen erenkénti összecsavarozást láttam már én is, se forrasztás, se zsugorcsövezés, egy-egy darab szig.szalag az erek közé, hogy azért mégse érjenek össze.
Szó se róla, nem volt túl igényes.
Nem tudom, hogy mennyire működött, milyen stabilitással, nem is voltam rá kíváncsi, a csipőfogóm hamar megszüntette a helyzetet. -
válasz
fatpingvin #11286 üzenetére
Bár tágabb körben mozogva, de tudom überelni:
Anno diplomamunka keretében megírták az Ethernet protokoll implementációját -- füstjelekre.
MaCS
-
válasz
fatpingvin #11284 üzenetére
Elvben. Vagy mondjuk úgy, hogy így korrekt, bár nem csak így. (Pl. keystone/késes toldó, de amint írtam, létezik gyári csoki UTP-toldó is.)
Az, hogy mi a szokás, már egy egészen más kérdés -- lásd, amit az imént írtam.
MaCS
-
válasz
Santino #11282 üzenetére
Jól értelmezed.
A csoki nálam persze nem üzemi megoldás, csak az egész kábel átvételénél az átvételi teszt erejéig vetettem be -- a jelzett eredménnyel. (A végső funkciója egy videós kapucsengő elérése.)
Ettől függetlenül kaphatók de facto (pici) csokis toldóelemek, de sima villanyszerelői csokiból is láttam már egy párat hosszú távon használt megoldásként. (Villanyszerelő hálózatépítők előszeretettel használták (akárcsak az erenkénti sodrást, forrasztást, zsugorcsövezést), és gyanúm szerint még mostanság is előfordul.)
Sőt, kutya közönséges MBCU kábelt is láttam már Ethernet-hálózatban. Működött -- bár kétségtelenül minimális sávszélességigényt kellett kiszolgálnia.
MaCS
-
válasz
fatpingvin #11273 üzenetére
Tudom, hogy nem szabályos, de nálam a következő elrendezés működik:
140 méter Cat5e UTP kábel,
Kb. 40 méteren egy KPE csőben a 230 volttal,
Egy helyen csokival toldva,
700 Mbps körül stabilan átvisz.MaCS
-
Magnat
veterán
válasz
fatpingvin #11273 üzenetére
Köszi, közben meglett, csak az én értelmezésemben a poe switch nem azt jelenti, h az eszköz tud poe-ről működni, hanem h ő tud poe-t adni másoknak
-
Átolvastam (ismét) a GPeR leírását. Az áll benne, hogy 7db-t köthetsz max egy link-be, és a max áthidalható távolság 1300-1400 méter! Ez már olyan nagy, ha (iroda, gyár, stb) épületen belül is fűzöd, a végponti eszközök biztosan nem lesznek egyen potenciálon. Még akkor sem, ha ugyan arról a trafóról is kapnak betápot!
Szóval, szerintem simán működni kell(ene) a dolognak.
Reméljük a MikroTik-es srácok ki is próbálták a dolgot :-) -
Gyurka6
őstag
válasz
fatpingvin #11274 üzenetére
A 11259-es hsz. szerint (az ott levő link -en is) a fémházakhoz.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Panthera #11234 üzenetére
bambano válaszát kicsit cizellálva: hivatalosan nem fog működni. nem tudom milyen tempót akarsz ezen áttolni, de ha gigabitet akkor azt mondanám hogy fóliázott, árnyékolt Cat5e az jó eséllyel működni fog ha nincs mellette fázis.
ha elsőre is biztosra akarsz menni ekkora távra már célszerű az üveg.
Magnat: mert akkor nem kell 65.5 méterig elhúzni a villanyt.
-
hulkobb
tag
Sziasztok, olyan dologban szeretnék segítséget kérni, ami pár hónapja szinte elvézhetetlenné teszi a játékot PS5-ön. Minden egyes online játéknál, amim játszok (fifa,COD) packet loss jelentkezik. Az a durva, hogy a ping sokszor nagyon alacsony 20-40 a packet loss pedig ilyenkor isfolyamatos, pl Warzoneban narancssárga és piros packet loss ikonokat dobáll a játék folyamatosan, a jatékban pedig métereket teleportálok előre, szóval játszhatatlan. Nem Wifin vagyok, hanem kábelen, már 3 különbözőt is próbáltam, most vettem egy drágább fajtát, de semmi eredmény. PS-en futtatott teszt alpján a letöltése sebességem 150 Mb/s a feltöltés pedig 8 mb/s. Próbáltam már mindent, full szétszedtem a kábeleket, router restart full alapra, de semmi. Szolgáltató azt válaszolta, hogy ők nem látnak hibát, max teknikust tudnak küldeni. Valakinek valami ötlet? Mi okozhat ilyen hibát? Már eléggé el vagyok keseredve, és a szolgáltató váltáson gondolkodom.
-
válasz
Gyurka6 #11260 üzenetére
Az általam leírtak jellemzően árnyékolt kábel(ek) esetén igaz(ak), mivel az adatátviteli ereken lévő résznek galvanikusan elválasztottnak illene lennie. Persze azt nem tudom, hogy az ethernet illesztő áramkörökben ez mennyire elvárás és/vagy követelmény.
RS-422/485 soros vonalokon ez alap.
Mivel ott sem ismeretlen az árnyékoláson kialakul(hat)ó földhurok illetve kiegyenlítő áram(ok) fogalma, ezért ilyen esetekben (is) érdemes dupla árnyékolású kábelt használni : LiCY-CY-TP.
Az egyik árnyékot egyik oldalon kötöd le, a másik árnyékot a másik oldalon :-) -
Panthera
őstag
válasz
bambano #11265 üzenetére
Ha a túloldali hálózathoz, főleg a 230-ashoz, nem csatlakozik...
Úgy érted, hogy ha UTP lesz végül, akkor a kamera lehetőleg POE-s legyen? (Azt nem tudom elkerülni, hogy útközben ne legyen mellette elektromos vezeték, ez más miatt kell.)airsoftpro:
Köszi, akkor a tápfeladó elhagyható (?), ha maga s switch tudja a POE-t. -
bambano
titán
válasz
Panthera #11264 üzenetére
Ha a túloldali hálózathoz, főleg a 230-ashoz, nem csatlakozik, az egy fokkal mérsékli az elektromos problémák esélyét. A kiépítés költsége erősen függ attól, hogy hol vagy. Ha vidékre kell utazzon az optikahegesztő, az rémálom költség. Ha helyben találsz valakit, akinek csak pár utcát kell kocsikáznia, akkor nem ilyen horror az ár.
-
Gyurka6
őstag
válasz
MasterMark #11258 üzenetére
Épületen kívül, csak üveg.
-
válasz
Gyurka6 #11257 üzenetére
"Ha ez a kérdés felmerül akkor inkább ne csinálj ilyesmit"
Hát legszivesebben én is ezt válaszolnám 😁
De jogos a kérdés! Ennek a kábelnek az lenne a célja, hogy a potenciál különbségből adódó kiegyenlítő áram ne a kommunikációs kábelen folyjon, hanem rajta.
Ebből adódhatna, hogy a kommunikációban résztvevő két eszköz közzé kössük, párhuzamosan az ethernet vezetékkel. Csak sajnos ez rész megoldás. Bár az ethernet kábelt "tehermentesítettük", viszont a két végponti eszközt "megterheljük" ezzel a kiegyenlítő árammal. Azaz, őket is teher mentesíteni kell(ene).
Fémházas, földelési ponttal ellátott ethernetes eszközök leírásában erre gyártói előírások is szoktak lenni. Pl:
[link] -
airsoftpro
csendes tag
válasz
MasterMark #11250 üzenetére
Igen, wifi off volt.
Egy másik windowsos laptopon próbáltam kábelen, ugyan ez
Annyi a mért sebesség speedtesttel
És igen, kezdek én is erre gyanakodni és ez rossz hír :/
Köszi egyébként!
-
válasz
bambano #11251 üzenetére
"sok értelme nincs a kiegyenlítő kábelnek, ha nagy a földpotenciál különbség. akkor csak tolod rajta az ampert"
Hááát. Ezt az elméletet már sokszor hallottam. Ettől függetlenül a gyakorlat azt mutatja, működik szépen 😁
Mondjuk egyszer tényleg rá fogok mérni ezekre a amperekre, ha lesz rá lehetőségem és időm.
És nem csak ethernet alapú kommunikáció van. Ott is működik a kiegyenlítő kábel.
De igen! A legszebb megoldás az optika! Ez nem vitás -
bambano
titán
válasz
Zwodkassy #11247 üzenetére
sok értelme nincs a kiegyenlítő kábelnek, ha nagy a földpotenciál különbség. akkor csak tolod rajta az ampert.
az eredeti kérdésben a tiszta megoldás az optika, rendes méretre szabott páncélos kábelt kell behúzni, oszt jónapot. akkor nem kell hegesztésért fizetni, stb. Én olyan optikát vettem itthonra, amin átmehet egy autó, nem töri el. nem volt nagyon drága.
