- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tusi_
addikt
...
-
zsolti.22
senior tag
Kérnék egy kis kiigazítást spanning-tree-t illetően, mert nem akarom elfogadni azt az információt, amit a könyv ír...A Designated Portok kiválasztásáról lenne szó. Adott a lenti topológia:
[SW2] =gi0/1======gi0/1 [SW1] =gi0/2======gi0/1= [SW3]
|| ||
gi0/2 gi0/2
|| ||
|| ||
gi0/1 gi0/1
|| ||
[SW4] =gi0/2======gi0/1 [SW5] =fa0/1======fa0/1= [SW6]BID-ek:
SW1= 32768;0000.0000.000A
SW2= 32768;0000.0000.000B
SW3= 32768;0000.0000.000C
SW4= 32768;0000.0000.000D
SW5= 32768;0000.0000.000E
SW6= 32768;0000.0000.000FEngem SW5 és SW6 közötti portállapot érdekel. Könyv szerint nem az jön ki, mint az, ami nekem rögzült be X ideje. Annyi még, hogy short method alapján számoljuk a cost-ot.
-
FecoGee
Topikgazda
http://m.youtube.com/watch?v=9E5fY2mQ9Bg
-
FecoGee
Topikgazda
Kezdek izgulni...
-
tusi_
addikt
Szuper, feltúrtam a padlást a fülek után, vettem 60 db cisco csavart az E-bayon , de nem jön meg az állványom. Most írt a csaj, hogy fizessek még 22 €-t, mert véletlenül elfelejtették közölni, hogy amit kifizettem az a Netto ár.
Kotsog Labancok
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
pankers #6665 üzenetére
Hello, nem igazan ertem, mi a cel?
Itt egy vlan based qos konfig, de nem tudom tenyleg ezt akarod -e?
!VLAN Based QoS
!
!
!mls qos map policed-dscp 16 to 8
!
!
!VLAN based QoS, match all interface in the VLAN
!
!
class-map match-all ICMP
match access-group name ICMP
class-map match-all R4
match input-interface FastEthernet0/4
!
policy-map LEVEL_2
class R4
police 64000 8000 exceed-action policed-dscp-transmit
policy-map LEVEL_1
class ICMP
set dscp cs2
service-policy LEVEL_2
!
interface FastEthernet0/4
switchport access vlan 41
mls qos vlan-based
!
interface FastEthernet0/23
switchport trunk encapsulation dot1q
switchport mode trunk
mls qos trust dscp
!
!
!VLAN41 SVI acting like a connection for QoS to the VLAN - no IP Address configured!
!
!
interface Vlan41
no ip address
service-policy input LEVEL_1
!
ip access-list extended ICMP
permit icmp any any -
FecoGee
Topikgazda
válasz
Cyber_Bird #6680 üzenetére
Igen, ez igy van. Alig olcsobb. Gyakorlatilag tenyleg csak a papir dijat engedik el. En vettem a felesegemnek egy Kindle 5-t. Az IPv6 Fundamentals konyvet olvastam el rajta mert azt megtalaltam nativ formatumban. Jo volt rajta olvasni egyebkent. De a rajzokhoz pici
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
FecoGee #6679 üzenetére
Meg azzal, hogy legalisan csak minimalisan olcsobb az ebook mint a papir alapu konyv, es en azt [papir alaput] jobban szeretem olvasni, szoval ha mar fizetek erte, akkor inkabb a normal verziot veszem meg.
Egyebkent igen, nekem is ez a bajom, a tablet farasztja a szemet, de mivel azt nyertem, es igy kvazi ingyen volt, nem szivesen invesztalnek be egy kindle-be + megfelelo formatumo cisco ebookokba
-
KrissszG
tag
válasz
Gesztiboy #6677 üzenetére
Szia!
Azt hiszem igazad van, egy tablet lesz a megoldás. Ebook olvasón kellemesebb lenne, nem fárasztja annyira a szemet, de anyira rossz rajta a PDF, hogy emiatt kiesik a versenyből.
Köszi a választ, ezek szerint nem csak nekem nem jött össze ez a használható konvertálás.
-
Gesztiboy
tag
válasz
KrissszG #6674 üzenetére
Szia!
Az a baj, hogy a Kindle és társai nem igazán kezelik jól a PDF-et. Korábban jó pár fórumot és blogot végigbújtam, mi a legjobb megoldás PDF olvasásra. És szinte mindenhol egy kicsit jobb tabletet javasoltak. Kollégám vett korábban egy 8''-os tabletet, kb. 40e-ért, leteszteltem egy CCNP ROUTE PDF-el, kényelmesen lehetett rajta olvasni.
http://blog.the-ebook-reader.com/2010/09/12/the-best-ereader-for-pdf-viewing/ - Ez ad egy támpontot
Én jövő hónapban tervezek egy tabletet venni, kényelmesebb lesz rajta olvasni a 20 órás utazáson Cisco-t, mint ölemben a laptoppal
-
KrissszG
tag
Sziasztok!
Sikerült már közületek valakinek PDF-ben lévő Cisco könyvet úgy átkonvertálni az ebook olvasók által jobban támogatott (itt főleg arra gondolok, hogy a PDF nagyon rosszul zoom-olható) formátumba, ami lehet .mobi vagy .epub, hogy ne tegye tönkre a struktúrát, tördelést és az ábrákat?
Ebook olvasón szeretek olvasni, de sajnos a PDF-ek elég bénán néznek ki rajta. Nem lehet őket normálisan zoom-olni, bénán tördeli... stb. az EPUB, MOBI, stb. formátumok viszont jók.
Előre is köszi.
-
pbl8608
csendes tag
ICND1 pipa...
-
tusi_
addikt
válasz
Cyber_Bird #6668 üzenetére
Késő bánat, ide a fülekkel
-
Cyber_Bird
senior tag
Szerk.: Nem tusinak szantam, csak valaszra nyomtam veletlen.
Alpha 5-os GNS3-at most probaltam ki windows alatt, (+ az adott linux vm virtualboxban) L2 + L3 IOU image-el.
Meg sokat nem szorakoztam vele, mert meloban vagyok, de rpvst belottem meg par vlan-t felhuztam, es keresztbe pingettem nehany l3 eszkozzal az l2 eszkozokon.(5 eszkoz ossz vissz) Teny, hogy nem sokat csinaltam vele, de egyelore nem futottam bele bugokba. Majd hetvegen jatszok vele meg, valami ertelmesebb topologian is. -
tusi_
addikt
Van valakinek felesleges 3550/2950-hez , 1760-hoz és 2811-hez való füle?
Eltettem mindent, amikor megvettem, de elkeveredett a költözésnél. -
Hedgehanter
őstag
válasz
Hedgehanter #6664 üzenetére
8.4 az mar jo az beveszi, erdekes...
-
pankers
csendes tag
Hali,
Esetleg valaki konfigolt már qos-t vlan-ra egyáltalán lehet?
Konkrétan van egy dedikált vlan a voip-nak de jelenleg down-ban vannak a SIP fővonalak hangminőségi problémák miatt.
Így portonként tudnám konfigolni de nem tudom mennyire segítene..
r8sw1(config-if)#auto qos vo
r8sw1(config-if)#auto qos voip ?
cisco-phone Trust the QoS marking of Cisco IP Phone
cisco-softphone Trust the QoS marking of Cisco IP SoftPhone
trust Trust the DSCP/CoS markingElőre is köszönöm!
MoZ
-
Hedgehanter
őstag
Van 3 ASA es egy identity certet probalok installalni. Egyre felmegy IOS 8.2.5 a masik kettore nem IOS 8.3.
Probalam exportalni amelyikre felment es azt atrakni a masik kettore es nem megy az sem.. Probaltam szetszedni a certet PEM formatumba az openssl-el de valahogy az sem mukodik, debug eleg szegenyes nem mond semi hasznalhatot.
Valaki hasonlot latott esetleg?
-
tusi_
addikt
35€ ért vettem bele 4 db Gbic-et is. Még rendelek egy Skeletek állványt is, aztán mehetek a híd alá a kütyüimmel
-
tusi_
addikt
Megjött a Switchem, még egy Stack kábelt is adott hozzá a srác. Jó nagy kitolás, most vehetek mellé egy másikat 3750-t is
Flash csak 16 megás.
Vicces, hogy 118 € volt, picivel volt csak drágább, mint anno a 3550.
-
pbl8608
csendes tag
válasz
Cyber_Bird #6658 üzenetére
Köszönöm, megtettem, elvileg nincs jelentősége...
-
zsolti.22
senior tag
3750-re milyen ios kéne, ami nem szopatja le a switchet a check heaps folyamatával? Érdemes felrakni a 2014 márciusi ipbase-t?
-
pbl8608
csendes tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy vizsga előtt állok, az ALEF-ra szavaztam, regisztráltam mindenhova, össze is kötöttem az accountjaimat, viszont fizetés előtt a a pearson Vue felhívja a figyelmet arra, hogy a névnek pontosan meg kell egyeznie az azonosító igazolványon, na itt van egy kis bibi, mikor regisztráltam a harmadik nevemet nem írtam be, viszont az összes okmányon rajta van, ez kizáró ok lehet?
Addig nem merem kifizetni amíg ezt nem tudom biztosra, viszont kicsit elvesztem a sok contact oldalon, hogy hol is kéne ezt megkérdezni...
Előre is köszi a segítséget.
Üdv -
FecoGee
Topikgazda
Egy jó kis anyag a CCIEv5-ről.
-
tusi_
addikt
válasz
FecoGee #6642 üzenetére
Az a baj, hogy nem emléxem, melyik switchen csináltam. Igazából mind1 lenne, de az egyik - sw2 - csinál érdekes dolgokat.
Ugyanaz az IOS van rajtuk, de sw2 -n nem megy a VACL. Bekonfigolom és semmi hatás. Ugyanaz a konfig sw1-en és megy minden. Már panaszkodtam erre korábba itt a topikban. Valahogy nem vagyok szerencsés ezekkel a dolgokkal. -
tusi_
addikt
-
tusi_
addikt
A layer 2 elengedhetetlen a vlan kiterjesztések miatt és pláne ha Wlan is van. Erről egyszer írtál már, abból leesett nekem is, hogy sajnos ezt kell alkalmazni. Azóta nem is csináltam L3 as hálót, ahogy olvasgattam inkább VSS-re gyúrnak a neten is.
Ez nekem is bejön. Most ez van nekünk - VSB - és tényleg király, hogy nem kell loopok után kutatni, nem kell VRRP-zni és elég egy switchet menedzselni..Azért szvsz ritka a 6500 distribben
Érdekes dolgo történt 7végén. Ha az ábrát vesszük, amit linkeltem, akkor a 2 szélső Access-t levesszűk. Kiadtam az középső accessen a spann gurad loop parancsot, és megszakítottam a linket a 2 distrib között. De megdöbbenésemre, a blokkoló link feljött forwardba, nem lett loop inconsistent.
-
tusi_
addikt
válasz
FecoGee #6633 üzenetére
Akkor mondom másképp.
Azt akarom kérdezni, hogy melyik a jobb:
Ha valami routing protokolt futtatok a distriben és az accessek felé letiltom az updatekat, DE a distribek között nem.(középsö link nem passiv interfész). Így ha megszakad DSW1 core fele menő uplinkje, akkor a routing miatt DSW2 folytatja a routingolást a core fele. (DSW1 tud a Core netről, mert DSW2 hirdeti neki.)
VAGY: letiltani a DSW-k közötti linket (passiv int)és csak a core és a distrib között megy az update, viszont Hsrp/Vrrp/Glbp-vel át lehet lapátolni a kifele routolást, ha link szakadás van.
-
tusi_
addikt
Campus lanban melyik a jobb megoldas?
Routing protokollt hagyni, hogy tegye a dolgat, vagy trackelni?
A kepen passivba vannak teve az interfeszek csak a ket Dist switch kozott megy at a routing update, az accessek fele le van tiltva. Ekkor ha szakad az egyik uplink a core fele, akkor az ospf/eigrp elintezi a tovabbitast.
Vagy letiltani mindenhl , csak a core fele engedni es egy trackinget tenni az distrib switchekre?
Nalunk az elso megoldas volt a VSB elott
-
tusi_
addikt
válasz
zsolti.22 #6629 üzenetére
A HSRP összeáll, csak nem műxik. Amikor belinkeltem az ASA-s képet még pénteken, ott is HSRP2-t állítottam be. Holnap megnézem, hogy annélkül megy-e.
(Ha különböző a HSRP version, akkor jelzi is a switch, hogy ip cim ütközés van. Ha egy ilyet kapok legközelebb, akkor az első amit megnézek a version number. Illetve más is okozhatja, már olvastam róla. Standby use-bia paranccsal lehet kiütni)
Tegnap fél órát szívtam vele, mire rájöttem, hogy azért nem megy a ping a 3550-en, mert a hsrp 2 nem fexik a neki. -
zsolti.22
senior tag
A második bekezdés után homlokcsapás volt, az most már legalább világos.
@FecoGee:
ALS1#sh int tru
Port Mode Encapsulation Status Native vlan
Po1 desirable 802.1q trunking 1
Po10 on 802.1q trunking 1Port Vlans allowed on trunk
Po1 1-4094
Po10 1-4094Port Vlans allowed and active in management domain
Po1 1,100,200,300
Po10 1,100,200,300Port Vlans in spanning tree forwarding state and not pruned
Po1 1,100,200
Po10 300ALS2#sh int tru
Po2 desirable 802.1q trunking 1Port Vlans allowed on trunk
Po1 1-4094
Po2 1-4094Port Vlans allowed and active in management domain
Po1 1,100,200,300
Po2 1,100,200,300Port Vlans in spanning tree forwarding state and not pruned
Po1 300
Po2 1,100,200DLS1#sh int tru
Po1 on 802.1q trunking 1
Po2 on 802.1q trunking 1
Po3 on 802.1q trunking 1Port Vlans allowed on trunk
Po1 1-4094
Po2 1-4094
Po3 1-4094Port Vlans allowed and active in management domain
Po1 1,100,200,300
Po2 1,100,200,300
Po3 1,100,200,300Port Vlans in spanning tree forwarding state and not pruned
Po1 1,100,200,300
Po2 1,100,200,300
Po3 1,100,200,300DLS2# sh int tru
Po10 on 802.1q trunking 1
Po3 desirable 802.1q trunking 1Port Vlans allowed on trunk
Po1 1-4094
Po10 1-4094
Po3 1-4094Port Vlans allowed and active in management domain
Po1 1,100,200,300
Po10 1,100,200,300
Po3 1,100,200,300Port Vlans in spanning tree forwarding state and not pruned
Po1 1,100,200,300
Po10 1,100,200,300
Po3 1,100,200,300 -
tusi_
addikt
válasz
zsolti.22 #6621 üzenetére
A no ip routingot azért mondtam, mert teszt rendszer , ki tudja mi van bekapcsolva. (nincs a konfigban feltüntetve, tehát default off, de ki tudja. A no ip dhcp snooping trustot is kiadják minden interfészre, pedig default off)
Ha megy a vlan 200 ra a csomag, azt a dsl1 átrakja a vlan 300-ra. De onan nem tud lemenni a vlan 300 PC-re, mert az a link blokkol 300-on asl2-n. Átmegy a másik switchre a csomag a dsl-ek közötti trunkon és a dsl2 kapcsolja a 300-vlanba.
ip routing
ip cef(ip routingr indul a cef is, de hátha )
-
zsolti.22
senior tag
Most át van alakítva, hogy az alsó kábelek le vannak kapcsolva. Minden ether-channelbe van. Eddig az err-disableddel sz0ptam, de most már az is jó. VLAN200-nál a bal felső sw a root és a hsrp active, sugár irányba vannak a spanning-tree portok. VLAN300-nál ugyanez tükörképbe: jobb felső SW a root és a hsrp active, a spanning-treenél sugár irányba vannak a portok, mégse jó. No ip routing alapból nem kell switchen, ip def-gw beállítva a vlan100 hsrp virtual címére mindkettő ALS-nél.
Hogy kéne működnie ennek a nyomorult inter-vlan routingnak?
VLAN200-beli gép pingelné a VLAN300-at. Az én logikám: a csomag elér a VLAN200 SVI-jéhez (mivel a bal felső SW a HSRP master, ezért ő dolgozza fel), ami egy HSRP virtual cím, majd onnan már a VLAN300-on nyargal tovább a VLAN300-ban lévő PC-hez, ha tud, és a SPA nem blokkol semmi olyat, ami meggátolná a küldést. Visszafelé VLAN300-ban lévő PC válaszol a pingre, ami a VLAN300-as SVI-re érkezik (amit a jobb felső sw dolgoz mert, mert ő a HSRP master vlan300-ra), majd spanning-tree szempontjából a VLAN200-on halad visszafelé VLAN200-ban ülő PC-re.
@vadito: most már a hsrp címek se pingelhetőek...
kezdek berágni. Úgy megkevertem...
-
zsolti.22
senior tag
3750-esen és 3550-esen csinálom, nem szimulálva, a kép csak egy vázlat, szóval ne azokat vegyük figyelembe, csak illusztrácilyó.
@tusi_: egyelőre nincs interfész tracking, ezért direkt nincs preempt úgy, ahogy mondod.
@Gesztiboy: valós switcheken van kész a konfig.szerk: ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 dhcp sem segített.
-
tusi_
addikt
A preemptet minden vlanon add ki. Ha activ, akkor azért, hogyha leáll és elveszti a szerepét, vissza indulás után visszatudja venni.
A standbyon meg azért, mert ha trackelsz az activon, akkor preemt nélkül nem veszi át az activ role-t a standby switch.
Vrrp-nél nem véletlenül default a preempt...
-
tusi_
addikt
válasz
zsolti.22 #6610 üzenetére
Eleve rossz helyen blokkolnak a switchek. A distribben nem szabadna blokkolni, hacsak nem valami extrém load balancing van. Etercsenel amúgy?
Asw1 egyenes portja vlan 200ban root port, a keresztbe menő block. Vlan 300 on fordítva.
Asw2 egyenes portja vlan 300 rootport, a kersztbe menő block, Vlan 200 fordítva.Asw switcheken no ip routing,DSW -n alapból megy az ip routing, a klienseken ip routing engedélyezve és az ip add után egy ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 a next hopp adressel. (Nem a virtual ip, hanem a fizikai, sajnos virt ip nem megy. ) Azt a kábelt szedd ki az ASW-k között.
Dls 1 -en add ki a standby x preempt .. parancsot, mert nem veszi át a vlan 300 activot
-
Gesztiboy
tag
válasz
zsolti.22 #6610 üzenetére
Gondolom GNS3-ban csináltad a topológiát. Ott én is szívtam ilyesmivel, egyszerűen nem tudtam pingelni a másik VLAN-ban lévő gépet és talán a virtuális IP-jét a DLS-nek. Szerintem nem szúrtál el semmit, a konfig teljesen jónak tűnik, szimplán GNS3 bug (szerintem).
http://forum.gns3.net/topic4956.html - Állítólag 3725-ös IOS-el nem lenne hiba, én ezt használom, néha működött, néha nem.
HSRP-t ha sima routeren csinálod meg, ott azt hiszem működik. Én fizikai switch-eken kipróbáltam, ott gond nélkül működött ugyanaz a konfig, amit GNS3 alatt használtam
-
zsolti.22
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- T14s Gen4 14" FHD+ IPS i7-1365U 16GB 512GB NVMe magyar bill IR kam gar
- Gopro hero 7 black
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- HP Probook 640 G2 (14FHD/i3-G6/8GB/256SSD/Magyar/Win11) - Szép!
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest