- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- Kompakt vízhűtés
- Gamer headsetek a felsőkategóriából
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Milyen széket vegyek?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Tuning kezdőknek
- 3D nyomtatás
-
PROHARDVER!
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gesztiboy
tag
válasz kornyiktamas #7899 üzenetére
A nagy "n" betűs oldalon van fent CCNA Discovery, mind a 4 modul. Igaz, nem a legfrissebb, de magyar és könnyen emészthető a tananyag. Abból fel tudsz készülni, illetve emlékeim szerint vannak benne Packet Tracer laborok is. Viszont ha nagyon laborozni akarsz, ott a gns3vault.com, tele laborfeladatokkal, illetve a CCNA Student Lab Manualok. Ezek javarészt angol nyelvűek, úgyhogy meg kell nyomni egy kicsit az angolt
Cisco CCNA \ CCNP
-
kornyiktamas
aktív tag
sziasztok.
Cisco DHOME SB packet racer
"CCNA Discovery: Otthoni és kisvállalati hálózatok kezelése"gyakorlatára hogyan készüljek..? 70% ot kell elérnem, viszont ugye ez az egy angolul van, mivel nem angolt tanultam nem lesz valami jó..
valamilyen régebbi feladat nincs meg mondjuk? amit itthon gyakorolgathatok akár. köszi[ Szerkesztve ]
-
FecoGee
Topikgazda
Most nagyon be vagyok sz.rva. Nyaron nem voltam ennyire feszult elotte...
-
FecoGee
Topikgazda
Szoritsatok majd.
-
szunyog199
tag
Sziasztok!
Van valakinek infója, hogy a legújabb VCE Exam Simulator legújabb verziójához hol lehet hozzáférni? Van aki esetleg elő fizetett rá valaha? Köszi!
-
zsolti.22
senior tag
R4-et megpróbálom rávenni, hogy eigrp 10 útvonalait tegye át ospf 1-be, de nem akarja. Ospf 1-ből eigrp 10-be viszont átmegy.
R4 konfigja ez:
router ospf 1
router-id 4.4.4.4
area 34 stub
redistribute eigrp 10 subnets
redistribute connected subnetsrouter eigrp 1
redistribute ospf 1 metric 100000 200 255 1 1500R3 konfigja:
router ospf 1
router-id 3.3.3.3
area 34 stub no-summaryEnnyire régen volt már a route nekem?
Attól még, hogy totally nssa, attól még, ha benne vannak az útvonalak a RIB-ben, akkor át kéne vennie az ospf-nek az eigrp útvonalakat, és O N2-vel kellene jelölnie, de nekem az IOS hibát dob, amikor a redistribute parancsot beírom.
Ha a stub-okat leveszem, akkor teljesen jó, ha visszarakom, akkor befordul az R4 megint és nem megy a redi.[ Szerkesztve ]
-
FecoGee
Topikgazda
Vagy 20-a vagy 27-e a vizsgam napja. Meg nem dontottem. De mar nagyon kozel van...
[ Szerkesztve ]
-
kornyiktamas
aktív tag
válasz Cyber_Bird #7884 üzenetére
hát érdekelni nem érdekel annyira és nem is ilyen témában fogok elhelyezkedni, viszont a papír ugye kéne
és már csak ez a 2 van hátra..
hát keresgéltem de annyira nem nagyon volt.. találtam 1-2 videót.. -
Cyber_Bird
senior tag
válasz kornyiktamas #7883 üzenetére
Szia!
Nem gonoszkodasbol, de gyakorolj meg, nezz ccna videokat neten.
A 70 szazalek a ccna anyagbol nagyon konnyen teljesitheto ha erdekel a tananyag. Ha nem erdekel, csak mondjuk kredit miatt csinalod, akkor meg erdemes meggooglizni, biztos, hogy fent van neten[ Szerkesztve ]
-
kornyiktamas
aktív tag
Sziasztok.
egy kis segítséget szeretnék kérni.. nos adott egy CCNA Discovery 1 DHomesb melyből kész az összes fejezet meg minden elmélet.. viszont
hátra van 2db packet tracer gyakorlati vizsga... mind kettőn 70% kellene elérni.. viszont ez nem igazán fog menni.. esetleg valamilyen tanács segítség??
mondjuk régebbi megoldások avagy olyan gyakorló ami hasonlít rá.. valamennyire megy de 70% biztos nem lesz..köszi
-
Cyber_Bird
senior tag
Egy kis konnyu offtopic, ha valaki meg nem ismerte volna oket. Van koztuk par nagyon beteg
http://rekrowten.wordpress.com/list-of-network-jokes/ -
tag
na én is megosztom hogy gns3-ban mit sikerült összehozni eddig:
- 4db ios-xr - P, PE, RR role (5.2.0 demo license) - 2G RAM / node
- 2db csr1000v - PE role (ios-xe 3.14 demo license) 3G RAM / node
- 3db iou L3 - CE
- 3db iou L2 - SWKár, hogy az L2 feature-k csak control plane szinten működnek az xr-ben... vpls-t be lehet konfigolni, up is lesz minden, de 1 db packet sem megy át. Nem bug, feature. Gyakorolni azért lehet vele a konfigot.
A csr1000v-t még nem teszteltem le teljesen, az elvileg már elég sokat tud. -
oleeg
tag
Sziasztok!
Ma megjött a 16GB memória a VIRL-hez. Gyorsan teszteltem 2db XR és 6db. IOS routerrel. Egyelőre jónak tűnik, kb. 15 perc a boot és a szimuláció sebessége is rendben van. Úgyhogy ez így megfelelő lesz
Üdv:
o
-
Gesztiboy
tag
válasz zsolti.22 #7872 üzenetére
Hát ja. Én is pislogtam, amikor ezt a részt olvastam:
"Certificates are priced as follows: Soft Certificates (PDF) $3 USD. Hard Certificates (Printed) $15 USD. Additional costs may apply based on the shipping option you select."
FeRkE: Azért ha egy valag pénzt kifizetek, szerintem ennyi igazán beleférhet, hogy letölthetem PDF-be a certem
[ Szerkesztve ]
Cisco CCNA \ CCNP
-
Gesztiboy
tag
válasz Hedgehanter #7870 üzenetére
A CCNA cert. PDF-et anno le tudtam tölteni, de a CCNP-t már nem, ott már kért pár dollárt a letöltésért
Cisco CCNA \ CCNP
-
Hedgehanter
őstag
válasz szunyog199 #7869 üzenetére
Ott valahol, a downloadnal azt hiszem.. De ha jol emlekszem csak par honapig lehet letolteni ingyen..
-
szunyog199
tag
válasz Hedgehanter #7868 üzenetére
Előre is elnézést kérek a kérdésért, de azt hol tudom megtenni a cisco.pearsoncred.com oldalon?
-
Hedgehanter
őstag
válasz szunyog199 #7867 üzenetére
Toltsd le a digitalisat es nyomtasd ki..
-
szunyog199
tag
Sziasztok!
Először is B.Ú.É.K. mindenkinek! Korábban már érdeklődtem tőletek, CCNA cert érkezésével kapcsolatban. A helyzet az, hogy 2014 szeptember 16.-án vizsgáztam belőle, amit október 1.-én postára is adtak, viszont a mai napig nem érkezett meg. Cisconál már kétszer érdeklődtem, mind a kétszer azt mondták, hogy el lett postázva. Érdeklődtem a Postánál is, hogy tudnak-e arról, hogy beérkezett-e Magyarországra a csomag, de sajnos ők nem adhatnak ki ilyen információt. Kezdek aggódni, hogy valahol elkeveredett. Mi ilyenkor a teendő?
-
tusi_
addikt
Boldog új esztendőt mindenkinek
eat, sleep, play, replay
-
FecoGee
Topikgazda
válasz zsolti.22 #7860 üzenetére
Tail drop: normal dobas, megtelik a queue, a kovetkezo packet drop. Wred: a queue telitodesevel aranyosan egyre tobb packetet dob el. Lehet dscp, precedence stb. alapjan definialni. Lenyege, hogy megelozze a global syncronization problemat (tcp-nel dobas eseten felezodik az ablakmeret), a fureszfog effektust. Udp-nel, mivel nincs ACK, hatastalan, nem eloz meg semmit, csak a queue telitodesevel aranyosan tobb csomagot dob el.
[ Szerkesztve ]
-
zsolti.22
senior tag
Mire jó a CBWFQ-nál használt WRED és/vagy tail-drop? Melyik mit csinál? Mi a különbség?
[ Szerkesztve ]
-
FecoGee
Topikgazda
Tapasztalatom alapjan a stack member election nem ugy mukodik, ahogy a Cisco leirja. Meg nem jottem ra, pontosan hogyan is van ez. Elvileg a priority dont, de tapasztalatom szerint nem. Aztan a mac, de az sem. Volt hogy ket switchet stackeltem, mindketto zsir uj volt, na mondom majd az alacsonyabb mac cimu lesz a master. Hat nem az lett. Volt, hogy ket zsir uj switch volt, elinditottam oket kulon-kulon, csak a priority-t valtoztattam. Kikapcsoltak oket, osszestackeltem, es az alacsonyabb prioritasu lett a master... Erdekes.
-
tusi_
addikt
A zsolti altal beidezett szovegben is ott, hogy ha uj switch jon,van elekcio. Erdekesek ezek a cisco leirasok. Az ios ugyanaz, az uj switchen ipservices van, a regin ipbase volt,jott is a mismatch jelzes. At masoltam az ipservicest a stacken belul,restart es mar jo is volt. Sokat kell meg olvasnom errol is. A linket koszi,holnap beleasom magam.
eat, sleep, play, replay
-
FecoGee
Topikgazda
Ezt is olvastad?
http://www.brandontek.com/cisco/stacking-cisco-3750-switches/
-
FecoGee
Topikgazda
Switch 1 renumber 2 az 1-esbol kettes tagot csinal. A kettesbol pedig egyeset. Ez akkor kell ha forditva all ossze a stack mint ahogy rackeltel.
Lehet hogy nalad eltero volt az ios version es az auto upgrade miatt a magasabb lefrissitette az elsot, es ezert az eleve magasabb verzioju switch lett a master (mivel amit frissitett, megbootol a vegen). -
tusi_
addikt
Van Sw 1, Sw 2-m
Sw 1 pri 11, sw 2 pri default. Bebottoltattam a 2-st prio 1-el töröltem a sw 1 a stackböl.
Majd elinditottam a sw 1-t, hozzá adódott a stackhez, de a pri 11 ellenére Member lett, pedig reelection kellett volna lenni, mert új Memeber adódott a rendszerhez. Majd reboot az egész rendszerre, tehát a stack indul újra, akkor ki lett választva Sw1 Masternek a prio miatt.
eat, sleep, play, replay
-
tusi_
addikt
válasz zsolti.22 #7847 üzenetére
Ezeket mind olvastam már, de nem válaszolja meg a kérdésemet.
Jelen esetben a magasabb prioritású switch a slave, pedig elméletben ő bootolt be elsőnek és a prioja is magasabb.
Hacsak nem lett beállítva manuálisan sw 1 nek, és most lett átállítva prio 5 nek, akkor nemtom.
eat, sleep, play, replay
-
zsolti.22
senior tag
Bár nem érzem magam Feco-nak, de:
The stack master will be chosen based on the following rules, in the order specified:
1 . The switch with the highest stack member priority value is elected. The priority value can be manually configured by administrators.
2. The switch with the highest hardware and software priority will be elected. This defaults to the unit with the most extensive feature set. The Cisco Catalyst 3750 Advanced IP Services IPv6 (AIPv6) image has the highest priority, followed by Cisco Catalyst 3750 switches with Enhanced Multilayer Software Image (EMI) and then the Standard Multilayer Software Image (SMI) versions.
3. The switch with non-default configuration is elected. In other words, if a switch has a preexisting configuration, it will be preferred over one that has no configuration.
4. The switch with the longest system uptime is elected.
5. The switch with the lowest MAC address will be elected.The stack master election is held when one of the following events occurs:
When the whole switch stack is reset or rebooted
When the stack master is reset or powered off
When the stack master is removed from the stack
When the stack master switch has failed
When switches are added to the existing stack -
tusi_
addikt
Megjött karácsony du. a másik 3750-m, most a stackelést tanulgatom. Feco, mondtad, hogy sokat stackoltal, kellene kis segítség a megértéséhez.
Cisco oldalon találtam ezt:
3750-Stk>show switch
Current
Switch# Role Mac Address Priority State
--------------------------------------------------------
1 Slave 0016.4748.dc80 5 Ready
*2 Master 0016.9d59.db00 1 ReadyEbben az esetben hogy alakult ki ez a helyzet? Ha nincs kézzel kiosztva a number (switch 1 renummber 2 pl.)
akkor a képen a Sw 1 bootolt be elsőnek, 5-s prioritása van mégsem lett Master. Vagy most lett megváltoztatva de még nem lett restartolva? És miért Slave, nekem Membert ír ki.Másik. Ha beírom, hogy "switch 1 renummber 2" akkor onnantól a switch mindig 2-s számmal jön fel? Nem a minidig elérhető legalacsonyabbat kapja, hanem előírva a 2- kapja?
Köszi
eat, sleep, play, replay
-
FecoGee
Topikgazda
Ez nagyon jo tanacs crok, sokaig en sem tudtam! Es nem reklamozzak a dolgot. Bizony, csak PtoP interface-re szabad hasznalni interface-re mutato route-t. En az INE videokbol tanultam meg. De ugy emlekszem ha multipointra adod ki a parancsot, akkor vissza is szol az IOS.
[ Szerkesztve ]
-
tusi_
addikt
Nalunk is next hop IP van csak (Switch-ASA között). Mi nem is hasznalunk routing protkolt, csak static routeot. Egyszer lattam OSPF-et, csodalkoztam is. EIGRP-t meg sosem elo halozatban
[ Szerkesztve ]
eat, sleep, play, replay
-
crok
Topikgazda
válasz zsolti.22 #7842 üzenetére
Azért kaptál encap errort mert nem tudott a cél IP-hez CEF-ben bejegyzést.
Ez egy olyan "hiba" amit egy ARP kérés+válasz megold - és eleve így működik.
Ez normális ha pl. egy subnetben valakinek küldeni akarsz valamit küldeni
akkor ahhoz encap info kell (pl. etherneten MAC) ami egy ilyen interface-re
irányított def.route esetében nincs, hisz nyilván a cél nem lesz a linked másik
oldalán - így fel kell oldani a célt, ekkor jön az ARP kérés, amire senki se
fog válaszolni csak ha a Proxy-ARP miatt a másik oldalon valaki nem válaszol.. -
Cyber_Bird
senior tag
Igen, ezt Odom is mondta mar szerintem, legalabbis en tudtam errol, es mindig adok ilyen esetben next hopot is.
Amugy proxy arp defaultbol engedelyezett a legtobb ios-ben, tehat neked kezzel kell letiltani, sok helyen vitatkoztak mar rola emberek, hogy miert is hulyeseg a default on, dehat...[ Szerkesztve ]
-
crok
Topikgazda
Jótanács: *sose* használjatok ilyen static route-ot, főleg ne def.route-ot:
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 fastethernet0/0
*mindig* adjatok meg next-hop-ot broadcast interface-en keresztül,
meg is mondom miért: megfelelően nagy forgalom és megfelelően
nagy uptime esetén ez betölti az ARP tábládat a következőképp:
a routernek def.route-ja van fa0/0-n keresztül, ez neki azt jelenti,
hogy minden, ami nincs a routing táblájában az directly connected
a fa0/0-n keresztül (ez nem serial vagy frame-relay point-to-point
hanem broadcast kapcsolat), így egyfelől csak akkor fog bármi is
működni, ha a linken, a broadcast domain-ben valaki Proxy-ARP-ot
csinál (default tiltani kell nehogy egyszerre ha két routered van
ketten válaszoljanak neked) másrészt minden egyes cél IP címre
lesz egy ARP bejegyzésed a static route-ban meghatározott inter-
face-en keresztül, ugyan azzal a MAC-el csak ugye más-más
cél IP-re, mert hát a router szemszögéből neki minden, amit nem
ismer connected.. ilyet nem szabad csinálni, Proxy-ARP csak
nagyon indokolt esetben engedélyezünk másrészt a static route-
nak mindig adunk next-hop-ot hogy CEF táblába egy bejegyzés
kerüljön, nem cél IP-nként egy (: -
tusi_
addikt
R1#terminal length 0
R1#
R1#
R1#
R1#
R1#sh run
Building configuration...Current configuration : 1606 bytes
!
version 12.4
service timestamps debug datetime msec
service timestamps log datetime msec
no service password-encryption
!
hostname R1
!
boot-start-marker
boot-end-marker
!
!
no aaa new-model
memory-size iomem 5
no ip icmp rate-limit unreachable
ip cef
!
!
!
!
no ip domain lookup
!
multilink bundle-name authenticated
!
archive
log config
hidekeys
!
!
crypto isakmp policy 1
encr aes
authentication pre-share
group 2
lifetime 200
crypto isakmp key cisco address 1.1.1.2
!
!
crypto ipsec transform-set ciscoset esp-aes esp-sha-hmac
!
crypto map CMAP 1 ipsec-isakmp
set peer 1.1.1.2
set transform-set ciscoset
set pfs group2
match address VPN
!
ip tcp synwait-time 5
!
interface FastEthernet0/0
ip address 1.1.1.1 255.255.255.0
ip nat outside
ip virtual-reassembly
speed 100
full-duplex
crypto map CMAP
!
interface FastEthernet0/1
ip address 192.168.0.1 255.255.255.0
ip nat inside
ip virtual-reassembly
speed 100
full-duplex
!
ip forward-protocol nd
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 FastEthernet0/0
!
!
no ip http server
no ip http secure-server
ip nat inside source list NAT interface FastEthernet0/0 overload
!
ip access-list extended NAT
deny tcp 192.168.0.0 0.0.0.255 host 10.10.10.4 eq www
permit ip 192.168.0.0 0.0.0.255 any
ip access-list extended VPN
permit tcp 192.168.0.0 0.0.0.255 host 10.10.10.4 eq www
!
control-plane
!
line con 0
exec-timeout 0 0
privilege level 15
logging synchronous
line aux 0
exec-timeout 0 0
privilege level 15
logging synchronous
line vty 0 4
login
!
!
endR1#
Building configuration...Current configuration : 1672 bytes
!
version 12.4
service timestamps debug datetime msec
service timestamps log datetime msec
no service password-encryption
!
hostname R2
!
boot-start-marker
boot-end-marker
!
!
no aaa new-model
memory-size iomem 5
no ip icmp rate-limit unreachable
ip cef
!
!
!
!
no ip domain lookup
!
multilink bundle-name authenticated
!
!
archive
log config
hidekeys
!
!
crypto isakmp policy 1
encr aes
authentication pre-share
group 2
lifetime 200
crypto isakmp key cisco address 1.1.1.1
!
!
crypto ipsec transform-set ciscoset esp-aes esp-sha-hmac
!
crypto map CMAP 1 ipsec-isakmp
set peer 1.1.1.1
set transform-set ciscoset
set pfs group2
match address VPN
!
!
!
ip tcp synwait-time 5
!
!
!
!
interface FastEthernet0/0
ip address 1.1.1.2 255.255.255.0
ip nat outside
ip virtual-reassembly
speed 100
full-duplex
crypto map CMAP
!
interface FastEthernet0/1
ip address 10.10.10.2 255.255.255.0
ip nat inside
ip virtual-reassembly
speed 100
full-duplex
!
ip forward-protocol nd
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 FastEthernet0/0
!
!
no ip http server
no ip http secure-server
ip nat inside source list NAT interface FastEthernet0/0 overload
ip nat inside source static tcp 1.1.1.2 80 10.10.10.4 80 extendable
!
ip access-list extended NAT
deny tcp host 10.10.10.4 eq www 192.168.0.0 0.0.0.255
permit ip 10.10.10.0 0.0.0.255 any
ip access-list extended VPN
permit tcp host 10.10.10.4 eq www 192.168.0.0 0.0.0.255
!
control-plane
!
line con 0
exec-timeout 0 0
privilege level 15
logging synchronous
line aux 0
exec-timeout 0 0
privilege level 15
logging synchronous
line vty 0 4
login
!
!
endR2#
Nemtudok amugysem aludni
eat, sleep, play, replay
-
tusi_
addikt
Meg annyit, az elso esetben ( portfw) a server publick natolt ipjet kell beirni a bongeszobe. Pl 1.1.1.1 ez lesz forwardolva a privatra.
A masodik, ipsec esetben a privatot, de kell egy zero nat is 😊eat, sleep, play, replay
-
tusi_
addikt
válasz tekintetes #7832 üzenetére
Webserver elerese bal lanbol:
R2 (jobb oldali router)
Ip nat inside source static tcp public ip public port privat ip privat portIpsec:
2router kozott ipsec tunnel, interesting acl
R1:
Ip access list ext vpn-tunnel
Permit tcp bal lan subnet host server ip eq port number
R2:
Ip access list ext permit host server ip eq port bal lan subnetPontosan nemtudom mit jelent a "routereken nem mennek át."
[ Szerkesztve ]
eat, sleep, play, replay
-
tekintetes
csendes tag
Sziasztok.
Kaptam egy nekem igencsak bonyolult házi feladatot. Packet Tracer-ben kell megoldani, a mellékelt képen van. A dhcp megvan, a két router között is mennek a csomagok, de a routereken nem mennek át.
A routerek alatt van, hogy miként kellene beállítanom. Tudna valaki segíteni ebben?
Megköszönném!
Skypon át tudom küldeni a pkt fájlt. (fekete.attila.age)BOLDOG KARÁCSONYT MINDENKINEK!
-
tusi_
addikt
Most mar en is tudom Mi TFTP vel toltuk ra aztan restart a standbyra...
Feco: jo itteni szokas szerint mindenki elment szabira csak en voltam halozatos. De jo bulii volt...
Kellemes unnepeket mindenkinek.
PS: most csengetett nemreg a DHL-es csavo, megjott a 3750-es switchem. Berakom a fa ala. Csavo rajtahagyta az összes konfigot. Jel feltortem, majd megzsarolom, hogy nyilvanossa teszem a konfigot
[ Szerkesztve ]
eat, sleep, play, replay
-
-
oleeg
tag
válasz Cyber_Bird #7824 üzenetére
Igen, már december elején előrendeltük a könyv + e-könyv kombót.
o
-
FecoGee
Topikgazda
ToC alapjan jo kis konyvnek tunik.
-
Cyber_Bird
senior tag
http://www.ciscopress.com/store/ip-routing-on-cisco-ios-ios-xe-and-ios-xr-an-essential-9781587144233
Kijott amit sokan vartatok -
tusi_
addikt
Lesz meg egy doboz melle ugyanigy Supervisorral meg egy modullal a VSL-hez meg a Fast Hellohoz.
De lesz EPagP is, mert 1-2 ugyfelunknek a regi OS van, azt is be kell gyakorolni.
Aztan mennek ra a 3560-as Stackok...
Mar alig varom, hogy meglegyen a masik 720-as is es akkor mehet az ereszd el a hajam. Ember annyit meg nem tulorazott, amennyit en fogok.....eat, sleep, play, replay
-
oleeg
tag
válasz Cyber_Bird #7816 üzenetére
Naná, hogy arra készülök
-
oleeg
tag
válasz FecoGee #7813 üzenetére
Szia!
Sajnos igen. XR nélkül nem lenne gond, még csak szimulátor sem kellene, lenne elég vas a játékhoz. De sajnos az XR miatt borul minden. Az érdekesebb témákhoz (MPLS TE, L2/L3 MPLS VPN, RR, AS konföderáció) miatt szerintem legalább kettő, talán három XR, valamint a többi "hagyományos IOS" router kell majd a laborokhoz. Ahogy most látom ez 16GB-ba beleférne. Ha valaki csak ismerkedne az XR-al akkor oda elég a 8GB is. Bár akkor meg elegendőek az általatok is említett ingyenes megoldások.
Üdv:
oleeg
-
oleeg
tag
válasz Cyber_Bird #7810 üzenetére
Szia!
Igen én is látom, hogy 16GB RAM alatt nem fogom megúszni a játékot. Sajnos a laptop csak max 8GB -ot kezel, így majd valami más megoldás lesz. A lassúság nem gond, csak működjön rendesen. A tippet a putty -hoz pedig köszi!
Üdv:
oleeg
-
Cyber_Bird
senior tag
Szia!
Igen, erdemes (gyakorlatilag muszaj) neki sok ramot adni, en csak a vm-nek amit hasznal 10G-t adtam, ugy egesz jol futottak, de az XR tetu lassan bootol. Persze az a valo eletben sem gyors.
Annyi, hogy nem kell a vmmaestrobol futtatni a konzolt, hanem nyithatsz putty-ot vagy superputtyot vagy secureCRT-t is(jobb klikk a jobb oldalat a listaban a routeren es telnet), nekem ez szimpibb opcio volt. Jobban atlathato talan mint a gyari opcio. -
oleeg
tag
Sziasztok!
Játszottam a VIRL-el egy kicsit. A kis labor hat routert tartalmazott:
- 2db. P router (egy ios és ios-xr)
- 2db. PE router (egy ios és ios-xr) és
- 2db. CE router (csak ios).Ahogy már említettem nagyon lassú volt az egész, valamint amikor az egyik XR-ban egy interfész IP címet kapott majd nyomtam egy commit -ot mind a két XR router egyszerre hibával elszállt és újraindult. Nagyon valószínű, hogy egyszerűen a 8GB RAM kevés lett. Kipróbáltam, hogy csak egy XR routert hagyok meg PE routerként. Ezzel jóval gyorsabb lett kb. 20 percre csökkent a boot idő is (amikor már a conf t kiadható). És összeraktam egy nagyon egyszerű L3 MPLS VPN-t. az IGP OSPF, a PE-CE routing pedig BGP. Jó volt játszani...
Egy kép a szimulátorról:
Üdv:
oleeg
-
FecoGee
Topikgazda
Kollega atment. Egy magyar CCIE-val tobb van az orszagban
-
tag
Igen, cert guide nincs, de azért össze lehet szedni az infókat az EDGE + CORE vizsgákhoz. pl a cisco press-es MPLS Fundamentals (elmélethez) könyv nagyon jó, illetve még a szintén cisco press-es IOS-XR Fundamentals (elmélet + konfig).
Ezeken kívül config guide-ok, white paper-ek.
Ennyi elég az IOS-XR specifikus tesztekhez.gns3-ban 1 xr kb 5 perc alatt bootol be, az iou meg 5-10 mp.
Úgy emlékszem, hogy a fizikai asr9k-k vagy CRS-ek sokáig bootolnak ugyan, de azért nincs az 30 perc. 10-15 max. a CRS lehet kicsit több.
Jó vasak ezek, de azért core-ba én még mindig juniper MX-eket tennék. -
oleeg
tag
válasz FecoGee #7801 üzenetére
Szia!
Volt az több is szerintem mint fél óra, de mindegy is. Azt biztosan tudom, hogy 23:20-kor elindítottam a programot és 01:23-kor kapcsoltam le a gépet Csak annyit csináltam hogy felraktam a 6 routert összekötöttem őket elindítottam a szimulációt és miután felálltak kaptak egy hostnevet
Amikor csak két router volt akkor nekem úgy tűnt, hogy gyorsabban felállt. De mindegy is mert ha csak ennyi lesz akkor azzal simán együtt tudok élni.oleeg
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- Kompakt vízhűtés
- Gamer headsetek a felsőkategóriából
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nők, nőügyek (18+)
- Keringető szivattyú vezérlése: még okosabb fűtés
- Óra topik
- Suzuki topik
- Path of Exile 2
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- További aktív témák...
- Lenovo Yoga Pro 7i Profi Ultrabook -30% 14,5 Brutális i7-13700H 14Mag 16/1TB Intel Iris Xe 2,5K 90Hz
- Lenovo LOQ 15irh8
- Bontatlan Lenovo Yoga Pro 7 Profi Ultrabook -30% Ryzen 7 7840HS 8Mag 32/1TB 2,5K RadeonT 780M 4GB
- Különleges ITX PC (5800X3D 64GB 1TB RTX4060 LP) - Portal Companion Cube
- Iphone 16 pro max 256gb istyle. 2027.10 ho.-ig garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest