- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Gigabyte alaplap topik
- Raspberry Pi
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- A Microsoft átépítette a ROG Ally-t
- Fujifilm X
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tonermagus
aktív tag
Na ezt megpróbálom.
Egyébként most kicsit aggódom, mert utánaolvastam a dolgoknak. Azt még nem mondtam hogy egy ilyen 12V-os 775-ös motort szeretnék meghajtani az L298N-el, vagy hasonló társaival. A gond az hogy ezek a H-hidak 2A-t tudnak max, ezeknek a motoroknak az áramfelvétele üresjáratban kb ennyi. Gondolom terhelés alatt ez jelentősen megnő és tuti átlépem a 2A-os küszöböt amit a H-híd tud, sőt egy videó alapján terheléskor egy ilyen motor akár 24A-t is felvehet. Ezzel tuti kinyírom a vezérlőt, ugye?
Most már értem miért kell ESC az RC hajók vezérléséhez. Azok akár 60A-t is elbírnak.
Tudtok esetleg olyan H-hidat ami elbírja egy ekkora teljesítményű motor áramfelvételét?
-
tonermagus
aktív tag
Sajna a Fritzing-ben nem találtam ezt a fajta L289N vezérlőt, így nem tudtam szépen megrajzolni, de linkelek egy képet. Hasonlóan kötöttem be annyi különbséggel, hogy az ENA és ENB lápakat nem vezettem ki az Arduinora hanem hagytam rajta a jumpereket, illetve az 5V-os kimenetre nem kötöttem rá az Arduino VIN lábát. Viszont az L289N GND kivezetést plusszba rákötöttem az Arduino egyik GND lábára (ha jól emlékszem csak így forog a motor és a lenti rajzon is így van).
Illetve gondolom az mindegy, hogy a motor-t milyen polaritással kötöm rá az L289N-re....
Egyéb infó:
- az elem nem mertül le, továbbra is 8V+ van benne.
- ami érdekes volt, hogy szépen lement ~6V-ról pár másodperc alatt 2V alá. Ha kikapcsoltam, vártam picit akkor kicsit magasabb V-on pörgött mint amikor kikapcsoltam. Minél többet vártam két beindítás között annál magasabb V-ról indult. Melegedést nem éreztem sehol a nyákon. -
tonermagus
aktív tag
Ahogy sejtettem, a programmal nincs gond, és úgy tűnik hogy az L289N-t sem sütöttem meg mert ma megpróbáltam újra és működött... Viszont azt figyeltem meg, hogy 10 sec folyamatos terhelés mellett hirtelen a motor elkezdett jelentősen lelassulni.
Szeretem végre műszert és kimértem a feszültséget, 6V környékén működött bekapcsoláskor, majd 10 sec után elkezdett lecsökkenni egészen 1,2V-ig mértem...
Normális ez a hatalmas feszültségesés? Miért lehet ez?
Egy 9V-os elemről működtettem ezt a 3-6V-os kis DC motort... -
tonermagus
aktív tag
Köszönöm a sok segítséget!
Igen, megírtad és meg is jegyeztem
Sajna még csak az L289N jött meg, így egyenlőre azzal játszom.
Viszont tegnap érdekes dologra lettem figyelmes: A bal oldali motor sokkal gyorsabban forog mint a jobb oldali... A jobb szinte csak meg-meg fordul. Pedig a kód tuti jó, ugyan az mint a bal oldalinál, csak nyilván IN1-IN2 helyett IN3-IN4-re küldi a vezérlést eltérő feltételnél az Arduino. Kipróbáltam másik motorral is ugyan azt produkálja.. Sőt egy idő után már meg sem mozdította a motor-t csak az Arduinon világít a beépített LED (a bal oldali működtetést közben nem világít, tehát ez tuti jelez valamit). Ez mitől lehet?
-
tonermagus
aktív tag
Elméletileg Szénkefés és Szénkefe nélküli motorokhoz is van ESC...
Nekem is az jött le hogy ez gyakorlatilag egy H-híd, elvileg csak annyi a dolga, hogy a forgásirány és sebességet szabályozza. Nem vagyok nagy elektroműszerész guru, de úgy gondolom ezt az L289N is tudja (bocsi, hogy mindig ezt hozom fel, de nekem ilyen van, ezért példálózok vele) hiszen azzal is lehet irányt, és PWM-en keresztül sebességet is állítani... Tehát akkor ergo nincs szükségem ESC-re, ugye?illetve még egy kérdés: tegyük fel ha nem korlátozom PWM-el a sebességet, 11,1 V-os LiPoról működtetem az L289N-t akkor mekkora V-ot nyom ki a motorra? Lejön az a kb. 2V-os veszteség, és ~9,1V-on pörgeti a motort vagy leredukálja 5V-ra? Ezt nem vágom és műszerem sincs megmérni
Csak azért mert jelenleg egy 3-6V-os motort kötöttem rá
Jah, és ha nem mondtam volna még akkor hülye is vagyok az elektronikához
Egyébként ma jött meg az arduino kezdőszettem és tök büszke vagyok rá, hogy pár óra alatt kiépítettem egy áramkört, amivel egy joystick segítségével 2 motort irányítok L289N-en keresztül
-
Nem stimmel.
A filename kiírásánál kéne, hogy hibás legyen.
char filename[] = "00000000.TXT";
char masodik[] = "00000000.TXT";
char dir[] = "asd/";A filename és a masodik is 13 elemű változó (12+\0).
sprintf(masodik, "%s%02d%02d%02d.TXT",konyvtar, now.minute(),now.month(),now.year());
Itt 17 karaktert írsz a masodik változóba, felülírva a dir változót is (írasd csak ki és meglátod)
Utána itt
sprintf(filename, "%s%02d%02d%02d.TXT",konyvtar2, now.minute(),now.month(),now.year());
felülírod a "masodik" elejét, így olvad össze.
De csak akkor van értelme, ha a fenti két változó eredetileg fordítva helyezkedik el a RAM-ban. -
zsolti_20
senior tag
-
-
-
-
Teasüti
nagyúr
Gondoltam annyit tesz, hogy Non Volatile Storage. De csak tippelek.
Ez Arduino környezetben az EEPROM, vagy ESP-nél annak a szimulációja a ROM-ban.SPIFFS meg amennyire értem egy csatolt partíció, amit futás közben lehet írni/olvasni, mint egy SD kártyát.
Itt lehet letárolni mondjuk a webserver-hez használt fájlokat, ha basic html-nél többre volna szükség. Mondjuk képek beillesztésére, vagy ilyesmi. -
tonermagus
aktív tag
Wow köszi!
Most még párszor átolvasom hogy értelmezni tudjam, de pl. fogalmam sem volt ilyenekről, hogy feszültségesés, stb... Lesz még minek utána néznem.
Ettől függetlenül az általam megrendelt L298N is tudok dolgozni csak rosszabb lesz a hatékonysága? Sima pici DC motorokat rendeltem hozzá. Ezekkel csak tesztelni akarom a programot (előre-hátra menet, gyorsítás, lassítás). Rendeltem belőlük vagy 10-et, ha esetleg leégetem őket
-
-
Izeka82
csendes tag
Köszi! Egy 128x64-es kijelző, egy nrf24l01 rádió, egy valamilyen hőmérő és egy mozgásérzékelő. A kijelző SPI-n megy, azt nem tudom elég-e neki a 3-3V, de ha nem van itthon szintillesztőm. Lehet, hogy overkill nano helyett, de a nano memóriájának a 65%-nál tartok, és még csak most kezdtem el
-
zsolti_20
senior tag
-
zsolti_20
senior tag
Nem tudom csak vesztegettem az időm vagy sem az arduinoval, de majdnem egész este ébren voltam hogy végezzek a szoftverrel. Mire kb 90% lett és a végére értem annyi mindent kellene módosítani egy új kártya regisztrálásához hogy az rengeteg, és minden felhasználó megdobná a szoftvert elég sok sorral. Így kukázom az arduinos megoldást és hallgatok rád amit kellett volna az első perctől aztán egy ESP8266-ra alapozok adatbázisssal, mert másképp ez nem fog menni. Max arra jó volt az egész hogy megismertem az RFID és az USB író/olvasó működését.
-
zsolti_20
senior tag
Igen sikerült működésre bírnom a dolgot. Jelenleg már a pendrive írással kísérletezek. Nagyon tetszik ez az RFID olvasó. Kellene fog még egy modul amivel az időt tudom rögzíteni és meg is vagyok. Aztán jöhet a finomhangolás és egy program C#-ban amit átláthatóvá teszi a TXT-t, esetleg átkonvertálja excelbe vagy statisztikát készít.
Örök hálás a sok segítségért.
-
zsolti_20
senior tag
-
zsolti_20
senior tag
Nem valthatom le sajnos a pendrivet semmivel, mert egyszerusiteni kell ahogy csak lehetseges. De ez a web, tavoli eleres meg az adatbazis sokat szamit nekem.
Szeretnek kesobb epiteni egy olyan robotot ami kepes egyenesen haladni es egy csikot rajzolni a talajra egy szobaban. Van erre mar kitalalt dolog? Lattam a vonalkoveto robotokat de itt epp a vonal lerakasa lenne a lenyeg
-
zsolti_20
senior tag
Köszönöm szépen a válaszokat és tippeket, végig fogom nézni a lehetőségeket amiket ajánlottál. Érdekes alternatívák és ismeretlen eszközök így tudom bővíteni a tudásom.
Jobb választás lenne NFC olvasóval megoldani? Erre gondolok. NFC-nél több lehetőségem van módosítani?
ESP32 érdekes tűnik számomra. Még soha nem hallottam róla. Ez arduino kompatibilis eszköz? Vagy hogy képzeljem el?
-
Bocs, de leírom, hátha hasznát veszed.
Ha nekem kéne ezt megcsinálom, biztosan esp-t használnék (8266-ot vagy esp32-t). Egyrészt mert beépített flash van rajta, amit lehet pendrive helyett használni, másrészt mert van hozzá sqlite3 adatbázis lib, ami képes az SPIFFS-en létrehozott adatbázist írni-olvasni! (igazság szerint SD kártyára létrehozott adatbázist is támogat natívan, SPI kommunikációval) Plusz lehet hálózaton keresztül adminisztrálni, ami azt jelenti, hogy ha új szavazót kell új rfid kártyával regisztrálni, azt böngészőből meg lehet tenni, webes felületen. Ugyanígy az eredményeket is le lehet kérdezni. Lehet jelszóval védeni az egészet, míg egy pendrive bárki számára hozzáférhető (feltéve, hogy titkos/érzékeny adat a szavazás eredménye).
A txt fájl egyik hátulütője, hogy nehéz visszaolvasni belőle, hogy ki szavazott már és ki nem, míg adatbázissal ezt nagyon egyszerűen meg lehet oldani. -
zsolti_20
senior tag
Ez ezt szavazó gép szeruseg lesz rf taggal ellatva. Mondjuk 10 ember szavazhat A, B, C vagy D-re. Lajos oda nyomja az rf tagját és az arduino menti ezt a pendrivera. Időponttal együtt. Később felkerul a PC-re a TXT fájl és látják hogy Lajos 14:35:11-kor B-re szavazott. De a kérdés hogy az rf tag azonosítja módosítható? Van neki egy tag-ne mondjuk E5 B9 F3 H4 és ezt modositanam arra mondjuk hogy Lajos. Így ey kerülne mentesre és nem kellene mindig újra húzni a szoftvert az arduino hanem csak a kártyát kell atirnom és ennek az azonosítja kerül a pendrivera.
-
zsolti_20
senior tag
Igen énsi így oldanám meg ahogy írtad de fontos jelen esetben hogy pendrivera tudjak menteni. Akihez kerül később a feldolgozott adat kb 60 év körüli idős hölgy akinek a szövegkezelő megnyitása is elég nagy feladat. Nem szeretném ilyennel terhelni hogy kártyaolvasó és hasonló. Hanem csak pendrive bedug és látja az adatokat.
-
zsolti_20
senior tag
-
Megvan a megfejtése a Digispark anomáliának. Leírom, hátha később valaki hasonló problémával fog küzdeni.
Írták pár helyen, hogy elég válogatós az usb portokra, ha nem működik, dugjuk át másik portba, alaplapira stb. Mivel laptopom van, belső usb hub-bal, és így is kevés a külső port, ezért az egér, billentyűzet egy külső usb hub-ra van dugva. Addig dugdostam a Digispark-ot mindenhová, hogy végül kipróbáltam a hub-ba is, és voilá! Elkezdte telepíteni a drivert. Aztán...Ott se ismerte fel többet.
Ekkor elővettem a szekrényből egy másik usb hub-ot, és abba dugva már települt a driver és fel is tudtam programozni a micronucleus isp-vel.
Ezután elindult végre a keyboard sketch is. Ezután átdugtam a laptop saját usb portjába, és...
Megint semmi.
Ekkor kihúztam az összes usb eszközt a laptopból, és csak a Digispark-ot dugtam be, és... Siker!Tehát a megfejtés: mivel az usb kommunikáció 16.5MHz órajelet igényel, ami eltér a saját belső órajelétől, az usb portról veszi az órajelet, bedugáskor szinkronizálja magát. Ha ez nem sikerül, akkor nem tud bootolni, és a windows se ismeri fel, nem tud hozzá drivert telepíteni stb. Úgy tűnik, hogy nálam ezt valamelyik eszköz megakadályozta.
Ennek folyománya, hogy ha Digispark (Default - 16.5mhz) board van kiválasztva fordításkor, és utána nem élő usb hub-ba van dugva (hanem usb töltőfejbe, vagy power bank-ba), akkor a kód sosem fog elindulni! (Ez csak most tudatosult bennem, mert ezt így még sehol nem láttam leírva, pedig egy hete bújom a fórumokat... ) Így csak a kimondott usb-s feladatokra lesz alkalmas (keyboard, mouse, joystick emuláció). Ha vki micronucleus isp-vel szeretne kódot feltölteni, aztán power bankról, vagy külső akksiról üzemelteni, akkor a Digispark (16mhz - No USB) board-ot kell hozzá kiválasztani.
-
_q
addikt
A master az tápról megy, így lemerülni nem tud, max áramszünet esetén vagy ha én áramtalanítom akkor történhet valami. Már párszor újraflasheltem, változtatva a tömb méretével, de ugyan az történik. Ez a webszerveres dolog valamiért nem tetszik neki vagy a sok adat. Ezért gondoltam rá, lehet nem ESP-n kellene loggolnom.
-
op9
aktív tag
Hát, ha csak a bootloadere hiányzik, akkor az még inkább egy production ready készülék, mert legalább nem kell várni vele, csak az upload macerásabb.
Ha rátöltöd a Digispark Keyboard példát és nyitsz valami Notepad++-t, akkor az működik?
Mert akkor USB-n is van kommunikáció.#include "DigiKeyboard.h"
void setup() {
}
void loop() {
DigiKeyboard.sendKeyStroke(0);
DigiKeyboard.println("Hello Digispark!");
DigiKeyboard.delay(5000);
} -
Béééla
őstag
-
op9
aktív tag
Bár tényleg nem vagyok benne a témában, csak most nézegettem, de itt van pár ötlet még. (digistump driver reinstall, zadig-gal feltelepíteni a drivert)
Neki másik USB portba kellett dugni.
Én az alaplapi USB 2.0-t használtam, ami ki volt vezetve a gép elejére.Azt tudom, h van olyan bootloader verzió is, ami kihagyja azt az első 5mp-et, nem tudom, h nem-e olyan került fel rá, bár írtad, h egy csomóval kipróbáltad.
Nekem 1.5 volt rajta, és ezt tettem fel a 2.0.4-es CLI-vel. -
op9
aktív tag
Köszi a választ!
Ahogy nézem nem hardveres gond lesz.
Azóta még keresgéltem, és az eladó feedbackjeiben az "Additional feedback" részben írják, hogy már olyan verziókat küldenek, amiken nincsen bootloader, és ezért nem őrzi meg a feltöltött kódot.
Most keresem, hogy milyen módon lehet bootloadert rátölteni, de csak azt látom, h egy Arduino kell hozzá ISP-ként, és úgy lehetséges. Nekem sajna nincs Arduino-m, még azt nézem, hogy meg lehet-e oldani, hogy az egyik ATTiny85-öt használnám ISP-nek. -
Így most megy véégre, baromi jó móka tankozni. Persze nem tökéletes, mert a két tök egyforma motor mégse az, így nehéz egyenesben tartani. Túl gyorsan se lehet vele csapatni, mert ledobhatja a lánctalpat. No, mindenesetre örülök, hogy megy egyáltalán.
ja, meg csúnya is szegény jármű.
Következik a teherautó... esp32-vel. -
Köszönöm.
Ha közvetlenül a Wemosra dugom rá a tápot (~8.4V teli cellákkal, most töltöttem) a gnd+vin-re akkor is csak villan egyet, és semmi más. Módosítottam a programot, mindhárom pint low-ra állítottam, usb-vel ok.
Csak azt nem értem, hogy a másik shielddel még ment... Lehet megsérült, mikor elfüstölt a másik motor shield? Ott 12,6V is lehetett teli aksival. -
Igazából fingom sincs, mi volt a baja, de végül csak elindult. Előtte rebootolt vagy 50x...
Még volt logikai hiba, mert a fordulatszámokkal trükközni kell, hogy mindkettő talp előre/hátra mondjuk 0-200 között menjen. A 200 is gyors, és csak 50 körül indul.
Így ha usb-n van, akkor megy normálisan. Ha nincs, akkor viszont megőrül. Amint áramot adok neki, pörgeti az egyik motort maxon és ennyi. Flash közben is szokta, elég idegesítő.
Ha usb-n van, és újra rátöltöm a programot, akkor jó, olyan mintha akkor megkapná a jelet, hogy motorok off... Sőt, ha menet közben lehúzom az usb-ről, akkor is jó amíg nem áramtalanítom. Ezen a lapon nincs egy normális reset se, olyan mintha egyik gombja se indítaná újra. Talán sok ennek is a 3db aksi, elég meleg a motorvezérlő, holnap az egyik helyére beforrasztok egy drótot. -
Ugyanabba futottam bele, mint a Wemosnál is, hogy az udp példáknál a router adatai kellettek volna, nem AP-ként üzemel a lap. Végül azt megoldottam, megy a korábbi kóddal. Sokkal jobb a wifije a DoIt-nak, mint a Wemosnak.
Utána újabb problémába ütköztem, ESP32-nél nincs analogWrite, de végül találtam pwm-es példát. A led fade ok, a motor vezérlése még folyamatban, nem teljesen értem a kódot. A resolution miért 8? Amit tippeltem azért?
L293d motorvezérlővel menne a 2 dc motor. Nekem kell az en1 meg en2, vagy menni fog a jumperrel? Tulajdonképpen a jumper ebben az esetben alapból engedélyezi a motorokat? Van másik fajta leírás, ott engedélyezést ír az ábra, ezen meg pwm-et. De a Wemos-szal mikor az analogWrite-tal teszteltem akkor simán az in1,in2-re adtam a pwm értéket.
Akkor ebben az esetben pl.: ledcWrite(0, 100); Nyilván a 100 helyett majd kap egy változót udp-n keresztül.
Éjjel valamit írtam még, de nem ment a motor, csak a ledek villogtak a vezérlőn. Nincs még összeforrasztva a motor a kábelekkel, lehet simán nem érintkezett. Nem a builtin leddel teszteltem, hanem a gpio 13,12-vel.// the number of the LED pin
const int ledPin = 2;
// setting PWM properties
const int freq = 5000;
const int ledChannel = 0;
const int resolution = 8; //Ez itt miért 8? Arra tippelek, hogy 2^8=256, és ennyi lesz a fordulatszám tartomány
void setup(){
// configure LED PWM functionalitites
ledcSetup(ledChannel, freq, resolution);
// attach the channel to the GPIO to be controlled
ledcAttachPin(ledPin, ledChannel);
}
void loop(){
// increase the LED brightness
for(int dutyCycle = 0; dutyCycle <= 255; dutyCycle++){
// changing the LED brightness with PWM
ledcWrite(ledChannel, dutyCycle);
delay(15);
}
// decrease the LED brightness
for(int dutyCycle = 255; dutyCycle >= 0; dutyCycle--){
// changing the LED brightness with PWM
ledcWrite(ledChannel, dutyCycle);
delay(15);
}
} -
-
ok, köszönöm! Szét vagyok esve teljesen. Sokk volt most a feladat, meg a kocsit is meghúztam...
Az S-sorra kell kötni ráadásul nem a V-re... Így már megy a pwm is, meg az előre/hátra menet is.
Viszont az a gáz, hogy összesen 4 pin használható, az meg édeskevés. Ugyanott tartok, ahol 3 hónapja, sehol.Na jó nem sehol, mert legalább 2-3 kört már ment, meg van udp, wifi stb
Még az jutott eszembe, hogy ez a Wemos tudna-e kommunikálni egy másikkal? Olyat még sose próbáltam. Ha igen, akkor a másikról mehetne a világítás vezérlés, esetleg csörlő/daru. Bár a forrasztó páka továbbra se ért ide, így a ledes része továbbra sincs megcsinálva.
szerk: megtaláltam, i2c-n keresztül lehetneIlletve van még kérdésem. Az ok, hogy így 2db dc motort tudnék esetleg vezérelni, de nekem 1 servo+1dc kéne. (van "c" verzió is, akkor lánctalpas lesz, annak nem kell kormány) Azt nem lehetne még valahová bekötni ezen a sensor sheilden? Illetve a servo része, pinjei még nem döglöttek meg a másik motor vezérlőnek, csak azt nem szívesen használnám már.
-
-
Melorin
addikt
Az a problémám, hogy a 'case' mindenképpen egy általam előre beírt kódot fogad el csak, az eeprom-ból kiolvasott értékkel nem lehet helyettesíteni.
Szóval így nem megy:
ir = EEPROM.read(address);
case ir:
if (ledState == LOW) {
digitalWrite(ledPin, HIGH);
ledState = HIGH;
delay(500);
}Hibaleírás: the value of 'ir' is not usable in a constant expression
-
-
zsolti_20
senior tag
Tápellátást LG HG2 18650 aksiról kapja amit vape boltból vettem. rámérve a modulnál 3.33-3.34V-ot mérek.
5V toleránsak a lábak, de sosem kapott 3.3v-nál többet.
Az összes youtube videot végig néztem már és a leírásokat is. Jelenleg 100uf 16v elko van a VCC és GND között. Valamiért 10uf-el nem akart működni egyik modulom sem a 4 közül.
Ezek teljesen új modulok, pár napja bontottam ki őket. 5különböző arduinóval próbáltam 4 különböző RF modult. Lehet valamire érzékenyek és bezavar?
-
gazso75
aktív tag
nem logol semmit, és a serial porton is csak összevissza karakterek jönnek. egy másik "talált" programmal rendesen működik a gpio0 porton
115200 baud :
ets Jan 8 2013,rst cause:4, boot mode:(3,4)
wdt reset
load 0x4010f000, len 1384, room 16
tail 8
chksum 0x2d
csum 0x2d
v8b899c12
~ld
9600 baud:
mindenféle karakterek
-
_q
addikt
Kb. 3-4 fok különbség lehet. Sikerült kizárnom az ESP-t. Ha az ESP folyamatosan üzemel, kijelző rajta, akkor egy idő után a kijelzőn a már említett hiba jön elő. ESP működik tovább, kijelzőt leveszem és várok mondjuk 5 percet, mire kihűl eléggé. Visszarakom és megint minden oké egy darabig.
Többször megismételtem ezt, mindig ugyan ez történik. Az is lehet, hogy nem teljesen a meleg, hanem valami hardveres hiba lehet, ami véletlen most jött elő. Esetleg kondenzátor vagy vezérlő IC lehet a gond? Rendelhetek másik kijelzőt, de nem lenne jó, ha az is elromlik és fél évente kijelzőt kellene cserélni. Vagy ami még a jobbik eset, egy hibás darabom van.Némi egybeesés simán lehet a te eseted és az enyém között. Kérdés, hogyan javítható?
-
_q
addikt
Igen, tavaly December óta, tehát durván fél éve. A legelején tapasztaltam még 1-2 alkalommal ilyet, de akkor a kábelezés után PCB-re építve az egész tök jól működött. Most meg 1 hete kezdte, hogy folyamatosan szinte darabos a megjelenítés. Az esp webserver jól működik, ezért vagy az SPI vagy maga a kijelző az ahol a gond lehet szerintem. Fura ha mondjuk fél év után a kijelző már nem bírná.
-
Egy pin akkor tuti nem bír 4 ledet... Egyik tutorialban írják, hogy arduinon egy pin maximum 40ma-t tud, de esp8266 csak 12ma-t. Az meg nagyon kevés. Ejj...
Akkor külön táp kéne a világításhoz is ezek szerint?
Mondjuk ha a motorvezérlőt csapolnám meg...? 3 dc motor hely úgyis üres még, és legalább programozható is. Ha jól gondolom akkor az 2db 18650-es cella esetén max ~8.4V. Most még 3db-ról megy, de a végleges kiépítésbe csak kettőt tervezek hely/súly miatt. -
-
5mm-es, zöld/sárga/kék/fehér/piros... 100db volt 0,8$ Aliról, különösebben nem gond, ha pótolni kell őket. De eddig egész jól bírják a strapát. Az egyik kapott 5V-ot is, azt nem szerette.
-
Igen, még mindig a Wemos D1. Ledeket mindig közvetlenül szoktam. Tudom kéne ellenállás is. Indexnél 2-2 led megy egy pinről, világításnál 4db.
A millis() led villogtató tesztprogram rendben megy, csak ha beleteszem a többihez akkor már nem megy. Tuti tele van programozási hibával is amit írtam, bár lefut. -
Breaker
tag
"2: R3 cseréje nagyobbra."
Ez működne, de nem szívesen babrálok SMD alkatrészekkel..."Ugyanmar… fel perc alatt megvan. abszolút kezdo vagyok forrasztásban de a vacak 15W Toolcraft pakammal is pik pakk kicserelnem. 5 percet gyakoroltam egy maradék próbanyákon utana az eleseken azonnal ment popecul. persze az ón nem ugy nez ki mintha beultetogep tette volna le de nem lenne gond. Próbáld meg.
-
Más téma!
Szeretnék egy hiperegyszerű töltöttségvisszajelző ledet gründolni a fent említett li-ion táplálású eszközbe.
A következőt találtam ki:
A li akksi egy ilyen boost konverteren keresztül táplálja a gépet. Azt szeretném, ha az akku 3V körüli szintjénél "kigyulladna" egy LED, ami arra figyelmeztet, hogy ideje töltőre dugni az eszközt. Az out+ és az in+ közé tennék egy ~1,7V nyitófeszültségű ledet egy diódával és egy áramkorlátozó ellenállással sorba kötve, ami elképzelésem szerint akkor fog kinyitni, ha a konverter kimenete és bemenete közti feszültségkülönbség eléri a 2,3V-ot. Mivel a konverter kimenetén 5,2V körüli feszültség van, ez az eset az akku 2,9V szint alá merülésekor fog bekövetkezni - elméletben.
Valahogy persze számításba kellene vennem az előtét ellenállást is, mert nyilván befolyásolja az egész cucc nyitófeszültségét, talán még diódát sem kellene sorba kötni.
A kérdésem, hogy ez működhet-e, aszerint, ahogy én azt elképzeltem, és van-e buktatója (leszámítva persze, hogy zárlatos lesz a LED és rövidzárlatot csinálok). -
PHM
addikt
Igen, normális, csak nem túl egészséges.
Az IC egyszerűen elfűti az 5V és az akku kapocsfeszültsége
közti különbséget. Ez egy lemerült, kb 3V-os akkunál több, mint 2W.
Két mód van a méregfog kihúzására:
1: Soros, pl 2A-es shottky dióda, vagy 0,47 ohmos ellenállás az 5V-os ágba.
A TP4056 ugyanúgy tölt majd, csak kevésbé forrósodik.
2: R3 cseréje nagyobbra.
Kisebb lesz a töltőáram, de cserébe a disszipált teljesítmény is.
(Inkább kisebb kapacitású akkuknál érdemes alkalmazni.)[ Módosította: Intruder2k5 ]
-
-
Kész az alfa 0.5 verzió, működik is végre.
Valóban alacsony volt a feszültség, lemerültek a sok teszteléstől az AA aksik. Meg az a ~6V amúgy se volt sok. Átkötöttem a servo motort a motor shield servo csatlakozására, plusz adtam a shieldnek 3x18650 akkut. A koppcsincs Lego motor megy mint, az állat, pedig még nincs is maxon. Eddig azt hittem ez ilyen kis lassú.. hát nem csak éhes volt. A szervó is megy. Együtt is mennek végre.
Egy dolgot nem tudok még, hogy miért szakad meg gyakran a wifi, és miért nem változik meg sose az ssid/csatorna száma.
Plusz még le kell kezelni a kapcsolat megszakadását is, mert van amikor pont sebességadásnál kapcsol szét, és nem lesz szerencsés ha elszabadul a járgány. -
A terv az, hogy csinálok hozzá saját androidos távirányítót is. Egyrészt, hogy fejlődjek kicsit, meg érdekel is. Ki kéne próbálni tcp-vel is... van még ebbe sok lehetőség. C-ét sose tanultam, anno még Pascal volt meg Delphi, utána php... meg egy kis JS. Kicsit nem árt beletanulni a C-be is. Átolvasom az udp, tcp, konvertálások referenciáit.
Ki akarom vinni szabadba is a járgányt, jó lenne 20-40m hatótáv.Van egy bluetoothos uno alapú 3 kerekű járművem is, de még nem próbáltam szabadban. Valamikor írtam arról is szerintem, meg kértem segítséget. Mindig szétesik bent is
Tudom, össze kéne forrasztani mindent, meg le kéne ragasztani, de akkor meg nem lehet szétszedni.
Ettől a Lego technic kamiontól is tartok, hogy nem lesz elég stabil. Jó kis összetett feladat... A servo motort még nem tudom hova tegyem... már így is totál át kellett építeni, a hátsó motorhoz is. Lehet jobban jártam volna ha eleve a motorokhoz építem a kasznit. DC motorral gondolom nem szoktak kormányt vezérelni. Problémás megoldani, hogy pont csak ~1,7 fordulatot menjen jobbra is meg balra is. -
Janos250
őstag
"Én nemrég átírtam az esp8266 softwareserial lib-et paritásbitesre"
Én meg a GPS-ekhez ESP32-n hardwareserialt használok, mert nekem nem csak az NMEA adatok kellenek, így rengeteg adatot kell kezelni."Egyébként az lesz a hiba, amit DigitXT kolléga írt"
Láttam én is, azért nem is foglalkoztam ezzel a részével, hanem pár általános gondolatomat írtam le. A distanceBetween nem azon segít, hanem könnyebben kezelhetővé teszi a távolságot, mert közvetlenül méterben adja meg.Viszont, ha jönnek hibás adatok is, akkor esetleg annak az okát (hardware ?) is meg lehetne keresni.
-
-
gazso75
aktív tag
Rögzíti a hibás adatot így is
Pl.:
2019.05.9 14:08:08 47.573955 21.592453
2019.05.9 14:08:08 5.266666 0.200000
2019.05.9 14:08:09 47.574131 21.592359Emeljem 500 vagy 1000 ms-re lehet akkor megszűnik?
Azért gondoltam minél alacsonyabbra, mert a cél az lenne, hogy a gyerek hátára/tarkójára tenném egy zsebbe. Focizik, így meg tudnánk nézni, hogy mennyit/hogy/milyen gyorsan mozog a pályán.
-
Nem, koppincs kínai lego m motorok, sima dc motorok. A Nema8-ról most olvasok először. Nem rossz.
Azt nem tudom, korábban mit csináltam, de az biztos, hogy hülyeséget... visszanézve a hozzászólásaim. Szerintem nem a Wemos lábkiosztását próbáltam anno, hanem az uno-ét, a sensor shielddel se boldogultam akkor. Most meg megy. -
Megyek tovább másik vonalon, wemos d1 r2+motor shield. Valamikor régen írtad, hogy ugye rendben vannak a driverek? Nos, nem voltak, mert a motor shieldhez nem raktam fel anno. Most viszont igen, és vééégre sikerült a kis dc motort 4AA aksival elindítani.
Innen már lehet, hogy tovább tudok menni.Még azt nem tudom, hogy akkor tulajdonképpen hány szabad pinje marad a wemosnak, de valahogy majd kiderül. Elvileg a motorvezérlő csak 2 pint használ el.
-
Janos250
őstag
"Port forwardinggal sajnos nem érsz semmit, ha szolgáltatói NAT mögött van az ip címed"
Nálam UPC van, a NAT a lakáshoz telepített router feladata, így nekem ez nem gond.
Akkor marad az alábbiak valamelyike:
a.) Saját ftp helyedre feltöltés
b.) Számos kínai saját, kínai felhőbe tölt. Én meg attól idegenkedem. -
vargalex
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GIGABYTE GeForce RTX 4060 EAGLE OC 8G (GV-N4060EAGLE OC-8GD
- TP-Link Archer AX73 AX5400 Router
- ÚJ TP-Link Archer AX55 AX3000 Router
- Intel Core i5-14600K 14-Core 3.4GHz LGA1700 Box (BX8071514600K) Processzor
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest