- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fujifilm X
- Vezetékes FEJhallgatók
- HP notebook topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen TV-t vegyek?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Monitor hiba topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Atomantiii
addikt
válasz
LógaGéza #19998 üzenetére
Míg volt bétacomm rajtuk keresztül lehetett intézni. Ma már csak az MTVA-nál lehetséges, írj a kozonsegszolgalat@mtva.hu címre. De csak magyarországi lakcímmel lehet igényelni és pár ezret valószínűleg le fognak gombolni rólad (annak idején úgy emlékszem 4 ezer volt a sima conax kártya).
-
garga01
őstag
válasz
LógaGéza #19888 üzenetére
Jó kis megoldás, habár ez már haladó fokozat, a kérdezőnek már kicsit ágyúval verébre lövés. Nekem E2-es combo box van, távolról bárhonnan rá tudok csatlakozni és streameli az adást mobilra/pc-re.
(Nem vagyok a netes stream ellen, de amúgy az antennás vételtől magasabb rendelkezésre állású megoldás nincs, na meg a teraszra akkor csak 220+tv kell, semmi más.) -
azbest
félisten
válasz
LógaGéza #17692 üzenetére
Ha kivéve minden jó, akkor minek betenni erősítőt?
Ha táplálás nélkül volt betéve az erősítő, akkor nem csoda, ha nem volt jó. Valamint, ha egyébként is erős a jel, akkor a túlerősítés is okozhat rossz vételt.
Jónak jó, csak nem biztos hogy oda való a te célodra. Persze, ha egy 100 szobás kollégéiumban laksz és oda kell a hálózat bemenetére erősítés, akkor nem szóltam.
-
azbest
félisten
válasz
LógaGéza #17667 üzenetére
nekem nincsen, csak a srácok mesélték, hogy ők már az újabb fajtából kaptak és okozott egy kis kellemetlenséget, hogy az nem megy még alapból linuxon. Amikor próbáltam az astrometát úgy tűnt, az még jobb jelet kíván. De persze akár két egyforma közt is lehet némi különbség.
-
azbest
félisten
válasz
LógaGéza #17665 üzenetére
Ha tényleg gyenge a jel, akkor esetleg egy gyertya antennaerősítőt kitehetsz az udvarra, a táplálást pedig feladhatod rá benn. A net gondolom nem azon át jön. Neked ugye sima t230 van? Azóta kiderült, hogy megjelent t230c is, ami még nem kiforrott linuxon, mert más az egyik chip rajta. Bár, ha az lenne, akkor valószínűleg egyáltalán nem működött volna fél éve.
A w_scan bugos valószínűleg, azért nem talál csatornát. De a tévéről lenézve teljesen jól be lehet állítani a frekvenciákat valószínűleg. Az, hogy felvesz frekvenciákat azért van, mert a network discovery be van pipálva és lehet a szolgáltató küld hülyeséget.
Win alatt esetleg próbálkozhatsz még vizsgálódással. Múltkor láttam egy jópofa programot, amivel lehet grafikusan vizsgálódni és jelszintet nézni vele [link]
-
csendes
addikt
válasz
LógaGéza #17350 üzenetére
Nekem DVB-T-vel a Főnix TV nem ment tvheadend-del. Illetve, ha kézzel felülírtam a guard interval-t, akkor ment, de egy idő után mindig visszaírta. Más lejátszóval (mpv, mplayer, vlc, xine) nem volt ilyen gond.
(#17351)
Az ok, hogy bugos a w_scan, de legalább a többi lejátszó nem írta felül a javított channels.conf-ot. -
-
Kernel
nagyúr
válasz
LógaGéza #15405 üzenetére
Kábelen is lehet DVB-T jelet továbbítani, vannak is ilyen szolgáltatók vidéken. Jellemzően a MinDigTV-t vagy közvetlenül, vagy másik frekvenciára lekeverve továbbítják, de ritkábban előfordul olyan is, ahol egyéb műsort tesznek fel DVB-T modulációval.
C vagy T modulációs rendszer annyiban különbözik, hogy utóbbi a földi sugárzás sajátosságait, hibajavítási igényeit veszi figyelembe, míg a kábeles továbbítás kicsit eltérő igényeket támaszt. Ez azonban nem zárja ki, hogy akár C-jelet is ki lehetne sugározni "levegőbe".
C vagy T demodulátor azonban áramkörileg különböző, ezért kell a vételhez különböző (vagy kombinált) hardver.
Egyébként, amikor a hozzászólásomban antennabeállításról írtam, a másik fórumozó egy szót sem szól ellene, hogy neki nem antennás vétele lenne.
-
-
-
csendes
addikt
válasz
LógaGéza #15300 üzenetére
A digitális hozadék miatt már max. 786 MHz (60-as csatorna) a legnagyobb DVB-T frekvencia, ez az antenna még a 69-es csatornára van belőve. Ha nincs közvetlen rálátás, akkor nem jó a YAGI, mert nagyon szűken irányfüggő. Adó közelében felesleges, adótól nagyon távol pedig több elemes antenna kell. A digitális hozadék miatt már a nagylepke [link] is jó (nem kell már a 61-69 csatornán a nagy nyereség) közepes távolságig; kevésbé irányfüggő, mint a Yagi, ami SFN-nél esetleg jól jöhet. Stb.
-
törölt tag
válasz
LógaGéza #15265 üzenetére
Igen, beépítettek. De esetenként több baj volt belőle, mint haszon. Pl ha a kártya fw chipje nem volt írásvédett, akkor simán felülírta, így nem is tudtad mással használni. Sőt, egy idő után már a DScaler-rel sem. Hogy ennek mi értelme volt meg ne kérdezd, szerintem a fejlesztők sem tudnák megmondani.
-
csendes
addikt
válasz
LógaGéza #15182 üzenetére
A kódolás (encoding) annyit jelent, hogy a (digitalizált) jelből MPEG-2 vagy H.264 tömörített formátum készül. Például az egyik fenti modulátor tartalmaz kódolót (encoder) is, de csak MPEG-2-t tud. Viszont egyetlen SD csatornára a kódolást számítógéppel is meg lehet oldani és akár USB-s vagy PCI-E (Tx only) modulátor is elég a számítógépbe, bár lehet, hogy egy (használt) MPEG-2 SD modulátor egyszerűbb [link]. Gondolom, hogy a képminőség és a megbízhatóság akkor nem annyira kritikus (a budapesti helyi adóhoz képest csak jobb lehet).
Az antennát fel lehet rakni toronyházra vagy víztoronyra, a helyi adók teljesítménye olyan 5-100W között van [link]. Az erősítőkre, szűrőkre, antennára - vagy az egész rendszerre akár - ahogy azbest írta a legegyszerűbb a fenti helyi DVB-T adóktól kérni segítséget (beszállítók, egységek, működtetés stb.), annál is inkább, mert azokat az NMHH műszakilag is engedélyezte. -
azbest
félisten
válasz
LógaGéza #15182 üzenetére
Érdemes esetleg megkérdezni más helyi tévé adót is ([link], [link]). Úgy tudom jogszabályi
hülyeségfeltétel szabja meg a sugárzási formát és hogy nem lehet 1 csatornánál több a muxban. Ezért sugároz valamelyik városban két külön frekvencián a két helyi csatorna. Ennyit a frekvenciákkal való okos gazdálkodásról.A modulátorok árai elég komolyak és nem biztos, hogy sugárzáshoz használhatóak az olcsóbbak. [link], [link]. Esetleg valami ilyesmi [link].
Gondolom az üzemeltetésen kívül valamilyen állami frekvenciahasználati díj is esélyes.
-
csendes
addikt
válasz
LógaGéza #15169 üzenetére
Kell kódolni és multiplexelni? Hány csatorna, hány multiplex? Vagy például DVB-S-t akartok átmodulálni DVB-T-re? Milyen teljesítményű, milyen magas adó kell, hol? (3 km fedettség, de milyen domborzat, tereptárgyak, milyen vevők? Milyen megbízhatóság kell (redundanciák, szervíz)?
Ez egy kicsit elavult magyar leírás, de kezdetnek jó: [link]. Az AH DVB-T korábbi adóberendezésről rövid cikk: [link].
A legegyszerűbb AH-tól kérni ajánlatot, beleértve az engedélyeztetést és működtetést is. Az AH mellett még esetleg innen tudtok ajánlatot kérni: [link] (nem ismerem a céget).
ORTT már nincs, engedélyeket az NMHH-tól kell beszerezni:[link] [link].
Nem biztos, hogy az adott célra a DVB-T sugárzás a legjobb megoldás. -
Gróf...
aktív tag
válasz
LógaGéza #15106 üzenetére
Onnan jöttem!
A B.G. kártyák valóban jónak tűnnek, (szemezek is velük) annak ellenére, hogy:1; Parasztvakító (ez a legkisebb gond)
2; Szerezhetek hozzá távirányítót
3; Szoftvert is! (egyet sem ismerek)
4; Esetleg vért is izzadhatok, mire a hármat összefabrikálom működőképesre.
5; A világon nincs senkinek ilyen eszköze, és-vagy nem vette a fáradtságot, hogy néhány mondatban (esetleg videóban) jellemezné.Ennyi bizonytalansági tényező mellett nem könnyű kivágni az ablakon 35-55+X pengőt!
-
Kernel
nagyúr
válasz
LógaGéza #15040 üzenetére
A SCART-kimenet analóg jelét egy olcsó USB-digitalizálóval lehetne bevinni a gépbe, de az csak PAL SD felbontású lesz, aminek minőségét a konverziók is csak tovább rontják.
A box HDMI-kimenete HDCP-védett, ahová csak megfelelő monitor vagy TV köthető. HDMI-bemenettel rendelkező PC-kártya létezik, stúdiócélokra, videóvágás stb., de elvileg arra úgysem köthetnél jogvédett tartalmat, nem működne, drága a kártya is, ha jól tudom, de én annyira nem foglalkoztam ezzel a témával.
UPC műholdas vétel: most már csak Irdeto 2 kártyát adnak hozzá szerintem, az asztali beltérinek univerzális kártyafogadóval kell rendelkeznie, némelyik csak szoftverfrissítés után kezeli a UPC műholdas kártyát. PC-s kártyafogadót nem ismerem.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
LógaGéza #14854 üzenetére
Mintha én is olvastam volna ilyesmit... az eredeti kérdésre visszatérve: az átviteli csatorna lehet ua. így a DVB-T-s 4k-s TV-k és a DVB-t vevős PC-k valószínűleg jók (ha bírják), de nyilvánvaló, hogy a 4k-s csatorna által lefoglalt stream "vastagabb" lesz, tehát kevesebb csatorna fér el abba a mux-ba.
Az STB-k most ebben a sztoriban felejtősek mert a 4k nem megy ki belőlük sehogy - sem a SCART-on sem a HDMI-n. -
csendes
addikt
-
unravel
őstag
válasz
LógaGéza #14837 üzenetére
Az mkv egy tároló formátum. Elvileg azt raksz bele amit akarsz. Nem szükséges átkódolni, ha nem akarod.
Google találat -
azbest
félisten
válasz
LógaGéza #14827 üzenetére
Ahogy már írtam, az oscam alatt nem engedélyezett a kártya írása. A logok amiket bemásoltál mind ezt mutatják, idéztem is a részletet ami ezt mondja
Szóval talán a konfigban van hiba, esetleg változott valami az újabb oscam-ben. Esetleg pont egy hibás verziót sikerült kiválasztani, írtam egy verziószámot ami kipróbáltan működik. Az svn checkout-kor a legegyszerűbb megadniAz adással együtt érkezik az aktiváció, amit a box / cam modul / szoftveres kártyakezelő ír fel a kártyára. Ekkor engedélyezi a hozzáférést az adott hónapra. Szóval, vagy "megjavítod" az oscam-et vagy havonta be kell dugni a boxba
-
azbest
félisten
válasz
LógaGéza #14824 üzenetére
"AU disabled for user teve", valami az oscam oldalon nem kerek. Ha te fordítottad, akkor próbálj meg régebbi reviziót, hátha épp bugosat sikerült kifogni. A 9479 működik. Esetleg a weboldalukon a leírásokat átfutni, hogy változott -e valami a konfigurálásban nemrég.
No majd pár hét múlva, ha lesz időm megnézem az ubuntut akkor én is, hmm az úgyis LTS verzió lesz.
-
azbest
félisten
válasz
LógaGéza #14819 üzenetére
Ránézésre:
- "Will not forward EMMs (not allowed by server)": nincs engedélyezve a kártya update, vagy az oscam vagy a tvheadend oldalon. Ez kell ahhoz, hogy minden hónapban újra aktiválódjon a kártya.
Oscam-ben a user konfignál au = 1 , de volt akinél au = mypcscreader volt a nyerő. Nem tudom miből ez a különbség, elvileg mindkét féle konfig működő kellene legyen.
- ezen kívül az új tvheadend map-oláskor külön pipa vagy legördülő, hogy az előfizetős adásokat is feltegye a listájára.A network discovery jó gondolat volt, az teszi be a többi nem elérhető muxot.
Csak kíváncsiságból te melyik linuxszal használod? Az ubuntu 13.10 alatt a 3.10.x kernelekkel (minden legfrisebb) keményen összeomlott a relatek+r820t tunerekkel a kernel. Amikor a 12.04 alá külön feltelepítettem a dvb drivereket (media tree), akkor az is megborult. Szóval, ha ubuntuzol és most jól megy, akkor jobb, ha nem frissítesz kernelt, ha nem a legújabb, mert lehet elrontja. Persze ilyenkor is vissza lehet váltani korábbi kernelre, de plusz macera.
-
golya87
őstag
válasz
LógaGéza #14817 üzenetére
Nekem mindig behúzza a plusz 3 mux-ot is. Ezzel nem tudtam mit csinálni, pedig sok kombinációt kipróbáltam. Igen felveszed az új networkot, utána a muxokat, kézzel, vagy automatikusan, majd tuner, utána a service-eket map-eled. Esetleg csoportokba szeded, vagy csatorna ikonokat állítasz be és kész.
Az IPTV Network-öt miért nem lehet letörölni?
-
LógaGéza
veterán
-
azbest
félisten
válasz
LógaGéza #14801 üzenetére
inkább 10 másodpercenként... de még így is unatkozik az olvasó. Régebben, amikor először próbáltam a belső tévés rendszert beüzemelni, akkor terhelésteszt gyanánt 20 különböző adást néztem, hogy megakad-e vagy képes több műsort is kezelni. A gép, amin a videót néztem már nem bírt többet lejátszani, de a kis 2 magos 1.8-as noti még bőven bírta volna. Akkor még newcs progival kezeltem a kártyát, az elég bugos és zárt progi... oscam nem villogtatja így, mert egyben elkéri mindet, azzal csak 10 másodpercenként villan. Ja most nézem, hogy 1% procit evett a kártyakezelés
(#14800) Rick4:
A rengeteg olvasó egy gépre kötése az, amiben jobbnak tűnik. A dreabox-okkal kompatibilitás is hasznos, aki ahhoz használná, bár úgy olvasom épp az omnikey (és valsz más linux beépített driverével kompatibilis olvasó) is megy vele. Az órajelet a kártya is meghatározza, szóval az nem feltételen előny, meg ez konfigolható a pcsc olvasóknál is.Az arm proci jól hangzik, viszont ilyesmi van már az 1 dolláros hamis sd kártyákban is (24MHz-es 32 bites arm Cortex M3 vagy éppen 100MHz-es 8051 kontroller [link])
A többi kb megvan pl az ez100pu-ban is, az hogy milyen vezérlő van benne már csak technikai részlet. Kb mindenféle kártyafajtát támogat, egyedül a zárt driver ami hátrány lehet speciális esetben.
Amit meg a linux beépített drivere is támogat (pcsc), azokat meg routerre vagy raspberry pi-re is lehet kötni. Mint pl az alcor chipse olvasó is kb mindent tud [link].Az hogy a smargo is jó lehet az igaz, csak ma már nincs lényeges különbség.
-
csendes
addikt
-
csendes
addikt
-
csendes
addikt
válasz
LógaGéza #14776 üzenetére
Működik Linux alatt a tuner [link], a friss disztribúcióknál már csak firmware-t kell telepíteni, ha nincs fent alapból. A 3.7-es kernel óta a PID szűrő ki van kapcsolva a meghajtó-programban alapból, így a teljes TS átjön a lejátszóprogramba.
Felvételhez a VLC [link] ugyanúgy működik mint Windows-zal, van még Kaffeine [link], tvheadend önmagában vagy XBMC-PVR-rel együtt (erre külön disztribúciók vannak, pl. OpenELEC [link]), esetleg MythTV [link] vagy me-tv [link]. Annak, aki szereti a parancs-sort mplayer [link]. Ezen kívül akinek sok ideje van olvasni, annak VDR [link] is jó lehet. -
Kernel
nagyúr
válasz
LógaGéza #14776 üzenetére
A tunerprogramok nem kódolgatnak, csak a bejövő streamet rögzíti. DVBViewer stabil is, több műsort is tud rögzíteni egyszerre, külön fájlokba.
Az ingyenes VLC is alkalmas, bár az nem mindenkinél stabil, kihagyások jelentkezhetnek a felvételben, miközben a vétel hibátlan volt, de azért ki lehet próbálni. Vannak persze más programok is.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
LógaGéza #14530 üzenetére
Végül is veszteni nem veszthetsz, csak tapasztalatot szerezhetsz. A Raspberry Pi-s TV-szerver építgetésben pont az a jó, hogy teljesen hétköznapi dolgok kellenek hozzá. Ha mégsem lennél elégedett, a mobiltöltő, SD-kártya, USB-hub, USB-s TV-vevő mehet máshova, a program meg ingyen volt : )
-
wassermann
Topikgazda
válasz
LógaGéza #14519 üzenetére
Két tunerral le lehet fedni a két sugárzott frekvenciát, ami már egy rakás csatorna. Az a filter meg nem több, mint egy beálítás: az USB tuner az adott frekvencián sugárzott összes adást vagy csak egyet nyomjon ki az USB-portján. Ezt be lehet állítani.
Szerintem három tuner felesleges és már sok egy Pi-nek. A belső buszai gyengék: alapvetően egy mobiltelefon struktúráját adják. Ha mégis soka feladatot akarsz adni a szerverednek: egy kiszuperált notebook, okosítható router vagy nas lehet, hogy jobb lenne!
Reméljük Azbest erre jár és tud tanácsot adni : )
-
wassermann
Topikgazda
válasz
LógaGéza #14473 üzenetére
Korábban két USB-tunerrel próbáltam Windows XP alatt, az ingyenes ArgusTV szervert. Csont nélkül vitte egyszerre a két szabadon fogható mux összes ingyenes csatornáját és a helyi hálózat összes Windows-os gépe rá tudott csatlakozni. Nem volt elcsúszás, ha jó volt az antenna nem volt kockásodás. Ebből - Azbest-hez hasonlóan - arra következtetek, hogy az Raspberry Pi-s megoldások is jók, de csak néhány csatornáig bírja a hardware. Többhöz már egy PC kell (ez lehet viszont öreg is)...
-
csendes
addikt
válasz
LógaGéza #14476 üzenetére
Hát nem tudom, ízlések és pofonok, de megnézted, hogy milyen csatornák vannak a MinDigTV extrában?
Ráadásul hármas digitális (TV, telefon, internet) csomagokra mind a három nagy szolgáltató jelentős kedvezményt ad, ha ezt igénybe tudod venni, akkor még nem is olcsóbb
-
wassermann
Topikgazda
válasz
LógaGéza #14469 üzenetére
""..Ezzel a it9135-ös USB-s csodákat 1 MUXra lehet behangolni csak,...?
Egy vevő van benne, az igaz, de áthangolja magát a másik frekvenciára (MUX-ra), ha csatornaváltáskor a másikból kell épp. Ebből adódóan, egyszerre viszont csak olyan csatornákat tudsz nézni, amik azonos frekvencián jönnek.
-
golya87
őstag
válasz
LógaGéza #14469 üzenetére
Ha csak az ingyeneseket akarod nézni, akkor elég egy tuner is.
Én Omnikey Cardman 3121 kártyaolvasót használok, ez 10$ ebay-ről és jó Linuxhoz.
A tvheadend képes több klienst is kiszolgálni, ha csak egy muxot nézel, akkor elég egy tuner. Ha háromnál kevesebb a kliens, akkor elég háromnál kevesebb tuner is. RPi + OpenElec pl jó frontendnek. -
-
Rick4
félisten
válasz
LógaGéza #14422 üzenetére
Ez nem lesz jó, mellesleg szinte ilyenem van nem S2-es kivitelben, az a 5-6 ezresért jó, ez nem ér ennyit. Egyik ismerős úgy csinálja, hogy viszi a beltérit, meg van egy pcimcia csatolós videobemenete, arra dugja a beltéri videokimenetét, és már megy is. Ami neked kell abban van kártyaolvasó, mint pl ez: [link] , ehhez meg kell egy ilyen: [link]
-
Watt25
veterán
válasz
LógaGéza #14422 üzenetére
Elvileg jó lehet, amit mondasz (DVB-S(2) tuner), csak kell hozzá kártyaolvasó is (bármilyen SmarCard reader) és DirektKártya előfizetést kell kérni.
A gond az lehet, hogy én még nem nagyon olvastam konkrét tapasztalatot UPC esetén ilyen összeállítással. (De elvileg működnie kell.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Vicces videók
- Linux kezdőknek
- Milyen routert?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- PlayStation 5
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- HP Elitebook Folio 9470M laptop (14/i7-G3/6GB/256SSD)
- LG 45GS95QX-B 45" ÍVELT OLED MLA WQHD 240HZ 0.03 MS GAMING MONITOR
- HP Zbook 15 laptop (15,6FHD/I7-G4MQ/16GB/128SSD/Nvidia2GB)
- Latitude 7450 14" FHD+ IPS Ultra 7 165H 32GB 1TB NVMe IR kam gar
- LG 45GR95QE-B Ívelt OLED 2K WQHD 240Hz, 0.03ms, NVIDIA G-Sync ,FreeSync Premium ,HDMI 2.1
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- 10% -tól elvihető. Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetés! Lenovo Legion Pro 7
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
- Iphone 16E 128GB Fekete Bontatlan 24 Hónap Garancia
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest