Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Janos250

őstag

Na, akkor részletesebben mindenkinek.
    Én elég jól ismerem ezt a témát, csak nem akartam litániát írni, hanem tömören.
    "Kérdés viszont, hogy ez a fix gps is ugyan akkorát téved-e, vagyis inkább ugyan abba az irányba téved-e és ugyan akkorát?"
    Egyszer sem biztos, mert nem biztos, hogy ugyanazokat a holdakat használja. Ha ugyanazokat használja, akkor centiméteres pontossággal ugyanabba az irányba és ugyanakkorát téved. Mivel nem biztos, hogy ugyanazokat használja, ezért deciméteres nagyságrendben egyezik meg a kettő hibája. Ha éppen ugyanazokat használja, akkor meg elég pontos, mint már írtam.
    "Próbáltad már?"
    Elkezdtem régebben próbálkozni vele, de éppen amiatt, hogy nem biztos, hogy ugyanazokat használja, áttértem a másik - már az előző hozzászólásomban leírt típusú - GPS-ek használatára, de azok jóval drágábbak.
    "így elég egy pár percig egy helyben hagyni és átlagot számolni"
    Nem, ezt már próbáltam. Egy heti mérés átlaga is deciméteres nagyságrendűen különbözött a tényleges értéktől.
    " hogy mérik be a fix pontot?"
    Nem tudom, de vannak bemért referencia pontok. Több "szintje" van a bemért pontoknak. Ezek között van, ami ingyenesen használható, van, ami fizetős. A saját földed sarokpontjainak a koordinátái is megvannak a
    Földhivatalban, de neked nem mondják meg - elvileg - pénzért sem, hanem csak annak, akinek van földmérési engedélye. A földmérés kicsiny hazánkban (természetesen nem ingyenesen) engedélyköteles.
    "Ezt a korrigált jelet, mint referencia pontot már lehet hasznosítani."
    Majdnem. Az egyes műholdak hibáját számítja ki hiba típusonként és műholdanként külön-külön, és ezt küldi a másik GPS-nek. Ezt csak a drágább típusú GPS-ek tudják használni. Ha nem olyan a GPS-ed, akkor annyit tudsz, hogy összehasonlítod a másik adatával, és az ÉD irányú hiba pl. 0.2 m, a KNY irányú pedig pl. 7.8 m, és ezzel korrigálod a másik GPS adatát.
    "Létezik is ilyen szolgáltatás, csak elég borsos áron."
    Az a szolgáltatás azokat a jeleket küldi neked neten (valóban drágán), amit a "majdnem" után írtam. Ezt elméletben hobbi célra is megrendelhetnéd, de a gyakorlatban nekem nem sikerült. Ha van ilyen neten érkező jeled, akkor elég egy GPS, de persze a drágábbik fajtából, mert ezek az egyszerű GPS-ek ezt a jelet nem tudják hasznosítani. Persze nem csak a Földhivataltól lehet venni ilyen jelet, hanem jóval olcsóbban máshonnan is. Én pl. egy dunántúli állomásról tudok, amit egy magánszemély üzemeltet, és neten ingyen láthatod, ha - mint már mondtam - olyan (a drágábbik) GPS-ed van, ami ezeket a jeleket tudja fogadni, és akkor lesz nálad is ugyanakkora hiba, ha nem vagy ettől a bázis állomástól pár km-nél messzebb. Ennek van részletes irodalma, ami hozzáférhető is, de nem minden része egyszerű.

Amatőr viszonylatban csak a deciméteres pontosságot biztosító jöhet szóba.

Egyébként nem feltétlen kell ismerni a pontos koordinátáit a fix GPS-nek.
    Felveszel egy koordináta rendszert, origónak azt veszed, ahová letetted a fixet. Ebben a rendszerben már tudsz dolgozni az olcsó GPS-ekkel is, deciméteres, ha mázlid van, akkor az adott pillanatban akár pár centis pontossággal.

Új hozzászólás Aktív témák