- Chieftec Hunter 3: Több, mint evolúció
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fujifilm X
- OLED monitor topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Everest / AIDA64 topik
- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
bkercso #69142 üzenetére
Hát nem tudom már, mi lehet az ok. Láttam itt a különböző szűrőbeállítások hatását, kipróbáltam kétszeresre felkonvertálva és hasonlóan lekerekítve a magasakat (olyan meredeken azért messze nem tudtam), kis híján visszakaptam azt a hangot, amit felkonvertálás és eq nélkül CD-minőségű anyagot hallgatva. Még mindig több volt kicsit a magas, de ez talán betudható annak, hogy nem tudom eq-val úgy lecsapni.
Normál esetben 17 kHz-et még hallom, tehát cineknél ez nekem bőven hallható gyakorlatilag is.
Teljesen biztos azért nem vagyok benne, hogy a szűrőbeállítás az oka, így rákérdeztem a hivoxnál is, egyelőre még nem válaszoltak. -
béke
aktív tag
Vagy ilyen?
[link] -
béke
aktív tag
Ez jónak tűnik: [link]
itt már egyből jack a kimeneti rész! -
Brett001
aktív tag
A hétvégi tesztelés után következzen a beszámolóm a Copland DAC 215-ről.
Néhány szóban a készülékről:
A DAC 215 a dán Copland cég első DA konvertere, mely egy csöves előerősítőt és fejhallgató erősítőt is magában foglal. A készülék masszív felépítésű, minimalista designnal. A hátlapon az IEC hálózati aljazat mellett találhatunk 1x USB-B, 2x optikai, 1x COAX és egy RCA analóg bemenetet, melyre bármilyen vonalszintű kimentettel rendelkező készüléket köthetünk (pl. rádiótuner, kazettás deck). Nagy piros pont érte. Viszont kap egy fekete pontot is, ugyanis sajnos a szimmetrikus XLR kimenet hiányzik, csak 2 RCA van, az egyik változó szintű a végerősítőkhöz és 1 fix jelű kimenet.
A tápellátásról egy saját gyártású toroid trafó gondoskodik, mely 2 különválasztott ágon táplálja a digitális és analóg áramköröket.
A DAC 215-nek két üzemmódja van, melyet az előlapon található LED háttér világított kis billenőkapcsolóval vezérelhetünk. Egy tiszta DAC mód, ebben az esetben a feldolgozott jel a fix szintű kimenetre kerül megkerülve a hangerő szabályzót és az elektroncsöveket. A másik mód az AMP, ebben az esetben a jel a változó szintű kimenetre kerül, a fejest is ilyenkor tudjuk hallgatni és a csövek is szerephez jutnak. Az elő-és fejes erősítő A-osztályban dolgozik két darab orosz Elektro Harmonix gyártmányú ECC88-as kettős triódával.
A digitális szekció lelke az ESS Sabre ES9018-as 32 bites DAC chipje, mely 16-24-32 bit 44.1-384kHz-es PCM és natív DSD64 és DSD128-as jelet képes kezelni. A számítógép felől érkező jelet aszinkron USB-B aljzat fogadja. A DAC 215 az USB kábelen érkező zajos tápfeszt leválasztja, nem fogadja, hanem saját szabályzott tápfeszültséggel működteti. A bemenet i2s-re konvertálódik és közvetlenül a DAC-chiphez csatlakozik.Meghallgatás:
A teszt alatt a Copland mindkét üzemmódját kipróbáltam. A zenei anyagot igyekeztem változatosan összeállítani az akusztikus flamenco gitár muzsikától az elektronikus műfajon át a jazzig minden volt, kivéve az általam nem kedvelt heavy metal/hard rock vonalat.
Fontos megjegyezni, hogy sajnos csak egy kutya közönséges számítógépes USB kábel állt rendelkezésemre, de hamarosan úgyis be kell szereznem egy normálisabb USB kábelt.
DAC mód:
Az Audiolab M-DAC-omhoz képest ami rögtön feltűnik, a mély és középtartomány mássága. A mélyek lentebb mennek, a beütések feszesek, pontosak, kontrolláltabbak, mint az M-DAC-é. A középtartomány részletezőbb, nagyon jó a jelenlétérzet, a magasak kellemesek, izgágaságnak, karcosságnak nyoma sincs. Az egész hangképre a simaság, nyugodtság jellemző. A hangszerek szétválasztása is jobb az Audiolabnál, a színpad is kicsit szélesebb, de sajnos itt közbeszól a hangzásba az öreg TDL hangfalam, melynek nem erőssége a széles tér és a nagy színpad felépítése.Nem véletlen van betervezve hamarosan a hangfal csere.
AMP mód:
Ezután az Audiolab 8000LX erősítőmet átállítottam végfok üzemmódba és a Copland változó szintű bemenetére kötöttem. Most már a csövek is szerephez jutottak. A hangkép megtartotta az előzőleg említett minden jellemzőjét, de félreismerhetetlenül megkapta a csöves jelleget!A mélyek kicsit veszítettek a feszességükből, gömbölyűbbek lettek, de egyáltalán nem puhultak fel. A közepek maradtak tiszták, simák, részletezők. A magas tartomány hogy úgy mondjam "édesebb" lett, egyszerűen lenyűgöző így a hangzás!
Erősen javallott a DAC 215-öt előfok módban használni, ha valakinek végfokja vagy olyan integrált tranyós erősítője van amin lehet végfok módot választani. Sok hifista vallja a csöves előfok - tranyós végfok királyságát. Igazuk van!Fejeserősítő:
Na most mutatta ki végre igazán a HifiMan Sundara az oroszlánkörmeit. Amit sajna a TDL-ek nem tudnak, tudja a fejesem. A planárokra jellemző kitűnő térábrázolást most kaptam meg igazán. Ez a legnagyobb javulás az Audiolab fejes részéhez képest, a mélyek is jelentősen javultak és természetesen az egész fejhallgatós hangzásra is jellemző a csöves melegség, nagyon sokáig hallgatható, szerethető hang.Összegzés:
Pro:
- 3in1 felépítés (DAC, előerősítő és fejhallgató erősítő egyben)
- kitűnő építési minőség
- tiszta, pontos, részletező, nyugodt hang, előfok és fejes módban +kellemes elektroncsöves hangzássalKontra:
- nincs XLR kimenet
- nincs távirányító -
béke
aktív tag
Sziasztok a kérdésem kérésem az lenne hogy:
Segítsetek abban hogyan tudnám használni vagy van e rá megoldás, a logitech x-540-es 5.1-es hangfal szettem tudnám e használni valahogy a tv-mel.
A lényeg hogy a tv-m (Samsung) optikai kimenettel rendelkezik, a hangszettem pedig 3-as jack, (Cen/Sub,RearL/R,FrontL/R) létezik olyan kütyü ami PC nélkül át tudná alakítani eme hangkimenetet a szettemre megfelelő módra?
Egy ilyet találtam de ehhez pc-kell mert usb-s hangkari és nem is biztos tudná e ezt a funkciót, vagy akár ha pc-mellet használnám akkor képes lenne egy ilyen átalakításra szoftveresen?! DelockTudom egyszerű megoldás lenne pc-n keresztül filmezni megy egyebek de a tv-m lejátszója "verhetetlen" és kényelmi funkciója is adott, illetve az xbox-om használata, ezt a lehetőséget kizárja.
Hangprojektort terveztem venni hogy élvezetes legyen a star wars illetve a boxon szintén ugyan ez,de ha lenne megoldás hogy újra éledjen a szettem ami szintén "verhetetlen szerintem" annak örülnék a legjobban illetve az olcsóság is szempont lenne jelen esetben persze mihez képest.
Köszönöm előre is a válaszokat. -
-
válasz
bajnokpityu #69127 üzenetére
A DIR az SPDIF-vevőt jelenti, a CS is DIR nekem.
De igazad van, lehet, h WM! Nem váletlenül tért át.
Jitterben is jobb a WM. -
funkmester
aktív tag
aimp-ban be lehet allitani a hangeroszabalyozast windows alapura, mint ahogy az audirvanaban van megoldva?
-
karmaresz
senior tag
válasz
dgyuri0123 #69134 üzenetére
Ezért mondom, hogy csinálj pár képernyőmentést a beállításokról és akkor valószínűleg tudok segíteni.
Milyen DAC-ed van? -
törölt tag
válasz
bajnokpityu #69127 üzenetére
X-USB-ből kapja a jelet, de alaplapi SPDIF-kivezetésből is ugyanez a jellemző.
-
karmaresz
senior tag
válasz
dgyuri0123 #69131 üzenetére
DSD over PCM. A drivert becsapva PCM-be ágyazza a szoftver a DSD-t. Ez sokszor működik, de nagyobb sávszélességet igényel. Emiatt egy DSD128 képes DAC már lehet, hogy nem boldogul el a PCM-be ágyazott DSD128-cal és annak megnövekedett sávszélesség- és processzorigényével.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
bajnokpityu #69130 üzenetére
Minek a rövidítése a dop? Vannak fehér foltok, ami azt illeti...
-
bajnokpityu
félisten
válasz
dgyuri0123 #69128 üzenetére
a dop dsd64 az 176kHzn megy, ha jól emlékszem. 192az nem oké.
-
karmaresz
senior tag
válasz
dgyuri0123 #69128 üzenetére
Esetleg DoP-ba ágyazva megy most a DSD? Mutass pár képernyőmentést a beállításokról. Úgy könnyebb kiszúrni a hibát, mint vakon próbálgatni. (DSD Processor, SACD plugin, Asio Proxy...)
-
dgyuri0123
nagyúr
Srácok!
Véletlenül reseteltem a Foobar beállításaimat, azóta nem tudom a DSD128-at előcsalni, csak a DSD64 megy. Nem is nagyon értem hogy miért, de így van.
Minden plug-in fent van, de bármit állítok, a DSD128 csak pcm-ben szól 192 KHz-en. Lassan megőrülök. Tudnátok pár ötletet mondani? Köszi.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
bkercso #69126 üzenetére
dir nem lehet. mármint Zoli nagyon hamar áttért DIRről WMre. én meg semmi komoly difit nem találok dir kb 7 évnyi használatával a különböző frekiken. tehát a dir alapban jól működik.
és alapban a wm 8741 is olyan sztem, hogy ugyanazt az lábat kell megemelni frekitől függetlenül, h melyik frekin megy. persze lehetne proramozgatni, hogy dir megmondja milyen freki jön be, és álligatja a szűrőket, de ezt nem hiszem. inkább valami olyan hibára tippelek, hogy vagy a 44hez vagy a 48hoz tartozó órajel kaka.
mert a lupusban nincs upsample ha jól emlékszem.
-
-
törölt tag
válasz
#56474624 #69122 üzenetére
A Hivox DAC-om lesz a ludas. Ha alapból 96 kHz-es anyagot kap, ott is egyértelműen több és kiélezettebb a magas (ugyanazt a zenét összevetve), mint a CD-minőségű anyagoknál. WM8741 van benne, annak van 3 szűrőbeállítása (a felhasználó itt nem tudja néhány gombnyomással állítani). Nekem nagyon úgy tűnik, mintha a 44.1-es anyagokra más szűrőbeállítás vonatkozna, sokkal lágyabb magasakkal, természetesebb hangzással szólalnak meg.
CD-minőségű anyagon az ősrégi, szűrő nélküli (tuningolt) Philips CD350 lejátszómra emlékeztetett mindig is a tónus, viszont ha nem azt kap (legyen az akár dvd-audio anyag, akár csak szoftveresen felkonvertált), akkor teljesen más. -
Brett001
aktív tag
válasz
Ear001 #69111 üzenetére
Ha a tudást és szolgáltatásokat nézzük, akkor valóban a Roon a nyerő, e tekintetben az Audinirvana tényleg fapados. Más kérdés a hangminőség. Mikor az előző hsz-emet írtam, még csak az Audiolab M-DAC-os véleményemre támaszkodtam, de most ha már ily hirtelen bepottyant a Copland, ma délelőtt a zenelejátszókat tesztelgettem. Valóban más a Roon, simább a hangzás, a középtartományt jobbnak érzem, de továbbra is tartom, hogy - csak hangzást figyelembe véve ! - a Roon nem éri meg a jelentős felárat. Sőt olyan is volt, hogy bizony zenéken az Audinirvana tetszett jobban. Ha viszont valaki ki tudja a szolgáltatásokat használni, akkor megérheti az éves lincensz. De a nirvanat is fejlesztgetik, a jövőben biztos kerülnek bele új funkciók. Ugyanakkor tény, hogy testreszabhatóságban, szolgáltatásokban a Foobar a nyerő, hisz plug-inekkel szinte minden megoldható a felkonvertáláson keresztül a dalszöveg megjelenítésig, méghozzá tök ingyen.
Amúgy hamarosan beszámolok a Copland tapasztalataimról.
-
törölt tag
válasz
Ear001 #69117 üzenetére
Teljesen mindegy, amit kipróbálhattam (X-USB több beállítást enged, de a Hivox Lupus C mk3 DAC már nem mindet, így néma marad, ha olyan jelet kap), az egyformán sziszegett, hiába próbáltam többféle beállítást ott a csúszkákkal. Mintavételezés nélkül, alapból normálisan szól a magas, de amint felkonvertálok (akármilyen lejátszóban, akármire), a magas kiemelt lesz és sziszegős.
Amúgy meg tök mindegy, ott a Stealth, semmi bajom vele, csak az egybe fájljaimat kellene szétszednem.
-
-
válasz
IO.sys #69110 üzenetére
Amíg 80°C alatt vannak, addig szerintem nem, mert változhat a hangja.
Hang szempontjából az ampnak a nagyobb bemenőjel és kisebb erősítés a jobb
Igen.
Digitálisan eleve nem célszerű hangerőt szabályozni, mert csökkenti a felbontást. Bár 24bites hangnál ez már nem gond, de a Win keverője amúgy sem a legjobb erre a célra.
Megjegyzem, az erősítő hangerőgombjának tekergetésével nem változik az erősítés, így az erősítő torzítása sem, csupán a hangerőszabályzó torzítása változik (növekszik, ha letekered). -
józsi9995
tag
válasz
Alvarez81 #68964 üzenetére
Terveztem venni Topping DX3 Pro-t mint első DAC+füles amp-ot, de amint te is mondtad van vele baj jelenleg,spontán elhalálozások vannak vagy csak minden ok nélkül lemegy standby mode-ba.
Tegnap írt Topping, hogy bekértek egy csomó döglött eszközt és vizsgálják a dolgot.
Állítólag újratervezés is van a dologban.
Ez az eszköz most nagyon nem ajánlott.
Fórum itt: -
törölt tag
Kipróbáltam ezt az Audirvana nevű lejátszót. A szoftveres felkonvertálás nálam megint ugyanazt az eredményt hozza: sziszegős és idegesítő lesz a magas.
Alapból sem dobtam tőle magam hanyatt, a Stealth Audio Player a tisztább hangú lejátszó, az Audirvana meg kb. foobar-szint, ha a foobar tisztességesen be van állítva.
A kezelése sem az igazi őszintén szólva. Azt a foobarban nagyon jól kitalálták, hogy lehet a zene mappa felépítése alapján rendezni, és mindezt az összes kijelölt mappát összefésülve teszi. Nem értem, ezt a megoldást miért nem tudják mások másolni. De még azt sem engedte az Audirvana, hogy egyszerűen behúzzam a zenefájlt. -
-
Ear001
addikt
válasz
Brett001 #69101 üzenetére
Van ám éves licensz is. A hype meg
) Nem tudom pc-n milyen, de Mac-en az Amarra, Audirvana kb. egy szint, a Roon egész más a bármivel távírányíthatósággal, az egyszerre több végponttal, az adatbázissal, a saját hanggal, az integrálható HQ Playerrel. Ehhez képest nekem minden más buta és fapados és még butábban is szól.
-
IO.sys
őstag
Kérdezek két hülyeséget.
A dac/amp melegedő IC-it, FET-jeit érdemes valamilyen hűtéssel ellátni, mondjuk hűtőbordákkal? Megítélésed szerint a gyáritól eltérő működési hőmérséklet(ek) hátrányára változtat a hangon?
Hang szempontjából az ampnak a nagyobb bemenőjel és kisebb erősítés a jobb, vagy fordítva? Tehát windowsból 100-as hangerő megyen az amp-ba, így -50dB erősítéssel dolgozik az amp, vagy jobb, ha 20-as hangerő jön a windowsból és -10dB-es erősítéssel dolgozik? -
válasz
Az Én nevem #69099 üzenetére
A kapcsolási frekit választhatod meg vele. Minél magasabb, annál kisebb a torzítás, de ha interferál valamivel, akkor át lehet állítani. Autós alkalmazásokban kritikus inkább.
Minél kisebb az erősítés, annál kisebb a torzítás, mert nagyobb erősítéstartalék marad torzításkioltásra.
-
-
karmaresz
senior tag
válasz
Brett001 #69105 üzenetére
Hasonlít a sztorink.
Nálam 2006-8 körül állt össze a rendszer és nem éreztem, hogy érdemben előre tudok lépni az akkori lehetőségeimhez képest. Részben munka, részben hobbi miatt nálam is a DSLR lett a beszerzések új célja. Miután lett 3 vázam, meg vagy 12 objektív, műterem és egy rakás kiegészítő, a D850-et végül már nem szereztem be, mert bár mindenképp előrelépés, de "objektíven" nézve rá kellett jönnöm, hogy itt már inkább én vagyok a korlát és nem a váz, amit használok. Viszont közben érkezett két gyerkőc, akik miatt a nappali már nem bizonyult optimális térnek a zenehallgatáshoz. Így kanyarodtam én is a fejhallgatók felé, ami aztán, az emelet felújítását és egy dolgozósarok kialakítását követően magával hozta a láncom nagyobb részének áttelepítését és végül revízióját is.
A fotózást persze nem felejtettem, de úgy látom, sokaknál jól megfér egymás mellett ez a két "technikai sport". -
Brett001
aktív tag
Hát jelenleg még nincs egy hű meg há HiFi láncom. Az erősítő Audiolab 8000LX, TDL RTL 3 állódobozok, Musical Fidelity Electra E60 CD játszó. Mindezeket néhány hetes-hónapos különbséggel 1998-ban vásároltam. Azóta ez van, 21 év alatt két fejlesztés volt: 2017-ben használtan egy Audiolab M-DAC, majd 2018-ban egy Hifiman Sundara fejhallgató ami az 1988-ban (!!) Bécsben vásárolt Sennheiser HD 540 Reference fejesemet váltotta. Míg más hifibuzi ismerősöm az elmúlt 20 évben többször is váltott rendszert, nálam maradtak a cuccok egyrészt anyagi okokból, másrészt elégedett voltam vele. Ha jött egy kis hobbyra költhető pénzmag, azt az utóbbi években DSLR cuccokra költöttem, mert fotózni is szeretek. Tinédzser korom óta zene és hifibuzi vagyok, én is végigjártam a Tesla, Videoton, Akai korszakot, mikor elkezdtem dolgozni 2-3 évente váltogatták egymást a cuccok NAD, Technics, Pioneer, Philips, Mission stb. cuccok jöttek-mentek.
Aztén 1998 után nyugi következett.
A hifi bogár azután kezdett el nagyon mozgolódni, mikor megvettem a Sundarát, mert érezhetően többet lehetne kihozni belőle, mint amit az M-DAC fejes része tud neki szolgáltatni. Ekkor határoztam el, hogy feljebb lépek DAC/fejeserősítő téren. A Copland volt az első állomás, szeretném az erősítőt, hangfalakat, kábeleket is meg újítani. Fotós téren már nem tervezek semmit, most a hifi jön...remélem következő 20 évben az új lánc is megteszi. -
funkmester
aktív tag
AUDIRVANA -ban nincs mappa szerinti lejatszas?
-
HUNNIA1920
őstag
Elég sokba kerül (StreamAudio-nál akciós), de gondolom olyan veszi, aki nem csak DAC-nak veszi, hanem kihasználja az előerősítő részét, illetve van otthon egy komolyabb fejese is.
Kíváncsi lennék rá, hogy mit tudhat a DAC része mondjuk egy olcsóbb, de minőségi kínai DAC-hoz képest.
-
Brett001
aktív tag
válasz
fericske #69100 üzenetére
Szerintem is nagyon drága. Közel 150 ezer forintot nem ér meg, annyival nem jobb, mint pl. Audinirvana, amit néhány napja használok, és nagyon bejövős. A FB2K és az Audinirvana közt egyértelműen hallom a különbséget, míg a Nirvana és a Roon között ez csak "mintha jobb lenne" szinten mozog. IMHO a Roon inkább egy agyonhypolt valami a vájtfülűek körében.
Azt a pénzt inkább HiFi-re költöm
....
és most jön a lényeg:
Tegnap este felhívott egy illető, hogy én nem ismerem őt, de egy közös ismerősünktől hallotta, hogy új DAC-t akarok venni és a Copland is fenn volt a listámon. Mondta, hogy neki van egy Copland DAC 215 eladó, mindössze 5 hónapos, de egy váratlan családi pénzügyi gond miatt meg kell válnia tőle. Mivel mindössze 30 km-re lakik tőlem, felajánlotta, hogy szombat délelőtt elhozza a cuccot, hogy saját rendszeremben meghallgassam. Nem rég ment el az illető, a DAC nélkül ugyanis meghallani és megszeretni egy pillanat műve volt, végül 370e Ft-t fizettem érte. Új ára 550e Ft ami sajnos nem fért a büdzsémbe, de így egy régi vágyam teljesült.
Délután nagy hallgatózások lesznek, este részletesen is beszámolok a tapasztalataimról.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Chieftec Hunter 3: Több, mint evolúció
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Parkside szerszám kibeszélő
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Politika
- MediaTek lapka köré épülne a Galaxy S25 FE?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Tudományos Pandémia Klub
- Google Chrome
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- Apple Watch Nike S6 44mm Space Gray LTE, ajándék új szíjakkal, üvegfóliával és ütésálló tokkal!
- BenQ MW523 3D DLP Projektor, 3000 ANSI lumen, 143 óra üzemidő + 2db 3D szemüveg + Ingyen posta
- 16" macbook pro m1pro.
- (új, bontatlan) Kingston 8GB DDR4 3200Mhz CL22 (Foxpost:+1400Ft)
- Új állapotú ASUS TUF Gaming A15 FA507NU - Ryzen 5 7535HS, 15.6FULL HD 144Hz, 1TB SSD, 32GB
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! R7 5800X3D / RX 7900 XTX 24GB / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest