Hirdetés
Aktív témák
-
trooger
csendes tag
Had legyek egy kicsit okos én is no :D Naszóval: egy manuál váltós autóval (ha hozzáértő sofőr kezeli) jobban lehet gyorsulni mint ugyanolyan, de automatával szerelt kocsival. Ez F1-ben már viszont nem igaz, mire a sofőr megmozdítaná az ujját a váltó kallantyúján (biszbasz), az automatika már régen kapcsolt néhány századmásodperc alatt, ez a különbség azért 200-300 Km/h-nál súlyos métereket jelent. Csakhogy így sokkal automatizáltabb, gépközpontúbb a verseny, a pilótának már nincs annyi dolga mint pl. Sennáék idejében. Apropó, nemtom láttátok-e azt a videót, amiben Senna csapat egy McLarennel Monaco-ban. Persze akkor még nyúlkált lefelé erősen jobbkézzel a váltókarhoz, miközben a feje ide-oda csapódott az erős rázkódástól, alig láthatott valamit normálisan, miközben a korlátok közt manőverezett (néha ugye csak bal kézzel) 200 fölött... Elég ütős na. Szal AZ még IGAZI Formula 1 volt.
-
TheVeryGuest
senior tag
''Menj be a szervízbe és kérdezd meg, mert így csak ''szerintem'' meg ''ha''... ez nem vitaalap.''
Ja, ja, így gyenge. Majd hétvégén utánanézek (a neten nincs túl sok info).
''hidrodinamnikus tengelykapcsoló volt extra alkatrész''
Extra árral, ami nem is csoda, mer' egy rémálom javítani/szétszedni.
''mechanikailag ugyanaz mint egy kézi, csak nem te kapcsolsz''
Hanem automatika, amiből biztos három van mint a repülőgépeken, nehogy elromoljon ;-)
''zsiga-bmw összehasonlítás hogy jön ide? ''
Az előbb azt hittem azzal érvelsz az is csak olyan vasból van, mint a másik.
''Egy audi tiptronic szerinted gyengébb minőségű mint egy audi kéziváltó?''
Minden egyes plusz alkatrész az adott részegység robusztusságát csökkenti. Egyértelmű a vasgólyó megbízhatóbb, mint a számítógép, mert az előbbiben kevés dolog tud elromlani. Ha, mint mondtad automata = manuális + spéci kuplung, akkor is igaz, hogy a meghibásodási valószínűség csak nőhet, nem csökkenhet. Hogy ez kicsi az lehet (mára már kiforrottá vált az ótómata), de mindenképpen VAN.
''Aki nem akar percenként tízszer kuplungolni az mazsola?''
Na, pont erről van szó. Miért kell percenként tízszer kuplungolni? Autópályán nem kell, fel 5-be tűt 160-ra oszt kalács. Országúton fel 5-be be a kamion mögé, oszt kalács. Egyedül a dugóban van haszna, azoknak, akik dógozni járnak vele, meg a gyereket viszik az oviba, meg elmennek a TESÓ-ba. Erre van kitalálva, ez nekije a funkcijója. Tehát meglátásom szerint alapvetően a következő emberek vesznek ilyen kocsit:
+aki nem képes megbírkózni a manuális váltóval (mazsola)
+aki lusta használni a manuálist (errenemtaláltamjószót)
+aki villogni akar mások előtt (paraszt)
+bizonyos kategória felett jár (miniszter)
+autóban eszik, iszik, alszik telefonál, kefél, él (utazó-ügynök)
+imád a dugóban autózni (mazochista)
Nekem ezek villannak be, bármelyik lennék is nem lennék rá büszke.
Az én megítélésem szerint egyébként téll'eg mazsola, mert én például el sem tudnám képzelni, hogy egy nekem élvezetet jelentő tevékenységet, bárki/bármi másra bízzak. Imádom a pörgetést, néha a csikorgó gumikat, télen csak motorfékkel kb. állóra fékezni a kocsit, csúsztatott kuplunggal olyan lassan menni, ami már nem is mérhető, a kézifékes indulást emelkedőn, egy helyben tartani, finoman hintáztatni az autót alapjáraton, kuplunggal. Szerintem aki ezeket nem képes élvezni, illetve képes róluk lemondani mazsola. És éppen ezért nem tartom az F-1-et autóversenynek. Csak cirkusz az egész. Pont olyan mint annó Rómában a kocsiversenyek.
U.I.: Na, ezt majd kiadatom a Szukits-csal keménykötésben 3000-ért, bocsesz. -
Den
veterán
válasz
TheVeryGuest
üzenetére
Menj be a szervízbe és kérdezd meg, mert így csak ''szerintem'' meg ''ha''... ez nem vitaalap.
Amúgy egy automata, nagyjából ugyanannyi alkatrészből áll mint egy kézváltó, a hidrodinamnikus tengelykapcsoló volt extra alkatrész a hagyományos automatákban de a modernekben már súrlódásos kuplung van. Azaz mechanikailag ugyanaz mint egy kézi, csak nem te kapcsolsz, bár a modern automatáknál ezt is megteheted.
zsiga-bmw összehasonlítás hogy jön ide? Egy audi tiptronic szerinted gyengébb minőségű mint egy audi kéziváltó? Mert? Az audi direkt szarabbra gyártja?
A mostani magyarázadodból sem derül ki miért mazsoláknak való az automata. Aki nem akar percenként tízszer kuplungolni az mazsola? -
Flash (The Original)
tag
Azt hiszem eltévedtem! Ez nem egy F1-es topic?! Vagy szóljatok, ha már nem!
-
TheVeryGuest
senior tag
''Pl tőlem kérdezte egy srác, hogy :aztán nem félsz hogy a turbo bedöglik?''
Hát a turbo is kényes jószág azér', vigyázni kell rá. Mer' ha beül a paraszt oszt hidegen meghajtja, mint Zinger a varrógépet, aztán meg rögön leállítja (monjuk télen) akkor megnézném meddig bírja.
Szóval ezek eszközök amiket nem árt ismerni, ahhoz, hogy hosszú távon is megbízhatóan, jól működjön. Hiába próbálnak a gyártók a hülyéknek csinálni kocsit ez azért mindig igaz marad majd.
''Azt hiszik valszeg, hogy azzal ''öreg papásan'' lehet csak autózni Pedig nagyon tévednek!!!''
Hát persze benyomom a sport gombot, és onnantól beveszem a hajtűkanyart 90-nel, mer örökélet? Szerintem ezek a dolgok csak hamis biztonságérzetet adnak, meg okot a parasztoknak, hogy még gyorsabban hajtsanak.
''más dolog, hogy egy utcai autó nem versenyezni való és főleg a közút NEM versenypálya! És sajnos ezt nagyon sokan keverik''
Tegyük hozzá azé', a teljesség kedvéért, hogy nem véletlen, hogy Mo.-on nincs olyan út amin ne lenne életveszélyes gyorsan hajtani. Már várom, hogy egy nagyobb ország megvesszi kilóra Hungáriát vezetéstechnikai tanpályának, vagy rallye-versenyzőknek edzőpályának. Arra pont jók az utak ;[ -
TheVeryGuest
senior tag
''Ez a tönkremenős dolog szintén egy régi tévhit. Miért menne tönkre hamarabb mint egy hagyományos. És ha tönkre is megy ez is csak alkatrészekből áll amit ki kell cserélni és kész. Még nagyobb is lehet az élettartam, mert nincs félreváltás ''fogszámolás'', kuplungleégetés...''
Hát szerintem, ha bemennénk egy szervízbe és megkérdeznénk mibe van egy manuális és egy automata váltó javítása/cseréje legalább 2-3x-os lenne a különbség. Azzal meg kár érvelni, hogy pedig hát az is vasbú' van, mert az 1200-es Zsiga meg a bálna BiEmDábljú is abból van oszt az áruk mégse egy.
''Miért lenne már az automata mazsoláknak való.''
Azé' mer' olyan ficsör, amire igazából semmi szükség, ha tudsz vezetni (most nem a közlekedésről beszélek, csak a kezelésről). Drágább, bonyolultabb, ergó több lehetőség van a meghibásodásra. Egyetlen előnye, hogy az olyan összehordott fővárosnak nevezett szarhalmokban, mint amilyen Bp. valamivel könnyebb forgalomban (,azaz dugóban) autózni.
Persze, manapság az a filozófia, hogy ''vegyünkújótót, mer' tarcsa a zárát, oszt maj' lecserélemha hároméveslesz''. Nem azért vesznek meg egy modellt, hogy az majd kihúzza vagy 10-15 évig. -
Edem
senior tag
-
SYZYGY
tag
Utcainál is van egy csomó tévhit, ami azért részben eloszlani láttszik. Pl tőlem kérdezte egy srác, hogy :aztán nem félsz hogy a turbo bedöglik? Há ugy.o alkatrész az is, mint bármi más. Vagy hogy a dieselnek az adagolója az mien bazi drága. De 20+ éves VW-k is mennek kiadásuk óta! Az aut. váltót sztem azok azok szólják le akiknek közük sem volt még hozzá! Azt hiszik valszeg, hogy azzal ''öreg papásan'' lehet csak autózni :( Pedig nagyon tévednek!!! (más dolog, hogy egy utcai autó nem versenyezni való és főleg a közút NEM versenypálya! És sajnos ezt nagyon sokan keverik)
-
Den
veterán
válasz
TheVeryGuest
üzenetére
Ki mondta hogy az automata váltó királyság. Arról volt csak szó hogy gyorsabb-e az embernél. Gyorsabb. Leírtam miért. Azt már én is mondtam hogy ez viszont komolytalanná teszi a versenyt.
Ez a tönkremenős dolog szintén egy régi tévhit. Miért menne tönkre hamarabb mint egy hagyományos. És ha tönkre is megy ez is csak alkatrészekből áll amit ki kell cserélni és kész. Még nagyobb is lehet az élettartam, mert nincs félreváltás ''fogszámolás'', kuplungleégetés...
Miért lenne már az automata mazsoláknak való. Ismerek olyan embereket akik évtizedekig megrögzött automata ellenesek voltak, aztán beültek egy modern automata váltós kocsiba, és azóta azt vallják hogy soha többet nem vesznek kéziváltóst. És nem mazsolákról van szó hanem olyanokról akik többféle autót vezettek, mint amennyit sokan fel bírnak fejből sorolni. -
TheVeryGuest
senior tag
Hát lehet, hogy az autómata váltó szerintetek királyság, szerintem pont az autózás lényegét teszi tönkre.
Egyébként teszem fel azok a váltók, amikkel úgy lehet gyorsulni, mintha villanymotor hajtaná a járgányt a fokozatmentes automaták. Biztos nagyon jók, amíg tönkre nem mennek. Szép kis ára lehet egy ilyen cuccnak.
Az F-1-et meg tényleg nem lehet az utcai autókkal összehasonlítani, mert azok már nagyon régen nem autók. És ott is csak úgy lehet fasza gyors váltóautómatikát fejleszteni, hogy nincs lendítőkerék, így motorfék se, meg egyéb csekélységek, ezért is olyan a motor, hogy ugyan 3000-res és 900HP-s, de meghal 1500km után. Így meg nem ajánlatos annak a csóringer sofőrnek meghagyni a lehetőséget, hogy 5-ből visszategye kettőbe, mert rögtön szétesik a taliga.
Az Alfában meg gondolom van kipörgésgátló, vagy nyomatékelosztó is, különben szar lenne vele télen friss hóban járni, amikor az ember egyest nem is nagyon használ (csak, ha elakad és R meg 1 használatával behintáztatja a cuccot). Bár aki ilyeneket vesz az télen biztos SUV-val jár ;-).
A mechanikus váltóval is választhatsz többféle üzemmód közül, csak rajtad áll. Szervízelése meg olcsóbb, szvsz megbízhatóbb is. Szerintem az autováltó, meg autokuplung mazsoláknak való. De hát az utóknál elég nehéz lenne különben új feature-öket alkotni. Akkor meg hogy adnák el az újat. -
Zoltán
őstag
A szabály szerint ha a segítség miatt újraindul a motor és vissza áll a versenybe akkor kizárandó. De ebből nem következik, hogy ha nem áll le a motor akkor lehet visszatólni!!!!!!!
Így már semmit sem ér a pontvadászat. Kár érte, mert idén kezdett újra jó lenni. -
Den
veterán
válasz
Flash (The Original)
üzenetére
akkor a kiráyosat bezárjam?
-
Den
veterán
válasz
Kalandor
üzenetére
ez már nagyon régen volt. A mai automaták (pl alfákban) gyorsabbak mint az ember. Ugyanis már nem a régi mechanikus megoldás van a hidrodinamikus tengelykapcsolóval. Ma a hidrodinamikus tengelykapcsaló helyett elektronikusan vezérelt lamellás kuplung van, és a váltás nem csak annyiból áll hogy a fokozatokat fel le kapcsolgatja az elektronika, hanem a váltást az integrált motorvezérlő elektronika végzi, ami a fojtószeleptől kezdve a gyújtáson át a befecskendezésig és a kuplungig mindent egyszerre vezérel összehangoltan. A gázpedál csak egy elektronikus érzékelőt mozgat ennek állásából és mozgásának sebességéből tudja a számítógép hogy mit akarsz. Többféle váltó programot választhatsz, sportos, takarékos... ezenkívül adaptív a rendszer azaz alkalmazkodik a vezetési stílushoz, megtanulja a vezető szokásait.
Na most ez egy széria gép, gondold el mit tudhat egy versenyautóé. Az ember már nem gyorsabb a gépnél. -
Edem
senior tag
válasz
Flash (The Original)
üzenetére
Hali,
Mint ennek a topkinak az indítója, támogatom az ötletet. :)
Edem -
Flash (The Original)
tag
Én egyértelmüen Schumi-drukker vagyok, de a szoros élmezőny szerintem is jót tesz a versenynek! És ez rá is fér a tavalyi év után!!!
-
tozso
tag
Azzal erősen vitatkoznék hogy tudta a szabályt Schumi (mivel minden szabályt betéve tudni elég nehéz), szerintem egyszerűen minden áron tovább akart versenyezni hogy növelhesse a pontjait.
Persze most már mindegy.
Francia nagydíj:
1. Raikönen
2. Montoya
3. Ralf -
Zsiba
senior tag
Én annak örülnék a legjobban, ha most JPM nyerne és Ralf lenne a második!!!! :))
Még szorosabb lenne a élmezőny a pilóták között! :) -
X-COM
nagyúr
válasz
Flash (The Original)
üzenetére
szerintem azt nem vitattam
-
X-COM
nagyúr
válasz
Flash (The Original)
üzenetére
ésakkormivan?
sumák minden pályán esélyes
meg tudjuk minek köszönhetően nyert tavaly
szóval, nincs szóval -
Flash (The Original)
tag
Ja, és Magny Cours-ról csak annyit, hogy tavaly MS itt biztosította be 5. vb címét, szóval...
-
Flash (The Original)
tag
Helló Mindenkinek!
Mint a ''Schumacher az f1 királya'' című topic indítója, és egyik lezárója szeretnék mindenkit megkérni hogy EZT az f1 topicot használja, mert:
1.:semleges
2.:nincs kedvem ide-oda kattintgatni az f1 témák között, ez jól bevált.
Köszönöm.
Egyébként az a vélményem hogy a vasárnapi események (Schumi kicsúszása és visszatolása) ugyan nem voltak túl sportszerűek, és ha jól tudom eddig példa nélkül volt, de a szabály az szabály. Ezzel MS is tisztában volt, amikor jelzett a pályabíróknak, valamint a pályabírók is tudták ezt. Ez sokaknak nem tetszik, de szerintem el kell fogadni! -
X-COM
nagyúr
francia nagydíj:
hasonló a nürburgringhez, épp ezért erős McLaren és williams szereplésre számítok, és ferrari potyogást várok :P
remélem meleg lesz hétévégn arrafelé -
dr. rozmark
tag
Most nem olvasom vissza az egész topicot, de talán ide ollózta be valaki a szabályt, originál anglusul. Szóval ezek alapján MS szabályszerűen került vissza. Lehet, hogy nem sportszerű, de szabályos. Mellesleg, ha tudja, hogy a következő sarkon ott leng a fekete zászló, epeszti magát? A kis- és középcsapatok persze igyekeznek minden lehetőséget megragadni, hogy a pályán legyenek. Részben nem véletlenül cipelik az a sok színes reklámot magukon, részben tesztelnek. Ezért megy valaki vissza 3-5 perces kiállás után is a pályára, ha verseny szempontból sansza sincs. Szóval nem hiszem, hogy MS az a kaliber, akinek tesztelnie és reklámoznia kellene.
Másrészt ki emlékszik ehhez hasonló precedensre? Ha valaki kicsúszott, általában alaposan tette, négy kerékkel! Annyi pályabíró meg nincs, hogy ha egy ilyen kocsi megfeneklik a sóderben, akár 10-15 méteren keresztül visszatolja a pályára.
Ergo, jó ismerni a szabályokat, és ha csak a segged csúszik ki, integess a pályamunkásoknak!!! -
morzsa
aktív tag
Az automata vitához:
Talán, de csak talán, ha fél milla egy nyamvadt kormány, akkor elképzelhető, hogy profibb, jobb, gyorsabb az F1-es automata, mint ami az utcai kocsikban van, nem?
Egyébként aki még nem tette, üljön be egy automata kocsiba és menjen egy kört! Rá fog jönni, hogy nem csak a kuplung kiiktatásáról szól a dolog.:P -
rlazol
veterán
hát értem tisztán a kérdésed és a megelőzőket, de szerintem ez a szabály pont az emberi életet védi. Ha aversenyző kimenekül a kocsiból ő kól van és megúszta. De a többi versenyző, akik beleszállhatnak (pl műszaki okok miatt a sárga zászlótól függetlenül) vagy az autót eltávolító pályabírók élete veszélybe kerül. A leggyorsabb utat kell választani...
de szerintem ez már lerágott csont, inkább térjünk rá a Francia Nagydíjra?
Szerintetek ki lesz a második?
:)) -
rii
nagyúr
IHAJ .... !!!
nemtom mi volt az a szabály .... én is sajnálom, hogy MS visszakerült, az vigasztal csak, hogy kevesbb pontot kapott... :) de ....
de... ha belegondolsz.... nem a legjobb érzés lehet abban a kanyarban tétlenkedni.... ha valaki más is kicsúszik, akkor MS-nek reszeltek..... monyguk ki is szálhatott volna .... a szabályok milrt nem irják elö, hogy a kocsit azonnal el kell hagyni .......? :)
szal a szabály inkább itt nem az emberi életett hivatott védeni.....?
bár nekem se tetszik of korsz, vagy mi .... de e van .... -
X-COM
nagyúr
ez a 150es szabály egy baromság
miért kerül előnybe valaki, csak azért mert veszélyes helyen akad meg? -
Zsiba
senior tag
válasz
Kalandor
üzenetére
Az emberi érzés működik az utcai autóknál, de már ott sem sokáig.
Amúgy anno 2001-ben, mikor bevezették a teljesen automata váltót, volt egy F1-es teszte, ahol szépen összehasonlították az emberi váltást és a gépi váltást... Mondanom sem kell, hogy a gép a gyorsabb és az halálpontos is.
Egész nap ezt a cikket keresem, de nem találom... A Ferrari csinálta egyébként. -
Zsiba
senior tag
Volt egyébként egy nagyon jó weboldal, ahonnan nagyon sok tudást lehetett meríteni. Sajnos megszűnt. Aki ismerte, az tudja milyen klassz technikai oldal volt.
www.f1mech.com -
Zsiba
senior tag
válasz
Kalandor
üzenetére
Na még egy gondolat.
Szerinted az ember gyorsabban vált, mint a gép.
Csakhogy az ember hibázik, nem mindig ideális időben vált, teszem azt, ha 15000-es fordulatnál ideális a váltás, Te hányszor találod el a 15000-es fordulatot 10-ből??? Gyanítom egyszer sem.
A szoftver viszont úgy van megírva, hogy 15000-nél váltson, akkor ott vált is. És akkor ez az ideális, nincs veszteség.
Még egy példa. Többek között emiatt is akarják betiltani a rajtautomatikát.
Ugyebár a rajtautomatika arról szól, hogy kinek gyorsabb a reakcióideje a kialvó lámpákra. Ki nyomja meg előbb a gombot. Az okosok ezt is kijátszották.
Van egy alsó reakcióidő érték, ami alatt kiugrásnak számít a rajt, mivel képtelenség, hogy az ember képes legyen lereagálni a kialvó lámpákat. Erre a mérnökök készítettek egy kis szoftvert. Egy kis berendezés a lámpát figyelte és amint kialudt fény küldte az üzenetet az automatikának. Persze a szoftverbe be volt építva a minimális késleltetés, hogy a rajt ne minősüljön kiugrásnak. Kész a tökéletes rajtautomatika, az embernek az ujját sem kell mozdítania. -
Zsiba
senior tag
Egyébként sok szeretettel várok minden williams rajongót a weboldalamon. Fórum is van. Bocs a reklámért. Link az adataim közt.
-
Zsiba
senior tag
válasz
Kalandor
üzenetére
fordulatra van állítva a sebességváltó, melyet minden pályára behangolnak. elektronika vezérli aszerint a szoftver szerint, ahogy felprogramozták. Ezen nem tudom mit csodálkozol...
Tudod mit, vegyél elő egy F1 szimulátor játékot és méllyedj el benne, pl F12002, vagy GP4... -
Zsiba
senior tag
válasz
Kalandor
üzenetére
''tehát nincs automata váltó''
Ezt még egyszer a Te kedvedért idemásolom. Az eredetijét az a5-ön megtalálod.
Technikai változtatások
A júliusi Brit Nagydíjtól kezdve nem engedélyezett az elektronikus segédeszközök: a kipörgésgátló, a rajtautomatika és a teljesen automata sebességváltó használata. Ezeket alig két éve, a 2001-es Spanyol Nagydíjtól vezették be újra a Forma-1-be. - from a5
Tehát Silverstonetól tiltva van, ami szerinted nincs is... -
Zsiba
senior tag
Ne sárkányrepülőt hasonlítsuk már a Concordehoz!!!!
Ennyi erővel azt sem hihetnéd el, hogy 3000 köbcentis motorból 900 LE kijön... -
Zsiba
senior tag
válasz
Kalandor
üzenetére
A Selespeed tengelykapcsoló nélküli szekvenciális sebességváltó. A sebességváltáshoz a kormányon lévő gombokat kell nyomkodnod, attól függően, hogy fel, vagy le váltasz. Ez a félautomata.
Ültél már automata váltós kocsiban? Abban induláskor sebességbe teszed és kész. Megy az autó, nem kell váltanod semmivel.
Az F1-es kocsikban is ott van a kallantyú, de jelenleg nem használják, hanem automata vált. -
Zsiba
senior tag
Na visszanéztem pár videót! 2000-ben még kézzel váltottak. A kis kallantyúkkal (a la Kalandor) a kormány mögött. 2001-ben már be volt vezetve a teljesen automata váltó, de a Jordannek, Minardinak, Arrowsnak még nem volt pénze kifejleszteni. 2002-ben mindenki teljesen automata váltóval ment.
-
Zsiba
senior tag
válasz
Kalandor
üzenetére
Technikai továbbképzés.... Kösz. Tudom, hogy négy ujjal nyomják és a kormány mögött helyezkedik el. Ez a félautomata. Így volt sokáig, de a 2001-2002-es szezonban és idén is teljesen automata váltó van!!!!! TEHÁT AUTOMATA VÁLTÓ VAN!!!!!
Ennyi.
Én nem kívánok tovább győzködni senkit, nézzetek utána, kérdezzetek utána, nézzétek meg a videót amit felraktam, stb...
Kész röhej... Mindek tiltanák a teljesen automata váltót Silverstonetól, ha nincs is az autókban....ehhh -
Zsiba
senior tag
Oh.... Isten ments, hogy szétOffoljam...
Na felraktam a saját weblapomra:
[L]http://www.williamsf1.dfs.hu/movie/austriapole.avi[/L] -
rlazol
veterán
Gregorius Írta a következőket a másik topcban:
Témánál maradva azért szégyen, hogy egy ötszörös világbajnok úgy tud nyerni, hogy
1. az ellenfelek szépen kipotyognak előle és hopp máris első (nem egyszer előfordult; conspiracy on: és érdekes, hogy többnyire ''épp jókor'' füstöl el az első)
Valóban érdekes, hogy pl. Mercedes 2 éve füstölt el utoljára, és a BMW-k tavaly jópárszor kiestek jóval az ő VB-címe után is. Most pl. épp ő esett vissza mások elől, így lett alonso a 4., Rubens a 3.
Vedd észre, nem csak előle esnek ki. Nemrég ő esett ki mások elől.
2. a boxban a team gyorsabban dolgozik a csapat, ezért ott előz
ezt hívják taktikának és csapatmunkának. Rubinhot most hol előzte meg Montoya? És miért lett Ralfnak 20 mp-s előnye? Mert a kocsija jobb volt a taktika és a csapatmunka. A F1 nem egy emberről szól.
3. a saját csapattárs előreengedi
igen, lásd fenn. Bármelyik csapat megtehette volna, Most már ő sem teheti meg.
Most komolyan, láttunk Schumitól keménymunkás előzést az elmúlt években, de főleg az ideiben?
Ralfal volt nemegy izgalamas odavisszájuk, tavaly. És az F1 nem csak előzésről szól. taktikáról és a pozicíó tartásról is. egyébként:
Maláj futam - gyakorlatilag sor végéről 4-nek. Vajon előzött közben?
Brazil futam - megint a végéről jött fel, leelőzte többek között Montoyat is. Szerinted engedte?
Ausztria - Schumar nem Raikönen előzésvel került az élre?
és ez csak az idei év.
És a kivételézés: mondjuk a brazil nagydíjon, nem épp Raikonennek engedték meg, hogy futam előtt kicserélék a motorját és mégse kelljen (a szabályok szerint) a boxutcából indulnia? És nem büntették meg schumit valamikor az év elején mert fel lökte valamelyik Jordan-t? -
Zsiba
senior tag
Palikról a vélemyénem már talán írtam... Borzasztó. Milyen jogalapja van neki arra, hogy bármyelik versenyzőt fikázza, bénázza, kiröhögje?
-
Zsiba
senior tag
...
Itt egy video, van benne jócskán belső kamerás nézet. Ms ezzel a körrel szerezte meg a polet Ausztriában. Hallgassátok a váltásokat és nézzétek a kezét... Meg sem moccan.
[L]http://www.geocities.com/austria031/austriapole.avi[/L]
Ha ezek után is bizonytalanok vagytok a teljesen automata váltót illetően, akkor menjetek hétvégén Magny Coursba és kéredzkedjetek be egy Ferrariba, vagy McLarenbe, egy Williamsbe vagy mitoménmibe... -
rlazol
veterán
hát, idéznél szabályt? Mert a 150-es paragrafus is elég egyértelmű. Ha veszélyes helyen van és jár a motorja, visszatolás után folytathatja a versenyt. Ez történt. Van olyan szabály is, hogy a pályára macskát bevinni tilos, és annak sincs semmi köze a jelenlegi helyzethez. Ui nincs szó arról, senki nem mond olyanokat, hogy veszélyes helyzetet előzendően csúszott volna ki, vagy plán JPM lenne a hibás, ezt még MS is tagadja: ''szokásos versenybaleset volt''.
Azt, hogy mással mi történne, azt nem tudhatjuk, de meglátjuk.
Ami számomra mérvadó: csak mi foglalkozunk ezzel, a német az olasz a brit lapok szinte meg se említik, a F1 honlapon se csapnak neki nagy feneket. Nekik egyértelmű. De a mi fülünkbe addig ordibált Palik és a szakértői, hogy elhittük nekik, hogy ez rendkívüli esemény volt. A Formula-1.com-on vagy az F1-live on meg se említik.
Ami az eseményt illeti: szerintem kevered: az az ütközés Hakinennel történt, 1998-ban, és utána a német összetett eredményét törölték. MS 96-ban vagy 97-ben került a Ferrarihoz (villenuve 1. vb címe), ami akkor igencsak a padlón volt, 98-ben volt először némi esélyük első helyre.
Rubinho - jó, rossz példa volt. Vagy mégsem? Te írtad, hogy még ő is okozott balesetet nem egyet, mpedig tapasztalt pilóta. ez egy ilyen sport. Az alapján megítélni valakit, hogy okoz-e balesetet, és ha igen,a hogyan elég kétséges. Ralf is okozott már balesetet 100-at, DC is, JPM-ról nem is beszélve. -
rlazol
veterán
nem szeretnék vitatkozni veled. Épp azért írtam oda, hogy ezügyben kérdezzünk meg inkább házzéértőt, mert nem vagyok benne biztos. Mindegyik esetre én szkeptikus vagyok a teljesen automata váltó ügyében, mert valahányszor bevágnak egy kabin-kamerát, mindig lehet látni, ahogy a pilóta nyomogatja a gombokat. És mi mást kapcsolgatna, mint a váltót? abban a nyilatkozatban viszon igazad van, és ez zavar. Szal Nem tudom.
Szerintem még érvényes a silverstioni határidő is.
Egyébként igen, mi fikázzuk az RTL szakértőit, akik általában csak egyetérteni tudnak (mernek?) PL-el (az ő stílusa nekem bejön, csak néha a falra mászok a hülyeségeitől) akár pl williams-teszteli-a-Ferrarit-ról van szó, akár arról, hogy elfelejt kiállásokat. Mi itt megtehetjük, mert ha hülyeséget mondunk, és ez valakit zavar, BÁRKI (akár maga mr.PL) idejöhet és javíthat, a későbbi idelátogató meg eldöntheti, kinek van igaza. Pakik egyenes TV adásban, a F1 hazai nagykutyájaként (a szomorú az, hogy az összes szakértője által lelkesen támogatva) folyamatosan gúnyolja a gyengébb versenyzőket és legutóbb Rettenetesen nagyot hibázott ezzel a szabály dologgal. -
rii
nagyúr
''Már 1000 pont fölött a világbajnok
Schumacher arról azonban egy szót sem szólt, hogy az újabb négy pontjával komoly rekordot állított fel a Forma-1-ben: ő az első pilóta, akinek sikerült ezer világbajnoki pontot szereznie. Sőt, a német már 1003-nál tart, így több mint 200 egységgel előzi meg az örökrangsorban második Alain Prostot (798,5) és majdnem 400-zal a fiatalon elhunyt legendát, Ayrton Sennát (614).''
vonujjon má vissza, adjon má másnak is teret....
szal ez a baj, hogy MS már rég senior tag... pölö Alain prost már soha nem léphet ki a fanatikus tagságból .... a mostani versenyzők pedig mind csak ujoncok,... talán 1-2 lelkes ujonc lehet .... Villeneuve pölö, ... meg még ki .... kienk hány pontja lehet össz-vissz .........?
Den:
ennyire figyelmesen nem néztem az eksönt... csak azt láttam, hogy DC még a kavics ágyon is ezerszer gyorsabb volt mint alonso, hát persze, merd a kavics ágy csak dobálta, de nem fékezte, de nekem Alonso tul lassunka tünt, de nem néztem meg annyiszo, hogy érték itéletet hozhatnék....
szoval lehet ugy van, ahogy irtad .... :) -
Den
veterán
szerintem alonso semmit nem csinált (ezt a részét láttam a versenynek), egyszerűen kulthard benézte, azt hitte távolabb van a kanyar. Ha alonso lassít és kulthard erre reagál, nem kellett volna padlógázzal kivágnia alonso mögül, elég lett volna ha a fékre lép, hiszen az ő autója is lassul úgy mint alonsoé. ő viszont azt hitte itt az alkalom, és előzni akart.
-
rii
nagyúr
1. engem is nagyon zavar hogy MS-t visszatolták.... inkább csak azt mondanám, hogy azért, mert igy kapott 5 pontot, vagy mennyit is ......? és távolabb került raikonnentol....
nem vagyok raikonenn fan, nem vagyok semmilyen fan... csak szeretném ha ujra izgalmas tudna lenni a F1, de ha MS megint ellép, akkor oda az igzi.
2. amikkor raikonnen alatt elszállt a moci, akkor kifordultam a konyhába, hogy iljen nincsen ....
3. ha alonso szándékosan csinálta amit csinált, akkor nagyon : :((( , mer igy MS a 6. helyett az 5. helyett szerezte meg, és teljesen szabálytalan volt amit csinált .... szerintem ezerszer : :((( ezzel a mozdulatával még a mercedest is visszavetette a konstruktörök pontjában is ....
ha váltó, akkor van ilyen .... -
Den
veterán
Nem érted a problémát (szerintem). Nem az a baj hogy visszatolták, van ilyen, pl motorversenyen is, csak utána nem szokás pontot adni a versenyzőnek. Merthogy a verseny arról szól hogy a rajtól a leintésig ki jut el gyorsabban az autója ereje segítségével. ha megakad, tökmindegy hogy jár a motor, ha nem tud továbbmenni_saját_erejéből akor kiesett. Vissza lehet tolni, végigmehet a szurkolók és a szponzorok kedvéért, de nem szabad a többi, segítség nélkül befutó versenyzővel együtt értékelni.
-
Nimrod
addikt
válasz
TheVeryGuest
üzenetére
DSF, de nem élő.
-
X-COM
nagyúr
nomindegy, sumák kizárásáról/nem kizárásáról az a véleményem, hogy egy kicsit olyan, mint a fociban az a 11es, amit be is lehet fújni, meg nem is...
az egyik oldal helyesli a döntést, a másik meg nem -
Zsiba
senior tag
Ha ez szándékos manőver volt Alonso részéről,a min Palik is jót szórakozott, akkor nem örülni kéne, hanem kizárni Alonsót, mert egyátalán nem vicces mások életének ilyenformán való veszélyeztetése.
Véleményem szerint egyébként nem volt szándékos, Alonso már körök óta fékproblémákkal küzdött... -
Zsiba
senior tag
''És van a félautomata (ezt használja az F1) egy gombnyomás a felváltás/ill. leváltás. Illetve azt hiszem, abban igaza van valakinek, hogy lefele automatikus. Meg kéne nézni ezügyben valami totalcar szerű oldalt, ahol értenek is hozzá.''
Komolyan mondom nem értem... És még Ti fikázzátok az RTL szakértőit, de még azt sem tudjátok, hogy milyen váltó van a Formula 1-es autókban... Mi az, hogy csak lefelé automatikus???? Higgyátek már el, hogy teljesen AUTOMATA a váltó!!!! GÉP vált, nem ember!!! A karok pont azért vannak ott, hogy ha az automata szar lenne, lehessen kézzel váltani. Ez minden autóban így van a Ferraritól a Minardiig...
Bemásoltam Montoya nyilatkozatát is...
Ehhhh... Olvassatok már utána.... Esetleg nézzetek meg néhány belső kamerás felvételt, kinek mozog a keze...
Technikai változtatások
A júliusi Brit Nagydíjtól kezdve nem engedélyezett az elektronikus segédeszközök: a kipörgésgátló, a rajtautomatika és a teljesen automata sebességváltó használata. Ezeket alig két éve, a 2001-es Spanyol Nagydíjtól vezették be újra a Forma-1-be. - from a5
De ha jól tudom már ez sincs érvényben, mert a nagy csapatok megvétózták és talán csak jövőre vezetik be ezt a szabályt. -
MS azért kapta meg a pontjait, mert ő MS, meg Ferrariban ül, meg 5x világbajnok. Ha ilyen segítséget más vesz igénybe, akkor azt tutti kizárják. Ő a legegyenlőbb az egyenlők között... csak érdekes, hogy már nem az első eset, amit elnéznek neki... :F Az általad említett szabály (amiért MS folytathatta a futamot) azért árdekes, mert van egy másik, ami arról szól, hogy külső segítséget csak akkor vehet igénybe a verseny folytatásához, ha veszélyes helyzetet megelőzendő csúszott ki. Itt nem ez történt, hanem egy szokásos versenybaleset, de ha alaposabban szemügyre vesszük JPM kamerájának a képét, akkor látható, hogy MS a kanyar rövidebbik, belső ívén fordult, majd a kanyar külső íve felé engedte az autót, holott JPM már előrébb volt, mint ő. Ez kb. ugyanaz a mozdulat volt, mint amikor Villeneuve-vel ''meccseltek'' az utolsó futamon Suzukában a világbajnoki címért, ő hibázott és keresztbe állt az úton. A kanadai megelőzte volna, erre MS nekiállt cikázni előtte, ami pedig a szabályok szerint tilos! A ''találkozó'' után mindketten kiestek és MS lett a világbajnok; ha akkor nem töri össze a Villeneuve autóját, akkor ma csak 4x világbajnok, a kanadai pedig 2x. Ennyit MS-ről...
Barrichello pedig igenis okozott már balesetet, emlékezz csak vissza a tavalyi évadnyitó futamra, amikor a Ralf a rajtnál otthagyta volna, mint eb a Szaharát, erre nekiállt cikázni, Ralf pedig repült egy irgalmatlanul nagyot. Nah, azóta utálom én ezt a brazilt... Állandóan ész nélkül versenyez, holott már meglehetne a szükséges rutinja... -
morzsa
aktív tag
Lusta voltam végigolvasni a témát.
Megjegyzésem: A tegnapi futam férge újra csak SM lett, a legnagyobb király pedig (ha csak egy napig is) : ALONSO. Nem vagyok F1 rajongó, de azért a manőverért, amivel Coulthardot kiütötte érdemes volt átkapcsolni! Yeeeeah! -
rlazol
veterán
Tegnap nem tudtam elérni a prohardvert ma meg egész nap gyakorlatom volt, ezért lemaradtam néhány izgalmas f1 vitáról. Most utólag, sorban és egy csokorban próbálok meg reagálni, hosszú lesz, elnézést érte, de talán 1szerűbb, mint 4352 különálló válasz (bár rögtön godlike! lennék :)) )
tozso : hogy gondolod azt, hogy a homokágyban magától pörögne a kerék? Az arra van, hogy megfogja, és amennyiben az autó ki van egyensúlyozva (tehát mindegyik kereke a földön van), akkor csak a motor képes forgathatni.
bdav : DC szerződése - tudom, hogy 2004-ig tart. Naés? Mikáé 2002-ig tartott, és ő is elvonult pihenni. DC is el fog, ha így teljesít.
tozso: írtad, hogy MS többször okozott már karambolt az agresszív stílusával. Igaz. Melyik pilóta nem? Mondjuk Rubinho meg Wilson és talán még Pizzonia, mert ők soha nem próbálnak előzni. Gondolj bele, szinte minden versenyen történik előzés közben baleset. Montoya pl mit csinált tavaly? 3 verseny alatt 3 előzési baleset!
481-es üzenetetben (ennek kivételesen felírtam a számát :) ) háborogsz a visszatolás miatt. Első körben nekem se tetszett, sőt, most se tetszik, de a szabály az, hogy ''veszélyes helyen helyen lévő, járó motorú autót vissza lehet tolni''. Nem egy jó szabály, szerintem se fair, hogy folytathatja. De jelenleg ez az érvényes szabály. :D -
Memphis
tag
Palik az egy pancser azt se tudja mit beszél....De ami a legidegesitőbb számomra amikor azt mondja, hogy: HOPPÁCSKA!!!4 :(((
áááááááááááááááá -
Dalai Láma
őstag
Palik: hmm, az utóbbi időben én is azt kezdem érezni, hogy ez az ember nem a legmegfelelőbb személy arra a helyre. Mindig ugyanazt mondja, folyton ismétli önmagát, és röhög, amikor nem kéne. Üljön be egy ilyen kocsiba, és előzzön 200-zal, akkor röhögjön! Nyavalyog, meg nyafog is, ha nem azt látja, amit akar. Néha már nekem is sok. Idén sokkal gázabb, de tavaly is rosszabb bolt régi önmagánál. Talán egyre nagyobb az arca!
Aktív témák
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP ProDesk 600 G5 i5-9500 16GB 512GB 1 év garancia
- Dell Latitude 5420 14" Touchscreen i5-1135G7 16GB 256GB 1 év garancia
- iKing.Hu - OnePlus Nord 4 5G 16/512 GB Használt, karcmentes 3 hónap garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest