-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
afelaldozhat
tag
Sziasztok!Kérlek segítsetek.
Rendeltem egy 390 nitrot,de félek,hogy nem fog befírni a gépházba.
Kérlek segítsetek megmondani mennyivel hosszabb mint a 3 ventilátoros 280x
-
hackeeeee
Jómunkásember
Titanfall alatt elég csúnyán ugrált a gpu órajel.. Habugi adta a tippet, bár korábban is csináltam, kikapcsoltam az ulps-t és megoldotta a problémát. Szépen teker max órajelen a gpu játékok alatt.
-
HSM
félisten
-
FrezeR
senior tag
Sziasztok
Van vagy esetleg volt már itt valakinek Gigabyte R9 290-es kártyája akitől tudnék kérdezni pár dolgot róla?
-
Milka 78
nagyúr
válasz
Malibutomi #34989 üzenetére
A 105-ös gyári SP ventikre gondolok (leszabályozva elkezdtek bégetni/motorhang),ott indul ám a buli,de pl a H80 gyári ventiei is brutálisak (bár azoknak nem volt motorhangjuk).
A 110-re hogy raktál 120-ast? -
Lemaitre
tag
A gpu-nak a 70-80 fok nem fog megártani semmiképpen, de ha neked is fx procid van annak már bizony sok nagyon a 80 fok. Ha a mostani ventilátoraiddal valahogy úgy megtudod csinálni hogy 70 fok alatt maradjon a cpu az úgy már tökéletes és használhatod is. Nekem is játék közben nagyon max a gpu 80 fok a cpu pedig 65-70 fokon van.
-
venomka1
aktív tag
-
venomka1
aktív tag
\Ti mit szoltok. batran lehet win 10 et hasznalni, jatekokhoz, vagy win 8.1 jobb? Hallottam a win10 rol.hogy neha hibakat ir ki stb. de nekem most a win 8.1 is hibaval lepett ki az eredeti Origin jateknol.Tehat nem tudom melyik volna jbb. Szerintetek, tapasztalat?
-
Milka 78
nagyúr
A sickleflow mellé minimum kell egy előlapi panel (vagy alaplapi szabályzás),mert bűn hangos venti.6db-t használok belőlük,mindet radira a magas légnyomás miatt.Ezekre jó is,mert 1/3-on nincs hangjuk,tesztre meg lényegtel...de egy jóérzésű ember megvadul a hangjától.Csak a Corsair SP120 ami hangosabb volt tőle.
Radira bordára a teljesítménye alapján nem rossz,de házventinek nem használnam.Ráadásul én 2000ft+ért szereztem annyit simán jó,de most 2800-3400ft között mozog az ára.Na annyit nem érTyphooonHUN : Ide,itt értenek hozzá
-
afelaldozhat
tag
Üdv!
Nos végre berendeltem egy 390 nitrot
Az egyik fórumtárs arról tájékoztatott,hogy az egyik VRM jobban melegszik a kelleténél.
A kérdésem az volna,hogy ezzel a hitetlen VRM el mindenképp kezdjek valamit,vagy ne foglalkozzak vele míg nem melegszik tartósan 90 fok fölé?Aki 390 nitrot használ legyen szíves nézzen már nekem VRM1-2 hőfokot terhelésnél.
A kártya illetve a 390 választásban szeretném megköszönni.
roci,Habugi és Habugi fórumtárs segítségét
-
Lemaitre
tag
Szia
Ugyanaz a gépházam van mint neked.
Felül : SickleFlow 120 2000 RPM Blue LED (kifele)
A vízhűtés is kifele vezeti a hőt és a videokártya alatt a kis 6cm-es ventilátor is kifele, a plexi oldallapon nekem nincs ventilátor és a többi mind befele viszi nálam ez nagyjából megfelel.
Ventilátor amit ajánlok neked : CM SickleFlow van egy kis hangja de amilyen mennyiségű levegőt befúj az kárpótol érte és marha jól néz ki -
Fandango
veterán
be quiet! ventik Ez nem vilagit, de jo (foleg a SilentWings).
-
senzaj
senior tag
Ezt sikerült összehozni, így 85 fok alatt van a gpu 1050MHZ-nél is. (ref 290)
-
-
Gee_-
tag
Most átvariáltam egy picit mert találtam itthon egy 80mm ventilátort.
Most a felső-hátsó ventilátor ami kifelé fújja a levegőt az egy 80mm venti
és ami ott volt régebben 120mm ventilátort beraktam a gép aljába ami befelé fújja a hideg levegőt.
Nemsokára kipróbálom hogy így hogy melegszik a gép.A sys_fan és a pwr_fan között mi a különbség, melyik ventilátort kéne melyikbe dugni az alaplapon?
-
Gee_-
tag
válasz
robertosz91 #34961 üzenetére
A házamba még 2 ventilátort tudok rakni egyet oldalra hogy fújja befelé a levegő egyet alulra ahol ugyan úgy befelé fújja. Most a ház elejében van egy aki fújja befelé a levegőt és a ház hátuljában ahol kifelé visszi a levegő. Úgy vettem észre ott a legmelegebb a gépház ahol hátul az a venti van ami kifelé fújja a levegőt. Mitol lehet hogy ott ragad meg a meleg levegő csak?
A hazám egy collermaster k380Az oc gurut használom a ventilátor beállításához ott elég egyszerűen betudom állítani hogy hány foknál hány % menjen a ventilátor. A msi programja mivel jobb?
-
HSM
félisten
válasz
robertosz91 #34961 üzenetére
"Úgy, hogy kiírja a driver hibát?"
Igen pontosan. Ugyanis több dologtól eshet össze a driver. Az első, hogy hibásan működik a VGA, ez nálad 98%, hogy nem áll fenn, viszont összeeshet a hibásan működő rendszer (proci, ram, egyéb) miatt, vagy összeeshet amiatt, mert hibásan kódolta az AMD, és bizonyos feladatoknál összeesik.
A végeredmény minden esetben ugyanaz, valami váratlan dologba botlik a driver és összeesik, és bumm, ott a kék képernyő, ami azt mondja neked, hogy az AMD képernyőillesztő összeesett. És tényleg az botlott meg, csak marhára nem mindegy, hogy azért, mert kétbalkezesek voltak a driver írói, vagy egyszerűen csak nem megbízható valamelyik tuningod. -
hackeeeee
Jómunkásember
Jelenlegi álláspont szerint úgy néz ki, hogy megszűntek a random kép vibrálások 15.11.1 bétával, amit még stock órajelen is csinált.
-
robertosz91
tag
válasz
Malibutomi #34957 üzenetére
De a proci tuningtól? Úgy, hogy kiírja a driver hibát? A kártya nincs húzva, csak a jelentős gyári tuning
Typhooon:
Állítsd be egyedi ventilátor profilt. Először vedd le a gépház oldalát, és nézd meg, hogy a kártyáról hol jön le a legnagyobb meleg, általában az oldaláról ami a gépház oldala felé nyomja a meleget. Ha teheted, akkor rakj egy ventit a gépház oldalára, hogy elszállítsa onnan a hőt. Ha van rá lehetőség, akkor támogasd meg egy alsó ventivel is, ami a gépház alól szívja be a friss levegőt.
Tudod a gigabyte enyhén szólva alul tervezte a hűtést erre a típusra. -
Gee_-
tag
Mivel tudnám jobban hűteni a videó kártyám mert nagyon zavaró hogy ennyire felmelegszik 80fokokra is akár. Hosszú távon nem teszi tönkre a kártyát ez a hő fok? Gigabyte R9 390 GV-R939G1
-
-
senzaj
senior tag
Ref 290-hez tudnátok mutatni egy jó ventiprofilt afterburnerhez?
85 foknál nem engedném tovább semmiképp.
Régebben találtam egy faszát, de most hirtelen nincs meg... -
Malibutomi
nagyúr
válasz
robertosz91 #34955 üzenetére
Uj drivereknel pont hogy tuning miatt lehetnek osszeomlasok, mert mashogy terheli a hardvert mint az elozo, es lehet az addig stabil tuningittmar nem az.
-
HSM
félisten
válasz
robertosz91 #34955 üzenetére
Nekem meg kb. egy év gondtalan használat után kékhalálba ment a régi i7-em egy videó nézése alatt. Akkor derült ki, hogy a beton stabilnak hitt tuningom mégse olyan beton. Ez ilyen. Lehet beleoptimalizáltak valami olyan rutint, amit nem szeret a procituningod.
Nem tudom, milyen az új AMD driver, nem azt védem, csak megemlítettem, hogy a tuning is könnyen okozhat ilyesmit. -
robertosz91
tag
Az elmúlt fél évben nem volt ilyen problémám csak a kezdetekben, amikor elkezdtem a procit tesztelni. A 15.7-15.7.1-el semmilyen ilyen jellegű hibával nem találkoztam. Pedig bíztam benne, hogy az új driverek felnőnek a feladathoz. Az utóbbi időben az AMD tényleg nincs a helyzet magaslatán, szerintem.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Kíváncsiságból visszatettem a 15.11.1 bétát. Néha volt random képernyővillanásom a crimson driverek óta, kíváncsi vagyok, hogy lesz-e még.
-
HSM
félisten
válasz
robertosz91 #34952 üzenetére
A procituningtól is megbolondulhatott a driver, ha nem volt 100%-os.
-
robertosz91
tag
Hát srácok a crimson driver nekem nem akar tisztességesen működni. Tegnapelőtt feltettem az új whql drivert, nem is volt semmi gond. Tegnap kb 3 óra gta 5 után, lépnék ki az asztalra. Puff kék halál. Na mondom, nem stabil a proci tuning. Erre olvasom le a kék képernyőt, atidmag vagy mi összeomlás okozta... de olyan szinten, hogy több újra indítás után is kék képernyő fogadott. Még jó, hogy a ventiket 100%-on pörgette. Csökkentett módban se engedte le szedni a crimfost. Az igp segített ki. Arról már engedte leszedni.
Egyszerűen nem értem mi lehetett a probléma. Tiszta telepítés volt, az overdrive se volt elfogadva. Már azt hittem a 290 vaporx-nek lőttekezt kaptam karácsonyra az AMD-től, nagy ijedtséget. A végén még én is azt fogom írni az aláírásomba mint Szaby59 ,, Crimson surviver"
-
Gee_-
tag
Az fps limiter jobban bejött mint a vsync de köszönöm a válaszokat nagyon jó kis kártyának tűnik gyönyörű a képe a játékoknak elsem hiszem olyan szép az meg csak a rá adás hogy akár milyen szép 100+ fps simán hoz a kártya gond nélkül. Picit a melegedese zavar még nem szoktam meg hogy 70-80fokos lehet a kártya. A ventilátor beállításait módosítodtam mert zavart hogy néha nem ment a ventilátor és nem voltam biztos benne hogy az automata szabályzó jól működik. Most már csak még több játékot szeretnék kipróbálni aminek szép a grafikája csak még nem találtam jókat ami tetszik.
-
Gee_-
tag
Hol tudom beállítani hogy mennyi legyen a max fpsem?
Vagy ezt külön programmal kéne szabályoznom ? -
N.Ferry
senior tag
Sziasztok!
390nél Msi vagy ASUS Strix?
-
Snorbi19
tag
üdv uraim ezen a héten sikerült búcsút mondanom a régi gépemnek ( Q8300 , R7 250 és 6GB DDR2 ) és összerakni egy újat :
Samsung 850 EVO 250GB , i5-6600K , Be Quiet Dark Rock 3 , Asus Z170 Pro Gaming , Be Quiet Pure Wing 2 140mm 3DB , Fractal Desing Define R5 Titanium , Evga SuperNova 550 GS , Hyperx Savage CL12 2X8GB 2400MHz , SAPPHIRE NITRO Radeon R9 390 8G with back platevajon hányszor erősebb a régihez képest
A VGA Extra tápellátását egy tápkábellel oldjam meg vagy két egymástól függetlennel ?
valamint szeretném tesztelni a vga-t milyen programot ajánlanátok hozzá ( win10 64 pro)
jó volna tudni terhelés alatt mit tudd illetve a hűtés (ház stb..) rendben van-e... -
Gee_-
tag
Kipróbáltam és úgy néz ki idáig szerencsére hogy nem kapcsol ki a gép játék közben és 70-80 fok körül mozog a hőmérséklet.
Lenne még egy olyan kérdésem hogy hol lehet beállítani a radeon beállításokba hogy játék közben mi legyen az fps limit, nincsen szükségem 60-80 fps nél többre.
Köszönöm szépen mindenkinek a segítségét ha valaki tudja milyen tápot érdemes vennem azt szívesen meghallgatom mert ez csak ideglenes megoldás lesz számomra ez a csere táp.
-
-
Gee_-
tag
válasz
Malibutomi #34934 üzenetére
Megnéztem két külön ágon van egy 6 és egy 8pines pce csatlakozó.
Akkor az 550 táp jobban bírhatja mint a mostani?
-
Gee_-
tag
válasz
Malibutomi #34932 üzenetére
Ez a táp segíthet a dolgon érdemes megpróbálnom, vagy 550 már nagyon kevés? Chieftec GPS-550A
Ezen ha minden igaz 2 darab PCE van.
-
Gee_-
tag
válasz
Malibutomi #34930 üzenetére
Ez az egy ág van sajnos ilyen molexes csatlakozóval. Mit tudnák tenni ideglenesen hogy tudjam használni? valahogy lejjebb tudom venni a teljesítményt hogy ne vágja le ?
Vagy még van itthon egy Chieftec GPS-550A tápom ha minden igaz ehez nem kell ez a molexes átalakító sem, érdemes kicserélni megoldja a problémám? -
Malibutomi
nagyúr
252 ill. 288w a 12V agakon az nagyon hatareset ehhez a kartyahoz. Ugy jo lehetne hogy a ket betap kulon agakon van. Ha mindketto egy agon, akkor siman lekapcsohat a tap.
Eleg gyengus ilyen teren a tap sajna. -
Gee_-
tag
Kipróbáltam még egyszer a videokártya 70 fokos volt és kikapcsolt a gép magától.
Csináltam egy képet a tápról mert én annyira nem értek hozzá.
Az baj ha egy érpáron van a 2 molexbe bedugva az az átalakító, vagy két külön érpáron legyen?
Itt a tápról a kép -
proci985
MODERÁTOR
a táp oldalára a 12Vos kombináltra mennyi van írva?
ha egy 600Wos tápon csak egy 6pines van és csak egy pcie táp akkor az gyanús.
mivan ha átdugod másik molex érsorra az átalakítót? ha egy 12Ves ágra esik mindkét betáp akkor valszeg levág a túlfesz védelem és az megmagyarázza miért lehet büdi.
-
-
Lemaitre
tag
Esetleg nem lehet hogy a procin is húztál és amiatt állna le a gép?
Nekem egy Cooler Master B600-al fut a rendszerem és nálam tökéletesen megy minden.
Ha mielőtt kikapcsoltam a gépet keményen megterheltem valami játékkal vagy aida64 nekem is meleg a backplate a kártyán szerintem ez nem probléma. -
proci985
MODERÁTOR
jó, de az a 460as Seasonic lazán leadja a teljes tudását egy ágon, betonstabilan. plusz árban simán duplája egy elfogadható 600as aktívnak.
TyphooonHUN: 80fok ezeknek a kártyáknak nem sok, nálam 94 fokon se volt égett szaga egyiknek sem. meg előtt még volt négy másik kártyám ami rendszeresen 80-85 között ment.
nem a tápból jön az égett szag? vagy másból?
milyen tápot vettél pontosan? hogyan van bekötve?
-
Tomdriver
őstag
7870-em volt single és CF-ben is, azokra tuti rá tudtam kötni az analógot aktív átalakító nélkül is, ez azért biztos mert akkor még D-Sub monitoraim voltak.
Volt 290 CF-em és én úgy emlékszem megvoltak még az elején ezek a monitorok és működtek, de lehet rosszul emlékszem...
Aztán lett 290X- amihez már nem kellett mert mindegyik monitor HDMI bemenetes volt.Be kell lássam hibásan általánosítottam - elnézést.
És köszönöm az infókat és a helyreigazítást! -
HSM
félisten
Ne haragudj, de ezt távgyógyításban nem tudom megállapítani.
Amiket leírtál jelenségeket, vagy a táp, vagy a kártya nem jó. Szerintem az amúgy garanciális dolog, ha leég a kártya, mert pl. nem tették rá rendesen a gyárban a hűtőt. De jobb tényleg, ha ez nem következik be.
-
HSM
félisten
-
HSM
félisten
válasz
Tomdriver #34914 üzenetére
Az X-es se tudja.
290/290X/390/390X. Ugyanazok a csipek, mindegyikből kihagyták, ugyanis úgy gondolták, hogy ilyen drága csúcskategóriás VGA-t úgysem fognak ilyen béna csatlakozású olcsó monitorral hajtani. Ha meg mégis, van aktív átalakítóazon keveseknek akik mégis, nem annyira drágán.
A 270-es azért tudja, mert azon régebbi GPU van, még elsőgenerációs GCN sorozatból való Pitcairn GPU újabb revíziója.
"A Radeon R9 270 nem túl meglepő módon a 270X-hez áll a legközelebb, ami egyben a korábbi HD 7850 és 7870-hez való kötődést is jelent. Mindez a közös központi egységre, azaz a Pitcairn cGPU-ra vezethető vissza, mely a HD 7850, 7870, illetve R9 270 kártyákon egyaránt megtalálható.
Ugyan az R9 270-re hivatalosan már a Curacao kódnevű cGPU került, de ez gyakorlatilag a Pitcairn lapka felújításának tekinthető, így a főbb paramétereket tekintve nincs eltérés a két megoldás között. "
[link]
Az elsőgenerációs GCN kártyák amúgy a 7750/7770, 7850/7870 és a 7950/7970 voltak, ezekre és átnevezett verzióikra 100%, hogy lehet passzív módon analóg monitort kötni. A következő generációs a 7790 és utána a 290/290X, és most a legfrisebbek a 285-ök/380-ak és a Fury-k. Ezeknél passzolom, hogy van, engem csak a 290/390 és X-es társai érdekeltek.A csatlakozóik alapján a 7790 és a 285/380 tudja az analógot.
-
Gee_-
tag
Sikerült megvennem az átalakítót.
Most a problémám az lenne hogy elindítok egy játékot és 10p belül kikapcsol a gép, gondolom azért mert túlmelegszik a videokártya az aida az 80 fokot ír ki. Mivel tudnám orvosolni ezt a problémát van valami speciális szoftver ami a hűtését segíti vagy valami? -
Tomdriver
őstag
Ezt most hallom először...
Én az X sorozat kártyáiból indultam ki, fene gondolta hogy a kistesóból kihagyták az ezért felelős áramkört.
De akkor R9 270 miért tudja? Az is GCN-es? A linkelt topicban a fórumtársnak működik a D-sub bemenetes monitor aktív átalakító nélkül.
Mindenesetre ha ez igaz akkor elnézést kérek mindenkitől, akit ezzel esetleg félrevezetem volna...
Amit leírtam, akkor az csak az X-es kártyákra vonatkozik ezek szerint. -
HSM
félisten
válasz
Tomdriver #34912 üzenetére
Mégegyszer leírom én is... A 290/390 kártyákon FIZIKAILAG hiányzik az analóg monitorok hajtásáért felelős áramkör, tehát KIZÁRÓLAG aktív átalakítóval fogsz képet előcsalni belőlük analóg bemenetű monitoron. Ez csak a 290/390 sorozatú kártyák, a többi, régebbi GCN csipes kártyával mennek az analóg monitorok passzív átalakítóval/kábellel is, mint pl. R9 280X.
Remélem elég egyértelműen írtam le, és nem terjeszted tovább ezt az adott esetben a tapasztalatlanabb fórumtársaknak drága butaságot. Mert annyira nem olcsó egy HDMI/VGA passzív kábel, hogy potyára vásárolgassa az ember.
-
Tomdriver
őstag
válasz
korcsi #34910 üzenetére
Ha megnézted a linkeket amit csatoltam, az a rajz elég egyértelmű nem?
Még egyszer leírom: R9-es sorozat kártyáihoz nem kell aktív átalakító ahhoz, hogy a D-sub bemenetes monitor róla képet adjon, függetlenül attól, hogy nincs a kártyán analóg kimenet.
Mindenkinek adott a lehetőség, hogy kipróbálja, én meg néhány fórumtárs már megtettük és szerintem több helyen ez le is lett már írva. -
Lemaitre
tag
Nekem is ugyanaz a kártyám van mint neked nálam jól üzemel a gyári beállításokon a kártya
Idle-ben 45°C körül van a kikapcsolt ventilátorokkal ami 60 fok után kapcsol be és folyamatosan emeli a fordulatot.
Furmark gpu stress test-el 80°C körül jár ami még türhető szerintem.
Egyébként ajánlom h játék közben mindig monitorozd játék közben mert ezekben a mai driverekben nem lehet bízni.
Mind a kettő táp kábelt dugd be! -
Gee_-
tag
válasz
Tomdriver #34904 üzenetére
Most megyek az üzletbe ahol vettem megkérdezem mit ajánlanak.
Ha gyári beállítássokal használom a kártyát akkor is melegedhet? Mekkora hő fok az ami még nem baj a kártyának?
Sose volt még ilyen erős videókártyám lehet hülye kérdés de ugye a kártyán van 8+6pin táp csatlakozás szükséges mind a kettő beledugni vagy csak elég a 8pinbe a táp?
-
Tomdriver
őstag
Sima HDMI-VGA vagy DVI-VGA kábellel működni fog a monitorod, AMD R9-es sorozattól felfelé már nincs szükség aktív átalakítókra. DVI-nél csak arra figyelj, hogy passzoljon a kártyád kimenetén lévőhöz, ahogy Oddorg is írta.
A kártyád kissé melegedős fajta, hőfokokra figyelj.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
FrezeR #34900 üzenetére
jó házhűtés kell neki, de ez minden 290re igaz.
a teljesítménye egyébként remek, csak meleg és hangos ha nincs nagyon jo házhűtésed.
a PCBje ref, szóval ha kell tudsz hűtőt cserélni, bár az az ára miatt nem ajánlott.
kihajcsa-e: ezt el kell felejteni, frametime varianciat es bottlenecked kell nezni. en egy alaporajeles 3820al hajtok 290Xet es bench kivetelevel jellemzoen vsync / gpulimiten teker a rendszer. persze harom fHD kijelzon.
-
Gee_-
tag
Hát most mit mondjak? Én is drágának tartom de nem tudok mit csinálni azt hittem hogy egy 100k-s videókártyához adnak megfelelő átalakított de nem most meg itthon ülök gép nélkül mert nem tudom a monitoromhoz hozzá kötni. Valami megoldás kell. De ha ez megoldás akkor megveszem csak menjen rendesen. Köszönöm a segítséget remélem tényleg ilyen átalakító kell nekem.
Egyebkent jó ez a videókártya amitt vettem? Vagy számítsak még meglepetésre?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Gigabyte alaplap topik
- Projektor topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ukrajnai háború
- Milyen SSD-t vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Autós kamerák
- További aktív témák...
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480 - i5-8GEN I 16GB I 512GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Új ASROCK A520M PG Fèlkonfig - Ne hagyd ki! 0% THM-RE is!
- BESZÁMÍTÁS! 500GB Samsung 980 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest