- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Aktív témák
-
west76
aktív tag
Esetleg rajtam kívül másnál is van internet kiesés Székesfehérváron?
-
Zoli_2010
tag
Kösz a válaszokat. Azóta nézegettem, már 305-330-446. ~1,8ms. 10-ből 1x 270Mbps.
Éjjel is, reggel is... Hát nem vagyok ettől boldog, de a minimum megvan. Ha megint rosszabb lesz, vagy felhúzom magam valamiért, akkor majd bejelentem. Felfelé megvan a ~325. -
Nálunk meg valami pozitív változás történt, mert a válaszidők az utóbbi pár hétben 1-3ms körül alakulnak, DIGI, Telekom, Antenna Hungária, ZNET, bix.hu, és más nagyobb címekre is, még korábban szinte bekötéstől kezdve mindig inkább 5-6ms volt. Na nem mintha ennek bármi gyakorlati jelentősége is lenne számomra, csak feltűnt...
-
Necc
addikt
válasz
lovi27 #95176 üzenetére
Azaz pontosan azt tapasztaltad ami várható volt, DNS szerver címének átírásától normál működés esetén nem kell csodát várni, semmi se fog változni.
Az ilyen jellegű probléma általában kettős eredetű, a példa kedvéért:
1) a szolgáltatói elsődleges DNS szerver működésében zavar van (leáll, túl lassan válaszol), de a másodlagos szerver működésével nincs probléma
2) a routerekben beállított DNS-query timeoutok gyárilag túlságosan magas értékre vannak belőve, és a legtöbb konzumer router beállításai között meg se találhatóak a DNS beállítások, leszámítva a DNS IP kézi beállításának lehetőségétA végeredmény pedig az, hogy minden olyan esetben amikor névfeloldás kell, a rendszer hosszú másodpercekig vagy akár percekig várakozgat a DNS szerver válaszára, ami persze nem jön meg, és amire a másodlagos DNS szerver felé nyúlna a router a júzer már rég türelmefogyottá válik.
Amikor viszont megjön a névfeloldásra a válasz, a weboldal egy pillanat alatt betölt.
Sokan ezért is szolkták ajánlani a google vagy cloudflare nyílt hozzáférésű DNS szervereit, mert jóval magasabb a rendelkezésre állási idejük, mint a hazai szolgáltatóké, és könnyű beállítani őket, mint mélyebben a DNS beállításaiban mutyizni, már ha egyáltalán lehetséges.
-
-
Fazi9
újonc
Sziasztok, körülbelül 2 napja lett bekötve az 1000-es FTTH net.
Na most én itt nézegetem azóta folyamatosan ebben a csoda Huawei HG8143A5 ONT-ben hogy mekkora sebességet szolgáltatnak ugye az Eth Port Information menüben.
Néha 100mb/s aztán gondol egyet és 1000mb/s-re átugrik.
Jól gondolom hogy nekem is bridge módót kellene kérnem és egy saját routert használnom, ahhoz hogy normálisan menjen minden? -
Joshi
titán
Ja vágom. Tulajdonképpen a digis router nem ment semmilyen jelszót, egyszerűen csak továbbítja Lan-on keresztül az internet elérést amit aztán a saját routeremben beállíthatok?
Igazság szerint az a gáz ebben is, hogy plusz egy eszközt használok ami a mai környezetvédelmi elvek alapján megmosolyogtató. Na ennyit erről az egészről.
-
Joshi
titán
Sziasztok. Most váltottam Digi optikai kábeles rendszerre és a Digi által adott Huawei HG8143A5 típusú routerben egyszerűen nem bírom kikapcsolni a WLAN-t. Nekem nincs szükségem ebben a routerben a Wi-fi-re, mert nekem van egy 5G wifi routerem. Akár hogy is csinálom, újraindítás után újra van a Huawei routerben wifi.
ui.: esetleg a jelszót módosítani kellene? Csak ezután tudok érdemben állítani a router menüjében?
Természetesen a mentés és újraindítás meg volt. De nem akarja. -
snake1977
őstag
válasz
Apucy01 #95180 üzenetére
Egyrészt jelenteni kell mert egy fecske nem csinál nyarat, ha mindenki így gondolkodik akkor nem fognak tenni semmit mert egy user jelentése nem elégséges ahhoz hogy komolyan vegyék a problémát. Másrészt ha a garantált alatt vagy akkor 72 órán túl ketyeg a kötbér, amit ha jól emlékszem a napra lebontva számolnak el, és a napi díj 4x-ese. Amig a upc-nél voltam a hálózatuk (az öreg fibernet hálót használták/ják most is itt ott felújitva) minden tavasszal és ősszel problémák voltak hetekig a hálózattal, volt hogy 4 hónapig nem fizettem a netre annyi kötbér halmozódott fel. A szerelőt kiküldték többször is, 2-3 alkalom után már tudta a cimem ide telefonált hogy ugysem tud semmit tenni nem nálam van a hiba... Persze ez nem vigasztalt, ahogy tudtam váltottam, a digi megváltás volt itt, a upc-hez képest.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Apucy01 #95180 üzenetére
Ha már csinálta és nincs változás, akkor kiküldenek egy szerelőt, akinél ha ugyanúgy 300 alatt mér, akkor szépen megcsinálják. Régebben volt, hogy én is szóltam, mert elég silány volt a sebesség, hiába volt a garantált felett, akkor foglalkoztak vele és meg is csinálták.
-
TeeJay
félisten
válasz
snake1977 #95178 üzenetére
Össze kell beszélni több tucatan és folyamatosan jelenteni be hibára és nem engedni lezárni azzal hogy megvan a garantált minimum.
18-ban nálunk friss FTTH indulás után fura módon mindenkinek maximum 30megabit feltöltése volt napszaktól függetlenül.
1-2 ember bejelentette és nem történt semmi, aztán összebeszéltünk egy tucatan és megállás nélkül jelentették be, már a végén a DIGI ügyfélszolgálat jelezte vissza hogy köszönik nem kell többet jelenteni, tudnak róla és vizsgálják mi a gond.
2nap múlva láss csodát 330megabit feltöltés mindenkinek éjjel nappal betonstabilan
Nyakukra kell járni és máris foglalkoznak vele, szomszédokkal össze kell beszélni és b@szogatni őket keményen -
Apucy01
őstag
válasz
Dragon3000 #95179 üzenetére
Mit fognak csinálni? semmit! áramtalaníttatják vele az ont t és csókolom.
-
snake1977
őstag
válasz
Zoli_2010 #95177 üzenetére
A nagy Érd állomásnál lakik egy jóbarátom, nála 450mbit (+- 50mbit) körül van a kábelvágásos incidens óta folyamatosan a net, hivtuk a digit pár hete, azzal letudták hogy 300mbit a garantált. Itt tárnokon 1,5 napig az incidens után 450-500 körül volt, de azóta normálisan jön ~900mbit körül. Érdekessége a dolognak hogy nálam rendre gond van ha Érden is probléma van a nettel, ez a szakasz valószínüleg még oda tartozik.
-
Zoli_2010
tag
Bocs, de épp csak 1 oldalt olvastam vissza... Nálam, Érd nyugatibb felén az 1000-es FTTH lassan hetek óta csak 250-277 között van. (ugye 300 a garantált?). Felfelé még kicsit több. Évekig tök jó volt, 900-940 között. Ez most már így lesz? vagy valami spórolás van? A tavasszal volt legalább 2-szer komolyabb belassulás is, hibák -- pl. kábelvágás(?) -- miatt. Fél nap / 1 nap hosszú. (Szerintem Dunaújvárosba vagyunk bekötve). Más is tapasztalt ilyen lassulást?
-
lovi27
addikt
A Digi DNS-re írt ellenjavaslatok miatt gondoltam kipróbálom mit tapasztalok vele. Akkor éppen a Cisco-t (OpenDNS) használtam. Mióta átállítottam semmi változást nem észlelek. Se a számszerűsíthető sebességtesztekben, se az oldalak betöltési sebességében, se a letöltésekben. Egyszóval, sehol. Szóval, annyira nem vészes..
-
gaborba81
tag
Helló!
Csak optikai internet bekötésre van lehetőség,tv telefon nélkül?
Köszönöm a válaszokat! -
Lacccca87
addikt
Másnak is le van halva a Digi DNS?
-
ElektrikusDE
senior tag
-
snake1977
őstag
válasz
Tewe013 #95167 üzenetére
Ezen ziher hogy csak egy gigabites van, Fiberhome Gpon Onu model: AN5506-02-FG
Ahogy nézem jól mondtam ebben a hsz-ben is ezt irják [link]
Szóval jó lenne valami normális megoldás, switch, router, nekem mindegy csak ne kelljen hozzá komolyabb szakértelem, mert a hálózatokhoz egyáltalán nem értek. -
snake1977
őstag
válasz
Intruder2k5 #95164 üzenetére
Eddig csak én használtam a fiberhome-ot, viszont most hazaköltözik öcsém, a modem és közte lesz úgy 25m távolság, ebben az eszközben csak 1db gigabites port és egy 100mbites lan van, ezért osztanám mindenképp de a 100mbit ofc kevés neki, első körben egy olcsó gigabites switchre gondoltam, de szeretném ha normálisan működne minden, így amit még kinéztem az Asus RT-AC1200GU az ajánlóból, ez még belefér a keretbe.
-
válasz
snake1977 #95163 üzenetére
Hát igen, én saját router párti vagyok több okból is, elsődlegesen mert ezek a "gagyi" szolgáltató eszközök sokszor oltári bugokat tartalmaznak, másrészt meg szeretem magam felügyelni a LAN hálózatom biztonságát, de ha nektek egyébként elégségesek a fiberhome szolgáltatásai, akkor szerintem felesleges kiadás, csak a megosztás miatt.
-
snake1977
őstag
válasz
Intruder2k5 #95162 üzenetére
Köszönöm, esetlegesen egy router az ajánlóból jobb választás lenne erre a célra?
-
-
snake1977
őstag
Sziasztok!
Fiberhome tip. routerem van, FTTH-s bekötés, szeretném a netem megosztani az öcsémmel, ha egy szimpla gigabites switchel osztanám meg, akkor is kell jelezni a digi felé hogy kapcsolják át a routert bridge(?) módba? -
Ejelhar
senior tag
Szvsz mélyen igazuk van, ha nekem kéne dönteni cég szinten egy ilyen korlátozásról, hát pont így korlátoznám be a népeket.
Amúgy nyitva a 25-ös port, ha üzleti csomagra váltasz és fix IP címet kérsz, mert akkor tiéd a felelősség is. Ha elbasztál valamit és spammeled a világot ezerrel, az sem gond. Ilyenkor tovább nyomják a hatóságoknak adataidat, aztán harcoljál te velük.Ps. nem komolytalankodjunk, egy normálisan konfigolt levelező szervert már rég nem a 25-ös portján kell megszólítani ha nem pont neki címzett levelet akarunk feladni.
-
Lacccca87
addikt
Melyik IP-vel kezdődő tartomány számít NAT-oltnak?
Most 178-al kezdődő IP-t kapok. -
pozsoka
senior tag
Üdv,
lehet láma kérdés, de míg bridge módba állításra várakozom csatlakoztathatom, és beállíthatom a saját routerem? -
pimmi
senior tag
Az Outlook programon keresztül több e-mail cím van beállítva, de sajnos csak fogadni tudok üzenetet, küldeni egyik címemről sem enged!
A hiba a DIGI 25-ös port tiltásával van.
freemail.hu.2018.03.06.-án stroke-ot kaptam,korlátozottan tudok beszélni,nehezen tudok kommunikálni.
Ettől függetlenül ha bármiben tudok segíteni,bárkinek szívesen ha kicsit korlátozottan is.köszönöm a türelmét és megértését. -
achon
aktív tag
Csak egy kis keresés kellett volna a megoldáshoz.
Freemail GYIK:SMTP beállítása egy évnél régebben regisztrált fiókok esetében:
A kimenő levelek (SMTP) kiszolgálója: smtp.freemail.hu
A Fióknévnél az email cím megadása szükséges.
A Jelszónál a [freemail] webes felületén használt jelszó megadása szükséges
Port: 587 (STARTTLS támogatással).SMTP beállítása egy évnél korábban regisztrált fiókok esetében:
A kimenő levelek kiszolgálóját és az azonosításhoz szükséges adatokat az internet kapcsolatot biztosító szolgáltató adja, itt tehát saját szolgáltatód SMTP szerverét kell megadnod. Ha nem tudod ennek a nevét, kérjük, fordulj szolgáltatód ügyfélszolgálatához.
-
pimmi
senior tag
Hálózatunkon szűrve van a 25-ös port használata, ezért alapértelmezetten csak a DIGI saját levelező szerverei számára használható.
A DIGI levelező szerverének címe: mail.digicable.hu
Az outlook beállításában pedig dokumentumtárunkban, az internetes dokumnetumok között az alábbi weboldalon talál beállítási segédleteket.
https://digi.hu/ugyintezes/tudastar/dokumentumtar
Üdvözlettel,
DIGI
Az Outlook programon keresztül több e-mail cím van beállítva, de sajnos csak fogadni tudok üzenetet, küldeni egyik címemről sem enged!
A hiba a DIGI 25-ös port tiltásával van.
freemail.hu
Postafiók
Kvóta
xxxxxxxxx@digikabel.hu
xxxxxxxxx
30M
-
4Grider
félisten
válasz
Dragon3000 #95139 üzenetére
Valóban, a HG8245H-val kevertem össze...
-
turulbird
tag
-
MDanny
senior tag
válasz
4Grider #95136 üzenetére
Bármikor újra lehet produkálni, sosem láttam a 2-3-4-es portokon gigabites kapcsolatot. Ha hardveresen tudja, akkor ez olyasmi korlátozás* lehet, mint a HG8247h-ban a negyedik port használhatatlansága, azaz bridge-ben egyenrangú mindegyik port, viszont router üzemmódban a LAN4-ben nem épül fel a kapcsolat. Állítólag valakinek sikerült hibabejelentésre elérni, hogy be legyen aktiválva, de az a hivatalos, hogy ez pl. IPTV-nek fenntartott.
*olyasmi korlátozás: valami egyedi digis konfiguráció.
-
capafog23
őstag
válasz
MadMancs #95130 üzenetére
Érdekes mert pár hetes a kábel, routerből ki se húztam most. LAN1-be volt végig.
Csak most bedugtam egy másik kábelt LAN3-ba meg a pc-be és akkor úgyis 100-as volt (mivel ezekszerint a LAN3 csak annyit tud) Visszadugtam a pc-be azt a kábelt aminek a másik vége LAN1-be volt végig és most meg 1000-es. -
capafog23
őstag
válasz
Intruder2k5 #95127 üzenetére
-
capafog23
őstag
válasz
Dragon3000 #95121 üzenetére
Másik kábel, másik port, sajnos ugyanaz a jelenség.
-
dchard
veterán
válasz
Beniii06 #95124 üzenetére
Nem sikerült megérteni az alap problémát: nincs a piacon olyan GPON SFP modul, ami tudna nagyobb sebességet, mint 1gbit/s az SFP oldalon. SFP+ modulból van XGS-PON, de horror áron, és nem is nagyon hozzáférhető úgy mint a Mikrotik vagy a Ubi elérhető GPON moduljai.
Azt sem sikerült megérteni, hogy a GPON nem ADSL, minden ONT-hez saját OMCI profilt kell gyártani, hogy működjön. És ebből a szempontból a GPON SFP modul egy komplett ONT, mivel a GMAC magán a modulon van implementálva. A Digi-nek az volna a kényelmes, ha semmilyen végberendezést nem kéne adnia, mert az pénzbe kerül (lásd: FTTB), viszont minden előfizetőnek saját OMCI profilt gyártani, azt nem fogja senki meglépni.
A megoldás az lehetne, hogy felvesznek 1 vagy 2 népszerű SFP GPON modult, amit lehet tőlük venni, és azt támogatják.
-
Beniii06
addikt
válasz
dchard #95113 üzenetére
"Viszont az SFP elektromos interfész (ami a router felé néz) csak 1gigabitet tud."
Ez mondjuk egy RB4011 consumer router rajza és 2.5 Gbps-t simán tud NAT-olni, annyira erős CPU-ban is, SFP+ porttal szerelt. Jó mondjuk pont ennél a router után már bondingot kell használni, de két 1/1-es hálózati kártya olcsón (filléres kategória, mindenkinek van elfekvőben a fiókban legalább 2) és belefér egy asztali gépbe, főleg mivel már minden alaplapon van integrált, így csak egy kártya kellene.
Van természetesen olyan sfp+ hálózati kártya is ami PC-be tehető, ha csak 1 eszközre kellene és akkor router stb. sem kell csak sfp+ adapter a kártya mellé.
Tehát maradjunk annyiban, hogy otthon simán megoldható lenne, csak a szolgáltatónak így kényelmesebb + jogi szempontok alapján is. Ha lenne rá lehetőség én is így használnám(saját eszközt nem lehet regisztrálni), igaz egyenlőre a passthrough is jól működik ~95%-ban az 5565 szoftveres hülyeségeit leszámítva, ami sose lesz kb. javítva.
-
capafog23
őstag
Miért nem gigabites a hálózatom?
Így nyilván az 1000es netből csak 100as jut el a gépig. Kábel Cat6, gépek is újabb fajták Gigabit vagy a feletti hálókártyával. Újraindítást meg lan driver frissítést már próbáltam. -
dchard
veterán
Elhiheted, hogy jópárat megnéztem. A probléma az, hogy sima PON-on nem nagyon van igény gyorsabb csomagra mint 1gigabit, így senki nem akar egy valag plusz pénzért SFP+ képes GPON modult gyártani. Persze vehetsz XGS-PON modult ami már SFP+, és az visszafelé kompatibilis a GPON-nal is, csak hát ha a sima B+ modul 60 EUR, akkor az XGS-PON képes mibe kerül?
Tehát létezik erre műszaki megoldás, de ebben az esetben kevésbé tűnik reaálisnak. Nekem is van 1-2 darab XGS-PON modulom ami SFP+ (vagy XFP), de nagyon vigyázok rá, mert elképesztően drága.
-
dchard
veterán
Mutass nekem egy olyan sima GPON modult, ami SFP+ interfésszel rendelkezik
Én eddig csak 10GPON-ból láttam ilyet. Persze nem lehetetlen, hogy a Digis úriember rendelt egy 10GPON modult, ami visszafelé kompatibilis, csak azért hogy legyen 2gigabitje, csak hát ez elég drága buli. Meg ugye SFP+ port kell a router oldalán is. Ennél sokkal valószínűbb, hogy vett egy Mikrotik vagy Ubi SFP GPON modult, ahol a limit 1/1gigabit.
-
PBA
aktív tag
Te rezes DSL és koax technológiákról beszélsz, míg a Digi esetében optikai végberendezést szeretnél te magad a hálózatra akasztani. Elég nagy technológiai különbség van ezek között. Meglepődnék, ha tudnál rá példát mutatni, hogy bárhol is saját optikai végberendezést használhatsz. Ennek pedig eléggé nyomós okai vannak.
-
nbg
senior tag
válasz
Ejelhar #95101 üzenetére
Egy nagyobbacska, nyugatabbra fekvo orszagban - a redundancia miatt - ket kulonbozo (technologiaju) internetelofizetessel rendelkezem, es mindket szolgaltatast a sajat eszkozommel veszem, vehetem igenybe: a "kabelteves" behuzza a coaxot, a "telefonos" a rezet, aztan hogy melyikre mit akasztok, az az en dolgom. Ha nem mukodik, nyilvan igy jartam, de az is az en dontesem.
Persze, en vagyok a kisebbseg, es az elofizetok 99,9%-a valoszinuleg tokeletesen elgedett a szolgaltatoi eszkozokkel - amikkel alapvetoen, altalaban nincs is sok baj -, de akadhatnak egyedi igenyek. Igy nem hogy rendkivul szimpatikus, de ha jobban belegondolsz, nagyon is eletszeru, hogy torvenylieg lehetosegem van azzal "betarcsazni", amivel csak szeretnek, illetve ami eppen kiszolgalja az igenyeimet. Miert lenne olyan szornyu, ha egy "szolgaltatasi pont" csak az adott kabel vege lenne?
Aktív témák
Hirdetés
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest