Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Aryes

nagyúr

válasz Aryes #11467 üzenetére

Megvan a megfejtése a Digispark anomáliának. Leírom, hátha később valaki hasonló problémával fog küzdeni.

Írták pár helyen, hogy elég válogatós az usb portokra, ha nem működik, dugjuk át másik portba, alaplapira stb. Mivel laptopom van, belső usb hub-bal, és így is kevés a külső port, ezért az egér, billentyűzet egy külső usb hub-ra van dugva. Addig dugdostam a Digispark-ot mindenhová, hogy végül kipróbáltam a hub-ba is, és voilá! Elkezdte telepíteni a drivert. Aztán...Ott se ismerte fel többet. :W
    Ekkor elővettem a szekrényből egy másik usb hub-ot, és abba dugva már települt a driver és fel is tudtam programozni a micronucleus isp-vel. :C
    Ezután elindult végre a keyboard sketch is. Ezután átdugtam a laptop saját usb portjába, és...
    Megint semmi. :(((
    Ekkor kihúztam az összes usb eszközt a laptopból, és csak a Digispark-ot dugtam be, és... Siker! :D

Tehát a megfejtés: mivel az usb kommunikáció 16.5MHz órajelet igényel, ami eltér a saját belső órajelétől, az usb portról veszi az órajelet, bedugáskor szinkronizálja magát. Ha ez nem sikerül, akkor nem tud bootolni, és a windows se ismeri fel, nem tud hozzá drivert telepíteni stb. Úgy tűnik, hogy nálam ezt valamelyik eszköz megakadályozta.

Ennek folyománya, hogy ha Digispark (Default - 16.5mhz) board van kiválasztva fordításkor, és utána nem élő usb hub-ba van dugva (hanem usb töltőfejbe, vagy power bank-ba), akkor a kód sosem fog elindulni! (Ez csak most tudatosult bennem, mert ezt így még sehol nem láttam leírva, pedig egy hete bújom a fórumokat... ) Így csak a kimondott usb-s feladatokra lesz alkalmas (keyboard, mouse, joystick emuláció). Ha vki micronucleus isp-vel szeretne kódot feltölteni, aztán power bankról, vagy külső akksiról üzemelteni, akkor a Digispark (16mhz - No USB) board-ot kell hozzá kiválasztani.

Új hozzászólás Aktív témák