-
MasterMark
titán
válasz
airsoftpro #11249 üzenetére
A wifit kikapcsoltad a laptopon amikor bedugtad a kábelt?
Ha ott nem a laptopot használod, hanem valami mást kábelen, azon is ugyanekkora a sebesség?
A router fölé írt sebesség mit jelent? Az az internet sebessége lenne?
szerk.: Elsőre azt mondanám hogy ha nem nálad van a hiba, akkor a két szolgáltató között ennyire lassú a kapcsolat és ennyi.
-
airsoftpro
csendes tag
válasz
MasterMark #11248 üzenetére
Nem, de hát ezért kérted a rajzot, hogy letisztázzuk
(ezek szerint béna lett) Muternál van a NAS Győrben én pedig Pesten lakom! Általában igen, de a teszt miatt Cat6 kábelt használtam WIFI helyett, nem változott semmi!
-
MasterMark
titán
válasz
airsoftpro #11232 üzenetére
Akkor a szervered nem otthon van?
Az a laptop a routerre wifin csatlakozik?
-
válasz
bambano #11246 üzenetére
"hosszú ethernet kábel mindig összeszed egy rakás zavart"
De sokszor ettől függetlenül tökéletes működik (legalábbis látszólag)
"illetve lehet földpotenciál különbség (ez utóbbitól semmilyen árnyékolás nem véd meg) a két helyszín között, amitől lehet, hogy nem fog működni"
Ez sok kommunikációs kábelnél is igaz. Ezért szoktak mellé kiegyenlítő kábelt fűzni. Jelen esetben minimum 6 mm2, de inkább 10 mm2. Bár a 10-es kábel már nagyon merev (még a sodrott is), így jobb megoldás, az egy vastag helyett, két vékony kábel fűzése. Mondjuk 2*4 vagy 2*6 mm2.
Bizonyítottan működő képes a dolog.
A MikroTik GPeR passzív ethernet jelismétlőt pedig nem érdemes/szabad ki spórólni.
Bár én jobb szeretem aktív eszközt használni, pl MikroTik mAP
[link]
Természetesen legjobb megoldás az optika! -
bambano
titán
válasz
Panthera #11239 üzenetére
oké, engedjük hosszú lére.
Megoldási lehetőség 1:
félútra beraksz egy kisméretű kültéri poe switchet
Megoldási lehetőség 2:
a kábel mindkét végére ráraksz egy-egy spéci switchet, amitől az ethernet protokoll rezen átmegy a szabványtalan 125 méteren.
Megoldási lehetőség 3:
veszel optikát, optikai modult fogadni képes switchet és behúzatod.Prók és kontrák:
Prók:
ML1: ha hozzáférsz a csőhöz félúton, akkor ez nem olyan bonyolult dolog.
ML2: az sima ügy, hogy ahol elindul a kábel, oda dugsz két switchet.
A mikrotiknek van olyan switche, ami az 1-es és a 2-es megoldási lehetőségre is alkalmas. kicsi, lehet, hogy a kpe csőbe is be tudod rakni, és ha két ilyen switchet egy közvetlen kábellel kötsz össze, 200 méterig működik. [link] [link]
kontra:
a hosszú ethernet kábel mindig összeszed egy rakás zavart, illetve lehet földpotenciál különbség (ez utóbbitól semmilyen árnyékolás nem véd meg) a két helyszín között, amitől lehet, hogy nem fog működni.a tiszta megoldás az optika, a kabelfutar.hu-n meg tudsz rendelni előre gyártott méretre szabott optikát. multimódusú kábel elég 125 méterre, nem kell monomódus, így olcsóbbak az alkatrészek.
-
kraftxld
félisten
válasz
airsoftpro #11243 üzenetére
Igen, különben hogy derülne ki, hogy merre van a hasfájás?
-
airsoftpro
csendes tag
válasz
kraftxld #11241 üzenetére
Magyarul mérjek egyet itthonról, amikor lassú és egyet valahonnan, ahonnan gyors, majd össze kell hasonlítani a kettőt?! A szervernél belső hálózaton is kell mérnem, hogy lássam azt is, vagy ott felesleges esetemben? (Ugye a szerver nem itthon van, csak azért kérdezem)
-
Panthera
őstag
válasz
airsoftpro #11240 üzenetére
-
kraftxld
félisten
válasz
airsoftpro #11240 üzenetére
A hálózati forgalmat rögzíti, megnézed hogy mi történik amikor jól megy és összehasonlítod azzal amikor nem megy jól.
-
kraftxld
félisten
válasz
airsoftpro #11237 üzenetére
Wireshark-ot neki
Belső forgalomra capture-t amikor rendes sebességgel megy, és ugyanazt a file-t, ugyanazon a protokol-on keresztül is teszteled kintről. -
airsoftpro
csendes tag
válasz
4Grider #11233 üzenetére
SFTP, SMB, AFP, HTTPS, kiforwardolva vagy a nélkül VPN-el ugyan az az eredmény.
Mivel ismerősöktől simán HTTPS webes felületen 5001 port forwardolással is tudja a 300/300Mbps-et, ezért nem is próbálkozom már mással tesztelésre :/
Vodafone nem tud QoS beállításról, ami limitálná a letöltésem itthon különböző szolgáltatások esetén, így tényleg passz :/
-
Panthera
őstag
Üdv!
Föld alatt KPE csőben szeretnék UTP kábelt vezetni. F/UTP-ben gondolkodtam. 125 méter kábelhez kelleni fog külön tápfeladó? Elméletileg 100m kb. a határ.
Ha fut elektromos kábel is mellette, az mennyire zavarhat be? F/UTP kábelnél a fóliaárnyékolás védene eleget?Köszönöm.
-
4Grider
félisten
válasz
airsoftpro #11232 üzenetére
És mi a használt protokoll? A NAS milyen szolgáltatása van kiforwardolva a routeren? Vagy a felhő alapú elérését használjátok?
-
airsoftpro
csendes tag
válasz
MasterMark #11230 üzenetére
Sosem voltam jó rajzból, de megpróbáltam, Íme:
Összefoglalva: Van egy NAS-om otthontól távol ősöknél lerakva. Itthon 700/45Mbps a netem a valóságban, ennek ellenére a maximális letöltési sebességem a NAS-ról 50Mbps. Megpróbáltam ismerősöktől, onnan ment a 300Mbps fel és le is. Ebből gondolom, hogy a hiba nem a szerver, hanem itt kliens oldalon van. Mindenhol minden Cat6 kábellel van összekötve, de nem releváns, mert ismerősöknél wifin tudta ezt a 300-at.
-
MasterMark
titán
válasz
airsoftpro #11229 üzenetére
Most akkor pontosan mi és mi között lassú, hogy van összekötve, és mi?
Egy rajz sokat tudna segíteni...
-
airsoftpro
csendes tag
válasz
airsoftpro #11178 üzenetére
UPDATE előző bejegyzésemre:
Eredeti:
“Sziasztok! Valaki világosítson fel kérem a következő jelenséggel kapcsolatban, biztosan én rontok el valamit, vagy hagyok figyelmen kívül hozzá nem értő módon!
Jelenség: Belső hálózaton a NAS-om fel/letöltési sebessége 500/500Mbps, távolról elérve konstans 40/40Mbps és nem több.
Környezet: Adott egy Synology (Xpenology) NAS "A" lokáción elhelyezve, ahol 1000/500Mbps internet van. Van egy modem bridge módban, utána egy wifi router, Tp-link AC1200. Minden Cat6 kábellel van összekötve. CPU/memória 30% alatt a le/feltöltés közben.
A NAS amikor tölt le/fel a netre, akkor kb 700/400Mbps sebességet elér, így ez tökéletes is.
Kliens oldali környezet: 1000/400Mbps net, Amplify HD router, WiFi-n csatlakozik hozzá egy M1 Macbook Air.
"A" lokáción belső hálózaton WIFI-n a fel/letöltés 500/500Mbps, így az rendben van.
Csatlakozások, amit próbáltam:
VPN---»»SMB, AFP, HTTPS webes felület
Port nyitás----»SMB, AFP, HTTPS webes felület
Semmilyen beállítással nem tudok többet kicsikarni belőle, mint 40/40Mbit. Amit eddig próbáltam, mert javasolták: Routerben bandwidth controllt belőttem annyira, amennyi a net sebesség.
Hol a hiba, mit rontok el?”UPDATE: Sajnos a probléma még mindig fenn áll, azóta a következő teszteket csináltam és megállapításokra jutottam:
NAS-hoz csatlakozva webes felületen ismerősömtől simán elértem a 30MB/s letöltési sebességet, tehát nem szerver oldalon van a szűk keresztmetszet. Ezt két különböző helyről is kipróbáltam.
Teljesen mindegy, hogy milyen módon érem el távolról a szervert, nem látok nagy különbségeket. Itthonról mindig 5MB/s, másoktól pedig ez a 30 körüli érték van, így nem a protokoll lesz a hibás...
Kliens oldali hálózaton megnéztem mindent, 1Gb kapcsolatot ír, kábelel van összekötve, hogy kizárjam a WIFI-t. Speedtest továbbra is 800/400Mbps-et ír.
Vodafonet hívtam, átrakattam bridge módba a modemet, így már tényleg csak a modem és mögötte az Amplifi switch van. Van valami ötletetek, hogy merre keressem a hibát?Futtattam iperf3 speedtestet a NAS-on távolról, azt adta ki, ami a valóságban is megy, kb 4MB/s
Ami furcsa, hogy mobilneten is ezt a 40Mbit sebességet mérem, pedig ott is a sebesség 300/40Mbit körül van és ezt nézve 25-30MB/s kellene, hogy legyen a letöltés távolról!
-
Zsolt_974
tag
válasz
Gubek-Einste #11226 üzenetére
Szia!
Driverek telepítve, de semmi változás.
Zsolt
-
-
Zsolt_974
tag
A gép felépítése:
Asus Tuf B560M-Plus
I3 10105F
Kingston Fury Renegade DDR4 2x8GB 3600MHz CL16(KF436C16RBK2/16)PC3 feladatkezelő híd nélkül:
PC3 feladatkezelő híddal:
PC3 sebesség híd nélkül:
PC3 sebesség híddal:
PC3 2,5Gb Lan típus [Asus TUF B560M-Plus alaplapi]
PC3 2,5Gb Lan driver:
PC3 1Gb Lan típus: [Tp-Link TG-3468 UN ver: 4.0]
PC3 1Gb Lan driver:
PC4 sebessége PC3-n keresztül 100 Switchen:
A drivereket Win rakta fel.
Most arra lettem figyelmes, hogy amikor elindítom a hídkapcsolatot akkor nem indul el automatikusan, hanem a 1Gb kártyát hozzá kell adni a hídkapcsolathoz.
Manuális hozzáadás után viszont működik. -
Tamy
őstag
válasz
Zsolt_974 #11207 üzenetére
Én a switch szerepét nem értem, ha PC3 után csak a PC4 van, akkor miért nem kötöd közvetlen rá? Viszont a problémád szempontjából sok jelentősége nincs, ha PC3 internet felöl lassú. Mi a helyzet a PC1 és 2 letöltési sebességével? Ott megvan? Illetve ha jól értelek, akkor bridge nélkül PC3 feltöltési sebessége is megvan?
-
Zsolt_974
tag
válasz
Magnat #11210 üzenetére
Igen, jó látod a problémát, egyenlőre nem szeretnék 2,5-ös switchet venni . A PC3 egy másik épületben van. A két épület egy szál UTP kábellel van összekötve, most télen nem szeretnék kábelezni. Azért kötöttem hídba, mert a routerbe a 2,5-be van csatlakoztatva a PC3-ba pedig szintén a 2,5-be van csatlakoztatva, így a PC3 sebessége 2/1Gbps. A PC3-ba utólag beszerelt 100/1000 Mbps kártya pedig a mögötte található switch-nek és a mögötte található gépnek, gépeknek biztosítaná az adatforgalmat.
A PC3 ipkonfigja híd kapcsolat nélkül vagy hídkapcsolatban kellene?
-
csuzda
aktív tag
Sziasztok!
Edigitalról rendeltem egy TP-Link SG1005D switchet, ami bontott csomagolásban érkezett. Régebben olvastam, hogy a routerek szoftverét meg lehet vírussal fertőzni, de switchekről még nem hallottam. Van okom félni az eszköztől? Egy kicsit szégyellem, de rendszergazdaként erre nem tudok választ adni
Válaszokat előre is köszönöm!
-
Zsolt_974
tag
válasz
Gubek-Einste #11208 üzenetére
Szia!
A PC3, switch és a PC4 egy másik épületben van ahova egy UTP kábel megy. Eddig nem volt gond, mert a PC3 is a switch után volt. A PC3 lelett cserélve és a mostani gépben pedig van 2,5Gbps csatoló. Nem akartam venni másik switch-t ami kezeli a 2,5Gbps-t. Ez költség hatékonyabbnak tűnt.
Üdv!
-
-
Zsolt_974
tag
Sziasztok!
Segítséget, útmutatást szeretnék kérni. A netet, már végig túrtam, de nem jártam sikerrel. A probléma megértéséhez készítettem egy skiccet.
A probléma a következő:
A PC3 egy asztali gép alaplapi 2,5Gbps lan kártyával, kapott pluszban egy gigabites lan kártyát. Külön-külön tesztelve tökéletesen megvannak a sebességek(2000/1000 Mbps és 1000/1000Mbps).
PC3 és PC4 gépeken win10 pro rendszer van. A PC3 gépen engedélyeztem a hídkapcsolatokat és majdnem örültem. A PC4 (100Mbps ) sebessége 100/100Mbps. A PC3 sebessége fel 2000Mbps le pedig 1-3Mbps.
Mindenki mindenkit lát a hálózaton és nincs hiba üzenet.Próbáltam fix ip címeket megadni a routerben(Sagemcom F@st 5670), de nem tudtam beállítani,
mert csak "IP Address Reservation" funkciót találtam, de ettől a DHPC ugyanúgy működik.Merre induljak el, hogy a PC3 feltöltési sebessége is meglegyen, ha egyáltalán ez így életképes.
Segítségeteket és válaszotokat előre is köszönöm!
Zsolt
-
4Grider
félisten
válasz
Nyugis #11202 üzenetére
Szerintem kicsit eltévedtél, ez nem Windows topik.
Egy ilyen hibának rengeteg oka lehet, ezek között szoftveres és hardveres okok is lehetnek.
A leggyakoribb ok: Gépház/frissítés és biztonság oldal, és megnézném/feltenném a letöltésre váró frissítést. Mert bármilyen hihetetlen, a Windows update disztribúciós folyamata is szaggathatja egy pc hálózati elérését. És ez csak egy ok a sok lehetséges közül... -
Nyugis
senior tag
Sziasztok!
a következő dologban szeretném a segítségeteket kérni!
hivatalos win10 64 bit.
Számitógép kezelés menü pontban találtam egy hibát.
ez úgy derült ki, hogy naponta többször is DC-t kapok, így elkezdtem kutatni keresni a hibát.
Hamar meg is let. valamiért eldobja a netet.
ezt a napló bejegyzést találtam.
hiába kerestem online választ nem találtam sehol.
a drivert újra telepitettem. hiába, nem oldotta meg a problémát.
az asus ügyfélszolgálata ( egy vicc, annak mondjuk elég rossz ennek okán a franc se tudja minek vannak ezek.) , felejtős.
ezek után ESETELEG valakinek lenne kedve segíteni, hogy mi a szöszt tudok csinálni?
ROG STRIX Z590-A GAMING WIFI alaplap. -
fatpingvin
addikt
Sziasztok!
Nem tudom hogy jó helyen járok-e, ha nem akkor pls redirect&delete.
Inkább elméleti és nem éppen haladó kérdés, de valahogy nem sikerült ebben egyértelmű választ találnom online:
Linuxon network teaming esetében, ha összefogok két gigabites hardveres interfészt round robin runnerrel, az így kapott új interfészen most akkor nyertem adatátviteli sebességet? (tételezzük fel a két drót másik oldalán egy ugyanilyen konfiguráció van, helyesen beállítva)
azt sejtem hogy itt nem az lesz mint a 40G interfészek hogy igazából 4 darab 10G és a vezérlő agya izomból tekeri a négy között a csomagokat, viszont ennek kapcsán nem világos nekem hogy a teaminggel kapott bond interfész hogy fog viselkedni: ugyanúgy gigabiten fog pofázni, csak váltogatva a kettő között, vagy a kernel kapcsolgatja a két intefész között az adatforgalmat csomagonként és mindkettő gigabiten pofázik, így effektíve előállítva egy 2G-s kapcsolatot? Bocsi ha láma kérdés, nem vagyok annyira képben hogy a Linux network stack milyen mélyre ér le, mindig csak a tetjével mókoltam
tudom hogy a kézenfekvő válasz az lenne hogy próbáljam ki és mérjek, de a kérdés kifejezetten egy hardver vásárlást előz meg.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S25 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Telefon fólia (Hidrogél)
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T1000 32GB 1000GB 15.6 új akksi 1év garancia
- Samsung Galaxy S22 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T1000 16GB 512GB 15.6 új akksi 1év garancia
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450 - i5-5GEN I 16GB I 256SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest