Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Házimozi belépő szinten
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- RAM topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ear001
addikt
Magyar fülbe magyar elektront!
-
bitrograde
senior tag
Ma esti szeánsz.
Ha annak idején a bűnös városban a Panasonic walkmanből így szólt volna a fejemen a RATM, hát...indokolatlan erőszakhullám söpört volna végig Budapesten. -
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
bkercso #103890 üzenetére
Sajnos az én hallásom nem annyira kifinomult, hogy ezt így észre venném - szerintem.
Ma amúgyis valami bajom van (megfázhattam. ez így évvégére nagyon nem f@sza...), mert ma minden iszonyúan rosszul szól, a falra tudnék mászni tőle. Tegnap este még minden happy volt, és azóta semmihez nem nyúltam.....
Legalábbis nagyon remélem, hogy nem a cuccom pusztult meg....
-
bitrograde
senior tag
válasz
RetepNyaraB #103886 üzenetére
Már nem aktuális, de azért köszi. Sejtettem amúgy, csak nem volt kedvem megint a motorháztetô alatt turkálni. -
bkercso
nagyúr
válasz
Bogyó bá' #103885 üzenetére
Hát igen, csak ha 5db kell, az már 30k...
Nagyon másképp szólnak a háromlábúak, ha nem kapnak egyik oldalról sem nagyfrekit, mintha nincs CLC-szűrés.
Az LC-szűrő egyszerű:
f=1/(2pi*f*C) és
Q=gyök(L/C)/R, ahol R az összes soros ellenállás a körben (ESR-ek is). Q<0,5 kell. Ekkor nem rezonál a szűrő f körül. (minden SI-ben: F,H,ohm)
f< 10kHz legyen, hogy az oszci nem kapjon MHz-eket. Pl ferrit bead és 1u X7R (MKS), ||47u elko ~1ohm körüli ESR-rel. Azért írom/írtam le, hogy ne lehessen elrontani.Lehet ezt jobban csinálni, mint a kínából félolcsón, féleredeti alkatrészekből épített panelek, csak zezt mondom; de ettől még tényleg korrektek a panelek. Csak erős a kijelentés, hogy az volna a legésszerűbb... Kinek?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
bitrograde #103884 üzenetére
A win házirendben letiltod, hogy az update meghajtókat keressen és telepítsen. Ráadásul ez sajnos több néven is fut, de ha végignyálazod a házirend szabálylistáját, meglesznek
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
bkercso #103882 üzenetére
Leginkább a panel beszerzési ára miatt gondoltam. (5A Schottky diódák, egész korrekt pufferelkó, aranyozott NYÁK-lap, eloxált hűtőborda, eredeti TL072, a kimenetén Nichikon elkó és Wima kondi gyárilag - a Sengterbellenél.) Aki használja (webes olvasmányok....) azok szerint egyértelműen kisebb zajú, "zeneibb" mint a szokvány '3 lábú" táp IC-kkel épített tápok túlnyomó többsége. Ráadásul kompletten kapható, 5V-24V közé egyetlen ellenállás cseréjével konfigurálható. Barkácscélra mi elenne ennél praktikusabb? A disszipációra mondjuk figyelni kell, mert ez a borda 4-5W-nál többre nem képes. (A router és a kábelmodemem sem fogyaszt többet 500mA-nél). LT1083-mal még nem volt dolgom, a uA78XX/79XX sorozatnál viszont számomra is "finomabb" a hangzása, zajtalanabb. A tekercses szűréstől én idegenkedem - tudom, ok nélkül. Az rezonáns elem, nincs elég ismeretem ahhoz hogy "kézben tarthassam".
-
bitrograde
senior tag
válasz
fehér_ember #103883 üzenetére
Az a baj, hogy rohad erőszakos a Win10, és egyszer rá kellene jönnöm, hogyan nem cseréli le a következő indításra a Sokeris saját driverét valami generálra a "pici puha" háza tájáról.
Volumio alatt érdekes módon semmi baja. Közben felrémlett bennem, hogy éppen a Soekris miatt kerestem Linuxos megoldást annak idején, pedig volt még HQPLayer licenszem is Windows alá. -
fehér_ember
addikt
válasz
bitrograde #103881 üzenetére
Én olvasnám röviden is.
Amúgy a soekris letölthető driverével volt gondod vagy amit a win alapból feltett hozzá?
Milyen verziós windows?
Mondjuk a soekris dacos oldalát múltkor már nem lehetett elérni; de persze ott van az usb-n kívül az optikai vagy coax bemenete is. -
bkercso
nagyúr
válasz
Bogyó bá' #103876 üzenetére
Egyszerűen nem érdemes más táppal sz@rakodni szerintem
Mivel vetetted össze? LT1083-al esetleg? Szerintem egy diódamoddolt LM317-en is nehéz túltenni, ha kettő van sorba, előttük és mögöttük meg CLC-szűrés - a kiemeneten elég ferrit beadből.
Ha igen, akkor nem gondolom, hogy túllelkeseded ezeket. -
bitrograde
senior tag
Ma délelőtt óta játszom (a zenét) a Bifrost 2-vel. A Sokerisszel tapasztalható apró gondok elűntek: gond nélkül működik együtt az ASIO4All protokollal, a Deezer is remek, a Winyl pedig egyszerűen pazar. Az erősítőn a gaint először +6dB, majd 0 állásba billentettem. Az előbbi kissé (tényleg csak kissé) forszírozottabb, bizonyos zenéknek akár jól is állhat, de 0-n délután 1-2 óra állásban mutatja meg a rendszer, hogy igazán mire képes: van valami finom intimitása, ami ugyanúgy jót tesz Cassandra Wilson hangjának, mint Vivaldi csellószonátáinak. Nyugodt erő, megfelelő mennyiségű részlet és réteg, ritmus és folytonosság; mindemellett rendben vannak az attakok és a lecsengések is. A Soekris visszaköltözött a hangfalas rendszerbe, ahol kiválóan érzi magát.
Én boldog vagyok. A zenehallgató karácsony egy kicsit korábban érkezett, mint a családi.
Remélem, nektek is megjön mindkettő hamarosan! (innen kitöröl egy nyálas animgifet, mert azt tanulta, hogy az érzelmekről hatszáz oldalas regényekben lehet adekvát módon beszélni)
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
fehér_ember #103877 üzenetére
Ha a Sengterbelle-től rendeled, akkor semmit nem kell kicserélni, csak hozzáadni 8 db fólia kondenzátort. 4 felül a 4 Schottky-diódára, meg 4 db alul. (Pufferelkó aljára, bejövő váltófeszre, illetve a két referencia-feszültségforrásra 1-1 db-ot.) Slussz. Olyan feszültségre beállítottat küld, amilyet kérsz. Trafó kell (12V-osnál kb.14 V-os), doboz, meg csatlakozók. Ha mániákus vagy mint én, akkor lehet RFI filtert is beépíteni.
Most lejön egy ezres a panel árúból, így 6500-ért fogható.
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
fehér_ember #103874 üzenetére
A panelek egész alja tele van Wima MKP-vel (nem látszik), a diódák gyárilag Schottky-k (ezen van a 4 db 100nF piros Wima), a puffer elkó meg Audio Grade fokozatú NOVER, és Texas Instruments TL072 szintén gyárilag. A Sengterbelle-től kell rendelni, abban jók az alkatrészek (sok más is árul STUDER900-at, de szemétből összerakva - ugyanennyiért.) Black Friday-kor ingyenes expressz szállítással együtt fizettem érte ennyit:
Egyszerűen nem érdemes más táppal sz@rakodni szerintem - csak sajnos a doboz (és a szállítási költsége) nagyon drága. Viszont lakatosműhelyem nincs itthon, a barkács kinézetű cuccokat meg amúgyis utálom, legyenek bármilyen jók is belül.#103873bkercso: Krónikus barkácsolhatnékom van, egyszerűen muszáj volt valamit építenem.
-
bkercso
nagyúr
válasz
Bogyó bá' #103864 üzenetére
Vegyél Sparkost! Nem érdemes kikerülni, mert azok a jók! Nincs más kétpólusú a piacon (az enyém csak a HA-n van...)
Egyébként, ha vicceskedni akarsz, lőhetsz vaterán vagy máshol régi adaptert, ami nem kapcsüzemű. Jók azok is, nem kell feltétlen pimpelt táp a routernak szerintem.
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
fehér_ember #103871 üzenetére
Doboz: Aliról, STUDER900 készre szerelt nyákok dettó (Az egyiket még tavaly vettem az FXAUDIO X-6 DAC-hoz, a másikat meg most.) RFI-szűrő szintén Aliról.
A WIMA MKP kondik és a lengyel (INDEL) 50W-os toroid trafó a HQ Elektronikából, a kondik egy része még 20 évvel ezelőtti vásárlás.
FBS a helyi festékboltból...Olyan 35k a teljes bekerülési költsége mindenestől, de sok mindent Black Friday-kor rendeltem Aliról, sokkal olcsóbban mint most lehetne... (Leginkább a kimenő DC-kábelek, és a STUDER panel)
-
Tibor77i
kezdő
Sziasztok!
Ezt az eszközt ismeri valaki? Mik a tapasztalatok? Jól értem, hogy ezt pre-ampként sztereó rendszerben nem lehet használni? Köszönöm.
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
lapalapa #103865 üzenetére
Igen, nagyon úgy tűnik, hogy ezeknek nem a DC kimenetük a "szemetes" (vagy a kábelmodem, router nem kényes rá...) hanem a 230V-os hálózatot szemetelik tele, illetve - mivel árnyékolatlan, műanyag házas kivitelűek - a környékükön futó (kis íróasztali rendszerem van, minden mazzag egy csomóban fut, egyetlen konnektorről - bár külön hálózati szűrőkkel az analóg illetve a digitális kütyüknek) analóg jelkábelekre vannak nem kívánt hatással.... De ez részemről csak találgatás.
Kicsit átestem a ló túlsó oldalára - minden problémámat táp szűréssel akarom megoldani, jobb készülékek építése, vásárlása helyett (bár úgy tűnik, működik a dolog).
-
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
bkercso #103855 üzenetére
Én sem tétlenkedtem: mivel tegnap megjött az aludobozom Kínából, így elkövettem a "világ legfeleslegesebb" HiFi-komponensét.
Egy egy teljesen független kettős lineáris tápegység (2x12V/1,5A), agyon MKP kondizott Studer900 modulokból, csurig öntve FBS-sel, sodrott tömör rézdrót huzalozással, árnyékolt DC-kábelekkel kifelé.A kábelmodemet és a routert eteti, a gyári műanyag vacak kapcsolóüzemű tápjaik helyett. Láss csodát: a hangzásban az égvilágon semmi változás - egészen addig, amíg (az immár használaton kívüli) kapcsitápokat ki nem húzom a falból. Na, azt viszont észre lehet venni: nyugisabb, teresebb lett valahogy a zene. Nem nagyon, de jól észlelhetően. (Hangszóróval hallgatva.)
A Beyer-klón füles erősítőmbe is megérkeztek a diszkrét OPA-k. Ez kifejezetten rosszabbul (keményebben, csörömpölősebben, "fényesebben" - ami a DT990-nel hallgatva nem éppen előnyös...) szól ezekkel, mint a kínai (hamis) Oracle II-es hibridekkel. Vagy járódniuk kell még, vagy a fene tudja. Érdekes: a DAC-ban nagyon bevált ugyanez a típus.... -
fehér_ember
addikt
válasz
Ear001 #103862 üzenetére
Csak erősítő.
Amúgy a zidoo uhd2000-ről youtube (prémium).
Amit ad hozzájuk bkercso Mean Wellt.Amúgy kérdeztem is pl. a térhatással kapcsolatban hogy nem-e alapból bejumperelte-e a crossfeedet. Azt mondta nem, és hogy ez is a nagymértékű torzításkioltásnak köszönhető.
Amúgy mostmár sokkal kevésbé van különbség a sima és plusz gain közt; de nekem az anadával még mindig "könnyedebb" a hangzás alap erősítésen. -
Ear001
addikt
válasz
fehér_ember #103857 üzenetére
Csak erősítő van nálad, vagy DA-is? Milyen tápról hajtod?
-
bkercso
nagyúr
válasz
fehér_ember #103859 üzenetére
Köszi az írást - és a korrektséged ezúton is!
-
migabi24
nagyúr
válasz
fehér_ember #103859 üzenetére
Ez teljesen érthető, én örömmel olvastam a véleményed
-
fehér_ember
addikt
válasz
fehér_ember #103857 üzenetére
Lehet most kicsit túl lelkes vagyok
, mert jobban sikerült a rendszerépítés/fejlesztés számomra mint vártam.
-
bkercso
nagyúr
-
fehér_ember
addikt
Pénteken hoztam el egy MFA3-ast bkercsótól és aznap este már füleltem is.
Örültem hogy végre semmi karaktere az opának. Már nem lehet enyhe álmosító hatást vagy épp kis nyugtalanságot felfedezni az ilyen vagy olyan opa miatt. Az énekes se nyomul annyira az arcomba mint ahogy még a jó erősítők is teszik azért, hogy így bizonygassák milyen részletesek is tudnak lenni. Egyszerűen már nem a részletek tűnnek fel, amik itt is megvannak (csak külön figyelemfelkeltés nélkül); hanem már csak az egységes zene van, ami nagyon élvezetes. Megfüleltem ezt a számot, azt a számot ,és minden zenémet újra meg akartam hallgatni. Az időérzékemet is teljesen elvesztettem közben, és alig tudtam megálljt parancsolni magamnak.
Nem tudtam semmibe se belekötni, nagyon jól szóltak együtt az Anandámmal.
Igen mostmár az anandával is jó. Az mfa1-esemet is már tudtam azzal is passzintani a kétpólusítása után, előtte inkább csak a dt770-nel szerettem használni.
Aztán egész éjjel és nappal járattam (ártani biztos nem fog alapon).
Szombat napközben tevés-vevés közben is belefülelgettem. Akkor pedig azt konstaláltam hogy milyen mélyre le tud menni vele a fejesem. Csak olyan egyszerű zeneszámnál mint pl. Katie Melua Sailing Ships From Heaven-jénél, a dobütés nem a gyomromig, hanem ami széken ültem addig hatolt.
Este aztán már megint lett időm leülni újra zenét hallgatni de már nem kívülről hallgattam hanem ott ültem a zenészek között és velük együtt élveztem amit művelnek.
Sokszor láttam már klipekbe hogy a zenészek mennyire tudják élvezni zenélés közben amit csinálnak. Hát én most otthon a székemen ülve fejhallgatóval a fejemen érzek át folyamatosan valami hasonlót.
Nagyon élvezetes hogy ott vagyok velük ahol zenélnek. Se hangfallal se semmilyen fejesrendszerrel amit ezidáig hallottam, nem volt még ilyen.
Jól szól, bevon a zenébe, ott vagyok, élvezem, megszűnik minden más; pörögnek a számok, rohan az idő.
Nemrég azt mondtam hogy fejesnél én nem foglakozom a térrel. Hát az MFA3 ezt most teljesen felrúgta. Szereótól, legyen az hangfal vagy fejes, ilyen térélményben nem volt még részem.
Nem is akarok már semmi mást hallgatni csak az anandámat a microfluentamppal és rendkívül boldog vagyok hogy ilyen hihetetlen élményt nyújt számomra.
Fel nem foghatom hogy most csak az én rendszerembe passzol ennyire vagy tényleg ennyire más dimenziót tud megnyitni az MFA3.
Nem tudom már hogy minek is van az auralic tauruszom; sőt várok még egy dacot is, amit a pc-hez és a tauruszhoz szántam, de nem tudom ezekután az még tehet-e esetleg valamihez bármit is hozzá.
Mindenesetre ez így pazar számomra, és soha nem élveztem még ennyire a fejesezést/zenehallgatást.
Köszönöm bkercsónak hogy idáig eljutott és hogy a munkájának gyümölcse engem is boldogít.
Szerintem ezzel felért a csúcsra.
Nekem is elsőre kicsit borsosnak tűnt az MFA3 vételára az elődökhöz képest, de nem bántam meg. Számomra életem legjobb vétele volt. -
btraven
őstag
Méregetősök figyelmébe: Alpha Audio YT csatorna. [link]
-
bkercso
nagyúr
Javul járatásra az MFD3. (Az MFA-t még nem néztem.)
-
bkercso
nagyúr
Sima 7805 is jó 5V-os tápnak (úgyis a belső 3,3V-os stabját használja), de használj előtte és utána is CLC-szűrőt (10u||1u MKS fólia, ferrit bead (0805 SMD, 100ohm@100MHz körüli, 3A-es), majd ismét a 2 kondi.
Legkisebb hűtőborda elég rá, 0,8W körül fűt majd járó motornál.OTG-kábel mindig fog kelleni: ez teszi a telót host móba.
Az USB-t venném hosszabbra.Ha hangminőség kll, akkor érdemes ezeken a kínai XMOS-okon oszcillátort cserélni, és elszűrni az egyes fogyasztók tápját egyástól, a fentihez hasonló szűrővel.
-
Lusu
aktív tag
Sziasztok!
Autóba szeretnék használni transzportként egy Douk Audio Xmos model CMD-8-at, mobil telefon (vagy idővel tablet) és egy Helix DSP pro coax bemenete közé. Igazából prvizore volt már összerakva egy OTG kábellel és egy csóri koax kábellel, de ezzel leginkább csak a működtethetőségről tudtam meggyőződni. Ami kérdések felmerültek bennem:
Ha adok külső tápot a DOUK-nak, milyen 12V-ról 5V-ra alakítást lenne célszerű használni? Gondolok itt pufferelésre ha szükséges, zavarszűrés ilyesmik.
Ha adtam külső tápot a DOUK-nak továbbra is OTG kábel kell, vagy így már "hétköznapi" USB kábellel is működik?
Milyen konkrét kábelekkel volna ajánlott az összekötés, mind USB mind koax esetén? Kb. 2,5-3m össztávolság esetén melyikből volna érdemes hosszabbat választani? Melyik az ellenállóbb a hosszra és a külső zavarokra?
Viszonyításként a Helix BT APTx moduljánál kellene többet tudnia hangminőségben.
Valamint még egy olyan kérdés, hogy kipróbáláskor 48K led világított a transzporton, viszont a DSP 96K-t is tud fogadni. Ez szoftveres vagy hardveres korlát lehet? A telefonon Tidal-ről ment a stream, illetve a jövőben is ezt használnám.
Valamint ha van javaslat telefonos alkalmazás használatára, beállításokra stb. azt is szívesen venném.Köszönöm
-
Ear001
addikt
válasz
bitrograde #103847 üzenetére
Az ezüst még sokkal több bejáratást igényel, és sokkal jobban változik a hangja is közben.
-
Ear001
addikt
válasz
bitrograde #103842 üzenetére
Tmp kábelt járasd sokat, 60-70 óra kell neki minimum.
-
bitrograde
senior tag
válasz
fehér_ember #103844 üzenetére
Egy Bifrost 2 érkezik. Részben az USB implementáció miatt döntöttem így. Majd meglátjuk.
-
fehér_ember
addikt
válasz
Mi lesz az új DAC?
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
Az én kínai DAC-omban is kell negyedóra, mire a diszkrét OPA-k "elkezdenek szólni". Azért nem gond ez, mert a csöves végfokom meg közel egy óra melegedés után "talál magára".
-
bitrograde
senior tag
Újabb tapasztalati megfigyelés, aminek biztosan van magyarázata: a Violectric V280-nak legalább 20 perc kell, amíg "üzemi hőmérsékletre" áll be, és rendesen szól. Illetve mintha nem lett volna sokáig használva, és újra be kellene járatni: lassan tér magához a szendergésből. Érdekes módon a frissen beszerzett TMP XLR-rel nem szerették egymást, vissza kellett térném a Furutech RCA-kábelekre, és helyreállt a béke, annak ellenére, hogy a Windows rendszeresen megpróbálja eltüntetni a Soekris meghajtóprogramját (sikerrel).
Egyébként amikor azt írtam, hogy ez talán már túl jó is egy asztali felállásnak, akkor arra is utal(hat)tam, hogy nagyon világosan kijön a Deezer asztali alkalmazás és a Winylről lejátszott fájlok különbsége, elég erősen a Winyl javára. Úgyhogy lesz egy kis motorháztető alatti bíbelődés majd.
Hétfőn-kedden érkezik az új DAC, futok majd egy kört ezzel a "melyik hová illik?" kérdéssel, meg megpróbálok kábel ügyben is változtatni valamit, s végigfuttatni a HE6SE-t, a HD540 GR-t és az NDH30-at mindegyik felálláson.
Utálok hifizni, de mit meg nem tesz az ember a fórumtársaiért! -
Ba cy lus
addikt
válasz
bkercso #103832 üzenetére
Ó, tényleg, múltkor hiányosan írtam az A70 Pro mért (asr) teljesítményadatait, tehát még egyszer:
300 Ohmon: 1W (high gain), 212 mW (low gain),
32 Ohmon: 8.22W (high gain), 1.92W (low gain).
Bár a 8.22W nem biztos, mert 18V-ot mért 32 Ohmon, tehát U^2/R képlet alapján - amennyiben ezt itt ilyen egyszerű kiszámolni - 10.125W lenne, de úgysem ez a lényeg, hanem hogy 32 Ohmon is töredékét adja le csak a low gainen a high gaines teljesítményének.
A kérdés az, hogy ebből milyen következtetést lehet levonni az erősítő felépítéséről, mit csinálhat a gain kapcsoló? -
btraven
őstag
Marantz integrált erősítőről olyan furcsán szólt a Grado SR60e. Aztán kiderült hogy mind a két oldalon szól a bal meg jobb csatorna. De nem mono-ba, hanem valahogy olyan fura. A jobb oldal hangosabb a bal oldalon. Valahogy nem jól érintkezik a jack dugó. De más erősítővel meg jó. Meg ha lecserélem a HD6xx 3.5->6.3-as átalakítójára, akkor is jó. Jaj de vigyázni kell, aztán csodálkozik az ember hogy másképp szól.
-
Dorien
veterán
válasz
fehér_ember #103820 üzenetére
"Illetve pl. akár olyan is lehet hogyha nagyon gyenge a dac jele akkor valószinű muszáj a nagy gain ... stb."
Ebben lehet valami, mert a Starting Point DAC 3 pl. a Sense V1 erősítővel kifejezetten moderált hangerőt tudott csak pumpálni a HE560, DT880 / 600 ohm fejesekbe.
Engem olyan nagyon nem érdekel, hogy mitől hallom jobbnak high gain állásban.
Így valahogy jobban kiemelkedik a zene a háttérből, ezt nagyon tudom élvezni és ennyi.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
bkercso #103827 üzenetére
Na és ha valaki a másik fokozatot hallja dinamikusabbnak, arra mi a lehetséges magyarázat?
Egyébként arra nem írtál semmit, hogy a HE6 az érzéketlensége miatt többszörös feszültséget kér, mint a tipikus nagyimpedanciás fejhallgatók (konkrétan a legördülő listában nem is találtam olyat, ami hasonlóan magas feszültséget igényelne), a HE500, HE560 - noha alacsony impedanciásak - kb. ugyanannyit, mint egy tipikus nagyimpedanciás fejhallgató, szóval ezeknél van komoly feszültségigény is. Azt csak ki kell szolgálni, nem? -
Ba cy lus
addikt
válasz
Ear001 #103824 üzenetére
Az, hogy valaki úgy hall valamit, mintha kompresszálna, nem biztos, hogy ténylegesen fennáll. Egy dolgot leszűrtem már az ilyen kijelentésekből (pl. volt olyan is, aki planárok kapcsán emlegette mindig, hogy azok a dinamikusokkal ellentétben kompresszálják a dinamikát): hallás után makrodinamikát jellemezni becsapós tud lenni.
-
Ear001
addikt
válasz
Ba cy lus #103819 üzenetére
Direkt nem kompresszálnak, csak másodállásban.
Ti most úgy beszéltek a gain-ról, mint valami fizikai paraméterről, pedig ahány erősítő, annyiféle megvalósítási mód. Néha csak egy poti, máskor egész külön erősítőág, vagy éppen a visszacsatolásba nyúlnak bele. Ahogy fericske megtapasztalta, ez mind-mind más hangzás, gyakorlatilag más erősítő. Azt esetleg egyenként szét lehet szálazni, hogy az adott kapcsolásnál mi történik, de globálisan biztos nem.
-
lapalapa
senior tag
válasz
Ba cy lus #103822 üzenetére
Világért sem trollkodnék bele a high gain, low gain, ki mit hall tök másképp, mint mindenki más vitába, csak megjegyezném szerényen, hogy mindenki másról hajtja és nem biztos (biztos hogy nem) futják ki a fent megnevezett készülékek magukat ilyen körülmények között.
Vagyis megint nem tudok leszűrni semmi, számomra edukatív igazságot mindezekből. És lehet hogy nem vagyok ezzel egyedül. Bocsánat a hozzászólásért.
Mert: -
Ba cy lus
addikt
válasz
Nyilván számítanak a körülmények, de nem kevésbé a szubjektum, illetve hogy adott illető hogy fejezi ki magát "hifi nyelven". Ugyanazt a láncot is többféleképpen értékelnénk nagy valószínűséggel. Egyikben így csapódik le, másikban úgy.
Tehát pl. hogy te arról írsz, hogy az A30 Pro high gain nem volt jó Anandához, szkeptikusan fogadom. Nem azért, mert nem hiszem el neked, hogy te úgy hallod, hanem mert erős a gyanúm, hogy én nem úgy értékelném.
Az A30 Pro egyébként csak high gainen erősít effektíve, a másik kettő fokozat -14, illetve 0 dB-t "erősít" (függetlenül attól, melyik be-, illetve kimenetek vannak használatban).
-
fericske
addikt
válasz
Én is megosztanék egy tapasztalatot a téma kapcsán.
Gain állításával a hangerő és a hangzás változását is észleltem, utóbbit eltérő mértékben, de minden esetben.
Kivétel volt a Woo wa6, ahol a hangerő nem változott, de a hangzás igen. 100 ohm-tól javasolt nála a gain kapcsoló felső állása. Sajnos csak alacsonyabb impedanciákkal tudtam ezt az eltérést megfigyelni, viszont ami érdekes volt ettől függetlenül, a hangerő változatlansága. -
fehér_ember
addikt
válasz
Ba cy lus #103819 üzenetére
Pedig nem ugyanarról van szó, HE400-ról tuti nem beszélt se s4tch se én. Nekem pl. az A30 Pro high gainje 250-es DT770 Pro-hoz illetve Hifiman Anandához nem volt jó. Más fejesekkel nem tudom mi a helyzet.
Illetve pl. akár olyan is lehet hogyha nagyon gyenge a dac jele akkor valószinű muszáj a nagy gain ... stb. -
Ba cy lus
addikt
válasz
s4tch #103818 üzenetére
De bkercso azt is írta, hogy nem végeznek dinamika kompressziót a fejhallgató erősítők. Bennem megmaradt, mikor az A30 Pro-ról írtál: [link] , ott is hasonlóan fogalmaztál:
A high gain és low gain állások között dinamikában vélek felfedezni különbséget. A low gain mocsok jól áll akusztikus zenéknek, a high gain állás bizonyos felvételekkel kicsit kompresszáltnak tűnik. Halk, zongorára épülő felvételeknél néha elkerülhetetlen, hogy feljebb kapcsoljon az ember, pedig kellemesebb lenne low gainen hagyni az erősítőt.
És akkor, ahogy Dorien írta le az A30 Pro kapcsán:
Ami nekem nagy öröm a Topping A30 Pro + régi HiFiman HE400 kombóval, hogy high gain mellett nem kell nagy hangerő a részletek előcsalogatásához. Minden ott van kellő részletességgel, feszesen, tömören, testesen már alacsony hangerőn is.
Nekem gyanús, hogy ugyanarról van szó, ugyanazt halljátok/hallottátok/halljuk, de az ízlésbeli különbségek miatt másképp csapódik le.
-
s4tch
veterán
válasz
Ba cy lus #103817 üzenetére
Lehet kérdezni is általánosítás és a tapasztalat megkérdőjelezése helyett. High gain állásban a HE6SE számomra kompresszált, eltűnik belőle a könnyedség, és ahogy talán bkercso is feltételezte, hallható a torzítás. Valószínűleg minden hiba az utóbbi következménye. Teljesen fölösleges ebben a párosításban a high gain, egyszerűen túl erős (is) tud hozzá lenni a HD53n.
Egyébként te elvileg ismered a gitár erősítőket, jól tudod, mit művel(het) a magas gain a hanggal, és azt is tudod, mi köze a gainnek és a hangerőnek egymáshoz. Lehet nagyon hangosan játszani clean csatornán, és nagyon halkan irgalmatlan torzítással. Ugyanez előfordulhat fejeseknél is, de nem általános a tapasztalat. Ahogy a gitároknál a hangszedők, a húr vastagsága, a húrok és a pickup távoltsága, a pengetés erőssége (stb) befolyásolhatja a torzítást, úgy egy fejes láncban is sok tényezős a végeredmény.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
bitrograde #103810 üzenetére
A személyes tapasztalatot megosztani nehéz
Valóban, de azért lehetett volna kicsit bővebb leírást is adni azon kívül, hogy "jobban/rosszabbul szól". Csak olyan terjedelemben, ahogy Dorien írta: [link]. (Amit egyébként mintha a számból, azaz a fülemből vett volna ki: rövid, de tűpontos megfogalmazás.
)
-
btraven
őstag
válasz
RetepNyaraB #103814 üzenetére
Viszont így megoldódik a rejtély, hogy szólhatnak bizonyos Topping-ok jól? Azok a hibás példányok, szépen ráraknak pár felharmonikust a szebb hangért
-
s4tch
veterán
válasz
Ezért is lenne jó egy fejes tali, hogy mindenki, akit érdekel hasonló, első kézből származó élmény, meggyőződhessen ugyanerről a tapasztalatról, ami esetleg ellent is mond az általános tapasztalatnak (jelentsen ez bármit). A CEC HD53n önmagában egy tanulmány: ahogy írtam, van rajta low gain, high gain, illetve két unbalanced bemenet alacsony és magas impedanciás fejesekhez. Ez 4 eltérő hang változatlan láncot feltételezve.
Valószínűnek tartom, hogy létezik az a magas impedanciás fejes, amihez kell a high gain. Mindenesetre a HE6SE nem kérte.
-
fehér_ember
addikt
válasz
Gondolom az az ellenállásos megoldás azért másabb mint a fejeserősítők kimenetei (de én sem értek hozzá). Persze kíváncsi volnék hogy mit mutatna mondjuk a régi technics sztereó erősítőm ~50w kimenetein és a musical fidelity 250w-os végfokomon.
-
emiki6
veterán
válasz
A Hifiman adaptere is illeszt, nem? Nem hagyja, hogy az erősítő teljes teljesítményét megkapja a füles.
Azt írták a kollégak, igen. Nem hagyja, hogy ne tudd megölni a fejest a hangfalas végfokkal. De azt is írták, hogy az adapterből a védelmet kikötve jobban szólt.
-
bitrograde
senior tag
válasz
fehér_ember #103808 üzenetére
Igen, erről van szó. A személyes tapasztalatot megosztani nehéz, és nem mindenki tesz úgy, mintha értene az elméleti magyarázathoz.
Egyébként hasonló jelenséget én a nappali, hangfalas rendszeremen is megfigyeltem: a Freyán is lehet előerősítést állítani, és a 86.5 dB érzéketlenségű Vandersteent hiába támogatja a Bryston 2X200W-ja, a Freyán leginkább a kisebb előerősítési fokozat és a nagyon feltekert hangerőszabályzó eredményezi a jobb hangot.
A Hifiman adaptere is illeszt, nem? Nem hagyja, hogy az erősítő teljes teljesítményét megkapja a füles. Nem tudom, kérdezem. -
btraven
őstag
Ki lehet fogni hibás erősítő példányt is? [link] És miért pont az SBAF-os ürge veszi ezeket mindig a saját pénzén?
Topping L50 egyik csatornáján rossz a SINAD!
84 dB - a vicc hogy ezt se hallja nagy valószínűséggel a gyanútlan vásárló.
Lehet ekkora a minőségi szórás ha veszel egyet a boltban, vagy Amir kap egy gondosan kiválogatott példányt tesztelésre. -
fehér_ember
addikt
Pont tapasztalatból mondjuk amit; amúgy erősítő és fejes függő hogy mi épp hogyan jó.
Valószínű hogy ugyanazon erősítővel és fejessel azért többségében egyeznének a vélemények. -
Ba cy lus
addikt
válasz
bitrograde #103806 üzenetére
Ha feltűnt, nem az én elméletembe rondítasz bele, hanem az általános tapasztalatba. A Hifiman adaptert sem viccből találták ki.
-
bitrograde
senior tag
válasz
Ba cy lus #103805 üzenetére
A világért sem akarok belerondítani az elméletedbe, valóban kell a nagy teljesítmény, viszont nem feltétlenül kell a "high gain", akármi is legyen az egyes erősítőknél. Vettem a fáradtságot, és kivettem a Soekrist az asztali rendszerből, átcipeltem az íróasztalhoz, bekötöttem a frissen beszerzett TMP szalag XLR-kábellel, +6dB maradt az előerősítés, és eszembe nem jutna feljebb venni. A szimmetrikus bemeneten keresztül kapott jel a Soekrisről amolyan "sírni tudnék - sírjon, Ford!" hangot produkál. Szimmetrikus bemeneten a hangerő 10-11 óránál kényelmesen megmozgat mindent a HE6SE-n. Kicsit sajnálom, hogy rövid a fejhallgató kábele, és nem nagyon enged táncolni.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
emiki6 #103804 üzenetére
De a tapasztalat mégis az, hogy az erőtartalék számít az érzéketlen planároknál. Lehet ezen elmélkedni, de amíg ez az általános tapasztalat, hogy nagyteljesítményű erősítőkkel és high gainen kezdenek zenélni, addig az nem csak úgy mellékesen bír akkora teljesítménnyel.
-
emiki6
veterán
válasz
Ba cy lus #103801 üzenetére
Nemnem. Számszerűsített teljesítményt írtál, hogy mennyit tud leadni. Azt nem, hogy mennyit ad le. Ha nem hangosítod fel, akkor nem fog annyit leadni, mint tud.
Még mikor szaki említette először az a70pro teljesítményét, akkor is az volt valaki reakciója, hogyha azt ráereszted a fejesre, azzal már ki tudod nyírni. Tehát -nyilván- nem fogod ráereszteni, nem fog akkorát leadni. Adott fejesre, adott hangerő (és eltérő potiállás) mellett mindkét gain fokozatban ugyanazt a teljesítményt fogja leadni. Az hogy a hangkarakter különbözni fog az már más kérdés. Megint más hogy melyik a jobb.
-
Sipasanyi
tag
Hi! Véleményetek érdekelne hogy a Fiio K3 -t érdemes-e lecserélni az új ifi hip-dac 3 -a?
AudioTechnica ATH-A990Z, Pioneer HRM-6, Sennheiser HD589 fejeseket használok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Samsung 32" M8 4k Smart Monitor!32"/4k/VA/Smart Remote/DEX /Airplay/Type-C/Slimfit Kamera/Beszámítá
- VW/ Skoda fejegység Android 13, 6/64gb eladó
- Lenovo Loq Gaming 15IRX9
- Dell Precision M4700- I7 4. generációs - 16Gb - Nvidia Quadro
- Panasonic Toughbook CF-MX4-1 12.5" Érintős- - Akár 8-10 órás akkuval
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest