Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
garga01
őstag
válasz
nagyati12 #1376 üzenetére
Szia!
Valamelyik erősítőst vedd, amiben 5G szűrő is van (az a jó, ami már 700 MHz-től vág).
Az Amiko mint márka elég jó, fater rakott ilyen antennát ismerőshöz elvileg ez jó.
Én még ezt venném még esetleg, mert ennek normális Yagi antenna formája van, forgatható a tartóján. Sajnos a legtöbb ami itt van nem állítható, egyedül ezen látom (de ez meg 800 MHz-ig vesz, nem 700-ig, nem a legjobb).
Azért jó az állítható, mert esetleg túlvezérelt is lehet a jel.
De bármelyiket is rendeled, próbáld ki és ha nem jön be visszaküldöd. Sajnos belvárosban sok zajt és reflektált jelet is össze tud szedni, így a próba a legbiztosabb.[ Szerkesztve ]
-
nagyati12
újonc
Sziasztok!
Egy új belvárosi lakásba költöztem. Szerencsére kiváló a jelerősség, közel van az adótorony, így úgy gondolom, hogy elég lesz egy beltéri antenna megvásárlása is.
Én az alábbi oldalon keresgéltem eddig antennákat...de nem tudok dönteni, hogy melyikre essen a választásom.
Tudnátok nekem segíteni? -
garga01
őstag
válasz
Voice24 #1371 üzenetére
Ha van a közelében dugasztápos cucc (pl. töltő, router adapter, stb.) azt rakd arrébb vagy dugd másik konnektorba (elég szép RF zavarjelet tudnak a kínai szűretlen tápok kiadni).
A másik, amivel segíteni tudsz rajta az antennát meghosszabbítani egy darab vezetékkel, elég csak rátekerni, a de a legjobb egy kis krokodilcsipesszel hozzá kapcsolni. -
Voice24
őstag
Hali!
Nem pont tévé, de antenna, ezért hátha tudtok segíteni.
Édesanyámnak vittünk ajándékba egy rádiót a konyhájába, a régi már nem igazán szuperált. Igazából csak a Kossuthot hallgatja, illetve szól neki háttérzajként. Viszont hiába van benne bőven a lefedettségi térképben, a konyhában csak sercegve, zajosan jön a vétel. Ha kézben fogom és úgy mozgatom kézzel az antennát, természetesen be lehet lőni, de ahol jó lenne a vétel, ott nincs hely a rádiónak.
A lényeg, az a kérdés, a botantennát hogyan tudnám valahogy felerősíteni házilag?A rádió minőségével nem hiszem, hogy gond lenne, erről van szó: [link] , allegro.hu-ról rendelve.
[ Szerkesztve ]
-
garga01
őstag
válasz
favagoJoska #1369 üzenetére
Szia!
Egy kis pontosítás azért:
Egy osztó csillapítása nem attól függ (közvetlen), hogy mekkora sávszélességű.
Kábeltv-re tökéletes az 1000 MHz-es is, a 2400-as műholdas tv-hez IS jó (de kábeltvre is használható).
Némely gyártó rá is írja az osztóra a csillapítást. A TAP (leágazó) lényege, hogy nem egyformán csillapít, a TAP ágon nagyobb mint az OUT-on.
Az olyan ág, amint nincs bekötve semmi, gondot okozhat, szóval azt kerüld a jövőben és mindig annyi felé legyen osztva a jel, amennyi tv-modem van.
Ha a modem jelszinttel gond lesz, leágazós osztó fog kelleni esetleg (nyáron), szóval ne dobd el -
favagoJoska
aktív tag
válasz
favagoJoska #1368 üzenetére
Közben azt hiszem meg is lett a leágazó szerepe. Elfelejtettem, hogy egy másik szobába is be volt vezetve a coax kábel, csak a falban. De ez már évek óta nincs használva (amióta ide költöztem). És a leágazó ezért kellett, hogy oda legyen vezetve a jel (ide vezet az out oldal a leágazón).
Mivel ez nem kell, ezért a leágazótól szerintem megszabadulok és egyenesen rákötöm a hármas elosztót a bejövő jelre.
#1367garga01: mindenesetre köszönöm a segítséget! -
favagoJoska
aktív tag
válasz
garga01 #1367 üzenetére
Bocsi ha félreérhetően fogalmaztam. A leágazót eddig nem piszkáltam. Tehát bejön a vodás kábel (vagyis kettő, de a másik az a leágazó out ágán van). Majd ezután az egy kábel az ment eredetileg a kettes elosztóba (és innen ment a modem és tv felé). Ezt a kettes elosztót cseréltem egy hármasra, hogy legyen 1 modem és 2 tv bemenetem.
szerk: a kérdés azért fogalmazódott meg bennem, mert a leágazó az 5-1000Mhz-es, és eredetileg a kettes elosztó is az volt. Viszont ahogy hármas 5-1000Mhz-es elosztóra cseréltem az elosztót úgy nem lett jó. De amikor az elosztót 5-2400Mhz-esre cseréltem úgy jó lett, mert elég erős lett a jel hogy menjen az internet és két tv is. Ezért fogalmazódott meg bennem hogy lenne-e értelme a leágazót is egy 2400Mhz-esre cserélni?[ Szerkesztve ]
-
garga01
őstag
válasz
favagoJoska #1366 üzenetére
Ez a kérdés inkább a Voda topikba való, de a legegyszerűbb ha visszakötöd a legágazót ahogy volt, és ahova tv ment abba az ágba kötsz be egy kettes osztót a tv-knek.
A modemnek több jelszint kell lehet azért nincs meg a sávszéled, de a Voda topikban kabelmania27 tud segíteni, hogy jó legyen a modemnek a jelszint.
Jó minőségű osztók pl.: [link] , [link] , [link]
Az osztót a korábbi leágazóval összekötheted egy rövid darab koax kábellel, vagy egy ilyen F-F toldóval.
De leágazókat is lehet kapni nálunk, pl. [link] -
favagoJoska
aktív tag
Sziasztok,
Vodafone tv és internet szolgáltatásom van coax kábelen keresztül. A lakásba beérkezik a coax kábel egy PCT-IT1W-06-RH leágazóra rákötve. Majd innen volt elosztva egy kettes elosztóval a jel (tv és internet). A kettes elosztót lecseréltem egy hármas elosztóra, ami elsőre nem lett jó mivel túl nagy volt a csillapítása. Majd ezután a hármas elosztót kicseréltem egy 5-2400Mhz-es hármas elosztóra, ilyenre:
https://www.emos.hu/emos-antenna-eloszto-em2343Ezután minden jó lett, működik egyszerre az internet és a két tv is, viszont a gigabites sebességből űgy tűnik veszett kb 200 megabit.
Önmagában nem olyan nagy gond, tudok élni vele, de megfordult a fejemben hogy mi lenne ha a leágazót is kicserélném egy jobbra. A gondom itt kezdődik, hogy nem nagyon találtam itthon 5-2400mhz-es leágazót. Külföldön valami ilyesmit találtam:
https://www.orbitadigital.com/en/satellite-terrestrial/distribution/taps/417-derivador-1-salida-conector-f-10-db-afc-1011-s.html
A kérdésem az lenne, hogy van egyáltalán értelme a leágazót kicserélni annak reményében hogy visszanyerjem az elveszített net sebességet? És ha igen tudtok ajánlani valami itthon is kapható leágazót emberi áron (mondjuk max 2-3000 ft-ig)? Vagy hagyjam a fenébe az egészet?[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
Amatőr kérdés:
Erkélyre elhelyezett antennát kábellel kell összekötni a tv-vel?
MindigTV szerint nálam elegendő a "Kültéri min".
Tudtok ilyen antennát javasolni?
"Az épületen kívül, talajszint felett legalább 1.5 méter magasan (házfal, erkély, terasz) elhelyezett erősítős kültéri vevőantenna használatával." -
garga01
őstag
válasz
Cuchulainn #1362 üzenetére
"Azt hittem csak a bemenetnél, de talán van olyan is"
Nincs, az ethernet hálózatot nem lehet csak úgy passzívan osztogatni, mint az analóg telefont, vagy a koax kábeltv-t. Switch kell, vagy a lenti eszközből egy pár. -
garga01
őstag
válasz
Cuchulainn #1360 üzenetére
Ez inkább off itt, de úgysincs sok hsz. Nyugodtan írhatsz a Voda topikba is hasonló kérdésekkel.
Habár nekem nincs voda, de úgy tudom mindegy melyik LAN portba van dugva a modemben a box, így működhet a switch is, meg amit lent linkeltél osztó.
Viszont az osztóból 2 kell, a kábel 2 végére, a router/modemnél is 2 felé kell ágaztatni és mind a kettőt bekötni és a másik végén is a tv-set top box-nál.
Lásd a képen a bal oldal a helyes bekötés módja. Annyi hátránya van ennek, hogy mivel a 8 szál (4 érpár) ketté van osztva, max 100 Mbit/sec lesz a sebesség a 2 eszköznek, külön-külön. (A gigabit mind a 4 párt használja, a 100-ashoz elég 2 pár).[ Szerkesztve ]
-
Cuchulainn
csendes újonc
Sziasztok, remélem nem off topik itt a kérdés, nem vagyok túlzottan járatos a témában.
A vodás settopboxhoz egy elég hosszú utp kábel megy a routertől, nem szeretnék belőle még egyet külön a TV-hez. A wifiben nem bízom, ugyanitt chromecasttal voltak gondok korábban. Szóval ha berakok a box és a TV elé egy switch-t az rendben van, vagy lehet vele problémám? Vagy elegendő lehet egy ilyen elosztó is? https://shorturl.at/frxFH
Ha switch, akkor kb. mindegy, vagy tudtok tuti típust ajánlani?Köszönöm!
-
SPeti1984
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni, hátha van ötletetek, hogy miként tudnám fogni a mindig tv ingyenes csatornáit. Adott egy melléképület, ahova egy okos tv-t akarok felszerelni. Vásároltam egy emos em-dio3 erősítős szobaantennát, amivel sajnos csak kb 3 csatorna jön be (m1, m4 sport ...). Ha kiviszem az ajtó elé, akkor persze bejön az összes. Mivel ez egy aktív erősítős antenna, gondolom így nem igazán lehet még egy jelerősítőt közbeiktatni, hátha így nagyobb lenne a jel és a többi csatorna is bejönne? Sajnos a falak elég vastagok, így gondolom leárnyékolja és ez lehet az oka. Esetleg milyen más megoldást tudnátok javasolni?
-
garga01
őstag
válasz
szkutyi #1346 üzenetére
Hiába cseréled a kábeleket, akármit, ha tényleg a digitális adással van gond, ezen nem fog változtatni, meg kb. semmi sem. Ezt a jelet így kapod a központból szerintem. Max a másik tv-d jobb képjavítással bír és azért tűnik jobbnak. A gyári beállítást próbáld még meg, meg ezekkel a zajszűrőkkel a játékot, ki-be kapcsolgatod. A csillapítónak nincs jelenetősége hova rakod, a kábel melyik végén van. Nem tudom milyen zajszűrőt raktál be (az a fekte izé lenne az?), de az teljesen felesleges, a képen nem fog javítani.
Leterheltségtől teljesen független a tv, mert RF overlay-el, külön optikai frekvencián megy a tv, a nettől elszeparálva. -
szkutyi
addikt
válasz
garga01 #1345 üzenetére
Rendben ma be fotózok mindent.amugy próbáltam direkt egy tarros koax-al direkt erre a tvre kötni a routert, úgy is zajos volt.nem homalyos hanem zajos.
szerintem a tarr-nal van annyira le terhelve az új optikai rendszer, illetve zajosodva...
Amúgy kivettem a pics@ba a csillapitot, és beraktam a tv elé, közvetlen a zajszuro elé..ezt most tudom linkelni...illetve a tvn bekapcsoltam a dnr-t ez sok szemcsésedést le vesz!
Tudom az a legjobb ha minden ki van kapcsolva.....
Ha média lejátszón van is valami, az tudom hogy direkt ilyen...
Na de bakker...anyáméknál a konkurens szolgaltatónak olyan tűéles adásai vannak az új optikain hogy nem akartam elhinni....
És nekem is az volt még fél éve másik házban.....itt pedig új optikai rendszer és.....rám.kuldenek két szerintuk "szakembert", aztán hülyének néznek.
UI: csak csatorna valtaskor kockás, amúgy nem....a probléma a szemcsésedés egy homogén felületen..pl.egbolt, fal stb.
[ Szerkesztve ]
-
garga01
őstag
válasz
szkutyi #1344 üzenetére
Hali, fotózd le a 2 tv-t, melyik a jó és rossz kép, esetleg cseréld meg a 2őt.
A kockásodás váltáskor lehet természetes jelenség is, nem ismerem ezt a TCL márkát. Viszont a jel erősség elég a 60-70 is, ha a minőség jó. Ettől nem lesz homályosabb a kép, a digitális adás esetén vagy van kép vagy nincsA köztes átmenet meg a pixelesedés, de semmiképpen nem homályosodás. Esetleg a tv-t állítsd vissza gyárira, nincs-e vmi képjavító bekapcsolva, ami pont elrontja a minőséget.
Ha az ONT után egy 2-es osztó van, az már csillapít annyit h ne legyen túl erős a jel a tv-nek, baromságot mondtak szerintem. Főleg műszer nélkül
Azt nézd meg, minden kábel jól csatlakozik-e (szorosak-e a csatlakozók rajtuk) és az osztóra, ont-re is jól rá vannak-e tekerve. Illetve fotózd le milyen osztód van, remélhetőelg nem arany matricás és dugós mert azt cserélni érdemes (F csatlakozós, "tekerős" osztók a jók). -
szkutyi
addikt
válasz
szkutyi #1343 üzenetére
Up!
Tegnap volt kint a tarrtól két fiatal srác...
Minősíthetetlen hozzáállás, hozzánemértés...
Bejöttek, bebasztak egy csillapitót a routerből elmenő koaxra, mondván a tv majd le esik a falról, akkora jelet.kap...
Mindezt ránézésre, méréseket távolról sem végeztek, az nem is fordult meg a fejükben hogy így lehet nem kockasodik még az ott lévő tv, de a szobában levő már igen..azt se kérdezték hol a másik tv,.nem hogy ellenőrizzék....
Aztán mire elmagyaraztam neki hogy undorító zajos a kép( azt se tudta mire gondolok....) még ezzel a szarral is, csak annyit tudott ismetelgetni hogy ők úgy adják tovább a jelet ahogy kapják,.és hogy az én tvmmel van a gond, túl közelről nézem, szerinte kell 3-4 méter....
Mikor mondtam hogy öreg, 10km odébb volt fél éve tarr-om, koaxon semmi probléma nem volt, az volt a duma, hogy de ott is ilyen volt.xddd -
szkutyi
addikt
Sziasztok!
Kövi kérdésem lenne! Tarr Kft
Panel lakás, optikai kábel, ZTE f688 ,c835 65" mini LED tv. .: A jel erősség 70%, néhol csak 68, a jel minőség 100%..
Ez akkor is ennyi ha közvetlen a routerből a tvbe megy a coax, nem elosztóra.
A problémám: valtaskor kockasodik a kép 2masodpercig utána nem...de maga a tv adás zajos,zavaros, csúnya szerintem nagyon.tcl
Okozhatja ezt a 70% jel erősség? Ha igen, mi lehet a megoldás?
Köszi :) -
garga01
őstag
válasz
khron78 #1340 üzenetére
Én nem használtam sosem ezt, de működik biztosan.
Valószínű nincs benne semmilyen leválasztó dióda, így erősítős antennához nem javasolt, ahhoz direkt DC pass-os osztó kell, ami csak a megfelelő irányba engedi a fesztültséget az antennához. Ja és persze műholdas vételhez sem jó.
Tehát kábeltv-vel vagy erősítő nélküli antennával lehet használni. -
törölt tag
Tudnátok ajánlani jó minőségű szobai dvb-t antennát tévéhez? (Lehet aliexpresszes is.)
-
garga01
őstag
válasz
kicsihp #1334 üzenetére
Gyárilag járt hozzá adapter, vagy milyennel próbálod? Ha nem a sajátja, megfelelő a feszültsége, polaritása?
Néztem a weboldalt, de értelmes infót keveset írtak róla. Ha boxról táplált meg, koax kábelen kapta az áramot, viszont te is így tápláltad meg, vagy van külön tápcsatlakozó az antennán?
(Az is lehet az antenna erősítője dölgött be, vagy nem jó tápegységgel próbálozol: nem megfelelő feszültség, vagy kevés áramot ad le) -
kicsihp
csendes tag
Sziasztok! Van egy Meliconi antennàm. Van hozzà adapter, de valamiért arról nem vesz fel áramot. Az adapter tuti müxik, kipróbàltam màs készüléknél. Set-top-boxon keresztül ugyan venne fel àramot, de a boxra màshol van szükségem és a TV a box nélkül is fogja a mindigtv ingyenes csatornàit. Jelenleg egy sima bot antennàt hasznàlok, de érzékeny az időjàràsra + az ablakban van, ezért hosszú kàbel kell hozzá,ami annyira nem jó, mert egy ajtó előtt van elvezetve, nem lenne jó belebotlani. Nem is túl esztétikus a több méteres kàbel. A kérdésem tehàt az, hogy ha az antenna müködőképes és az adapter is, akkor az antenna miért nem vesz fel azon keresztül àramot?
https://www.emag.hu/meliconi-ad-professional-47-db-erositett-belteri-szobaantenna-dvb-t-mindigtv-881030-bb/pd/D0X152BBM/#description-section
-
garga01
őstag
válasz
Tom1939 #1331 üzenetére
Ez CB/amatőr rádió adó-vevőhöz való antennának tűnik, valószínű egy rádióamatőr használhatja. Esetleg a Hobby rádiós topikban érdeklődj.
-
gregory91
senior tag
Elégé.
-
Dzsekó
addikt
válasz
garga01 #1326 üzenetére
Köszi, ezt a keresőt nem tudtam. Beltéri opció nincs a keresőben, Kültéri min-t adta ki.
A vételi hely Budapest, Buda. Tégla ház, félemelet és vannak fák az utcában és kertben is.
Tetőantenna felhelyezése nem lehetséges sajnos. Igazából kettő kellene. Először egyet vennék, ha az beválik, akkor még egyet. -
garga01
őstag
Van Mindigtv topik, itt érdemes érdeklődnöd/olvasnod. A lényeget lehagytad amúgy, hol akarod venni (település) és miylen házban? (emeletes, földszint, fal típusa)
A szobaantenna vételét nagyon befolyásolja a ház-fal típusa, meg persze a toronytól való távolság, tereptárgyak. Pont a Mindigtv topikban írtam valakinek az oldalt, ahol a címet megadva tudod ellenőrzni, miyen vételt javasolnak (szoba v tető/költéri antenna): [link] -
Dzsekó
addikt
-
Dzsekó
addikt
Sziasztok!
Erősítős szobaantennát szeretnék venni, de amiket nézegettem, azokról mind írtak rosszakat és jókat vegyesen, ezért nem tudom, hogy melyik lenne a jó választás.
MindigTV ingyenes és kódkártyás adásait szeretném fogni. A jövőbe vetítve olyasmi sem ártana, hogy a mobiltelefon 4G/5G-t szűrje, hogy az ne zavarjon be.
Ezeket néztem:
1
2 - ez lenne az egyik fő választottam, mert kis helyet foglal el és 360 fokban vesz, nem kell állítgatni/tekergetni
3
4
5
6 - ennél láttam egyedül az 5G szűrőt, de csak 20dB az erősítőjeHa más alternatíva van, akkor azt is meghallgatom. Köszönöm a segítséget!
-
garga01
őstag
"Ami még gyanús, az a tévébe bekötött kábel: valami egyszerű, OBI-ban kapható gyári kábelt használok jelenleg mindkét tévéhez."
Na ezt dobd ki szerintem, helyette rendes koaxból (méterre kaphatóból) kell egy rövid darabot gyártani/gyártatni hozzá. Azok a gyári előszerelt 1-2 m-es kábeldarabok nagyon silány minésőgűek.
A Legrand villanyban jó márka, nem ismerem az aljzatát de jó kellen legyen.
(A fali kábellel nincs sztem gond. A koax azért jól bírja a nyúzást, főleg ha ktv-től kapott kábeled van.)[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
válasz
garga01 #1321 üzenetére
A kábel tavalyi, a lehető legjobb minőségű (a sógorom kábeles cégnél melózik, ő hozta). Az más kérdés, hogy a becsövezés nem volt a legideálisabb (először be lett húzva a csőbe a kábel, de a csövek falba építésénél meg lettek gyötörve. Legrand fali csatik vannak.
A hangolás során gondolom lineárisan megy felfelé a tévé a frekikkel. Az a fura, hogy a középső frekvenciasávban jelzi azt a tévé, hogy gyengébb a jelminőség.
Ami még gyanús, az a tévébe bekötött kábel: valami egyszerű, OBI-ban kapható gyári kábelt használok jelenleg mindkét tévéhez. -
garga01
őstag
Milyen kábeled van a falban, mennyire régi? Legalább 3x-os árnyékolású legyen, főleg ilyen hosszú távolságok és osztások miatt. Lehet azon nagy a veszteség, vagy túl sok zajt szed össze. Milyen fali aljzatod van? (Típus) Azok is tudnak sokszor hibákat generálni.
Erősítő típusát is írd meg, ezek alapján lehet pontos(abbb) választ adni.
A jobb kábel drágább - de ha ki tudod hagyni az erősítőt, vagy minimális erősítés kell, az lenne a legjobb, mert az erősítő a jelet és a zajt is erősíti.
TAP típusát is írd meg, abból se mindegy persze milyent veszel. Illetve most a tv-n ahol kisebb a jelminőség (számszerűen), van képi hibád is? Mert ha nincs, akkor nem kell vele foglalkozni. Leginkább a köztv-k (m1,m2,duna, stb.) és helyi adók szoktak először kockásodni, ezek vannak 114 MHz-en és utána és nagyon érzékenyek a jel problémára. -
Egon
nagyúr
válasz
gregory91 #1319 üzenetére
Lehet hogy a hosszabb kábelre(közvetlenül a végpontra kellene rákötni) majd egy 1-2 méteres koax toldással be a készülékbe.
Pontosan így csináltam, leszámítva hogy egy 1.5 dB-el csillapítású aljzatba van kötve.
Amúgy a problémás helyen jó a vezeték,semmi törés nincs benne?
Nem tudom, falban van. Lehet hogy 1-1 kanyar neccesen lett bevéve.
-
Egon
nagyúr
válasz
gregory91 #1317 üzenetére
Próbáltam játszani vele, de egyik állásban sem volt jó az erősítővel.
Az erősítő a TAP helyére lett szerelve, mivel egy 8 osztós erősítőről van szó (mondjuk elég gagyinak néz ki, valami 8-10K környékén vettem). A TAP elég gagyi, mert 6.5 dB csillapítású, és csak kétfelé megy a jel, de ha közvetlenül az ONT-ba dugom a hosszabb kábelt, úgy is csak 5-ös a jelminőség a távolabbi tévén (csavaros F csatlakozó van a végén, azt le fogom cserélni roppantósra).
Mindenképp kell valami normális erősítő hosszabb távon, mert összesen 6 koax végpont van, 4 végponton lesz TV is majd fixen. -
Egon
nagyúr
Üdv!
Adott egy három szintes épület, a földszintre bejövő Digi optikával. A digi ONT-jából kivezetett koax egy TAP-pal kétfelé van osztva, egy kb. 12 méteres, és egy 30 méteres (falba becsövezett) kábelen van továbbítva két tévéhez (egy régi Pana plazma (ez van a hosszabb kábelen), és egy újabb Pana Oled TV). A hangolásnál kiírja a minőséget ugyebár minden egyes csatornánál. A rövidebb kábelen levőnél viszonylag jó a helyzet: néhány adónál 100, soknál 99 és 94, a legtöbb 80 körül, a legrosszabb érték 69. A régi Pana csak egy számjeggyel írja ki a minőséget: ott sajnos csak 1-2 adónál van 7-es érték, a többi 6 vagy 5. A kérdésem az, hogy egyrészt mivel lehetne ezt javítani (vetem egy aktív erősítőt, de azzal még rosszabb értékeket (vagy ugyanolyat) mutatott a hangolás után, másrészt lehet hogy ez még elégséges minőség? Az 5-ös érték a 10-ből még jó lehet, vagy azzal már foglalkozni kellene?
-
PeGaTi
csendes tag
válasz
garga01 #1313 üzenetére
Köszi szépen a gyors választ!
Lehet félreérthetően írtam, a sorban legutolsó 2 tévén jelentkezik a hiba, rossz időjárás esetén még fokozottabban, ebből gondolom, hogy nemigen a csatlakozók lehetnek a ludasak. Korábban TAP-os elosztók voltak berakva, de a kábeles ürge mondta, hogy azok nagyon csillapítanak, cseréljem őket kisebb csillapításúakra. Ez megtörtént, de a helyzet semmit sem változott tőle, lehet visszarakom a régi TAP-os elosztókat.
Javaslatod alapján a HPF szűrő után fogok berakni egy nem visszirányos erősítőt.
Még egyszer köszönöm szépen a segítségedetés szép nyarat kívánok neked!
-
garga01
őstag
Szia!
Nyilván a kábel csere lett volna az első tipp, ha egyszer felújítasz rendesen be kell csövezni, hogy bármikor cserélhető legyen.
Érdemes a csatlakozókat is megnézni, esetleg a koaxot újra blankolni.
A visszirányú erősítőt a modem elé, rögtön a bejövő koaxra kell tenni, de neked erre nincs szükséged mert nincs internet gondod.
Tehát egy "sima" (nem visszirányos) erősítőt kell beraknod, modem/tv elosztó és az első HPF szűrő után. Márka tekintetében a Triax és a Terra is jó teljesen.
Az a furcsa, hogy nem a legutolsó tv-ken jelentkezik a gond, pedig ott a legkisebb a jel. Nézd át alaposan a csatlakozókat elsőnek, az erősítő vásárlás előtt.
Fotózd be az elosztót is, egyformát raktál mindenhova? Ilyen soros kapcsolásnál TAP-okkal kellene megoldani, az lenne a legjobb megoldás. (A sima elosztó egyformán csillapít mind2 ágon, a tap, mint leaágazó viszont nem, egyik ágon több - másikon kevsebb jel megy. A nagyobb jelű ág megy a következő osztóba.) -
PeGaTi
csendes tag
Sziasztok!
UPC/Vodafone digitális kábeltévé jelerősítéshez kérek laikusként tanácsot. Amióta a Voda megszüntette az analóg TV csatornákat, 5-6 digitális csatorna gyakorlatilag nézhetetlen. A kép kockásodik, összetörik, kimerevedik, a hang közben megy alatta, majd eltűnik minden és feldobja, hogy nincs jogosultságom ahhoz a csatornához, holott van.
A Voda nem tud több jelet adni, az utcai dobozban csontra van tekerve minden. A házba bejövő kábel ketté van osztva a Connect Box valamint a TV-k felé. Az osztó után a TV-k ágában van egy HPF szűrő. A TV ágra összesen 4 készülék van kötve sorosan 1-1 további osztóval. Mindkét régi osztót lecseréltem a kábeles szaki tanácsára 6-ról 3,5 dB-esre, de alig javult a helyzet. A hiba csak a sorban a második osztóra kapcsolt 2 tévén jelentkezik. Sajnos a kábeleket csak rombolással lehetne cserélni, ami jelen körülményeink között lehetetlen. Ezért inkább egy kiváló minőségű jelerősítőt szeretnék venni, hogy végre megszűnjék a hiba. Gyártók közül a TERRA-t vagy a drágább, de nevesebb TRIAX-ot ajánlották eddig, de szívesen fogadok más javaslatot is. Kérdezem, hogy nekem egyirányú, vagy visszirányú erősítőre van szükségem (a net miatt), továbbá az erősítőt a bejövő kábelre a legelső osztó elé, vagy csak közvetlen az osztó után a TV ágba kell beszerelni?
Válaszotokat és tanácsotokat előre is köszönöm! -
garga01
őstag
Ha tartalékba akarod a DVB-T-t a kábeltv mellé, a legjobb egy kapcsoló a tv elé, amivel váltasz a 2 bement között. Létezik sima mechanikus (kézi) és tv-vel vezérelhető is, ez akkor kapcsol át, ha a tv-ben az antenna erősítőt bekapcsolod (persze csak ha a tv is tudja, azzal műxik).
-
garga01
őstag
válasz
petymeg #1303 üzenetére
Ugyanazok mint bármelyik másik szobaantennával (ha van elég jel ahol venni akarod): az ingyenes Mindigtv, esetleg határ mellett a szomszédos ország adása (ha a tv-d tudja az adott szabványt amiben adnak). Ezek a csoda szobaantenna hirdetések sima lehúzások, ennyiért egy normális tetőantennát is lehet venni (ami nevével szemben, padlásra berakva is tud elég jelszintet produkálni.)
Ingyenes mindigtv frekvenciák (A mux)
Ingyenes mindigtv frekvenciák (B mux) -
petymeg
addikt
Sziasztok!
Egy ilyen szobaantennával milyen csatornák foghatók? [link] -
Eleba
csendes tag
Sziasztok. Egy kérdéssel fordulnék hozzátok.
Van dvb-c előfizetésem, de szeretnék párguzamosan bekötni földi dvb-t antennát is. Van olyan lehetőség, hogy mindkét kategória egyszerre legyen bekötve egy kábelen a tv-be, és ne zavarják egymást? Ezután a jel osztva lenne 3 tv fele. Nagyon köszönöm, ha valaki tud segíteni! -
garga01
őstag
válasz
Csabadi #1299 üzenetére
Bocsi, elmaradt a válasz. Ezek nem rossz aljzatok, de szerintem az a gond, hogy te nem úgy kötötted be, ahogy ezek ki vannak találva. Belül a dobozban a felfűzhető aljzat esetén 2 hely van. Egyik megy be a jel a másikon tovább. A kívül lévő meg persze a tv felé, te pedig ide kötötted a bementő jelet... teljesen más csillapítások lépnek fel.
Próbaképp vedd ki a fali aljzatot ott ahol az ONT/modem/mininode van és tegyél oda egy rendes 2-es osztót (F csatlakozósat!), szerintem működni fog.