Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
letmein
csendes újonc
válasz jokeph #14895 üzenetére
1.325V Vcore (Hwinfo rosszat jelez ott is).
PBO negatív offsettel is 1.4 környékén mozgott.
Hőmérséklet elég értelmetlen egy <1 perces tesztnél, annyi idő alatt a víz fel se melegszik, de ott a mellékelt kép. Egy kraken x62 van rajta. Egy fél órás gpu+cpu blender rendernél felmegy azért 78°C-ra. Megpróbáltam a 4.3 Ghz-t is de nem volt szerencsém a szilikon lottón, semmi észszerű fesz nem vitte stabilan.A memória modul az ugyanaz, mint a tiéd, de Dram calculator-os értékeken fut 3600 CL16.
-
nagyúr
válasz tomsolo #14896 üzenetére
1800-ig nem mondhatom, hogy hangos/zavaró.
Persze, a zaj az relatív, kinek mi a hangos.
Játék közben az se zavar, ha felmegy 3000-re, a játék hangja mellett nem hallom.
Idle/böngészés/film közbe meg csend van, 1000-et se teker.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
tomsolo
addikt
-
nagyúr
válasz letmein #14893 üzenetére
Szép-szép, de ehhez mennyi Vcore van belőve ?
És mik a hőfokok hozzá ?
Amúgy játék közben, főleg ha az egy 4 magot sem kihasználó játék, az van amit (#14894) fudi2002 írt.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
fudi2002
veterán
válasz letmein #14893 üzenetére
Szerintem sokatoknak nem világos, hol és hogyan működik a pbo. Először is, a cb tesztekben nem sok változás lesz. Miért? Az allcore teszt megterheli az összes magot. Ott eléri a határt, nagy a felvett áram, nem küldi meg jobban a pbo. Aztán az egyszálas laza terhelésnél pedig plafonra megy a fesz, azon megint nincs mit tornáznia. De a kettő közötti állapotokat megturbózza. Pl játékok, olyan terhelések amik részlegesek. Nyilván ha a scalart bántod akkor a cb pontokat is feljebb tolja, de hivatalosan az alap pbo nem.
[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
nagyúr
válasz Omli85 #14890 üzenetére
Nem lesz ez rossz. Mikorra lesz belőle valami ?
Néztem a CH VII árát, mellbeütött... hát még a CH VIII-é.
Ezeket az árakat én se adnám meg.(#14880) tomsolo: nos, mit következtettél ki ? annyi lett amenyire számítottál ?
Ahogy néztem üzem közben, Prism elég jól átveszi a hőt, csak szerintem a gyári venti nem képes hatékonyan megbírkózi vele. Határozottan meleg a borda alsó fele, a CM NEPTON 140 XL pumpája még langyos sem volt. Ha lesz időm kísérletezni, levararázsolom a ventit és kap egy ideiglenes 140-es Wing Boost 2-es ventit.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Omli85
őstag
válasz jokeph #14889 üzenetére
Hát sajna nekem azok már árban ingerküszöb felett vannak így ASUS TUF GAMING X570-PLUS lesz a befutó úgy néz ki. Nézegettem az x470-es lapokat is de elég jól megkopott a választék már belőlük iponon sajnos.
[ Szerkesztve ]
ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
nagyúr
válasz Meridian #14888 üzenetére
Nálam jobban is ment a 3600X, a Wraith Prism hűtő picit visszafogja.
CM Nepton 140 XL AIO-val CB20-ban a single core felmegy 500-ra.
Nem mintha így nem volna elég butang a CPU.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Meridian
senior tag
válasz jokeph #14877 üzenetére
Ugyanez a CPU MSI Tomahawk alaplapban, 32GB 3200Mhz CL16-os RAM-al:
[kép]A Biosban minden auto-n, kivéve a PBO, az enabled, PPT 128W-ra állítva (a 'godlike' 1000 helyett...), és -100mV offset feszültég (bár én nem látok semmi különbséget normál feszültséggel sem, csak annyi 5-8 fokkal hűvösebb a CPU, pl ez alatt a teszt alatt 60-65 fokos lehetett a CPU, mert nem pörögtek fel a ventik //70fokra állítva//) és pár wattal kevesebbet eszik a gép így...
[ Szerkesztve ]
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz tomsolo #14748 üzenetére
Ott bukik el a dolog hogy lesz olyan amihez annyi kell es lesz olyan amihez nem annyi de még nem kerul at mas kategoriaba egyeb okok miatt. Ennyire egyszeru a dolog.
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
Omli85
őstag
Garancia story lezárult úgy néz ki memóriát már ugye korábban írták, hogy levásárolható hosszas bogarászás urán úgy döntöttem a nyertes.
CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16 KIT BLS2K8G4D32AESBK
Viszont most jött a mail, hogy az alaplap is levásárolható mert sem javítani sem cserélni nem tudják ami nekem jó mert mikor vettem a C6H 87K volt így most akkor kell helyette egy alternatíva. Így akkor most alaplap keresgélés ....ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
Omli85
őstag
válasz KisBundi #14884 üzenetére
Azt nem tudom, hogy a B450-ben hogy van de az x470-ben totál külön van a Pheriperals menüben és ott vagy az AMD OC vagy AMD CBS-en belül van a manual oc-hoz szükséges fix feszültség állítás az alap menüben (M.I.T) csak offset van. Viszont ha ott állítod a feszt akkor a fix órajeles manual oc megy csak PBO nem.
ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
KisBundi
őstag
Szuper.... Aorus B450 M lapon nincs a BIOS-ban fix Vcore állítási lehetőség...
Van rá valami megoldás vagy minden indításkor mennie kell a Ryzen Masternek? -
nagyúr
válasz tomsolo #14671 üzenetére
Küldöm az energiát.
Tehát: R5 3600X + Wraith Prism hűtő, PBO+XFR teszi a dolgát.
Idle és volt egy kis játék - energiaprofil WIN kiegyensúlyozott, CPU max 50%-ra moddolva:CB20 alatt - energiaprofil érintetlen RyZen Balanced:
És huzamosabb játék után (kb 1 órányi) - - energiaprofil WIN kiegyensúlyozott, CPU max 50%-ra moddolva:
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
-
ΞΔGLΞ
nagyúr
válasz #32839680 #14757 üzenetére
Csak jelzem, hogy be lett építve a 280-as Artcic és kb 4-5 fokot rögtön hoz mínuszban, ha a tetejére visszaszereltem a két 20 centis ventit.
De kérdeznék valamit Srácok, régen volt mikor a bios-ban turkáltam, szóval elfeljettem már, mit is kell ki/be kapcsolni, hogy leálláskor minden leálljon, billentyűzet meg az usb minden világít... asus bios-ban?[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz stfreddy #12149 üzenetére
"You can check how high voltage FIT allows by increasing PPT, TDC and EDC to the maximum and running a worst-case workload. "
Ha próbálom megállapítani ezt a FIT feszültséget, melyik szoftverben nézzem? A ryzen master és a HWINFO64 különböző értékeket mutat azonos terhelési metódus esetén
-
Cseneles
őstag
válasz tomsolo #14863 üzenetére
3600cl16 :
16-15-14-14-28-42-4-6-16-4-12-12-4-4-288-a-a-14-8-8-1-1-6-6-1-4-4-a
Gear down enable
Power down disable
Ram 1,41v
CPU Soc: 1,085v3733cl:
16-16-14-14-28-42-4-6-16-4-12-12-4-4-300-a-a-14-8-10-1-1-6-6-1-4-4-1
Gear down enable
Power down disable
Ram 1,45v
CPU Soc 1,125vMemóriám az 2*16gb G.skill Ripjaws V Black F4-3200C16-16GVKA ( 8 Gb B-die Boltzmann / 20 nm / 1 die)
Az összes Biost végiteszteltem és még itt a forumról Lukitomi is, mindkettőnknek csak az L3,75 Beta Bios ami stabil. többivel mindig eldobja a ram végett még 3600-on is
[ Szerkesztve ]
Runco VX22i-CineGlide prism, Hivilux 2.35:1 gain 1.2, Emotiva XMC-1, XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-CS-4.2, 2 Dayton Audio Ultimax 12-22 DIY, 2 Definityve Technology IW13, Behringern NX4-6000
-
-
-
Cseneles
őstag
válasz RECSKA #14810 üzenetére
Vedd vissza a ramot kezdésnek gyári xmp órajelre és feszültségre és úgy húzd meg a cpu-t! 3600Mhz ramfeki felett nekem a X470 Taichi igen csak bios függő stabilitás terén. Pl beta biossal 3733 CL16,16,14,28 1T atom stabil, igaz kér hozza a CPU Soc 1,125v feszültséget de az új Biossal elhasal! A Ramom is bírja a magasabb feszkót és a CPU is az alacsonyabb feszt még is a ram végett hasalt el mindig. Ezen a 4000 all core 1,35v-on kicsit elcsodálkoztam... Alapból hűtés fügvényében PBO-val az enyém és mint az összes 3600 4000-4025Mhz-ról droppol vissza all core terhelés alatt. Attól függ h bírod hűtteni úgy tartja fent az órajelet és a feszültséget. Gondolom nálad 3900Mhz-ig szépen ledroppol 1,3v körüli fesszel Mondjuk egy Aida64 stress test alatt pár percen belül
[ Szerkesztve ]
Runco VX22i-CineGlide prism, Hivilux 2.35:1 gain 1.2, Emotiva XMC-1, XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-CS-4.2, 2 Dayton Audio Ultimax 12-22 DIY, 2 Definityve Technology IW13, Behringern NX4-6000
-
Alpi.
addikt
válasz Cseneles #14850 üzenetére
Kettőtök procija közül hihetetlenebb-nek a Tiedet mondanám !
Sajna az elején minden Mhz ajándék volt kb. 4 Ghz fölött. 4.2-re már a "nem rossz" kifejezést használtuk. Azért elég keményet fogtak a technológián az elmúlt fél évben, mi ?! Anno a Ryzenek 4 Ghz-et is alig tudnak-bol, most sok nagy chip jóval közelebb áll az 5-ös számhoz és ami talán még izgibb, hogy az all-core elérhető órajel, mennyivel közelebb lett a max boost-éhoz ! Egy-egy jobb procika simán belőhető kézzel arra az órajelre, vagy egy-két 3600-os pl. még fölé is szökken ! Hol van már Der8auer egy szálas Cinebench órajel mérés majd beküldős felhívása és a szomorú eredmény, hogy szinte nincs chip, ami hozná a max. órajelet.
Ilyen 500 mhz körüli javulásra egész generációkat építettek a múltban.[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Alpi.
addikt
válasz Thrawn #14849 üzenetére
Van ilyen. ezek azok a monitorozást megugró kis nüanszok pl. Úgy néz ki, mintha, de valójában nem tartja, stabilan, erőből azt az órajelet. Ha sok (szerinte legalábbis) a negatív offsetelés vagy valami limitbe ütközik, ne adj isten a hőfok miatt fékezget, akkor van ilyen. Ha igazán könnyedén, teljes szívvel megy, nem igazán van ilyen fura alacsony pontszám.
Pl itt egy Cb R20-as run Pbo-val. Nem nagyon hiányzik pontocska, se innen, se onnan szvsz.
De ami pl. meglepett, hogy chillerrel, mikor ez az R20 run is készült, Pbo beállítással, ami 4,7-ig engedett 2 magot is megverte a fix 4.6-os beállítást Geekbench 3 single pontban !!
Multiba többet ért el a 4.6 "all-core", mert pbo valahol 4.400 - 4.500 közt tartotta a magokat magas terhelésekre, de annyira kitartóan mentek 4.7-et a magok, hogy simán megette a fix 4.6-ost !
[ehun' van E' !] Kékre fordítva is megevett ezt-azt, ez csúnyán 5.5 Ghz fölötti Inteles single pont !!https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
-
őstag
válasz Cseneles #14787 üzenetére
Reggel gyorsan kipróbáltam, nálam sajnos nem volt stabil 4100MHz 1,2v fix bios beállításokkal. Vagy csak én nem jól állítottam be valamit...
A proci egy Ryzen 5 3600 Asrock B450M Pro4-f lapban, Crucial Ballistix Sport LT 16GB (2x8GB) mellett.
A RAM 3600MHz CL16-en megy safe időzítésekkel. -
Alpi.
addikt
Egyik legnagyobb lépés amugy a negatív offset beállíthatósága volt, órajel vesztés nélkül. Jelenleg -0,435V offset van Vcore-on és az órajelek nem hogy csökkentek volna, de észrevehetően nőtt all-core terhelés mellett, lévén jobb fogyasztásom is lett az alacsonyabb fesztől. Egy ilyen egyszerű opció működésének javítása, orvoslása már óriási lépés volt számomra. Pedig ez aztán igazán nem egy elképesztő metodika. Sajna előtte ennyire alkalmatlan volt a formálhatóságra.
Ha megnézed, tisztán kirajzolódik, mik azok a sávok, amiket nem lép át, sőt nem a szakadék szélén billegve hőköl meg, hanem 2 lépéssel előtte már visszább vesz, lassítva a nem kívánt limitbe érkezést. Cinebench alatt pl. 4300 mhz @ 1,375V úgy gondolja, hogy simán mehet, hiszen 70 fok körül maximalizálódik a hőfok és igaza van, mehet is. Teljesítmény orientált, hiszen kifejezetten jó sávban marad a hőfok. Aztán jön a prime és mit csinál, 4.200 mhz-ig visszavesz, egészen 1,269V-ra és megfogja 80 fok fölött épp csak. Nem nő a hőfok, nem csökken, hibátlanul hajt. Kissebb terhelésekre, meg igazán elenged egy-két magot, ténylegesen maximalizálva a chipben rejlő tartalékokat, egészen 4,650 mhz-ig. Én spec. imádom nézegetni, mennyire profi módon formázgatja a működését.[ Szerkesztve ]
-
Alpi.
addikt
válasz tomsolo #14830 üzenetére
Ez bizony ocsmány túlfeszelés. Egy pillanatig nem lenne kérdéses, hogy fix setuppal használjam. Sajnos saját tapasztalat is van, pont ilyen gyomorforgatóan magas fesszel ment a 3800X-em az előző bios-szal. Negatív offsetre csökkent a fesz, cserébe úgy eldobott instant 200(+) mhz-et az órajelekből, hogy pont annyira túlfeszelt státuszba került... Többször sírtam rajta és ha hiszed, ha nem, fix setuppal használtam. 4300mhz @ 1,22V mellett, mert vállalhatatlan volt a boostos irány. Szerencsére az új bios és ez a Tdc izéke végre igencsak tetszetős működést hozott, azóta viszont pont annyira egyértelműen emmellett voksolok, mind amennyire előtte ellene. Azonban ez az elméletet nem érinti, csupán gyakorlati dolog egy másik problémára. (sok chip sajnos nem illik bele az alap boost algoritmusba, amivel a lap működtetni próbálja a procit, típus és egyéni órajelszöktetési alkalmasságtól függetlenül).
Jelenleg [kb. így megy] a procim. Szerintem megérted, miért nem fix. 4.3-on használom, mióta kinyílt ez az ajtó.
Az általad mutatott probléma vagy "probléma" sajna gyakori és minél több magos, minél jobb proci, annál inkább javítana a hatékonyságán, teljesítményén ha jobban (vagy sokszor ha minimálisan is) formálható lenne a boost, pbo, de sajna amit eddig láttam, leginkább vaktában hadakozás és néha váratlan siker ami jellemzi. Nem sok logika mentén felépíthető (és aztán működő is) állíthatóságot, procira hangolhatóságot láttam eddig sajna. Pedig igény lenne rá, ahogy Hofi is mondta.[ Szerkesztve ]
-
Omli85
őstag
válasz tomsolo #14830 üzenetére
Amúgy biztos az AMD a hülye és tényleg az egész PBO csak azért van, hogy kinyirja a procit... Biztos olyan a rendszer ami ezt eredményezi... Ugye ezt te sem gondolod komolyan .
Szép és jó a manual OC de szerintem ennél a szériánál átlag Pistike előbb fogja manual OC melett degradalni a procit mint PBO-val.
Ne az optimális beállításokbol induljunk ki mert az nem fog jönni panaszkodni hanem majd mikor megkuldi 1.35v el mert az meg oké aztán a lap valójában meg ad majdnem 1.4 et és 3 hónap múlva szarakodik a gép akkor jön a meglepi.. Ebből lesz több azt elhuheted mert a többség a maximumot akarja majd kifacsarni ahogy azt eddig is tette csak azt nem veszi figyelembe, hogy ez a széria már nagyon nem úgy van kitalalva mint egy FX amit lehetett ütni 1.5v vel is ha tudtad hűteni...[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Lezli25 #14831 üzenetére
Attól, hogy feljebb állítod 3733-ra, nem lesz gyorsabb a memória összességében, mert romlik a CL, és buksz rajta. CL14 3600-at próbáld meg elérni, de azzal a RAM-mal nem fog menni szerintem, nekem is az van. CL16 csak az első érték a láncból, a CL több paraméteres, és jó eséllyel romlott, azt is ellenőrizd. Engedd el ezt a fonalat, láttam a problémát az 5700XT topikban is, felesleges ezen pörögni. Intelnél hiába több az olvasás / írás, a nyers erő kevesebb. Ez egy kompromisszum, amit soha nem veszel észre, ha nem méregetsz. Értem én, hogy a pénzedért a maximumot akarod, de akkor XEON-t vagy EPYC-et kellett volna venni, ott nincs butítás.
[ Szerkesztve ]
-
Lezli25
tag
MI a vélményetek erről a témáról? -
3800X cpu mellett Rog x570 lappal a ramom 3600Mhz-en ketyeg cl16 ban. Most nekem többen is mondják hogy állítsam 3733-ra, mert úgy a legtutibb a proci teljestménye. Neten a szakik 3600-at ajánlják inkább, de akad aki 3733-at. így hozzátok is fordulok. Kipróbáltam, de Aida mérésekben azonnal láttam hogy romlott az elérési idő ezáltal a többi eredmény is. 3600-on cl16 - 68ns, 3733Mhz-en cl16 - 78ns. Elméletileg pont hogy csökkennie kelett volna...A ramok Gskill TridentZ Neo 3600 cl 16
FCLK-t szinkronban tartottam.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz KisBundi #14824 üzenetére
Ne aggódj emiatt. HA megelégszel 4 Ghz-es plafonnal, akkor 1.25 vcore környékén a legrosszabb kocka is elmegy. Az enyém se egy tuti darab, 1.27 környékén hajtom, és cpu tesztek alatt sem melegszik 80 fok környékére, pedig néma a gép. Normál napi üzletmenet során közelebb van a negyvenhez, mint az ötvenhez.
-
fudi2002
veterán
Én azt mondom, az a biztonságos fesz ha elindítasz auto beállítások mellett egy primeot. Megnézed allcore mennyi a fesz amit kap és max azt használod fix fesznek, max picit fölélőni, mondjuk 10-15%ot. Ez felett lutri, mi lesz vele..
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Alpi.
addikt
válasz Puma K #14825 üzenetére
Így van, anno a kézi hangolgatással a legrosszabb szituhoz lőttük be (ésszerűbb finomhangolók ) a setup-ot, de ugye sokszor vagy még inkább az idő legnagyobb részében jóval kellemesebb feltételek közt működött a cuccos. Ilyenkor persze "bent maradt" egy kis kiaknázatlan plusz. Ryzen pont erre az életszerű (cpu életének 99%-a általában, szóval igencsak életszerű) helyzetekre próbál reagálni a boost algoritmusával. Ideális feltételek közt, egy-két magot megereszt, stb., ha felhősebb napok vannak, akkor meg visszavesz, vigyázva, nehogy túlmelegedjen, ecetera, ecetera). Idomul a megszorult ventis stock coolerhez vagy a menő épített vízhez, stb.
-
Alpi.
addikt
válasz KisBundi #14824 üzenetére
Amíg magas terhelés mellett is jók a hőfokaid, addig nem para. (pl. prime alatt 5 percen belül sem megy 80-85 fölé. csak egy példa) Nyílván egy ekkora órajelhez, nem is szükséges magas vcore sem. (emiatt is lesz jó a hőfok nyílván). Egy 4.2 - 4.3 (akár 4.4 is, de ott már egyre nagyobb szerepe lesz a hűtésnek) ha nem kér 1,4V körüli vcore-t, sztem örök élet +1 nap.
Ha mondjuk munkára használt, kifejezetten nagy, állandó terhelés mellett üzemel a proci, akk. talán jobb egy 1,3-1,35V maxot húzni, de inkább az 1,3V-hoz húznék.
De továbbra is áll az, hogy egy 12-16 magos procit nagyon necces megfelelően hűteni még egy ilyen setup mellett is ha rendesen megterheljük. A hűtés mindenképp döntő tényező sztem bármilyen fix beállítás mellett. Pont a "legrosszabb" eset miatt. Ha tudjuk, hogy nem fog magas hőfokot elérni, az egyik tényezőt ki is húztuk a képletből, gyakorlatilag töredékére csökkentve a probléma kialakulásának esélyét.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Puma K
nagyúr
válasz tomsolo #14821 üzenetére
Lehet több évig az volt a megszokott, hogy mindent kézzel állítgatnak a felhasználók, de ez hamarosan leáldozóban lesz. Amit elsőként és első lépcsőként a CPU fronton az AMD hozott el.
A VGA-nál meg az Nvidia az a GPU BOOST1.0, 2.0, 3.0 és legutóbb a 4.0-val az RTX 2000 és GTX 16-os szériákkal... de legalább az Nv egy jó ideje VGA BIOS szinten korlátozza a maximálisan elérhető feszültséget, így még véletlenül sincs meg az esélye annak, hogy a mezei felhasználó önként kivégezze a videokártyáját.
A feszültség limit BIOS szinten és a kikapcsolhatatlan és megkerülhetetlen Nvidia GPU BOOST aktuális verziója miatt sem lehetséges, mert az utóbbi folyamatosan figyeli a kártyát.De ha valami módon trükközik fizikailag a kártyán az extrán adható kakaóval, akkor meg az Nvidia driver tud ennek az őrültségnek gátat szabni, és adott esetekben ilyen extrém mértékű tuningnál leáll-újraindul a driver
Ez több évvel korábban lehetséges volt... mármint hogy a felhasználó kivégezze a VGA-t házilag... elég volt csak a GPU feszültségét meghatározó csúszkát kicsit feljebb tolni a káros tartományba vagy elgépelni a beállítandó feszültséget majd rányomni az entert és ezek után megkínálni valami terheléssel a VGA-t, és kész is volt adott időn belül a semmire sem jó tégla VGA.
Anno mikor platformváltás előtt voltam akkor úgy készültem, hogy épített víz legyen a leendő új procin.
Elég jól hangzott-hangzik az AMD fronton az, hogy ilyen intenzíven, aktívan és automatán állítgat mindent magának a CPU hasonlóan mint a GPU-k egy ideje és csak használni kell. Az meg kifacsar minden órajelet stabil és biztonságos keretek között, ha nem okoz gondot a hőmérséklet.
[ Szerkesztve ]
"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
KisBundi
őstag
Olvasgatom itt a hsz-eket és bizony kicsit kételkedem. Manual OC-val 4,1Ghz környékére mennyire biztonságos alulfeszelgetni a procit? Lehet ebből komoly gond vagy nem erről van itt szó?
-
Alpi.
addikt
válasz tomsolo #14821 üzenetére
Nem gond, erre vannak a fórumok, de amíg nincsenek hírek pbo-val használt, legyen az aggresszívabban kitolt határok melletti pbo akár, degradált, (neadjisten deglett) cpukról, viszont már legalább egy fix setuposról igen, addig áll, hogy nem káros az 1,45 - 1,5V max. értéknek. Legalábbis részemről.
-
Alpi.
addikt
válasz Thrawn #14815 üzenetére
"Az egyetlen dolog amiről érdemes lenne a témában tárgyalni az az, hogy manual OC esetén mekkora az a max fesz amit biztonsággal lehet adni a CPU-nak."
Ehhez sajna ez az egy sebesült kis galamb pont olyan kevés, mint amikor egy sem volt. Jóval nagyobb minta kéne, hogy egyáltalán közelítő határt mondhatnánk sztem. Nagy eséllyel itt is van szórás és az sem kizárt, hogy nem is kicsi. (értem ez alatt, hogy simán elhinném, hogy van olyan chip, ami pl. egy tizeddel többet is elvisel, mielőtt kiserken a vére, de ez csak vízionálás jelenleg, kéretik nem jegyzőkönyvbe venni )https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Alpi.
addikt
válasz Benoe77 #14818 üzenetére
Pont, hogy önmagában nem létezik káros fesz érték (de igen, valszeg 5V-ra instant megpattan). Nézni kell az áramerősséget (terhelést), hőfokot is. Külön-külön kivéve a képletből egyik sem gond, de ha összeáll a brigád, akkor bizony sérülhet a proci.
-
Alpi.
addikt
válasz tomsolo #14808 üzenetére
A monitorozó programok tökéletlenségeit nem az 1,45V meglétére írtam. Az az 1,45 - 1,5V az annyi is max értéknek, ez kb. biztos. Ez viszont nem vezet semmihez, sem örök élethez sem degradációhoz, mert icike-picike terhelés és jó hőfokok mellett kapják meg a magok.
"4 gigára tudott boostolni" : Nem odáig tudott, odáig engedte olyan magas terehlés mellett és azon a hőfokon ! Ez lenne valahol a lényeg az egész történetben.
"btw az felmerült vkiben hogy a mi a péknek kell a 4.2-t 1.375-el küldeni órákig" : ez volt a célja ! Kíváncsi volt, tudja-e és ha igen, nagyjábol mennyire "könnyedén" degradálni.
És sikerült. Nem véletlenül, óvatlanság vagy túlzott bátorság okán, hanem a "technika oltárán" haladva.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Thrawn
félisten
válasz tomsolo #14808 üzenetére
De, az 1.45V az 1.45V PBO-val, csak nem mindegy mennyi ampert vesz fel mellé, ezt kellene megérteni végre. Nem véletlen vesz vissza a PBO, ha minden szálat terhelsz és emeli vissza ha kevesebb mag kap munkát. Manual OC-val esélye sincs visszavenni, mert ugye beállítottál egy fixet és minden körülmények között azt fogja kapni, ha egészséges ha nem.
Az egyetlen dolog amiről érdemes lenne a témában tárgyalni az az, hogy manual OC esetén mekkora az a max fesz amit biztonsággal lehet adni a CPU-nak.
Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł
-
KisBundi
őstag
-
tomsolo
addikt
válasz KisBundi #14811 üzenetére
Idle-ben akár 20 fokot is. Ha nem kell csúcs sebesség (bár ez kockától) függ, akkor a top hőmérséklet is alacsonyabb lesz(Mhz-től, feszültség függ).
De ha nem PBO-zol akkor, manual OC-zni fogsz vagyis megmondod a BIOSban mekkora legyen a csúcs sebessége a CPUnak, és mekkora feszültséget (VCORE) használjon hozzá(1.3 fölé én nem mennék vele). Mint a hagyományos húzásnál.
A CPB a cpuban lévő ficsőr ami a PBOhoz kell ezt érdemes letiltani először - van ahol Core Precision Boost a neve, alapja válogatja, mert még ekkor is beleszól a cpu működésbe - melegedést generál meg ilyenek.(Ebből következik, hogy ezután Ryzen Masterban sem fogsz PBO-zni mert nincs meg a prociban a CPB - HwInfo summary mutatja pirosan hogy tiltva van).
Uplay: tom.solo | Steam: tomsolo | Hivatásos zsákbamacska-nyerészkedő
-
tomsolo
addikt
Az a baj, hogy abból indultok ki, hogy a pbo hibátlan pedig számos tapasztalat az mutatja, hogy nem, ráadásul hajlamosak vagytok jóindulattal kezelni a ténykedéseit - az 1.45 az az igazából nem is annyi ám, csak szar a monitorozó program lol
Ennek ellentmond hogy kb az összes pbozott jószág durván melegszik, durvábban mint egy jóízléssel beállított finom OC ami jóval kevesebb feszt használ ergo kizárt dolog hogy annyira igénybe vegye és degradálja a cput mint a mágiával teletömött kocka
(a videóban látszik, hogy az alsó vcore fesz 1.2 a csúcs 1.48 - ebből látszik is meddig engedi "hűlni a pbo a magot, és ez a csoda PBO mindösszesen 4 gigára tudott boostolni. Remek.)Na most ha hozzáveszem hogy a mester a videóban nyugodt lélekkel pörköli a 3950X-et a leszabályozásig órákig, szarul beállított alaplapi feszekkel - itt jegyezném meg hogy két szenzor is méri a SOC-ot az egyik az alaplapi(ad) a másik a cpuban(kap) lévő - órákig majd ugyanaz az ember kijelenti, hogy tönkretette a cput manual OC-el akkor bocs, hogy megkérdőjelezem a szakértelmét (btw az felmerült vkiben hogy a mi a péknek kell a 4.2-t 1.375-el küldeni órákig? Nekem ez nem tűnik profinak )
Ez kb olyan mintha leöntöte volna benzinnel meggyújtotta volna, hogy gyönyörködjön a lángokban majd utána telesírja twittert hogy milyen szar a manual OC.
Uplay: tom.solo | Steam: tomsolo | Hivatásos zsákbamacska-nyerészkedő
-
Omli85
őstag
Pontosan .
SOC témára visszatérve nálam 1v alatt van többnyire asszem 960mv környékére van állítva így 960mv-1v között mozog húzott rammal teljesen stabilan. Szóval azért indokolatlanul szerintem nem kellene erőltetni az 1.2v körüli SOC feszültséget senkinek .
[ Szerkesztve ]
-
Cseneles
őstag
válasz KisBundi #14793 üzenetére
kipróbálhatod egyből all core 4200Mhz @ 1,25v mellett. Valószínű menni fog és akkor megkapod a max boostértékű egyszálas teljesítményt is.
Tesztelgesd mit bír a kockád. enyém 4200@1,175v stabilRunco VX22i-CineGlide prism, Hivilux 2.35:1 gain 1.2, Emotiva XMC-1, XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-CS-4.2, 2 Dayton Audio Ultimax 12-22 DIY, 2 Definityve Technology IW13, Behringern NX4-6000
-
Alpi.
addikt
válasz Omli85 #14801 üzenetére
Nem jóindulattal, hanem teljesen becslés szintű nagyjából minden érték, amit innen-onnan meg tudunk figyelni. Egy 1000 msec-enként kiolvasó Hwinfo is egy kőbalta romantikájú eszköz a Zen mag működéséhez képest. Ez már nem egy P4, ami fix 3.2 Ghz-en, terhelés hatására magára húz 10-15 fokot gyorsan, majd még jó párat szépen lassan, míg a 7. percnél beáll 22 fokkal a nyugalmi hőfok felett.
Elég csak arra gondolni, mikor szinte változatlannak tűnő órajelek mellett jóval alacsnyoabb pontokat kapunk pl. Cinebench-ek végén. Nyílvánvalóan ott is kell, hogy legyenek pillanatok, amikor alacsnyabban van egy-két, x mag, mint korábban, mégis szinte nyomtalanul tud maradni, csak a végső pont árulkodik.[ Szerkesztve ]
-
Alpi.
addikt
válasz tomsolo #14800 üzenetére
"hőt mit gondolsz mi termeli" : A megfelelő kapocsfeszültség hatására áramlani kezdő elektronok.
16 mag, 4 Ghzen, 1,2V vcore mellett. Pont erre próbáltam rávilágítani pár napja #14698-ba egy másik téma kapcsán, hogy nagyobb, sok-sok-sok magos cpuknál esélyünk sem lesz 1,35V-on kimaxolni a Ccx-eket órajelre, mert előbb le fog sújtani a hűthetőség, mint korlátozó tényező. És igencsak kompromisszumképtelen résztvevője a gépeinknek.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Omli85
őstag
Azért az 1.2v SOC-ra még ő is azt mondta, hogy nagyon nem ajánlott mindennapi használatra. Gamers Nexus is csinált róla videót, hogy sok esetben megtévesztő lehet a monitorozó programok által között érték és a valós érték között mert alaplapja válogatja mennyivel szór fölé vagy alá az adott deszka. Simán lehet, hogy az 1.2v-re állított SOC gyakorlatban akár 1.25v+ ami meg már igencsak sok. Főleg amúgy hogy az 1.2V emlékeim szerint inkább az első szériára voltak igazak itt a harmadik szériánál nemigen ajánlották már az 1.1-et sem folyamatos terhelésre manuálisan beállított értékkel.
Az a legnagyobb gond szerintem, hogy egyszerűen a monitorozó progik de még az alaplap szenzorok és bios sem tudja valóságosan lekövetni azt ami mondjuk a kockában valójában zajlik és jó indulattal kb egy erős becslés amit mi nálunk.ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 13700K 16mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7-6700K 4-Core 4GHz LGA1151 (8M Cache, up to 4.20 GHz) Processzor
- Processzor felvásárlás
- AKCIÓ! Intel Core i7 9700 8mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 9 7900X 12mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest