- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Kompakt vízhűtés
- Gamer headsetek a felsőkategóriából
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen széket vegyek?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Tuning kezdőknek
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
FecoGee
Topikgazda
Ötlet?
-
FecoGee
Topikgazda
válasz szunyog199 #4896 üzenetére
Általában (valós életben) igen. Viszont ha két eszközt két vagy több linkkel kapcsolsz össze, akkor már szükség van a 3. és 4. lépésre, hiszen a MAC is ugyanazt a BDPU-kban.
-
zsolti.22
senior tag
válasz szunyog199 #4896 üzenetére
3dik és 4dik
3. és 4. -
szunyog199
tag
-
FecoGee
Topikgazda
válasz szunyog199 #4892 üzenetére
Nem akarunk elijeszteni :-).
BGP... suppress-map, unsuppress-map, attribute-map, inject-map... Stb. Durva :-)[ Szerkesztve ]
-
sunyijanika
tag
Sziasztok,
Mit ajánlotok most CCNA Sec-hez? Melyik a legfrissebb könyv és az mennyire bugos? a 640-554 vizsga most a legújabb? csak szeretnék egy körképet kapni, ti miből készültök.
-
jerry311
nagyúr
2-3 éve Cisco Expo-n volt valami szakmai előadás, ahol optikával mutattak be 50 msec konvergenciát. Merthogy amíg kihúz az ember egy optikai kábelt a csatlakozóból az ~150 msec, de mire ezzel végzett, addigra a rendszer már rég máshol küldi a forgalmat. Kár hogy nem emlékszem a részletekre.
Mindenesetre akkor nagyon teccett. -
FecoGee
Topikgazda
Nem kotekedni akarok de az RSTP-nek bar valoban 6 mp a maxage de valojaban nem letezik olyan fogalom hogy RSTP maxage. A szabvanyositott Uplinkfast es Backbonefast miatt jo esellyel 1 mp a konvergencia. Routingnal OSPF-nel pedig erdemes a dead-interval minimum hello-t hasznalni a villamgyors konvergencia miatt.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz szunyog199 #4885 üzenetére
Es melyik jobb: huzni 1x 100m uveget es kifejteni, vagy evekig szivni az uzemeltetessel? Lattam mar olyan halot ahol a disztri es access kozott 7 (!) szekrenyen at patcheltek az optikat. Aztan keresd meg a link hibat...
-
tusi_
addikt
válasz szunyog199 #4885 üzenetére
Wow. Sok sikert hozzá.
Ha egy olyat tervezel meg a dogádban, mint a képen, amit linkeltem, szvsz Unicum Lauda végzel
A mi vizsgabiztosaink azt sem tudták, mi a cross, meg a patch kábeleat, sleep, play, replay
-
tusi_
addikt
válasz szunyog199 #4883 üzenetére
Bátor vagy. Nekem van egy gagyi CCNP-m, de nem mernék elvállalni egy háló tervezést
eat, sleep, play, replay
-
tusi_
addikt
válasz FecoGee #4879 üzenetére
Szemely szerint nekem is, el lehet szinte felejteni a RPVST 6 seces indirect topology changest is, helyette van 1 másodperces routing.
De szvsz az üzemeltető a haját tépné egy kisebb hálózatban, ha elő állnál több miliió forintos cuccokkal accesba
eat, sleep, play, replay
-
FecoGee
Topikgazda
válasz szunyog199 #4877 üzenetére
Pont ezert kell a masik switch. Amit tusi linkelt, az egy jo abra. Olyasmit kellene osszerakni.
-
tusi_
addikt
válasz szunyog199 #4874 üzenetére
Tök jó a az RPR meg az SSO , de mi van, ha a nyák hal be, vagy a proci, vagy a ram vagy a.........
eat, sleep, play, replay
-
FecoGee
Topikgazda
válasz szunyog199 #4874 üzenetére
Megall az is egyszer. Meg a 6500 is. Meg a Nexus 7000 is. :-)
-
tusi_
addikt
Feconak van igaza, de szvsz az acces route kicsit drága.
eat, sleep, play, replay
-
FecoGee
Topikgazda
válasz szunyog199 #4868 üzenetére
A routed access a jovo. De legalabb a disztrin kellene L3. Ezt a daisy chain-elt halozatot fel kellene szamolni mielobb, es atalakitani az elobb emlitettek egyikere. Kene meg egy disztri es minden access-t azokra redundansan felkotni.
[ Szerkesztve ]
-
tusi_
addikt
-
tusi_
addikt
válasz szunyog199 #4868 üzenetére
Szivesen.
Ha van GNS3-d ott lehet állitani költséget, cserébe port priority.t nem. Nem mintha itt kellene
Ha ez egy tényleges hálózati korszerűsités, akkor simán máskápp csinálnám
[ Szerkesztve ]
eat, sleep, play, replay
-
szunyog199
tag
PT-ben már össze van rakva, ez igazából egy hálózat korszerűsítés lesz redundanciával, a piros vonal az ami a redundáns kapcsolat (gondolom az SW7 és SW13 közötti redundanciára értetted, hogy nem a kisebb költséget használom), a többi már jelenleg is üzemel, ezért azt ,,alapértelmezettként,, hagyom. Csak mivel a költségeket nem tudom PT-ben lemodellezni, ezért biztos ami biztos alapon megkérdezem itt. Köszi a választ amúgy.
[ Szerkesztve ]
-
tusi_
addikt
válasz szunyog199 #4862 üzenetére
Első blikkre jónak tűnik. Bár néha elég értelmetlen, hogy egy sokkal hosszabb utat választasz ki.
Elsőre szerintem egyszerűbb hálókat rakj össze és csináld meg PT-ben, abból sokat lehet tanulni.
eat, sleep, play, replay
-
tusi_
addikt
-
quby
őstag
válasz zsolti.22 #4861 üzenetére
Adatáltviteliközeg elérés vezérlési cím....Ezen 15 percig gondolkodtam, mire a hasonló nyelvezetű szövegből kiderült hogy a MAC address-ről van szó....
A legügyesebb állat az ürge, hiszen búzával teli pofazacskóval is képes repülni, miközben egy bagolyt egyensúlyoz a hátán.
-
szunyog199
tag
Gyakorolgatom ezt az STP-t, csak nem vagyok benne biztos, hogy jók-e a meglátásaim a költség állítással kapcsolatban.
Szóval összeraktam egy elég összetett hálózatot és érdekelne, hogy az adott konfiggal azt érem-e el amit szeretnék.(minden konfig előtt ott van, hogy mit is szeretnék az adott redundáns összeköttetéssel)
Ezekkel az adott portokat blokkolnám?(nem úgy mint annó a Gyuribácsis videóba ) Köszi.SW2-SW10 közötti redundancia(SW2-0/2 és SW10-0/2 a root port) SW10-0/1 portot szeretném blokkolni:
SW10(config)#int gi0/1
SW10(config-if)#spanning-tree vlan 1,10 cost 50SW8-SW9 közötti redundancia(SW8-0/2 és SW9-0/1 a root port) SW9-0/2 portot szeretném blokkolni:
SW9(config)#int gi0/2
SW9(config-if)#spanning-tree vlan 1,10 cost 50SW11-SW12 közötti redundancia(SW11-0/1 és SW12-0/1 a root port) SW12-0/2 portot szeretném blokkolni:
SW12(config)#int gi0/2
SW12(config-if)#spanning-tree vlan 1,10 cost 50SW11-SW7 közötti redundancia(SW11-0/1 és SW7-0/2 a root port) SW11-0/3 portot szeretném blokkolni:
SW11(config)#int gi0/3
SW11(config-if)#spanning-tree vlan 1,10 cost 50SW7-SW13 közötti redundancia(SW7-0/2 és SW13-0/2 a root port) SW13-0/1 portot szeretném blokkolni:
SW13(config)#int gi0/1
SW13(config-if)#spanning-tree vlan 1,10 cost 50 -
zsolti.22
senior tag
Van itt még a jóból:
TFHÁP - Továbbfejlesztett Határátjáró Protokoll (szegény EIGRP)
Fájlátviteli protokoll (ez annyira nem vészes)
Átvitelvezérlő protokoll
Közel- és távolvégi áthallások
Visszirányú explicit torlódásakármi , ez ellentéte meg az előremutató explicit torlódásakármi
pont-pont protokoll (ez se durva)Az ezzel a baj, hogy olyanok fordították angolról magyarra, akiknek fingjuk nem volt az egészhez. Olyan ez, mint aki "bal"-nak fordítja egy programban a hátralevő időt jelentő "left" szót
Igen Ferke, nálunk is kb ez volt.
Immy, ha CIDR-t akartál írni, akkor az magyarul helyesen Osztályok nélküli, körzetek közötti forgalomirányítás (tegye fel a kezét, aki ezt érti)
[ Szerkesztve ]
-
FeRkE
őstag
Vicces dolgok ezek Mikor elkezdtem CCNA-t tanulni az egyetemen, az elejen gondoltam, magyarul egyszerubb lesz vizsgazni (marmint a netacademia-s fejezetvizsgak). Hat megbuktam egybol, azt se ertettem, mit kerdeznek A javitot mar angolul irtam, ott mar nem hibaztam
-
FecoGee
Topikgazda
Valaki megmondana mi az a gyokerponti hid?
-
-
tusi_
addikt
válasz szunyog199 #4840 üzenetére
Aha. Pl:
Vagy a rooton:
int f0/2, spann vl 1 port pri x < 128
vagy a nonrooton
int f0/1 span vl 1 cost nagyobb mint az eredeti
[ Szerkesztve ]
eat, sleep, play, replay
-
jerry311
nagyúr
Ez 2 evente jar le. Jellemzoen 2-4 releasenkent frissitik. CP most R76-nel jar, tavaly volt R71 --> R75 valtas a vizsgaanyagban. Hat tele van sok hulye kerdessel is, de ha eleget gyakorol ra az ember es van fogalma a tuzfalak mukodeserol, akkor nem eletveszely.
Szintek:
CCSA - Administrator
CCSE - Expert
CCMA - Master Architect -
tusi_
addikt
válasz szunyog199 #4838 üzenetére
"Van két switch között egy redundáns kapcsolat(SW1 Gi0/1-SW2 Gi0/2),"
Ez mitől redudáns?
Amúgy igen, a fogadó porton , de szerencsésebb, ha hozzá irod a VLAN számát, mert a Te megoldásoddal az össze VLAN costja annyi lesz.
eat, sleep, play, replay
-
szunyog199
tag
Ha már ennyire beleástam/tuk magam/magunkat az STP-be, kérdeznék még egyet ami még nem teljesen tiszta és sajnos ki se tudom próbálni PT-be és sajnos most élő eszközön sem.
Na szóval a költségekről kérdeznék (van elképzelésem, csak érdekelne jó-e):Van két switch között egy redundáns kapcsolat(SW1 Gi0/1-SW2 Gi0/2), az e közötti kapcsolat köldtségét szeretném megnövelni 4-ről 50-re úgy, hogy az SW2 Gi0/2 portja legyen blokkolva.
Így valósítanám meg:
SW2(config-if)#spanning tree cost 50
Költség állításnál a két switch közül csak az egyiken kell állítani?
-
tusi_
addikt
-
tusi_
addikt
válasz szunyog199 #4833 üzenetére
B-C2960: 000B.BEE4.3483
C-C29650: 00D0.9743.6ABB
Kisebb MAC győz, ö a Designated
[ Szerkesztve ]
eat, sleep, play, replay
-
szunyog199
tag
És az én esetembe mi a szitu?
B-C2960:
VLAN0020
Spanning tree enabled protocol ieee
Root ID Priority 20
Address 00D0.FFA7.9AE2
Cost 8
Port 5(GigabitEthernet4/1)
Hello Time 2 sec Max Age 20 sec Forward Delay 15 sec
Bridge ID Priority 32788 (priority 32768 sys-id-ext 20)
Address 000B.BEE4.3483
Aging Time 20
Interface Role Sts Cost Prio.Nbr Type
---------------- ---- --- --------- -------- --------------------------------
Gi4/1 Root FWD 4 128.5 Shr
Gi5/1 Desg FWD 4 128.6 ShrC-C29650:
VLAN0020
Spanning tree enabled protocol ieee
Root ID Priority 20
Address 00D0.FFA7.9AE2
Cost 8
Port 5(GigabitEthernet4/1)
Bridge ID Priority 32788 (priority 32768 sys-id-ext 20)
Address 00D0.9743.6ABB
Aging Time 20
Interface Role Sts Cost Prio.Nbr Type
---------------- ---- --- --------- -------- --------------------------------
Gi4/1 Root FWD 4 128.5 Shr
Gi5/1 Altn BLK 4 128.6 ShrSzinte minden megegyezik, port prioritiy, portszám, költség. Mégis a C-C2960 switch Gi5/1-es portja van blokkolva... Azt értem amit az előbb példaként mutattál, de ez most nem kerek.
-
tusi_
addikt
válasz szunyog199 #4829 üzenetére
1 legkisebb költség a root-ig
2 ha ez egyenlő, a kisebb sender Bridge ID (elöször a prioritás, ha egyforma akkor MAC)
3 ha ez egyenlő, kisebb sender port prioritás
4 ha ez egyenlő, kisebb sender portszámFecoGee Leirása, nem coprightos.
A költség és a Bridge ID megegyezhet, de a portszám nem. A bridge id akkor egyezhet meg, ha egy switch két linken kapcsolodik ugyanahhoz a swithez, Ilyenkor a port priority dönt.
[ Szerkesztve ]
eat, sleep, play, replay
-
szunyog199
tag
Értem, beállítottam 0-ra a ROOT ID-t.
Még egy kérdés, de nem ehhez tartozik:A héten már volt róla szó, hogy mely port kerül blokkolásra stb. stb. Ha a költség megegyezik, akkor nézi a legalacsonyabb küldő BRIDGE ID-t, és legvégül a port számot. De mi van olyankor, ha a költség, BRIDGE ID és az interfész száma is ugyanaz(SW1 Gi5/1-SW2 Gi5/1). Ilyenkor a kisebbik MAC cím dönt?
-
tusi_
addikt
válasz szunyog199 #4827 üzenetére
Nem. A rootot lehetőleg 0 ra kell állitani, igy "nem lehet" elvenni tőle a root szerepet. (Másik switchnek is lehet 0-s a prioritása)
Ez igazából arra való, hogy bizonyos DoS attackot el kerülj vele. Ha valaki egy Acces switchre ráköt egy új switchet és az lesz a root, akkor át tudja rendezni vele az STP topológiát, ami nem az optimális út.
Egyébként elég a BPDU guard is az accesseken, ha BPDU jön egy portfastos porton, errdisableba kerül.
A root Guard csak a superior BPDU-ra ugrik.(Dsitrib switchekre elég neház rákötni egy Rogue switchet, hiszen elméletben zárható helyen van.)
[ Szerkesztve ]
eat, sleep, play, replay
-
tusi_
addikt
-
szunyog199
tag
Sziasztok!
Újra én az STP-s kérdésemmel.
Gyökérponti híd és RootGuard-ot próbálgatom. A gyökérponti hidam(SW1) RootID-je: 24576, az adott interfészre felkonfigoltam a root guard-ot. Erre az interfészre felkapcsolok egy olyan switchet(SW2), melynek a RootID-je 4096. Miután rákötöttem, a gyökérponti híd(SW1) jelzi is, hogy az adott port ,,root-inconsistent,, állapotba kerül, aminek hatására csak BPDU-ket képes továbbítani és küldeni, de fogadni nem. DE! Ha megnézem ilyenkor a SW2 switchet, akkor azt mondja, hogy ő a Root Bridge. És ugyanezt mondja magáról az SW1 is.Ebben a helyzetben az SW2-nek nem csak sima switchnek kéne lennie? Miért vált az is RootBrige-re?
-
vadito
csendes tag
Talan erdekes lehet nehanyotoknak: https://www.ciscolivemilan.com/connect/sessionDetail.ww?SESSION_ID=3480&t
[ Szerkesztve ]
-
jerry311
nagyúr
válasz FecoGee #4818 üzenetére
Itt ülök (ültem) webexben, vártam, hogy a 4 nyamvadt ASA ma is crasheljen, mint tegnap, tegnapelőtt, azelőtt, az utóbbi 6 napban 23:45 és 0:15 közt.
Persze ha nézem, akkor nem csinálja. Pont mint egy gyerek, ha figyeled, jól viselkedik.
Egyébként meg olyan ellentétes érzéseket kelt ez a probléma, mint amikor az orvos azt, mondja hogy "Betegséget fognak elnevezni Önről."
Az új bug már nyitva, már csak bizonyíték kellene.[ Szerkesztve ]
-
tusi_
addikt
Fürdés, 2 KV.
DSW2 mindenhonnan 19 es costot kap, CSW2 nek kisebb a br priority, az lesz a Root port, ami dsw1 felé, az meg blokk.
eat, sleep, play, replay
-
zsolti.22
senior tag
Igazából végig tudtam, hogy mi a gond, csak megjátszottam magam. -
zsolti.22
senior tag
Az én verzióm akkor igaz, ha CSW2 -> int ra fa 0/21 - 24 -> spa c 18 és DSW2 -> int ra fa 1/0/5 - 8 -> spa c 1
És máris helytálló a rajzom Igaz, hogy akkor is csak azért, mert CSW2 BID-je jobb és nem a DSW1<->DSW2 közötti MAC lesz a döntő. Nesze nekem. -
tusi_
addikt
válasz zsolti.22 #4804 üzenetére
FecoGee féle második rajzot nem értettem.
A switch mindig a fogadó portjának költségét adja hozzá. A roottol 0 val kapja. Ha a fogado port fe akkor 19, ha ge akkor 4, tök mindegy, milyen a küldő port.
Tehát DSW1 root ja 19, ezt küldi tovább DSW2 nek, aki hozzáadja a saját 19-t. Igy 38
DSW2 mind2 switchek fele néző portja 38 as költségű igy Bridge ID alapján dönt. Viszont DSW1 fele 38 al küldi, ehhez hozzá ad DSW1 19-et, ezért 57 és blokkol.
Vagy má nem értem és nem is érdekel
eat, sleep, play, replay
-
FecoGee
Topikgazda
-
zsolti.22
senior tag
Ne laborozd, jól mondják itt előttem. Én összekevertem a dolgokat, mert én úgy gondoltam, hogy DSW2-nek azért lesz FWD-ben a két portja, mert hozzá közelebb van a root bridge (tehát belőle indulok ki), ha nem vesszük figyelembe, hogy a root hogyan árasztja szét a mocskát Így már számomra is tök világos, én tudtam rosszul, ennyi. Cserélhetjük murvára a kukoricát a sarokban
Majd még jelentkezek ilyenekkel, mert látom megmozgatta az állóvizet
Gyere, megadom a hozzáférést a labhoz.[ Szerkesztve ]
-
FecoGee
Topikgazda
Felreertheto a nyilazasom. A BPDU-t ugyebar bekuldjuk egy linkre a root cost-tal, es ehhez befele adjuk hozza a costot. Dsw1 root costja 19, ezt hirdeti be a linkre. Ezert dsw2 koltsege ezen a linken 38 lenne. Dsw2 38-as root costot hirdet be a linkre, ez sw1 oldalan 57 lenne. Behirdetett costok 19 vs. 38, link koltsegek+root cost 38 vs. 57 dsw1 koltsege jobb, o a DP.
-
FecoGee
Topikgazda
A lenyeg hogy dsw2 root portja csak azert mutat csw2 fele mert neki jobb az priority-ja mint dsw1-nek. Mindket oldalrol 38 a cost, viszont dsw1 bid-je magasabb. Ezert lesz csw2 fele a RP. Ebbol is adodik hogy dsw1-nek jobbnak kell lennie dsw2-nel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Lenovo Yoga Pro 7i Profi Ultrabook -30% 14,5 Brutális i7-13700H 14Mag 16/1TB Intel Iris Xe 2,5K 90Hz
- Lenovo LOQ 15irh8
- Bontatlan Lenovo Yoga Pro 7 Profi Ultrabook -30% Ryzen 7 7840HS 8Mag 32/1TB 2,5K RadeonT 780M 4GB
- Különleges ITX PC (5800X3D 64GB 1TB RTX4060 LP) - Portal Companion Cube
- Iphone 16 pro max 256gb istyle. 2027.10 ho.-ig garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest