- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Gaming notebook topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen széket vegyek?
- RAM topik
- Olcsó táblával készül a OnePlus
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Janos250 #5033 üzenetére
Köszönöm a választ!
"Telefonnal hogyan tudod ezeket a kártyákat olvasni?"
NFC van a telefonomban, de jó eséllyel a tiédben is. Olvasni, írni csak a támogatott chipeket tudja, de érzékeli azt, amit elé rakok és legalább a sorozatszámot kiolvassa, tehát a kártya működik."ha ERŐS tápot adok neki. USB tápjával semmi."
Ez még véletlenül sem jutott volna eszembe, hogy a kakaó kevés neki...!
Viszont azt nem tudom, hogy hogy a túróba adjak neki erősebb tápot... Stabil 5V-ot csak USB-ről tudok csapolni. Illetve van egy ilyen motor driverem, esetleg, ha már megvettem, lehet befogom erre.
A helyzetet árnyalja, hogy 5V-ról így is piszkosul melegszik a chip az antenna közepén (az adatlapja szerint 3,3V-ról, és 5V-ról is üzemeltethető, külön 5V és 3,3V bemenet van is rajta), félek, hogy megsütöm. Egyáltalán normális ez a melegedés?
Ha 3,3V-ot adnék neki, de a bemenetekre 5V megy az arduino kimeneteiről, attól gondolom tönkremegy? -
Readerhez ez van írva:
" The card reader and the tags communicate using a 13.56MHz electromagnetic field.
The RFID MFRC522 module supports MF1xxS20, MF1xxS70 and MF1xxS50 tags"A kártyához meg:
" Chip: FUDAN fully compatible with MF1S50
Operating Frequency:13.56MHz "Szóval eszerint kompatibilisek, mégse működnek együtt.
-
Sziasztok! Rendeltem egy RFID olvasót és kártyákat, amik ma érkeztek meg. A telefonom ugyan azt írja, hogy nem támogatott kártya, de azt kiírja, hogy mifare classic kártya, sorozatszámot, mifenét. Az olvasó semmire sem reagál, sem ezekre, se bankkártyára, se a telefonom nfc-jére nem reagál semmit. A sketch (3 félével is próbáltam) elvileg mifare classic kártyához készült, de az ali-s példasketch-et is próbáltam, és semmi jele a működésnek, csak egy led és az egyik sketch kiírta a reader firmware-ének a számát, tehát valami működés és kommunikáció mégis van. Tehát csak az lehet, hogy az olvasó semmilyen szabványt sem támogat...
Tud vki segíteni?
-
válasz
Tankblock #5005 üzenetére
Arduino mega, l9110s motor driver, és 7,4V vagy 11V tápfesz. A két DC motor a driverről kapja a tápfeszt, szóval ezt a kérdést nem értem.
Azért kérdeztem, mert régebben írta valaki, hogy egy külső szenzort úgy kapcsolt ki, hogy a GND-t szakította meg, azóta gondolkodom, hogy miért.
-
Sziasztok! Szeretném a motordriverem tápját kikapcsolhatóvá tenni. Lehet azt, hogy vagy csak a Vin-t, vagy csak a GND-t szakítom meg, nem mindkettőt? Ha csak az egyiket, akkor melyiket érdemes és vannak-e veszélyei, ha közben a vezérlés esetleg kapja a jelet?
-
válasz
Speeedfire #4978 üzenetére
Hátha segít a nyomozásban: [link]
-
Ez fura, mert én sorozatosan töltöttem fel Uno-ra usb-n programot úgy, hogy a 7,4V lipo akksi rá volt dugva.
Mert előtte az volt, hogy ha nem húztam le a motorvezérlőt a Vin-ről, az usb melletti polyfuse kioldott, én meg eleinte néztem értetlenül, hogy miért kapcsolódik le a kütyü az usb-ről.
Így meg nem volt semmi gond. Akkor csak idő kérdése, hogy mikor megy tönkre? Esetleg számít, hogy az enyém ch340g usb chipes kínai klón? -
Sziasztok! Van egy szervóm, amit elsőre véletlenül rosszul kötöttem be, felcseréltem két vezetéket, a vezérlést és a gnd-t (a vcc a helyére került). A kérdés, hogy elromolhatott-e emiatt? Mozogni ugyanis mozog, miután rendesen bekötöttem, lehet vezérelni is, és azt csinálja, amit kell, kivéve, hogy álló helyében folyamatosan morog. Ha kézzel arrébb forgatom, van, hogy abbahagyja. Vagy 10 éve rendeltem egy meg nem valósult projekt kapcsán, és sosem próbáltam ezelőtt, hogy jól működik-e, ezért kérdezem, hogy lehet, hogy eleve silány minőség volt, esetleg megromlott a szekrényben (elég nedves a ház), vagy ennyitől elromlott (kb. 10-20mp-ig hagytam rajta fordítva, mire rájöttem). Esetleg hosszú a kábel (kb. 25cm, árnyékolás nélkül) és összeszed vmi zajt?
Ehhez kapcsolódik a másik kérdésem: a digitális szervók vezérlése különbözik az analógoktól, vagy pont ugyanúgy kell azokat is vezérelni?
Üdv -
válasz
DrojDtroll #4839 üzenetére
Hát ha pl 20 részre osztod a két végpont közti távolságot, akkor a két középsőt összevonod, lesz egy nagy dead zone-od középen és 9-9 fokozat kétoldalt.
-
válasz
DrojDtroll #4836 üzenetére
Szerintem az túl nagy felbontást ad (~50 zóna?), nem is tudsz olyan finom mozdulatokkal mozgatni egy joystick-ot (bár nem tudom milyen hosszú a karja).
-
válasz
DrojDtroll #4826 üzenetére
Milyen módszerrel osztottad zónákra a maradék értékeket?
-
Végre, két nap után választ kaptam az egyik kérdésemre.
Eddig csak az volt a válasz, hogy "mert csak", ennyit meg a feleségemtől is megkapok bármikor...
Mellesleg a holtpontok nálam csak magasabb frekvencián jöttek elő, amikor is >50% kitöltöttség mellett megállt a motor, ennek ellenére így kéne üzemeltetnem a motort, ha eredményt akarok, hát ezt én sosem fogom megérteni, úgyhogy inkább lezárom a témát. Ha gondoljátok, írok a modkerbe egy takarításért! -
Te írtad:
"a 2.5 - 12 Voltos motor a teljesítményének maximumát nyilván nem fogja leadni 5 volton még akkor sem, ha direktben van járatva, hát még PWM-en keresztül, ami mindjárt azt jelenti, hogy az 5 voltnak is csak tört részét kapja meg."
Folyamatosan 6.6V-ot kapnak, négyszögjel formájában. Miért kapná meg a motor ennek a tört részét?
-
PWM-et azért használunk, hogy a teljes feszültséget a motorra kapcsolva, azonos forgatónyomaték mellett kisebb sebességgel tudjuk forgatni a motort. Tudom, mindenkinek a t.ke tele van velem, de! Arra még mindig nem kaptam választ, hogy ha a motor indukciója integrálja a négyszögjelet és egyenfeszültséget csinál belőle, akkor mégis mire fel az egész próbálkozás, hogy magasabb frekvencián üzemeltessem?
-
Ezek szerint két napja megy itt az akadémikus szintű vita meg fogalommagyarázás egy olyan állításom körül (erősebb motornak mindenképp nagyobb az induktív ellenállása), ami valójában igaz, de minden egyes szavamba egyenként beleköttök (lásd: muszáj volt most is kijavítanod az áramot feszültségre). Ezt a sz.rrágást, már bocsánat! Miközben egyikőtök sem tudta megindokolni, hogy miért is nem szabad 30Hz-en üzemeltetni a motoromat, amikor az nekem jó, mert azt csinálja, amit várok, sem azt, hogy a 800W-os fúrógépem motorját miért kHz-es tartományban vezérli az elektronika, mégis nyomatékos marad. Ide segítségért jön az ember, nem kioktatásért...
-
Én mint laikus csak egyet kérdeznék a témában:
Ha egy tekercsre áramot kapcsolunk, az mágneses teret hoz létre a tekercsben.
Ha egy tekercset mágneses térbe helyezek, áramot indukálok.
Mondhatjuk azt, hogy az indukció, amiről itt két napja vitatkozunk, úgy alakul ki, hogy a tekercsben futó áram által gerjesztett mágneses tér változása hat vissza a tekercsre, és indukál benne ellenkező irányú áramot? -
Van itthon két marék ellenállásom, és ha pont olyanom nincs is, nem esek kétségbe, ha kettőből kell összerakni. Bár nem feltételeznéd rólam, de ki tudom számolni sorosan és párhuzamosan is két ellenállás összegét.
Viszont nincs: jack dugóm, sztereó potméterem, utóbbit a sarki hobbielektronika boltban elég drágán adják.Drivert meg vegyen 50$-ért a 3$-os arduinojához, akinek két anyja van.
-
válasz
gyapo11 #4603 üzenetére
Akkor választhatok, hogy a hangkártya, vagy az usb port, alaplappal együtt.
Nem nagyon merek ilyeneket csinálni, bár van egy régi netbookom, amit semmi másra nem használok, talán azzal megkockáztatom..."az induktivitásnál nem a W számít, hanem a menetszám meg a vas permeabilitása."
Miért, a kettő nem függ össze? Egy erősebb motor induktivitása talán lehet kevesebb?Gergosz2: ezt az oldalt most találtam. Pont azt írják rajta, amiről eddig beszéltem (bár az okokat nem). Viszont azt írja, hogy magasabb frekvencián melegszik és rövidzárat is okozhat, na most erről a driver fentebb említett elpukkanása jutott eszembe.
Viszont nem tudom, mit kezdjek a kimenetek túlfesz. védelmével. Szintillesztő IC kéne? Nem nagyon látok sehol említeni ilyesmit. Biztos, hogy ekkora veszélyt jelent egy 7V-ra húzott kimenet? -
válasz
gyapo11 #4599 üzenetére
"100 Hz-es pwm 1/100-ad kitöltéssel 10 kHz-nek megfelelő szélességű impulzusokat dobál a motorra, aminek ekkora frekin elég nagy az induktív ellenállása. Hogyan fejtsen így ki erőt?"
Vs.
"32Hz-en rendes nyomatéka van, de valamiért ahogy emelem a frekit, úgy tűnik el a nyomaték. 32Hz-en 12%-os kitöltéssel is elindul és van ereje, 4kHz-en meg 50%-nál kezd csak forogni, de nincs ereje. "
tvamos:
"Azért pár ellenállás bekötéséhez, meg a feszültség osztó képlet használatához nem kell sok tapasztalat. Vagy nincs hangkártyád?"
Vs.
"Szinte semmi alkatrészem nincs a hangkártyás szkóphoz"
Most komolyan, rosszul fogalmazok, vagy direkt szivattok?
Nem egy eszköz volt már a kezemben, ahol pwm-mel hajtott motorok forogtak, lego mindstorm robottól a fúrócsavarozóig, mindnél magasabb frekvenciás, több kHz-es volt a pwm. Egy 800W-os motornak nincs induktív ellenállása? Biztosan nagyobb, mint az én kis hüvelyujjamnyi motorjaimnak. Akkor mégis miért nem működik nálam a pwm magasabb frekvencián?
-
1. Tisztában vagyok vele, mi a PWM és mi az előnye az egyenáramú meghajtással szemben. Azt is tudom, hogy multiméterrel nem tudok hullámformát mérni, mégis egyéb műszer híján kénytelen voltam valahol elkezdeni...
2. Olvass már vissza! Pont azt kezdtem el nyomozni, hogy miért tűnik el a motor nyomatéka, ha emelem a pwm frekvenciáját! 32Hz-en rendes nyomatéka van, de valamiért ahogy emelem a frekit, úgy tűnik el a nyomaték. 32Hz-en 12%-os kitöltéssel is elindul és van ereje, 4kHz-en meg 50%-nál kezd csak forogni, de nincs ereje. Nekem jó különben a 32Hz, a vezérlő nem is melegszik egyáltalán. Talán én használom egyedül jó frekvencián. :p
3. Szinte semmi alkatrészem nincs a hangkártyás szkóphoz, de jó az ötlet, egyszer, ha nagy leszek, megcsinálom. -
És a motoron belül se lehet olyan kondi, ami integrálja a pwm-et? Azért kérdezem, mert multiméterrel rámértem, és egészen határozottan egyenáramnak tűnt, amit mértem, teljes kitöltésen 6,6V, 15% kitöltésen 2V körül, nem is mozdult a motor. Szkóppal kéne megnézni, hogy mi újság, de azom meg nincs. Vagy javítsatok ki, hogy hol a hiba a teóriámban! A motor induktivitása simítaná ki ennyire a váltóáramot? Vagy a multiméter viccelt meg? Régebben próbáltam váltóáramot egyenáram üzemmódban mérni, de nem ilyen eredményeket kaptam...
-
-
Köszi!
Persze, még jó, hogy nem adom fel.
Az autós projekt célja, hogy beoltsam a gyerekeimet egy kis programozással.
Egy kiállításon játszottunk EZZEL. Akkor rendeltem meg az alkatrészeket, hogy vmi ilyesmit csináljak, fillérekből.
Karácsony előtt aztán volt az újságban EZ a robot. A feleségem meg akarta venni, mondom felesleges, mert az enyém már most többet tud, mint ez.Reklámvideókban sosem látszik, hogy többet menne fél méternél, kerestem róla teszteket, és rájöttem, hogy kb arra megy, amerre szeretne, mert semmilyen szabályozás nincs benne. Szóval már csak a program hiányzik, és mehet a gyerekhez. De most láttam meg EZT, már ilyen is van, szóval most már ilyet akarok.
A bolygókerék is folyton megszorul, telemegy hajjal
, ez a hosszúhajú nők hátránya, akik nem szeretnek porszívózni.
A golyó nekem szerintem jó lenne úgy is, ha nem forog, csak csúszik, mert fékezné a lendületét a cuccnak. Vagy kisebb kerekek kellenének alá, vagy nagyobb áttételű motor, 1:120 a mostani1:40 helyett.
Amit a PWM frekvenciáról írtam tegnap, ahhoz nem tudtok mondani valamit? -
Köszi!
Azért, hogy legyen mára egy kis sikerélményem: egy darab résopto-ból sikerült (lyuk)kártyaolvasót csinálnom.A majdani játék-bankkártyaolvasó projektem egyik lehetséges megoldása volt, hogy így olvasok be kártyát. Amíg megjön az nfc olvasóm, addig ezzel fogok játszani. Egy karton kártyát kell rajta kézzel végighúzni, mint régen a mágneskártyát a bolti termináloknál. A kartonba késsel lyukakat vágtam, egyelőre csak egy byte információt, de azt elég nagy biztonsággal be is tudom olvasni.
-
válasz
Gergosz2 #4565 üzenetére
Köszönöm, de fogalmam sincs se a PI, se a P típusú szabályozásról...
Viszont a motor fékezését és a fokozatos lassítást sikerült rendesen megoldani, ezzel annyit értem el, hogy ugyanazon felületen most már nem annyira véletlenszerű a mozgás, pl a szőnyegpadlón már sikerül egészen pontos 90°-os fordulásokat kivitelezni. Laminált padlón pedig vagy a csúszás, vagy a szőnyeg ellenállásának a hiánya miatt a fordulók nagyobbak. Ha rátennék egy kiló lisztet, lehet, hogy segítene?
A bolygókerék elég sokat zavar a képletben, főleg az egyenes menetnél sokszor elhúzza valamelyik irányba, amit néha tud a rendszer korrigálni, néha nem. Le kéne cserélni vmi golyós alátámasztásra, az talán a fordulást is jobban szabályozná. -
válasz
Janos250 #4563 üzenetére
Szerintem "motor".
Egy ilyet.
Ez pedig a motor és a karosszéria.
Az az egyik gond, hogy le kellett vinnem 32Hz-re a PWM frekvenciát, különben nagyon erőtlen a motor. 7,4V LiPO akksira van kötve, teljes kitöltésen 6,6V-ot kap a motor. Az adatlapját nem találom, de a józan ész alapján ennyinek elégnek kell lenni.
A driver adatlapja alapján
Module power supply voltage: 2.5-12 v
Suitable motor scope: motor working voltage 2.5v to 12v
a tápfesz sem lehet kevés, hogy nagy frekvencián esetleg nem nyitnak ki a FET-ek. Vagy mégis?
ÍgyanalogWrite( MOTOR_A_PWM, 30);
már elindul, és szépen lehet a sebességét szabályozni 255-ig. Alap frekvencián (asszem 512Hz) 100 alatt csak sípol, és utána is könnyen leáll a kerék, nem lehet lassan gurulni vele. -
válasz
Janos250 #4560 üzenetére
Próbáltam ezt is, de inkább rontott a helyzeten. Arra gondolok, hogy a számláló interrupt-ba kellene tennem azt az algoritmust, ami lassítja a "siető" kereket, ahelyett, hogy egy ciklusban vizsgálnám, mert szerintem most túl nagy különbség tud kialakulni két vizsgálat közt, és lassan reagál. De nem mertem eddig, mert mindenhol azt írják, hogy minél kevesebb műveletet végezzek az interrupt alatt.
-
"készítettem pár nagysebességű videó felvételt, (1200fps,) "
Nem viccelsz.
Nekem nem a csúszás a problémám (gondolom kisebb távolságon nem jön úgy elő), hanem a túlgördülés. Két dolgot nem próbáltam még: fékezni megálláskor szabadon futás helyett, és hosszabb távot megtenni, ahol a kis különbségeket ki tudom egyenlíteni. -
válasz
Gergosz2 #4550 üzenetére
Arról van szó, hogy sikerült már egész szépen pergésmentesíteni és nagyon pontosan mér, de hiába állítok be pontos értéket, pl arra, hogy 90°-ot forduljon a kocsi, a kerék meg a kocsi tehetetlensége miatt mindig többet fordul, mire lefékeződik. Ez sem lenne gond, ha tudnám, pontosan mennyi az annyi, de teljesen kiszámíthatatlan. Sima padlón és padlószőnyegen, különböző sebességeken is máshogy gurul, de még azonos körülmények közt is néha teljesen random, hogy mennyivel lövi túl a megadott értéket. Elég sok meló van már benne, nem akarom elfogadni, hogy csak ennyit tudok kihozni belőle. És teljesen egyedül vagyok a problémával, tűvé tettem már a guglit, de csak nem találok hasonló projektet, ahonnan ötletet tudnék lopni...
-
Van valakinek smart car-os tapasztalata? Encoder tárcsa+résopto sebességméréssel kapcsolatos nehézségbe futottam és nem boldogulok. És nem hiszem el, hogy nincs rá megoldás. Privátban is jöhet segítség, ha túl offtopik lenne a téma. Köszi előre is!
-
válasz
Teasüti #4530 üzenetére
Másik tápról próbáltad? Mi van, ha nem zavarjel okozza, hanem leesik a tápfesz?
Más: hogy lehet hardveresen "pergésmentesíteni" egy résopto+encoder párost? Most érkezett meg, a kis robotom kerekére szereltem, sebességmérőnek. Álló helyzetben, ha picit előre-hátra mozgatom a kereket, hirtelen 30-40 lépést számol, gondolom valahol 0 és 5 volt közt véletlen értékeket ad vissza, és minden alkalommal lefut a megszakítás.
-
válasz
DrojDtroll #4512 üzenetére
Én jobbra-balra 4, vagyis a középpel együtt 9 pozícióra gondoltam. Még ezzel is lehetne olyan algoritmust kidolgozni, hogy finom mozgást lehessen végezni, pl két sebesség fokozat közt nem hirtelen váltasz, hanem fokozatosan növeled az értékeket.
De 1024 analóg értéket elég sokféleképpen tudsz zónákra felosztani. 20felé is oszthatod. -
válasz
DrojDtroll #4509 üzenetére
Te közvetlenül szeretnél a potméter álláshoz kamerapozíciót rendelni? Mert szerintem sokkal használhatóbb lenne, ha:
- beállítanál egy nagy dead zone-t középre
- a maradékot felosztanád 4-4 részre átlagolás helyett, és a kitérés függvényében fordítanád a kamerát lassabban vagy gyorsabban.
Én biztos így csinálnám. És itt majdnem mindegy, hogy milyen minőségű a joystick.Nekem van különben két olyan joystick-em, ami jó lenne a célnak, nincs benne rúgó, ott marad, ahova húzom, így akár direkt hozzárendeléssel is lehetne vele kamerát irányítani. Egy régi tv játékból termeltem ki, amit úgy ~500Ft-ért vettem egy ócskapiacon, majdcsak jó lesz valamire alapon.
Kicsit át kellett benne rendezni a vezetékeket, aztán játszottam vele, a kapott analóg értékeket direktben küldtem egy szervo motorra, és teljesen meglepve tapasztaltam, hogy a motor nem remeg, hiába változik pici mértékben az ADC-ről jövő érték.
-
válasz
DrojDtroll #4501 üzenetére
Miért kellene szétszedni egy működő joystick-et? Hogy akarod irányítani vele a kamerát?
-
válasz
gyapo11 #4415 üzenetére
Köszönöm szépen a gyorstalpalót, igyekszem, de sajnos vallásos sosem tudok mindent egyszerre megtanulni a mikroelektronikából, mert ahogy vmi újat tanulok, kilök vmi régebbit a fejemből.
(#4412) FireKeeper: szerintem tévedsz, tudtommal az arduinonak open collector kimenetei vannak, belső felhúzó ellenállásokkal, mikor magas szintet ad, akkor ezeket kapcsolja be, vagy bemenetnél tudod te külön állítani. De szóljatok, ha hülyeséget írok!
És bocs mindenkitől a láma kérdéseimért...
-
Hozzájutottam egy syma x5c drón kamerához, és kéne kezdeni vele valamit.
Annyit sikerült kideríteni, hogy 3,3V kell neki. 3 vezeték jön ki belőle, Vcc, Gnd és egy vezérlő, amivel egy sd kártyára csinál fényképet és videót. Hogy tudnám kideríteni, milyen jelet vár a cucc, ha csak egy potméterem van otthon? Guglival semmit nem találok róla.
-
És ez ha nem a fény sebességét méri, akkor mit? A tárgyról visszaverődő fény erejét? Hogy lehet azzal távolságot mérni?
Teasüti: mondjuk úgy, mint egy nyelvsíp (oboa, klarinét) ahol a légoszlopot egyik végén megrezegteted, és ahol luk van, ott csomópont képződik, és változik a hangmagasság. Kell egy mikrofon a másik végére, és megmérni a frekvenciát. Szerintem működhet.
-
válasz
Teasüti #4365 üzenetére
Szerintem meg lehetne próbálni akusztikusan, ultrahanggal megrezgetni az alumínium rudat, és mikrofonnal lehallgatni, ahol megérinti vki, csomópontot képez az ujjával, mint egy húron. Persze ha ledsor is rá van rögzítve, valószínű nem fog rezgésbe jönni, de kiindulásnak talán jó.
-
válasz
FireKeeper #4306 üzenetére
Ráadásul az "x << 10" az az x 10 bittel balra tolásának az operátora, vagyis x*1024.
-
válasz
gyapo11 #4286 üzenetére
Nem gond kézzel felhúzni, legalább kattan is. Csak olyat nem akartam, ami elfogy, mint pl ha lufit pukkantgatnék.
Az a piezós ötlet jár még a fejemben, amit írtál, de azzal csak vmi éles, magas hangot lehet kiadni, mint a sziréna, nem? Vmi hangos pukkanást kéne még előidézni, de semmi használható ötletem nincs rá. -
-
válasz
gyapo11 #4280 üzenetére
Köszi szépen! De én egy gyerekjátékot tervezek csinálni, amit szobában játszanánk, ahhoz kicsit overkill lenne, úgy is mondhatnám: ágyúval verébre.
Valami rugós vagy sűrített levegős dologra gondoltam. Nagyon szeretik a Bumm! című műsort a tv-ben, azt akarom háziasítani, de mondjuk egy led kigyulladása rossz vezeték elvágása esetén nem volna elég hatásos...
-
Ha csak úgy nem.
Offtopik: Valakinek nincs ötlete véletlenül, hogy lehetne vmi ijesztő fény vagy hanghatást eszközölni arduinoval? Olyanra gondoltam, mint pl. egy felfújt lufit egy szervora szerelt gombostűvel kippukkantani, csak itt a játéknak határt szab a rendelkezésre álló véges számú lufi.
Van itthon egy régi vakus fényképezőgép, a vakut lehetne rajta működtetni, de mivel? Relével? -
Szerintetek ez megéri? Akarok még egy board-ot, okosabbat, mint az Uno (klón), de a cortexek, amiket ajánlottatok, mind jóval 5000 fölött vannak, illetve más dolgokban alul maradnak az uno-val szemben(pl ami gyárilag nincs összeforrasztva, eleve kiesik, ilyen finom dolgokat nem merek forrasztgatni).
Vmi jobbat szeretnék, 2000ft körül, amit ugyanúgy tudok használni, mint az uno-t, gondolok a nagyon rugalmas táp lehetőségekre, az usb programozásra... Az se lenne baj, ha lenne rajta Bluetooth vagy wifi, persze akkor nem bánom, ha többe kerül. -
válasz
FireKeeper #4180 üzenetére
Igazából egyre jobban tetszik az ötlet.
De mi a különbség a kettő közt?
-
Nem rossz, de drágállom. Meg kéne hozzá rfid-s kártya vagy tag. Mondjuk lehetne használni vele a saját (igazi) bankkártyám, az vagány lenne...
De a banki adatokat így se tudnám a kártyán tárolni, pedig az praktikus lenne. (Vagy helyette tároljam eeprom-ban? Az hányszor írható?) -
Szeretnék csinálni egy ehhez hasonló bankkártyaemulátort, Gazdálkodj okosan-hoz.
De nem tudok dönteni, hogy hogy oldjam meg a kártyaolvasót. Először régi telefonkártya + chipkártyaolvasót akartam, de nem találok hozzá semmi segítséget, leírást, meg kéne hardver is hozzá, de ez volna a legjobb, ha meg tudnám csinálni valahogy. Valakinek vmi használható ötlete ehelyett? A leghasználhatóbb ötletem talán a lyukkártya + résopto, de a lyukas kártya nem a legelegánsabb.
Gondoltam még vmi nyák-os megoldáson (mint egy régi játék-cartridge), de ahhoz meg vmi csatlakozó kéne ami bírja a gyűrődést. Ez utóbbi kettőnél az adattárolást az arduinoval kellene megoldani.
-
válasz
szaszyka #4172 üzenetére
Azért arra figyelj, hogy a SZ.P helyett olyan változó nevet használj, amiben nincs pont (pl SZ_P), és persze előtte deklaráld a változókat (nem tudom mennyire vágod a témát). Ja, a pwm kitöltöttség természetesen 1 és 255 közt megadható, szóval a kapott százalékot (1-100) szorozd meg 2.55-tel.
-
Köszönöm srácok a sok segítséget!
Tegnap rájöttem, hogy vannak még kiaknázatlan lehetőségek, amikről nem tudtam, szóval nem is olyan rossz a helyzet, mint gondoltam. Ezt használja a light ir receiver lib, ezért tud mindennel együttműködni, a hagyományos ir lib viszont timer interruptot használ. Átirányítottam az analóg lábakra, azóta stabilan működik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó használt Gigabyte AMD Radeon HD 6750 videókártya
- ZBook Fury 15 G7 15.6" FHD IPS i7-10850H RTX 3000 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- 7DB 60GB SSD eladó kedvező áron
- HP EliteBook 830 G8 i5-11gen//16GB//256SSD//13.3 " FHD Bang&Olufsen hang
- 0 perces RYZEN 3 laptop eredeti Win10-zel! GARANCIA + SZÁMLA (a Te nevedre)! LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro Max - Gold - Használt, szép állapot
- 126 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4080 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest