Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Mindennél nagyobb: tesztpadon a Ryzen 9 9950X3D CPU
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Projektor topic
- Blu-ray lejátszók
- BIOS topic
-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz
odorgg #24697 üzenetére
Én szuperjó fejlesztésnek tartoma ZeroCore-t. Pl. ha elmész a géptől, -10W fogyasztás, és a venti sem kopik addig. A kompatibilitás tekintetében is nekem valami más a sáros, nem a driver, vagy a VGA.
A kapcsolhatóság viszont nekem is fájó pont, érthetetlen, miért nem tesznek a driverbe egy kapcsolót neki.(#24698) ffodi: Az nem jó.
Nálam szerencsére jól viselkedett a Hawaii is.
-
ffodi
veterán
7970-em nekem is volt (és még van is), azzal nem tapasztaltam ilyen anomáliákat (ugyan abban és más környezetben sem), persze a BETA driverekkel ott is voltak érdekességek, de azt betudtam a beta mivoltának.
Mint korábban írtam jó ideje és sok AMD/ATI vga volt nálam, de ilyen szempontból a Hawaii volt a "legmegbízhatatlanabb". A hozzá írt driverek hülyeségei pedig sorra kiidegeltek.
-
odorgg
addikt
A Zero core-t a 7000-es széria után el kellett volna felejteni, ha nem tudják normálisan megcsinálni, ne építsék be, vagy tegyék kikapcsolhatóvá legalább. Lehet hogy rá lehet fogni az alaplapokra a dolgot, de az AMD technológiai problémáit nem az alaplapgyártóknak kell megoldania.
Az AMD legnagyobb baja, hogy nem működő, vagy félig meddig működő technológiákat épít be nagyon sokszor. Az elmúlt évek legnagyobb hülyeségei pl a Zerocore, meg az antiboost. Mondjuk az antiboost az legalább működik, de az egyetlen haszna, hogy ne kelljen normális hűtéseket szerelni a kártyáikra.
-
HSM
félisten
Nem tudom... Érdekes dolgok ezek. Annyiból gyanús nekem a lap, hogy pl. asdxv-nél az előző 7970-e sem ébredt fel, ha aludni ment a monitor (zerocore), se a mostani 290-ese nem ébred fel, ugyanazon hardverkörnyezetben [link]. A GTX770-ével nem emlékszem, hogy ilyen gondja lett volna.
Ugyanakkor saját tapasztalatomból azt is tudom, hogy nálam egyetlen alkalommal sem volt ezzel gond Tahiti kártyával, pedig volt Giga Z77X-D3H lapom többféle BIOS-al alattuk, Asrock B85 Pro4 lap, Gigabyte Z77-D3H, Gigabyte Z87X-D3H. Mindegyik hibátlanul kelt/ébredt kikapcsolt monitorból, amelyiket altattam, abból is. A kártyák, amik jártak ezekben a lapokban: Sapphire 7870 XT, Sapphire 7970 OC BOOST 4-féle gyári BIOS-verzióval, MSI 7870 TF3 OC, PowerColor 7950 "v2", Asus 7970 refi, Sapphire 280X Vapor-X 3-féle BIOS-al, és Sapphire 280X Toxic. Némelyikből több példány is megfordult nálam. Ezenkívül jópár végleges és béta driver is volt alattuk. Szóval pokoli érdekes dolgok ezek....
Persze, lehet, csak szerencsém volt, de azért hogy egyik sem.
Mondjuk minden kártyám "Legacy" BIOS-al ment, win7 64bit SP1 volt alatta, Fast Boot is ki volt kapcsolva, mert nekem az csak bajt okozhatna. Energiatakarékosságok be voltak kapcsolva. VRAM órajeleket sem csökkentettem.
Ja, igen, és a Giga 290 WF3-asom is megfordult egy Giga Z87X-D3H-ban, és utána egy Giga Z97X-Gaming 5-ben is, és ott sem volt gond. -
ffodi
veterán
Ebben igazad van, én is tapasztaltam anomáliákat asus lapokban, mint ahogy gigában, msi-ben, asrockban stb., hol többet, hol kevesebbet. Szerintem inkább a komplett hardverkörnyezet lehet a kiváltó ok (a driverrel együtt) mintsem önmagában a lap.
Mindemellett azért tegyük hozzá, hogy a korábban párszor már előjött "nem ébred fel a monitor standy módból win alatt" problémát elég sokan visszajelezték, ott nem 1-2 eset volt csak. Illetve az is elég kiábrándító dolog, hogy ha BS-van ne bootolj UEFI módban, kapcsold ki a fastbootot, kapcsold ki az energiagazdálkodást, vedd vissza a VRAM órajelet 100 MHz-cel, ne hagyd, hogy kikapcsoljon a monitor stb stb. Mindezzel csak arra akarok kilyukadni, hogy volt elég sok ilyen visszajelzés, és még most is folyamatosan jönnek, tehát nem olyan ritka eset az, arról nem is beszélve, hogy bizonyára sok user nem ismeri a PH fórumot, vagy csak read only, aki hasonló problémával küzd.
-
HSM
félisten
válasz
Daniford #24684 üzenetére
Ott találod, ahol (#24686) eszakas írta.
(#24685) ffodi: Nekem sajnos vannak rossz tapasztalataim, ami az Asus lapok BIOS-os megvalósítását illeti. Amúgy nem az áron múlik, hogy jól van-e összerakva a lap szoftveresen (azaz BIOS-osan).
Nekem annyiból fura, hogy a VGA azért több lapban működik, mint amennyiben finnyáskodik. Ha a drivere lenne szar, akkor szerintem sokkal gyakoribb/általánosabb lenne ez a probléma. -
VGYke
addikt
Sziasztok! Elvesztettem a fonalat! Ugye PCI-E 3.0 x 16 a maximum
Más, aki Omega és Catalyst alatti félresikerült tuning után fekete képernyővel találkozik:
Piszkálás előtt mentse el a C:\Users\Neved\AppData\Local\ATI\ACE alatti fájlokat. Ha félresikerül valami és fekete a képernyő, csak az ACE alatti fájlokat kell visszamásolni / felülírni. -
Xmister
senior tag
Azért van erő ezekben a kártyákban. Én Eyefinity-ben (4626x1080) játszok ME3-at, unokaöcsém a TV-n, VMWare alatt 1080p-ben Lego Batman 3-at. Mindkettő maxon 60fps.
-
Joshi
titán
válasz
castiels #24687 üzenetére
Inkább ebben a topikban kérdezd: AMD Radeon™ R9 280 / R9 280X
-
castiels
addikt
.
-
HSM
félisten
Én azért szívesen hallanék arról is valami független forrásból, hogy mi ennek az oka. A VGA finnyás, vagy a gyengébben megkonstruált lapok dobnak hátast a VGA-tól.
Mert ugye a fekete képből nem derül ki, ki volt a hunyó.(#24682) Daniford: Igen, az energiatakarékos módokban üt be a baj.
Ezért is gyanúsak a lapok is, mert ugye ott a PCI-E-t energiatakarékossága. Apropó, megpróbálhatod az energiagazdálkodási beállításokban kikapcsolni a PCI-E energiatakarékosságot.
-
Daniford
tag
Fejlemények vannak. Rájöttem valami érdekességre.
Most már 6 órája nincs BS mindezt úgy,hogy ha 2d-ben vagyok és netezek vagy csak ügyködök a gépen akkor kapcsolnom kell a furmarkot vagy játékot ami használja a kártyát. Ez elég idióta megoldás de működik. Itt jegyezném meg,hogy ez nem költség hatékony megoldás és nem is szándékozom huzamosabb ideig így használni a kártyát.
Amúgy játékot és mindent ami 3d hibátlanul viszi!
Egyelőre várom a sapphire válaszát BIOS ügyben. Arra számítok, hogy elküldik a legfrissebb bios-t a kártyához és annak felrakása után működni fog ez a Drága dög.
Amint van fejlemény leírom hátha más is használni tudja. -
odorgg
addikt
Nincs is rosszabb az ilyen nem egyértelmű hibáknál, pláne ha garira kerül a sor.
Remélem a kövi szériára össze szedik magukat, és stabilabb hardvert hoznak össze, mert ez azért elég ciki, hogy a VGA-hoz kell gépet építeni, mert válogatós a drága.
Persze akit el kerülnek az ilyen problémák, azoknak a használt piacon nincs jobb alternatíva. -
ffodi
veterán
válasz
odorgg #24677 üzenetére
Ez igaz, továbbá a BS probléma, ha compatibility issue, ha nem, akkor is jelen van, és többeket érint, mint azt sokan gondolnák.
Ha nem hibás a kártya, akkor is előszeretettel jelentkezik, és ha jelentkezik akkor igen nehéz kitalálni, hogy vajon mi nem tetszik a kártyának. Nálam pl. sok driverrel produkálta, hol idle, hol load alatt, kivétel ezek alól a 13.12, 14.4, és a legújabb omega 14.12, amivel nemrég teszteltem ki. Az ilyen driveres és kompatibilitásos hülyeségek miatt (is) hanyagolom most egy időre az AMD-t vga fronton.
-
odorgg
addikt
-
GL820
tag
Hmm. Gondolom a sapphire kártyák elpidásak. Most már mindegy, a kártya meg van rendelve, remélem normálisan fog működni.
-
odorgg
addikt
NV-vel is bele lehet futni ilyen inkompatibilitási problémába, de itt gyakoribb. Itt nem is mindig ez a baj, van hogy a GPU memória vezérlője nem bírja a kiképzést.
Nálam sincs gond egyébként, Z68-al. Volt nálam X58-ban BS-elős 290 is, az is működöt nálam BS nélkül. Egyébként Elpida Memóriával szerelt kártyáknál gyakoribb a jelenség. Abból indulok ki, hogy 2 Elpidás kártyámból egyiket sem lehetett alulfeszelni, és + fesz nélkül a Memóriát húzni, mert rögtön BS-eltek 2d-re váltáskor, most a Hynixel nincs ilyen gond.
(#24671) snowball
1366-ba nem vennék 290-est, mert több embernek is volt már vele gondja, nem éri meg kockáztatni szerintem.
-
snowball
tag
Kedves fórumtársak,
Most tervezek venni egy XFX 290 DD kártyát. Elsősorban azoktól kérdezném akiknek ilyen kártyája van.
Mennyi re jellemző a kondik ciripelése? Milyen a hűtése,?
Esetleg valaki tud arról valamit, hogy az usa-n kívül is érvényes-e az élettartam gari? Kb az összes 290 közül ez a legszebb és ezt tudom a legjobb árban beszerezni.Még mellékesen, egy i7 920 3,5-3,6 GHz- hajtva mennyire lenne cpu limites ehhez a kártyához.?
-
GL820
tag
Nem szeretnék más kártyát, ebben az árban talán még 780ti jöhetett volna szóba, de akkor inkább 290x. Jövő hét péntekre lesz meg, remélem nem lesz vele gond. Egyébként azt hittem ezt a fekete képernyő problémát már rég orvosolták, meg sem fordult a fejemben, hogy ilyen még előfordulhat.
-
GL820
tag
A fórumot olvasgatva némi aggodalmat ébresztett bennem Daniford gondja a sapphire 290-essel. Az enyém is ilyen lesz, csak egy x-el a végén, és nem szeretnék belefutni a fekete képernyő problémába. Felmerült a hardveres inkompatibilitás is a kártya és az alaplap között, az én alaplapom eltér az övétől, nekem egy asus z77a lapom van, de komolyan tartok ettől. Van valakinek tapasztalata ilyen alaplap vga párosról?
-
Joshi
titán
válasz
kona005 #24643 üzenetére
Neked analóg jel kell(vga az az), a Radeon 290-en nincs analóg kimenet, a DVI csatlakozója DVI-D tehát hiányzik az analóg jel kimenet.
ui.: de az is biztos hogy én 10k-ért biztosan nem vennék átalakítót, akkor inkább raknék hozzá suskát és vennék egy DVI v DP portos monitort.
-
kona005
senior tag
(#24644) Joshi: Ez elég gáz amúgy erre nem is számítottam
-
Joshi
titán
válasz
kona005 #24637 üzenetére
Nem.
Neked DVI-D-ből kell VGA, ez csak aktív átalakítóval lehetséges.
(#24639) HSM végülis igen, csak azért a DVI-t írom mert mindenki azt az átalakítót ismeri. DP-VGA vagy HDMI-VGA átalakítóval nem nagyon találkozott a nép. Számomra az a furcsa hogy valakinek az analóg jel még kell.
-
kona005
senior tag
-
kona005
senior tag
Helló!
Egy olyan problémám lenne hogy van egy XFX R9 290-es kártyám, referencia, és két olyan DVI port van rajta amit nem lehet VGA kimenetre alakítani
Jelenleg nagyon rossz HDMI kábellel használom de borzalmas a képe nem hinném hogy Fhd lenne hiába írja.A tv-n csak VGA csatlakozó van hogyan lehetne ezt megoldani?
-
Tomdriver
őstag
Monitorozva a VGA hőmérsékleteit eltérést vettem észre a VRM értékek között.
GPU-Z és HVInfó ugyanazt mutatja, de AB kb 10-12 fokkal kevesebbet. A GPU hőmérsékletek mindháromnál megegyeznek, de a VRM nem. Legfrissebb verzió van fenn mindenhol.Szerintetek AB nem mérhet pontosan? Nem olvastam még itt erről.
.
-
daveoff
veterán
válasz
deadwing #24626 üzenetére
Ezek alapján valószínűleg a többi játékban is rengeteget korlátoz a DX11, ezért is annyira égető az AMD-nek a Low Level API. De egyébként én a Mantle-el sem tapasztaltam radikális gyorsulást, átlag FPS-ben 5-10% körüli volt a gyorsulás, ahol elérhető a Mantle, inkább csak a min FPS-ben lehetett érezni a hatását, ami végül is pozitív. Az az érdekes az egészben, hogy NV-el közel sem ilyen drasztikus a helyzet, ott valamiért sokkal jobban optimalizálnak a DX11-re.
-
Daniford
tag
válasz
Televan74 #24618 üzenetére
Természetesen Google Chrome használok.
A kártyát kicserélték mert leszedtem róla a fóliat illetve pár helyen sikerült a szép kék fényezését megkarcolni beszerelés közben.
Ez viszont fóliás volt és makulátlan!Most teljes Win8 újra rakás megvolt, elsőként a 14.9 drivert akartam telepíteni de ismét fekete képernyő.
Most már úgy gondolom, hogy lehet valami gond az alaplap PCI foglalatával ami okozhat ilyen hibát. Vagy teljes mértékben a kártya a rossz. Valahonnan szerezni fogok egy másik kártyát ,hogy tesztelni tudjam.
Úgy gondolom, hogy szégyen, hogy egy ilyen árfekvésű kártya hibásként érkezik a vásárlóhoz... nevetséges, hogy itt tartanak a gyártók -
Daniford
tag
válasz
Malibutomi #24613 üzenetére
14.4-ről volt a váltás. De ott is produkálta a hibát.
Kezdem megbánni a választásomat. Most húzok egy teljesen új Win8-at és megnézem mi lesz. -
Daniford
tag
Köszönöm a segítséget.
Az alábbiak történtek tegnap óta.
Régi driver leszed+driver sweeper, restart majd 14.9 feltelepítés.
És itt van megint a gond. Már odáig sem jutok el,hogy a drivert feltegye mert amint a képernyő a szokásos módon elkezd felbontást váltani (ahogy azt szokta driver telepítése közben) a végső fázisban bejön a BS és nincs tovább. Lefagy a gép és csak reset segít. Viszont emiatt nem fejezi be a driver telepítését és onnantól nem indul el a win-sem mert azonnal BS-re dobja magát.Ez a kártya egyszer már ki lett cserélve gariban és az előzőnek is ugyan ez volt a baja.
Sapphire support-nak is írtam de onnan még semmi válasz?
Ötlet? Esetleg megint gariztassam ezt a SZ*RT? -
Csákk
senior tag
-
Csákk
senior tag
Sziasztok,
hátha valaki tud hozzászólni olyat amitől előrébb leszek, vagy sírok
A kártya : spphire r9 290 tri-x oc 4G,
tegnap rászereltem egy új hűtőt, vrm,ram,gpu mindenen rajta a borda, elindult a gép, hőfokok rendben, elkezdtem terhelni aida 64-ben és 5másodpercre rá, se kép se hang, azóta nem ad képet, gép sem látja, csak a venti pörög ha rákötöm a kártyán lévő csatijára.
A kártyán nincs semmi égés nyom, szaga sem volt, ránézésre minden egyben van rajta.
Mit gondoltok?
-
válasz
Malibutomi #24601 üzenetére
Szia!
Normál használat közben semmi gondot nem tapasztalok, de többnyire szimulátorhoz használom ezt a gépet
FS2004 és Prepar3D vel!
Na per pillanat mind a két programmal használhatatlan!
Az FPS bőven megvan! Az előzőnél 80-100 körül, a P3D nél is 30-40 körül!
Még is olyan mintha nem lenne driver fent! De a Benchmarc futtatásánál is észrevehető!
Nem micro lagg ként jön elő, hanem nagyon durván szaggat! Söt!Van amikor a hang is mintha darabos lenne!
Tegnap előtt még Win7 volt fent, ott semmi ilyet nem tapasztaltam! Ott csak a micro lagg volt, de az okosok szerint ezzel együtt kell élni...
A GPU load és a Core Clock is fel le az előző 300-800 ig a Clock 0-100% között szambázik!
Egyszerűen semmi ötletem nincs már...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- PlayStation 5
- One mobilszolgáltatások
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Xbox Series X|S
- Alkoholista nevelde
- Ford topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Formula-1
- Mindennél nagyobb: tesztpadon a Ryzen 9 9950X3D CPU
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest