Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- DUNE médialejátszók topicja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Házimozi belépő szinten
- OLED TV topic
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen monitort vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
gaben88
őstag
válasz gaben88 #13184 üzenetére
És tényleg nem... [link] Ha jó áron lesz az MSI X570 Tomahawk Wifi lehet cserélni fogok. Jó lap ez a Giga is, de sok apróságot hiányolok azért belőle és amúgy is bánom, hogy nem BT/Wifi-s lapot vettem (TUF Wifi).
iPhone 13 Mini, PS5, PC, iPad (10th gen.), Switch OLED, Steam Deck, Quest 2
-
Alpi.
addikt
válasz mihellers56 #13176 üzenetére
Félig viccelek csak.[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
bozont
veterán
válasz Vargabencee #13193 üzenetére
Szerintem ha beviszed egy Pc boltba (lehetőleg ahol szervizelnek is), akkor némi pénzmagért cserébe lefrissítik neked.
-
chopin42
addikt
Nincs. Illetve van: átforrasztod a bios chipet egy olyanra, ami tartalmazza az új biost, vagy a lábait egy spéci cuccal összekötöd, és kívülről leprogramozod, vagy veszel új lapot, ami garantáltan támogatja a procit.
Szakmai kérdések csak a fórumban...
-
Simi37
őstag
Szerintem van olyan pc bolt/szerviz ahol lefrissítik neked.
Ryzen 9 5900X • Asus Crosshair VI Hero • ASRock RX 6900 XT OC Formula
-
Vargabencee
újonc
Nincs mas opcio?
-
Simi37
őstag
válasz Vargabencee #13190 üzenetére
Szerezni egy cpu-t - amivel elindul - arra az időre amíg lefrissíted a biost.
[ Szerkesztve ]
-
viperabácsi
addikt
válasz Vargabencee #13190 üzenetére
vissza kell tenni a régi procidat ( vagy egy másik első szériás ryzent ) , egy bios frissítésig.
[ Szerkesztve ]
Az Űr veszélyes hely , főleg , ha a két füled között van !
-
Vargabencee
újonc
Ilyenkor mit kellene csinalni?
-
Simi37
őstag
válasz Vargabencee #13187 üzenetére
Az MSI honlapja szerint a 7A37v1E biostól kezdve támogatott a 2600X, ezek szerint a te lapodon egy ennél korábbi lehet. Azért nem jutsz el a biosig sem.
[ Szerkesztve ]
-
rhonin
senior tag
Sziasztok!
Kb. 1 hete vásároltam egy Ryzen 3600 + Asus x570-E Gaming kombót és mellé 2x16 Crucial Ballistix 3200-as RAM-ot.
Tegnapig minden működött frankón majd egy újraindítás után többé nem töltött be a windows. A Rog logóig eljut ahol a biosba be lehet lépni majd jön a töltés jelző kör és ott újból újraindul és ezt csinálja folyamatosan.
Q-code 78-nál áll meg amikor újraindul.Ramokat egyesével kipróbáltam az összes slotba, CPU-t kivettem lábakat ellenőriztem.
Összes kábelt lecsekkoltam. A táp egy ax760i Corsair ami a régi gépből költözött át.
Biost újraraktam a legfrissebbre és az elem kivétel is már meg volt.Memtest 86-ot sikerült 1 alkalommal elindítani és akkor kb. 1 óra futás után a 13-as tesztnél (hammer test) dobott kb 1200 errort majd utána a pass 2/4 nél a 3. testnél (moving inversions) ez felugrott 3500-ra.
De legtöbbször a memtest betöltésénél megáll a Retrieving CPU MSR data betöltésénél.A hétvégén lesz lehetőségem a RAM-okat egy másik gépben kipróbálni, de addig is köszönöm a segítségeteket/ötletet.
-
Vargabencee
újonc
Msi B350M mortal, sajnos nem frissitettem le.
-
Simi37
őstag
válasz Vargabencee #13185 üzenetére
Sajnos, nem írtad le milyen lapod van, és a profilodon sincs de mivel előtte 1300x volt benne gondolom 300as sorozatú. Lefrissítetted a lap biosát mielőtt a 2600x-et beleraktad?
[ Szerkesztve ]
-
Vargabencee
újonc
Sziasztok! Nekem az a gondom, hogy aminap eladtam a ryzen 3 1300x-em es helyette beraktam egy 2600x et, tamogatja az alaplap meg minden, elindul a gép világít a venti megy minden, és a monitor se kép se hang!
mi lehet ez?
elore is koszi! -
gaben88
őstag
válasz jokeph #13178 üzenetére
Ez szerintem nem fog tudni ilyet es lehet ezert piszok lassu az RGB Fusion. Most megneztem es a BIOS-ban a Miscellaneous menun belul van LEDs in sleep... Es LEDs in System, de az csak on, off kapcsolo, mas LED-re vonatkozo setupot nem talaltam. :-(
-
Titanone
tag
Hello
Valaki találkozott ilyesmivel?
Ryzen 9 3900X
Kingston 4x8GB DDR4 3466MHz HyperX FURY RGB HX434C16FB3AK4/32
MSI MPG X570 GAMING PRO CARBON WIFI
Win 10, minden driver és a bios a legújabb.Nincs OC a Vcore valamiért 1,1-1,48V között ugrál ,de az átlag inkább 1,4V.
Ha a windowsos energia gazdálkodásnál, a MAX CPU State-t visszaveszem 99%-ra.
A proci Cinebench R20 alatt kb. 10%-al lassabb , de lás csodát, leesik a vcore és a magok néha SLEEP state-be kapcsolnak.
Eddig nem sikerült máshogy állítanom a dolgon, se a MIN State nem befolyásolja se a legtöbb bios beállítás. OC-t nem próbáltam (undervoltot se).Üdv Zoli
-
worxland
addikt
válasz mihellers56 #13176 üzenetére
Valami jobb AIO (240, 280, 360), Noctua NH-D15, Dark Rock Pro 4 - van választék. - A Krakened megfelelő a célra.
[ Szerkesztve ]
''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q
-
wwenigma
Jómunkásember
-
vcsabika
tag
Sziasztok. Van valami megoldas h pbo-val feljebb tudjon menni a mhz all core-on Hutes nem gond. Manual oc tudom, de valahogy ugy kene, hogy maradjon automatikus energiatakaregossagi modok meg a egyszalas turbo is. Mert most kb az jon le nekem, hogy berakod a gepbe nem nyulsz hozza es akkor mukodik legjobban kb.
[ Szerkesztve ]
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz Sidorovich #13171 üzenetére
Sebességben, kesleltetesben észre fogod venni, és vissza fogja fogni a procit is. Ha más nem akkor próbáld ki, merj párat aztán csere...fogsz szerintem.
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
nagyúr
válasz gaben88 #13177 üzenetére
Sajna azóta a lap kuka lett.
Volt az RGB-hez külön menü....Ha jól rémlik, Peripherals főmenüben, RGB Fusion a neve.
Alatta külön opcióban lehetett engedni/tiltani az RGB-t sleep módban is.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
mihellers56
tag
Hali!
3900X-et használók, Ti mivel hűtitek ezt a aszörnyeteget? -
nagyúr
válasz gaben88 #13168 üzenetére
Ne már.... X470 Gaming 7 Wifi lapon a BIOS-ban amit beállítottam, az úgy is maradt. Nem csak az effektek, hanem zónánként is tudta + az RGB-s ramokat is külön, effektelve is. Az RGB Fusion 2.0 app ehhez nem kellett, de kipróbáltam, gond nélkül ment, azzal is ugyanazt tudtam állítani mint a BIOS-ban, és meg is tartotta.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Ano
senior tag
válasz Sidorovich #13171 üzenetére
Lehet hogy gond nélkül fog menni azokkal a RAM modulokkal ... de úgyis az első néhány indítás és üzemóra után lehetsz csak biztos benne ...
Ha kiderült, hogy mégsem jó bele, akkor még mindig vehetsz a kompatibilis listáról olyat ami tuti jól megy vele ... én legalábbis így csinálnám ...
A sebesség kérdés meg szerintem olyan, hogy abból soha sincs elegendő, de tudni kell mennyit vagy hajlandó rá áldozni, hogy (valamivel)gyorsabb legyen ...
Synology RT6600AX felfedezés alatt
-
gaben88
őstag
válasz Sidorovich #13169 üzenetére
Nekem olyan ramom van, ami nincs benne a lapom listajaban, ettol fuggetlenul a legujabb BIOS-al siman megy xmp profillal.
-
tomsolo
addikt
ez egy elég gyakori ram, ha rákeresel tonnányi infó van róla
Uplay: tom.solo | Steam: tomsolo | Hivatásos zsákbamacska-nyerészkedő
-
Sidorovich
senior tag
Jelenleg HX424C12SB2K2/16 (2x8GB 2400Mhz CL12) memória van a még Inteles gépemben. A kinézett új AMD-s alaplap(Asus X570-E Gaming) QVL listáján ezek a legközelebbiek:
- HX424C12SB2K4/16
- HX424C12SB2K4/32Elvileg ezek ugyanazok, csak 4 modulos kiszerelésben, gondolom ilyen esetben azért 100%, hogy működik. Ha még 2 modullal tesztelték volna és nekem 4 lenne, azt még megértem, hogy necces, de most pont fordítva van.
Most azon filózom, hogy érdemes-e egyáltalán új 3200-as memóriát vennem, vagy jó lesz ez a 3600X mellé. 2400 -> 3200 Mhz jelentene akkora ugrást, hogy meréri ezt eladni és új RAM-ot venni?
[ Szerkesztve ]
-
Ano
senior tag
Szerintem ha nincs rajta a listán, attól még működhet ... ki kell próbálni, mert előfordulhat, hogy nem szeriti az adott RAM modult ...
Habár én annak idején a jelenlegi inteles alaplapomba direkt olyan RAM-ot vettem ami rajta volt a kompatibilitás listán ...
Szerintem lehetetlenség mindenféle RAM modullal végig tesztelni egy adott alaplapot a gyártó által ...
Synology RT6600AX felfedezés alatt
-
Sidorovich
senior tag
válasz tomsolo #13137 üzenetére
Köszi a tippet!
Azt mennyire kell komolyan venni, ha a kinézett RAM pontos típusa nincs a kinézett alaplap QVL listáján, csak valami hasonló attól a márkától? Ez 0 közeli kockázat és csak jogi okokból védik a seggüket az alaplapgyártók ezzel a listával, vagy tényleg necces, hogy működni fog?[ Szerkesztve ]
-
Omli85
őstag
válasz gaben88 #13160 üzenetére
Biosban nem lehet ? x470 aorus ultra gaming esetén lehet a biosban is színt állítani.
Épp ilyen lapot nyüstölök amíg gariztatáson van a C6H...ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
worxland
addikt
válasz gaben88 #13160 üzenetére
"default alaplapi led szin vilagitast, sz@r Giga Fusion 2.0 nelkul, hogy lehetne beallitani? A gyari Aorus narancs szint?" - felrakod a Fusiont, beállítod a kívánt színt és effektet, majd letörlöd a Fusiont. Aorus Pro-n működik.
''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q
-
gaben88
őstag
Ket dologra lettem ma figyelmes, megkerdezem itt is hatha:
- Ma esti kis jatek alatt vettem eszre, hogy Gears 5 es Witcher 3 alatt neha egy negyed mp-re megakad a jatek, de vele egyutt a hang is. Ez uj, nekem eddig ilyet nem csinalt. Ez lehet inkabb AMD driver hiba lenne (5700 XT)?
- Na, ez nem tudom miota allhat fenn, de tuti nem volt igy eddig: a cpu ventim a max 1200 kozeleben jar, 1180 es 1200 kozott ingazva terhelestol fuggoen. Venti profil szerint 65C-ig 40%-on kene szaladnia. Eleg halk, fel se tunt, veletlen akadt meg rajta most a szemem. De regebbi hwinfos kepeimen latszik, hogy pl ment 800 rpm-en is...- default alaplapi led szin vilagitast, sz@r Giga Fusion 2.0 nelkul, hogy lehetne beallitani? A gyari Aorus narancs szint?
-
gaben88
őstag
válasz tomsolo #13152 üzenetére
Szerintem így tényleg kiherélésre kerül "minden előnye" az új 3XXX-es prociknak ezzel a beállítással. Pont ezekről is írkált egy csomót Alpi. Sokkal inkább csökkentsen egy pici feszt vagy állítson be pl Ryzen Masterben Peak Core(s) Voltage-ot, pl 1.375-re, aztán hadd menjen, megoldja a többit a PBO, stb.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz tomsolo #13152 üzenetére
Minden egyes ilyen beavatkozassal egyszalas teljesitmenyt vesztesz.
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
tomsolo
addikt
válasz negyedes #13150 üzenetére
Az alap órajelet meg kellene tudnia menni cirka 1.1 körül. Na most a max 1.45V a kettő között kellene tudnia boostolni kb 4.4 GHz-ig PBO-val.
Manual OC-n próbáld ki előszőr belőni 4-4.1 körül minnél alacsonyabb vcore-ral. Ha nincs kékhalál és stabil akkor jó, ha nem akkor feszt kell emelni. Hogy mi a vége az a szillicium lottótól függ.
Az MSI Biosban nem tudom mi a neve, a többi helyen Core Precision Boost, ezt érdemes kikapcsolni, mivel szintén hűvösebb lesz tőle.
-
-
tomsolo
addikt
válasz negyedes #13147 üzenetére
Azok a vcore értékek még mindig magasak imho
3.87g ~ 1.275 V max
4.15g ~ 1.45 V maxközött ment nem csoda hogy meleg. Azt nézd meg hogy megy ha manual OC-n 4.1 all core-n tolod, vmi alacsonyabb fesszel, pl 1.15-1.2 (mennie kéne cirka max 64 fokon).
(BTW nálam még a gpu venti se forog ennyit mint nálad a cpu hűtő. )
[ Szerkesztve ]
-
negyedes
addikt
csak nem hagyott nyugodni az a hangosabb venti. kicsit(1 ora keresztul) beallitottam a ventiket. joval halkabb lett a gep, nem ugral fel-le az rpm, az idle homerseglet 1-2 fokot not, max loadon is hasonlo lett az eredmeny:
Három dolog biztos az életben: az adó, a halál és az adatvesztés. - Baráth Gábor
-
Archttila
veterán
válasz -FreaK- #13139 üzenetére
Fogalmam sincs, ráadásól most csak 23k volt újonnan a 16GB-os KIT.
Offset
3800X nálam -0,0750mv Offset mellett magasabb pontszámot ér el CB20 alatt (és hűvösebb is egy kicsivel) mint AUTO beállításon. Viszont 1usmus PPL-el még nem teszteltem, de amint gépközelbe leszek megnézem, mert semmiféle ide vonatkozó utalást nem mellékelt egyik site sem, csak a már jól ismert BIOS beállításokat.Örülünk, hogy örülsz
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
Strezi
őstag
Köszönöm mindenkinek a tippeket az Win install ban kék halállal kapcsolatban!
A 2015 gyártású próba ram volt a gond (hiába XMP 2666). A friss, végleges Trident Z Neo Kit-tel pöc röff megy minden
Valószínűleg kézi feszültséggel, időzítésekkel mentek volna azok a modulok is, de sem időm sem tapasztalatom nem volt próbálgatni...Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
-FreaK-
veterán
válasz Archttila #13131 üzenetére
Már csak azt nem értem, hogy tud ilyen jó késleltetést, mikor az én elvileg atom jó Bdie-om, 3600/1.48v-on (ez alatt instabil), dram calc által belőtt összes értékkel tud ilyet, vagy még picit rosszabbat is talán.
Tudom, szinte semmit nem jelent, csak dühít, hogy direkt arra gyúrtam, hogy ki tudjam maxolni, aztán ne..(#13135) sati
Magánvélemény, de szerintem nincs. Olyan komplex módon működnek már ezek a CPUk, hogy 1-1 érték állításával erősen kétlem, hogy jót tudsz tenni. Sokkal jobban tudja ő magának beállítani, sok paraméter együttes monitorozásával/állításával. Ugyan ez a véleményem az allcore OC-ról is, szerintem csak abban az esetben van értelme, ha valami munka feladat miatt nyersz vele, de akkor meg a stabilitást kockáztatod, szóval még ott sem.A custom power plan is egy komplex dolog, és még csak viszonylag kevés dolgot is csinál, de jó sok tudnivaló van mögötte (már az elkészítésében).
Szóval szerintem így random módosítani 1-1 értéket (mint feszültség offset) nem sok értelme van.
[ Szerkesztve ]
-
-=Jam=-
őstag
válasz szasanyi #13136 üzenetére
The readings from the Super I/O chip have an error of +/- 22mV.
Nem csak egyirányú lehet az eltérés, hanem többet is mutathat, mint ami valójában. Giga lapnál nekem is 30mV-tal többet ír minden a DIMM feszültségre.
(#13134) Sidorovich: Amit tomsolo írt azt vedd, ha nem akarsz feleslegesen többet költeni fele annyi memóriáért.
[ Szerkesztve ]
-
tomsolo
addikt
válasz Sidorovich #13134 üzenetére
Úristen mi történt a mem árakkal!
Inkább ezt venném amíg lehet... (ez simán megy 3600.ot)
-
Archttila
veterán
Szerintetek 1usmus power plan mellet van értelme a negatív Offset voltagenek, vagy ezzel csak annyit érek el, hogy korlátozom az amúgy jól megírt sémát?
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
Sidorovich
senior tag
Sziasztok!
A közeljövőben terveztem korszerűsíteni a gépemet, és valószínűleg AMD-re váltok. Memória választással kapcsolatban kérnék tanácsot.
Ha jól tudom, a 3000-es generációhoz ajánlott a 3600 Mhz-es memória órajel, minél alacsonyabb késleltetéssel:
Ezek alapján ez a kettő között filózom. Utóbbinak alacsonyabb (CL16-os) a késleltetése:
HyperX 16GB Predator RGB DDR4 3600MHz CL17
G.SKILL 16GB Ripjaws V DDR4 3600MHz CL16 KITÉrdemes inkább a G-Skillt venni emiatt? (Eddig HyperX memóriáim voltak.)
Nagyon kevés modult találtam, amely gyárilag ilyen órajel mellett CL16-ot tud.Nagyobb (32GB) kapacitás esetén is inkább érdemes a 2 modulos kiszerelést választani a 4 helyett? Ha jól tudom, memória vezérlőt kevésbé terheli.
[ Szerkesztve ]
-
Alpi.
addikt
válasz wwenigma #13117 üzenetére
Logikusan végiggondolva egy jobb hűtés igazi előnye részterhelésen mutatkoz(hat) meg, de azt nem igazán tudom, hogy lehetne monitorozni. Single core boost még azzal kis Tt-29 -el is közel max. volt néha-néha, all-core terhelés meg már megint egy véglet, hűtés ide vagy oda. Lesz különbség, ok, de igazán valahol a kettő közt lehet a nagyobb diffi. Legalábbis így képzelem el. Reálisan az adja az általános felhasználás túlnyomó részét is az fix !
-
Alpi.
addikt
válasz gaben88 #13121 üzenetére
Jól is esett, köszönöm szépen a pozitív visszajelzést ! Jó látni, hogy ezek szerint mégis csak érthető, amit próbálok magyarázni ! Néha azon filózok, mit írhatok ennyire értelmezhetetlen módon. :)
Igazábol mióta rendesen működik pbo 3800x-el a C6H-ba, uj bios-szal, azóta kb. auton van minden. Vcore van negatív offset-elve, ram, vrm, ilyesmik vannak csak kézzel beállítgatva. Winbe nem használok külön progit. Chipset driver van felrakva, ryzen balanced séma, ahol a cpu min. vissza van véve 5%-ra. Kb. ennyi jelenleg.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
gaben88
őstag
válasz T.Janika #13120 üzenetére
Olvasd el a fentebb lévő Alpi hsz-eket is, pont a hsz-ed fölött. Teljesen más elvek alapján megy ez a 3XXX-es Ryzen széria, mint az eddigi CPU-k. Nem kell hasonlítagni máshoz, nem kell vele foglalkozni, használni kell. :-)
(Benchmarkokra én is lőttem be ilyen profilt RM-ben, de én amúgy nem úgy használom a gépem, csak kipróbáltam. Röviden kb úgy használom, hogy XMP profilnál egy leheletnyivel jobb időzítésekkel DRAM calc. segítségével, PBO on, minimális uv, és jól belőtt venti profilok. Illetve most kisérletezgetek a már írt energiasémákkal is a Windowsban, böngészéshez és videónézéshez, stb. [link] )
-
gaben88
őstag
Tök logikus és jó magyarázatokat adsz egy csomó dologra 3XXX témában. Nem véletlen linkeltem fentebb is 2 hsz-ed is T.Janika-nak. Ne hagyd abba!
És akkor jön a "hülye" kérdés: Te, hogy használod a procid, milyen beállításokkal, BIOS-ban mit engedélyeztél, kapcsoltál ki?iPhone 13 Mini, PS5, PC, iPad (10th gen.), Switch OLED, Steam Deck, Quest 2
-
T.Janika
csendes tag
válasz gaben88 #13112 üzenetére
Köszi az infót.
Ha ez normális jelenség akkor ez egy kicsit megnyugtat engem csak fura az Intel után. (Előtte egy I5 6600 volt nekem...Jó tudom ez az AMD erősebb proci, több hőt termel....)
Egyébként a ventik úgy vannak beállítva biosban ahogy írtad mert ha automatán volt akkor mocskosul rántgatta a fordulatszámot össze vissza... A pumpa 70fokig kb 2000 rpm-en megy a radiátorventik meg szintén 70fokig 40%-on és utána fokozatosan emelkednek.
Lehet azt fogom csinálni amit Te is meg már más is írt, hogy adok neki fix órajelet fix fesszel.
Kérdéses még a hűtés nálam mert ahogy írtam egyik havernál másik hűtővel kicsit hűvösebb de nem hiszem, hogy most rögtön szaladok hűtőt venni. -
Alpi.
addikt
válasz wwenigma #13117 üzenetére
"Meg ugye PPT/TDC/EDC megmittudomenmi keretben kell maradnia"
Így van ! Viszont saját rendszeremet figyelgetve, leginkább a hőfok, ami meghatározza alapvetően a pbo algoritmust. Ahhoz, hogy a fogyasztási limitek szerephez jussanak valami irdatlan jó hűtésre lenne szükség.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Alpi.
addikt
válasz tomsolo #13116 üzenetére
Nem, már alatta. 75 (75-80, bios függő) körül már nem teljesítmény orientált. Vagyis fölötte. Kb. 75-80 közt volt nagyrészt, de nyilván van egy reakció ideje, illetve a szabályzási módszere miatt mindkét irányba kiszalad egy-egy pillanatra. Enged egy picit, nő a hőfok, visszavesz, csökken, és így tovább.
[ Szerkesztve ]
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz tomsolo #13116 üzenetére
Az all core turbo-t homerseklet alapjan adja. Throttlingolni még nem lattam amikor kevesebbet menne mint ami garantalt de ahhoz 95°C felett kellene mennie 3,8GHz-en a fenti 3900x esetén. Meg ugye PPT/TDC/EDC megmittudomenmi keretben kell maradnia
[ Szerkesztve ]
-
Alpi.
addikt
Hőfok, hűtő témára egy példa a hétvégéről. Ranagol cpuja bekerűlt a gépembe egy 15 perc erejéig, hibakeresés céllal. A hűtő egy 10 éves, budget, Tt-29 -es volt, kizárólag a könnyű felhelyezhetőség miatt. (Pont, mint egyes női termékeknél ! )
Csak látni akartunk, egy-két alapvető funkciót, illetve azok működését. A lényeg, hogy egy ilyen kissebb hűtővel sem melegedett túl a 3900x ! Az órajelek kb. 100 mhz (vagy picit több is)-el alacsonyabbak maradtak Cb R15 alatt (4-4.075 ghz), mint egy jobb hűtéssel, de a max, illetve az átlag terhelt hőfokok alig változtak. Mindösszesen egy-két fokkal tolódtak magasabbra.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
tomsolo
addikt
Beraktam 2db 140-es P14 házventit előre - eddig 1db P12-s pörgettyűzött ott - nyertem mindjárt 10 fokot a csúcsból. Ennek örömére a tetejére is került egy.
-
gaben88
őstag
válasz T.Janika #13107 üzenetére
Röviden: Tök normális, ez így rendben van 3XXX-es prociknál. Egy kis magyarázat: [link]
Amúgy, ha zavar, két dolgot tudsz tenni. A ventiket állítsd be úgy, hogy 60-70 fokig menjenek pl 40%-on, aztán mehet lépcsőzetesen fel. Nem lesz baja, hidd el. De, ha még így is zavar a dolog, van még egy pár megoldás pl fix fesz és, pl all core beállítás vagy, ami szerintem a legegyszerübb, hogy a Ryzen Balanced (legyen fent a legújabb chipset driver AMD oldaláról) energiasémánál a max proci teljesítmény legyen 50% a minimum meg mondjuk 5%. Ha játszol, ezt a beállítást le fogja szarni a gép és megy, ahogy annak mennie kell.
-
ledgeri
nagyúr
válasz Puma K #13101 üzenetére
Azért olcsóbb volt, mint egy lottószelvény! És szerintem volt esélyem...
(Hagyd meg nekem ezt, mert már herótom van attól, hogy mikor vegyek PC refresht. Szépen kinéztem az egészet még kb május környékén, vártam a release-t, majd áresést... Decemberben nem tudtam volna megoldani az átállást dolgom lett, most meg kb 20-25k-val több az össz ár... Meg már Zen3-on gondolkodom, megéri-e várni... Ez a kis csillanás kellett a borúmban )// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
Kovbob
senior tag
válasz Kovbob #13088 üzenetére
Jó közben manuálisan beállítva a calculator javasolt értékeit már így fest az ryzen master, ez már így gondolom megfelelő.
-
Puma K
nagyúr
válasz ledgeri #13067 üzenetére
Tesztbirka vagy sem nem fogjátok megkapni annyiért...
Itt a PH!-n az elmúlt évek során különféle topikokban nem egy elektronikai eszköznél lehetett ilyet olvasni-látni, hogy valamelyik webshop oldalán egy termék
elég kedvező áronelgépelt árral került fel és aki leadta rá a rendelését azoknak simán jött egy e-mail, hogy bocs, de töröltük a rendelést, mert elírás történt. Vagy még ennyit sem írnak csak hogy törölték az adott termékre leadott rendelést...[ Szerkesztve ]
"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Path of Exile 2
- Bittorrent topik
- DUNE médialejátszók topicja
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 7 9800X3D processzorok 3 év garancia 27% áfa KÉSZLETRŐL!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Ryzen 5 3600
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
- Intel i5-9600KF 6-Core 3.70GHz LGA1151 (9M Cache, up to 4.60 GHz) Processzor
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest