- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Kompakt vízhűtés
- Gamer headsetek a felsőkategóriából
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen széket vegyek?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Tuning kezdőknek
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
FecoGee
Topikgazda
válasz Intelligencs #5399 üzenetére
Az szep. Biztos, hogy jol volt megcsinalva a stack? Redundans volt a stackeles? Ha egy tag kiesik (es o a master) egy masik atveszi a master szerepet es megy tovabb a stack. Nalunk is volt mar stack member kieses, de sosem okozott ilyen gondot. Ugy mukodott ahogy kellett. Nagyon figyelni kell a stack kabelek csavarjainak meghuzasara, ha picit is laza mar nem csatlakozik rendesen. Ha a mode gombot nyomogatod a switch elejen es raallsz a stack mode-ra akkor irja, hogy hanyadik tagja a stacknek (1,2,3,...) es hogy a ket stak port rendben van -e (24 portosnal 23,24-es LED). Sarga ha oke, narancs ha nem. Ez jo trukk ha nincs nalad noti
-
őstag
válasz FecoGee #5398 üzenetére
Nálunk nem rég széthullott a 3750-esekből csinált stack (az egyik doboz meghibásodott), melynek eredménye egy masszív L2 hurok és jelentős szolgáltatáskiesés lett (mivel a switchek önálló életre keltek). Most dolgozunk a kiváltásán, de nem egyszerű, mert nagyon fontos szolgáltatás fut rajta, és elég sok pénz lenne az átalakítás, és így év vége felé pont elfogyott a keret. Na talán januárban lesz rá pénz.
[ Szerkesztve ]
The Amiga, Born a Champion
-
Gesztiboy
tag
Sziasztok!
Utólag is BÚÉK minden Cisco mágusnak!
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy van-e valakinek elfekvőben CCNP SWITCH laborozáshoz eladó 2950-es és 3550-es switch-ei? Illetve tud-e olyan helyet, ahonnan beszerezhető? eBay-el még nem próbálkoztam, kicsit bonyolult számomra, de ha van valakinek tapasztalata, örömmel fogadom.
Előre is köszi!OFF:
A CCNP ROUTE vizsgára ebben a hónapban szeretnék menni, a Switching OCG könyvet már elkezdtem olvasni. Úgy látom, "könnyebb" tananyag, mint a Routing volt. Bízok benne, legkésőbb nyár elejére meglesz a CCNP cert, tiszta tanulással! Ha meglesz, akkor a Security ágba szeretnék belevágni, egyelőre nem mernék nekiugrani a CCIE-nek. Talán kicsit később.Cisco CCNA \ CCNP
-
FeRkE
őstag
Boldogat Nektek is, srácok!
-
FecoGee
Topikgazda
IP cimekben, vizsgakban, minositesekben, redundans kapcsolatokban gazdag; szivasban, routing loop-okban, flappelo linkekben szegeny uj evet kivanok mindenkinek!
-
tusi_
addikt
B.U.É.K
eat, sleep, play, replay
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz PumpkinSeed #5386 üzenetére
Nem tudom, en mikor angliaban dolgoztam, nem ereztem ezt. Persze a helyieket jobban preferaltak a munkakra, dehat ez nem meglepo, itthon is igy van.
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
válasz FecoGee #5384 üzenetére
Köszi!
Közben találtam valamit:
1)
- This standard retail edition works well in the academic environment but we've created a special Academic Edition with several enhancements for the academic market:-printed in four color (the figures were specifically designed for color, so this is a great bonus)
-redesigned with an academic layout, which includes a larger trim size, redesigned chapter layout, and moving of the chapter opening assessment questions to the end of the chapters as review questions
-inclusion of an exclusive chapter summary element at the end of each chapter
-access to the Premium Edition eBook and Practice Test, which gives students access to three eBook files (PDF, EPUB, Kindle), extra practice exams, and enhanced practice test features (linking of all questions to the PDF eBook file for direct remediation)2)
spoke with the Author (Wendell Odom) today online, and he confirmed "the words inside the chapters, and the substance of the figures, tables, etc are the same. Same chapter numbers, etc"Elvileg akkor ugyan az, csak a design más.
Azért jó, hogy "kiszínezték" az oldalakat, meg kicsit áttervezték a külsőt, és máris duplába kerül"There are things you can't fight. Acts of God. You see a hurricane coming, you get out of the way. But when you're in a Jaeger, suddenly, you can fight the hurricane. You can win."
-
tusi_
addikt
-
tusi_
addikt
válasz Intelligencs #5363 üzenetére
"hamarosan ugyanis távozni szándékozom Németországba/Ausztriába"
Szépen hangzanak ezek a tervek, de arra készülj, hogy Németországban csak egy külföldi leszel és ekképp is leszel kezelve. Tök minde1 mit tudsz, mennyivel jobb vagy náluk, akkor is csak egy Zuwanderer vagy.
[ Szerkesztve ]
eat, sleep, play, replay
-
FecoGee
Topikgazda
válasz J0shu4M1ll3r #5383 üzenetére
Szerintem az academic az alaposabban kidolgozott es a kevesebb hatterismerettel rendelkezoknek van, az official cert guide pedig vizsgara keszit fel. De csak tipp.
[ Szerkesztve ]
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
Sziasztok!
Azt tudja valaki, hogy az official cert library és az academic edition között mi a különbség?
Közel dupla áron van az ac.
Köszi!"There are things you can't fight. Acts of God. You see a hurricane coming, you get out of the way. But when you're in a Jaeger, suddenly, you can fight the hurricane. You can win."
-
PumpkinSeed
addikt
válasz freaghill #5380 üzenetére
OKJ-s iskolával is lehet külföldön érvényesülni, és ha szerencséd van akkor ott lesz cisco és microsoft cert is.
Pécs környékén nem vagyok jártas, de ajánlatos ilyen esetben egyetemre jelentkezni. Ha tényleg akarsz valamit és tanulni is fogsz akkor az egyetemen megállod a helyed. Itt jobb esetben Cisco is lesz.
"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán
-
freaghill
őstag
válasz PumpkinSeed #5379 üzenetére
Pécstől nem oly messze
-
PumpkinSeed
addikt
válasz suomalainen #5376 üzenetére
Ezek szerint te még soha nem programoztál.
A legjobb kódokat matematikai összefüggések segítségével lehet megírni. Ha programozás mellett nincs megfelelő matek tudás felesleges bele vágni egy erősebb projektbe. Talán még is meg tudod csinálni, de rettentő kicsi arra az esély hogy így elfogadható gyors!!! kódot tudj kiadni.
"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán
-
freaghill
őstag
válasz suomalainen #5376 üzenetére
Amióta ha programozni szeretnék, akkor valószínűleg mérnökinfóra mennék, és ismerősöm ott van, első éves és olyan matekot vesznek, hogy az nekem magas lenne.
-
freaghill
őstag
Sziasztok!
Jövedelem totyikból ide küldtek át.
Most végzek a középsulival ami nekem csak egy érettségit fog adni +ECDL.
Szeretnék valami normális papírt szerezni, amit külföldön is elfogadnak, így OKJ kizárva.
Ott azt ajánlották, hogy csináljak certiket, és ha nem megy a programozás (ami nem is, meg nincs meg a megfelelő matek tudás) akkor kanyarodjak inkább a Cisco vizsgák felé.Tudtok adni valami linket egy gyorstalpalóhoz, hogy mégis ez mi, hogyan működik, mit tanulhatok, vannak -e tanfolyamok, vagy otthon kell tanulni magamtól, stb.?
Annyi eddig leesett, hogy hálózat[ Szerkesztve ]
-
Mogcaa
aktív tag
Capstone projectben tudna valaki segíteni ? Ha van valakinek kész esetleg elkérném mintának mert halvány fingom nincs hogy álljak neki :S
-
FecoGee
Topikgazda
Tologattam par eve Asterisket (vagyis FreePBX-et, a webes feluletet foleg) de csak nagyon level1 szinten. Nem mondanam, hogy utaltam, de nem is volt a kedvencem.
-
crok
Topikgazda
válasz Cyber_Bird #5370 üzenetére
A legviccesebb, hogy telecom családból származom és kedvenc
területem a voice - de mindennél jobban utálok telefonálni :] -
-
crok
Topikgazda
válasz FecoGee #5364 üzenetére
Inkább a call routing Meg a licenszelés... az undorító. A QOS hibákat kiszűrni
nem nehéz, csak jelölésellenőrzés kell hop-by-hop, azt a routereken NetFlow-al,
switcheken kézzel a portokon meg MLS Netflow-al meg lehet nézni gyorsan. Akkor
cink ha nagyon sok a hop, elvesz némi időt, de ha ésszerűen csinálod (mint egy
looptest-et E1/T1-en..) akkor hipp-hopp megvan a ludas. Voice-nál a tervezés ha
jó és nem retardáltak változtatnak a design-on (értsd: nincs eszetlen telepítés,
nincs eszetlen feature bevezetés, nincs "alátervezve" a sávszél, új eszközök
bevezetése (pl. bővítés) esetén _mindenhol_ utánaállítják a sávszélességeket,
et cetera) akkor nem kell hozzányúlni a dolgokhoz tán' sose.. de azért tudok én
is érdekes eseteket felhozni mindig minden azzal kezdődik, hogy a "CUCM
és minden kapcsolódó szerver már kétszer le lett ellenőrizve, tuti minden jó,
tuti hálózati a probléma" Meg ami még cink: a sok call feature használata
és bevezetése ész nélkül.. extension-öket hunt-groupba teszegetni, de mindet
különbözőbe.. egyedül Callparking mellett nem configolni timeout-ot se meg
limitálatlan retry hogy tuti elvesszen a hívás.. After hour call blocking-ban rossz
patternt megadni jajjjdeimádtam. Overlay vonal esetén rosszul kiosztani az
agent-ek közt a preference értékeket, így van, aki 100 hívást kap időegység alatt
más meg 2-t ja, és emellé _nem_ letiltani a huntstop-ot, külön móka, a hívók
azt hiszik hogy minden vonal foglalt, közben meg 30 agent várja a telefonokat,
de max. 4 kap hívásokat, 26 egy darabot se Meg a PSTN Gatewayen analóg
telefonok.. mikor az agent nem akarja, hogy hívást fogadjon és melléteszi a
kézibeszélőt aztán sokáig nem csinál semmit de timer hiányában a VG nem
szakítja meg az áramkört és sorban égnek ki az analóg végfokok Meg E1
PSTN kapcsolat mellett arra rájönni, hogy te úgy tudod, hogy 30 B csatornád
van 6 számmal, majd rájössz, hogy 4 szám a tied és persze hogy nem esik
be hozzád hívás meg az se rossz, mikor 24 a max kimenő/bejövő B csatorna
és sh isdn stat -al meglátod, hogy a szolgáltató letiltott 6-ot és ezért meg a
megemelkedett hívásszám miatt kapnak az agent-ek a callcenterben busy
signalt már a kézibeszélő felemelésekor. Persze mind-mind a network guynak
van jelentve és ő is mondja meg hogy a-aa, nem network, hanem voice a téma
és ittmegottmegamott kellett _volna_ megnéznetek.. csodás élmények
[Szerk. I]
Oh, mégegy ami eszembejut: IP telefonok voice mail gombja csak 12..15 sec
múlva alszik ki miután a voice mail-t meghallgattad. Persze ez is network issue.
Aztán mikor már én kérek a telefonokról call statisztikát (persze mobiltelefonnal
fényképezettet kapok..) és nézem a jitter/loss értékeket hogy hátha van _valami_
és rájövök, hogy a calltrace a CUCM-ről meg a képen látható idő a telefonon
nem egyezik, mert a CUCM nincs NTP-vel szinkronban, ám a telefonok a TFTP
szervernek használt VM-et használják NTP-re is.. és a CUCM a gombok
beállításait NTP alapján szinkronizálja, tehát lehet, hogy te már a voice mailt
meghallgattad és a CUCM meg is kapja a notification-t a voice mail szervertől
hogy xyz sorszámú voice mail meg lett hallgatva, ám a CUCM csak utólag -
mikor eléri azt az időpontot az órája - fogja a telefont is értesíteni Priceless..
[Szerk. II]
lol mégegy: Megnövekedett agent forgalom miatti CUCM memórianövekedés
és swapolás miatti lassú call routing lejelentve network hibára, hogy egy-egy
telefonbeszélgetés felépítése 6..8 másodpercbe is beletelik és biztos a call
signaling csomagok jelölése miatt van ilyen delay - aztán annak aki ebben
100% biztos magyarázd el, hogy a világban nincs olyan szolgáltatás ami
ilyen nagy delay-t megeszik gond nélkül (értsd: a hívások felépülnek, a
telefónia minőségével nincs gond) így a szerver lesz a ludas.. de neeem,
hajtja az igazát, de amikor megnézi a CUCM VM-jét tátva marad a szája
hogy 950%-osan átlagostól eltérő a hívásszám és a CPU 89%-on a swapo-
lással van elfoglalva, a maradék meg call routing folyamat XD[ Szerkesztve ]
-
FecoGee
Topikgazda
válasz Intelligencs #5363 üzenetére
Ezek szerint a nemet nyelvvel nincs gondod... Ez tok jo. Legtobb ember angolos itthon. Sok embert szerintem a nemettudas hianya tart vissza. Bar igazabol nekem is van kozepfokum, csak mivel 10 eve meg sem szolaltam, total elfelejtettem.
Siman megtanulod a voice-t is, nrm hiszem hogy gond lenne vele ;-). Jo kis QoS . Gondolom az a legdurvabb resze.[ Szerkesztve ]
-
őstag
Igen, meg lehet, bármilyen CCNP vagy magasabb szintű vizsgával. Én már leellenőriztem, és 2016 december 11. a lejárata az enyémnek, tehát pont 3 évvel meghosszabbodott a vizsga napjához képest. PDF-ben ki is küldettem magamnak a certificate-et.
FecoGee: Köszönöm a tippet, ezt nem tudtam! Igen, sokat segített volna, ha korábban már ismerkedtem volna a felülettel. Akkor nem ott kellett volna rájönnöm, hogyan is működik. Mondjuk egy CCIE-re azért jobban rákészülnék, az kicsit többe is kerül, meg gondolom sokkal nehezebb. Legközelebb alaposabban utánajárok, hogy mi nyilvános az adott vizsgából, és mi nem. Most le akarok még tenni voice, esetleg még security vizsgákat, hamarosan ugyanis távozni szándékozom Németországba/Ausztriába, előtte még kicsit tuningolom magamat. Lehet, hogy haverom voice-os állását megcsípném (ő megy Svájcba, és beajánl engem), csak én voice-szal viszonylag keveset foglalkozom, inkább switching van itthon a melóhelyen, meg kis routing. De hát mint tudjuk, minden munka betanított munka, olyan még nem volt, hogy valamit ne tudjak megtanulni.
weiss: Zseniális, ezt loptam. Kocka kollégáknak ezt fogom körbeküldeni...
[ Szerkesztve ]
-
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
FecoGee
Topikgazda
Boldog karacsonyt nektek!
-
tusi_
addikt
Nagyon Boldog Karácsonyt kivánok mindenkinek és köszönöm az egész éves segitséget
eat, sleep, play, replay
-
KrissszG
tag
Köszönöm, mindkettőtöknek!
-
KrissszG
tag
válasz Cyber_Bird #5347 üzenetére
Időközben regisztráltam ICND1-re,szóval sajnos már nem nagyon tudom meggondolni magam és átnyargalni CCNA-ra. Azért ezt a két lépcsős megközelítést választottam, mert
- még soha nem vizsgáztam hasonló technikai dolgokból, így nincs vizsgarutinom sem, ez lesz az első.
- nincs gyakorlatom, jelenleg bár IT területen, de nem kifejezetten ebben dolgozomJanuárban meglátjuk sikerül-e.
-
crok
Topikgazda
Csatorna nem lesz lényeges, SSID se ha roamning van (hisz akkor ugyan az).
Ami kérdés: titkosítás típus/jelerősségek az AP és a host közt/antennadirekciók/
csatlakozások/gaining (úgy értem nincs-e a 3 működő túlhúzva vagy az egy nem
működő lehúzva a WLC-n?)/a-b-g-n wifi?/mind tudja is azt amit használni akarsz?
(úgy értem: abgn de engedélyezve is van meg működik is a rádió a szabványhoz?
Ha a tablet látja mind a 4 AP-t valami miatt csak _nem_ választja ki azt az egyet.
(Androidra van app, amivel meg tudod nézni a BSSID/jelerősség/capabilities
kombókat, de hogy Win8-ra, tabletre.. nem tudom, nem értek a lovakhoz..) -
tusi_
addikt
Na beállitottam 3 másik AP-t is ugyanazokkal a beállitásokkal, különbözö tipusokat is, meg ugyanolyat, mint az érintett Ap és minddel megy a Tablett, csak azzal az eggyel nem. Részemröl most vettem be a le...om tablettát
eat, sleep, play, replay
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz KrissszG #5345 üzenetére
Ahogy FecoGee irta, viszont szerintem nem erdemes a ket lepcsos vizsgat tenni, penzkidobas, es nem sokkal nehezebb a kompozit vizsga sem mint mondjuk az icnd2. Annyi, hogy egyszerre kell fejben tartani mindket tananyagreszt, de tekintve hogy kesobb is igy lesz ez, ezert szerintem nem problema
-
KrissszG
tag
válasz suomalainen #5318 üzenetére
Köszönöm a választ!!
Még egy dolog érdekelne. A CCNA minősítést ugyebár meg lehet szerezni a CCNA (200-120) vizsga letételével, valamint az ICND1 (100-101) és ICND2 (200-101) vizsgák letételével.
A kérdés az lenne, hogy ha az ember a 2 lépcsős megoldást választja, akkor a két sikeres ICND vizsga után megkapja a CCNA "oklevelet" vagy ilyenkor 2db ICND okelevele van és CCNA-s nincsen? Az érdekelne, hogy lesz-e cégül CCNA-s papír.Előre is köszönöm a válasz(oka)t!
[ Szerkesztve ]
-
FecoGee
Topikgazda
válasz Intelligencs #5341 üzenetére
Gratulalok, szep munka ! Egyebkent a Cisco honlapjan fent van egy demo a tshoot vizsgarol, ahol ki tudod probalni, hogy mukodik a felulet. Ott lathato hogy csak valasztani kell, es hogy visszatehetoek a ticketek. Sot, meg a topologia is publikus. CCIE-hoz is van ilyen, es sokan irjak, hogy bar elobb megneztek volna. Sok idot elvesz, ha ott iskerkedik az ember a felulettel, az mar biztos.
[ Szerkesztve ]
-
tusi_
addikt
válasz Intelligencs #5341 üzenetére
Ha jól emléxem egy Route-map név van elszúrva, valami eig-ospf helyett eig_ospf van a redistrib parancs után. Azon én is fel....tam magam, nagyon rossz megfigyelő vagyok és át is siklottam rajta, csak később tünt fel
Gratula, én is csak hosszabitok majd és ezek szerint meg lehet tényleg csak egy CCNP vizsgával az egészet hosszabbitani.
[ Szerkesztve ]
eat, sleep, play, replay
-
őstag
Múlt héten meghosszabbítottam a CCNP minősítésemet. Mivel az én időmben még más volt rendszer, nem ez a hármas tagolás, ezért a TSHOOT-ot csináltam meg, mert kíváncsi voltam rá, hogy milyen. Megrendeltem a könyvet is az Amazonon, elég könnyen és gyorsan olvasható.
Viszont a vizsga kicsit megszopatott. Először is infarktusközeli állapotba kerültem, amikor a k. szimulátor nem fogadta el a conf t parancsot. Próbálkoztam configure terminal paranccsal, és ott szitkozódtam. Percek múlva esett le, hátha a kérdőjel működik, és akkor láttam meg, hogy nincs is ilyen parancs, azaz a laborokat nem kell működővé konfigolni, csak a kérdésekre kell válaszolni... áááááááááááááááááááááááá!
Másik, amin majdnem elúsztam, hogy kb. a laborok felénél jártam, amikor az egyik kifogott rajtam. Legalább 1-1.5 órát elszúrtam. Tudtam, hogy valami EIGRP-OSPF redisztribuciós probléma lesz, de az istennek sem találtam meg a hibát. Pingettem én már a jóistent is a Marsról, soronként néztem az összes konfigot, de valahogy nem akaródzott megtalálni a megoldást. Ugyanis nem vettem észre, hogy a hibajegyet vissza lehet tenni, és később újra elő lehet venni. Így aztán nem mertem továbbmenni, de a végén kénytelen voltam megoldás nélkül visszarakni. Aztán kapkodtam mint az állat, elhasználtam az összes időt, pedig az elején azon röhögtem, hogy erre a piti vizsgára minek két és fél óra? Aztán az utolsó percig ott kattintgattam.
A slusszpoén, hogy majdnem 1000 pontot értem el, szerintem csak egy kérdést ronthattam el. Kár volt azon az egy laboron parázni, igazából valószínűleg azt is eltaláltam a tippelésemmel, mert akkor szerintem több pontot vesztettem volna, ha egy labor is rossz.
-
Immy
őstag
Ez nem lehet végleges (működő) rendszer, hiszen a 2db AP az 1-es csatornán intereferálnak egymással...
20nm-en meg amúgy sem kell 1-nél több, nagyon nehezen tudok olyan felhasználási módot mondani, ahol egy komolyabb AP egy légtérben nehezen tudja kiszolgálni a kliensek forgalmát.Off: ha ilyen "szakértőkkel" vagy körülvéve, akkor nem fogják észrevenni, hogy átállítod a teszt erejéig a csatornát
Apró: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/immy/index.html
-
tusi_
addikt
Több SSID van egy Ap-n, de nem mind1 ki melyikhez csatlakozik/hat. Bonyolult...
A Roaming megy, csak a 401-es marad ki a Tablettnél, minden más gépnél megy
Itt valami Win8 izé lesz, vagy a Dell wifi driverja a ludas....
eat, sleep, play, replay
-
-
tusi_
addikt
A piros X jelöli azt a pontot, ahonnan csatlakozni kell/kéne az AP-hoz. (ez egy szoba). De a Tablett a 408-hoz csatlakozik, ha onnan kapcsolódok. Ha körbe járok, akkor mindre felmegy, kivéve a 401-re, arra sosenem A laptop felmegy mindre és tökéletes a jel. (windows szerint. )
A csíkozott területek szobák, a nem csíkozott az folyosó. A 401-es Ap a 6-os csatornán van, a 407-408 az 1-esen, a 403 meg a 11-esen. Mind ugyanaz a tipus, ugyanaz a széria, ugyanaz a beállítás, eltekintve a csatorna dolgot.
Köszi a segítséget.Szerk: rossz a rajz, a 407 és 403 fordítva vannak
[ Szerkesztve ]
eat, sleep, play, replay
-
Immy
őstag
válasz Hedgehanter #5323 üzenetére
Köszi!
Apró: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/immy/index.html
-
FeRkE
őstag
válasz Hedgehanter #5323 üzenetére
Hogyan tudom közvetlenül a pdf-et leszedni az oldalon? Nemsok kedvem van egy download managert felrakni
-
Immy
őstag
Szia!
Döntően függ a kliens wifi chipsettől és drivertől, hogy mennyire támogatja a roamingot. (802.11r és 802.11k-ról ne is beszéljünk)
Milyen titkosítást használsz? Valamint 4AP 20nm-en nem biztos, hogy a legjobb ötlet Ha csak 2.4ghz-en sugároznak, akkor már nem tudod elrakni őket olyan csatornákra, hogy ne lapolódjanak át és egymással ne interferáljanak.Apró: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/immy/index.html
-
Hedgehanter
őstag
[ Szerkesztve ]
-
tusi_
addikt
Wifi-s kérdésem lenne. Adott 4 AP kb 20nm-es területen. Hozzá egy tablett, ami a legtávolabbi AP-hoz csatlakozik alap értelmezésben. Ha körbe megyek az épületben, akkor felcsatlakozik egymás után mind1ikre, de ha adott helyen vagyok, akkor csak egyre, ami a legtávolabbi, ezért a jel is rossz. Kérdés: hogy tudom megoldani, hogy a legjobbhoz csatlakozzon?
AP-k: enterasys
WLC: Junpier.eat, sleep, play, replay
-
FecoGee
Topikgazda
válasz Cyber_Bird #5319 üzenetére
Én élőben megnéztem, nem volt nagy szám. Kb. 15 percben elmondhatta volna amit 2 órában tett .
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz Cyber_Bird #5272 üzenetére
Elerheto mostmar az ingyenes seminar reg nelkul
-
suomalainen
tag
válasz KrissszG #5317 üzenetére
Helló
Nem szükséges Candidate ID a vizsgázáshoz. A jelentkezés menete a következő:
1. www.pearsonvue.com majd katt a "sign in"-re.
2. Megkeresed az Information Technology (IT) majd jobbra Cisco Systems
3. Bejelentkezel
4. Katt az Schedule exam-ra, majd kiválasztod a vizsgát, lent nyelv angol, majd tovább gomb.
5. Megkeresed a vizsgaközpontot a keresővel.
Utána már a fizetéssel kapcsolatos dolgok jönnek, egyértelmű lesz a dolog.A vizsgázáshoz nem kell semmit vinned, egy e-mailt szoktam küldeni a vizsgaközpontnak, hogy minden rendben van-e a regisztrációmmal. 2 okirat szükséges a vizsgához, az egyik a személyid a másik mondjuk a jogsid.
[ Szerkesztve ]
-
KrissszG
tag
Sziasztok!
Előre is elnézést, ha butaságot kérdezek, de egyelőre nem találtam egyértelmű leírást, hogy mi a folyamat.
Szóval... CCNA (ICND1 és ICND2) vizsgát szeretnék tenni. Még soha nem vizsgáztam, ergó nem is rendelkezem semmilyen ID-vel.Miket kell regisztrálnom? Mitől/hogyan lesz például Candidate ID-m.
A www.cisco.com oldalon már regisztráltam, tehát egy olyan ID-m már van.
Regisztáltam továbbá a Pearson VUE oldalon is, ott is létrehoztam egy accountot, de egyelőre Candidate ID-t még nem látok a rendszerben. Mivel Cisco ID-m nem volt (a VUE-n meg kellett volna adni, de amikor beírtam azt amit a www.cisco.com-on regisztráltam, nem fogadta el -- nyilván valami mást várt/másra gondolt).Megtennétek, hogy leírjátok hogy hol kezdjem, mik kellenek, stb?
Előre is nagyon köszönöm!
-
PumpkinSeed
addikt
válasz Cyber_Bird #5314 üzenetére
-
zsolti.22
senior tag
válasz Cyber_Bird #5314 üzenetére
Sima ACL-nél nincs any any, csak egy any van
Cyber: tényleg, bakker.
[ Szerkesztve ]
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz PumpkinSeed #5312 üzenetére
Igen, egy kicsit talan tenyleg
Tegyuk fel, hogy a ket halozatod
VLAN A: 192.168.1.0/24 a Fa0/0.1 porton
VLAN B: 192.168.2.0/24 a Fa0/0.2 portonamit te akarsz elerni azt igy tudod:
Megcsinalod a ket acl-t.
access-list 1 deny 192.168.1.0 0.0.0.255
access-list 1 permit any
!Kell a permit any any, az implicit deny miatt az acl vegenaccess-list 2 deny 192.168.2.0 0.0.0.255
access-list 2 permit anyes felhuzod oket conf modeban:
int fa 0/0.1
ip access-group 2 out
! tehat, ha 192.168.2.0/24 bol jon forgalom a routerbol kifele, akkor eldobjuk.int fa 0/0.2
ip access-group 1 outZsolti: pont forditva, ezert szoktuk standardet mindig a celhez a legkozelebb tenni, mert csak a source-ot tudja nezni. (any any javitva thx)
[ Szerkesztve ]
-
zsolti.22
senior tag
válasz Cyber_Bird #5310 üzenetére
Sima acl, ha source ip az A vlan ip tartomanya
Rosszul fogalmaztál Ha már source IP-t nézünk, akkor azt csak a kiterjesztett ACL tudja, te cél IP-t akartál írni Igazából most mindegy, melyiket használja
-
zsolti.22
senior tag
válasz PumpkinSeed #5309 üzenetére
Ez router-on-a-stick lesz, ha jól sejtem. Ilyen esetben ugye a két VLAN-nak 1-1 alinterfésze lesz a routeren és erre a két alinterfészre kell tenned egy-egy befelé irányba szűrő ACL-t.
A többi menni fog? -
Cyber_Bird
senior tag
válasz PumpkinSeed #5309 üzenetére
Sima acl, ha source ip az A vlan ip tartomanya, akkor drop, aztan allow all. Ezt felhuzod a B fele meno portra.
Az A fele meno portra meg ugyanez pepitaban.
Szerintem ez a legegyszerubb. -
PumpkinSeed
addikt
válasz zsolti.22 #5308 üzenetére
Van a két VLAN melyek routeren mennek a netre. Tegyük fel, hogy nem két switchen vannak hanem egyen, nem tudom miért 2-re tettem... Azt szeretném, hogy egymást ne lássák, de netre tudjon menni mind2.
-
zsolti.22
senior tag
válasz PumpkinSeed #5307 üzenetére
Rajzolj és megmondjuk.
-
PumpkinSeed
addikt
Azt, hogyan tudom ACL-el megcsinálni, hogy két VLAN ne lássa egymást?
-
crok
Topikgazda
válasz FecoGee #5305 üzenetére
Nem tudom, milyen ember vagy, miből tanulsz jobban/könnyebben..
Én programozásban jobban szeretem az "írott szót" - sok próbálgatással.
Én innen tanultam meg [szerk.] meg sok ? használatávalPacketlevel - ezt egyébként is ajánlom!!!
Routing tábla monitorozása
ipSpace-en külön tag van rá
IPExperten is van egy jó példa
Cisco Community - ez talán a legjobb hely példákra
INE szájbarágósan
Cisco Support - EEM Basics and sample configs
Cisco EEM Best practices
Command ref. I.
Command ref. II.
Command ref. III.[ Szerkesztve ]
-
FecoGee
Topikgazda
EEM-hez tud valaki jo anyagot? Nem a cisco beyond kellene. Alapoktol, szajbaragosan. Koszi!
-
zsolti.22
senior tag
válasz PumpkinSeed #5302 üzenetére
RIP-en nem kell útvonalat összevonni? Na meg domain-wide default EIGRP-vel
[ Szerkesztve ]
-
zsolti.22
senior tag
válasz PumpkinSeed #5300 üzenetére
Elég egy ACL ja. De a belső címek legyenek engedélyezve; mármint úgy belső címek, hogy inside címek. Ha a NAT-cím meg egy publikus cím lenne és a routerek között outside cím nem ez a NAT cím volna, akkor default route-nál NE interfészt adj meg célnak, hanem next-hopot, mert akkor meg encapsulation errorod lesz.
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 s0/0 helyett ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 x.x.x.x
ACL valahogy így:
access-list 1 permit 172.20.0.0 0.0.255.255[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Nők, nőügyek (18+)
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Napelem
- DIGI internet
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- Kompakt vízhűtés
- Gamer headsetek a felsőkategóriából
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Keringető szivattyú vezérlése: még okosabb fűtés
- További aktív témák...
- Lenovo Yoga Pro 7i Profi Ultrabook -30% 14,5 Brutális i7-13700H 14Mag 16/1TB Intel Iris Xe 2,5K 90Hz
- Lenovo LOQ 15irh8
- Bontatlan Lenovo Yoga Pro 7 Profi Ultrabook -30% Ryzen 7 7840HS 8Mag 32/1TB 2,5K RadeonT 780M 4GB
- Különleges ITX PC (5800X3D 64GB 1TB RTX4060 LP) - Portal Companion Cube
- Iphone 16 pro max 256gb istyle. 2027.10 ho.-ig garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest