Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz
grabber #28991 üzenetére
Szerintem oda az 5830-at nem is kell húzni (saját tapasztalat GTA4-el és 4890-el), igen nagy valószínűséggel csak a proci a szűk keresztmetszet... Mindenesetre szép javulás!
Anno nekem is olyan lapom volt, teljesen jóféle, nálam 3,2Ghz-et simán tudott benne a G0 Q6600-am, igaz, ahhoz már nem ártott némi szellő a tápkör környékére.
-
válasz
Brumi˘ #28994 üzenetére
p35-ds3-am van és csak egy tx2-öm.
Kegtöbb amit kihoztam belőle 3,4 ghz,sok fesszel,de az sem volt elég,szerintem az enyém nem egy tuning barát.
Most alapfesszel megy 2,9-et,több fesszel meg jobban melegedne,annyit meg nem hiszem megér a 3,1 Ghz pl.Legutóbb a pont a 333*9 ment kis feszemeléssel de nem volt stabil.
-
válasz
hülyegyerek #28992 üzenetére
Ha menne,de egyelőre ez stabil
-
HSM
félisten
válasz
grabber #28989 üzenetére
"egyszerűbb és gyors megoldást keresek a maximális teljesítményhez"
Ez esetben fogod, és felhúzod a procit, míg kényelmesen bírja, attól lassabb nem lesz.
A benchmark azért nem mutatja meg az eredményt, mert a 3Dmarkban nem kell fizikát, AI-t meg hasonlókat számolni, az előre megtervezett jelenet lejátszása (poligonok kirajzolásának vezérlése) nem fogja megizzasztani a procit, míg egy játéknál nem ez a helyzet.Arról nem beszélve, hogy mint írtam, ahányféle játék, annyiféle igény a processzorral szemben.
A másik egyszerű és gyors megoldás, ha azt mondod, bír amit bír alapon, nem gáz, ha nem hajtja ki teljesen.
(Én utóbbit képviselem, amíg jól funak a játékok... )
-
HSM
félisten
válasz
grabber #28986 üzenetére
Teljesen felejtős a CPU-tuning hatásának mérésére a 3Dmark. El kell indítani a játékot alapon, majd tuningolt procival is, hogy lásd, van-e különbség.
Pl. GTA4-hez 3,7Ghz-re húzott I7 920 már nagyjából kihajtotta közel maxon az 5850-et, de volt jópár játék, amihez alapon, 2,8Ghz-en is bőséggel elég volt. Tudom, szélsőséges példa a GTA4, de említhetem még a Crysis-t is, aminek olyan 3,2Ghz kellett az 5850 kihajtásához. Mással nemnagyon mértem ilyesmit. Én ha nem érzem megfelelőnek a sebességet, akkor kiderítem miért van, és ennek megfelelően okosítok valamit.
-
szeretném megmérni a vga sebességét tuningolva meg azt is,hogy a proci húzása mennyit számit.
Erre a 3dmarkot szerettem volna használni,de egyik sem működik a feltelepítés után.Van erre más hasonló progi is?
-
HSM
félisten
-
Xbean
tag
Na ezt tesztelgettem egy kicsit. Túlnyomó részt szimpla órajel állítás is azonnali kékhalált eredményez, de még a reset gomb használata is. A legújabb catalyst van fent (12.8). Valaki próbálta már ezzel használni a trixx-et? Illetve van bármi lehetőségem a tunningra trixxen kívűl? Msi afterburner nem enged feszt állítani, ha módosítom a cfg fájlt akkor sem.
-
Xbean
tag
válasz
DroiDMester #28980 üzenetére
Pedig kékhalált kapok abban a pillanatban ahogy rákattintok az apply-ra és nem egy, hanem nagyon sok beállítással próbáltam már. Ma megpróbáltam egy régebbi trixx verzióval, azzal tovább bírta. Volt időm megmozdítani az egeret és kattintani egyet.
Alapfeszen nekem 810/1100 az stabil, talán még a 820/1100 is. Itt a fórumon volt belinkelve egy progi ami a gpu minőségét teszteli és százalékban adja meg a végeredményt. Nekem 3% jött ki... :S
-
Nekem volt pár db 5850 Xtreme karim az igaz hogy nem tuning bajnokok(alap feszen) de azért fesz emeléssel mennek 950/1200.at általában! Alapfeszen 1,094.v 780-850.MHz körül van a végük
Az hogy melyiknek mennyi kell a 950.MHz hez az nagyon változó van amelyik viszi 1,20.v -al de van amelyiknek 1,285.v kell hozzá! Viszont kékhalált nem szabad kapni attól hogy fel emeled az órajelet és feszt max akkor ha elindítasz 1 játékot és akkor!
-
Xbean
tag
Sziasztok!
Van egy sapphire hd5850 xtreme 1GB-os videókártyám és amikor trixx-el próbálom tuningolni akkor akármilyen beállításnál azonnal kékhalált kapok ahogy rányomok az apply gombra. Egyébként most 1,115V-on próbáltam beállítani 875/1175-re, de ezzel is azonnal kékhalált kaptam. Ötletem sincs miért van ez, a trixx a legújabb 4.30as verzió.
-
HSM
félisten
válasz
grabber #28965 üzenetére
Általában nem árt játékhoz azt a procit olyan 3200-ra húzni, az még nem durrantja ki, de jól érezhetően meghálálja a legtöbb játék.
Persze, játékfüggő is, ki kell próbálni alapon, aztán ha kicsi a GPU-kihasználtság (pl. hűvös GPU is mutathatja) akkor érdemes húzni a procin, mi a pálya.
-
Hello!
Én is csatlakozok a társasághoz egy 5830-al,viszont lenne pár kérdésem:
1, Q6600 2,4 Ghz elég a kártyához,vagy van értelme a procinak nagyobb sebességet adnom?
2, Van valami leírás a tuninghoz?Mert eddig Nvidia kártyám volt és az is régebbi.Nem akarok felrakni 3-5 programot,hogy kiderítsem amit már ti is tudtok
Mire számíthatok a játékok terén?Full HD-t gondolom nem fogja bírni max grafikán. -
Grave_444
nagyúr
Ezzel kell átírni. [link]
Gpu-z-t megnyitod és jobb odlalt le tudsz menteni egy fájlt és azt kell ezzel megnyitni.
Vagy techpowerupról leszeded a legfrisebb biost úgy talán egyszerűbb.Ott tudod állítani, hogy videó közben milyen órajelen menjen, biosban stb..
Ha megírtad ati winflash-el kell megcsinálni.
-
TaaT
nagyúr
Na beüzemeltem az 5870-es karit...
Kérdés: Az normális hogy amíg nem töltődik be a driver (Win install, Bios, csökkentett mód, stb...) nagyon melegszik a kártya és a venti is nagyon pörög?
-
angel73
csendes tag
hello ez szerintetek jó vagy nem enyhe tuningal [link] ezzel : Overclocking MSI 5850 twin frozr II
-
-
BRIKLY
veterán
-
plejik
addikt
Sziasztok!
Olyan gondom van a 2 vga val is, hogy HDMI kábelen ha összekötöm TV -vel vagy monitarral, akkor élvezhetetlen a minőség, nem tudom FullHD felbontásba sem tenni semmilyen módon. Viszont D-SUB csatlakozással nagyon szépen átviszi és tűéles a kép! Lehet ezt a HDMI problémát orvosolni?? A két vga: 1. asztali Ati HD4870 VaporX , 2. Laptop Ati HD5870.. -
Speed®
titán
válasz
DroiDMester #28928 üzenetére
Tegnap este elfelejtettem felcsapni a VF3000ret 7Vra, ~40 perc Darksiders után állókép fél percig és az asztal látványa fogadott..GPUz szerint 105 (max) a VRM, ott lépett működésbe a védelem..1GHz@1.2Von
3 dolgot vontam le konzekvenciaként:
-figyelmetlen voltam, megérdemeltem (és örülhetek, hogy gondoltak erre is)
-ideje felműteni végre az F9PWM duót (kártyára kötve profilozva nincs para)
-meg kell combosítani hőleadófelület-ügyileg a VRM részt, kevés a lemez... -
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #28928 üzenetére
"Valós használat", ez nagyon relatív. Az Alan Wake nem valós használat?
Minden játék máshogy és máshogy terhel. De pl. a Metro2033 is emlékeim szerint jobban izzasztott, mint a Crysis2...
A 250W kipréselésének képességét nem tudom, mivel tudnád alátámasztani, emlékeim szerint max 40A-t bírnak fázisonként hivatalosan, az akárhogy számolom még 1,25V-on is csak ~150W (a GPU-nak, a memóriát nem számoltam bele a külön VRM-jével, és a memóriavezérlő VRM-jének kapacitását sem). Ezenkívül a gyárinál se a túlterhelés a fő gond, hanem hogy megfelelően legyen hűtve, a kis platni azért nem egy nagy csoda, ami gyárilag rajta van. Az 5870 VRM-je sokkal jobban hűtött gyárilag. A 135 fokos hővédelem okés, de volt már rá példa, hogy nem védte meg a karit.
Ilyen téren jobb a békesség szvsz, hosszútávon amúgysem hiszem, hogy egészséges neki 100fok felett.
Ebben a memóriás dolgoban igazad van! Ezért volt hibás, amit írtam, hogy a TDP-ből számoltam a +45% áramfelvételt, mivel ez csak a GPU-ra vonatkozik.
A memóriák csak annyival kérnek többet enni, amennyivel magasabb órajelen tekernek. -
Valós használat alatt (Crysis-2 utra beállítás és 1920*1200. felbontás) 120-125.W körül kajál a 5850 ha alap órajelen(725/1000.MHz) és alap feszen(1,083.v) jár!
A 150.W -os max TDP -t FurMark alatt(beállításaitól függően) simán átlépi alap órajel/fesz mellett is ~160-170.W ot bekajál!
Azért annyira nem kell túl lihegni ezt a VRM -témát 250.W ot képes kipréselni egy ref karin a DiGi-PWM persze ha van megfelelő hűtése!
Ha meg nincs akkor se kell hajat tépve kapkodni mivel ha eléri 135.Fokot saját magát letiltja! Kárt nem tudsz tenni a kártyába mert egész egyszerűen kifagy a kártya!Ja még annyi amit GPU-Z és Furmark is mér Áram erősséget az KIZÁRÓLAG a GPU fogyasztása ehez még hozzá jön a memóriák fogyasztása (+15-30.W meg maga az átalakítás vesztesége amit elfűt a VRM)
-
HSM
félisten
válasz
BRIKLY #28925 üzenetére
Szoftveres mérés se mindegy, milyen. Amelyik "hardverdoktor" csipből mér, az pontatlan, de itt maga a tápkörvezérlőből van kiolvasva I2C buszon, márpedig a VRM controllerének pontosan kell mérnie, különben nem működne az egész. Nyilván a kiolvasott értéket az abszolút pontossághoz hozzá kéne igazítani az áramköri megvalósításhoz, de arányosság mérésére így is jó.
Az tuti, hogy kevesebb, mint a forrófejű GTX275, nekem régi refi 216sp-s GTX260-am volt, és nekem jóval kajásabb kártyának tűnt a 190W-os 4890-emhez képest, pedig hivatalosan hasonló TDP.
De igazából csak annyit akartam mondani, hogy ilyen erős húzásnál figyelni kell VRM-re, meg ha új játékot próbálsz, akkor is újra ellenőrizni, mert nekem ezen a feszen pillanatok alatt bőven 105 fok felett lett volna a VRM furmarkban, ha hagytam volna. És ahogy többen tapasztaltuk, van ami még annál is "melegítősebb".
-
Zoo123
senior tag
válasz
F e Z o #28920 üzenetére
Pedig lehet... a furmark ellen - ha jól emlékszem- már a HD 5xxx is szoftveresen (driver szinten) védekezik (visszaveszi a teljesítményt), míg a HD6xxx és főleg a HD7xxx-es szériában bevezetett PowerTune pedig már hardveres védelmet jelent amit nem lehet megkerülni.
Szóval könnyen lehet hogy egy játék jobban terhel mint a FurMark!
Részletekért érdeklődj Abu-nál, ő már számtalanszor leírta ezt.
-
HSM
félisten
válasz
BRIKLY #28918 üzenetére
Hát pedig jól számoltam a gyárihoz képesti +45%-ot, egyedül ott sántíthat a számításom, hogy nem biztos, hogy a 150W TDP=150W valós fogyi... Az előbb kimértem furmark-al azért azzal, mert jól kiszámítható, egyenletes terhelést ad, nem ugrál, mint játékok alatt. Alapon 60A-t mért a VRM, ami 1,08V-al szorozva 64,8W, 1,16V-on 920Mhz-en pedig 81A, ami szorozva a fesszel 93,96W. Ez gyönyörűen igazolja a +45%-ról való állításom. Ugyan ez az érték így ebben a formában abszolútértékben nyilvánvalóan nem pontos, ellenben a VRM-ből származik az információ, ezáltal arányok mérésére tökéletes.
-
BRIKLY
veterán
-
HSM
félisten
válasz
BRIKLY #28913 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy 210W-ot eszik... Hanem azt, hogy ha gyárilag 150W a TDP, akkor 920@1,16V-on ennyire jön ki.
Az órajelemelés alapból +27%, az lineárisan emeli a teljesítményfelvételt, a feszültségemelés meg négyzetesen, tehát a 7%-os emelés duplán adja, így adódik +45% kaja az alaphoz képest.
Amúgy az se mindegy, mivel terheled, lehet, amivel próbálod, nem tekeri ki maxra. Indíts el ezen a beállításodon egy Alan Wake-et, és mindjárt melege lesz a VGA-nak, ahogy beáll a köd...Nálam jobban befűtött, mint a Furmark.
Előzör mikor játszottam, azt hittem totál elkoszolódott a VGA-hűtőm, hogy ilyen zajos lett a hűtő, aztán rájöttem, csak brutál jól optimalizált a játék.
-
BRIKLY
veterán
válasz
DroiDMester #28915 üzenetére
Köszi. mondtam én,hogy nincs ez 210W.. hallanám a tápomon.
A hűtő ha jól tudom az enyémen is ugyan az,csak a matrica más..
Na neked megállt 80 fok alatt,akkor nekem 70-75 körül kellene lennie.Idle így néz ki:
-
válasz
BRIKLY #28913 üzenetére
Nemrég belinkeltem itt hogy én 1,1825.V al és 1050/1250.MHz en használtam(igaz csak {jó}pár teszt erejéig) ekkor evett nálam a kártya 180-190.W körül! nálad kisebb órajel kisebb fesz mellett olyan ~170.körül ehet a kártya! Nekem STOCK Ref hűtővel ~80.fok alatt megállt a kártya!
-
BRIKLY
veterán
válasz
Speed® #28908 üzenetére
Igen,mert tudom,hogy ezt még bírnia kell.
(#28909) HSM: Kizárt,hogy így 210W-ot eszik. GTX 275-ről váltottam erre,azzal sokkal jobban pörgött a táp venti.. Tehát vagy az evett többet a TDP-nél tuning nélkül,vagy ez nincs 210W. Az első már csak azért is kizárt,mert azt már nem bírta volna a tápom..
-
HSM
félisten
válasz
BRIKLY #28907 üzenetére
Hááát... Az azért elég brutál... 150W-ra van tervezve a hűtő, a VRM, te meg megküldöd 210W-al..
A hőfok miatt ne aggódj, 80 alatt nincs gáz, de azért érdemes a gyári ventiprofilt ilyen durva OC mellett kicsit "finomítani".
Persze, hogy hangos úgy... Én 650/874-en használom 0,987V-on, úgy alig megy 1700RPM (30%) fölé a venti, nekem afölött túl sok a hangja. Nem hangos, sőt, de a szűk 20dB-es házhűtők mellett, csöndes szobában elég zavaró, hogy csak a VGA-t hallani.
Szerencsére így is elég combos, hogy szépen elvigye amivel játszok.
-
HSM
félisten
válasz
BRIKLY #28905 üzenetére
Gondoltam, de a 2250RPM se valami sok.
Legalábbis ahhoz a jelentékeny plussz hőmennyiséghez képest, amit egy 1,08V-ról való 1,16V-ra emelés okoz, az alapból majdnem 20%-al húzott kártyán.Ha jól matekoltam, így több mint 45%-al kell nagyobb teljesítményt eldisszipálni a gyárihoz képest, ami azért nem csirke.
-
HSM
félisten
válasz
BRIKLY #28903 üzenetére
Itt nem a paszta tűnik szarnak, hanem alig forog a venti....
Legalábbis ránézésre... Nekem Diablo3 alatt, ami olyan 60-70% GPU usage AB szerint, gyári alap értékeken (725/1000@1,08V)melegszik fel ~75 fokra, 34%-os ventivel. Ez nálam 1900RPM. Perzse, ehhez a 28 fokos nyári meleg szoba is kell. Ha fesztemelsz, kell a fordulat. És ez frissen portalanított hűtővel...
-
BRIKLY
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox tulajok OFF topicja
- Sorozatok
- Milyen alaplapot vegyek?
- iPhone topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Gaming notebook topik
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga X390 - i5-8G I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Bowers-Wilkins Pi7 S2 (2195084)
- ÚJ- Hp Elitebook 840 G8 i5 11. gen 14" Magyar laptop / notebook- Win11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest